Το κατά Ιωάννη πόνημα της 1ης Δεκεμβρίου 2019


  
 

Φίλες, φίλοι, αγαπητοί μου αναγνώστες Καλημέρα από την Ηράκλεια. Έχει ηλιοφάνεια (ήλιο με δόντια) αυτή τη στιγμή. Το δελτίο καιρού για σήμερα προβλέπει μέγιστη θερμοκρασία 11° και ελάχιστη θερμοκρασία 0°. Άνεμοι ΒΒΔ και μεταβλητοί. Φτάσαμε στην 
ΚΥΡΙΑΚΗ 1η  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 335η  ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 07:20 Δύση Ήλιου: 17:07  Ανατολή Σελήνης:04:03 Δύση Σελήνης: 16:27 Φθίνουσα Σελήνη 18% Φωτεινότητα  


Γιορτάζουν
Ναούμ, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτη.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
• Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.
Ο ιός HIV και το AIDS
Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, τομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.
Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή. Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα. Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα. Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μείωση στις νέες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης, παρατηρείται στην Ελλάδα, μετά από μια σταθεροποιητική τάση την τελευταία τριετία. Ανησυχητικές όμως παράμετροι είναι η αύξηση σε ετεροφυλόφιλους και τα υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των εννέα προηγούμενων ετών.
«Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (266 σε σχέση με 378-749 νέες διαγνώσεις την τελευταία δεκαετία), αν λάβουμε υπόψη μόνο τα άτομα ελληνικής προέλευσης», ανέφεραν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,3%).
«Αν και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών έχει μειωθεί σημαντικά, συγκριτικά με την περίοδο της επιδημίας του 2011-2013, ωστόσο δεν έχει προσεγγίσει τα προ της επιδημίας επίπεδα. Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας τείνει να αυξάνεται σταθερά μετά το 2015, φθάνοντας το 2019 το 43%, με άτομα κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Κεντρικής Ευρώπης», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΜΑΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2018 ζούσαν με τον HIV περίπου 37,9 εκατομμύρια άτομα. Το 2018 διαγνώσθηκαν 1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, αριθμός που απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030.
Εντούτοις, η μεγάλη αύξηση της πρόσβασης των ατόμων στην αντιρετροϊκή θεραπεία κατά τα τελευταία έτη είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των θανάτων παγκοσμίως και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών, χορηγείται αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα άτομα με HIV λοίμωξη το ταχύτερο δυνατόν μετά τη διάγνωση. Η έγκαιρη χορήγησή της συνδέεται, σε ατομικό επίπεδο, με τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας της νόσου και, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, με την ελάττωση της μεταδοτικότητας και την συνακόλουθη αναχαίτιση της επιδημίας.
«Ευελπιστούμε η εκπληκτική πρόοδος που έχει επιτευχθεί αυτά τα 30 χρόνια να συνεχιστεί και να οδηγήσει σύντομα, με τη βοήθεια καινοτόμων θεραπειών, στην εκρίζωση της νόσου και την εξάλειψη του στίγματος που ακόμα και σήμερα βιώνουν τα άτομα που ζουν με τον HIV», δήλωσαν οι επιστήμονες.
• Εθνική Εορτή στη Ρουμανία, με παρελάσεις και πυροτεχνήματα. Γιορτάζεται η Ημέρα της Ενοποίησης, η διακήρυξη των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας και της Ουγγαρίας την 1η Δεκεμβρίου 1918 να ενωθούν με τη Μητέρα-Πατρίδα. Ήταν αποτέλεσμα της διάλυσης της Αυστροουγγαρίας, μετά την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
• Στην Κόστα Ρίκα γιορτάζουν την Ημέρα Κατάργησης του Στρατού. Το μοναδικό αυτό γεγονός στα παγκόσμια χρονικά, συνέβη την 1η Δεκεμβρίου 1948 από τον νικητή του εμφυλίου πολέμου, τον σοσιαλδημοκράτη επιχειρηματία Χοζέ Φιγκέρες Φερέρ. Έκτοτε, η Κόστα Ρίκα διατηρεί μόνο ένα ενισχυμένο αστυνομικό σώμα.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
• Προφήτου Ναούμ.
Προφήτης Ναούμ
Ένας από τους 12 μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Η μνήμη του τιμάται την 1η Δεκεμβρίου.
Ένας από τους 12 μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Η μνήμη του τιμάται την 1η Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ναούμ, Ναούμα και Ναούμη.
Ο Ναούμ καταγόταν από το Ελκός της Παλαιστίνης και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έζησε. Πιθανώς να άσκησε το προφητικό του αξίωμα μεταξύ του 683 π.Χ, έτους πτώσης των Θηβών της Άνω Αιγύπτου στα χέρια των Ασσυρίων του Ασουρμπανιπάλ (Σαρδανάπαλου), την οποία μνημονεύει στο βιβλίο του, και του 612 π.Χ, έτους πτώσης της Νινευί, την οποία και προφητεύει. Από το βιβλίο του φαίνεται ότι διαπνεόταν από την αγάπη για την ελευθερία, γι’ αυτό και ομιλεί μόνο για τις αμαρτίες των ξένων καταπιεστών του Ισραήλ.
Απολυτίκια
Του Προφήτου σου Ναούμ την μνήμην, Κύριε εορτάζοντες, δι᾽ αυτού σε δυσωπούμεν· Σώσον τας ψυχάς ημών.
Νόμω έλαμψας, προαναγγέλλων, τας της χάριτος, Ναούμ Προφήτα, ομωνύμως παρακλήσεις εν Πνεύματι· δι' ων ο Λόγος ουσίαν την βρότειον, επιφανείς τοις ανθρώποις κατηύφρανεν όθεν πρέσβευε, Τριάδι τη πανοικτίρμονι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
• Μάρτυρος Aνανίου του Πέρσου.
• Αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος (Σολομώντος).
• Οσίων Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω.
• Ανανίου, Φιλάρετου του «ελεήμονος».
Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
Πλούσιος γεωργός από την Παφλαγονία, περίφημος για τη φιλανθρωπική του δράση, εξού και το προσωνύμιο «ελεήμων».
Πλούσιος γεωργός από την Παφλαγονία, περίφημος για τη φιλανθρωπική του δράση, εξού και το προσωνύμιο «ελεήμων». Η Εκκλησία τον τίμησε με την αγιοποίησή του και γιορτάζει τη μνήμη του την 1η Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φιλάρετος και Φιλαρέτη.
Ο Φιλάρετος έζησε τον 8ο αιώνα και η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα στενά όρια της Παφλαγονίας. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος τον έχρισε ύπατο και νυμφεύτηκε την εγγονή του Μαρία. Ο Φιλάρετος και από τη νέα του θέση στην Κωνσταντινούπολη συνέχισε τις ελεημοσύνες του, διανέμοντας στους φτωχούς τα πλούτη του.
Απολυτίκιο
Θείας πίστεως περιουσία, διεσκόρπισας τοις δεομένοις τον προσιόντα σοι πλούτον, Φιλάρετε· και ευσπλαχνίᾳ κοσμήσας τον βίον σου, τον χορηγόν του ελέους εδόξασας· Ον ικέτευε δοθήναι τοις ευφημούσι σε ρανίδα οικτιρμών καὶ θείον έλεος.
• Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας του θαυματουργού.
Καθολική Εκκλησία
• Αγίου Ελιγίου, προστάτη των χρυσοχόων και των εν γένει μεταλλουργών, των αλόγων και των σχετιζομένων με αυτά.

 Η παροιμία της μέρας

Η Τρίτη έχει την κακιά, την άτιμη την ώρα.

Ο Δεκέμβρης είναι ο τελευταίος μήνας του έτους και για κάποιους ο ομορφότερος, αφού το κλίμα είναι γιορτινό και όλοι έτοιμοι για τα Χριστούγεννα.
Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη December, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό decem (δέκα), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος κατά σειρά μήνας.
Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Δεκέμβριος μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία, παρότι τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος θέλησε να τη μετονομάσει σε Αμαζόνιο, προς τιμήν της σύζυγό του Βρουτίας, που ήταν όμορφη σαν Αμαζόνα.
Ο Δεκέμβρης στην αρχαία Αθήνα
Στην αρχαία Αθήνα ο Δεκέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ποσειδεώνα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Οι κυρίαρχες γιορτές ήταν τα Πομπαία και τα Βραυρώνια.
Στο λαϊκό καλεντάρι ο Δεκέμβριος ονομάζεται Ασπρομηνάς και Χιονιάς για το πυκνό του χιόνι.
Οι Ρωμαίοι είχαν δύο σημαντικές γιορτές τον Δεκέμβριο:
Τα «Σατουρνάλια», προς τιμή του θεού Σατούρνους (ο Κρόνος των Ελλήνων), ήταν γιορτή χαράς και ξενιασιάς, όπου εκτός από τις καθιερωμένες θυσίες, κυρίαρχη θέση είχαν η ανταλλαγή δώρων και τα τυχερά παιγνίδια. Διαρκούσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Ακολουθούσαν στις 25 Δεκεμβρίου τα Βρουμάλια, γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, όπου τιμούσαν τον Ήλιο, που ως θεότητα του φωτός ταυτιζόταν με τον Μίθρα των Περσών. Και στις δύο γιορτές θυσίαζαν χοίρους, τους οποίους στη συνέχεια κατανάλωναν.

Οι παγανιστικές αυτές γιορτές ήταν αρκετά δημοφιλείς και επέζησαν έως το 12ο αιώνα, παρά τις απαγορεύσεις, κληροδοτώντας σε μας τις δοξασίες και τους θρύλους για τους καλικάντζαρους και τα άλλα δαιμόνια. Η Χριστιανική Εκκλησία προσπάθησε να επωφεληθεί από τη δημοφιλία των δύο αυτών εορτών και να τις καταπολεμήσει ως ειδωλολατρικές, τοποθετώντας τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μία θεωρία. Η άλλη θεωρία στηρίζεται σε ημερολογιακούς υπολογισμούς για να απαντήσει στο ερώτημα πώς επιλέχθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων.
Εκτός από τα Χριστούγεννα, που κυριαρχούν τον Δεκέμβριο, με τα θρησκευτικά και κοσμικά τους συμφραζόμενα, ξεχωριστή θέση έχουν από θρησκευτικής πλευράς και τα λεγόμενα Νικολοβάρβαρα, που περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), Αγίου Σάββα (5 Δεκεμβρίου) και Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).
Οι παροιμίες για τον Δεκέμβρη
-Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθη: «Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο, γιατί ο Αι-Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος».
-Αν πρωιμίσει η μυγδαλιά κι ανθίσει το Δεκέμβρη,
βαρύς χειμώνας κι όψιμος θε νά ‘ρθει να μας εύρει.

-Δεκέμβρη με τα κρύα σου και πώς θα ξεκρυώσω.
-Δεκέμβρη μου, με πάγωσες
και πώς να ξεπαγώσω;
Μήνα μου σαρακοστιανέ
καλέ, Χριστουγεννιάτη!

-Δεκέμβρης και δεν έσπειρες, λίγο σιτάρι θα ’χεις.
-Δεκέμβρης μας επλάκωσε, το κρύο μας φαρμάκωσε.
-Δεκέμβρης με γιορτές, Χριστουγέννων διακοπές.
– Δεκέμβρης Χριστού γέννηση κι ο καλός μας χρόνος.
– Μπήκε ο Δεκέμβρης; Δίκαιος όποιος έσπειρε.
-Το τραγούδι με τον τρύγο το Δεκέμβρη παραμύθι.
-Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού. (ή χρυσάφι τ’ Αλωνάρη)
-Ως τ’ Αγίου Νικόλαου οι τοίχοι βράζουνε κι ύστερα ξυλιάζουνε.

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα




1083: Γεννιέται η Βυζαντινή ιστορικός Άννα Κομνηνή.
1135: Πεθαίνει ο Ερρίκος Α΄ Μποκλέρκ , 67 ετών, Βασιλιάς της Αγγλίας (1100-1135), ο πρώτος Άγγλος Βασιλιάς που ήξερε να διαβάζει, από δηλητηριασμένα ψάρια.
1241: Πεθαίνει η Ισαβέλλα της Αγγλίας, 27 ετών, σύζυγος του Φρειδερίκου Β΄ της Γερμανίας.
1377: Πεθαίνει ο Μάγκνους Έρικσον, 58 ετών, βασιλιάς της Νορβηγίας και της Σουηδίας (1332-74). Πήρε την εξουσία στην οποία εναλλασσόταν με τους γιους του. Το 1363 υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το θρόνο στον ανεψιό του, Αλβέρτο του Μεκλεμβούργου.
1581: Διαμελίζεται ο Ραλφ Σέρουιν, 31 ετών, άγιος και μάρτυρας των Καθολικών.
1581: Απαγχονίζεται και διαμελίζεται μαρτυρικά ο Έντμουντ Κάμπιον, 41 ετών, Άγγλος Ιησουίτης και άγιος.
1640: Η Πορτογαλία επανακτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία , έπειτα από 60 χρόνια ισπανικής κατοχής.
1755: Πεθαίνει ο Άγγλος συνθέτης και οργανίστας Μορίς Γκριν, 59 ετών.
1783: Ξεκινάει από το Παρίσι η πρώτη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο υδρογόνου από τον καθηγητή Ζακ Αλεξάντερ Σεζάρ Σαρλ και Μαρί Νοέλ Ρομπέρ.
1792: Γεννιέται ο αγωνιστής Αλέξανδρος Υψηλάντης.
1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος Ρήγας (40 χρονών). Μαζί και οι επτά σύντροφοί του που ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ο Ευστράτιος Αργέντης (31 χρονών, έμπορος από τη Χίο), ο Δημήτριος Νικολίδης (32 χρονών, γιατρός από τα Ιωάννινα), ο Αντώνιος Κορωνιός (27 χρονών, έμπορος και λόγιος από τη Χίο), ο Ιωάννης Καρατζάς (31 χρονών, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου), ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας (22 χρονών, έμπορος από τα Σιάτιστα), ο Ιωάννης Εμμανουήλ (24 χρονών, φοιτητής της ιατρικής από τη Καστοριά) και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ (22 χρονών, αδερφός του προηγούμενου), με συνοδεία των αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου και φυλακίστηκαν. Όλοι θα δολοφονήθουν με στραγγαλισμό στις 24 Ιουνίου 1798 και τα πτώματά τους θα ριχτούν στον Δούναβη.
1804: Ο Ναπολέων παντρεύεται την Ιωσηφίνα.
1818: Μύηση του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στη Φιλική Εταιρεία από τον Φιλικό οπλαρχηγό Χρήστο Αναγνωσταρά.
1821: Η Δομινικανή Δημοκρατία κηρύσσει ανεξαρτησία.
1821: Ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Γερουσίας. Αρχίζει στο Άργος η Πελοποννησιακή Συνέλευση με περιορισμένες αρμοδιότητες. Σύντομα την υποκαθιστά η πρώτη εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων στην Επίδαυρο.
1821: Από τους πληρεξουσίους της Πελοποννήσου εκλέγεται πρόεδρος της τοπικής γερουσίας ο επίσκοπος Βρεσθένης Δημήτριος.
1821: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, μετά την ανακήρυξή του ως Αρχηγού των όπλων της Αττικής, φθάνει με δύναμη Μανιατών στην Αθήνα.
1822: Ο Πέτρος Α΄ στέφεται Αυτοκράτορας της Βραζιλίας.
1822: Ο Φρανς Λιστ κάνει το ντεμπούτο του ως πιανίστας, σε ηλικία μόλις 11 ετών.
1823: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πολιορκεί τη Χαλκίδα.
1824: Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίζει να δώσει την απόφαση για την προεδρική εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ορίζει το Αμερικανικό Σύνταγμα, καθώς κανένας υποψήφιος δε κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.
1826: Ο φιλέλληνας Φαβιέρος σπάει τον τουρκικό κλοιό και ανεβαίνει με ενισχύσεις στην πολιορκημένη Ακρόπολη των Αθηνών.
1830: Λήγει η προθεσμία κατάθεσης του προσχεδίου της "Παναγίας των Παρισίων" για τον Βίκτορ Ουγκό.
1834: Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (εγκαθίσταται εκεί ο Όθων και η κυβέρνησή του).
1835: Δημοσιεύεται το πρώτο βιβλίο με παραμύθια του Χανς Κρ. Άντερσεν.
1866: Πεθαίνει ο σερ Τζορτζ Έβερεστ, 76 ετών, Βρετανός στρατιωτικός μηχανικός και εφευρέτης, που με τριγωνομετρικές μετρήσεις κατόρθωσε να υπολογίσει με σχετική ακρίβεια το ύψος της κορυφής του όρους που φέρει το όνομά του.
1867: Ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (Όλιβερ Τουίστ, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α), αναγιγνώσκει για πρώτη φορά δημόσια σε θέατρο της Νέας Υόρκης.
1878: Τοποθετείται η πρώτη τηλεφωνική συσκευή στο Λευκό Οίκο.
1885: Η ημερομηνία αυτή αναγνωρίζεται από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ ως η πρώτη ημέρα σερβιρίσματος του αναψυκτικού “Dr Pepper” (στις ΗΠΑ), ποτού με καραμελόχρωμα.
1887: Με τη σινοπορτογαλική συμφωνία αναγνωρίζεται ο έλεγχος του Μακάο από την Πορτογαλία.
1891: Ο Αμερικανός Τζέιμς Νέισμιθ εφευρίσκει το μπάσκετ.
1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης αναφωνεί στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1900: Η Νικαράγουα πουλά τα δικαιώματα της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων.
1903: Προβάλλεται στον κινηματογράφο η πρώτη δυτική ταινία : «Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου».
1906: Ανοίγει στο Παρίσι ο πρώτος κινηματογράφος στον κόσμο, το Cinema Omnia Pathe, που στεγαζόταν σε κτίριο, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.
1909: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την κυβέρνηση του Ζελάγια στη Νικαράγουα, αναγγέλλοντας την υποστήριξή τους στους επαναστάτες.
1913: Ανοίγει το πρώτο βενζινάδικο στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
1913: Η αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ εισάγει την πρώτη γραμμή παραγωγής στα εργοστάσιά της, καινοτομία που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή και μειώνει το κόστος (Φορντισμός). Πηγή έμπνευσης για το Φορντ υπήρξαν τα βιομηχανικά σφαγεία του Σικάγου.
1913: Στο Φρούριο Φιρκά των Χανίων υψώνεται η Γαλανόλευκη από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1918: Το Κοινοβούλιο στη Δανία εγκρίνει πράξη για τη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Ισλανδία.
1918: Η Τρανσυλβανία ενοποιείται με τη Ρουμανία.
1920: Ο Ντ' Ανούντσιο κηρύττει τον πόλεμο κατά της Ιταλίας από το Φιούμε.
1922: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμέτ Ινονού διατάζει να εξοριστούν ένα εκατομμύριο Έλληνες, από την Τουρκία.
1925: Υπογράφεται η συμφωνία του Λοκάρνο.
1929: Επινοείται από τον Έντουιν Λόου το τυχερό παιχνίδι «Bingo».
1930: Γεννιέται ο αθλητής του στίβου από τη Θεσσαλονίκη Γεώργιος Παπαβασιλείου.
1931: Αρχίζει η δίκη εναντίον των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα.
1933: Τα ναζιστικά στρατεύματα αναδεικνύονται σε επίσημο όργανο καταστολής στο γερμανικό Ράιχ.
1933: Υπουργοποιείται από τον Χίτλερ ο Ρούντολφ Ες.
1934: Κάνει το ντεμπούτο του στο ραδιόφωνο ο κλαρινίστας της Τζαζ Μπένι Γκούντμαν.
1934: Δολοφονείται o συνεργάτης του Στάλιν Σεργκέι Κίροφ, 48 ετών.
1935: Ο Τσιάνγκ εκλέγεται Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Κόμματος και γίνεται "εικονικός" ηγέτης της Κίνας.
1935: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και σεναριογράφος, βραβευμένος με Όσκαρ (1977), Γούντι Άλεν.
1935: Πεθαίνει ο αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίου Μπέρνχαρντ Β. Σμιντ, 56 ετών.
1939: Ο Χίμλερ ξεκινά την απέλαση των Πολωνών εβραϊκής καταγωγής.
1940: Τα ελληνικά στρατεύματα, ύστερα από σκληρές μάχες, καταλαμβάνουν το Πόγραδετς και τα γύρω οχυρά του.
1941: Οι Βρετανοί κηρύττουν στρατιωτικό νόμο στη Μαλαισία, μετά από αναφορές για ιαπωνική επίθεση.
1944: Ο Σεργκέι Κουσεβίτσκι διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης στην πρώτη ερμηνεία του έργου του Μπέλα Μπάρτοκ "Κοντσέρτο για Ορχήστρα" (Concerto for Orchestra).
1945: Γεννιέται ο Αμερικανίδα κωμική ηθοποιός Μπέτι Μίντλερ.
1946: Ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ η πρώτη εκπομπή με χορηγό, το Geographically Speaking.
1949: Πραγματοποιείται σύσκεψη για τη σύσταση μετώπου της αριστεράς, με τη συμμετοχή παραγόντων αριστερής απόκλισης.
1952: Στο Μεξικό, η παροχή βενζίνης με δελτίο αρχίζει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο.
1955: Η Ρόζα Παρκς αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της για να καθίσει ένας λευκός και συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ.
1957: Αναλαμβάνει νέος Κυβερνήτης της Κύπρου ο σερ Χιου Φουτ (διαδέχεται τον παραιτηθέντα από 22/10/1957, σερ Τζον Χάρντινγκ).
1958: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποκτά αυτονομία (εθνική εορτή).
1958: Πυρκαγιά σε σχολείο στο Σικάγο με 95 νεκρούς, εκ των οποίων οι 92 μαθητές.
1958: Πρώτη προβολή της ταινίας του Σακελλάριου «Η Κυρά μας η Μαμμή» με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή.
1959: Με μια πρωτοφανή διεθνή συμφωνία, 12 έθνη υπογράφουν σύμβαση, με την οποία η Ανταρκτική καθιερώνεται ως προστατευόμενη περιοχή για επιστημονική έρευνα.
1959: Λαμβάνεται η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το έξω διάστημα (πρόκειται για τη φωτογραφία ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα). Κάμερα, που είναι τοποθετημένη στην άκρη ενός πυραύλου έβγαλε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα.
1961: Ανακηρύσσεται στην Παπούα Νέα Γουινέα η ανεξάρτητη δημοκρατία της δυτικής Παπούα.
1963: Το Νάγκαλαντ γίνεται το 16ο κρατίδιο της Ινδίας.
1963: Εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Ραούλ Λεονί.
1967: Μία γυναίκα σκοτώνεται από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Αθήνα.
1967: Ο Wilt Chamberlain κάνει αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ με 22 άστοχες ελεύθερες βολές.
1973: Η Αυστραλία χορηγεί αυτοδιοίκηση στην Παπούα Νέα Γουινέα.
1973: Ο Jack Nicklaus κερδίζει το Walt Disney World Open Championship και γίνεται ο πρώτος γκόλφερ που φτάνει τα [sansimera-test.php] εκατομμύρια κέρδη στην καριέρα του. Θα γίνει και ο πρώτος που θα κερδίσει τα 3, 4 και 5 εκατομμύρια.
1973: Πεθαίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ισραήλ (1948-53, 1955-63), Δαβίδ μπεν Γκουριόν, 87 ετών.
1974: Συντριβή αεροσκάφους Μπόινγκ 727 της TWA-727 στις ΗΠΑ με 92 νεκρούς.
1977: Σε επιστημονική εφημερίδα περιγράφεται η απομόνωση του βακτηρίου Legionella pneumophila.
1981: Από συντριβή γιουγκοσλαβικού αεροσκάφους DC9 σε βουνό της Κορσικής, σκοτώνονται 178 άτομα στο Αγιάτσιο.
1981: Ο Kareem Abdul Jabbar γίνεται ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ όταν σημειώνει τον 26.712ο πόντο του ξεπερνώντας τον Oscar Robertson στον αγώνα LA Lakers – Utah Jazz 117-86. Το 1984 θα ξεπεράσει και τον πρώτο σκόρερ Wilt Chamberlain όταν θα σημειώσει 31.259 πόντους και θα κλείσει την καριέρα του με σύνολο 37.387 πόντων.
1981: Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα AIDS.
1982: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον «Θρίλερ», που γνώρισε την επιτυχία περισσότερο από κάθε άλλο άλμπουμ της ποπ μουσικής (πούλησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα).
1988: Κυκλώνας στο Μπανγκλαντές, με 596 νεκρούς.
1988: Η Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας όταν ο Πρόεδρος του Πακιστάν Γκούλαμ Ισάκ Κχαν της αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
1989: Οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη συναίνεσή τους στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ζολώτα.
1990: Γάλλο και Βρετανοί εργάτες της Σήραγγας της Μάγχης συναντώνται 40μ. κάτω από τη Μάγχη, δημιουργώντας την πρώτη σύνδεση ανάμεσα σε Βρετανία και στην κεντρική Ευρώπη από την Εποχή των Πάγων (εδώ και 8.000 χρόνια).
1990: Ο Καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο αναλαμβάνει Πρωθυπουργός (Γραμματέας του κράτους) στο Βατικανό.
1990: Στο Καμερούν καταφεύγει ο Πρόεδρος Χαμπρέ του Τσαντ. Ο Ιντρίς Ντεμπί καταλαμβάνει την εξουσία στο Τσαντ.
1990: Η Ρουμανία γίνεται δημοκρατία (εθνική εορτή).
1990: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Σεβαστίκογλου, 77 ετών
1990: Πεθαίνει ο εκδότης των περιοδικών «Μίκυ Μάους» και «Γυναίκα» Ευάγγελος Τερζόπουλος, 82 ετών.
1991: Πρόεδρος της Μπουρκίνας Φάσο εκλέγεται ο Μπλεζ Κομπαορέ, στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές.
1991: Η Ουκρανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ (εγκρίνεται σε σχετικό δημοψήφισμα, με 80% υπέρ).
1991: Πρόεδρος του Καζαχστάν εκλέγεται ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
1991: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Ποδηλάτης”, θερμός υποστηρικτής του αθλήματος του mountain bike στην Ελλάδα.
1991: Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, θεωρούν τον IRA υπεύθυνο για τον εμπρησμό κεντρικών καταστημάτων στο Λονδίνο.
1991: Πεθαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζορτζ Στίγκλερ, 80 ετών, Νομπελίστας (1982).
1992: Ο γκαρντ των Washington Michael Adams κάνει ρεκόρ τριπόντων στο ΝΒΑ όταν σημειώνει το 795ο του στον αγώνα Bullet – San Antonio 119-106. Το ρεκόρ ανήκε στον Louie Dampier ο οποίος είχε σημειώσει 794 με τους Kentucky στο ΑΒΑ και με τους San Antonio στο ΝΒΑ.
1992: Συλλαμβάνεται ο καταζητούμενος από το 1985, ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αντικρατική Πάλη", Γιώργος Μπαλάφας.
1993: Υπογράφεται στη Γενεύη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών της Αμπχαζίας και της Γεωργίας για εκεχειρία, ανταλλαγή αιχμαλώτων και αποστολή ανδρών του ΟΗΕ στην Αμπχαζία.
1993: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αυξάνουν τις πιέσεις στο Βελιγράδι πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βοσνία, εμποδίζοντας τη Ρωσία να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
1993: Στην Αιθιοπία, 700.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα, εξαιτίας της ξηρασίας.
1994: Αρχίζει στο Παρίσι η πρώτη διεθνής πολιτική διάσκεψη για το AIDS.
1994: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Λευκάδα.
1994: Η Ιρμγκαρντ Μέλερ, πρώην μέλος της RAF Φράξια Κόκκινος Στρατός, που είχε καταδικαστεί ισόβια για το φόνο τριών Αμερικανών στρατιωτών, αφήνεται ελεύθερη μετά από 22 χρόνια φυλάκισης.
1994: Η Βρετανία καλεί το Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του IRA σε συνομιλίες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.
1995: Από πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο «Μπέτα Λακ» στη Ριέκα της Κροατίας, χάνουν τη ζωή τους 3 Έλληνες ναυτικοί και 2 αλλοδαποί.
1995: Νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ εκλέγεται ο Ισπανός Χαβιέ Σολάνα, με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των μόνιμων πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
1995: Στην Τουρκία, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας απαλλάσσει τον συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, από την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας.
1996: Από πλημμύρες στην Κόρινθο λόγω υπερχείλισης του ποταμού Κόσυνθου, χάνουν τη ζωή τους 3 άτομα.
1996: Ο Σκωτσέζος Colin Montgomerie είναι ο πρώτος που κερδίζει το Million Dollar Challenge, το πιο ακριβό βραβείο στο γκολφ αξίας ενός εκατομμυρίου.
1996: Σημειώνεται ο 7.000.000ός πόντος στο ΝΒΑ.
1996: Ο ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων για το Ιράκ.
1997: Ο Αιγύπτιος Μουχάμετ αλ Μπαραντέι αναλαμβάνει διευθυντής του ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας).
1997: Η Βούλα Πατουλίδου παρουσιάζει το βιβλίο της “Έκρηξη Ψυχής” στη γιορτή του Συλλόγου Ολυμπιονικών στην οποία βραβεύεται μαζί με την ομάδα πόλο του ΝΟ Βουλιαγμένης, τον Εθνικό ΓΣ, τον Λάμπρο Παπακώστα και την Κατερίνα Κόφφα.
1997: Η FIBA αναθέτει την διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ του 2002 στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.
1997: Η πόλη του Διδυμοτείχου αποφασίζει να στήσει ανδριάντα του χάλκινου πρωταθλητή του “Αθήνα '97” στον ακοντισμό Κώστα Γκατσιούδη.
1997: Ευθυγράμμιση 8 πλανητών του ηλιακού μας συστήματος (Πλούτων, Ερμής, Άρης, Αφροδίτη, Ποσειδώνας, Ουρανός, Δίας και Κρόνος).
1998: Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων για πρώτη φορά μετά το 1960 όταν κερδίζει την βραζιλιάνικη Βάσκο ντε Γκάμα 2-1 στο Τόκιο.
1998: Η Exxon ανακοινώνει συμφωνία ύψους 73,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Mobil, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη, την Exxon-Mobil.
1998: Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ («Ο Λόρενς της Αραβίας»), Φρέντι Γιανγκ, 96 ετών.
1999: Στις γενικές εκλογές στη Ναμίμπια (30/11 και 1/12) επανεκλέγεται Πρόεδρος ο Σαμ Νουγιόμα με 76,8% ενώ το κυβερνών κόμμα SWAPO κερδίζει 55 έδρες.
1999: Η Ελισάβετ η Β΄ της Αγγλίας υπογράφει διάταγμα με το οποίο παύει να είναι ανώτερη άρχων στη Βόρεια Ιρλανδία.
2000: Πρόεδρος του Μεξικού ορκίζεται ο Βισέντε Φοξ.
2000: Αρχίζει το 1ο Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ.
2001: Στις βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το κυβερνών κόμμα Κουομιτάνγκ υφίσταται δεινή ήττα, για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, μένοντας στο 31,3% και στις 68 έδρες. Ο μεγάλος νικητής είναι το κόμμα του Προέδρου Τσεν Σουί Μπιεν, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα με 36,6% και 87 από τις 225 έδρες.
2002: Πρόεδρος της Σλοβενίας εκλέγεται ο Γιάνεζ Ντρνόφσεκ με 56,5% έναντι 43,5 % για την Μπάρμπαρα Μπρεζιγκάρ.
2002: Από πυρκαγιά σε δισκοθήκη στη Βενεζουέλα (Καράκας), βρίσκουν το θάνατο 47 άνθρωποι.
2002: Πεθαίνει ο Πιερ Πεζό, 70 ετών, Γάλλος βιομήχανος αυτοκινήτων, απόγονος του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, Αρμάν Πεζό. Η εν λόγω εταιρεία άρχισε να λειτουργεί το 1885.
2003: Δέκα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πολλά σπίτια καταστρέφονται από τη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την επαρχία Ζινγκζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.
2003: Παρουσιάζεται το «εναλλακτικό» ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως «Πρωτοβουλία της Γενεύης», παρουσία 400 Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς και εκατοντάδων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο. Η τελετή, την οποία άνοιξε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Ντρέιφους, περιελάμβανε ομιλίες, μαρτυρίες, τραγούδια και βίντεο, ενώ τον τελευταίο λόγο είχαν οι βασικοί συντάκτες του κειμένου, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.
2004: Από συντριβή ινδονησιακού αεροσκάφους MD- 82 στην κεντρική Ιάβα, βρίσκουν το θάνατο τουλάχιστον 31 άνθρωποι και 62 τραυματίζονται.
2005: Ο θάνατος ενός ανθρώπου, ο τραυματισμός δεκάδων και σωρεία παρατυπιών σε εκλογικά κέντρα σημαδεύουν τον τελευταίο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο.
2005: Αναστέλλεται η λειτουργία της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».
2005: Περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην Ονδούρα εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Γάμα, ανακοινώνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η καταιγίδα στοίχισε τη ζωή 34 ατόμων και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η τροπική καταιγίδα που έπληξε την Ονδούρα από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις φυτείες μπανάνας, που προμηθεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορείου μπανάνας στον κόσμο.
2006: Τουλάχιστον 388 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 96 αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντούριαν από τις ανατολικές Φιλιππίνες. Σφοδροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις συνθέτουν το σκηνικό της τραγωδίας, ενώ τουλάχιστον δύο χωριά θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.
2006: Νέος Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται με 230 ψήφους ο Νίκος Αθανασάκης.
2006: Αποχωρούν από το Ιράκ και οι τελευταίοι Ιταλοί στρατιώτες.
2006: Πεθαίνει στη Μαλαισία από δάγκωμα βασιλικής κόμπρας, ο Αλί Χαν Σαμσουντίν, 48 ετών, «βασιλιάς των φιδιών», και «βασιλιάς των σκορπιών». Το 1998 είχε μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες , καθώς κλεισμένος σε ένα γυάλινο κλουβί, έζησε μαζί με 6.000 σκορπιούς επί 21 ημέρες.
2007: Περίπου 80 μετανάστες πνίγονται στις ακτές της Υεμένης.
2008: Διορίζεται Υπουργός Εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον από τον Μπαράκ Ομπάμα.
2009: Η Βόρεια Κορέα αυξάνει την αξία του νομίσματός της για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια.
2009: Πρόεδρος του Ομόσπονδου Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης εκλέγεται ο Τόνι Άμποτ νικώντας τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ με διαφορά μιας ψήφου (42-41) έπειτα από ανταρσία στο κόμμα για τις θέσεις του αναφορικά με τη μείωση της μόλυνσης από εκπομπές αερίων.
2009: Νέος επικεφαλής του IAEA αναλαμβάνει ο Γιουκίγια Αμάνο από την Ιαπωνία. Αποχωρεί έπειτα από θητεία 12 χρόνων ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
2009: Σε ισχύ τίθεται η Συνθήκη της Λισαβόνας:Καθιερώνεται κοινή νομοθεσία για τις χώρες της ΕΕ. Αρχίζει να ισχύει η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποκτά γενική δικαιοδοσία να αποφασίζει για θέματα που αφορούν την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Επίσημα αναλαμβάνουν καθήκοντα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπουί και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και για την Ασφάλεια Κάθριν Άστον.
2009: Η Ρουάντα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς νάρκες, έχοντας ολοκληρώσει την εκκαθάριση από τις νάρκες, με ανακοίνωση που γίνεται στη διάρκεια διάσκεψης στην Κολομβία.
2009: Η Καρολίνα Πελενδρίτου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο για αθλήτριες με περιορισμένη όραση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο, καταρρίπτοντας δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ.
2009: Με την Χρυσή Μπάλα βραβεύεται ο Λιονέλ Μέσι και γίνεται ο πρώτος Αργεντινός ποδοσφαιριστής, στον οποίο απονέμεται το εν λόγω βραβείο.
2009: Πεθαίνει η Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, 99 ετών, κόρη του παγκοσμίου φήμης Θρακιώτη μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
«Η αρετή είναι το μεγαλύτερο προτέρημα των ανθρώπων.»
Ευριπίδης (480–406 π.Χ.)
Αθηναίος τραγικός ποιητής
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-12-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τοπικές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά.
Τοπικός παγετός νωρίς το πρωί στη δυτική Μακεδονία.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5,
στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στο βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα
βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία (εκτός της Χαλκιδικής) γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και έως το πρωί στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες 7 και νωρίς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και έως το πρωί στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου σποραδικούς όμβρους. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Αρχικά στα βόρεια και έως το μεσημέρι στα υπόλοιπα τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά του νομού 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-12-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με σποραδικές βροχές στα δυτικά.
Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα σταδιακά από τα δυτικά θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα στο Ιόνιο σε νότιους.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά και τα νότια μέχρι το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια