Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Το κατά Ιωάννη, πόνημα της 17ης Νοεμβρίου 2019

Φίλες, φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του πονήματος, πάλι κοντά σας στην 46η επέτειο του "Πολυτεχνείου" από την μαύρη εκείνη νύχτα που το τανκ έριξε την πόρτα του Ανώτατου Ιδρύματος


Φτάσαμε στην 321η μέρα του 2019. ☀ Ανατολή ήλιου: 07:08 - Δύση ήλιου: 17:12

🌖  Σελήνη 19.6 ημερών. Μην ξεχνάτε στο τέλος αναγράφουμε και την πρόγνωση του καιρού. Του καλού... και του κακού!
Η παροιμία της μέρας:

"Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα λέει αγουρίδες."
Εορτολόγιο: 
Αγίου Γενναδίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, γιορτάζουν: 


Γεννάδιος, Γενάδιος
Ο Γεννάδιος Α’, διαδέχτηκε το έτος 458 μ.Χ. τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ανατόλιο. Προηγούμενα ήταν πρεσβύτερος στην ίδια Εκκλησία. Ο Πατριάρχης αυτός, εργάστηκε καρποφόρα για την επιστροφή πολλών αιρετικών στην Ορθοδοξία. Μεταξύ αυτών, επέστρεψε μέσω του Γενναδίου και ο ασπαζόμενος τις πλάνες των Ναβατιανών Μαρκιανός, τον όποιο και έκανε οικονόμο της Μεγάλης Εκκλησίας. Επίσης ο Γεννάδιος Α’, έπεισε τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα, να εξορίσει τον αιρετικό Πέτρο τον Κναφέα, όταν αυτός άρπαξε το θρόνο της Αντιόχειας από τον ορθόδοξο Πατριάρχη Μαρτύριο. Άλλα επί Γενναδίου ο αυτοκράτορας Λέων ο Μακέλλης, νομοθέτησε τον αγιασμό της Κυριακής. Ο Γεννάδιος κανένα δεν χειροτονούσε Ιερέα, αν αυτός δεν γνώριζε καλά την ερμηνεία των Ψαλμών. Επίσης συγκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκδόθηκε εγκύκλιος «κατὰ τῆς χρηματολογίας πρὸς χειροτονίαν». Μετά από αυτή την ευσυνείδητη και ιεροπρεπή πολιτεία, ο Γεννάδιος Α’ πέθανε το 471 μ.Χ.

Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού.

Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτοτόμου» (τεχνίτη δέρματος), Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου.
Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού. Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σακ (Σάκτου) του Πέρσου.
Αγίας Ελισάβετ της Ουγγαρίας, προστάτιδας των νοσοκόμων, των αρτοποιών, των αστέγων, των εξορίστων, των χηρών και των δαντελοποιών.
Καθολική Εκκλησία Αγίου Γρηγορίου της Τουρ. Αγίας Χίλντας.
Αγίου Ούγου (Hugh), προστάτη των ασθενούντων και των κύκνων





Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας


Κάθε χρόνο, η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (21 Νοεμβρίου 2018) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όπως μαρτυρά και η ονομασία της είναι νόσος των πνευμόνων, που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η Χ.Α.Π. αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από Χ.Α.Π. περί τα 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι «Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά», που δίνει το έναυσμα για την πρόληψη και τη θεραπεία του νοσήματος, καθώς και για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε δημόσιους χώρους, δεδομένου ότι το αίτιο της νόσου είναι κατά 90% το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό).

Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών, 
Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου για περισσότερα από 60 χρόνια, σε ανάμνηση των φοιτητών που έπεσαν θύματα των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1939 τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας. Σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, ενώ 1200 άλλοι εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών σχετίζεται και με τη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου και συμβολίζει τον αγώνα των φοιτητών όλου του κόσμου για Δημοκρατία και δημοκρατική εκπαίδευση


  • Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία
Η Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Μάρτιο του 1998, για να τιμήσει τους αγώνες της Ελληνικής Νεολαίας, κατά της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου.
  • Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού
H Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού (World Prematurity Day) καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών» («The European Foundation for the Care of Newborn Infants») και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Στις μέρες μας, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Ωστόσο, κατά μέσο όρο περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.
Κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των 5 ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής. Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών προκύπτει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό (πριν από τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή από επιπλοκές κατά τον τοκετό.
Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πλέον, η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που χάνονται κάθε χρόνο. Όπως υποστηρίζει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) - τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν - θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα κατά την περίοδο 1990-2010, υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% - 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7%.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εκστρατείας της UNICEF ,για τη μείωση της παγκόσμιας κάτω των 5 ετών θνησιμότητας, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών. Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από 3/4, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.
Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιγένειας και θα βελτιώσουν την κατάσταση για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.
  • 46η επέτειος από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • Hμέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας σε Τσεχία και Σλοβακία, σε ανάμνηση της μεγάλης φοιτητικής διαδήλωση στην Πράγα σαν σήμερα το 1989, που οδήγησε στο ξήλωμα του κομουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας και έμεινε στην ιστορία ως «Βελούδινη Επανάσταση».
  • Ημέρα της Μαύρης Γάτας στην Ιταλία.
Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, στην Ιταλία τιμάται η Ημέρα τη Μαύρης Γάτας. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ιταλική Ένωση για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος (AIDAA), με σκοπό, μέσω διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, να αλλάξουν αντιλήψεις αιώνων και να πείσουν όσους συμπατριώτες τους πιστεύουν σε προκαταλήψεις να μην τίς εξολοθρεύουν, όπως το συνηθίζουν.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα, πιστεύεται ευρέως ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακή τύχη. Τον Μεσαίωνα συνδέονταν με την μαγεία και τίς σκότωναν επειδή τίς θεωρούσαν συντρόφους των μαγισσών. Αν και το κυνήγι μαγισσών έχει παρέλθει προ πολλού, η απέχθεια για τις μαύρες γάτες έχει ριζώσει για τα καλά στον σύγχρονο κόσμο.
Σύμφωνα με την AIDAA, περί τις 60.000 μαύρες γάτες σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ιταλία,ενώ αρκετές πέφτουν θύματα σατανιστικών τελετών. Συν τοις άλλοις, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των φιλόζωων και δεν γίνονται εύκολα δεκτές ως ζώα συντροφιάς.
Η 17η Νοεμβρίου επελέγη ως ημέρα του εορτασμού, επειδή πέφτει κοντά στο Χάλογουιν και ο αριθμός 17 φέρνει γρουσουζιά στους Ιταλούς. Η προκατάληψη ανάγεται στην Ρωμαϊκή εποχή. Αν ο ρωμαϊκός αριθμός XVII (17) αναγραμματισθεί σε VIXI τότε σημαίνει «Έχω ζήσει» με την έννοια του «είμαι νεκρός».

«Το να κερδίσεις ένα άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα.»
Σιμόν Ντε Μποβουάρ (1908–86)

Γαλλίδα φιλόσοφος του υπαρξισμού, μυθιστοριογράφος
Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 
275: Πεθαίνει ο άγιος Γρηγόριος, επίσκοπος Νεοκαισάρειας.
375: Πεθαίνει ο Ουαλεντινιανός Α΄, 54 ετών, συναυτοκράτορας της Ρώμης (364-75), διάδοχος του Ιοβιανού. Παρεχώρησε τη διοίκηση του ανατολικού μέρους της αυτοκρατορίας στον αδερφό του Ουάλη (Βάλεντα).
474: Πεθαίνει ο Λέων Β΄, 6, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (474-4), εγγονός του Λέοντα Α΄, τον οποίο διαδέχτηκε σε ηλικία 6 ετών.
1292: Ο Τζον Μπαλιόλ γίνεται Βασιλιάς της Σκωτίας.
1558: Πεθαίνει η Βασίλισσα της Αγγλίας (1553-58) Μαρία Α΄ Τιδόρ, 42 ετών, γνωστή ως «Αιματοβαμμένη Μαίρη». Ανεβαίνει στον αγγλικό θρόνο η Ελισάβετ Α΄.
1588: Ο σερ Φράνσις Ντρέικ νικάει την «Αήττητη Αρμάδα» (Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας).
1603: Αρχίζει η δίκη του σερ Ουόλτερ Ράλι για προδοσία.
1755: Γεννιέται ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΗ΄.
1776: Πεθαίνει ο Τζέιμς Φέργκισον, 66 ετών, Σκοτσέζος αστρονόμος και κατασκευαστής οργάνων.
1786: Γεννιέται ο διάσημος συνθέτης Καρλ Μαρία φον Βέμπερ.
1790: Γεννιέται ο Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους, μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα
1796: Στη μάχη του Αρκόλε στην Ιταλία, ο στρατός του Ναπολέοντα νικούν τους Αυστριακούς.
1796: Πεθαίνει η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη». Ήταν γερμανικής καταγωγής. Το 1744, σε ηλικία 15 χρονών, προσκλήθηκε από την Ρωσίδα Αυτοκράτειρα Ελισσάβετ Πέτροβνα στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να νυμφευθεί τον γιό της Πέτρο Φιόντοροβιτς του Χολστάιν. Ο γάμος της αποδείχτηκε ανεπιτυχής αφού ο διάδοχος του θρόνου Πέτρος ασχολιόταν μόνο με το κυνήγι και την παραμελούσε. Το 1754 η Αικατερίνη γέννησε το γιο της Παύλο, αλλά όμως κανείς δεν πίστευε ότι πατέρας του παιδιού ήταν ο Πέτρος. Στα δεκαέξι χρόνια της διαμονής τους στο Λομονόσοβ (Οράνιενμπαουμ) η Αικατερίνη είχε πολλούς εραστές. Όταν πέθανε η Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στις 5 Ιανουαρίου του 1762 την διαδέχτηκε ο διάδοχος της Πέτρος Γ΄. Η Αικατερίνη είχε οργανώσει έναν κύκλο αυλικών και στρατιωτικών με επικεφαλής τον εραστή της, αξιωματικός του ιππικού, Γρηγόριος Ορλόφ, που ήταν έτοιμοι να την υποστηρίξουν. Στις 28 Ιουνίου του 1762 ανέβηκε στον θρόνο με την βοήθεια της φρουράς και φυλάκισε τον άντρα της, Πέτρο Γ΄. Λίγες μέρες αργότερα στις 17 Ιουλίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Πέτρος δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό. [γεν. 21/4/1729].
1798: Εκατοντάδες νεκροί σε χιονοθύελλες στη Νέα Αγγλία.
1800: Το Αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται για πρώτη φορά στο Καπιτώλιο, στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, την Ουάσιγκτον, και ο πρόεδρος Τζον Ανταμς γίνεται ο πρώτος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου (Executive Mansion), που αργότερα θα γίνει πιο γνωστό ως Λευκός Οίκος.
1815: Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας με την οποία τα Επτάνησα γίνονται κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο με την επωνυμία "Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων" υπό την αποκλειστική προστασία της Αγγλίας.
1820: Ο πλοίαρχος Ναθάνιελ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που βλέπει την Ανταρκτική.
1821: Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες υπό τον Γεώργιο Βαρνακιώτη απελευθερώνουν την 'Αρτα μετά από πεισματική αντίσταση των Τούρκων. Τελικά οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλης.
1827: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στο Τρικέρι.
1828: Ο φρούραρχος της Άμφισσας Μεχμέτ μπέης Δεβόλης παραδίδει την πόλη στον Δημήτριο Υψηλάντη.
1838: Πεθαίνει ο Φρανσουά Ζοζέφ Βικτόρ Μπρουσέ, 66 ετών, Γάλλος γιατρός που υποστήριξε την εφαρμογή θεραπείας με βδέλες σε ασθενείς.
1839: Πρεμιέρα της πρώτης όπερας του Βέρντι, της «Ομπέρτο», στο Μιλάνο.
1861: Γεννιέται ο Κερκυραίος μουσουργός Σπύρος Σαμαράς ή Σαμάρης.
1869: Νικητής του πρώτου ποδηλατικού αγώνα ταχύτητας αναδεικνύεται ο Βρετανός Τζέιμς Μουρ (Παρίσι-Ρουέν που έχει μήκος 123 χλμ.).
1869: Ολοκληρώνεται μετά από εργασίες 11 ετών και αρχίζει να λειτουργεί η διώρυγα του Σουέζ, μήκους 168 χλμ. . Την κατασκευή της διώρυγας είχε αναλάβει γαλλική εταιρεία με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Λεσέψ. Η διώρυγα έκοψε τον ισθμό του Σουέζ και ένωσε τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα, από το Πορτ Σάιντ ως το λιμάνι Σουέζ. Υπό τον έλεγχο των Εγγλέζων από το 1882, η διώρυγα εθνικοποιήθηκε από τον Νάσερ το 1956 και έκλεισε δύο φορές, μία στην κρίση του Σουέζ (1956-57) και για δεύτερη φορά το διάστημα 1967-75, ως αντίδραση στον πόλεμο των Έξι Ημερών.
1887: Γεννιέται ο στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι.
1888: Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόσφσκι διευθύνει στην Πετρούπολη την πρώτη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του.
1895: Γεννιέται ο Μεξικανός συγγραφέας Γκρεγκόριο Λόπες Ι Φουέντες.
1902: Νέες εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με ήττα του κόμματος του Ζαΐμη (είναι ασαφές ποιος είναι ο νικητής, ο Δηλιγιάννης ή ο Θεοτόκης).
1903: Με τη συνθήκη της Πετρόπολης η Βολιβία παραχωρεί την περιοχή Άκρε στη Βραζιλία.
1903: Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.
1903: Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα διασπάται στους Μπολσεβίκους (που στα ρωσικά σημαίνει "πλειοψηφία") και στους Μενσεβίκους ("μειοψηφία").
1904: Ανταρτικό σώμα από 40 άνδρες υπό τον ανθυπολοχαγό πυροβολικού Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα) από τα Σφακιά περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στο Αγιόφυλλο της Θεσσαλίας και μπαίνει στην Μακεδονία. Σε αυτόν ανέθεσε το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο την γενική αρχηγία των ανταρτικών σωμάτων του βιλαετίου Μοναστηρίου μετά την ασθένεια του προκατόχου του Γεωργίου Κατεχάκη.
1906: Γεννιέται ο βιομήχανος των αυτοκινήτων Χόντα, Σιισίρο Χόντα.
1911: Απογραφή στην Ιταλία ανεβάζει τον πληθυσμό της χώρας σε 34.686.653 άτομα. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί αύξηση κατά 6,8%.
1912: Επίθεση Τουρκαλβανών κατά Ελλήνων της Χειμάρρας.
1916: Ο Γάλλος Ναύαρχος Φουρνιέ αποβιβάζει στον Πειραιά αγήματα 2.000 περίπου ναυτών.
1917: Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν, 77 ετών.
1918: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.
1919: Οι Σύμμαχοι υπογράφουν ειρήνη με τη Βουλγαρία.
1920: Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.
1922: Καταργείται η μοναρχία στην Τουρκία. Ο Σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ΄εκθρονίζεται και εξορίζεται στη Μάλτα. Στις 23/11/1922 ανακοινώνεται από το εξωτερικό και επίσημα η αλλαγή του πολιτεύματος.
1922: Γεννιέται ο Αμερικανός βιοχημικός Στάνλεϊ Κοέν, Νομπελίστας. Μαζί με τη σύζυγό του, Ρίτα, τιμήθηκε με Νόπελ Ιατρικής το 1986 για τις έρευνές του στον τομέα της ανάπτυξης του δέρματος.
1924: Πεθαίνει ο Γρηγόριος Ζ΄ Ζερβουδάκης, 69 ετών, Οικουμενικός Πατριάρχης Δέρκων που καθιέρωσε το γρηγοριανό ημερολόγιο (1923).
1925: Γεννιέται ο διάσημος ηθοποιός Ροκ Χάντσον.
1929: Ο Στάλιν διαγράφει τον Μπουχάριν και πολλούς ηγέτες από το ΚΚΣΕ.
1932: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της Γ' Συνόδου Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα το πολιτικό μέλλον της Ινδίας.
1933: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τη Σοβιετική Ένωση.
1936: Πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στην Εκάλη, σε ηλικία 60 ετών, ένας από τους πιο κορυφαίους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, συντάκτης του περίφημου «Δημοκρατικού Μανιφέστου». Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαιδελβέργης, του Βερολίνου, του Λονδίνου και των Παρισίων. Το 1907 επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ασχολείται με την πολιτική. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ το 1915 ως βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων. Το Μάρτιο του 1917 αναλαμβάνει από την προσωρινή κυβέρνηση τη Γενική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής. Στις 12 Μαρτίου 1924 σχημάτισε κυβέρνηση με τη στήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Επί κυβερνήσεως Βενιζέλου ανέλαβε Υπουργός Συγκοινωνιών και προσωρινά Υπουργός περιθάλψεως και Εσωτερικών. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζαΐμη από το 1926 έως το 1928, όπου και υπέγραψε πρωτόκολλο για την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας. Επίσης φρόντισε το θέμα των ακτημόνων. Στις 26 Μαΐου 1932 παίρνει πάλι εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία όμως θα κρατήσει λίγες ημέρες, έως τις 5 Ιουνίου. Ο Παπαναστασίου υπήρξε μια σημαντική πολιτική μορφή της νεότερης Ελλάδος. Στην πατρίδα του το Λεβίδι υπάρχει σήμερα μουσείο προς τιμή του. [γεν. 8/7/1876].
1940: Εκδιώκονται από τον ελληνικό στρατό και οι τελευταίοι Ιταλοί που είχαν εισχωρήσει σε ελληνικά εδάφη.
1941: Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο διαμηνύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων ενατίον του Περλ Χάρμπορ. Οι προειδοποιήσεις του θα αγνοηθούν.
1941: Πραγματοποιείται μεγάλη φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.
1942: Στη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ αναλαμβάνει πλήρη εξουσία από τον Πετέν. Ο ναύαρχος Νταρλάν εκδιώκεται.
1942: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης ιταλικής καταγωγής, Μάρτιν Σκορτσέζε, βραβευμένος με Όσκαρ το 2007 για την ταινία του "The Departed" («Ο τελευταίος πειρασμός» (1988), «Mean streets» (1973)) (μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανένα Όσκαρ, τιμήθηκε όμως με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1976 για τον «Ταξιτζή»).
1944: Γεννιέται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός του Χόλιγουντ Ντάνι Ντε Βίτο.
1950: Ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησία της Λιβύης.
1951: Στη Βρετανία, αναπτύσσεται το πρώτο στον κόσμο σύστημα θέρμανσης με πυρηνική ενέργεια.
1952: Αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι ανακάλυψαν στην Κύπρο ψηφιδωτό δάπεδο ηλικίας 2.000 ετών με παράσταση από την Ιλιάδα του Ομήρου.
1954: Ο γκόλφερ Arnold Palmer γίνεται επαγγελματίας όταν υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία Wilson Sporting Goods.
1954: Η “L' Equipe”, η μεγαλύτερη ίσως αθλητική εφημερίδα της Ευρώπης, δημοσιεύει την αναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, το γνωστό Κύπελλο Πρωταθλητριών.
1954: Ανεξαρτητοποιούνται 23 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού.
1959: Πεθαίνει ο μεγάλος Βραζιλιάνος μουσικοσυνθέτης και πιανίστας, που έγραψε έργα προσανατολισμένα στο βραζιλιάνικο φολκλόρ, Χέιτορ Βίλα Λόμπος, 72 ετών.
1960: Γεννιέται η ηθοποιός Ρου Πολ (ψευδώνυμο του Αντρέ Τσάρλς) είναι η πιο διάσημη τρανσέξουαλ show woman.
1961: Συλλαμβάνεται ο Ανρί Μανουρί, υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.
1964: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική.
1966: Πεθαίνει η Γαλάτεια Καζαντζάκη, 81 ετών, συγγραφέας, σύζυγος του μεγάλου λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, έπειτα από τραυματισμό της σε ατύχημα (τη χτύπησε αυτοκίνητο). Ήταν αδερφή της Έλλης Αλεξίου και δημοσίευσε την προσωπική της αλληλογραφία με τον Καζαντζάκη, με τίτλο «Γράμματα στη Γαλάτεια».
1967: Το Σαρβέγιορ 6 πραγματοποιεί την πρώτη απογείωση από το Φεγγάρι.
1968: Στρατοδικείο της χούντας καταδικάζει τον Αλέκο Παναγούλη σε δις εις θάνατον, για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
1969: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των όπλων.
1970: Η βρετανική εφημερίδα "Σαν" δημοσιεύει την πρώτη φωτογραφία μοντέλου (κοριτσιού-για τον τοίχο, ως αφίσα), της Στέφανι Ραν, στην τρίτη σελίδα της.
1970: Προσγειώνεται στη Σελήνη το σοβιετικό Λούνοκχοντ 1 (είναι το πρώτο τηλεχειριζόμενο ρομπότ που προσγειώνεται σε άλλον κόσμο).
1970: Πατεντάρεται από τον Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ το πρώτο «ποντίκι» για υπολογιστή (ήταν ένα απλό ξύλινο κομμάτι, με ένα κουμπί στην κορυφή).
1972: Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, χιλιάδες άτομα επευφημούν τον Χουάν Περόν, που επιστρέφει μετά από εξορία 17 χρόνων.
1972: Πεθαίνει ο μέγας κλαρινίστας και συνθέτης δημοτικών τραγουδιών, Βασίλης Σαλέας. Έπαιξε σε τραγούδια των Στ. Καζαντζίδη, Μ. Αγγελόπουλου, Γ. Λύδια και Π. Πάνου.
1973: Εισβολή των αρμάτων της δικτατορίας μέσα στο Πολυτεχνείο. Καταπνίγεται η εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας, με 23 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες την 18/11 (επισήμως οι νεκροί ήταν 34, καθώς τα χουντικά αποσπάσματα σκότωναν όποιον έβρισκαν και τα επόμενα 24ωρα, ως τις 19/11). Τα μεσάνυχτα τα τανκ περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη περνώντας πάνω από τα σώματα όσων ήταν σκαρφαλωμένοι πάνω της και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.
1974: Ιδρύεται η UPEB, Ένωση των Μπανανοπαραγωγών Κρατών.
1974: Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, τις πρώτες από τη δικτατορία, η ΝΔ του Κ. Καραμανλή κερδίζει νίκη με 54,37%, με δεύτερο κόμμα την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58%.
1976: Σε πλημμύρες στην Ιάβα της Ινδονησίας, χάνουν τη ζωή τους 136 άτομα.
1976: Η Κίνα πραγματοποιεί δοκιμή πυρηνικής βόμβας.
1978: Ο Μπρέζνιεφ ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ δοκίμασε με επιτυχία βόμβα νετρονίου.
1979: Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα η ταινία "Το Ρόδο", με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Μίντλερ και θέμα τη ζωή της Τζάνις Τσόπλιν.
1981: Πρόεδρος της πρώτης με σοσιαλιστική πλειοψηφία βουλής των Ελλήνων εκλέγεται ο Ι. Αλευράς.
1981: Ο Bill Cartwright των NY Knicks ισοφαρίζει το 20χρονο ρεκόρ ευστοχίας σε ελεύθερες βολές του ΝΒΑ όταν σημειώνει 19/19 σε έναν αγώνα που η ομάδα του χάνει από τους Kansas City Kings με 124-110.
1982: Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται νέος ηγέτης του ΚΚΣΕ.
1983: Δημιουργείται ο Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας στο Μεξικό.
1983: Γαλλικές δυνάμεις βομβαρδίζουν βάση Σιιτών στο Λίβανο, σε αντίποινα της επίθεσης της 23ης Οκτωβρίου στη Βηρυτό, που στοιχίζει τη ζωή σε 58 Γάλλους στρατιώτες.
1985: Η Εθνική ομάδα άρσης βαρών καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες του Πλόντβιβ. Πρώτη κατατάσσεται η Βουλγαρία και δεύτερη η Ρουμανία.
1985: Δολοφονείται από πυρά αστυνομικού σε έκτροπα την Ημέρα του Πολυτεχνείου, ο διαδηλωτής Μιχάλης Καλτεζάς, 15 ετών, (η κυβέρνηση στις 18/11 έθεσε σε διαθεσιμότητα την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας).
1988: 38η Μις Κόσμος εκλέγεται η μις Ισλανδία, Λίντα Πετουρσντότιρ, 18 ετών.
1989: Ανοίγει το «Μέγκα Τσάνελ», το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα.
1989: Βελούδινη Επανάσταση στην Τσεχοσλοβακία . Η κομμουνιστική αστυνομία καταστέλλει βίαια την ειρηνική συγκέντρωση φοιτητών διαδηλωτών. Ανατρέπεται ο κομμουνισμός ειρηνικά στη χώρα. Εξάλλου, στη Βουλγαρία ανατρέπεται ο κομμουνιστής ηγέτης Τοντόρ Ζίφκοβ.
1989: Μία νεκρή, η Σταματία Κανελλοπούλου, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμοί και συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τη 16η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
1990: Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός που τιμήθηκε για τη μέτρηση του μεγέθους των νετρονίων και των πρωτονίων στον πυρήνα των ατόμων, Ρόμπερτ Χοφστάντερ, 75 ετών, Νομπελίστας (1961).
1991: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στην ορεινή ποδηλασία ( mountain bike) στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.
1991: Η Κροατία ανακοινώνει, ότι παραδίδει την πολιορκημένη πόλη του Βούκοβαρ, εάν ο στρατός, που βρίσκεται υπό σερβικό έλεγχο, εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της πόλης αυτής.
1991: Μήνυμα προς τα Σκόπια απευθύνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.
1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας.
1992: Στην Ιταλία, η αστυνομία συλλαμβάνει 75 άτομα κατά τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Μαφίας από το 1984.
1992: Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό γραφείο απογραφής καταγράφει 1,8 εκατ. Ινδιάνους και 542 διαφορετικές φυλές.
1992: Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν οι Γιώργος Κοσκωτάς, Γιάννης Ματζουράνης και Αλίκη Κουτσόγιωργα για ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργια και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια.
1993: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που γίνεται στη Μελβούρνη, ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 83 κιλών στο αρασέ και στο σύνολο.
1993: Γενικός Διοικητής του Μπελίζε αναλαμβάνει ο Κόλβιλ Γιανγκ.
1993: Με πραξικόπημα καταλαμβάνει την εξουσία στη Νιγηρία ο στρατιωτικός Σάνι Αμπάτσα (ακυρώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της 14/8/93).
1993: Συντριβή αεροσκάφους Αντόνοφ σε ορεινή περιοχή του Ιράν, με 17 νεκρούς.
1993: Στη Νότια Αφρική, μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα που θα τερμάτιζε την εξουσία της λευκής μειοψηφίας.
1993: Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μητσάκης, 69 ετών, («Το δαχτυλίδι»). Γεννημένος στην Πόλη, άρχισε να γράφει τραγούδια το 1939. Τα πρώτα τραγούδια που γραμμοφώνησε ήταν ο «Λουλάς» και «Το κομπολογάκι» το 1946, όταν επαναλειτούργησαν τα στούντιο μετά τη γερμανική κατοχή.
1994: Ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Γιάννης Παλαιοκρασσάς.
1994: Στις Φιλιππίνες, 74 είναι οι νεκροί και 171 οι τραυματίες από σεισμό.
1995: Η ΓΣ του ΟΗΕ καταδικάζει, με απόφασή της, τις πυρηνικές δοκιμές , που διεξάγουν η Γαλλία και η Κίνα.
1995: Τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.
1996: Ο Εμίλ Κονσταντινέσκου εκλέγεται Πρόεδρος στη Ρουμανία, κερδίζοντας στο β΄ γύρο.
1996: Αποπομπή του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη από το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., από το Μιλτ. Έβερτ.
1996: Μοιράζονται το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης νίκης οι ταινίες "Σφαγή του Κόκορα" του Πάντζη και "Απόντες" του Γραμματικού.
1997: Μακελειό κατά τουριστών έξω από το ναό της Χατσεπσούτ στην Αίγυπτο από επίθεση 6 ισλαμιστών στο Λούξορ, με 71 πολίτες θύματα της επίθεσης με αυτόματα όπλα από την «Τζαμάα αλ Ισλαμίγια» (62 νεκροί και δεκάδες τραυματίες- όλοι οι δράστες πέφτουν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας).
1998: Από συντριβή αεροπλάνου στο Κορόρ του Παλάου, σκοτώνονται και οι 9 επιβαίνοντες.
1998: Ο Λάμπρος Χούτος της Ρόμα πετυχαίνει 4 γκολ και η Εθνική Ελπίδων κερδίζει στα Τίρανα την αντίστοιχη της Αλβανίας με 5-0. Το 5ο γκολ σημειώνεται από τον Καραγκούνη του Παναθηναϊκού. Ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 1999, ο Χούτος θα μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.
1999: Διορίζεται Πρωθυπουργός της Τυνησίας ο Μοχάμετ Γκανουσί.
1999: Αστρονομικό φαινόμενο («Βροχή των Λεοντιδών») ορατό και στην Ελλάδα.
2000: Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας εγκρίνει το διορισμό του Γιάναζ Ντρνόφσεκ στην πρωθυπουργία.
2000: Η Γιουγκοσλαβία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.
2000: Απομακρύνεται από την Προεδρία του Περού ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι.
2000: Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Λουί Νεέλ, 96 ετών, Νομπελίστας (1970).
2001: Επιστρέφει στην Καμπούλ μετά 6 χρόνια ο εξόριστος Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί και αυτοανακηρύσσεται νόμιμος Αρχηγός του Κράτους στο Αφγανιστάν.
2001: Στο Κόσοβο, διεξάγονται οι πρώτες (υπό διοίκηση του ΟΗΕ) βουλευτικές εκλογές, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφορία .Στις εκλογές αναδεικνύεται νικητής το Δημοκρατικό Κίνημα του Ιμπραχήμ Ρουγκόβα . Το Κόσοβο παραμένει τμήμα της Γιουγκοσλαβίας αλλά από το 1999 αποτελεί ντε φάκτο διεθνές προτεκτοράτο. Στις εκλογές ψηφίζει το 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για την ανάδειξη των μελών του 120μελούς Κοινοβουλίου. Από τις έδρες οι 10 θα διατεθούν στη σερβική μειονότητα και οι υπόλοιπες σε άλλες μειονότητες. Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Ρουγκόβα αποσπά το 46% των ψήφων έναντι 25% του αρχηγού του UCK, Χασίμ Θάτσι. Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη αναδεικνύεται ο συνασπισμός των σερβικών κομμάτων, με γύρω στο 11% και 7,8% έλαβε το αλβανικό κόμμα «Ένωση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου».
2002: Διεθνής καταδίκη της επίθεσης Παλαιστινίων εξτρεμιστών στη Χεβρώνα, στην οποία χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα. Ισραηλινά αιματηρά αντίποινα σε εξέλιξη.
2002: Η Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά παραδέχεται ότι έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
2003: O περίφημος κινηματογραφικός «Eξολοθρευτής» είναι επισήμως κυβερνήτης της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πολιτείας των HΠA, της Kαλιφόρνιας. O ηθοποιός Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ ορκίζεται ως ο 38ος κυβερνήτης της πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας σε μια μάλλον λιτή και καθόλου χολιγουντιανή τελετή.
2003: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με την οικογένειά του στη Σουηδία, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό, ο Πέτερ Λίντροος, 59 ετών, Φιλανδός τενόρος.
2004: Τις 100 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδας συμπληρώνει ο αρχηγός της, Θοδωρής Ζαγοράκης, στον αγώνα με το Καζαχστάν. Μπορεί η βραδιά να ήταν αφιερωμένη στον Θοδωρή Ζαγοράκη και στις 100 συμμετοχές του στην εθνική ομάδα, αλλά ο παίκτης που έκλεψε την (όποια) παράσταση στο 3-1 κόντρα στο Καζακστάν ήταν ο Αγγελος Χαριστέας. Κυνήγησε από την αρχή τα πολλά γκολ, πέτυχε τα δύο από τα τρία της ομάδας μας και στο τέλος ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους πολυτιμότερος του αγώνα. . Λίγο μετά τους Εθνικούς Υμνους των δύο χωρών, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, απονέμει στο Ζαγοράκη τον τεράστιο ασημένιο δίσκο για τις 100 συμμετοχές του, ενώ ο Βασίλης Τσιάρτας τού πρόσφερε ακόμη ένα κύπελλο για την ανάδειξή του σε MVP στο Euro της Πορτογαλίας.
2005: Ένας ηλικιωμένος χάνει τη ζωή του από φωτιά σε ξενοδοχείο στην Αθήνα.
2005: Νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σρι Λάνκα αναδεικνύεται ο σκληροπυρηνικός Πρωθυπουργός Μαχέντα Ρατζαπάκσε με 50,7% των ψήφων, έναντι 48% για τον βασικό του αντίπαλο Ράνιλ Γουικρεμεσίνγκε, ο οποίος υπήρξε «πατέρας» της εκεχειρίας με τους αντάρτες Ταμίλ.
2005: Μεταφέροντας δύο δορυφόρους, συνολικού βάρους οκτώ τόνων, ο πύραυλος «τζάμπο» Ariane 5-ECA εκτοξεύεται από τον ισημερινό στη δεύτερη εμπορική του πτήση. Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία ελπίζει τώρα σε συχνότερες εκτοξεύσεις.
2006: Σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης δύο ετών καταδικάζεται από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ο 24χρονος Δαμιανός (Δάνος) Μουρατίδης, για τη δολοφονία της 20χρονης φίλης του Κικής Κούσογλου, τον Απρίλιο του 2005, στη Βέροια.
2006: Με συμβιβαστική συμφωνία τερματίζονται οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης 189 χωρών του ΟΗΕ για το Κλίμα. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν να εξετάσουν τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2008, ώστε να εφαρμόσουν το διάδοχό του το 2012. Το Πρωτόκολλο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και προέβλεπε μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012. Ωστόσο οι ΗΠΑ, με το 1/34 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αρνήθηκαν να το επικυρώσουν, και στη διάσκεψη του Ναϊρόμπι απέφυγαν να δεσμετούν για την επιβολή ορίων στις εθνικές εκπομπές. Η διεθνής διάσκεψη της Σύμβασης-Πλαισίου για τις κλιματικές αλλαγές πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην υποσαχάρια Αφρική, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τις κλιματικές αλλαγές.
2006: Άγριος ξυλοδαρμός του 18χρονου Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από την αστυνομία έπειτα από την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.
2006: Πεθαίνει ο μεγάλος Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής Φέρεντς Πούσκας, 79 ετών, ο "καλπάζων συνταγματάρχης" που έπαιξε σε 63 αγώνες με την Eθνική Ουγγαρίας και σε 4 με την Eθνική Ισπανίας. Κέρδισε όλους τους τίτλους εκτός απ' αυτόν του παγκόσμιου πρωταθλητή, αφού θα χάσει την ευκαιρία στον τελικό του 5ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σαν προπονητής οδηγεί τον ΠΑΟ στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.
2007: Διεξάγονται βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο. Στις κάλπες προσέρχονται 1,5 εκατομμύρια Κοσοβάροι. Οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία . Ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Χασίμ Θάτσι ανακηρύσσεται νικητής.
2008: Συλλαμβάνεται στην Ισπανία ο 35χρονος Γκαρκόιτζ Ασιάσου Ρουμπίνα, γνωστός με το προσωνύμιο "Τσερόκι", ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA.
2008: Στη χορήγηση δανείου 518 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Σερβία συμφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
2008: Ο Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής Κούμι Ναϊντού γίνεται ο πρώτος Αφρικανός που τίθεται επικεφαλής της Greenpeace (εκτελεστικός διευθυντής).
2008: Εκτελείται με απαγχονισμό ο Αλί Αστάρι, 45 ετών, Ιρανός πωλητής ηλεκτρονικών, κατηγορούμενος για κατασκοπεία προς το Ισραήλ.
2009: Η Σλοβακία και η Τσεχία τιμούν την 20ή επέτειο από την Βελούδινη Επανάσταση, η οποία είχε αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνισμού στην πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 17-11-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς βροχές κατά τόπους, που από το βράδυ θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο
τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5
μποφόρ.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, βαθμιαία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που από το βράδυ στα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ που από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 που γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς, τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα βόρεια βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Γρήγορα από τα νότια θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 και από το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-11-2019
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Βροχερός καιρός σε όλη τη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα βόρεια, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα δυτικά τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές που από το απόγευμα θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Θρακικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία εξασθένηση από τα βορειοδυτικά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου

Μέρος 3
ΠΡΟΓΝΩΣΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ  17 – 11 – 2019 ΑΠΟ 14:00 ΤΟΠΙΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Εως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ  18 – 11 – 2019

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές που από το απόγευμα θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Θρακικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΡΙΤΗ  19 – 11 – 2019

ΚΑΙΡΟΣ                  :        ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ.
                                        ΘΡΑΚΗ: ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΕΝΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
ΑΝΕΜΟΙ                 :        ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 2–3 ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3-4 ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ    :        ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.

Μέρος 4
ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ  17 – 11 – 2019 ΑΠΟ 14:00 ΤΟΠΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Ασθενείς και από το βράδυ ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Εως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ  18 – 11 – 2019

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΤΡΙΤΗ  19 – 11 – 2019

ΚΑΙΡΟΣ                  :        ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ.
ΑΝΕΜΟΙ                 :        ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3-4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ    :        ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου