Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα 2019-2020

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019 – 2020



Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας: Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα, καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου.
Προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 
Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι ωφέλιμη για την προστασία της άγριας πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της θηρευτικής δραστηριότητας.

Τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού, για το κυνηγετικό έτος 2019 – 2020
Τέλη τοπικής άδειας κυνηγιού: Δέκα (10) ευρώ
Τέλη περιφερειακής άδειας κυνηγιού: Τριάντα (30) ευρώ
Τέλη γενικής άδειας κυνηγιού: Εξήντα (60) ευρώ
Ετήσια συνδρομή των κυνηγών στους αναγνωρισμένους Κ.Σ.
Ετήσια συνδρομή: Εξήντα πέντε (65) ευρώ)
Έκτακτη εισφορά υπέρ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας:
  • Α´ Κ.Ο. ΚΡΗΤΗΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ → Δεκαπέντε (15) ευρώ
  • Β´ Κ.Ο. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ →
  • Γ´ Κ.Ο. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ → Οκτώ (8) ευρώ
  • Δ´ Κ.Ο. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  →
  • Ε´ Κ.Ο. ΗΠΕΙΡΟΥ →
  • ΣΤ´ Κ.Ο. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ → Δέκα (10) ευρώ
  • Ζ´ Κ.Ο. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ → Δώδεκα (12) ευρώ

Περιορισμοί θήρας


apagoreusi

Άδεια κυνηγιού: Ακριβότερη κατά πέντε ευρώ στους Κ.Σ. – Πότε ξεκινάει η έκδοσή τους; 
Αγριόχοιρος: Χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο η κάρπωση
Τρυγόνι: Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας. Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
1. Ακριβότερη κατά πέντε (5) ευρώ η ετήσια συνδρομή των κυνηγών
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε, έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Για όσους κυνηγούς εκδίδουν άδεια θήρας μέσω των αναγνωρισμένων κυνηγετικών συλλόγων, η αύξηση αυτή θα έχει ως συνέπεια η τιμή της να αυξηθεί κατά πέντε ευρώ σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, στη περίπτωση που δεν έχει αλλάξει η έκτακτη εισφορά υπέρ του Κ.Σ. ή υπέρ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Εαν το ποσό των έκτακτων εισφορών έχει αυξηθεί, η αύξηση της τιμή της άδειας θήρας θα είναι είναι μεγαλύτερη από πέντε ευρώ.
Πότε ξεκινάει η έκδοσή τους;
Για να ξεκινήσει η έκδοση των αδειών θήρας από τις δασικές υπηρεσίες είναι απαραίτητο να δημοσιευθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μόλις οι παραπάνω αποφάσεις λάβουν αριθμό ΦΕΚ θα είναι εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία θεώρησης των αδειών θήρας.
2. Κάρπωση αγριόχοιρου: Χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο
Τη νέα κυνηγετική περίοδο δεν θα υπάρχει όριο στη κάρπωση του αγριόχοιρου. Η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
Τη προηγούμενη κυνηγετική περίοδο (2018-2019) η κάρπωση του αγριόχοιρου είχε ως περιορισμό τα 10 θηρευθέντα άτομα, ανά ομάδα κυνηγών, σ΄όλη τη χώρα.
3. Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι  
Το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνιμειώνεται από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνιΤη προηγούμενη κυνηγετική περίοδο (2018-2019) μειώθηκε από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.
4. Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 
«…τα μέλη (του κυνηγετικού συλλόγου) υποχρεούνται στην καταβολή έκτακτης εισφοράς η οποία καθορίζεται από την Γενική Συνέλευση και εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας (Δασική Αρχή) για την προμήθεια μεταφορικών μέσων προς διάθεση στους θηροφύλακες του Συλλόγου, ίδρυση εκτροφείου θηραμάτων, απόκτηση στέγης και για άλλους φιλοθηραματικούς σκοπούς» (άρθρο 4 παρ. 4 της υπ’ αριθ. 25234/1637/4-5-1976 απόφασης του Υφ/γου Γεωργίας περί εγκρίσεως Καταστατικού Κυνηγετικών Συλλόγων…)
Α´ Κ.Ο. ΚΡΗΤΗΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: 15 €
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αγίου Νικολάου
Αρκαλοχωρίου10,00
Βιάννου15,00
Βρυσσών Αποκορ.
Ηρακλείου20,00
Ιεράπετρας43,00
Καλύμνου45,00
Καρπάθου-Κάσου15,00
Καστελλίου
Κεφάλου Κω45,00
Κισάμου
Κω45,00
Λέρου45,00
Μοιρών20,00
Παλαιόχωρας
Περάματος10,00
Ρεθύμνου10,00
Ρόδου35,00
Σητείας
Τζερμιάδων
Τυμπακίου
Χανίων
Β´ Κ.Ο. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: 
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αγιάσου7,00
Ικαρίας
Καλλονής4,00
Καρλοβασίων
Λήμνου
Μυτιλήνης7,00
Πλωμαρίου7,00
Σάμου
Φούρνων
Χίου
Γ´ Κ.Ο. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: Οκτώ ευρώ (8,00 €)
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αιγίου4,00
Ακράτας5,00
Αμαλιάδας
Αργοστολίου
Άργους
Άστρους Κυνουρίας
Β. Λακεδαίμονος
Βυτίνας
Γυθείου14,00
Δημητσάνας
Ζακύνθου10,00
Ζαχάρως
Ιθάκης
Καλαμάτας
Κρανιδίου
Κρεστένων
Λεχαινών
Λεωνιδίου5,00
Ληξουρίου
Μολάων20,00
Ναυπλίου
Ξυλοκάστρου
Πατρών
Πύλου
Πύργου
Σάμης
Σπάρτης
Τρίπολης
Τροπαίων
Δ´ Κ.Ο. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: 
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αγρινίου
Αθηνών 3ος
Αιγάλεω
Αμαρουσίου
Άνδρου10,00
Αταλάντης
Αχαρνών
Γαβαλούς
Δομοκού5,00
Θηβών5,00
Ιστιαίας12,00
Καλλιθέας3,00
Κέας – Κύθνου
Κορωπίου
Κυθήρων10,00
Λαμίας5,00
Λευκάδας11,00
Λουτρών Αιδηψού7,00
Μεγάρων
Μεσολογγίου
Μήλου10,00
Μυκόνου
Νάξου10,00
Ναυπάκτου
Πάρου10,00
Σαλαμίνας
Σερίφου
Στυλίδας3,00
Σύρου
Τήνου
Τροιζηνίας
Χαλκίδας
Ε´ Κ.Ο. ΗΠΕΙΡΟΥ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: 
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Άρτας
Δελβινακίου – Πωγων.
Ζαγορίου
Ηγουμενίτσας
Ιωαννίνων
Καναλακίου
Κέρκυρας
Κόνιτσας
Μαργαριτίου
Μετσόβου
Παξών
Παραμυθιάς
Πραμάντων
Πρέβεζας
Φιλιατών
Φιλιππιάδας
ΣΤ´ Κ.Ο. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: Δέκα ευρώ (10 €)
Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αιγινίου & Περιχ.
Αλεξάνδρειας
Αλεξανδρούπολης35,00
Αμπελοκήπων
Αμυνταίου
Βελβεντού20,00
Βέροιας
Γιαννιτσών
Γρεβενών
Διδυμοτείχου
Δοξάτου
Δράμας
Έδεσσας
Ελευθερούπολης
Εορδαίας20,00
Επανομής & Περιχ.
Ζαγκλιβερίου
Θάσου20,00
Θεσσαλονίκης
Καβάλας
Κασσάνδρας
Καστοριάς20,00
Κατερίνης
Κ. Νευροκοπίου
Κοζάνης20,00
Κομοτηνής
Λαγκαδά
Μελίκης & Περιχ.
Νάουσας
Ν. Μουδανιών20,00
Νιγρίτας
Ξάνθης20,00
Ορεστιάδας
Πολυγύρου20,00
Ροδόπολης
Σαμοθράκης
Σαπών
Σερβίων20,00
Σερρών25,00
Σιάτιστας
Σιδηροκάστρου25,00
Σουφλίου
Σοχού
Σταυρού
Τσοτυλίου
Φερών20,00
Φλώρινας
Φυλλίδος25,00
Χαλάστρας
Χρυσούπολης
Ζ´ Κ.Ο. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ → Έκτακτη εισφορά Κ.Ο.: Δώδεκα ευρώ (12,00 €)

Κυνηγετικός ΣύλλογοςΤοπική (€)Περιφερειακή (€)Γενική (€)Έκτακτη εισφορά
Αγιάς
Αργιθέας
Βόλου
Ελασσόνας
Καλαμπάκας10,00
Καρδίτσας
Λάρισας
Μουζακίου5,00
Παλαμά
Πύλης
Σοφάδων
Τρικάλων
Φαρκαδόνας & Περιχ.

Αποφάσεις χωρικών απαγορεύσεων θήρας & τοπικών περιορισμών

2019

Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ  → Απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνου, στην περιοχή Κλοκωτού και Γεωργανάδων του Δήμου Φαρκαδόνας. Απόφαση 2102/99488/24.06.2019 (Β΄3020)
Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ  → Ανανέωση απαγόρευσης θήρας για πέντε (5) χρόνια σε έκταση 4.200 στρεμ. στη θέση «Κάστρο» της Τ.Κ. Μαυροβουνίου, της Δ.Ε. Κραννώνος, του Δήμου Κιλελέρ – περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας. Απόφαση 3896/116800/09.07.2019 (Β΄3039)
Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ  → Ανανέωση απαγόρευσης θήρας για πέντε (5) χρόνια σε έκταση 4.200 στρεμ. στη θέση «Γιαλτάς» της Δ.Κ. Γόννων, της Δ.Ε. Γόννων, του Δήμου Τεμπών – περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας. Απόφαση 3895/116777/09.07.2019 (Β΄3039)
Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ  → Ανανέωση απαγόρευσης θήρας για πέντε (5) χρόνια σε έκταση 8.897 στρεμ. στη Τ.Κ. «Άργυροπουλίου» της Δ.Ε. Τυρνάβου του Δήμου Τυρνάβου – περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας. Απόφ. 3816/114128/09.07.2019 (Β΄3027)
Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  → Έγκριση ανανέωσης απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνου στις θέσεις «Ράχη Σταυρός, Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη, Μέγα Ρέμα» της Δημοτικής Κοινότητας Μαυρομματίου του Δήμου Μουζακίου. Αριθμ. απόφ. 1548/106732/11.07.2019 (Β΄3034)
Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  → Ανανέωση απαγόρευσης για πέντε (5) χρόνια της θήρας στην περιοχή Τ.Κ. Θραψιμίου – Λουτροπηγής – Κέδρου Περιφέρειας Δασαρχείου Καρδίτσας. Αριθ. απόφ. 1623/84234/27.5.19 (Β΄2427)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου