Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Aφιέρωμα: Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας-Κεσσάνης

Στο παρακάτω αφιέρωμά μας για την τοπική ομάδα του ¨Μέγα Αλέξανδρου¨,που εδρεύει στην Ηράκλεια Σερρών και που αποτέλεσε την πρώτη ακαδημία ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ελλάδα, θα μιλήσουμε για αυτήν την ιστορική ομάδα ξεκινώντας απ’ την ίδρυσή της και καταλήγοντας στο σήμερα. Ένα αφιέρωμα γεμάτο ιστορικά στοιχεία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.
Γράφουν: Ντόρα Μάττα & Χρήστος Παπαποστόλου  11/02/2017



Όταν ακούς ¨Ηράκλεια¨ θα σκέφτεσαι πάντα ¨Μέγας Αλέξανδρος¨, αφού η πορεία του συλλόγου είναι παράλληλη με αυτήν της περιοχής και των κατοίκων της. Πάντοτε θα τους ενώνουν όλους εκείνους (παλιούς και νέους) οι κοινοί αγώνες και στόχοι για διακρίσεις και την εξασφάλιση μιας ιστορίας γραμμένης με χρυσά γράμματα μέσα στο χρόνο για την ομάδα της καρδιάς τους. Και τώρα ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Βρισκόμαστε στο 1918, όπου οι πρόγονοί μας μετά από το τέλος της ομηρίας τους στους Βούλγαρους κι ενώ ακόμη ζούσαν στις παράγκες παίρνουν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν την ομάδα εν μέσω κακουχιών και στερήσεων. Αυτή την πρωτοβουλία είναι λίγο ακόμη και γενναία αν την χαρακτηρίζαμε μέσα σε εκείνους τους δύσκολους για τη Ηράκλεια καιρούς.
   Μετά από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 1928 ιδρύεται ο μουσικός-γυμναστικός σύλλογος ¨Ορφέας¨ που αποτέλεσε το πρώτο κύτταρο για την μετέπειτα συνέχεια αυτού ως ¨Μέγας Αλέξανδρος¨. Αργότερα ακολούθησαν πόλεμοι, κατοχή και καταστροφές, γεγονότα που δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε άλλα στοιχεία για την πορεία της ομάδος, παρά μόνο την εμφάνιση άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως ¨Ηρακλής¨, ¨Δυναμό¨ και άλλες οι οποίες συνενώθηκαν με πρωτοβουλία του Θωμά Γούσιου, παλιού προέδρου της ομάδας, και αποτέλεσαν τον ¨Μέγα¨. Με το πέρασμα του χρόνου και την όρεξη για δουλειά των διοικούντων, των παραγόντων, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων η ομάδα ανέπτυξε μια αξιόλογη δράση και πορεία οι οποίες οδήγησαν την φήμη της ομάδας και έξω από τα όρια του Νομού. Απόδειξη όλης αυτής της όμορφης πορείας είναι η συμμετοχή της ομάδας σε όλες της κατηγορίες ποδοσφαίρου πλην της Α’ Εθνικής. Δεν είναι λίγα τα ταλέντα που γέννησε αυτή η ομάδα τα οποία εξελίχθηκαν και πιο πέρα παίζοντας σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ακόμα και στην Εθνική.
   Για να μεταβούμε στη σημερινή κατάσταση  της ομάδας ας ξεκινήσουμε από το 2014, όπου η ομάδα μετά από περίοδο αδράνειας δύο ετών έχει συγχωνευθεί με τον ¨Α.Ο Κεσσάνης¨ και με την μετονομασία που δέχτηκε πήρε το ολοκληρωμένο όνομα ¨Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας-Κεσσάνης. Την περίοδο 2014-2016 συμμετείχε στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών και βρίσκεται  εκεί μέχρι σήμερα, κατέχοντας ως τώρα την 6η θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Η έδρα της είναι το Δημοτικό Στάδιο Ηράκλειας και αγωνίζεται στα μαύρα.
  Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν στα τοπικά πρωταθλήματα, οι ευκαιρίες που έχουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές δεν είναι λίγες και οι πιθανότητες να αγωνιστούν σε επαγγελματικές κατηγορίες αργότερα σε ομάδες του Α’ τοπικού πρωταθλήματος μόνο απίθανες δεν είναι. Πέρα από την πορεία των ίδιων στους αγώνες υπάρχουν και οι ¨κυνηγοί ταλέντων¨ που τα ξεχωρίζουν και τα προωθούν σε μικτές ομάδες νέων και παίδων. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο κος Ζήσης Καλαϊτζόγλου, με του οποίου τις πρωτοβουλίες ιδρύθηκαν και οι ακαδημίες τόνισε: «Η ομάδα πάει καλά, έχουμε μία νεανική ομάδα και προσπαθούμε για το καλύτερο.» Ενώ για τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα αναφέρει ότι: « Οι στόχοι της ομάδας είναι να προωθήσουμε νεαρά παιδιά από την ακαδημία που έχουμε και να κάνουν μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Η ομάδα στηρίζεται καθαρά στα δικά της παιδιά και έχουμε και κάποια παιδιά από το διπλανό χωριό, το Ποντισμένο. Το κύριο μέλημά μας είναι η ανάδειξη ταλέντων και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι, προπονητές, παράγοντες και διοίκηση».
   Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει λίγο ή πολύ όλους μας και πόσο μάλλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που τα οικονομικά του είναι σαφώς δυσκολότερα σε σχέση με αυτά των ανωτέρων κατηγοριών. Τα έξοδα για τον εξοπλισμό και τις μετακινήσεις της ομάδας είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα που προσφέρουν τα εισιτήρια, οι συνδρομές και οι χορηγίες. Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα ο κος Ζήσης είπε: «Προσπαθούμε να έχουμε οργανωμένες τις ακαδημίες μας. Υπάρχουν δυσκολίες, όπως φυσικά σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως οικονομικά προβλήματα, αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Από τον Δήμο υπάρχει μερική βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι και γι’ αυτούς είναι δύσκολα τα πράγματα. Η βοήθεια είναι μόνο δικιά μας, δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να μας βοηθάει.» Ο κόσμος της ομάδας την ακολουθεί παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει να την βοηθά κι αυτό φαίνεται απ’ την προσέλευσή του στο γήπεδο, η οποία είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Για την συγχώνευση της ομάδας, που έγινε με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα, ο ίδιος λέει: «Όσο αναφορά το όνομα ¨Ηράκλεια-Κεσσάνη¨, όταν υπήρχε η κύρια ομάδα που ήταν ο ¨Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας¨, υπήρχε και άλλο σωματείο, η ¨Κεσσάνη¨, που ήταν το διπλανό χωριό. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε ένα όνομα για να μην φύγει η ομάδα από το πρωτάθλημα».
  Στα ίδια συμπεράσματα για την οικονομική κρίση και το ποδόσφαιρο  καταλήγει και ο κος Γιώργος Παραδείσου, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας αφού όπως είπε: «Τα πράγματα παλαιότερα ήταν πολύ καλύτερα για την ομάδα. Ακόμη και σήμερα, έχει πολλούς υποστηρικτές και πιστό κόσμο. Τα προβλήματά της είναι οικονομικά. Παλιά υπήρχαν χρήματα, τώρα η κρίση έχει χτυπήσει και τον ¨Μέγα¨. Αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των ομάδων που έχει μειωθεί: Από τις 130 που υπήρχαν, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 69.» Στα ίδια καταλήγει και ο Δημήτρης Στάμος, παίκτης της ομάδας, ο οποίος με μια φράση του τα λέει όλα: «Το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον ¨Μέγα¨.» Και τέλος ο κος Στέφανος Θεοδωρίδης, φίλαθλος εδώ και αρκετές δεκαετίες της ομάδας λέει: «Έχω δει την ομάδα και στις δόξες της και στις ήττες της. Γνώρισε επιτυχίες ή όχι, όμως είναι λυπηρό να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πριν λόγω των οικονομικών προβλημάτων.»

  Ο ¨Μέγας Αλέξανδρος¨ γνώρισε δυσκολίες από την αρχή της ίδρυσής του, τις ξεπέρασε, κατάφερε να πάρει τίτλους.  Συγκεκριμένα, έχει στεφθεί πρωταθλητής τις σεζόν 1998 -1999 και 1999 - 2000. Ακόμα υπήρξε Κυπελλούχος του Νομού Σερρών τέσσερις φορές τις σεζόν 1973 - 1974, 1988 - 1989, 2005 – 2006, 2007 – 2008 με προπονητές τους: Ρίζο Σαδίκη, Χριστόφορο Κωφίδη, Μπάμπη Χατζόπουλο και Γιώργο Μάλλιο αντίστοιχα. Επίσης, υπήρξε και φιναλίστ του Κυπέλλου Νομού Σερρών τις σεζόν 1971 – 1972, 2001 – 2002, 2002 – 2003, 2006 – 2007 με προπονητές τους: Ρίζο Σαδίκη, Γιάννη Γεωργιάδη, Παύλο Δημητρίου και Μίλτο Δουλγέρη. Παρά την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία κατάφερε να υπάρχει ακόμα, την ίδια ώρα που αρκετές τοπικές ομάδες διαλύονται. Όπως όλες οι ομάδες  είχε κι αυτή και τις καλές, αλλά και τις άσχημες στιγμές της, όμως όσα χρόνια κι αν περάσουν ένα πράγμα είναι σίγουρο, όταν ακούς ¨Ηράκλεια¨  θα σκέφτεσαι πάντα  ¨Μέγας Αλέξανδρος¨!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου