Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Κατά Ιωάννη πόνημα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2019




ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΙΣΙΩΣ ΣΤΗΝ 292η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 07:35 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 18:44 Ανατολή Σελήνης:01:37 Δύση Σελήνης 13:10 καιρός αίθριος

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Προφήτου Ιωήλ.
  • Ένας από τους 12 ελάσσονες προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία, επειδή προείδε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, γι’ αυτό και καλείται «Προφήτης της Πεντηκοστής».Είναι συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης, γνωστό από την περιγραφή της τρομερής επιδρομής των ακρίδων στην Ιουδαία, που θεωρήθηκε ως προμήνυμα της ημέρας της κρίσης του Θεού. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Οκτωβρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ιωήλ.
    Ο Ιωήλ (Γιοέλ = ο Γιαχβέ θεός στα Εβραϊκά) ήταν γιος του Βαθουήλ. Δεν είναι εξακριβωμένο πότε έζησε. Οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν στην άποψη ότι έζησε μετά τη βαβυλώνιο αιχμαλωσία, μεταξύ 500 και 400 π.Χ. κι έδρασε στην Ιουδαία με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ.
    Συνέγραψε το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, που διαιρείται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος (κεφ. α’ και β’), με ζωηρές εικόνες, κτυπητές περιγραφές και ποιητικές εκφράσεις, ιστορεί τη φοβερή επιδρομή των ακρίδων στην Ιουδαία και παρακινεί ιερείς και λαό σε ειλικρινή μετάνοια και θερμή προσευχή προς τον Θεό για να επιτύχουν απαλλαγή από τη μάστιγα και καιρούς ευημερίας.
    Στο δεύτερο μέρος (κεφ. γ’ και δ’) προαναγγέλλει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος «επί πάσαν σάρκα» (σε κάθε άνθρωπο). Στη συνέχεια προαναγγέλλει την κρίση όλων ανεξαιρέτως των εθνών, την οποία ο δίκαιος Κριτής θα κάνει στην κοιλάδα Ιωσαφάτ, τη λύτρωση του Ισραήλ και τη συντριβή όλων των εχθρών του.
    Την προφητεία του Ιωήλ περί εκχύσεως του πνεύματος του Θεού ως προαγγελία της έλευ­σης του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, συνέδεσε σε κήρυγμά του στην Ιερουσαλήμ, ο Απόστολος Πέτρος, παρουσία και των λοιπών έντεκα Αποστόλων (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. β’ 16-21). 
  • Ιερομάρτυρος Σαδώθ εν Περσία.
  • Μαρτύρων Ευσεβίου, Φίλωνος, Ουάρου.
  • Ιερομάρτυρος Μνάσωνος, επισκόπου Ταμασού.
  • Οσίων Ιωάννου και Λεοντίου του φιλοσόφου.
  • Οσίας Κλεοπάτρας.

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίας Φριντεσγουάιντ, πολιούχου της Οξφόρδης.
  • Αγίου Ισαάκ Ζογκ και των συν αυτώ (σκοτώθηκαν από τους Ινδιάνους στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να τους εκχριστιανίσουν).
  • Αγίου Ιωάννη ντε Μπρεμπέφ και των συν αυτώ (σκοτώθηκαν από τους Ινδιάνους στον Καναδά, προσπαθώντας να τους εκχριστιανίσουν).

Γιορτάζουν

Ιωήλ.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
  • Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με σκοπό την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης.
    Νεαροί εθελοντές, ηλικίας από 17 έως 29 ετών, ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους θαμώνες των κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους ένα άτομο, το οποίο θα αναγορευθεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους διασκέδαση.
    Η ιδέα για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα ανήκει στο Βέλγιο, όπου πρωτογιορτάστηκε το 1995, και από το 2003 έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής



  • Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.
    Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Συγκεκριμένα, εξετάζει και αναλύει ηθικά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ευθανασία, τις αμβλώσεις, την κλωνοποίηση ανθρώπων, την τροποποίηση του γονιδιώματος, τη γενετική μηχανική κ.ά.
    Ο όρος «βιοηθική» πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις «βίος» και «ηθική», κι έχει ως σημείο εκκίνησης τον αμερικανό βιοχημικό Βαν Ρένσελερ Πότερ (1911-2001), ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βιοηθικής. Η αναφορά της λέξης «βιοηθική» έγινε για πρώτη φορά στο βιβλίο του «Bioethics: A Bridge to the future» («Βιοηθική: Γέφυρα προς το μέλλον»), που εκδόθηκε το 1971. Ο Πότερ προσπάθησε να βρει μία έννοια που να ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες.
    Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς. 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/DayID

© SanSimera.gr
Η παροιμία της μέρας
Άγουρος προξενητής για λόγου του κοιτάει.

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

202 Π.Χ.: Μάχη στη Ζάμα. Ήττα των Καρχηδονίων και του Αννίβα.

439: Καταλαμβάνεται η Καρχηδόνα από τους Βανδάλους του Βασιλιά Γιζέριχου.

1216: Πεθαίνει ο Ιωάννης ο Ακτήμων, 49 ετών, Βασιλιάς της Αγγλίας (1199-1215), αδερφός του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και διάδοχος του, που εισήγαγε την «Μάγκνα Κάρτα» (υποχρεώθηκε από τους αριστοκράτες να παραχωρήσει αυτήν, που ήταν το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης).

1453: Τερματίζεται ο Εκατονταετής Πόλεμος, με την κατάληψη του Μπορντό από τους Γάλλους.

1466: Με τη δεύτερη συνθήκη του Τορούν τερματίζεται ο Πόλεμος 13 ετών με την προσάρτηση του Γκντανσκ και της Πρωσσίας στην Πολωνία.

1469: Ο Φερδινάνδος της Αραγωνίας παντρεύεται την Ισαβέλλα της Καστίλης. Ο γάμος τους οδηγεί στην ενοποίηση της Αραγωνίας και της Καστίλης σε μία χώρα: την Ισπανία.

1722: Εφευρίσκεται η αντλία κατάσβεσης φωτιάς, από τον Τσαρλς Χόπφερ.

1745: Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας («Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ») Τζόναθαν Σουίφτ, 78 ετών.

1781: Μάχη Γιορκτάουν. Ο Λόρδος Κορνουόλις (Άγγλος στρατηγός) παραδίδεται στους Αμερικανούς του στρατηγού Ροσαμπό και του Ουάσιγκτον. Τελειώνει ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία.

1807: Καρατόμηση από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη του Μεγάλου Διερμηνέα Αλεξ. Σούτσου.

1812: Την επιστροφή της μεγάλης στρατιάς στη Γαλλία διατάσσει ο Ναπολέων, θεωρώντας ότι εκπληρώθηκαν οι στόχοι της εκστρατείας στη Ρωσία.

1813: Τερματίζεται η μάχη της Λειψίας, στην οποία ο Μέγας Ναπολέων υπέστη μια από τις χειρότερες ήττες.

1848: Γεννιέται ο μεγάλος εφευρέτης Τόμας Έντισον.

1851: Πεθαίνει η κόρη του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της Μαρίας Αντουανέτας, Μαρία Τερέζα Καρλότα, 72 ετών.

1856: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά.

1862: Γεννιέται ο Γάλλος κινηματογραφιστής Ογκίστ Λιμιέρ.

1863: Ο Γεώργιος Α΄ ορκίζεται Βασιλιάς των Ελλήνων ενώπιον της Βουλής.

1872: Ανακαλύπτεται στη Νέα Νότια Ουαλία ο μεγαλύτερος βόλος χρυσού που βρέθηκε στο χώμα. Πρόκειται για μία πλάκα ενός σχιστόλιθου, βάρους 235,14 κιλών, η οποία περιέχει 82,11 κιλά χρυσό. Είναι η μεγαλύτερη αναλογία χρυσού που έχει ποτέ βρεθεί.

1874: Γεννιέται στην Άνδρο ο Θεόφιλος Καΐρης, εισηγητής του θεοσεβισμού στην Ελλάδα.

1899: Γεννιέται ο Νομπελίστας Ισπανός λογοτέχνης Μιγκουέλ Άνχελ Αστούριας.

1901: Αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο.

1906: Παλιρροϊκά κύματα καταποντίζουν το Έλιοτ Κι, με 2.500 νεκρούς στις ΗΠΑ.

1910: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ζενέ.

1911: Ο Αμούδσεν αρχίζει την αποστολή του για το Βόρειο Πόλο.

1912: Η Ιταλία καταλαμβάνει την Τρίπολη της Λιβύης.

1912: Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη. Μάχη και νίκη στα Γιαννιτσά. Στην περιοχή γύρω από την πόλη των Γιαννιτσών, έγινε στις 19-20 Οκτωβρίου του 1912 η σπουδαιότερη μάχη του α' βαλκανικού πολέμου. Και είναι μεγάλη η σημασία της, γιατί, μετά την εκεί ήττα των Τούρκων, έπεσε η Θεσσαλονίκη και έληξαν οι ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία. Η πόλη όμως είχε καταστραφεί και για ένα διάστημα παρουσίασε σημεία παρακμής. Από το 1922 ο πληθυσμός της άρχισε να αυξάνεται με την εγκατάσταση προσφύγων. Το 1924 - 1925, σύμφωνα με τη συνθήκη τη σχετική με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι κάτοικοι της πόλης έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από Έλληνες.

1914: Αρχίζει η πρώτη μάχη του Υπρ.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

1916: Γεννιέται ο Ζαν Ντοσέ, Γάλλος Νομπελίστας (1980) αιματολόγος.

1920: Πεθαίνει ο Τζον Ριντ, 33 ετών, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Οι Δέκα Ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

1921: Καταρρέουν οι μετοχές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.

1921: Δολοφονείται στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος, ο Αντόνιο Γκράντζο, 40 ετών, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1920, 1921).

1923: Η Ιταλία ολοκληρώνει την κατάληψη της ιταλικής Σομαλίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης ίδρυσης του προτεκτοράτου το 1889.

1923: Προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στις 2 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται η άρση του στρατιωτικού νόμου.

1924: Από πυρκαγιά στον κινηματογράφο «Πανόραμα» στην Αθήνα, απανθρακώνονται 20 άτομα.

1926: Εφευρίσκεται η ημιαυτόματη καραμπίνα, από τον Τζον Γκάραντ.

1933: Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βερολίνου ψηφίζει την εισαγωγή του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

1933: Η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.

1934: Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης με 197 επί 329 ψηφισάντων.

1935: Επιβάλλονται από την Κοινωνία των Εθνών κυρώσεις κατά της Ιταλίας, εξαιτίας της εισβολής της στην Αιθιοπία.

1936: Γεννιέται στην Αθήνα ο δημοφιλής ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος.

1937: Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός φυσικός σερ Έρνεστ Ράδερφορντ, 66 ετών, Νομπελίστας (1908).

1943: Απομονώνεται το πρώτο αντιβιοτικό κατά της φυματίωσης, η στρεπτομυκίνη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς, στις ΗΠΑ.

1943: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Ίντεν και των ΗΠΑ Κόρντελ Χαλ συναντούν στη Μόσχα, τον Σοβιετικό ομόλογό τους Βιατσεσλάφ Μολότοφ, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα σχέδιά τους για μετά τον πόλεμο.

1943: Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Άγγλους καταδρομείς να εκκενώσουν τη Σάμο.

1944: Τερματίζεται η γερμανική κατοχή στο Βελιγράδι.

1944: Δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στις Φιλιππίνες.

1944: Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης στην Ιταλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ελεύθερη Αθήνα.

1949: Ανακαλύπτεται κοντά στο Ασκληπιείο Επιδαύρου το πανάρχαιο ιερό του θεού Απόλλωνα, με πολλά κτερίσματα και άλλα ευρήματα.

1951: Πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων στη Διώρυγα του Σουέζ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες.

1952: Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου καθώς συνεχίζονται οι προσχωρήσεις στελεχών στον ''Ελληνικό Συναγερμό'' του Παπάγου.

1954: Η Βρετανία υπογράφει τη Συνθήκη του Σουέζ, κατά την οποία τα βρετανικά στρατεύματα, πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή του καναλιού μέσα σε 20 μήνες.

1955: Γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός Μέλπω Κωστή.

1956: Υπογράφεται σοβιετο-ιαπωνική συμφωνία. Η Σοβιετική Ένωση απέδωσε στην Ιαπωνία ορισμένα από τα νησιά Κουρίλες. Εξαιτίας της θέσης τους, και κυρίως εξαιτίας των πλούσιων σε ψάρια θαλασσών, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση της αλιείας της θάλασσας του Οχότσκ καθώς και στην κονσερβοποιία ψαριών και οστρακόδερμων.

1959: Ανοίγει στο Άαχεν της Γερμανίας η πρώτη ντισκοτέκ.

1960: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στα κουβανέζικα προϊόντα.

1960: Η Μαυριτανία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1968: 1968 -Η Ρουμάνα Λία Μανόλιου σε ηλικία 36 ετών και 176 ημερών κερδίζει το αγώνισμα της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό και γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Το ρεκόρ όμως της γηραιότερης αθλήτριας που έχει κερδίσει μετάλλιο το κατέχει η Τσεχοσλοβάκα Dana Zatopkova που είχε κερδίσει αργυρό σε ηλικία 37 ετών και 348 ημερών.

1972: Αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.

1973: Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ με απόφασή του ακυρώνει την εφεύρεση του υπολογιστή «Ένιακ» και κηρύσσει ως πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή το Atanasoff- Berry Computer ή ABC (κατασκευάστηκε την περίοδο 1937-42).

1973: Απορρίπτει το αίτημα του Εφετείου να παραδώσει τις μαγνητοταινίες της υπόθεσης Γουότεργκέιτ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

1974: Το Νίουε γίνεται αυτοδιοικούμενο έδαφος ελεύθερα συνδεδεμένο με τη Νέα Ζηλανδία.

1977: Κατά τη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσια επεξεργασίας ζάχαρης σκοτώνονται στον Ισημερινό 220 άτομα.

1977: Γερμανικό φθινόπωρο. Με την αυτοκτονία των μελών της RAF και την αποφασιστική δήλωση της Γερμανίας ότι δε θα διαπραγματευτεί ξανά με τρομοκράτες, ολοκληρώνεται ο κύκλος των δραματικών γεγονότων στη χώρα, που ξεκίνησαν με αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα».

1977: Δολοφονείται από τους απαγωγείς του ο Πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Μάρτιν Σλάιερ.

1978: Αυτοκτονεί αφού πρώτα σκοτώνει τη μνηστή του ο Τζιγκ Γιανγκ, ηθοποιός, 64 ετών.

1980: Επιστρέφει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1983: Δολοφονείται σε στρατιωτικό πραξικόπημα από τον Αρχηγό του Στρατού, Στρατηγό Όστιν, ο μαρξιστικής ιδεολογίας Μόρις Μπίσοπ, 39 ετών, Πρωθυπουργός της Γρενάδας (1979-83).

1986: Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, εκλέγεται δήμαρχος ο Μιλτιάδης Έβερτ. Νίκη της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Α. Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Σωτ. Κούβελας.

1987: Μαύρη Δευτέρα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης τιμών Dow Jones παρουσιάζει πτώση κατά 22%.

1988: Τοποθέτηση του Σπύρου Παπαδάτου ως προσωρινού επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης.

1989: Σημειώνεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, χωρίς όμως να εκδηλωθεί διαρροή ραδιενέργειας κοντά στην πόλη Ταραγκόνα της Ισπανίας.

1990: Πρώτος αγώνας του Στράτου Αποστολάκη με τον Παναθηναϊκό εναντίον του Ολυμπιακού. Το Super Cup έχει ματαιωθεί εξ αιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη με τον φόβο των επεισοδίων, τα οποία όμως τελικώς δεν αποφεύγονται.

1991: Στο Περού, ασκείται δίωξη για αθέμιτο πλουτισμό κατά του Άλαν Γκαρσία, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 1985-1990.

1992: Έναρξη της δίκης του Γ. Κοσκωτά και των συγκατηγορουμένων του για το οικονομικοπολιτικό "σκάνδαλο Κοσκωτά" στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών.

1992: Απαγχονίζονται 20 άτομα στο Ιράν, επειδή κρίνονται ένοχα για διακίνηση ναρκωτικών.

1993: Αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας.

1993: Εκλέγεται Πρωθυπουργός στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα.

1994: Ο Πρόεδρος Κλίντον διατάσσει την απόσυρση των 700 και πλέον καταδρομέων που εστάλησαν στη Σομαλία με σκοπό να δολοφονήσουν τον πολέμαρχο Φαράχ Αϊντίντ.

1994: Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος, που σημειώνεται στο κέντρο της Αθήνας, όταν αστικό λεωφορείο πέφτει σε αφετηρία της οδού Ακαδημίας.

1994: Στο Ισραήλ, η ισλαμική Χαμάς ανατινάζει λεωφορείο στο κέντρο του Τέλ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα.

1995: Η βελγική Βουλή εγκρίνει την παραπομπή του γ.γ του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάας στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής του σε οικονομικό σκάνδαλο.

1995: Στη Ρουμανία, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.

1996: Στην Αλγερία, εκρήγνυνται δύο βόμβες στην περιοχή της Μπλίντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα.

1997: Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εκλέγεται ο Μίλο Τζουκάνοβιτς.

1997: Στη Βρετανία, 70 στρατιώτες υποβάλλουν μήνυση κατά του Υπουργείου Άμυνας, καταγγέλλοντας βία και σεξουαλική κακοποίηση κατά τις τελετές μύησης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

1999: Ακυρώνεται η προσάρτηση του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία.

1999: Η Αυστριακή Elfi Eder αποχωρεί από το αλπικό σκι σε ηλικία 29 ετών. Στην καριέρα της κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1993, το Ολυμπιακό αργυρό μετάλλιο το 1994 ενώ ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο slalom το 1996.

2000: Γερμανία και Βόρεια Κορέα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

2001: Διεξάγεται στη Γάνδη η σύνοδος κορυφής των 15 της ΕΕ, με κύριο θέμα συζήτησης την τρομοκρατία. Νωρίτερα γίνεται κοινή σύνοδος της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι 15 της ΕΕ συμφωνούν σε κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει πως Αμερικανοί κομάντος επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Παρά την αργία των Μουσουλμάνων, σε 24ωρη βάση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι επόμενη χώρα που θα υποστεί βομβαρδισμούς είναι η Σομαλία αλλά και η Υεμένη.

2001: Ορκίζεται νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Πολωνία, με Πρωθυπουργό το Λεζέκ Μίλερ.

2001: Αναλαμβάνει νέος Πρωθυπουργός στη Νορβηγία ο Κιελ Μ. Μπόντεβικ.

2001: Γίνεται γνωστό ότι δεν εντοπίστηκε ο βάκιλος του άνθρακα στον ύποπτο φάκελο που στάλθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Το φαρσέρ αναζητά τώρα η αστυνομία. Στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένας 35χρονος κτηνοτρόφος από τα Σέρβια Κοζάνης με συμπτώματα της νόσου του ζωικού άνθρακα. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Μπους, σε δήλωσή του από τη Σαγκάη, αναφέρει πως δεν υπάρχει απευθείας σχέση του Οσάμα μπιν Λάντεν με τα κρούσματα άνθρακα στις ΗΠΑ.

2001: Από βύθιση πλοίου στα ανοιχτά της Ινδονησίας 370 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες), χάνουν τη ζωή τους (44 άτομα διασώθηκαν- το πλοίο είχε προορισμό τη Νήσο των Χριστουγέννων).

2002: Σε δημοψήφισμα που γίνεται (για δεύτερη φορά) στην Ιρλανδία εγκρίνεται με 63% η συνθήκη της Νίκαιας («όχι» ψήφισε το 37%).

2002: Συλλαμβάνεται από την ινδονησιακή αστυνομία ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

2003: Εισβολή απεργών διαδηλωτών στο στούντιο σε τηλεοπτική ζωντανή εκπομπή (στην εκπομπή «Σταρ Ακάντεμι» του Νίκου Αλιάγα στο γαλλικό κανάλι TF1. Ο Αλιάγας ζήτησε τη συνέχιση του προγράμματος, ωστόσο οι υπεύθυνοι του καναλιού διέκοψαν την εκπομπή και αποφάσισαν τη μετάδοση αστυνομικής σειράς. Τραυματισμοί και σπασμένα τζάμια είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα στους απεργούς διαδηλωτές και στην αστυνομία.

2003: Το 54,46% των ψηφοφόρων προσέρχεται στις κάλπες στο δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στη Ρουμανία, το οποίο εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

2003: Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελβετία. Tο Eλβετικό Λαϊκό Kόμμα του Mπλόχερ, που συμμετέχει εδώ και δεκαετίες στην ελβετική κυβέρνηση, αναδείχθηκε πρώτο με 27,7% και διεκδικεί τώρα και δεύτερη θέση στο συλλογικό προεδρείο της χώρας.

2003: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών κατακτά η ρωσική Σαμάρα, κερδίζοντας την αμερικανική WNBA, με 72-68. Την τρίτη θέση κατέλαβε η ρωσική Γεκατερίνενμπουργκ, κερδίζοντας τη γαλλική Βαλανσιέν, με 70-64.

2003: Ομολογώντας ότι δεν είναι σε θέση να έχει τον πλήρη έλεγχο της Δημοκρατίας, παρά την ισχυρή παρουσία του ρωσικού στρατού, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, δίνοντας το σχετικό όρκο όχι στην πρωτεύουσα Γκρόζνι αλλά στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη Γκουντερμές.

2003: Ο Πάπας αγιοποιεί τη Μητέρα Τερέζα.

2004: Πρωτότυπο σκορ σημειώνεται στον φιλικό αγώνα βόλεϊ, που διεξήχθη στο γήπεδο του Mετς, στον οποίον ο Παναθηναϊκός νίκησε το Pέθυμνο με... 4-0 σετ (25-18, 25-22, 25-21, 25-19). Oι «πράσινοι» πήραν τα πρώτα τρία σετ, και, επειδή υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, συμφωνήθηκε να παιχθεί άλλο ένα σετ στο οποίο επικράτησαν.

2004: Ανατρέπεται ο Βιρμανός Πρωθυπουργός Κιν Νιουτ και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

2004: Έπειτα από προσπάθειες τεσσάρων ετών, ομάδα Ουκρανών σπηλαιολόγων καταρρίπτει για πρώτη φορά το φράγμα βάθους των 2.000 μέτρων στο σπήλαιο της Βορόνια (Κρουμπέρα) στο δυτικό Καύκασο, το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο του κόσμου.

2004: Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ασημάκης Γιαλαμάς, 92 ετών.

2005: Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νέα δείγματα που ελήφθησαν από γαλοπούλες της ίδιας φάρμας στις Οινούσσες, από όπου προερχόταν και το ύποπτο κρούσμα, αποδείχθηκαν αρνητικά για γρίπη των πτηνών. Οι ορολογικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ νέα δείγματα με δύο τρόπους από το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι αρνητικά στα νέα δείγματα από την ίδια εκμετάλλευση στις Οινούσσες ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι, για να μην νοσούν από τη γρίπη των πτηνών τα υπόλοιπα πουλερικά της συγκεκριμένης φάρμας, ενδεχομένως να μην ήταν σωστά τα αποτελέσματα για το κρούσμα που θεωρήθηκε ύποπτο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται αστραπιαία.

2005: Αρχίζει η δίκη του έκπτωτου Προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

2005: Με επικεφαλής τον επιστήμονα που δημιούργησε πρώτος έμβρυα ανθρώπινων κλώνων, η Νότια Κορέα ανακοινώνει ότι δημιουργεί μια διεθνή τράπεζα για τη συγκέντρωση και διάθεση βλαστικών κυττάρων, τα οποία αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ιατρική. Το Παγκόσμιο Κέντρο Βλαστικών Κυττάρων δημιουργείται με άφθονη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς τη γραφειοκρατία και την ηθική αντιπαράθεση που εμποδίζει την έρευνα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Η Νότιος Κορέα σημειώνει σημαντική πρόοδο στον ερευνητικό αυτό χώρο, κυρίως χάρη στο έργο του Δρ Σουκ-Χουάνγκ Γου, του πρώτου επιστήμονα που δημιούργησε με κλωνοποίηση ανθρώπινα έμβρυα.

2005: Πεθαίνει ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμογιάννης, 89 ετών.

2006: Δεκαπέντε άτομα σκοτώνονται όταν ένα αεροπλάνο των ουζμπεκικών αερογραμμών συντρίβεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ενώ προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πρωτεύουσα Τασκένδη.

2007: Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ καταλήγουν σε συμφωνία για Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στη Λισαβόνα. Η επίσημη συμφωνία θα υπογραφεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα, στις 13 Δεκεμβρίου.

2007: Στο Μαυροβούνιο, εγκρίνεται το Σύνταγμα από το Κοινοβούλιο του νεοσύστατου κράτους.

2007: Πεθαίνει η Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Λουίζα Ποζέλι, 85 ετών.

2008: Η Καμπότζη συμφωνεί στην απελευθέρωση 13 στρατιωτών του Βασιλικού Στρατού της Ταϊλάνδης που συνελήφθησαν στη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων με τη χώρα αυτή.

2009: Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, με 160 υπέρ και 140 κατά.

2009: Δημοσιοποιείται το πόρισμα για τη νοθεία στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Η Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών διατάσσει επίσης την ακύρωση των ψήφων σε 210 εκλογικά τμήματα. Εξαιτίας της νοθείας επιβάλλεται η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

2009: Δεν πρόκειται να απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Ιμπραχίμ, ανακοινώνεται από την επιτροπή του βραβείου. To βραβείο θεσμοθετήθηκε για την επιβράβευση πρώην αφρικανών ηγετών οι οποίοι συνέβαλαν στην προώθηση της δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης στις χώρες τους.

2009: Αρχίζουν στο Ματζούρο οι συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές. Σε ανακοίνωση του επικεφαλής των συνομιλιών, καθηγητή Ναν, αναφέρεται ότι τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού βυθίζονται γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

«Κάποιες φορές εύχομαι να ερωτευτώ. Τότε ξέρεις τουλάχιστον ποιος είναι ο αντίπαλος.»
Πίτερ Ουστίνοφ (1921–2004)
Βρετανός ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου