Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Η ιστορία είναι η πείρα της ζωής των ανθρώπων. Είναι η έμπρακτη διδασκαλία της κάθε εποχής. Οι επιτυχίες από τις σωστές ενέργειες και οι αποτυχίες από τα σφάλματα των προγενεστέρων γίνονται διδάγματα για όλους τους μεταγενέστερους.
Δε δικαιολογούμεθα να γνωρίζουμε την ιστορία των άλλων λαών και να αγνοούμε την ιστορία των προγόνων μας και μάλιστα της ιδιαιτέρας πατρίδας μας.

Η άγνοια της ιστορίας του τόπου μας, μας στερεί τη χαρά, την υπερηφάνεια, αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι είμεθα απόγονοι με καταβολές γενναίων προγόνων.

Ξένοι λαοί πλαστογράφησαν την ιστορία μας, επειδή εμείς δε τη γνωρίσαμε και δεν την προβάλλαμε όσο έπρεπε. Καιρός είναι το σφάλμα αυτό να το διορθώσουμε.

Σ' αυτό το σκοπό της γνώσης της τοπικής ιστορίας επιθυμώ να συμβάλω και εγώ με τη συνοπτική αυτή ιστορία του Νομού Σερρών, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Αυτή δημοσιεύτηκε στον 20ο τόμο του Πανσεραικού Ημερολογίου, από τον οποίο κυκλοφορεί και ως ανάτυπο. Είναι πολύ δύσκολο να συμπεριληφθεί, έστω και περιληπτικά μ' όλα τα γεγονότα, ιστορία τριών χιλιάδων ετών στις ολίγες αυτές σελίδες. Γι' αυτό, αν υπάρχουν ατέλειες και παραλήψεις, ζητώ την επιείκεια σας.

Ο Συγγραφέας Παπακυρίακος Κυριάκος



Ελάχιστες πληροφορίες περί της ιστορίας της περιοχής του νομού Σερρών από την αρχαιότητα έχουμε. Από τα αρχαιολογικά όμως ευρήματα αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις αρχαιότερες πυκνοκατοικημένες με αναπτυγμένο πολιτισμό περιοχές της Μακεδονίας.
Η πόλη και η περιοχή του νομού Σερρών επέζησε και αναπτύχθηκε ανάμεσα σε επιθέσεις, λεηλασίες και πυρπολήσεις αναρίθμητων εχθρών σε διάστημα πολλών αιώνων από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
Ιστορικές πληροφορίες για τις Σέρρες και την περιοχή της μας δίδει ο Ηρόδοτος. Την ονομάζει στις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα Σίρι Παιονική και τη χαρακτηρίζει πόλη αξιόλογη. Επίσης τη μνημονεύουν ο Θεόπομπος στα Φιλιππικά, ο Θουκυδίδης στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ο Ρωμαίος Τίτος Λίβυος.

Όλοι οι Βυζαντινοί συγγραφείς τη χαρακτηρίζουν ως πόλη μεγάλη ,οχυρά, θαυμάσια, πλούσια θαυμαστό μέγα άστυ, μητρόπολη κλπ.



Η γεωγραφική θέση της περιοχής αυτής είναι ιδιαίτερα αξιόλογη από στρατηγικής και εμπορικής απόψεως, διότι συνδέει δια των στενών του Ρούπελ τα Βαλκάνια με το Αιγαίο. Αυτό το πρόσεξαν και το εκτίμησαν όλοι οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες καθώς και Σουλτάνοι επί Τουρκοκρατίας. Κατέστησαν την πόλη και την περιοχή της ορμητήριο επιθέσεων κατά των Σλάβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου