Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Γιατί ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος

Το οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλαπλά τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνεισφέρει κανείς στην εξέλιξη της κοινωνίας, ενώ αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, καθώς παρέχονται υλικά αγαθά και υπηρεσίες σε ομάδες, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Παράλληλα, η αίσθηση της προσφοράς επιδρά θετικά στον ψυχισμό του ίδιου του εθελοντή, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό, ως ένα σημαντικό θεσμό της σύγχρονης κοινωνίας.
Εθελοντισμός και αυτοβελτίωση
Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εθελοντών (σε ποσοστό 70%), αντλεί πλέον περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ έχει βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (ποσοστό 42%) και του στρες (ποσοστό 33%).
Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι:
  • Ο εθελοντισμός βοηθάει στη μείωση του στρες, καθώς όταν κανείς σταματά να σκέφτεται τα δικά του προβλήματα εστιάζοντας στην επίλυση ζητημάτων τρίτων, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται το ανοσοποιητικό του και αυξάνεται η αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθει.
  • Βοηθάει να επαναπροσδιορίσεις τις επιθυμίες σου και τα επόμενα βήματά σου. Το να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σου και να ασχοληθείς με τις ζωές των άλλων, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου βελτιώνοντας τη ζωή σου.
  • Mέσα από τον εθελοντισμό μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις ζωής και πολύ σπουδαίες φιλίες. Oι άνθρωποι, που θα συναντήσεις, όπως, επίσης, και οι καταστάσεις, που θα αντιμετωπίσεις σίγουρα θα σε βγάλουν από τo comfort zone σου και θα σε φέρουν σε επαφή με νέες κουλτούρες.
  • Ο εθελοντισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, δίνοντας ώθηση ή νέα προοπτική στην καριέρα σου. Επιπλέον, οι σύγχρονοι εργοδότες δίνουν βαρύτητα σε βιογραφικά υποψηφίων, οι οποίοι είναι εθελοντές.


Ο εθελοντισμός δεν θέλει χρόνο, θέλει τρόπο

Εθελοντισμός και εργασιακή ευεξία
Ο εθελοντισμός, έχει αποδειχτεί, ότι συσχετίζεται θετικά με την βελτιωμένη απόδοση στον χώρο εργασίας. Έρευνα της Deloitte έδειξε, ότι οι εθελοντικές δράσεις βελτιώνουν την ομαδικότητα στην εργασία, ενώ όταν οι δράσεις αυτές γίνονται μέσα στους χώρους εργασίας ενδυναμώνονται οι σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων.
Επιπλέον, η καλλιέργεια εθελοντικής κουλτούρας στην εργασία:
  •     αυξάνει τα επίπεδα εργασιακής ευεξίας και ικανοποίησης
  •     ενδυναμώνει το brand loyalty
  •     αναδεικνύει τα ηγετικά skills των εργαζομένων
Ένα τέτοιο παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς, είναι η ενέργεια ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΚΑΛΙΕΣ (ή FREE HUGS) στα Σέρρας, που πρόσφατα υλοποίησε η ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Σερρών μαζί με την Πολιτιστική Εταιρία "Αρμονία" και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΣ κι όλους εσάς, για έβδομη φορά στο παγκόσμιο event "free hugs". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου