Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΟΜΗΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑ - POZAREVAC ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1916


 


Το Σάββατο 22/10/2011 οι Ηρακλειώτες τίμησαν τους προγόνους τους που κατά την διάρκεια του A' παγκοσμίου πολέμου ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με την βία και μετά από ένα δύσκολο και μακρινό ταξίδι οι δέκα χιλιάδες(10.000) περίπου Ηρακλείωτες βρήκαν καταφύγιο στο Ποζάρεβατς της Σερβίας.


Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Ηράκλειας Σερρών ήταν προσκεκλημένοι ο Δήμαρχος του Ποζάρεβατς κ. Μιλοσάβλιεβιτς, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Ποζαρεβατς κ. Ίλιτς και ο Διευθυντής του Μουσείου του Ποζάρεβατς ο καθηγητής ιστορίας κ. Μανώλοβιτς.

Στην κύρια ομιλία η καθηγήτρια κ.Πασχαλιά-Γκένιου ξετύλιξε τον μίτο της ιστορίας των κατοίκων εκείνων της Ηράκλειας (κάτω Tζουμαγιάς ή Mπαιρακλή) όπως ήταν η ονομασία της τότε, μέσα από επίσημες αλλά και ανεπίσημες καταγεγραμμένες μαρτυρίες εκείνων των ηρωικών Ηρακλειωτών.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1916 όταν οι Βούλγαροι εξανάγκασαν δέκα χιλιάδες(10.000) ψυχές σε ένα Γολγοθά που θα τελείωνε δύο χρόνια μετά το 1918 με την επιστροφή τεσσάρων χιλιάδων  (4.000) περίπου μόνο πίσω στην πατρίδα. Όλο αυτό το διάστημα οι Ηρακλειώτες βρήκαν στέγη και φιλοξενία στο επίσης υπό βουλγαρική κατοχή Ποζάρεβατς της Σερβίας. Μέσα στην δύνη του Ά παγκοσμίου πολέμου, μέσα στον όλεθρο και στην δυστυχία βρέθηκε ο φιλόξενος αυτός τόπος που αγκάλιασε και βοήθησε όσο μπορούσε αυτούς τους ανθρώπους και τους γλίτωσε από την εξόντωση. Πολλοί από τους παραβρισκόμενους άκουσαν και είδαν μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό για πρώτη φορά την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων  θαυμάζοντας την δύναμη και την αντοχή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν ξένοι, ήταν οι προγονοί τους.
Το Blog θέλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί θερμά όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση Μνήμης και Ιστορίας.
Γιατί η  Ιστορία δεν γράφεται, ούτε ξαναγράφεται από  κανέναν τυχάρπαστο ιστορικό-πρακτορίσκο αλλά μόνο καταγράφεται. Ιστορία γράφουν μόνο οι πρωταγωνιστές της που δεν είναι άλλοι από όλους εμάς.
Δυστυχώς και σε πείσμα κάποιων η ιστορία των Ελλήνων είναι γραμμένη με Ένδοξα Γράμματα και δεν θα ξεχαστεί ΠΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου