Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Καλήν ημέραν άρχοντες,


Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του "κατά Ιωάννη" πονήματος
Καλημέρα!
Όλη μέρα!
Να σας τα πούμε;

« Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία γέννηση, να πω στ' αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλει, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη. Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων, ο βασιλεύς των ουρανών, και ποιητής των όλων. Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι, το Δόξα εν υψίστοις, και τούτο άξιον εστί, η των ποιμένων πίστις. Εκ της Περσίας έρχονται, τρεις μάγοι με τα δώρα, άστρο λαμπρό τους οδηγεί, χωρίς να λείψει ώρα.».

Καλές γιορτές Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα κ.λ.π. κι ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος και του χρόνου, με υγεία!
....τα καλύτερα έρχονται!











Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, τώρα Χριστός γιννιέτι. (δις) Γιννιέται κι βαφτίζιτι, στους ουρανούς απάνου. (δις) Όλοι οι Αγγέλοι χαίρουντι, κι όλοι δοξολογιούντι. (δις) Και τα δαιμόνια σκάζουνε, και σκάζουν και πλαντάζουν. (δις) Σε τούτο το σπίτι πού ‘ρθαμε, μι μάρμαρου στρουμένου. (δις)

Καλημέρα, καλημέρα και πάντα καλημέρα να τον καλημερήσουμε αυτόν τον νιον αφέντη αφέντη μου πεντάφεντε, πέντε φορές αφέντη πέντε βαστούν το μαύρο σου κι οχτώ το σαλιβάρι και δέκα σε παρακαλούν αφέντη καβαλλάρη εδώ σε τούτες τις αυλές τις μαρμαροστρωμένες κοιμάται κύμα το φλουρί και κύμα το λογάρι και στον αφρό του λογαριού κοιμάται νιος αφέντης. Τονε ξυπνήσω με νερό φοβούμαι μην κρυώσει Τονε ξυπνήσω με κρασί φοβούμαι μη μεθύσει Εσένα πρέπει αφέντη μου στα πεύκα να κοιμάσαι, Με βελουδένιο πάπλωμα να μην κρυολογάσαι Και πάλι ξαναπρέπει σου καρέκλα καρυδένια Για ν’ ακουμπάς τη μέση σου τη μαργαριταρένια Και πάλι ξαναπρέπει σου στις λίρες να καθίζεις Με το ’να χέρι να μετράς, με τ’ άλλο να δανείζεις Δώστε μας και τον κόκορα, δώστε μας και την κότα, Δώστε μας και δυο τρεις κλωτσιές να φύγομ’ απ’ την πόρτα
Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς συνοδευόμενη από 10μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων.

Βλάχικα Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς νομάδων Βλάχων Ηπείρου. τραγούδι :Φώτης Τράσιας κλαρίνο: Κώστας Βέρδης βιολί :Στέφανος Βέρδης λαούτο:Μιχάλης Βέρδης ντέφι: Χρήστος Τράσια
Xορωδία Ναούσης & Βέροιας σε δημοτικά τραγούδια Ναούσης & Μακεδονίας κατά το έτος 1988 στο δημοτικό θέατρο Νάουσας.
Τετάρτη σήμερα 25η του Δεκέμβρη, η 359η μέρα του χρόνου ο καιρός στην Ηράκλεια θα είναι μερικώς νεφελώδης. Ελάχιστη θερμοκρασία 4C. Μέγιστη θερμοκρασία 11 C. Άνεμοι ΒΒΔ με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ. Άνεμοι ΒΒΔ αργότερα και μεταβλητοί. Ο Ήλιος θα ανατείλει στις 07: 42 και θα δύσει στις 19:49, το φεγγαράκι είναι σε φθίνουσα φάση με 18% φωτεινότητα και θα αναλείλει στις 04:03 και θα μας αφήσει στις 16:27.
Γιορτάζουν
Βηθλεέμ, Εμμανουήλ, Εμμανουηλία, Εμμανουέλλα, Ιησούς, Μανούσος, Μανουσία, Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Ημέρα του Μεγάλου Ηγέτη στο Πακιστάν. Γιορτάζεται η γέννηση του ιδρυτή της χώρας Μουχάμαντ Αλί Τζινά (1876-1948).
Ημέρα της Χρηστής Διακυβέρνησης στην Ινδία.
Εθνική Ημέρα Κολοκυθόπιτας στις ΗΠΑ.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
H Χριστιανοσύνη (εκτός από τους Παλαοημερολογίτες) γιορτάζει την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου από τις Εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Κατά συνεκδοχή, Χριστούγεννα ονομάζεται όλο το εορταστικό δεκαπενθήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (7 Ιανουαρίου). Για τις Δυτικές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο σταυρικός θάνατος και η Ανάσταση.

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο από την Παρθένο Μαρία σ’ ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ, μεταξύ 7 και 4 π.Χ., σύμφωνα με διάφορους επιστημονικούς υπολογισμούς. Εκείνη την εποχή, βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος και αυτοκράτορας της Ρώμης ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο οποίος είχε διατάξει απογραφή πληθυσμού των υπηκόων του. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ πήρε την ετοιμογέννητη Μαρία και μετέβησαν στη Βηθλεέμ από τη Ναζαρέτ, όπου διέμεναν.

Μετά τη γέννηση του Ιησού, ένας άγγελος εμφανίσθηκε στους ποιμένες της περιοχής, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ πλήθος άλλων αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Ενώ συνέβαιναν αυτά, άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδήγησε τρεις Μάγους (Μελχιόρ, Γάσπαρ, Βαλτάσαρ) στη Βηθλεέμ, όπου μαζί με τους βοσκούς προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο, προσφέροντάς του χρυσό, λίβανο και σμύρνα.

Η φύση του αστέρα που οδήγησε τους Μάγους απασχόλησε όχι μονάχα τη θεολογία, αλλά και την αστρονομία. Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν δώσει διάφορες ερμηνείες: ότι επρόκειτο για σύνοδο πλανητών, για υπερκαινοφανή αστέρα, για κομήτη, ακόμη και για μετεωρίτη. Η σύγχρονη αστρονομία, ωστόσο, δεν θεωρεί πειστικές τις ερμηνείες αυτές. Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία για τους Χριστιανούς δεν είναι τόσο η φύση του φαινομένου, όσο η αξία του ως «σημείου» της έλευσης του Μεσσία, που εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών ερχόμενος στη Γη για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Οι αρχαιότερες και πλέον αξιόπιστες εκκλησιαστικά πηγές για τη γέννηση του Ιησού περιέχονται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά, που είναι και οι μόνοι από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές που ασχολούνται με τα της Γεννήσεως του Χριστού.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έλαβε καθολική μορφή στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή. Μέχρι τότε η Γέννηση του Ιησού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση κατά την εορτή των Θεοφανείων. Η Αρμενική Εκκλησία δεν δέχθηκε την αλλαγή και διατήρησε την παλαιότερη παράδοση, την οποία ακολουθούν σήμερα όσες Εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως αργία με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (529/534).

Με δεδομένο ότι στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Ιησού, η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρας εορτασμού των Χριστουγέννων θα πρέπει να συνδέεται, σύμφωνα με μια θεωρία, με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου (Βρουμάλια) από τους ειδωλολάτρες της ρωμαϊκής επικράτειας, αλλά και των γενεθλίων του Μίθρα, του ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), που είχε καθιερωθεί επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού το 275μ.Χ. Νωρίτερα, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου), όπου επικρατούσε κλίμα γενικής ευφορίας και ανταλλάσσονταν δώρα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που αντλούν επιχειρήματα από την ιστορία των θρησκειών, η Εκκλησία διεκδίκησε την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων για να ασκήσει πολεμική με τα κηρύγματά της κατά των εθνικών και αιρετικών. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού προκύπτει από σειρά ημερολογιακών υπολογισμών, που έχουν λάβει υπόψη τους πατερικά κείμενα και παλαιοδιαθηκικές πηγές.

Πάντως, η προσπάθεια εύρεσης του ακριβούς χρόνου της Γέννησης του Χριστού ξεκίνησε αρκετά νωρίς και έχει οδηγήσει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιοι την τοποθετούν τη νύχτα της 19ης προς την 20η Απριλίου, άλλοι τον Ιανουάριο, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στις 18 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον Κυπριανό ο Χριστός γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου.

Κατά τους πρώιμους εκκλησιαστικούς χρόνους η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία απαιτούσε ολιγοήμερη νηστεία. Από τον έκτο αιώνα στα μοναστήρια είχε καθιερωθεί νηστεία σαράντα ημερών, η οποία κατά τον 12ο αιώνα επεκτάθηκε σε όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής. Έτσι, η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά από την εορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου.

Η εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων ψάλλεται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί, κατά το ξημέρωμα. Είναι πανηγυρική και γεμάτη λαμπρούς ύμνους των μεγάλων υμνογράφων της εκκλησίας, όπως του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Ρωμανού του Μελωδού και του Κοσμά Μαϊουμά.
Καθολική Εκκλησία
Αγίας Αναστασίας 


Έκτακτα Δελτία θυελλωδών ανέμων σε ισχύ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ 539 - ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019/2200 UTC

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 24-12-19/15 UTC
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ 997 ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. ΧΑΜΗΛΟ 998 ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΓΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 1002 ΣΤΙΣ 24/21 UTC.
ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1025 ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 38.00,
ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36.00,
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 25/04 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 36.00,
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ 36.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/07 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/01 UTC 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ
ΑΠΟ 25/04 UTC 8 ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 22.00 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9 ΚΑΙ
ΑΠΟ 25/01 UTC 8 ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 28.00 7 Η 8

ΔΕΛΤΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/04 UTC ΔΥΤΙΚΟΙ

ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 25/04 UTC ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

ΜΕΛΙΤΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΜΕΛΙΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
ΑΠΟ 25/01 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΓΚΑΜΠΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΣΙΔΡΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
ΑΠΟ 25/04 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 25/10 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-12-2019 (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη έως 7
μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα νότια πελάγη μέχρι 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα
σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές
ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Πρόσκαιρη βελτίωση το απόγευμα στα δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6, στο Ιόνιο 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και βαθμιαία πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το μεσημέρι ο καιρός στα δυτικά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 και τις πρωινές ώρες στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές ασθενείς βροχές. Βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και κατά διαστήματα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και κατά διαστήματα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 26-12-2019
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικα, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Η παροιμία της μέρας:
Το γουρούνι όταν πλυθεί κυλιέται πάλι στο βούρκο.
Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

640: Ο Ιωάννης Δ΄ γίνεται Πάπας.

820: Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (813-20) Λέων Ε΄ ο Αρμένιος.

1166: Γεννιέται ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης.

1476: Πεθαίνουν από το κρύο 400 Βουργουνδοί στρατιώτες στη διάρκεια της πολιορκίας του Νανσί.

1491: Γεννιέται ο Ιησουίτης Ιγνάτιος Λογιόλα.

1500: Οι Ενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι Κεφαλληνιάς.

1524: Πεθαίνει ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα, 55 ετών, εξερευνητής της Ινδίας

1593: Καταιγίδα στο Texel με 500 νεκρούς.

1660: Πεθαίνει η Βασίλισσα της Αγγλίας Μαρία Α΄ Ενριέτα Στιούαρτ, 29 ετών.

1777: Ανακαλύπτεται το νησί Κιριτιμάτι (Νήσος Χριστογέννων), από τον Τζέιμς Κουκ.

1799: Αποκαλύπτεται συνωμοσία των Ιακωβίνων κατά του Ναπολέοντα.

1814: Η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη συνθήκη της Γκεντ, στο Βέλγιο λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές, που είχαν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπρεπε να επιστραφούν εκεί, που ανήκαν, ενώ έγινε η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων, μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει την «Άγια Νύχτα» Παρουσιάζεται ενώπιον του κοινού την επόμενη μέρα και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

1820: Ο Παπαφλέσσας αποστέλλει επιστολές στους προκρίτους της Πελοποννήσου, με οδηγίες για την προετοιμασία του Αγώνα.

1821: Ο Σήφακας νικά τον Μουσταφά μπέη, έξω από τα Χανιά.

1823: Φθάνει στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Βύρων, όπου γίνεται δεκτός από τις αρχές, τον λαό και τον στρατό.

1832: Γεννιέται η Αυτοκράτειρα Σίσι. Παντρεύτηκε τον τελευταίο αυτοκράτορα των Αψβούργων Φραγκίσκο Ιωσήφ Α'.

1843: Στήνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό σπίτι χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν το σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από τη Νάξο, γενικού Προξένου της Ρωσίας, στην Αθήνα.

1845: Γεννιέται ο Βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄.

1851: Φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

1865: Ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Η ΚΚΚ έχει ιδιαίτερη δύναμη σε περιοχές, όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι έντονες και η δράση της έχει ως στόχους Αφροαμερικανούς αλλά και λευκούς Ρεπουμπλικάνους και περιλαμβάνει από απλούς εκφοβισμούς μέχρι καταστροφή περιουσίας, επιθέσεις και φόνους.

1871: Πρεμιέρα της όπερας «Άιντα» του Βέρντι, στο Κάιρο, την οποία συνέθεσε για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Διώρυγας του Σουέζ.

1873: Πεθαίνει ο Τζον Χόπκινς, 78 ετών, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ιδρυτής του φερώνυμου Πανεπιστημίου.

1881: Γεννιέται ο Χουάν Ραμόν Χιμένες, Ισπανός νομπελίστας ποιητής, ηγετική μορφή του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος των μοντερνιστών.

1889: Πατεντάρεται το ποδήλατο με φρένο στην πίσω ρόδα από τους Ντάνιελ Στόβερ και Γουίλιαμ Χανς.

1904: Καταργείται η παιδική δουλεία στην Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (μετέπειτα Ναμίμπια).

1906: Πρώτη ασύρματη μεταβίβαση ανθρώπινης φωνής στη Νέα Γη του Καναδά, από τον Καναδό Ρέτζιναλντ Φέσιντεν (πρόκειται για απαγγελία ποίησης, ένα σόλο βιολιού και μια ομιλία).

1912: Φονική έκρηξη σε ιαπωνικό ορυχείο στο Χοκάιντο, με 245 νεκρούς.

1913: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, βάσει νέου νόμου, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον. Με το νέο τραπεζικό σύστημα, οι αξίες θα αυξομειώνονται αυτόματα, βάσει των εκάστοτε συνθηκών ύφεσης ή ευημερίας.

1914: Αρχίζει η «Ανακωχή των Χριστουγέννων» στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1916: Εκδίδεται το έργο του Βερν «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

1920: Δίνει το τελευταίο του κοντσέρτο ο θρυλικός τενόρος Ενρίκο Καρούζο.

1920: Αρχίζει η επιθετική αναγνώριση του Γ΄ ΣΣ από την Προύσσα προς το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ).

1922: Το Colosseum του Λονδίνου ανοίγει τις πύλες του.

1922: Γεννιέται η ηθοποιός Άβα Γκάρντνερ. Η Γκάρντνερ κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ στα 1953 για τη συμμετοχή της στην ταινία "Μογκάμπο" και πήρε το δεύτερο ένα χρόνο μετά, για την "Ξυπόλητη Κοντέσα".

1924: Πραξικόπημα στην Αλβανία υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Ζογκ. Η χώρα γίνεται δημοκρατία.

1924: Από πυρκαγιά σε σχολείο στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, βρίσκουν το θάνατο 36 άνθρωποι.

1927: Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Χένρι Ντάινς, 72 ετών, Άγγλος μετεωρολόγος και εφευρέτης μετεωρολογικών οργάνων, όπως το ανεμόμετρο (1901- το πρώτο όργανο μέτρησης της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου).

1936: Χορηγείται το πρώτο φάρμακο από ραδιενεργά ισότοπα, από τον Έρνεστ Λόρενς στην Καλιφόρνια.

1940: Το υποβρύχιο "Παπανικολής" τορπιλίζει και βυθίζει το εχθρικό οπλιταγωγό "Φιρέντσε" στον κόλπο της Αυλώνας.

1941: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Γουέικ.

1942: Σχέδιο για κοινή δράση με το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής, αλλά και το πλαίσιο για τη συνύπαρξή τους στην ελεύθερη Ελλάδα, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης στον γραμματέα του ΕΑΜ Θ.Χατζή.

1943: Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ ορίζεται ανώτατος διοικητής του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο προετοιμάζεται για την απόβαση στη Γαλλία.

1943: Γεννιέται η Τάρια Χαλόνεν, Πρόεδρος της Φιλανδίας, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας το 2000.

1946: Ιδρύεται η τέταρτη γαλλική δημοκρατία.

1946: Εκπέμπεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής εκκλησίας από την επισκοπική Εκκλησία του Γκρέις, στη Νέα Υόρκη.

1948: Διαλύεται η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της επιβολής καταστάσεως πολιορκίας και λογοκρισίας στον Τύπο.

1951: Η Λιβύη γίνεται ανεξάρτητη από την Ιταλία.

1951: Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση όπερας («Αμάλ» και «Ο επισκέπτης της νύχτας»).

1953: Σε μετωπική σύγκρουση 2 τρένων στην Τσεχοσλοβακία βρίσκουν το θάνατο 103 άνθρωποι.

1953: Το Ντράγκνετ γίνεται η πρώτη εκπομπή, που σπονσοράρεται, με χορηγό της τα τσιγάρα Φατίμα.

1953: Από πλημμύρες στη Νέα Ζηλανδία παρασύρεται τρένο, στο Τανγκιγουάι, με 153 νεκρούς.

1954: Το Λάος κερδίζει ανεξαρτησία.

1955: Καταργούνται τα οκτατάξια Γυμνάσια στην Ελλάδα και επανέρχονται τα εξατάξια.

1960: Το ''Άξιον Εστί'' του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1963: Επεισόδια στην Κύπρο ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους.

1964: Βόμβα στο αρχηγείο των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, με 2 αξιωματούχους νεκρούς.

1966: Ο Λούνα 13 προσγειώνεται στο Φεγγάρι.

1966: Συντριβή αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους CL-44 κοντά στο Μπιν Τάι του Βιετνάμ, με 129 νεκρούς.

1968: Γεννιέται στην Αθήνα ο τραγουδιστής Μανόλης Φάμελλος, («Η ευτυχία είναι αυτό», «Γράμμα από το μεγάλο πουθενά»). Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1969 και αρχικά εμφανίστηκε στη δισκογραφία με το συγκρότημα «Ποδηλάτες».

1969: Στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον και τέσσερα μέλη του κοινοβίου του, κατηγορούνται για τις δολοφονίες της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι ,και των Λένο και Ρόζμαρι Λα Μπιάνκα, ιδιοκτητών αλυσίδας σουπερμάρκετ.

1971: Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αθήνα σκοτώνονται 4 και τραυματίζονται άλλα 35 άτομα.

1971: Γεννιέται στην Αθήνα ο τραγουδιστής Γιώργος Αλκαίος, («Δεν πειράζει», «Τολμώ», «Συρματόπλεγμα», «Αν ήσουνα εδώ»). Ονομάζεται Γιώργος Βασιλείου και είναι γιος του γνωστού τραγουδιστή Γιάννη Βασιλείου.

1971: Γεννιέται ο Πορτορικανός τραγουδιστής Ρίκι Μάρτιν, («Living la vida Loca»).

1972: Το Ανόι αποκλείει κάθε διάλογο για ειρήνευση μέχρι να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές.

1973: Από βύθιση πορθμείου στον Ισημερινό, πνίγονται 200 άτομα.

1976: Ναυάγιο στην Ερυθρά Θάλασσα, με 100 νεκρούς (Μουσουλμάνοι προσκυνητές).

1979: Εκτοξεύεται για πρώτη φορά από το Κουρού ο πύραυλος «Αριάν».

1979: Δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία.

1981: Ο Bob McAdoo υπογράφει στους Lakers και βοηθάει την ομάδα του να ξαναπάρει τον τίτλο του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Ο McAdoo είναι γνωστός στην Ελλάδα από τους αγώνες του Άρη εναντίον της Τρέισερ του Μιλάνου.

1982: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Λουί Αραγκόν, 75 ετών.

1984: Ληστεία μετά φόνου στην Εθνική Τράπεζα Κάτω Πετραλώνων, με θύμα έναν αστυφύλακα, έργο της «17Ν».

1984: Πραξικόπημα στα ανάκτορα στη Μαυριτανία.

1984: Πεθαίνει ο γνωστός Άγγλος ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ, 61 ετών.

1986: Αναχωρεί από το Γκόρκι (επιστρέφει από την εξορία) ο Σοβιετικός αντιφρονούντας Αντρέι Ζαχάροφ.

1989: Επίθεση της «17 Ν» σε στρατόπεδο στο Συκούριο Λάρισας και κλοπή ρουκετών.

1989: Ο αντάρτης Τσαρλς Τέιλορ εισχωρεί στη Λιβερία με σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Ντόε.

1989: Στην πρεσβεία του Βατικανού καταφεύγει ο ισχυρός άνδρας του Παναμά, Νοριέγκα.

1991: Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρομοιάζει την εισβολή στην Κύπρο με την επιχείρηση των Συμμάχων στο Ιράκ.

1991: Οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σκόπια, υποβάλλουν επίσημα αίτημα για αναγνώρισή τους από την ΕΟΚ.

1992: Στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν 170 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώνονται στις συγκρούσεις.

1992: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πατέρας, αποφασίζει να μην παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό Αμυνας Γκάσπερ Ουαϊνμπέργκερ και πέντε ακόμα άτομα για το σκάνδαλο Ιρανγκέιτ.

1992: Στη Σερβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτες κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

1993: Στη Ρωσία, σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα, που εγκαθιδρύει ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς.

1993: Στις ΗΠΑ, σε 200 χρόνια καταδικάζεται 19χρονος για οκτώ δολοφονίες.

1994: Ο Αλβανός Πρόεδρος Μπερίσα απελευθερώνει τον Βορειοηπειρώτη και μέλος της "Ομόνοιας" κρατούμενο Ηρακλή Σύρμο, μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την κοινοτική βοήθεια στην Αλβανία.

1994: Κατάληψη αεροσκάφους της «Αιρ Φρανς» στο Αλγέρι από 4 Μουσουλμάνους φονταμενταλιστές.

1994: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να παρατείνουν για ένα χρόνο τις κυρώσεις κατά της Λιβύης, την οποία κατηγορούν ότι, υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία.

1994: Πεθαίνει ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός Ροσάνο Μπράσι, 78 ετών.

1995: Οι ισλαμιστές κερδίζουν τις τουρκικές εκλογές.

1995: Πρόεδρος του Κιργιστάν επανεκλέγεται ο Ασκάρ Ακάγεφ.

1995: Από πυρκαγιά σε σχολείο στην Ινδία , πεθαίνουν 400 και τραυματίζονται 1.200 άτομα.

1995: Στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρίσκονται 16 απανθρακωμένα πτώματα, που ανήκαν στην αίρεση του "Ναού του Ηλιου", μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

1996: Υπογράφεται ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντάρτες στο Τατζικιστάν, τερματίζοντας πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου.

1996: Πεθαίνει ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Παληός, 70 ετών.

1997: Η Δομινικανή Δημοκρατία γίνεται μέλος της Σύμβασης της Βέρνης για τα πνευματικά δικαιώματα.

1997: Στην Ιταλία, ο δήμαρχος της Βενετίας παντρεύει τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γούντι Αλεν και τη φίλη του Σουν Γι Πρεβέν, θετή κόρη της πρώην συντρόφου του, Μία Φάροου.

1997: Σφαγή στο Sid El-Antri ή Sidi Lamri, στην Αλγερία, με 50-100 νεκρούς.

1997: Πεθαίνει ο βραβευμένος Γιαπωνέζος ηθοποιός Τοσίρο Μιφούνε, 77 ετών.

1999: Με πραξικόπημα στην Ακτή του Ελεφαντοστού ανατρέπεται ο Πρόεδρος Κονάν Μπεντιέ. Νέος Αρχηγός Κράτους ο στρατιωτικός Ρομπέρ Γκουέι.

1999: Παντρεύεται ο Ρονάλντο, 23, κορυφαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με τη Μιλέν Ντομίνγκεζ, 22 ετών. Τα ρούχα του “γαμπρού” σχεδίασε ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani. Το ζευγάρι θα χωρίσει το 2003.

2000: Πεθαίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου «Μίνι Κούπερ», Τζον Κούπερ, 77 ετών.

2001: Πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο αναλαμβάνει ο Πάτρικ Μάνινγκ.

2003: Tο πρώτο κρούσμα «τρελής αγελάδας» διαπιστώθηκε στις HΠA. Eνα άρρωστο ζώο που σφαγιάσθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Γιακίμα της Πολιτείας της Oυάσιγκτον έπασχε από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ανέφερε η υπουργός Γεωργίας των HΠA.

2003: Επίθεση με όλμους γίνεται στο αμερικανικό ξενοδοχείο «Σέρατον» στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές. Ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ. Επίσης σημειώθηκε σειρά εκρήξεων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες, έξι πολίτες κι ένας καμικάζι, ο οποίος έκανε την επίθεση στο Αρμπίλ. Ισχυρότατη βόμβα εξουδετερώθηκε και στο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ στο Κιρκούκ.

2003: Από το συναγερμό για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία σκιάζεται ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων. Ακυρώθηκαν 6 πτήσεις της «Αιρ Φρανς» με προορισμό το Λος Άντζελες, που ήταν προγραμματισμένες για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

2004: Η ρωσική Δούμα εγκρίνει νόμο, με τον οποίο η αργία της 7ης Νοεμβρίου για τον εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917) αντικαθίσταται από την 4η Νοεμβρίου, Ημέρα Ενότητας του Λαού. Στην αργία αυτή, που υποστηρίχθηκε και από την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, εορτάζεται η εκδίωξη από τη Ρωσία των Πολωνών εισβολέων, το 1612, οι οποίοι είχαν καταλάβει επί μήνες το Κρεμλίνο. Οι βουλευτές της Κάτω Βουλής ενέκριναν τον νόμο με 327 ψήφους υπέρ, 104 κατά και δύο αποχές. Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν να τεθεί σε ισχύ. Οι κομμουνιστές αντιτάχθηκαν μάταια στο νόμο αυτό που «διχάζει την κοινωνία», σύμφωνα με τον ηγέτη τους Γκενάντι Ζουγκάνοφ, μαζί με τους εθνικιστές βουλευτές του κόμματος «Η Πατρίδα». Στο πλαίσιο μιας συνολικής ανακατάταξης των αργιών του ρωσικού ημερολογίου καταργήθηκαν δύο ακόμη αργίες, η Ημέρα του Συντάγματος (12 Δεκεμβρίου) που είχε θεσπισθεί επί προεδρίας του Μπορίς Γέλτσιν, καθώς και η 2α Μαΐου, αφήνοντας μία μόνο αργία, αυτήν την 1ης Μαΐου για τη γιορτή των εργαζομένων. Η 7η Νοεμβρίου (αντιστοιχεί στις 25 Οκτωβρίου 1917 του παλιού ιουλιανού ημερολογίου), κεντρική πολιτική γιορτή της σοβιετικής εποχής, διατηρήθηκε και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και μετονομάσθηκε υπό τον Γέλτσιν σε «Ημέρα Συνεννόησης και Συμφιλίωσης».

2004: Άγνωστοι κουκουλοφόροι πραγματοποιούν επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στον Άγιο Παντελεήμονα.

2004: Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση των τελευταίων 3 ετών, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ, σημειώνεται στην Τασμανία.

2005: Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώνονται όταν ένα αζερικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη μετά την απογείωσή του από το Μπακού. Το αεροσκάφος τύπου Αntonov 140 με προορισμό την πόλη Ακτάου του Καζακστάν εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ λίγο μετά την απογείωση.

2007: Στη Μαυριτανία , ένοπλοι σκοτώνουν τέσσερεις Γάλλους τουρίστες, τραυματίζουν άλλους πέντε και κατορθώνουν να διαφύγουν.

2008: Στη Γουινέα, ο λοχαγός Μουσά Νταντί Καμαρά γίνεται ντε φάκτο αρχηγός Κράτους και απευθύνει διάγγελμα προς το λαό, υποσχόμενος εκλογές το 2010. Την ίδια στιγμή επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

2008: Στη Σομαλία, παραιτείται λίγες ημέρες μετά το διορισμό του ο πρωθυπουργός Μοχάμουντ Μοχάμετ Γκακμοντέρ.

2008: Πεθαίνει ο παγκόσμια γνωστός Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, 78 ετών, Νομπελίστας (2005).

2009: Ψηφίζεται με 160 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης από την Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμός του 2010, με την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό, από 12,7% σε 9,1%.

2009: Απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2009. Το Μέγα Βραβείο απονέμεται στον Νάνο Βαλαωρίτη.

«Είναι σπάνια η συνύπαρξη ομορφιάς και αγνότητας.»
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός (330–389)
Θεολόγος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου