Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μετάλλιο του Σταυρού του Σωτήρος

Απονέμεται το μετάλλιο του Σταυρού του Σωτήρος στον ιατρό και πολιτικό από τη Ηράκλεια Σερρών Δημήτριο Χ. Πάζη (1875-1953) για της εθνικές του υπηρεσίες.στις 1η Απριλίου 1924

 Πάζης - Βαλαλάς

Μετάλλιο του Σταυρού του Σωτήρος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΖΗΣ Ο Δημήτριος Πάζης γεννήθηκε το 1875 στην Κάτω Τζουμαγιά Σερρών. Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμα φοιτητής κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Εξάσκησε το επάγγελμα του γιατρού στην Ηράκλεια και την Κρήτη. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν μέλος της Μακεδονικής Φιλικής Εταιρείας. Συνεργάστηκε με την ανταρτική ομάδα Κάτω Τζουμαγιάς και πήρε μέρος σε πολλές επικίνδυνες αποστολές. Το 1908 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Κατά τους Βαλκανικούς αγώνες 1912-1913 υπηρέτησε ως γιατρός εθελοντικά στον ελληνικό Στρατό. Το 1915 εκλέχτηκε βουλευτής. Το 1916 πήρε μέρος στο κίνημα Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Το 1924 έγινε υπουργός Υγείας, χρημάτισε Γερουσιαστής. Για τις εθνικές του υπηρεσίες του απενεμίθη το μετάλλιο του Σταυρού του Σωτήρος. Πέθανε το 1953.



η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου της οποίας υπήρξε μέλος ως Υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και  Αντιλήψεως
Από 12.3.1924 έως 25.7.1924
12  Μαρτίου  1924:  Διορισμός:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠροέδρου  Υπουργικού   Συμβουλίου,  Υπουργού  Οικονομικών  και  προσωρινώς Εξωτερικών
ΚΩΝ/ΝΟΥ     ΣΤΑΜΟΥΛΗΥπουργού  Δικαιοσύνης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ  ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥΥπουργού  Εσωτερικών
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΥπουργού  Εθνικής   Οικονομίας
ΙΩΑΝΝΟΥ  ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥΥπουργού  Εκκλησιαστικών  και  Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΗΣΑΪΑΥπουργού  Συγκοινωνίας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗΥπουργού  Γεωργίας
ΔHMΗΤΡΙΟΣ  ΠΑΖΗΣΥπουργού Υγιεινής, Προνοίας και  Αντιλήψεως
ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΚΟΝΔΥΛΗΥπουργού  Στρατιωτικών
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥΥπουργού  Ναυτικών

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Mega τέλος εποχής! Από την παντοδυναμία στο «μαύρο»

 

Mega τέλος εποχής! Από την παντοδυναμία στο «μαύρο» [vids] | Newsit.gr
Φωτογραφίες από: YouTube
Mega. Μια λέξη συνυφασμένη με το «μεγάλο κανάλι». Τον τηλεοπτικό σταθμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των ελληνικών media. Για την ακρίβεια τον σταθμό που αποτελεί μόνο του ένα κεφάλαιο αυτή της ιστορίας.
Όλα δείχνουν πως το Mega σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Το «μαύρο» μοιάζει αναπόφευκτο, αφού σήμερα, Τρίτη 13.03.2018 μπήκε το «λουκέτο» από το ΕΣΡ.
Οι εργαζόμενοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως προσπαθούν να κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους, μέχρι την τελευταία στιγμή, ούτως ώστε να σωθεί το κανάλι. Και να μην βρεθούν στο δρόμο. Όχι πως μέχρι στιγμής ήταν όλα… ρόδινα. Αφού εδώ και μήνες συνεχίζουν, απλήρωτοι, να δίνουν την δική τους μάχη.

Γιατί έρχεται το «λουκέτο» στο Mega

Τα μέλη της Αρχής συνεδρίασαν με σκοπό να αποφασίσουν το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού καθώς χθες κατατέθηκε το υπόμνημα από την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Με το οποίο ζητείτο ο σταθμός να χαρακτηριστεί ως θεματικός και να μην διακοπεί το σήμα του. Κι αυτό διότι δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΣΡ είχε δοθεί «σιωπηρώς» από το νομοθέτη δυνατότητα μεταβολής του χαρακτήρα προγράμματος. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ωστόσο, δεν υπέβαλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του σταθμού.
Ως εκ τούτου λοιπόν: «Αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο MEGA CHANNEL εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ.10 του Ν.4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ να τερματίσει τη λειτουργία του».
Σύμφωνα με τη διαδικασία το ΕΣΡ θα ενημερώσει τη DIGEA να διακόψει το σήμα του MEGA ρίχνοντας «μαύρο» στον τηλεοπτικό σταθμό που πρωταγωνιστούσε για πολλά χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο.

Mega: Από την «χρυσή εποχή» στο «μαύρο»

Αυτή είναι η -εξαιρετικά πλούσια- ιστορία του Mega…
Ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Στα χρόνια μέχρι τις περιπέτειες που φέρνουν τελικά το τέλος, το κανάλι έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης.
Από την αρχή έκανε το… μπαμ και για πολλά χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή της τηλεθέασης και της προτίμησης των τηλεθεατών. Και μάλιστα με διαφορά.
Ο σταθμός ξεκίνησε ως ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. Συστάθηκε στις 10 Μαΐου του 1989 με την επωνυμία Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων και είχε τον διακριτικό τίτλο ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ (MEGA CHANNEL) ως τηλεοπτικό δίκτυο πέντε εκδοτών (σ.σ. Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης και Αλαφούζος).
Το 1994, η Τηλέτυπος εισήγαγε τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το πρώτο και το τελευταίο δελτίο ειδήσεων

Πριν από 29 χρόνια η Λιάνα Κανέλλη, παρουσίαζε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Το πρώτο από πολλά που συνέβαλαν ούτως ώστε να «χτίσει» το «μεγάλο κανάλι» την αυτοκρατορία του στο κομμάτι της ενηυμέρωσης.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η Μαρία Σαράφογλου μετέδωσε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Τότε έπεφτε η αυλαία στα δελτία ειδήσεων του καναλιού που για πολλά χρόνια έκοβε πρώτο το νήμα της ενημέρωσης.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που καλύφθηκε από το Mega και πόλεμος σε ζωντανή σύνδεση

Απρίλιος του 1990. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που είχε καλυφθεί από την ιδιωτική τηλεόραση…
Το 1990, είδαμε επίσης τον πρώτο πόλεμο που κακλύφθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου…

Τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία

Ένα ακόμη κομμάτι που έκανε… συνήθεια την πρωτιά για το Mega, ήταν και οι τηλεοπτικές του σειρές. Παραγωγές που έμειναν στην ιστορία, σειρές που ακόμη και σήμερα σημειώνουν τεράστια ποσοστά τηλεθέασης στις επαναλήψεις.
Σειρές που αποτελούν παρακαταθήκη για την ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα. Το Ρετιρέ, οι Απαράδεκτοι, οι Τρεις Χάριτες, οι Δύο Ξένοι, οι Ψίθυροι Καρδιάς, το Παρά Πέντε, το Νησί, το Κάτω Παρτάλι. Μερικές μόνο από τις σειρές που «χτύπησαν» εκπληκτικά ποσοστά τηλεθέασης φέρνοντας τεράστια έσοδα στο κανάλι.
Δείτε αποσπάσματα από τις σειρές που έμειναν στην ιστορία

Ιστορία και στον αθλητισμό!

Δεν ήταν, όμως, μόνο η ενημέρωση και οι σειρές. Ένας ακόμη τομέας που έγινε… συνώνυμος του Mega ήταν και ο αθλητισμός. Από το κανάλι παρέλασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν από τα πρώτα κανάλια που μπήκε σφήνα στην ΕΡΤ και όσον αφορά στα αθλητικά.
Το Mega στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επένδυσε στον αθλητισμό. Έχοντας μια πολύ δυνατή ομάδα από την ΕΡΤ, «έστησε» το αντίπαλο δέος της «Αθλητικής Κυριακής». Δηλαδή τη «Μεγάλη Κερκίδα».
Η μεγαλύτερη καινοτομία, όμως, ήταν η μετάδοση «λεπτό προς λεπτό» των αγώνων, κάθε Κυριακή μεσημέρι. Όταν δηλαδή δεν υπήρχε ακόμα συνδρομητική τηλεόραση και οι αγώνες που μεταδίδονταν απευθείας και γίνονταν βράδυ αποτελούσαν την εξαίρεση.
Ο πρώτος αγώνας για το Champions League που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελλάδα ήταν αυτός του Παναθηναϊκού με τη Σαμπντόρια. Στο χιονισμένο ΟΑΚΑ,  το 1991.
Από τότε, το Mega μετέδιδε ανελλιπώς τους αγώνες της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης για περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο πρώτος, όμως, αγώνας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από ιδιωτικό σταθμό στην Ελλάδα, έγινε το 1989. Ήταν μεταξύ του Ολυμπιακού και της Οσέρ, για το Κύπελλο UEFA.

«Μπράβο», μουσικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια

Πρωτιά του Mega και στα μεγάλα εν Ελλάδι τηλεοπτικά show. Το «Μπράβο», με την Ρούλα Κορομηλά, στη λογική των ιταλικών variete, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Σε αυτή την εκπομπή έγινε και κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Παραμονή πρωτοχρονιάς του 1997. Στο πλατό της εκπομπής, ο Διονύσης Σχοινάς ζητάει την εμβρόντητη Καίτη Γαρμπή σε γάμο!
Στην εποχή των social media, αυτό μοιάζει… καθημερινότητα. Όμως επαναλαμβάνουμε: Είμαστε στο 1997. Και μια πρόταση γάμου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αποτελούσε κάτι το πρωτόγνωρο…
Μια ακόμη θρυλική εκπομπή ήταν και το Mega Star. Την παρουσίαζε η Ναταλία Γερμανού, και ήταν το… τακτικό μουσικό ραντεβού του μεσημεριού του Σαββάτου.
Από το πρόγραμμα του Mega πέρασαν επίσης πολλά τηλεπαιχνίδια. Με το «Μεγάλο Παζάρι» του Ανδρέα Μικρούτσικου να γράφει ιστορία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «Κύριο Ζονκ»;
Όλα τα παραοπάνω είναι μόνο μερικά από τα «διαμάντια» του Mega. Μερικές μόνο από τις παραγωγές που «έχτισαν» το brand name του τηλεοπτικού σταθμού. Ενός σταθμού που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα ελληνικά ΜΜΕ και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος.
Ευχή όλων θα είναι αυτό να αποφευχθεί, ίσως με έναν τρόπο… μαγικό. Με μια Mega-λη ανατροπή…

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Γιώργος Καφταντζής 1920-1998


Ο Γιώργος Καφταντζής γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών στις 22 Μαρτίου 1920 και δικηγόρησε στις Σέρρες. Πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης, όπου αναφέρεται το μυθιστόρημά του «ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ» (1955 ) και στην Εθνική Αντίσταση ως κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ (Μαλέας). Αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία της αγωνιζόμενης νεολαίας της Μακεδονίας, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, περίοδο που σφράγισε το έργο του και τον καθιέρωσε ως ένα από τους αξιολογότερους έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές. Στις 30 Απριλίου 1944 εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Θεσσαλονίκης (γενικές εκλογές στην πόλη σύμφωνα με την αριθ. 3 πράξη της ΠΕΕΑ).
Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές και ξενόγλωσσες ανθολογίες (Γαλλική, Ιταλική, Αγγλική, Ρωσική, Πολωνική, Ουγγρική).
Είχε μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Διετέλεσε Πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών», του Μουσικογυμναστικού Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ», της «Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών», του «Λαογραφικού Ομίλου», της Νομαρχιακής Επιτροπής Πνευματικής Δραστηριότητας, μέλος του Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού μουσείου Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και πολλών άλλων πολιτιστικών επιτροπών και συλλόγων. Έγιναν ειδικές εκδηλώσεις για το έργο του και πήρε πολλές τιμητικές διακρίσεις και χρυσά μετάλλια. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε εκδόσεις περιοδικών, είχε την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού «ΟΡΦΕΑΣ» και συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες Σερρών, Θεσσαλονίκης, Αθηνών και άλλων πόλεων.
Με σπάνια σεμνότητα στη ζωή και στο έργο του, δεν αναζήτησε τα φώτα της μεγάλης πόλης, την εύκολη καταξίωση. Παρέμεινε στις Σέρρες, την αγαπημένη του πόλη, που κι αυτή τον αγαπούσε.
Δεν υπάρχει ίσως άλλη πόλη στην Ελλάδα που έχει να επιδείξει παρόμοιο πολυσχιδές έργο ενός πνευματικού ανθρώπου, όπως ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικά έργα, ένα κολοσσιαίο ιστορικό έργο, πνευματικό θησαυρό για την πόλη του, με κορυφαίο την τρίτομη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ».
Ο μεγαλύτερος πνευματικός άνθρωπος που έζησε σ΄ αυτή την πόλη, ο πατριάρχης των Σερραϊκών γραμμάτων, ο ποιητής, λογοτέχνης, ιστορικός πέθανε στις 12 Μαρτίου 1998, αφήνοντας πίσω του αθάνατο έργο.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το θάνατο του ιστορικού - ποιητή Γιώργου Καφταντζή, για να τιμήσει τη μνήμη του, διοργάνωσε εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2001 στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών. Για το ποιητικό του έργο μίλησε η φιλόλογος - ποιήτρια κ. Αλεξάνδρα - Ευτυχία Λουκίδου ενώ ποιήματα διάβασε ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κ. Δημήτρης Ιωάννου.
Ένα απόσπασμα από την ομιλία της Κας Αλεξάνδρας - Ευτυχίας Λουκίδου
Αντιστεκόμενος ο ίδιος στη φθορά των επάλληλων λογοτεχνικών κύκλων, στέλνει από την επαρχία ποιήματα «επιδέσμους» για την τραυματισμένη αξιοπρέπεια και ανθρωπιά μας, τιμώντας τους νεκρούς ήρωες αλλά και τους εκτελεστές τους, μετουσιώνοντας το χέρι του σε πένα γραφής όλων των καταφρονημένων.
Μ’ αυτόν τον τρόπο συλλέγει με ευλάβεια τρίμματα Ιστορίας και θωπεύει μνήμες του παρελθόντος, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για την απελπισία που μας διαφεύγει και συναιρεί το «εδώ» και το «επέκεινα» στον ουσιαστικό χωροχρόνο των αναστηθέντων.
Το αλάθητο γλωσσικό του ένστικτο, η μυστική συγγένειά του με το δημοτικό τραγούδι, η αγάπη του για τις λέξεις κρατούν σε υψηλό επίπεδο τη συζήτησή του με το θάνατο.
Προφητεύει για τη γενιά του και τις μελλούμενες γενιές σε εξαγγελτικά ποιήματα μανιφέστα κρατώντας για τον εαυτό του λίγες μονάχα λέξεις, όπως: «αγάπη», «θλίψη», «φόβος», «θάνατος» και όχι σπάνια «βοήθεια».
Ο Καφταντζής ήτανε για τις Σέρρες και οι Σέρρες για τον Καφταντζή ότι η Αλεξάνδρεια για τον Καβάφη κι η Σκιάθος για τον Παπαδιαμάντη. Ήτανε η πατρίδα της ψυχής του απ΄ όπου δωρίζει στην ελληνική γραμματεία το υψηλής ποιότητας ποίημά του «ο Σταθμός του Χατζή-Μπεϊλίκ», αλλά και τον πλέον καίριο για την ποίηση ορισμό: «Ποίηση είναι ένα παράθυρο, για να βλέπουμε από ένα υπόγειο που σιωπούμε».
Από τις 12 του Μάρτη του 1998 ο σεμνός γίγαντας των Σερρών κυκλοφορεί σε κάποιον άλλο ουρανό.
Σ΄ εμάς απομένει η ορφάνια και στην ανθρωπότητα οι στίχοι του.
Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου
Φιλόλογος – Ποιήτρια


Τα Έργα του Γιώργου Καφταντζή
Α΄ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ
1. «ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ» ποιήματα 1940 και 1948.
2. «ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΓΗ» νουβέλα 1947.
3. «ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΑΧΥΑ» ποιήματα 1952.
4. «ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ» μυθιστόρημα 1955.
5. «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» ποιήματα 1959 .
6. «ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ» ποιήματα 1959.
7. «Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» ποιήματα 1961.
8. «ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ» ποιήματα 1966.
9. «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» ποίημα 1977.
10. «ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ» ποιήματα 1985.
11. «ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1940-1987» 1988.
12. «ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Α΄» 1991.
13. «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» ποιήματα 1991.
14. «ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΩΝΙΟΥ» ποιήματα 1992.


Β΄ ΙΣΤΟΡΙΚΑ
1. «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ» (τόμοι 3, 1967, 1972 1996).
2. «ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ» 1969.
3. «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ» 1972.
4. «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ» 1973.
5. «ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ» ανθολογία 1978.
6. «Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΥΝΑΔΙΝΟΥ» 1982 και 1989.
7. «ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» 1983.
8. «ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» αφιέρωμα 1985.
9. «ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ» 1989.
10. «ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» 1990.
11. «ΟΡΦΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 1905-1991» 1991.

Γ΄ ΘΕΑΤΡΙΚΑ
1. «ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ» επιθεώρηση. Παίχτηκε απ΄ τον «Καλλιτεχνικό Όμιλο του Μακεδονικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ» στα ορεινά χωριά της Δ. Μακεδονίας (Ελεύθερη Ελλάδα) το 1944. Το έργο ανέβηκε το Δεκέμβριο 1944 και στα Σέρρας. Επίσης τον Ιανουάριο του 1945 στη Δράμα και Θεσσαλονίκη.
2. «ΕΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ» επιθεώρηση, 1945 (θίασος ΕΠΟΝ).
3. «Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΨΗΦΙΖΕΙ» επιθεώρηση, 1953 (θίασος Κουκούλη-Παλαιολόγου-Λεβισιανού).
4. «ΣΕΡΡΑΪΚΕΣ ΤΡΕΛΕΣ» επιθεώρηση, 1950 (θίασος Γιάννη Αγγελίδη).
5. «Η ΠΡΟΙΚΑ» μονόπρακτο (Παγκόσμια Εβδομάδα Θεάτρου) 21.11.1960.
6. «ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ» μονόπρακτο (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα) 27.6.1978 και 5.7.1978.
7. «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ» μονόπρακτο (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα) 27.6.1978. Επίσης παίχτηκε με «ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ» στο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» Θεσσαλονίκης στη Β΄ Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Β. Ελλάδας (ΠΑΠΟΚ) 10.4.1979.
8. «ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ» μονόπρακτο (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα) 28.3.1979, 8.12.1990 και 14.12.1990. Παίχτηκε επίσης στο 5ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 23.8.1979.
9. «Η ΠΥΛΗ» μονόπρακτο (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα) 8.6.1990.
10. «Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ» δίπρακτο (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα) 15.2.1992. Το ίδιο έργο παίχτηκε και στην Καρδίτσα κατά το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων 24.3.1993.

Δ΄ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ : Αίθουσα «ΟΡΦΕΑ» 12 ως 22/1/1958, 24/4/1977 ως 4/5/1977 και 11 ως 21/12/1982.
2. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Αίθουσα «ΟΡΦΕΑ» από 11 ως 22/10/1978.

Ε΄ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
1. «ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΝΟΕΣ» Σέρρας, μηνιαίο, 1934 (μαζί με τους Λευτέρη Παπαντωνίου, Γιώργο Ζαχαρόπουλο, Χρήστο Κολοκοτρώνη).
2. «ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ» Θεσσαλονίκη, 15θήμερο, 1947 (μαζί με τους Κώστα Στολίγκα και Γιώργο Κατσαμπή).
3. «ΛΟΓΟΣ ΣΙΡΙΝΩΝ» Σέρρας, μηνιαίο. Μέλος της συντακτικής επιτροπής (και πρόεδρος του εκδότη Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών). Από Μάιο 1959 ως Ιανουάριο 1960.
4. «ΟΡΦΕΑΣ» Σέρρας, μηνιαίο. Επιμελητής (και πρόεδρος του εκδότη Ομίλου Ορφέα). Νοέμ. και Δεκέμ. 1964.
5. «ΟΡΦΕΑΣ» Σέρρας, δίμηνο. Υπεύθυνος (και πρόεδρος του εκδότη Ομίλου Ορφέα). Από Νοέμ. 1981 ως Ιούλ. 1983.

ΣΤ΄ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
1. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
2. Δικηγόρησε από το 1952 μέχρι το 1985 στα Σέρρας.
3. Διετέλεσε πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών» 1959-1963.
4. Διετέλεσε πρόεδρος του Μουσικογυμναστικού Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ» 1966-1967, 1977-1984 και 1989-1993.
5. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης 1964-1967 (Απόφαση Νομάρχη αριθ. 42651/25.9.1964).
6. Διετέλεσε πρόεδρος του «Λαογραφικού Ομίλου» 1977-1986.
7. Διετέλεσε μέλος της Εφορείας Δημόσιας βιβλιοθήκης Σερρών 1961 - 1964 (απόφαση Νομάρχη αριθμ. 44097/20.12.1961).
8. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πνευματικής Δραστηριότητας (απόφαση Νομάρχη αριθμ. 38224/14.8.1965).
9. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης 1965 - 1966 (απόφαση Νομάρχη αριθμ. 31/1.10.1965).
10. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοινοτικής Ανάπτυξης 1966 - 1967 (απόφαση Νομάρχη αριθμ. 15883/6.7.1966).
11. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης και Λειτουργίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου, της Σερραϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας 1963.
12. Διετέλεσε μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Νομαρχίας Σερρών (απόφαση Β/61178/10894/3.10.1979 υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού και Νομάρχη αριθ. ΕΣ/3907/4.3.1980).
13. Διετέλεσε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοινοτικής Ανάπτυξης (απόφαση Νομάρχη αριθ. ΕΣ/16843/17.9.1981).
14. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι. Μητρόπολης Σερρών, από 23.1.1989 ως 3.12.1994 (αποφάσεις 66/1989 και 1019/1991 του Μητροπολίτη Σερρών - Νιγρίτης).
15. Διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 30ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (απόφαση Υπουργού Πολιτισμού, ΤΜ. ΚΙΝ/ΦΟΥ/35639/16.8.1989).
16. Διετέλεσε μέλος της Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής του Βυζαντινού και αλειτούργητου ναού Αγίων Θεοδώρων Σερρών, από 20.4.1990 μέχρι 31.12.1993 (απόφαση 399/1990 και 111/1991 του Μητροπολίτη Σερρών).