Διεθνές Βραβείο Μεταβολικής Μηχανικής στον Βασίλη Χατζημανικάτη


Η Ηράκλεια βραβεύεται στον Καναδά
Το βραβείο Μεταβολικής Μηχανικής και μια σχετική διάλεξη από τον Βασίλη Χατζημανικάτη θα παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου στο IMES αιγίδα συνέδριο Μεταβολικής Μηχανικής X, Ιούνιος 15-19, στο Vancouver, BC, Canada.

                                                                 Ο Βασίλης Χατζημανικάτης
Καθηγητής χημικής μηχανικής θα τιμηθεί στο συνέδριο Μεταβολικής Μηχανικής

Ο Δρ Βασίλης Hatzimanikatis είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Εμβιομηχανική στο École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Ο Βασίλης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα και ένα MS in Chemical Engineering από το California Institute of Technology, και το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδών του, κατείχε μια θέση επικεφαλής της ομάδας έρευνας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη, Ελβετία. Πριν την ένταξή του Northwestern, ο Βασίηςι εργάστηκε για τρία χρόνια σε DuPont, Cargill, και η Cargill Dow, σχετικά με την ανάπτυξη των βιοκαταλυτών για την παραγωγή των βιομηχανικών χημικών ουσιών, και για έξι χρόνια ως Επίκουρος Καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston, Ιλλινόις. 
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Βασίλη είναι στους τομείς των συστημάτων της βιοτεχνολογίας, βιοπληροφορικής και της πολυπλοκότητας των βιολογικών συστημάτων. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Βιοτεχνολογία και Εμβιομηχανική, και συνδυαζόμενος συντάκτης για Βιοπληροφορική του περιοδικού Μεταβολικής Μηχανικής. Υπηρετεί στην συντακτική συμβουλευτικής επιτροπής των περιοδικών Bioprocess και Μηχανικής Βιοσυστημάτων και Εφημερίδα της Χημικής Τεχνολογίας και Βιοτεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 τεχνικά άρθρα και είναι συν-εφευρέτη με δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Βασίλη ήταν DuPont Νεαρό Καθηγητής (2001-2004) και έλαβε το Young Investigator Award Best Paper Jay Bailey σε Μεταβολικής Μηχανικής το 2002. Ενώ στο Πανεπιστήμιο Northwestern που έλαβε το Δάσκαλος της Χρονιάς από τη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών το 2004. Σήμερα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της SystemsX, της Ελβετικής πρωτοβουλίας στα Βιολογία Συστημάτων. 
Αναπληρωτής Καθηγητής, EPFL στη Βιολογία Συστημάτων  Μεταβολικής Μηχανικής  Υπολογιστική Βιολογία  -Μετάφραση  Μεταβολισμός Μεγάλη κι η συγγραφική του δράση με περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις.

Σχόλια