Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί νόσο που προσομοιάζει με την κοινή γρίπη. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και σοβαρά, κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας. Ο χρόνος επώασης της νόσου με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, υπολογίζεται ως 14 ημέρες.
Η πρώτη δικτυακή πύλη της Ηράκλειας Σερρών Κάνοντας "Κλικ" ή "Πατώντας" πάνω στις διαφημίσεις του ιστοχώρου, μας βοηθάτε στην εύρυθμη λειτουργία του και στην οικονομική του ανεξαρτησία.
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
''Το σκυλί σου δεν είναι παιδί σου''
Της Χρύσας Μπακιρτζή
Πόσο παράλογος είναι ο κόσμος μας που θεωρεί ότι η αγάπη ενός
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις πανελλήνιες εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι, από αύριο Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, έως και την Πέμπτη, 2 Μαρτίου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία αφορά όλους τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.
Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται τη σχετική αίτηση-δήλωση, είτε από το διαδίκτυο, είτε από το λύκειό τους. Η διαδικασία υποβολής έχει ως εξής:
Ο κάθε υποψήφιος θα συμπληρώνει την αίτηση-δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης-δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, οι σχετικές εγκύκλιοι με τα υποδείγματα των αιτήσεων-δηλώσεων αποστέλλονται ήδη στα λύκεια.
Σημειώνεται επίσης, ότι όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, πρέπει έως τις 2 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο λύκειό τους.
Εξάλλου υπενθυμίζεται, ότι από φέτος οι υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) σε κοινή ύλη και κοινά θέματα, θα μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά: α) Το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, είτε β) Ξεχωριστό ποσοστό θέσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.
Επίσης, κατά την υποβολή της αίτησης, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στο μηχανογραφικό δελτίο του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, εκτός από τις σχολές και τμήματα που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους, επιπλέον και μία κοινή Ομάδα σχολών.
Ακόμη, όπως είναι ήδη γνωστό, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18, θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα το τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα δύο νέα τμήματα θα ενταχθούν στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Για την εισαγωγή στα δύο νέα τμήματα, δεν θα απαιτηθεί φέτος εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για να μην προκληθεί αναστάτωση στους υποψηφίους, καθώς η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε στο μέσο της σχολικής χρονιάς.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό, σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τους υποψήφιους για το 10% (χωρίς νέα εξέταση), μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2015 ή το 2016 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ) και δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση τώρα, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.
Τέλος, όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, από αύριο, Τρίτη, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».
Εννέα τμήματα ΤΕΙ «επιστρέφουν» στο μηχανογραφικό από φέτος
Την ένταξη εννέα τμημάτων ΤΕΙ στο φετινό μηχανογραφικό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τους προέδρους των ΤΕΙ.
Ο υπουργός, στην ουσία δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου των προέδρων, για να ενταχθούν στο μηχανογραφικό 9 από τα 20 τμήματα που είχαν χαρακτηριστεί ως μεταβατικά με το σχέδιο «Αθηνά» και τον νόμο Αρβανιτόπουλου, και επρόκειτο να καταργηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, τα εννέα τμήματα είναι:
- Από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τα τμήματα: Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα), Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα), Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)- Από το ΤΕΙ Αθήνας, το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης- Από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)- Από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)- Από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)- Από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα) και- Από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.
Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή ημέρα: «Υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατ' εξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η σύνοδος των προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε, γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας - και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω, αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει από πλευράς υπουργείου η δέσμευση για ενίσχυση των τμημάτων με επί πλέον προσωπικό.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, Δημήτρης Βελισσαρίου, ευχαρίστησε το υπουργείο και πρόσθεσε: «Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, αλλά απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».
(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ;
Tα κύτταρα του οργανισμού μας αποτελούν τις μικρότερες δομικές και λειτουργικές μονάδες
ζωής. Το σώμα μας αποτελεί μία αποικία τρισεκατομμυρίων κυττάρων. Τα κύτταρα, με τη
σειρά τους, διαμορφώνουν τους ιστούς και τα όργανα. Η σωστή λειτουργία και η συνεργασία
μεταξύ τους καθορίζει τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.
Όταν κάποια κύτταρα μεταλλάσσονται σε τέτοιο βαθμό που ο οργανισμός παύει να τα
αναγνωρίζει ως δικά του, πυροδοτείται η έναρξη της αυτοανοσίας, με αποτέλεσμα να
εμφανίζονται τα Αυτοάνοσα νοσήματα.
Τι είναι τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα αποτελούν μία κατηγορία χρόνιων ασθενειών, οι οποίες
εκδηλώνονται, όταν τα κύτταρα του οργανισμού μας αλλοιώνονται σε τέτοιο σημείο, ώστε το
ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει, πλέον, ως δικά του, αλλά ως ξένα. Έτσι,
επιτίθεται σε αυτά, δημιουργώντας αυτοαντισώματα, με στόχο την εξουδετέρωση τους.
Ποια είναι τα πιο συνήθη Αυτοάνοσα νοσήματα;
Σε αυτή τη μακρά λίστα των Αυτοάνοσων νοσημάτων, τα πιο συχνά εξ’ αυτών είναι η
θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος του Graves, η Κοιλιοκάκη ή Στεατόρροια, η Ελκώδης
Κολίτιδα, η νόσος Chrohn, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος,
η Ψωρίαση, η νόσος Addison, το Σύνδρομο Sjogren, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, η
Σκλήρυνση κατά πλάκας και υπάρχουν ακόμη δεκάδες νοσήματα.
Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων Αυτοάνοσων νοσημάτων
Επισήμως, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 Αυτοάνοσα νοσήματα. Προσφάτως,
προστέθηκαν άλλα 20 κι οι ερευνητές έχουν σκοπό να συμπεριλάβουν τουλάχιστον 40
επιπλέον ασθένειες στα Αυτοάνοσα νοσήματα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι με την πάροδο
του χρόνου, αυξάνονται δραματικά τα περιστατικά Αυτοάνοσων νόσων.
Πράγματι, οι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Σύμφωνα με την AARDA (American
Autoimmune Related Diseases Association – Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων),
περισσότεροι από πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί νοσούν από κάποια αυτοάνοση
ασθένεια. Ανάλογες στατιστικές παρατηρούνται και στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα των
Αυτοάνοσων ασθενειών σημειώνουν ταχεία αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία.
Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 5% του πληθυσμού εκδηλώνει κάποια
αυτοάνοση πάθηση.
Ακούγεται, μάλιστα, αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις
εμφανίζονται στα άτομα με μικρότερη συχνότητα σε σύγκριση με τα Αυτοάνοσα νοσήματα.
Όμως, με ποια συμπτώματα παρουσιάζονται και σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτή η
έξαρση των Αυτοάνοσων νοσημάτων;
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα Αυτοάνοσα νοσήματα
Τα Αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους συμπτώματα,
τα οποία καθορίζονται με βάση τους ιστούς ή τα όργανα του σώματος που πλήττονται από τα
αυτοαντισώματα που παράγονται. Έτσι, μπορεί να επηρεαστούν οι αρθρώσεις, οι ενδοκρινείς
αδένες, οι μύες, τα αγγεία, το δέρμα και ο συνδετικός ιστός και να εκδηλωθούν συμπτώματα,
όπως πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση , δερματικά εξανθήματα και γαστρεντερικές
διαταραχές.
Τα Αυτοάνοσα νοσήματα είναι κατά κανόνα χρόνια και βασικό τους χαρακτηριστικό αποτελεί
το γεγονός ότι παρουσιάζονται με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Αυτό σημαίνει ότι
υπάρχουν ορισμένες χρονικές φάσεις στη ζωή του ασθενούς κατά τις οποίες περιορίζονται
τα δυσάρεστα συμπτώματα και φάσεις όπου αυτά επιδεινώνονται ραγδαία.
Αιτίες Αυτοάνοσων νοσημάτων
Οποιοσδήποτε επιγενετικός παράγοντας μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να οδηγήσει
στην αλλοίωση της βιοχημικής ή γενετικής πληροφορίας σε επίπεδο κυττάρου, με
αποτέλεσμα αυτό να μην αναγνωρίζεται από τον ίδιο του τον οργανισμό, ενοχοποιείται για
την έξαρση των Αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι επιγενετικοί παράγοντες αφορούν ο,τιδήποτε εδράζεται έξω από το σώμα μας, όπως είναι
το οξυγόνο και οι διάφορες τροφές που καταναλώνουμε. Υπάρχουν κάποιοι επιγενετικοί
παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στη βιοχημεία του σώματος και ενοχοποιούνται για
την ανάπτυξη Αυτοάνοσων νοσημάτων. Στους επιβαρυντικούς επιγενετικούς παράγοντες
συγκαταλέγονται οι τοξίνες, οι μολύνσεις, οι ακτινοβολίες, οι χημικές ουσίες που διαχέονται
στο περιβάλλον, το άγχος, η κακή διατροφή και γενικότερα ο επιβλαβής τρόπος ζωής
Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να αλλοιώσουν τη δομή και τη σύσταση των κυττάρων, γιατί
επιφέρουν αλλαγές στην ταυτότητά τους. Τα «αλλοιωμένα» κύτταρα ανιχνεύονται από το
ανοσοποιητικό σύστημα ως ξένα και αρχίζουν οι διαδικασίες απομόνωσης και καταστροφής
τους.
Δε μπορούμε, ωστόσο, να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο αριθμός και ο συνδυασμός
αυτών των επιγενετικών παραγόντων, που προκαλεί τέτοια αλλοίωση στα κύτταρα μας, ώστε
αυτά να αναγνωρίζονται ως ξένα από τον οργανισμό μας και να πυροδοτείται η Αυτοανοσία.
Αυτοάνοσα νοσήματα και τρόποι αντιμετώπισης τους
Εν κατακλείδι, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον
(μικροπεριβάλλον και μακροπεριβάλλον) και οι τοξίνες ενοχοποιούνται για την αύξηση των
Αυτοάνοσων νοσημάτων. Η απόκλιση από τις υγιείς διατροφικές συνήθειες και η
συσσώρευση τοξικού φορτίου στον οργανισμό αποτελούν βασικούς παράγοντες που ευνοούν
την εξάπλωση των Αυτοάνοσων παθήσεων.
Υπάρχουν πλέον Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες
μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπάρκειες και βιοχημικές εκτροπές σε επίπεδο κυττάρου. Εκεί
άλλωστε, βρίσκεται και το κλειδί για τις θεραπείες. «Μέσα» στο κύτταρο. Οι εξειδικευμένες
αυτές εξετάσεις μετρούν πλέον 39 δείκτες και διερευνούν τα μεταβολικά μονοπάτια. Με αυτόν
τον τρόπο, μπορούν να εντοπίσουν τις ελλείψεις που παρουσιάζει το κύτταρο σε πολύτιμα
θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ανευρίσκονται οι παράγοντες που προκαλούν τα Αυτοάνοσα
νοσήματα.
Βάσει, λοιπόν, των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται τα κατάλληλα Ιατρικά
Θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση ενός “Unique blend”.
Πρόκειται για ένα μείγμα μικροθρεπτικών συστατικών, το οποίο δίνεται στον κάθε ασθενή
εξατομικευμένα, με σκοπό ο οργανισμός να επανακτήσει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά
συστατικά, τα οποία μέχρι πρότινος δε διέθετε σε επαρκείς ποσότητες. Ενδέχεται, βέβαια, να
κριθεί απαραίτητη η χορήγηση αγωνιστών (πεπτιδίων) ή να επιτευχθεί ορμονική
αποκατάσταση. Αυτό κρίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, τις διαφόρων
ειδών ελλείψεις που παρουσιάζει ο οργανισμός του και γενικότερα καθορίζεται από τη
συνολική κατάσταση της υγείας του. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύονται οι αιτίες που
προκαλούν την αλλοίωση στο γενετικό υλικό των κυττάρων και σταδιακά αποκαθίστανται.
Πανελλήνιες 2020: Νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων
Πανελλήνιες 2020: O νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων στις φετινές πανελλαδικές αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ισοβαθμιών – Ποιος ο ρόλος των συντελεστών βαρύτητας – Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα
Στα… δίχτυα των ισοβαθμιών κινδυνεύουν να μπλεχτούν χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με βάση το σύστημα υπολογισμού μορίων που θεσμοθέτησε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Mε τον νέο τρόπο υπολογισμού τα συνολικά μόρια θα είναι αριθμοί που τα δύο τελευταία τους ψηφία είναι μόνο 00, 25, 50, 75. Ετσι, θα προκύπτουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, και μάλιστα το φαινόμενο θα είναι έντονο στις περιζήτητες σχολές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας ετοιμάζουν εισήγηση, ώστε να συνταχθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση η οποία θα ενημερώνει για τα κριτήρια εισαγωγής που θα ισχύσουν σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων.
Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα. Εως πέρυσι ο βαθμός μόνο στα δύο εξ αυτών πολλαπλασιαζόταν με ειδικό συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 αντίστοιχα), καθώς εθεωρείτο ότι ήταν κρίσιμα αυτά τα μαθήματα για τη φοίτηση στις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Ενδεικτικά, για την εισαγωγή στα τμήματα θετικών επιστημών τα μαθήματα βαρύτητας ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τις ιατρικές η Βιολογία και η Χημεία, για τις φιλολογίες τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία.
Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που παρουσιάζει η «Κ» με τη συνδρομή της μαθηματικού Ηρώς Μαρκάκη από το φροντιστήριο Μεθοδικό, με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των τελικών μορίων μπορούσαν να προκύψουν αριθμοί που λήγουν από το 00 έως και το 99.
Με τον νόμο 4610 του 2019 καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προκύπτουν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000. «Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Έτσι προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Άρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα», παρατηρεί η κ. Μαρκάκη. Σύμφωνα με τον μαθηματικό κ. Στράτο Στρατηγάκη, μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.
Από την άλλη, στις υψηλόβαθμες σχολές όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων (πρώτος – τελευταίος), θα υπάρξει πολύ μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες. Για παράδειγμα, στην Ιατρική ΑΠΘ το 2019 η απόσταση πρώτου και τελευταίου ήταν μόνο 908 μόρια, ενώ στην Ιατρική Θράκης η διαφορά ήταν μόνο 460 μόρια. Συνεπώς, θα υπάρξουν πάρα πολλοί υποψήφιοι με ίδιες βαθμολογίες, θα έχουμε δηλαδή πολλές ισοβαθμίες.
Το υπουργείο Παιδείας μελετά το θέμα και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνει να μετράει το άθροισμα των βαθμών στα δύο μαθήματα βαρύτητας, και μετά ο βαθμός στο πρώτο μάθημα βαρύτητας. Πάντως, υπάρχει και η πρόταση για επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας.
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020
Ημερίδα για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών, στα Σέρρας
Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020
Μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη: Eγκρίθηκε το Εντυπο παρακολούθησης από το ΥΠΑΙΘ
Μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη
Σύμφωνα με τον αριθμό πρωτ. 15495/2020 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) εγκρίθηκε το Εντυπο παρακολούθησης παιδιών με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ στο σχολείο.
Το έντυπο δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής.
Σύμφωνα με το Εισαγωγικό Σημείωμα Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους Νοσηλευτές Διαβήτη υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στο σχολείο.
Στόχος
Στόχος του είναι η κατάλληλη παρακολούθηση και υποστήριξη του παιδιού και των γονέων του ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη για την ασφαλή διαχείριση του νοσήματος στο σχολικό περιβάλλον.
Επιπλέον, ο σχολικός νοσηλευτής μέσω της συστηματικής καταγραφής προσδιορίζει τις ανάγκες του παιδιού και διευκολύνει την αυτοφροντίδα προάγοντας περαιτέρω την αυτονομία του. Πηγή: www.especial.gr
Σύμφωνα με τον αριθμό πρωτ. 15495/2020 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) εγκρίθηκε το Εντυπο παρακολούθησης παιδιών με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ στο σχολείο.
Το έντυπο δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής.
Σύμφωνα με το Εισαγωγικό Σημείωμα Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους Νοσηλευτές Διαβήτη υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στο σχολείο.
Στόχος
Στόχος του είναι η κατάλληλη παρακολούθηση και υποστήριξη του παιδιού και των γονέων του ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη για την ασφαλή διαχείριση του νοσήματος στο σχολικό περιβάλλον.
Επιπλέον, ο σχολικός νοσηλευτής μέσω της συστηματικής καταγραφής προσδιορίζει τις ανάγκες του παιδιού και διευκολύνει την αυτοφροντίδα προάγοντας περαιτέρω την αυτονομία του. Πηγή: www.especial.gr
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΜΑΝΑΣΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - Ο ΉΡΩΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σε πολεμική επιχείρηση για την κατάληψη ενός υψώματος στην Κορέα ο Σερραίος αξιωματικός Ιωάννης Μανασής. Γεννήθηκε στην Ηράκλεια το 1925. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων απ' όπου και αποφοίτησε το 1948 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν ήταν το ήθος του, η αφοσίωση στο καθήκον, η λεβεντιά του και η περιφρόνησή του στον κίνδυνο. Πολέμησε στο Γράμμο και στη μακρινή Κορέα όπου και έχασε τη ζωή του αντιμετωπίζοντας δύναμη 400 Κινέζων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)