Πανελλαδική απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Στους δρόμους............ Κυβέρνηση
και αντιπολίτευση.....
Πανελλαδική απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Αθήνα
Γενική απεργία την Πέμπτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της 24ωρης κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που συνεχίζει η κυβέρνηση». Χωρίς Μετρό, ΟΣΕ και Προαστιακό η Αθήνα· πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί προγραμματίζει το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο ΕΚΘ, στις 10.30 το πρωί, του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κινηθούν από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μάλιστα προειδοποιεί για ματαιώσεις ορισμένων βραδινών δρομολογίων της Τετάρτης.

Εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην κινητοποίηση η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με ένα ή δύο αστικά λεωφορείο ανά ώρα στις βασικές γραμμές.


Δείτε αναλυτικά:

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών, όπως αποφάσισαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ).

Επίσης, την τετάρτη και την Πέμπτη ακυρώνονται πτήσεις λόγω στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, αλλά και της ΟΣΥΠΑ.

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οιγιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημοσίων νοσοκομείων και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα μουσεία, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και η ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια».

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:

  • Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.
  • Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
  • Διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας. Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου
  • Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
  • Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
  • Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων
  • Διαγραφή του χρέους 

Σχόλια