Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Καθημερινή ενημέρωση για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και οδηγίες αυτοπροστασίας


Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) από 1η Ιουνίου 2017 προχώρησε στην έκδοση χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Στον χάρτη αυτό αναφέρεται ο κίνδυνος επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς ανά περιοχή (διοικητικά όρια των δασαρχείων της χώρας). Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την ενημέρωση για τις περιοχές που το επόμενο 24‐ωρο αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστότων πυρκαγιών στη χώρα μας οφείλεται σε αμέλεια, ένας από τους βασικούς στόχους της έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι η αποτροπή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.
Οι κατηγορίες επικινδυνότητας κυμαίνονται από δείκτη 1 έως 5 (1:χαμηλή, 2:μέση, 3:υψηλή, 4:πολύ υψηλή, 5:κατάσταση συναγερμού). Ο χάρτης θα αναρτάται καθημερινά μέχρι την 31η Οκτωβρίου στην επίσημη ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π. (www.civilprotection.gr). Η εκπόνηση του Χάρτη προβλέπεται ότι θα ολοκληρώνεται πριν την 12:30 της προηγουμένης ημέρας από την ημέρα για την οποία αυτός θα ισχύει. Αναλυτικότερα στοιχεία για την έκδοση του ημερήσιου χάρτη επικινδυνότητας περιγράφονται στο διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Π..
Οι πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή κάνουν περιστασιακές εργασίες σε υπαίθριους χώρους σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυργκαγιάς (όπως για παράδειγμα αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, εργατοτεχνίτες κ.λ.π.) μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για για το δείκτη επικινδυνότητας ανά περιοχή προκειμένου να αποφεύγουν εργασίες ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυργκαγιά ειδικά σε περιπτώσεις συνθηκών υψηλής επικινδυνότητας και σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο χάρτης καθημερινά αναρτάται στον κάτωθι σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Π:
Ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Ο σύνδεσμος υπάρχει αναρτημένος στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής μαζί με τις επίσημες προγνώσεις της Εθνικής Μετεωολογικής Υπηρεσίας και άλλους χρήσιμους συνδέσμους στη θεματική ενότητα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου