Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου

Η δολοφονία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ


Φίλες και φίλοι Καλημέρα!
10 Σεπτεβρίου σήμερα, η 253η ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 07:01 Δύση Ήλιου: 19:41 
Σελήνη 19 ημερών, ο καιρός μερικώς νεφελώδης κι η θερμοκρασία στους 16,9 °C 





Χριστιανικό ΕορτολόγιοΟρθόδοξη Εκκλησία
†  Αποστόλων, εκ των εβδομήκοντα, Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος.
†  Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας, Ευδοκίας και Βαρυψαβά.
†  Οσίου Πέτρου επισκόπου Νικαίας.
†  Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.

Καθολική Εκκλησία

†  Νικολάου εκ Τολεντίνο Ιταλίας, προστάτη των ζώων, των μωρών και των ναυτικών.
†  Αγίου Ομπέρ.
†  Αγίου Θεοδάρδου του Μάαστριχτ.
Γιορτάζουν:  Μηνοδώρα, Μητροδώρα, Νυμφοδώρα.

Φίλων Φίλωνος 
1813 – 1895


Λιβαδειώτης πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής για πέντε μήνες (4 Οκτωβρίου 1861 - 19 Μαρτίου 1862).

Ο Φίλων Φίλωνος γεννήθηκε το 1813 στη Λιβαδειά και καταγόταν από πλούσια οικογένεια προεστών της περιοχής, με σημαντική παρουσία στην Επανάσταση του 1821. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και συνέχισε τις σπουδές του στα νομικά στα Πανεπιστήμια Πίζας και Παρισίων.
Άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα, αναμίχθηκε στην τοπική πολιτική και διετέλεσε Δήμαρχος Λεβαδέων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στην τοπική κοινωνία,  πρωτοεξελέγη βουλευτής Λιβαδειάς το 1853 και διατήρησε την έδρα του στη Βουλή έως  το 1880, εκλεγόμενος συνεχώς για 27 χρόνια.
Ένθερμος οπαδός του Όθωνα, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής τη διετία 1856-1858 και στις 4 Οκτωβρίου 1861 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του κορυφώθηκε η φθορά του οθωνικού καθεστώτος, που συνοδεύτηκε από κυβερνητική αστάθεια. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1862, επί προεδρίας του, ο πρωθυπουργός Αθανάσιος Μιαούλης απώλεσε την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως λύση ανάγκης κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο γηραιός ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης. Αφού διαφώνησε ο Όθωνας και με αυτόν, ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στο Γενναίο Κολοκοτρώνη. Επρόκειτο για την τελευταία «αυλική κυβέρνηση», λίγους μήνες πριν από την πτώση της πρώτης βασιλικής δυναστείας στη μεταπαναστατική Ελλάδα.
Μετά την έξωση του Όθωνα επανήλθε σύντομα στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά δεν ανέλαβε κυβερνητική θέση, παρά μόνο για ένα δίμηνο ως Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως στην κυβέρνηση του Θρασύβουλου Ζαΐμη (28 Οκτωβρίου - 25 Δεκεμβρίου 1871).
Ο λιβαδειώτης πολιτικός είχε νυμφευτεί δύο φορές. Πρώτη του σύζυγος ήταν η Χαρίκλεια Λιδωρίκη, κόρη του προκρίτου και πολιτικού Παναγιώτη Λιδωρίκη. Μετά τον θάνατό της νυμφεύτηκε την Ελισάβετ Καυταντζόγλου, κόρη πλούσιου κτηματία από τη Χαλκίδα. Η κόρη του Ρεγγίνα ήταν κυρία επί των τιμών στα Ανάκτορα και παντρεμένη με γερμανό βαρώνο. Το 1862 ακολούθησε τους έκπτωτους Όθωνα και Αμαλία στη Γερμανία.
Ο Φίλων Φίλωνος αποσύρθηκε από την πολιτική το 1880 και στις 10 Σεπτεμβρίου 1895 πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ως πολιτικός είχε φιλελεύθερες αντιλήψεις, απεχθανόταν τις πελατειακές πρακτικές και διακρινόταν για τη διορατικότητα, την ευρυμάθεια, την αίσθηση δικαίου, τη λεπτότητα και την ευφυΐα του.

Ελισάβετ της Αυστρίας 
1837 – 1898


 Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, γνωστή και ως Σίσι. Η τραγική ιστορία της ζωής της έγινε κοινό κτήμα όλου του κόσμου μέσα από την κινηματογραφική ταινία του Έρνστ Μάρισκα «Πριγκίπισσα Σίσι», που γυρίστηκε το 1955 με πρωταγωνίστρια τη Ρόμι Σνάιντερ.
Η δούκισα Ελισάβετ Μαρία Ευγενία γεννήθηκε στο Μόναχο στις 24 Δεκεμβρίου 1837. Ανήκε στον οίκο των Βίτελσμπαχ (όπως και και πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων) και ήταν κόρη του δούκα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της πριγκίπισσας Λουδοβίκας της Βαυαρίας. Τον Αύγουστο του 1853 γνώρισε τον 23χρονο εξάδελφό της Φραγκίσκο Ιωσήφ, αυτοκράτορα ήδη της Αυστρίας, ο οποίος την ερωτεύτηκε. Στα 15 της, η Ελισάβετ ήταν η ωραιότερη πριγκίπισσα της Ευρώπης. Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Απριλίου 1854, το ζευγάρι τέλεσε τους γάμους του στη Βιέννη.


























Λίγο μετά το γάμο της, όμως, η Σίσι άρχισε να παρουσιάζει νευρικές διαταραχές, κληρονομιά από τους προγόνους της, τους Βίτελσμπαχ. Ένας από τους τόπους που κατέφευγε για να βρίσκει την ψυχική της ισορροπία ήταν η Κέρκυρα. Κατά τις επισκέψεις της στο νησί διέμενε στο «Αχίλλειο», το οποίο η ίδια έχτισε το 1890. Εκεί μελετούσε με πάθος τον Όμηρο στο αρχαίο κείμενο και γενικά λάτρευε τα δημιουργήματα της τέχνης. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Χρηστομάνος (1867 - 1911), που τη γνώρισε προσωπικά (ήταν ο συνοδός της, όταν ήθελε να μιλήσει ελληνικά), περιγράφει τη ζωή της με λυρικό τρόπο στη μυθιστορηματική βιογραφία «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ», που κυκλοφόρησε πρώτα στη Βιέννη το 1898 και το 1907 στην Ελλάδα.

Η Ελισάβετ ως αυτοκράτειρα της Αυστρίας ήταν αγαπητή στους υπηκόους της, αλλά συχνά προκαλούσε την αντιπάθεια της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης με την περιφρόνηση που έδειχνε στους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλου. Οι Ούγγροι τη λάτρευαν, κυρίως για την επίτευξη του Αυστροουγγρικού Συμβιβασμού (Ausgleich) του 1867, χρονιά που στέφθηκε και βασίλισσα της Ουγγαρίας. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο Γκέντερλε στα βόρεια της Βουδαπέστης, ο ενθουσιασμός της, όμως, για την Ουγγαρία ήταν πρόκληση για τους γερμανικής κατοίκους της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
Η αυτοκτονία του 30χρονου μοναχογιού της αρχιδούκα Ροδόλφου, στο Μάγιερλινγκ το 1889, ήταν για την Ελισάβετ ένα πλήγμα, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 κι ενώ βρισκόταν στην παραλία της Γενεύης δολοφονήθηκε από τον Ιταλό αναρχικό Λουίτζι Λουκένι (1873-1910), ο οποίος επιζητούσε μία συμβολική - θεαματική πράξη κατά της «καταπιεστικής άρχουσας τάξης» και στον δρόμο του βρήκε την Ελισάβετ.

Ούγος Φώσκολος 
1778 – 1827






 Ιταλός ποιητής και μυθιστοριογράφος, ελληνικής καταγωγής. Με το έργο του εξέφρασε τα πατριωτικά εθνικά συναισθήματα των Ιταλών κατά την ταραγμένη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, των Ναπολεόντειων Πολέμων και της επανόδου των Αυστριακών στη βόρεια Ιταλία. Τα ποιήματά του συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της ιταλικής λογοτεχνίας.
Ο Ούγος Φώσκολος (Ugo Foscolo) γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1778 στη Ζάκυνθο, που τότε ήταν κτήση της Βενετίας. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Νικόλαος (Niccolò), το οποίο αργότερα άλλαξε σε Ούγος (Ugo). Πατέρας του ήταν ο βενετός γιατρός Ανδρέας Φώσκολος (Andrea Foscolo), ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Μητέρα του ήταν η Ζακυνθινή Διαμαντίνα Σπαθή.
Έζησε για ένα διάστημα, κατά τα παιδικά του χρόνια, στο Σπαλάτο (σημερινό Σπλιτ Κροατίας), όπου υπηρέτησε ο πατέρας του ως διευθυντής νοσοκομείου. Μετά τον θάνατο του πατέρα το 1788, η οικογένεια επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμενε ως το 1794, οπότε εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Δάσκαλός του στη Ζάκυνθο ήταν ο ποιητής Αντώνιος Μαρτελάος, ο οποίος του εμφύσησε την αγάπη για την Ελλάδα, την οποία ο Φώσκολος διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Στη Βενετία, φοίτησε σε σχολείο Ιησουϊτών κι επιδόθηκε στη μελέτη των κλασικών γραμμάτων και της ρητορικής. Εκεί γνωρίστηκε με τους λογοτεχνικούς κύκλους, στους οποίους πρωταγωνιστούσε η κόμισσα Ιζαμπέλα Θεοτόκη Αλμπρίτσι, με την οποία συνδέθηκε ερωτικά. Σε ηλικία 19 ετών παρουσίασε την τραγωδία «Θυέστης», η οποία ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία σε θέατρο της Βενετίας.
Στην αρχή αισθανόταν μεγάλο θαυμασμό για τον Ναπολέοντα και όταν ο τελευταίος ανέτρεψε τη βενετική ολιγαρχία, ο Φώσκολος έγραψε την ωδή «Στον Ελευθερωτή Βοναπάρτη» («A Bonaparte liberatore», 1797). Γρήγορα, όμως, απογοητεύθηκε, όταν ο Ναπολέων παραχώρησε τη Βενετία στους Αυστριακούς με τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (17 Οκτωβρίου 1797). Κατήγγειλε με θάρρος αυτή τη συναλλαγή στο μυθιστόρημά του «Οι τελευταίες επιστολές του Ιάκωβου Όρτις («Le ultime lettere di Jacopo Ortis», 1798).
Πάντως, όταν οι Αυστριακοί και οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ιταλία το 1799, ο Φώσκολος και άλλοι ιταλοί πατριώτες πολέμησαν στο πλευρό των Γάλλων. Έπειτα από τη μάχη του Μαρένγκο (14 Ιουνίου 1800), ονομάστηκε λοχαγός της ιταλικής μεραρχίας του γαλλικού στρατού.
Μετά την αφυπηρέτησή του, απασχολήθηκε για ένα διάστημα σε διάφορες θέσεις στο Μιλάνο, στη Μπολόνια και στη Φλωρεντία, όπου παράλληλα ζούσε έντονη και κάπως έκλυτη ζωή. Η συγκίνησή του από τη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805) εκφράστηκε με ένα εγκώμιο του Νέλσωνα, το οποίο περιέλαβε στο αριστουργηματικό ποίημά του «Οι τάφοι» («I sepolcri», 1807), το οποίο ενέπνευσε το κίνημα του Ριζορτζιμέντο (το κίνημα για την ιταλική ενοποίηση, 1815-1871) και εξακολουθεί να είναι πολύ αγαπητό στο ιταλικό κοινό.
Το 1807, μετά από σύντομη παραμονή στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ιταλία και το 1808 τοποθετήθηκε καθηγητής της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, αλλά στο τέλος του χρόνου η έδρα καταργήθηκε και ο Φώσκολος μετέβη στο Μιλάνο. Θεωρήθηκε ξανά ύποπτος, λόγω κάποιων σατιρικών αναφορών του στον Ναπολέοντα στην τραγωδία του «Αίας» («Ajace», 1811) και το 1812 εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, όπου έγραψε το μεγάλο μέρος του περίφημου ποιήματός του «Οι Χάριτες» («Le Grazie»), το οποίο έμεινε ημιτελές. Το 1813 επανήλθε στο Μιλάνο.
Έπειτα από την πτώση του Ναπολέοντα, ο Φώσκολος αρνήθηκε να υπηρετήσει τους Αυστριακούς. Kατέφυγε εξόριστος στην Ελβετία και το 1816 στην Αγγλία, μαζί με τον φίλο του Ανδρέα Κάλβο. Ως ιταλός πατριώτης, έτυχε θερμής υποδοχής από τους φιλελεύθερους κύκλους του Λονδίνου. Τελικά, όμως, ο δύσκολος χαρακτήρας του και η άσωτη ζωή του τον αποξένωσαν από πολλούς άγγλους φίλους του. Για να κερδίζει τα προς το ζην, παρέδιδε μαθήματα και συνεργαζόταν με περιοδικά, όπου δημοσίευσε σημαντικά άρθρα για την ιταλική λογοτεχνία.
Το 1824, με επιστολή του στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, γραμμένη στα ελληνικά, εξέφρασε την επιθυμία να κατέλθει στην επαναστατημένη Ελλάδα. Πλην, όμως, η κατάσταση της υγείας του διαρκώς χειροτέρευε από τις στερήσεις και τις κακουχίες και δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.
Ο Ούγος Φώσκολος πέθανε στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου 1827, σε ηλικία 49 ετών. Το 1871 η σορός του μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία και τάφηκε στη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού, πλάι στους τάφους επιφανών Ιταλών, όπως του Μιχαήλ Άγγελου, του Μακιαβέλι και του Γαλιλαίου. Το 1927 γιορτάσθηκε στη Ζάκυνθο η εκατονταετηρίδα του ποιητή, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του και την έκδοση αναμνηστικού λευκώματος.

Γεράσιμος Σκλάβος 
1927 – 1967





Διαπρεπής έλληνας γλύπτης «των μεγάλων όγκων», με διεθνή αναγνώριση και απροσδόκητο τέλος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα.

Ο Γεράσιμος Σκλάβος γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1927 στα Ντομάτα της Κεφαλληνίας και ήταν το τέταρτο από τα οκτώ παιδιά του αγρότη Σταύρου Σκλάβου. Ο πατέρας του τον προόριζε για ναυτικό, αλλά ο ίδιος ήθελε να γίνει πιλότος. Το 1948 απορρίφθηκε από τη Σχολή Ικάρων, εξαιτίας ενός οφθαλμολογικού προβλήματος και αποφάσισε να σπουδάσει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σκλάβος δοκίμαζε το ταλέντο του στη γλυπτική, πλάθοντας γυμνές γυναικείες μορφές από άμμο στις παραλίες της Κεφαλληνίας και δημιουργώντας εφήμερα γλυπτά από χιόνι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. «Είμαι Έλληνας και αισθάνομαι δεμένος με την πατρίδα μου. Εδώ συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνω γλύπτης, χωρίς να ξέρω τότε ακόμη, τι θα πει τέχνη» έγραψε σ’ ένα σημείωμά του.
Μαθήτευσε κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο (1950-1956) και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία του ΙΚΥ έως το 1960. Την εποχή εκείνη συνδέθηκε με τον ελληνογάλλο κριτικό τέχνης και συλλέκτη Κριστιάν Ζερβός (1889-1970) και τη συλλέκτρια Αλί ντε Ροτσίλντ (1915-1982), η οποία του παραχώρησε ένα οίκημά της για ατελιέ στο παρισινό προάστιο Λεβαλουά – Περέ.
Μετά από μία σύντομη περίοδο θητείας στην παραστατική απεικόνιση, στη διάρκεια της οποίας ενδιαφέρθηκε για την ψυχογραφική και συγχρόνως αφαιρετική απόδοση της ανθρώπινης μορφής, ο Σκλάβος πέρασε το 1959 στην αφαίρεση. Αντλώντας έμπνευση από τη φύση και τα στοιχεία της, δούλευε κυρίως με σκληρά υλικά (γρανίτη, χαλαζίτη, μάρμαρο, πορφυρίτη και σπανιότερα με σίδερο ή ξύλο), δημιουργώντας συνθέσεις περίοπτες, στο πλαίσιο κυρίως της γεωμετρικής και σε ορισμένες περιπτώσεις της οργανικής αφαίρεσης. Πάνω σε μία πλάκα από πεντελικό μάρμαρο θα χαράξει το μανιφέστο της τέχνης του:
Α' εργαστήριο της γλυπτικής - Στη γη ή στο διάστημα με φως ήλιου, με κεραυνούς, με φωτιά - αυτοδιευθυνόμενο ή τηλεδιευθυνόμενο - σταθμοί τηλεδιευθύνσεως, τηλεκινήσεως - Ολυμπία, Ακρόπολις, Δελφοί - Φως η αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος - Φως - κίνησις - ταχύτης = φως - διαπλανητικό φως - άπειρες διαστάσεις - Ήχος αναγνωρίσεως στο διάστημα – SKLAVOS.
To 1960 εφηύρε ένα μηχάνημα που εκτινάσσει οξυγόνο και ακετυλένιο κι έτσι μπορούσε να δουλεύει και να χαράζει εξαιρετικά σκληρές πέτρες, όπως ο πορφυρίτης λίθος της Αιγύπτου και οι γρανίτες της Βρετάνης. Την τεχνική του αυτή ονόμασε τηλεγλυπτική.
Η πρώτη διάκριση για τον νεαρό γλύπτη ήλθε το 1961, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά, ο Κριστιάν Ζερβός οργάνωσε την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Cahiers d’ Art του Παρισιού. Μέχρι τον πρόωρο θάνατό του συμμετείχε σε πληθώρα εκθέσεων σε όλο τον κόσμο και απέσπασε τα εύσημα του κόσμου της τέχνης, με χαρακτηρισμούς, όπως «ο μεγαλύτερος γλύπτης του 20ου αιώνα μετά τον Τζιακομέτι».
Τη διετία 1965-1966 δημιουργεί το περίφημο γλυπτό από πεντελικό μάρμαρο Δελφικό Φως, το οποίο στήθηκε στον κήπο του ξενοδοχείου Αμαλία στους Δελφούς. Θα γράψει για το έργο του αυτό: «Στους Δελφούς λαμπάδιασε η ψυχή μου. Τα σκήπτρα κατέχει το φως. Πρέπει να τρέξεις γιατί το φως είναι λίγο και θα τελειώσει. Τρέξε, τρέξε, μοιράζουν το φως και είσαι μόνος». Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του Σκλάβου: 
Αρχή του σύμπαντος είναι το φως. Φως η αρχή του σύμπαντος, η αρχή της δημιουργίας. Οι διαστάσεις, κατά τη γνώμη μου, είναι άπειρες, όπως το φως. Φως - κίνησις - χρόνος - άπειρον. Ιδέα - φως - αρχή του σύμπαντος. Φως - ταχύτης - κίνησις - χρόνος - άπειρον - χάος - δημιουργία - ρυθμός. Τι είναι ψυχή; Είναι φως. Φως - κίνηση - ζωή - ψυχή. Φως - δημιουργία. Η ιδέα έχει άπειρες διαστάσεις, άρα είναι φως. Το φως συνδέει το σύμπαν και τα πάντα εξαρτώνται απ' αυτό. Φως, φωτιά τα πρώτα στοιχεία της πρώτης γλυπτικής, διανοίας - δημιουργού. Μπορούμε να μεταβιβάσουμε τη σκέψη μας με την ταχύτητα του φωτός. Μπορούμε να δουλέψουμε τους σκληρότερους γρανίτες και πέτρες με φωτιά. Μπορούμε να μεταβιβάσουμε τη σκέψη χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Άρα αισθητική επανάστασις πρώτον, μετά τεχνική... Διαστάσεις δεν υπάρχουν, δύο ή τρεις ή τέσσερις όπως ισχυρίζονται μερικοί μέχρι τώρα, αλλά όπως το φως έχει άπειρες διαστάσεις και προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι και το σύμπαν. Απλώς έχουν επινοηθεί για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Εάν το φως και η φωτιά είναι αρχή της δημιουργίας, τότε με το φως και τη φωτιά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, να προσθέσουμε αλλά και να αφαιρέσουμε ή να αλλάξουμε μορφή του σύμπαντος.
Το 1965 παρουσιάζει έργα του στην Αθήνα, στα Παναθήναια της Γλυπτικής στου Φιλοπάππου, ενώ η Εθνική Πινακοθήκη αποκτά το γλυπτό του La Passante από πεντελικό μάρμαρο. Την επόμενη χρονιά διοργανώνεται η τελευταία του ατομική έκθεση στο Χίλτον της Αθήνας, ενώ δημιουργεί το γλυπτό από γκρίζο γρανίτη Η φίλη που δεν έμενε, που θα αποδειχθεί μοιραίο για τη ζωή του. Το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου 1967 δεν υπήρχε φως στο ατελιέ του, εξαιτίας μιας καμένης ασφάλειας. Προσπαθώντας να ανέβει στο υπνοδωμάτιο του στο επάνω πάτωμα,  σκόνταψε στο ογκώδες γλυπτό. Αυτό μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε, συντρίβοντάς του τον θώρακα και τον αυχένα. Ο Γεράσιμος Σκλάβος είχε χάσει τη ζωή του από το ίδιο του το δημιούργημα.
Την ίδια ημέρα είχε ολοκληρώσει ένα ακόμη σπουδαίο έργο του, το γλυπτό από πεντελικό μάρμαρο Η τελευταία ενόραση, για το οποίο έγραψε: «Κι αν μείνει μες στο σκοτάδι, γράψε με τα μάτια της ψυχής». Εκτός από τη γλυπτική ασχολήθηκε επίσης με το σχέδιο και τη ζωγραφική, δημιουργώντας έργα που ακολουθούν το ύφος των γλυπτικών του συνθέσεων, από την αναπαράσταση ως την αφαίρεση.
Γκιζέλα Ντάλι 

1937 – 2010

Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους μοιραίας και σέξι γυναίκας.
Η Αδαμαντία Μαυροειδή, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου του 1937. Σπούδασε χορό στη σχολή Ανωμερίτη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Σχολείου.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην κωμωδία «Ραντεβού στη Βενετία» του μετέπειτα συζύγου της Ντίμη Δαδήρα. Στη συνέχεια διακρίθηκε, κυρίως, για τις συμμετοχές της σε ερωτικές ταινίες («Αμαρτωλές», «Μιρέλα, η σάρκα της ηδονής» κ.ά.) και αναδείχθηκε σε σύμβολο του σεξ τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Ο φακός αποτύπωσε το τέλειο σώμα της σε πολλές αποκαλυπτικές σκηνές που έκοβαν την ανάσα στον ανδρικό πληθυσμό της εποχής. Στο θέατρο εμφανίστηκε, κυρίως, σε παραστάσεις επιθεώρησης.
Μετά το χωρισμό της με τον σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα, εγκατέλειψε τη σόου-μπιζ κι εγκαταστάθηκε στη Νάξο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2004 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη, παίζοντας ένα χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Τεστοστερόνη».
Η Γκιζέλα Ντάλι πέθανε στη Νάξο στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε ηλικία 73 ετών.

Αλέξιος Β’ Κομνηνός 
1169 – 1183






 Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που βασίλεψε για τρία χρόνια (1180 – 1183), αλλά δεν κυβέρνησε ποτέ. Ανήκε στη δυναστεία των Κομνηνών.
Ο Αλέξιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Σεπτεμβρίου 1169 και ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας, κόρης του γάλλου πρίγκηπα της Αντιοχείας Ραϊμούνδου του Πουατιέ. Στις 2 Μαρτίου 1180 και για λόγους πολιτικής του πατέρα του, ο δεκαετής Αλέξιος παντρεύτηκε την οκταετή πριγκίπισσα Αγνή, κόρη του φράγκου βασιλιά Λουδοβίκου του 7ου, η οποία έλαβε το όνομα Άννα.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 1180, ο Μανουήλ Α' πέθανε και τον διαδέχθηκε ο εντεκάχρονος γιος του, Αλέξιος. Επειδή ήταν ανήλικος τον κηδεμόνευε η βασιλομήτωρ Μαρία, η οποία γρήγορα τον παραγκώνισε, αναθέτοντας την εξουσία στον εραστή της Αλέξιο Πρωτοσέβαστο, εξάδελφο του αυτοκράτορα Αλέξιου Β'. Η απροκάλυπτα φιλοδυτική στάση της Μαρίας και του ευνοούμενού της, καθώς και η ασυδοσία των λατίνων εμπόρων (Γενουατών και Πισατών) που κυριαρχούσαν στο θαλάσσιο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στην αυτοκρατορία, προκάλεσαν την έξαρση των αντιδυτικών αισθημάτων του λαού και την αντίδραση της οικογένειας των Κομνηνών. Η ετεροθαλής αδελφή του ανήλικου αυτοκράτορα Μαρία Κομνηνή ή Πορφυρογέννητη και ο φράγκος σύζυγός της Καίσαρ Ιωάννης (Ρενιέ ντε Μονφερά, το γαλλικό όνομά του), προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τον λαό της Κωνσταντινούπολης κατά του μισητού ζεύγους της Μαρίας και του Αλέξιου, αλλά απέτυχαν.
Τότε φάνηκε δυναμικά στο προσκήνιο ο Ανδρόνικος Κομνηνός, εξάδελφος του αποθανόντος αυτοκράτορα, που είχε πέσει σε δυσμένεια επί Μανουήλ Α', ως σφετεριστής του θρόνου και είχε απομακρυνθεί στον Πόντο. Με την προτροπή της Μαρίας Κομνηνής, την άνοιξη του 1182 στρατοπέδευσε στη Χαλκηδόνα (σημερινό Καντίκιοϊ), στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας στάση μέσα στη Βασιλεύουσα.
Ο Αλέξιος Πρωτοσέβαστος εγκαταλείφθηκε από τους υποστηρικτές του, αιχμαλωτίστηκε από τους στασιαστές και τυφλώθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε ένα πογκρόμ κατά των ρωμαιοκαθολικών ή λατίνων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, που ανέρχονταν σε περίπου 60.000 και αποτελούνταν από εμπόρους και τις οικογένειές τους. Ανεξακρίβωτος αριθμός λατίνων κατεσφάγη από το μαινόμενο πλήθος, ενώ τουλάχιστον 4.000 πουλήθηκαν ως σκλάβοι στους Σελτζούκους Τούρκους. Οι διασωθέντες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στις 3 Μαΐου 1182 ο Ανδρόνικος Κομνηνός εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη ως προστάτης του ανήλικου ανιψιού του. Η πρώτη του ενέργεια ήταν να δηλητηριάσει τη Μαρία Κομνηνή και τον σύζυγό της Καίσαρα Ιωάννη. Ακολούθως, συνέλαβε τη βασιλομήτορα Μαρία, την οποία υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και ανέθεσε τον στραγγαλισμό της στον σωματοφύλακά του Κωνσταντίνο Τρίψυχο.
Ο Ανδρόνικος στέφθηκε συναυτοκράτορας και στις 24 Σεπτεμβρίου 1183 με διαταγή του δολοφονήθηκε ο 14χρονος αυτοκράτορας Αλέξιος Β' Κομνηνός. Τον στραγγάλισαν με τη χορδή ενός τόξου. Ο Ανδρόνικος αναγορεύθηκε σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου ως Ανδρόνικος Α' Κομνηνός και για να νομιμοποιήσει την εξουσία του παντρεύτηκε τη χήρα του Αλέξιου Β', παρότι αυτός ήταν 65 ετών και η Άννα μόλις 13.
Τη δυναστική διαμάχη στο Βυζάντιο επί Αλεξίου Β' εκμεταλλεύτηκαν οι γείτονες της αυτοκρατορίας. Ο βασιλιάς των Ούγγρων Μπέλα ο 3ος, κατέλαβε περιοχές της Κάτω Πανονίας (σημερινή Βόρεια Σερβία και Βοσνία), η Βενετία τη Δαλματία και ο σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων Κιλίτζ Αρσλάν ο 2ος προωθήθηκε δυτικότερα στη Μικρά Ασία, καταλαμβάνοντας το Κοτύαιον (σημερινή Κιουτάχεια) και τη Σωζόπολη της Πισιδίας.

Η Σφαγή του Λάτιμερ






 Αιματηρό επεισόδιο από την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1897, οι άνδρες του τοπικού σερίφη άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 19 απεργούς ανθρακωρύχους στα ορυχεία του Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η κατάσταση στα αμερικανικά ορυχεία ήταν άθλια. Η οικονομική ύφεση και η αθρόα εισροή μεταναστών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Πολωνών, Τσεχοσλοβάκων, Λιθουανών και Γερμανών) είχαν προκαλέσει σημαντική πτώση στο βιοτικό επίπεδο των αμερικανών εργατών, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία ήταν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα να αποτελούν καθημερινή υπόθεση. Συν τοις άλλοις, η χρησιμοποίηση των μεταναστών από την εργοδοσία ως απεργοσπαστικού μηχανισμού ενέτεινε την εχθρότητα με τους ντόπιους ανθρακωρύχους, που ήταν βρετανικής καταγωγής.
Στις αρχές Αυγούστου του 1897, ένα ορυχείο στην κομητεία Λαζέρν της Πενσυλβάνιας προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και αυξήσεις ενοικίων στα οικήματα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργία, η οποία αστραπιαία επεκτάθηκε και στα γειτονικά ανθρακωρυχεία. Τις κινητοποιήσεις συντόνιζε η συνδικαλιστική οργάνωση United Mine Workers (Ενωμένοι Μιναδόροι), με επικεφαλής τον δραστήριο ιρλανδό ακτιβιστή Τζον Μίτσελ (1870-1919), μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στόχος του Μίτσελ ήταν να αποσπάσει τους σλαβόφωνους και γερμανόφωνους μετανάστες ανθρακωρύχους από την επιρροή της εργοδοσίας και να τους εντάξει ομαλά στο σωματείο, όπου κυριαρχούσαν οι βρετανικής καταγωγής εργάτες.
Η πολιτική του Μίτσελ άρχισε σύντομα να αποδίδει καρπούς. Οι εργοδότες υποχώρησαν και δέχθηκαν πολλά από τα αιτήματα των απεργών. Οι απεργίες μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν λυθεί. Όμως, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1897 οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων υπαναχώρησαν και οι απεργίες ξανάρχισαν με μεγαλύτερη ένταση. Οι μπράβοι της εργοδοσίας δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να κάμψουν το ηθικό των απεργών κι έτσι ζητήθηκε η συνδρομή της τοπικής αστυνομίας. Ο σερίφης της κομητείας Λαζέρν, Φρανκ Μάρτιν (πρώην εργοδηγός ανθρακωρυχείων) ανταποκρίθηκε πρόθυμα και συγκρότησε τάχιστα ένα απόσπασμα με 100 βοηθούς, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής.
Στις 11 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου 1897, μια ομάδα σλαβογερμανών απεργών πορεύθηκε προς το ορυχείο του Κάλβιν Παρντί, κοντά στην πόλη Λάτιμερ, για να παραστεί στα εγκαίνια του τοπικού παρατήματος των «Ενωμένων Μιναδόρων». Καθ’ οδόν οι διαδηλωτές ήλθαν αντιμέτωποι με τους άνδρες του σερίφη Μάρτιν, ο οποίος τους ζήτησε να διαλυθούν. Αυτοί, όμως, παράκουσαν την εντολή του και συνέχισαν την πορεία τους προς το ορυχείο. Ήταν η πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στις 3.45 μ.μ. κι ενώ οι διαδηλωτές πλησίαζαν στο ορυχείο Παρντί, διατάχθηκαν και πάλι να διαλυθούν από τον σερίφη.
Η αρπαγή μιας αμερικάνικης σημαίας που κρατούσε ένας διαδηλωτής από ένα βοηθό του σερίφη, προκάλεσε λεκτική αντιπαράθεση, η οποία σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε σε μικροσυμπλοκή. Τότε, από την πλευρά των βοηθών του σερίφη ακούστηκαν πυροβολισμοί. 19 ανθρακωρύχοι έπεσαν νεκροί και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Απεργοί κατευθύνθηκαν στο σπίτι του επιστάτη του ανθρακωρυχείου, το οποίο λεηλάτησαν. Ο σερίφης Μάρτιν πανικόβλητος ζήτησε τη συνδρομή του στρατού. Το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, 2.500 άνδρες της 3ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Πενσυλβάνιας, υποστηριζόμενοι από πυροβολικό, αναπτύχθηκαν στην περιοχή και κατόρθωσαν να επιβάλουν την τάξη με τη βοήθεια των ηγετών της σλαβόφωνης κοινότητας της περιοχής, που ζήτησαν ηρεμία από τους ομοεθνείς τους.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της περιοχής δεν θέλησε να αφήσει το τραγικό γεγονός ατιμώρητο. Συγκέντρωσε χρήματα από εράνους και έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης τον σερίφη Μάρτιν και 73 από τους βοηθούς του, τον Φεβρουάριο του 1898. Αν και υπήρχαν συντριπτικά στοιχεία εις βάρος τους, αφού όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν πισώπλατα, ο σερίφης Μάρτιν και οι βοηθοί του αθωώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν παρακούοντας νόμιμη ενέργειά τους και ότι οι απεργοί επιτέθηκαν πρώτοι στους εκπροσώπους του νόμου και άρα αυτοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα.
Η Σφαγή του Λάτιμερ, όπως έμεινε στην ιστορία το αιματηρό περιστατικό, υπήρξε σημείο καμπής για το συνδικαλιστικό κίνημα των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. Το σωματείο τους United Mine Workers γιγαντώθηκε και τα επόμενα χρόνια ήταν σε θέση να επιβάλει τους όρους του στην εργοδοσία. Οι μισθοί των ανθρακωρύχων αυξήθηκαν σημαντικά και οι συνθήκες εργασίας βελτιώθηκαν θεαματικά.

Γιβραλτάρ





Το Γιβραλτάρ είναι μια λιλιπούτεια αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, με μεγάλη όμως γεωστρατηγική σημασία, καθώς επιτηρεί τη δυτική πύλη της Μεσογείου. Η Ισπανία τη διεκδικεί από το 1704, όταν την έχασε από τη Μεγάλη Βρετανία, στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Η διαφορά τους αυτή αποτελεί αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ασβεστολιθικό βράχο ύψους 425 μ. που καταλαμβάνει το νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, πλάτος 500 μέτρα και συνδέεται με την Ισπανία με ένα χαμηλό αμμώδη ισθμό μήκους 1600 μέτρων.
Η ονομασία Γιβραλτάρ (Gibraltar) προέρχεται από την παραφθορά της αραβικής του ονομασίας Τζαμπάλ Ταρίκ, που σημαίνει «Το Βουνό του Ταρίκ», προς τιμήν του μουσουλμάνου πολέμαρχου Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ, που κατέλαβε τη χερσόνησο το 711.
Το Γιβραλτάρ με 32.194 κατοίκους (2015), είναι η 5η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου. Οι κάτοικοί του είναι ως επί το πλείστον ισπανικής καταγωγής, αλλά παραμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, όπως υποδηλώνουν και τα δημοψηφίσματα του 1967 και 2002.
Το Γιβραλτάρ είναι μία φτωχή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους περιοχή κι επιβιώνει χάρη στις εξωχώριες εταιρείες (offshοre), τον τζόγο και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Βράχο.
Το Γιβραλτάρ ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως Κάλπη και μαζί με το απέναντι βράχο της Θέουτα (αρχαία Αβίλη) στην αφρικανική ακτή σχηματίζουν τις Ηράκλειες Στήλες, τις οποίες, σύμφωνα με τη μυθολογία, έχτισε ο Ηρακλής επιστρέφοντας από τον κήπο των Εσπερίδων.
Το Γιβραλτάρ ήταν η πρώτη περιοχή που κατέλαβαν οι μουσουλμάνοι, κατά την προέλασή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (30 Απριλίου 711) και από τότε απέκτησε τη σπουδαιότητα του προνομιούχου λιμανιού. Το 1309 οι Ισπανοί ανακατέλαβαν και πάλι το Γιβραλτάρ για να το καταλάβουν ξανά οι μουσουλμάνοι το 1333. Το 1462 επανήλθε στην κυριαρχία της Ισπανίας.
Το 1704, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, οι Άγγλοι το κατέλαβαν εξ εφόδου. Η Συνθήκη της Ουτρέχτης (1713) αναγνώρισε την κυριαρχία τους, την οποία διατηρούν μέχρι σήμερα, παρά τις απόπειρες ανακατάληψής του από τους Ισπανούς (1705, 1727, 1779, 1782).
Η στρατηγική σημασία του Γιβραλτάρ επιβεβαιώθηκε κατά τους Ναπολεοντείους Πολέμους (1803-1815), τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου αποτέλεσε στρατηγική βάση ελέγχου των θαλασσίων οδών προς το Σουέζ και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Το 1940, ο Χίτλερ σχεδίασε μία χερσαία επιχείρηση κατάληψής του, αλλά ο Φράνκο αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση των γερμανικών στρατευμάτων από ισπανικά εδάφη.
Μεταπολεμικά, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον της περιοχής τους με δημοψήφισμα. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1967, με συντριπτική πλειοψηφία (12.138 ψήφοι έναντι μόλις 44) αποφάσισαν να παραμείνουν υπήκοοι της αυτού Μεγαλειότητας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Τότε, η Ισπανία απέκλεισε τα χερσαία σύνορά της με το Γιβραλτάρ, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στη μικροσκοπική αποικία. Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Βρετανία, τα εμπόδια άρθηκαν το 1984.
Το 1973 το Γιβραλτάρ εισήλθε μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία στην τότε ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκή Ένωση) και θα εξέλθει μαζί της τα επόμενα χρόνια, λόγω Brexit, παρόλο που η κάτοικοί του ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Το 2001 η Βρετανία και η Ισπανία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για καθεστώς συγκυριαρχίας στο Γιβραλτάρ. Οι κάτοικοί του, στις 7 Νοεμβρίου 2002, με νέο δημοψήφισμα, επαναβεβαίωσαν με συντριπτική πλειοψηφία (17.900 ψήφοι έναντι 187) την πίστη τους στο βρετανικό στέμμα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές


  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας

  • Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σ’ ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας κι αυτοί που τελικά πετυχαίνουν το σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.
    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2006 σημειώθηκαν 394 θάνατοι από αυτοκτονίες (326 άντρες και 68 γυναίκες). Ο αριθμός, όμως, των καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού, επειδή κάποιες συγκαλύπτονται για λόγους «στιγματισμού» (π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ). Λόγω της αύξησης των αυτοκτονιών κατά 15% μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας το 2010 υπολογίζεται στους 500.

    Αυξητική η τάση των αυτοκτονιών παγκοσμίως

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτοκτονία σε μερικές χώρες και στις ηλικίες 15-44 ετών αποτελεί μια από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου και τη δεύτερη αιτία στην ομάδα ηλικιών από 10-24 ετών. Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν και τις απόπειρες, οι οποίες είναι περισσότερο από 20 φορές πιο συχνές από την ίδια την αυτοκτονία σαν τελικό αποτέλεσμα. Ως το 1998 οι αυτοκτονίες αντιπροσώπευαν το 1,8% του παγκόσμιου «φορτίου» ασθενειών και , σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ως το 2020 θα αποτελεί το 2,4% στις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως σοσιαλιστικές οικονομίες. Ο δείκτης παγκόσμιας θνητότητας είναι 16 ανά 100.000, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα και πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο δείκτης είναι περίπου 4 ανά 100.000 ανά έτος.
    Η αναλογία αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες, ενώ στους νεότερους ανθρώπους παρουσιάζει αυξητική τάση και κατ΄ επέκταση αποτελούν σήμερα και την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο στο ένα τρίτο των χωρών τόσο των αναπτυσσόμενων, όσο και των αναπτυγμένων. Οι ψυχικές διαταραχές, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και οι συνέπειες από την χρήση αλκοόλ και ουσιών, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Ωστόσο στις Ασιατικές χώρες ένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η παρορμητική συμπεριφορά. Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί.

    Ανεπαρκής η πρόληψη των αυτοκτονιών

    Ανεπαρκής κρίνεται από τον ΠΟΥ η πρόληψη των αυτοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο εξ αιτίας της απουσίας επαγρύπνησης και της παραδοχής (ταμπού) ότι πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες χώρες έχουν συμπεριλάβει την πρόληψη της αυτοκτονίας στις προτεραιότητες τους.
    Η πρόληψη απαιτεί παρεμβάσεις καινοτόμες και μεγάλου εύρους με πολυτομεακή προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τον τομέα της υγείας και άλλους όπως την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη δικαιοσύνη, τη θρησκεία, τη νομολογία, την πολιτική και τα ΜΜΕ. Επί πλέον η αναφορά και η καταγραφή σε σταθερή βάση αποτελεί ένα ζήτημα που επιδέχεται βελτίωση. Εξάλλου το κόστος της αυτοκτονίας είναι τεράστιο καθώς εκτός από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές υπάρχουν και σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
    Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention IASP) συνεργάζονται στενά για την πρόληψη των αυτοκτονικών τάσεων με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας. Επίσης, εφαρμόζουν προγράμματα συνεχούς παρακολούθησης των ατόμων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ζητούν δε από τα ΜΜΕ υπευθυνότητα, όταν αναφέρονται σε θέματα αυτοκτονιών.
  • Η Ημέρα του Δασκάλου στην Κίνα.
  • Εθνική Εορτή του Γιβραλτάρ.


Ειδήσεις

Ελλάδα

·                     Ανακοίνωση σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εξέδωσε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «Χάρι Πότερ που εξαφανίζει τα προβλήματα». Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας», ενώ «αποκομμένο από την πραγματικότητα» χαρακτήρισε η Ένωση Κεντρώων τον κ. Τσίπρα.
·                     Πέντε συνοικίες του Ασπροπύργου θα εκκενωθούν από τους κατοίκους και εργαζόμενούς τους προκειμένου να εξουδετερωθεί βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής.
·                     Με το σύνθημα «δίκαιη ανάπτυξη» διάνθισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κάνοντας περισσότερο έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης παρά προχώρησε σε νέες εξαγγελίες.
·                     Ανακοίνωση σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση αναφέρεται στην ομιλία του κ. Τσίπρα ως μια «κακόγουστη θεατρική παράσταση», χαρακτηρίζοντας τον ίδιο ως «αστείο πρωθυπουργό».
·                     Σχεδόν έναν χρόνο μετά την αναστολή μετάδοσης ενημερωτικού περιεχομένου, το Mega, μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου την ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κόσμος

·                     Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε το Σάββατο τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
·                     Σε κατάσταση «συναγερμού» κήρυξαν το Σάββατο την Αβάνα οι κουβανικές αρχές, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου, αφού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική κι ενώ κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.
·                     Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Μεξικό από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Κάτια, που έπληξε την περιοχή τη νύχτα ως κατηγορίας 1 κυκλώνας κι υποβαθμίστηκε κατόπιν σε «τροπική ύφεση», έγινε γνωστό το Σάββατο από τις αρχές.
·                     Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου καλώντας τη συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να «απαρνηθεί το Brexit».
·                     Η Τουρκία συνέστησε το Σάββατο την προσοχή στους πολίτες της, για τα ταξίδια τους στην Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έξαρση του αντί-τουρκικού αισθήματος πριν από την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, αργότερα μέσα στον μήνα.

Οικονομία

·                     Την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων θέτει ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM ως όρο όχι μόνο για τη βιώσιμη και ασφαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και για την παροχή από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων πρόσθετης ελάφρυνσης τους χρέους μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν φυσικά -όπως δεν ξεχνά να τονίσει- κάτι τέτοιο κρίνεται τότε αναγκαίο. «Η κυβέρνηση της Αθήνας είναι τώρα σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ESM» λέει πάντως, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί το σύνολο του ποσού από το γ' πρόγραμμα.
·                     Ταχεία ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, γιατί διαφορετικά «τα τραύματα θα είναι πολύ βαριά», ζήτησε, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κ.Μίχαλος, μεταφέροντας την έκκληση της αγοράς -όπως είπε- στον υπουργό Οικονομίας. Αναφερόμενος στα αγκάθια που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία, στη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην έλλειψη αναπτυξιακού μετασχηματισμού. Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας δεν συμβαδίζει με τη θετική κίνηση κάποιων δεικτών τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δ.Μπακατσέλος.
·                     Την πεποίθηση ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση επιτάχυνσης και το 2017 θα υπερβεί τον στόχο, 1,8%, της ανάπτυξης, εξέφρασε ο υπουργός Δ.Παπαδημητρίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι το κρίσιμο σημείο διαφοροποίησης του 2017 από τα προηγούμενα έτη έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα της ανάκαμψης. Απαντώντας δε στις επικρίσεις για το ύψος της, αλλά και για την πτώση των επενδύσεων είπε ότι δεν ισχύει ότι οι επιδόσεις είναι μικρότερες του 2014, ενώ απέδωσε την μείωση των επενδύσεων σε συγκυριακό παράγοντα.
·                     «Λουκέτο» δέκα ημερών επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις εγκαταστάσεις αναψυχής στο Γαϊδουρονήσι. Μετά από διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ εντόπισε τον πραγματικό ιδιοκτήτη που εκμεταλλευόταν τις καντίνες του νησιού με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 39.000 ευρώ.
·                     «Το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει. Η οικονομία από τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης», που παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το ρυθμό της, κανείς δεν αμφισβητεί την αλλαγή της τάσης, τόνισε ο αντιπρόεδρος Γ.Δραγασάκης. Οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τερματισμό των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, επιτάχυνση του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας, και σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, πρόσθεσε.

Αθλητισμός

·                     Η Ξάνθη υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πρώτη βαθμολογική απώλεια για τη φετινή Super League, με την ισοπαλία 1-1 στα Πηγάδια στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Το σκορ άνοιξε στο 12΄ ο Ενγκελς στο ντεμπούτο του με τους «ερυθρόλευκους», ενώ ισοφάρισε ο Λισγάρας στο 43΄.
·                     Η Ντόρτμουντ έχασε βαθμούς και παίκτες στο Φράιμπουργκ, καθώς έφερε 0-0 με την τοπική ομάδα, ενώ ο προπονητής Πίτερ Μπος, είδε να αποχωρούν τραυματίες δύο βασικοί παίκτες.
·                     Η Τσέλσι αρχίζει να βρίσκει ρυθμό και αγωνίζεται σαν πρωταθλήτρια. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε επικράτησε 2-1 της Λέστερ στο Κινγκ Πάουερ και έφτασε τις τρεις συνεχόμενες νίκες, στην 4η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ.
·                     Η Μάντσεστερ Σίτι πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της απέναντι στη Λίβερπουλ. Από το 1937 είχε να πετύχει εναντίον της τέσσερα γκολ και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σανέ σκόραρε για να κάνει το ρεκόρ! Σίτι-Λίβερπουλ 5-0, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε από την αποβολή του Μανέ στο 37' από τον διαιτητή Τζόναθαν Μος, μία απόφαση συζητήθηκε αρκετά και οι απόψεις ήταν διαφορετικές.
·                     Η Γιουβέντους έφτασε χαλαρά στην τρίτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια του ιταλικού πρταθλήματος, καθώς επιβλήθηκε στο Τορίνο της Κιέβο με 3-0. Η Γηραιά Κυρία, που είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, αγωνίζεται την Τρίτη, στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων στο Καμπ Νου, με την Μπαρτσελόνα.

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα:
210 Π.Χ.: Πεθαίνει ο ο πρώτος Αυτοκράτορας της ενωμένης Κίνας (247 –221 π. Χ., με το επίσημο όνομα "Πρώτος Αυτοκράτωρ") Κιν Σι Χουάνγκ, 49 ετών.
918: Πεθαίνει ο Κόμης της Φλάνδρας (879-918) Βαλδουίνος Β΄, 53 ετών.
920: Γεννιέται ο Λουδοβίκος Δ' της Γαλλίας, που πέθανε ανήμερα των 34ων γενεθλίων του, το 954.
954: Πεθαίνει σε ατύχημα, την ημέρα των γενεθλίων τουΛουδοβίκος Δ΄ ο Υπερπόντιος, 34 ετών.
1419: Δολοφονείται από οπαδούς του Δελφίνου, μελλοντικού Βασιλέα Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας, Ιωάννης ο Άφοβος, 48 ετών, δούκας της Βουργουνδίας (1404-1419).
1591: Σκοτώνεται, πολεμώντας κατά της ισπανικής Αρμάδας του Φιλίππου Β΄, παρά την ηρωική αντίσταση, ο σερ Ρίτσαρντ Γκρένβιλ, 49 ετών, Άγγλος στρατιωτικός και εξερευνητής.
1611: Περίπου χίλιοι επαναστάτες από την Θεσσαλία και την Ήπειρο εισέρχονται στα Ιωάννινα. Ο επίσκοπος Διονύσιος ο Σκυλόσοφος πυρπολεί τουρκικό σπίτι (αργότερα γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους).
1669: Πεθαίνει η Ενριέτα Μαρία, 60 ετών, Βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του Καρόλου Α΄ Στιούαρτ.
1714: Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Νικολό Τζομέλι.
1749: Πεθαίνει η Μαντάμ Εμιλί ντι Σατελέ, 43 ετών, Γαλλίδα μαθηματικός και φυσικός, αίσθημα του Βολταίρου.
1758: Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάνα Γουέμπστερ Φόστερ.
1798: Στη μάχη του Σεντ Τζορτζ, η Βρετανική Ονδούρα νικάει την Ισπανία.
1813: Αρχίζει η μάχη του Λέικ Έρι, ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες κερδίζουν τη μάχη και μαζί με αυτό κερδίζουν και τον έλεγχο της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, μετά τον πόλεμο του 1812, ο οποίος έληξε το 1815.
1823: Ο Σιμόν Μπολιβάρ γίνεται Πρόεδρος του Περού.
1824: Νικηφόρος ναυμαχία στην Ικαρία.
1825: Ο Ιμπραήμ πασάς φθάνει στην Τρίπολη.
1827: Πεθαίνει ο Ούγκο Φόσκολο, (Ούγος Φώσκολος), ελληνικής καταγωγής ιταλός ποιητής. (Γεν. 6/2/1778)
1839: Γεννιέται ο Αμερικανός εκδότης Ισαάκ Κάουφμαν Φανκ.
1839: Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τσαρλς Σάντερς Πιρς.
1844: Πεθαίνει ο Τζορτζ Μπένθαμ, 44 ετών, Βρετανός βοτανολόγος, που ταξινόμησε τα σπερματόφυτα.
1846: Ο Αμερικανός Ελίας Χόου κατοχυρώνει ως πατέντα τη ραπτομηχανή.
1847: Γεννιέται ο Πάπας Ιούλιος Γ΄.
1862: Πεθαίνει ο Κάρλος Λόπεζ, 71 ετών, Πρόεδρος της Παραγουάης (1844-62).
1869: Στην Ιαπωνία, εφευρίσκονται τα ρίκσου, καροτσάκια που χρησιμοποιούνται ως μέσα μεταφοράς.
1882: Πρώτη διεθνής διάσκεψη για την προώθηση του αντισημιτισμού στη Δρέσδη της Γερμανίας.
1886: Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας, εκπρόσωπος του εικονισμού, Χίλντα Ντουλίτλ.
1888: Γεννιέται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ.
1892: Γεννιέται ο τιμημένος με Νόμπελ Αμερικανός φυσικός Άρθουρ Χόλι Κόμπτον. Η μελέτη του στις ακτινογραφίες οδήγησε στη δημιουργία της θεωρίας του "φαινόμενου Κόμπτον", το οποίο επιβεβαιώνει, πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει και παλινδρομικές και μοριακές ιδιότητες, δηλαδή μία κεντρική αρχή της κβαντικής θεωρίας.
1893: Γεννιέται η Πορτογαλίδα Μαρία ντε Ζεσούς, το γηραιότερο πρόσωπο στον κόσμο από το Νοέμβριο του 2008 ως το θάνατό της, το 2009.
1894: Στο Λονδίνο, επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο σε οδηγό που οδηγούσε μεθυσμένος: ήταν ο οδηγός ταξί Τζορτζ Σμιθ.
1896: Γεννιέται η κορυφαία Γαλλίδα σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής Έλσα Σκιαπαρέλι.
1897: Στη σφαγή του Λάτιμερ, εκτελούνται από σερίφη πάνω από 19 άοπλοι ανθρακωρύχοι, στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
1897: Γεννιέται η Γερμανίδα ηθοποιός Χίλντε Χίλντεμπραντ.
1898: Δολοφονείται η Ελισάβετ του Βίτελσμπαχ, 60 ετών, γνωστότερη ως «Πριγκίπισσα Σίσι», Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας.
1898: Πεθαίνει ο Στεφάν Μαλαρμέ, 56 ετών, από τους μεγάλους Γάλλους ποιητές. Ήταν ο πρωτεργάτης του συμβολισμού και ο ιδρυτής της "καθαρής ποίησης". Αντιπροσωπευτικά έργα του είναι "Το απομεσήμερο ενός φαύνου", "Ποιήσεις" κ.ά.
1900: Στη Γερμανία, οι αυτοκρατορικές αποικίες γίνονται προτεκτοράτα.
1907: Γεννιέται η Αμερικανοκαναδέζα ηθοποιός Φέι Ράι, γνωστή ως η κοπέλα του Κινγκ Κονγκ.
1910: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβάλει καταβολή αποζημίωσης 54 εκατομμυρίων δολαρίων σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα για τις καταστροφές που προκαλεί η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά την επανάσταση της Βενεζουέλας το 1899.
1911: Στη Βαλένθια της Ισπανίας, κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος λόγω γενικής απεργίας.
1911: Πάνω από 30.000 νεκροί σε πλημμύρες στην Κίνα.
1913: Δίνεται στην κυκλοφορία η πρώτη ασφαλτοστρωμένη παραλιακή λεωφόρος, στις ΗΠΑ.
1915: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Έντμοντ Ο' Μπράιεν.
1915: Υπογράφεται διάταγμα επιστράτευσης από τον Κωνσταντίνο, κατόπιν προτροπής του Βενιζέλου.
1919: Η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, που υπογράφεται από την Αυστρία, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και επιβάλει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Τσέχων, των Πολωνών, των Ούγγρων και των Γιουγκοσλάβων.
1919: Καθορίζεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής ζώνης κατοχής στη Μικρά Ασία.
1920: Γεννιέται ο Φάμπιο Ταγκλιόνι, σχεδιαστής των μηχανών Ducati.
1920: Διαλύεται η «Βουλή των Λαζάρων» (του 1915) και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25/10.
1922: Αποφασίζεται η πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Ειρήνης στη Βρετανία. Η Τουρκία θα μετάσχει μόνο αν της αποδοθεί η Αδριανούπολη και αναγνωριστεί ο Έβρος ως μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας.
1925: Στην Ελλάδα, υπογράφεται και δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα, το οποίο τίθεται αμέσως σε ισχύ.
1926: Με νομοθετικό Διάταγμα καθορίζεται η διοίκηση του Αγίου Όρους.
1927: Γεννιέται η μεγάλη Περουβιανή τραγουδίστρια Ίμα Σουμάκ. 

1927: Γεννιέται ο Γεράσιμος Σκλάβος, έλληνας γλύπτης. (Θαν. 28/1/1967)

1927: Η Γαλλία κερδίζει το πρώτο Κύπελλο Ντέιβις στο τένις.
1931: Ογκώδεις διαδηλώσεις και αναταραχές στο Λονδίνο μετά την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου για αύξηση των φόρων και περικοπή των μισθών, που έγιναν για να περιοριστεί το έλλειμμα.
1932: Γεννιέται ο Αμερικανός σεναριογράφος της ταινία "Άρωμα Γυναίκας" Μπο Γκούντμαν.
1932: Η ελληνική σημαία υψώνεται στα δύο αντιτορπιλικά, που κατασκευάζονται στην Ιταλία για την Ελλάδα.
1933: Γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιενγκενί Κρουνόφ.
1933: Γεννιέται ο Καρλ Λάγκερφελντ, γερμανός μόδιστρος.


1933: Ο Γκράου Σαν Μαρτίν εκλέγεται Πρόεδρος της Κούβας.
1934: Απομονώνεται το χημικό στοιχείο «πρωτακτίνιο».

1936: Ο Αυστραλός Λάιονελ Βαν Πράαγκ κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Speedway, που διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ.
1937: Η πρώτη Αμερικάνικη Λίγκα Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου διοργανώνει τον πρώτο της αγώνα Los Angeles 21 – Pittsburgh 0.
1938: Γεννιέται ο διάσημος Γερμανός μόδιστρος Καρλ Λάγκερφελντ.
1939: Οι βρετανικές εκστρατευτικές δυνάμεις αρχίζουν να καταφθάνουν στη Γαλλία.
1939: Ο Καναδάς κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.
1941: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Τζέι Γκουλντ.
1941: Ο Γιόζεφ Τεμπόβεν, Γερμανός κομισάριος για τη Νορβηγία, κηρύσσει στρατιωτικό νόμο για να καταπνίξει την αντίσταση στη ναζιστική κυριαρχία.
1942: Η Βρετανία εξαπολύει επίθεση κατά της Μαδαγασκάρης με σκοπό να τερματιστεί η βοήθεια του νησιού προς τον Άξονα.
1943: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία. Η ιταλική μεραρχία «Πινερόλο» παραδίνεται στους αντάρτες.
1945: Στη Νορβηγία, ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής του καθεστώτος που είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάζεται σε θάνατο.
1945: Γεννιέται ο τυφλός Πορτορικανός τραγουδιστής («Feliz Navidad») Χοσέ Φελιτσιάνο.
1946: Γεννιέται ο Αμερικανός σπρίντερ Τζιμ Χινς, ο οποίος από το 1968 μέχρι το 1983 κατείχε το ρεκόρ στα 100 μέτρα, με 10,3".
1946: Δολοφονείται από άγνωστο σε δρόμο της Βουδαπέστης ο Ολιβερ Χάλασι, αρχηγός της ουγγρικής εθνικής ομάδας Πόλο, που κέρδισε το χρυσό από την Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.
1948: Πεθαίνει ο Φερδινάνδος Α΄ , 87 ετών, Πρίγκιπας (1887-1908) και Βασιλιάς της Βουλγαρίας (1908-18).
1950: Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας Τζο Πέρι, μέλος του ροκ συγκροτήματος Aerosmith.
1951: Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν.
1952: Στο Στρασβούργο, έξι έθνη συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της μετέπειτα Ε.Ε.
1953: Σεισμός πλήττει την Πάφο της Κύπρου.
1954: Σεισμική δόνηση διαρκείας 12 δευτερολέπτων σκοτώνει 1.460 ανθρώπους στην Αλγερία.
1956: Γεννιέται στη Αθήνα ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος.

1957: Γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Σιβόν Φάι, η οποία δημιούργησε τις Bananarama και μετά έγινε μέλος στις Shakespear's Sister.
1958: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Νταν Καστελανέτα, η φωνή του Homer Simpson, στη γνωστή αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων.
1958: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης των δύο πρώτων "Χάρι Πότερ" και του "Μόνος στο σπίτι" Κρις Κολόμπους.
1959: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Νέλσον.
1959: Πεθαίνει η Έλενα Βενιζέλου, δεύτερη σύζυγος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1960: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Κόλιν Φερθ.
1960: Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα, τρέχοντας ξυπόλητος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2:15.16.2 στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη και γίνεται ο πρώτος έγχρωμος Αφρικάνος που κερδίζει αγώνα μαραθωνίου.
1961: Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Βολφγκανγκ Βον Τριπ βρίσκει τραγικό θάνατο στο Grand Prix της Μόντσα στην Ιταλία όταν στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου η Φεράρι του Γερμανού εμβολίζεται από το αυτοκίνητο του Τζιμ Κλαρκ, βγαίνει εκτός πορείας και καρφώνεται σε ένα μικρό ύψωμα. Ο οδηγός σκοτώνεται ακαριαία όπως και άλλοι 13 θεατές που κάθονταν στο ύψωμα.
1961: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Λέο Καρίγιο.
1962: Ο Ροντ Λέιβερ κατακτά το Grand Slam όταν κερδίζει τον Ρόι Εμερσον σε 4 σετ στον τελικό του US Open. Εφτά χρόνια αργότερα θα επαναλάβει την επιτυχία αυτή.
1963: Γεννιέται ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ Ράντι Τζόνσον.
1963: Είκοσι Αφροαμερικανοί μαθητές γίνονται δεκτοί σε δημόσια γυμνάσια στο Μπέρμινγκχαμ, το Μομπάιλ και το Τάσκγι στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, αφού ο κυβερνήτης Τζορτζ Γουάλας υπέκυψε στις πιέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να άρει το φυλετικό διαχωρισμό.
1964: Ιδρύεται ο Παλαιστινιακός Απελευθερωτικός Στρατός.
1966: Το περίφημο άλμπουμ των Μπιτλς "Ριβόλβερ" πηγαίνει στο Νο1 των βρετανικών τσαρτς, όπου θα μείνει για 6 εβδομάδες.
1967: Σε δημοψήφισμα στο Γιβραλτάρ, οι κάτοικοι ψηφίζουν υπέρ της συνέχισης της βρετανικής κυριαρχίας, με 12.138 ψήφους έναντι 44 υπέρ ισπανικής κυριαρχίας.
1968: Γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης του "Δύο καπνισμένες κάνες" και σύζυγος της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Μαντόνα, Γκάι Ρίτσι.
1971: Πεθαίνει ο Νικήτα Χρουστσόφ, 77 ετών, πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ (1953-1964), εξόριστος και ξεχασμένος.
1972: Γεννιέται Γκάντα Σούα, αθλήτρια του επτάθλου από την Συρία, η οποία το 1996 στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα της.
1972: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, σε ένα αμφιλεγόμενο παιχνίδι, οι ΗΠΑ χάνουν, για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα, από τη Σοβιετική Ένωση.
1972: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όταν χάνει από τον Τσέχο Vitezslav Macha με 5-2 στα σημεία.

1972: Ο Έμερσον Φιτιπάλντι γίνεται ο νεότερος νικητής σε αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος αυτοκινήτου.
1974: Η Πορτογαλική Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της με το όνομα Γουινέα Μπισσάου.
1975: Πεθαίνει στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας ο Άγγλος φυσικός Τζορτζ Τόμσον. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μαθηματικά και φυσική. Το 1937 παίρνει το Νόμπελ φυσικής. Ήταν γιος του διάσημου φυσικού και νομπελίστα Τζόζεφ Τζον Τόμσον που το 1906 τιμήθηκε και αυτός με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του "Ιππότη" το 1943. [γεν. 30/5/1892]. 
1976: Πεθαίνει ο Ντάλτον Τράμπο, αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας, ένας από τους δέκα «μαυροπινακισμένους» του Χόλιγουντ. («Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του») (Γεν. 9/12/1905)
1976: Από σύγκρουση 2 αεροσκαφών (ενός Trident της British Airways και ενός γιουγκοσλαβικού DC-9 ) σκοτώνονται και οι 176 επιβαίνοντες στη Γιουγκοσλαβία κοντά στο Ζάγκρεμπ.
1977: Εκτελείται στη λαιμητόμο στη Γαλλία ο Χαμίντα Τζαντούμπι, αλγερινής καταγωγής, δολοφόνος. Γίνεται ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελείται στη λαιμητόμο στη Γαλλία. Η θανατική ποινή στη χώρα καταργήθηκε οριστικά το 1981.
1978: Ο Ρόνι Πίτερσον τραυματίζεται σοβαρά στο Grand Prix της Μόντσα στην Ιταλία όταν η Lotus που οδηγεί προσκρούει σε προστατευτική μπάρα και αναφλέγεται. Ο Πίτερσον πεθαίνει την επομένη στο νοσοκομείο.
1979: Πεθαίνει στο Λονδίνο, από καρδιακή προσβολή, ο αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας, Αθηναγόρας Κοκκινάκης.
1979: Πεθαίνει ο Αγκοστίνιο Νέτο, 57 ετών, πρώτος Πρόεδρος της Αγκόλας από την ανεξαρτησία της (1975) ως το θάνατό του.
1980: Η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι "ενοποιημένο κράτος" και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.
1981: Μετά από 40 χρόνια "προσφυγιάς" η Γκουέρνικα, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, επιστρέφει στην Ισπανία.
1981: Στην Αίγυπτο, ο Σαντάτ κηρύσσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση.
1982: Η Άννα Βερούλη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους 13ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες με βολή 70.02 στο ΟΑΚΑ ενώ η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη και παίρνει το χάλκινο.
1983: 11 δυτικοευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν να επιβάλουν κυρώσεις στη Νότια Αφρική.
1983: Πεθαίνει ο Ελβετός φυσικός Φέλιξ Μπλοχ, ο οποίος το 1952 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον Έντουαρντ Μιλς Πουρσέλ, για τη μελέτη του στον πυρηνικό μαγνητισμό.
1984: Αναπτύσσεται το «τεστ DNA», που επιτρέπει τον καθορισμό της ταυτότητας ενός ατόμου με βάση το γενετικό του υλικό από τον Αμερικανό Tζέφρεϊς , καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.
1984: Πεθαίνει ο Τζερόμ Χανσέικερ, 98 ετών, Αμερικανός σχεδιαστής αεροσκαφών, πρωτοπόρος της αεροναυπηγικής. Σχεδίασε το NC (Navy Curtiss), αερόπλοιο, με το οποίο θα διέσχιζε τον Ατλαντικό. Ήταν το μεγαλύτερο αεροσκάφος της εποχής του, με 4 κινητήρες και εξαμελές πλήρωμα.
1985: Πατεντάρεται το παιδικό κάθισμα για το αυτοκίνητο, από τον Καρλ Χάσελ από το Οχάιο των ΗΠΑ.
1987: Η Αιθιοπία γίνεται λαϊκή δημοκρατία.
1988: Ο τυφώνας Τζίλμπερτ πλήττει την Τζαμάικα, το Τέξας και το Γιουκατάν, σκοτώνοντας 300 άτομα.
1989: Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.
1989: Η Ουγγαρία ανακοινώνει ότι θα επιτρέψει την είσοδο σε δεκάδες χιλιάδες Ανατολικογερμανούς, που θέλουν να καταφύγουν στη Δύση.
1989: Ο Γερμανός τενίστας Μπόρις Μπέκερ κατακτά το πρώτο του US Open όταν κερδίζει στον τελικό τον Νο 1 Ιβάν Λεντλ με 7-6, 1-6, 6-3, 7-6. Ο Λεντλ που έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενους τίτλους Open από το 1985 μέχρι το 1987 ισοφαρίζει το ρεκόρ των 8 συνεχόμενων συμμετοχών σε τελικούς Open του Μπιλ Τίλντεν (1918-1925).
1990: Ο τέως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γιώργος Πέτσος, καταθέτει στον ανακριτή για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
1990: Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη ανάμεσα σε Ερυθρούς Χμερ και κυβερνητικά στρατεύματα (είχε αρχίσει το 1978).
1990: Εγκαινιάζεται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β΄ η Βασιλική του Γιαμουσούκρο, στην Ακτή του Ελεφαντοστού , η μεγαλύτερη εκκλησία στην Αφρική και ίσως στον κόσμο.
1991: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών από AIDS ο ηθοποιός Μπραντ Ντέιβις, που είχε ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Το εξπρές του Μεσονυχτίου".
1991: Οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

1992: Στο Μεξικό, οικολόγοι αποκαλύπτουν ότι οκτώ εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων από τις ΗΠΑ εισέρχονται χωρίς έλεγχο τα τελευταία έξι χρόνια.
1993: Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα "Ελσίνκι Γουότς" εκφράζει την ανησυχία της για τις παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία και καταδικάζει το θάνατο τεσσάρων δημοσιογράφων.
1993: Ισραήλ και ΟΑΠ υπογράφουν και επίσημα το έγγραφο αμοιβαίας αναγνώρισής τους μετά από 30 χρόνια.
1993: Κάνει πρεμιέρα η αμερικανική σειρά X-files.
1993: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Μογκαντίσου, καθώς αμερικανικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ κατά Σομαλών διαδηλωτών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περίπου 100 άτομα.
1993: Η εύθραυστη πλειοψηφία που εξασφάλισε η ΝΔ με τις εκλογές του 1990 μετατρέπεται σε μειοψηφία, με την αποχώρηση από το κόμμα του βουλευτή Συμπιλίδη.
1994: Η Κούβα ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε περιορισμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς του πολιτισμού και των εμπορικών συναλλαγών, αλλά ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τα πολιτικά κόμματα.
1994: Οι 12 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων στο Βελιγράδι, υπό όρους.
1995: Στην Ιαπωνία, διαδηλωτές κατά των πυρηνικών δοκιμών πραγματοποιούν πορεία με κατεύθυνση τη γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο.
1995: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στο πλαίσιο της 60ής Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
1995: Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

1996: Στο Βέλγιο, συλλαμβάνονται 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και 11 αστυνομικοί, για την υπόθεση της παιδεραστίας.
1996: Δολοφονείται ο Μουρτάζα Μπούτο, αδερφός της Πακιστανής Πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο.
1997: Επιβεβαιώνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι τα ταφικά μνημεία του 5ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν σε οικόπεδο του Μεταξουργείου, ανήκουν στο δημόσιο νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών.
1997: Για πρώτη φορά ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Λαχείου καθιερώνεται και στην Ελλάδα.
1997: Αποφασίζεται η πώληση του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βορείου Ελλάδος", που εκδίδει τις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", στον επιχειρηματία Γ. Ραπτόπουλο.
1999: Ο ΟΗΕ αποχωρεί από το Ανατολικό Τιμόρ, καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις παραστρατιωτικών της Ινδονησίας.. Οι ΗΠΑ διακόπτουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ινδονησία.
1999: Σκοτώνεται ο «Μπιγκ Κατ» Γουίλιαμς, 66 ετών, Αμερικανός πυγμάχος. Υποκύπτει στα τραύματά του στο νοσοκομείο Ben Taub ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε από αυτοκίνητο. Στην μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του στις 13/11/1966 ο “πρωταθλητής του λαού” αγωνιζόμενος με ένα νεφρό έχασε από τον Muhammad Ali με νοκ άουτ στον 3ο γύρο.
2000: Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι Νέων στο Αγρίνιο κατακτά στο σλάλομ ο Γ. Λιάκος.
2000: Στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 12 έδρες.
2000: Τελούνται τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Σπύρου Λούη, μαραθωνοδρόμου νικητή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στο προάστιο Brighton – Le Sands του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Η κατασκευή του αγάλματος χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΤΕ.
2000: Ο 30χρονος πυροσβέστης Paolo Gislimberti τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι από χτύπημα τροχού κατά τη διάρκεια πολλαπλής σύγκρουσης στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Φόρμουλα 1 στην Μόντσα. Νικητής της κούρσας αναδεικνύεται ο Michael Schumacher.
2001: Από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Μάλι, σκοτώνονται και οι 8 επιβαίνοντες σ’ αυτό.
2001: Από κατανάλωση λαθραίου δηλητηριασμένου αλκοόλ (με μεθύλιο), χάνουν τη ζωή τους 33 άτομα στην Εσθονία και νοσηλεύονται άλλα 60.
2001: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίρει το εμπάργκο στα όπλα της Γιουγκοσλαβίας.
2001: Στην Αϊτή, 22 άτομα χάνουν τη ζωή τους από βουτιά λεωφορείου σε χαράδρα.
2001: Το Ναούρου συμφωνεί να δώσει καταφύγιο προσωρινά σε 700 αιτούντες άσυλο, που έφτασαν σε πρώτη φάση στην Αυστραλία (η τελευταία θα καλύψει τα έξοδα).
2001: Το Εργατικό κόμμα υφίσταται μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.
2001: Στα Φίτζι, έπειτα από τις εκλογές της 25/8-2/9, ορκίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Λαϊσίνια Νκαράσε.
2001: Με αφορμή την έναρξη της προβολής και στην Ελλάδα της σειράς «Μεγάλος Αδελφός» από τον ANT-1, διαδηλωτές ρίχνουν σκουπίδια έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού.
2001: Σκοτώνεται στην Οσάκα σε ατύχημα που συνέβη στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Γιουσίρο Γιάγκι, 72 ετών, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας. Πριν από μερικούς μήνες είχε εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη διετία ως πρόεδρος, ήταν διοικητικό στέλεχος της επιτροπής από το 1993.
2002: Η Ελβετία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
2002: Σε εκτροχιασμό τρένου στην ανατολική Ινδία, χάνουν τη ζωή τους 126 άνθρωποι (το ατύχημα αποδίδεται σε δολιοφθορά).
2002: Για πρώτη φορά σημαίνει στις ΗΠΑ πορτοκαλί συναγερμός στο σύστημα ασφαλείας.
2003: Δεκαεπτά χρόνια μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Oύλοφ Πάλμε, ένα νέο έγκλημα, η επίθεση με μαχαίρι κατά της δημοφιλούς υπουργού Eξωτερικών Aννα Λιντ την ώρα που εκείνη έκανε τις αγορές της σε πολυκατάστημα συγκλονίζει τη Σουηδία. Tο βράδυ, η κατάσταση της Λιντ χαρακτηριζόταν σοβαρή. Ο δράστης διέφυγε, ενώ ο πρωθυπουργός Πέρσον, εμφανώς ταραγμένος, ανέστειλε τις δραστηριότητες της εκστρατείας υπέρ του ευρώ, που βρίσκονταν στο απόγειό τους, τέσσερις μέρες πριν από το δημοψήφισμα της Kυριακής. H Λιντ, που θεωρείται ευρέως η πιθανότερη διάδοχος του Πέρσον ήταν έως σήμερα το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της εκστρατείας υπέρ του ευρώ.














2003: Βιντεοσκοπημένη ταινία, στην οποία εικονίζονται ο Mπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του Aϊμάν αλ Zαουάχρι προβάλλει, με την ευκαιρία της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Aλ Tζαζίρα». Tαυτόχρονα, με χωριστή μαγνητοφωνημένη ταινία, ο Zαουάχρι απηύθηνε πολεμικό πρόσταγμα προς Iρακινούς αντάρτες.
2003: Οι έλληνες ιστιοπλόοι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Ανοικτό Πρωτάθλημα Ισπανίας, με συμμετοχή 40 σκαφών από 15 χώρες, στην κατηγορία 470.
2003: Είκοσι τρία πτώματα ανασύρουν συνεργεία από το ποτάμι, στην περιοχή Πέπλο, και άλλα δύο φαίνονται από μακριά εγκλωβισμένα στις καλαμιές στην τουρκική όχθη του Εβρου. Εικοσιένας άνδρες και δύο γυναίκες, ασιατικής προέλευσης, πιθανότατα οι περισσότεροι Πακιστανοί. Eπίσης, πριν από τέσσερις ημέρες εκβράστηκε σε άλλο σημείο του ποταμού πτώμα γυναίκας που εκτιμάται ότι ανήκε στην ίδια ομάδα λαθρομεταναστών. Το πώς έφτασαν εκεί και τι ακριβώς συνέβη, ίσως να μη μαθευτεί ποτέ, αφού δεν βρέθηκαν επιζώντες που θα μπορούσαν να φωτίσουν με τη μαρτυρία τους την τραγωδία.
2003: Ο Σύρος πρόεδρος Mπασάρ Aλ Aσάντ αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Mουστάφα Mίρο και κατόπιν διορίζει τον πρόεδρο της βουλής Mοχάμεντ Nατζί Aλ Oτάρι επικεφαλής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης.
2004: Σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό στην Κρίστιανσαντ της Σουηδίας, με 2 νεκρούς και 30 τραυματίες.
2004: Ο τυφώνας «Ιβάν» πλήττει τη Γρενάδα με 24 νεκρούς, ενώ άφησε στη Βενεζουέλα, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο άλλους 9 νεκρούς.
2004: Ομάδα αστρονόμων στη Χιλή πιστεύουν ότι βρήκαν την πρώτη απευθείας εικόνα ενός πλανητικού συστήματος εκτός από το ηλιακό σύστημα. Το αστέρι ονομάζεται 2Μ1207 και απέχει 230 έτη φωτός, ενώ είναι μικρότερο από τον Ήλιο.
2005: Μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, το οποίο έπαιρνε μέρος σε άσκηση διοικητικής μέριμνας, συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή κοντά στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους.
2005: Αεροσκάφος Antonov ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας του Κονγκό συντρίβεται 50 χιλιόμετρα βορείως της Μπραζαβίλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Το αεροσκάφος της Air Kasai, εκτελούσε πτήση από το Κονγκό στην Κινσάσα του Ζαίρ, αλλά συνετρίβη πριν βγει από το Κονγκό.
2005: Η δραματική ταινία του σκηνοθέτη Ανγκ Λι Brokeback Mountain τιμάται με το Χρυσό Λιοντάρι του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, επικρατώντας έναντι 19 ταινιών και του φαβορί Καληνύχτα και καλή τύχη με την «υπογραφή» του Τζορτζ Κλούνι. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γουέστερν που καταπιάνεται με την ομοφυλοφιλική σχέση ανάμεσα σε δυο καουμπόι που γνωρίζονται στα βουνά του Γουαϊόμινγκ το καλοκαίρι του 1963. Ταινία δοσμένη με λυρισμό και λεπτότητα από τον Λι (Τίγρης και Δράκος) και πολύ καλές ερμηνείες από τον Χιθ Λέτζερ και τον Τζέικ Γκίλενχαλ.
2005: Η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς κατακτά το πρώτο γκραν σλαμ της καριέρας της, το αμερικανικό Όπεν, κερδίζοντας στον τελικό του απλού γυναικών, τη Μέρι Πιρς 6-3,6-1.
2005: Πεθαίνει ο Κώστας Κάππος, 68 ετών, αγωνιστής της Αριστεράς, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ.
2006: Τρία χρυσά από τον Νίκο Κουρτίδη κι ένα χάλκινο από τον Δημήτρη Παπαγερίδη είναι ο απολογισμός της ελληνικής άρσης βαρών στο ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων του Παλέρμο της Ιταλίας. Αν και ο ελαφρύτερος στην κατηγορία των 105 κιλών ο Κουρτίδης αποδείχτηκε ο πιο δυνατός, καθώς πρώτευσε στο αρασέ με 170 κιλά, στο ζετέ με 221 και στο σύνολο με 391. Μάλιστα στο ζετέ με τα 221 κιλά έκανε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και νέων ανδρών. Το παλιό είχε με 220 κιλά ο Κώστας Γκαρίπης.
2006: Στο φινάλε του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο εφήβων-νεανίδων στο Ταλίν της Εσθονίας κατακτά χάλκινο μετάλλιο ο Θόδωρος Μασμανίδης στα -90 κιλά, επικρατώντας στον τελικό των ρεπεσάζ με «Koka» του Λιθουανού Κάρολις Μπαουζά.
2006: Την αποχώρησή του από τις πίστες ανακοινώνει από τη Μόντσα ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ.
2006: Ο Ρότζερ Φέντερερ διατηρεί τα «σκήπτρα» στο αμερικανικό όπεν. Ο Ελβετός τενίστας, ο οποίος είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, νίκησε στον τελικό του φημισμένου τουρνουά γκραν σλαμ τον Αμερικανό Αντι Ρόντικ με 6-2, 4-6, 7-5, 6-1 και κατέκτησε για τρίτη φορά στην καριέρα του το εν λόγω τρόπαιο. Με αυτήν την επιτυχία, ο 25χρονος έφτασε τους 41 τίτλους στην καριέρα του και τους οκτώ μέσα στο 2006, συμπεριλαμβανομένων των κατακτήσεων των τροπαίων σε όπεν Αυστραλίας, Γουίμπλεντον και αμερικανικό όπεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φέντερερ έγινε ο δεύτερος τενίστας μετά το 1969 και τον Αυστραλό Ροντ Λέιβερ, ο οποίος έλαβε την ίδια χρονιά μέρος και στους τέσσερις τελικούς γκραν σλαμ.
2006: Η Σερβία συνεχίζει την κυριαρχία της στο ανδρικό πόλο. Στον τελικό του πρωταθλήματος Ευρώπης νικάει την Ουγγαρία 9-8. Τρίτη αναδείχθηκε η Ισπανία, που επεβλήθη της Ρουμανίας με 10-4. Μαζί με την Ελλάδα, την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα πήραν η Γερμανία και η Ρωσία. Η Ρωσία νίκησε την Ιταλία με 12-10 στον τελικό των γυναικών. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία, που επεβλήθη 12-11 της Ισπανίας. Στους αγώνες για την 5η θέση, η Ελλάς έχασε στους άνδρες από την Ιταλία με 10-11 στην παράταση και στις γυναίκες από την Ολλανδία, επίσης στην παράταση με 11-12.
2006: Σκοτώνεται ο Νοτιαφρικανός ποδοσφαιριστής Εμάνουελ Λεφούνα, 25 ετών. Ο ποδοσφαιριστής, μαχαιρώνεται στο γήπεδο από συμπαίκτη του που προφανώς θίχθηκε από την απόφαση του προπονητή να τον αντικαταστήσει. Το τραγικό συμβάν, έλαβε χώρα στην πόλη Πιτερμαρτιζμπουργκ, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, κατά τη διάρκεια αγώνα για την Γ` κατηγορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Star» ο 25χρονος πέθανε από αιμορραγία μπροστά στα έντρομα μάτια παικτών και φιλάθλων, πριν του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
2007: Ένα ηλιακό αεροσκάφος που αναπτύσσεται στη Βρετανία για στρατιωτική χρήση καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας για μη επανδρωμένο όχημα πετώντας για 54 ώρες πάνω από βάση στο Νέο Μεξικό. Το Zephyr (Ζέφυρος) της αμυντικής βιομηχανίας QinetiQ έφτασε μάλιστα σε ύψος 58.000 ποδών (18 χλμ), πολύ ψηλότερα από τα συμβατικά αεροπλάνα.Όπως αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας, το παγκόσμιο ρεκόρ μη επανδρωμένης πτήσεις κατέχει μέχρι σήμερα το αναγνωριστικό αεροσκάφος Global Hawk της Northrop Grumman, το οποίο πέταξε για 30 ώρες και 24 λεπτά το Μάρτιο του 2001.
2007: Στο Πακιστάν, επιστρέφει στη χώρα ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός Ναγουάζ Σαρίφ .Ειδικές δυνάμεις περικυκλώνουν το αεροσκάφος του Σαρίφ και ο ίδιος αρνείται να παραδώσει το διαβατήριό του. Έπειτα από δύο ώρες, ο πρώην Πρωθυπουργός τίθεται υπό κράτηση. Ο Σαρίφ απελαύνεται αεροπορικώς στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και έπειτα οδηγείται στη φυλακή, στο Πουντζάμπ.
2007: Πεθαίνει η Τζέιν Γουάινμαν, 90 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ, πρώτη σύζυγος του Ρόναλντ Ρέιγκαν.
2007: Πεθαίνει ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο η Ανίτα Ρόντικ, 64 ετών, ιδρύτρια της αλυσίδας καταστημάτων με είδη περιποίησης σώματος Body Shop.

































2008: Στο Ιράν από σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα νότια της χώρας, βρίσκουν το θάνατο τουλάχιστον 5 άνθρωποι και άλλοι 26 τραυματίζονται.

2008: Με επιτυχία στέφεται η έναρξη του ακριβότερου πειράματος στον κόσμο. Σε λειτουργία τέθηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).
2008: Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους 13ους Παραολυμπιακούς Αγώνες κατακτά ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στην κολύμβηση, με παγκόσμια επίδοση στα 100 μ. ελευθέρως (53.37), στην κατηγορία S13. Ο Γιάννης Πρώτος στα 400 μ. της κατηγορίας Τ13 με χρόνο 49.99 πήρε χάλκινο μετάλλιο.
2008: Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 5 χλμ. στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης σε ανοικτό νερό που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ, με χρόνο 52΄57΄΄02.
2008: Δολοφονείται σε βομβιστική επίθεση ο Σεϊχ Σαλέχ Αριντί, Μουσουλμάνος Δρούζος πολιτικός από το Λίβανο.
2009: Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοινώνει την αναγνώριση από τη χώρα του της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
2009: Στην Ουγκάντα, σε επεισόδια που ξεσπούν στην Καμπάλα ανάμεσα σε εκατοντάδες υποστηρικτές του βασιλιά της Μπουγκάντα και στην αστυνομία χάνουν τη ζωή τους 8 άτομα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα προφανή σχέδια της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο του βασιλιά σε μία επαρχία.
2009: Στο Μοντσεράτ, νέος ανώτερος υπουργός ορκίζεται ο Ρούμπεν Μιντ, το κόμμα του οποίου κέρδισε νίκη στις πρόωρες εκλογές στις 8 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας τις 6 επί συνόλου 9 εδρών στο κοινοβούλιο.
2009: Η Γερμανία κατακτά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών νικώντας την Αγγλία με 6-2 στον τελικό στη Φιλανδία.
2009: Πεθαίνει η Αμερικανίδα υπεραιωνόβια, γηραιότερη σε ηλικία βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Γερτρούδη Νουν, 110 ετών.
«Ευλογημένοι αυτοί που δεν ελπίζουν τίποτε, γιατί δεν θα απογοητευθούν ποτέ.»
Τζόναθαν Σουίφτ (1667–1745)
Αγγλοϊρλανδός σατιρικός συγγραφέας

Η παροιμία της μέρας:

Με το ζουρλό κουβέντιαζε και βαστά και λιθάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου