Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

www.irakleia.com

www.irakleia.com

Το 2006 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, δημιουργώντας την πρώτη δικτυακή πύλη για την Ηράκλεια Σερρών. Ήταν το δεύτερο εγχείρημα μια κι η πρώτη προσπάθεια έγινε με επιτυχία και το 2005 και την σελίδα: www.sidirokastro.com.
Η αγάπη σας έκανε αρκετά δημοφιλή την σελίδα που στις αρχές του χρόνου μπήκε στο μάτι των χάκερ, που δυστυχώς την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Η απουσία μου απ' την πόλη κι η έλλειψη μέσων δικτυακής επικοινωνίας, άφησε ένα μεγάλο κενό επικοινωνίας που σύντομα, ελπίζω πως τέλος του Ιούνη, θα είναι και πάλι έτοιμη για να κυκλοφορεί όπως τα προηγούμενα επτά χρόνια και πάλι από την ίδια διεύθυνση.
Προς το παρόν θα φιλοξενούμαστε στον δικτυακό ισότοπο της Google.
Αυτά έγραφα τον Μάρτιο του 2014 όταν συνέχισα να αρθρογραφώ από αυτό τον ισότοπο.
Ουδέν όμως μονιμότερο του προσωρινού!
Μάρτιος 2019!
Για την συντακτική επιτροπή
Γιάννης Τούσκας

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Η σκοτεινή πλευρά του Υδροχόου


Αν, έχει λέει! Και να δεις ένα κρύο που κάνει εκεί…

Είναι αυτό που λέμε, δεν θέλεις να δεις την ανάποδη πλευρά του. Είναι μερικές φορές που τον βλέπεις να εκφράζεται ή να κάνει πράγματα και απορείς εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο που ξέρεις κι αγαπάς!
Ορίστε η λίστα με τα 5 σκοτεινά του σημεία:
1. Κατεβάζει ρολά, κλείνει το μαγαζάκι και ψάχνεις να δεις που πήγε. Για να στο πω πιο απλά, ο Υδροχόος μπορεί να γίνει συναισθηματικά απόμακρος και ψυχρός.
2. Ωραία: ξέρουμε ότι είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος κι ωραίος. Παρόλα αυτά, μερικές φορές το τραβάει στα άκρα και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν σε έχει ανάγκη, ότι είναι μια χαρά και χωρίς εσένα, σαν να μην μετράς ένα πράγμα. Δεν είναι έτσι, αλλά έτσι καταλήγεις να νιώθεις.
3. Μερικές φορές, τον παρατηρείς και σκέφτεσαι ότι μπορεί αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, να νοιάζεται για τους άλλους και το καλό τους, περισσότερο από ότι για εσένα και το δικό σου καλό. Δεν αληθεύει, αλλά ίσως ο τρόπος του να σε κάνει να νιώθεις ριγμένος/η.
4. Το θαυμάσιο μυαλό του και το αδάμαστο πνεύμα του, μπορεί να είναι αναπόσπαστα κομμάτια της γοητείας του, αλλά παράλληλα μπορεί να σε φέρουν στα όρια της υπομονής και της αντοχής σου: ο Υδροχόος δεν αλλάζει γνώμη, δεν υποχωρεί από τις θέσεις του σε ότι πιστεύει εκείνος ότι είναι σωστό κι εν ολίγοις, μπορεί να σου προκαλέσει πραγματική ψυχική οδύνη όταν διαφωνείς μαζί του!
5. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι όποτε ένας Υδροχόος έχει δίκιο, εσύ έχεις άδικο ή δεν ξέρεις στην καλύτερη τι σου γίνεται. Κι έχει κι έναν μοναδικό τρόπο να σου σερβίρει την αλήθεια (ομολογουμένως) των αστοχιών, των λαθών, των μειονεκτημάτων σου… Ουφ, μα είναι τόσο επίπονος, τόσο συχνά…

Νάρκες στον λαβύρινθο του Διαδικτύου


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εκείνο το παλιό «μη μιλάς σε αγνώστους ακόμα και αν σου δώσουν καραμέλα», που κάθε γονιός έχει πει στο παιδί του με αυτήν ή παρόμοια διατύπωση, δεν εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε 14.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Το 70% των παιδιών έχει ανοίξει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο πριν να κλείσει τα 13 (ηλικιακό όριο), το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους και μάλιστα το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που «γνώρισε» στο Διαδίκτυο και το 14% μοιράζεται προσωπικό υλικό διαδικτυακά. Mάλιστα, το ποσοστό όσων ανταλλάσσουν «προσωπικό υλικό», που σημαίνει ανταλλαγή πολύ προσωπικών φωτογραφιών, στην πραγματικότητα εκτιμάται από την ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα ότι είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δηλώθηκε. «Η ανταλλαγή πολύ προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο στο Διαδίκτυο σε μια εφηβική σχέση είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική, κάτι σαν απόδειξη της αγάπης», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ψαρουδάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του κέντρου. «Φαίνεται όμως ότι οι έφηβοι δίστασαν να το παραδεχθούν, δεδομένου ότι τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν παρουσία εκπαιδευτικών», επισημαίνει.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.000 μαθητές ηλικίας από 10-17 ετών, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2018 σε 400 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Λάρισας με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από τα παιδιά κυρίως στο μάθημα της πληροφορικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα που έχει γίνει στην Ελλάδα με την έννοια του αριθμού των παιδιών που συμμετείχαν, με στόχο να διαμορφωθεί και η πολιτική στη συνέχεια.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα τις «βόλτες» των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, έχοντας ίσως την αίσθηση ότι εφόσον βρίσκονται καθισμένα στον καναπέ του σπιτιού τους είναι υπό έλεγχο και ασφαλή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι με εκείνους της πραγματικής ζωής και μάλιστα πολύ επιτυχέστερα μεταμφιεσμένοι. Από την πλευρά των γονιών χρειάζεται ενημέρωση. «Υπάρχουν οδηγίες και συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει ένας γονιός χωρίς να χρειάζεται να έχει πτυχίο πληροφορικής», τονίζει η κ. Ψαρουδάκη.
Το 21% των παιδιών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. Το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 5% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και το 17% έχει γίνει μάρτυρας τέτοιου περιστατικού.
Παρά το γεγονός ότι το 58% των παιδιών δηλώνει ότι έμαθε μόνο του να σερφάρει, θεωρούν ότι «ξέρουν» το Διαδίκτυο και μπορούν να το χειρίζονται με ασφάλεια. Μόνο το 12% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για να μιλάνε με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%), να παίζουν παιχνίδια (24%). Τα παιδιά και οι νέοι ενημερώνονται κυρίως από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα (36%) και από αναρτήσεις φίλων τους (15%). Περισσότεροι από τους μισούς, το 58%, δηλώνουν μάλιστα ότι μπορούν να ξεχωρίσουν μια αληθινή είδηση από μια ψευδή.
Οσον αφορά την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Το 71% των παιδιών παρακολουθεί video στο YouTube μέχρι 2 ώρες την ημέρα, 3-4 ώρες την ημέρα το 14% και περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα το 10%.Το 63% των παιδιών ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι 2 ώρες την ημέρα, το 13%, 3-4 ώρες και περισσότερες από 4 ώρες το 9%.
Μόλις το 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο Διαδίκτυο, ενώ το 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο Διαδίκτυο. Το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά είναι το Instagram με ποσοστό 51%, ενώ το Facebook χρησιμοποιείται μόλις από το 11% των παιδιών. Ακολουθεί το ΥouTube με 40%, το Messenger με 19%, το Viber με 17%, το Skype και το Snapchat με 11%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά στις 5 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.
Έντυπη

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η καλή διάθεση ξεκινάει από ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Σεροτονίνη, η «ορμόνη της χαράς» 
Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου με ορμονική δράση και είναι υπεύθυνη για τη διάθεση, τη συμπεριφορά, την όρεξη και την ποιότητα του ύπνου μας. Μελέτη του 2015 στη Cell Journal, αναφέρει ότι, αν και η σεροτονίνη είναι γνωστή ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, το 90% περίπου αυτής παράγεται στο γαστρεντερικό της σύστημα. Επίσης ότι εκτός από τις γνωστές επιδράσεις στην ψυχολογία μας, είναι εππλέον απαραίτητη για τις φυσιολογικές λειτουργίες του εντέρου. Η σεροτονίνη παράγεται από την τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ για την ανθρώπινη διατροφή. Όταν υπάρχει διαταραχή στην εντερική λειτουργία, όπως φλεγμονή, οξειδωτική βλάβη, μολύνσεις ή αυτοανοσία, η τρυπτοφάνη δεσμεύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Συνεπώς, παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η καρδιαγγειακή νόσος και η οστεοπόρωση, συνδέονται άμεσα με την έλλειψη σεροτονίνης όπως και με τη διαταραχή της ψυχικής υγείας.
Ο άξονας που συνδέει εγκέφαλο με πεπτικό σύστημα 
Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι κάθε άνθρωπος έχει δύο εγκεφάλους, με τον δεύτερο να βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Και οι δύο εγκέφαλοι διαμορφώνονται και αναπτύσσονται ταυτόγχρονα από το ίδιο είδος ιστού όπου το ένα τμήμα καταλήγει στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) και το άλλο στο εντερικό νευρικό σύστημα (πεπτικό). Η υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική μας ευεξία. Σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Τα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν την απορρόφηση βιταμινών του σώματος, τη ρύθμιση των ορμονών, την πέψη, την παραγωγή βιταμινών, την ανοσολογική αντίδραση, καθώς και την ικανότητα αποβολής τοξινών.

 Οι εντερικές διαταραχές οδηγούν σε ψυχική ανισορροπία 
Έρευνες έδειξαν ότι όταν το έντερο είναι ερεθισμένο ή φλεγμονώδες, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν ο οργανισμός προσπαθεί να απορροφήσει τροφές που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία ή παρουσιάζει ευαισθησία σε αυτές, επηρεάζεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκύπτουν αλλαγές στη διάθεση. Νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι η πεπτική λειτουργία μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως δεξιότητες σκέψης και μνήμης. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του εντέρου όπως η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή το διαρρέον έντερο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και από Αυτοάνοσα Νοσήματα αλλά και να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα για να αποκλειστεί η εμφάνιση διαταραχών στη διάθεση. 
Θεραπεύοντας τα αίτια και όχι τα συμπτώματα μπορούμε να νιώθουμε καλύτερα στην καθημερινότητα μας. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα μνήμης, ύπνου ή ισορροπίας αποτελούν συμπτώματα και πολλές φορές έπονται άλλων σημαντικών διαταραχών στο εντερικό μας σύστημα.
Φροντίζοντας την υγεία του εντέρου μας
Η διατροφή του μέσου Ελληνα, γεμάτη με επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, καθιστά με την πάροδο του χρόνου το έντερο λιγότερο λειτουργικό και συμβάλλει στην σταδιακή καταστροφή του. Διατροφή γεμάτη με υδατάνθρακες και γλουτένη είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, καθώς επιτρέπει στα κακά βακτήρια στο έντερο να αναπτύσσονται ταχύτατα. Αυτός ο τύπος διατροφής, που προκαλεί βλάβη στο έντερο, έχει συνδεθεί με θέματα ψυχικής υγείας, που κυμαίνονται από πονοκεφάλους μέχρι κατάθλιψη και άνοια.
Ανιχνεύοντας τα βαθύτερα αίτια παθολογικών καταστάσεων 
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις Μεταβολικού Προφίλ, αποτελούν τον πιο πλήρη και ολοκληρωμένο έλεγχο του εντερικού μικροβιώματος και των λειτουργιών του γαστερντερικού μας συστήματος. Διερευνούν σε βάθος τα αίτια των παθολογικών καταστάσεων, που αφορούν τόσο στο Γαστρεντερικό σύστημα όσο και στο αλληλένδετό του, Νευρικό σύστημα.
Dr. Νικολέτα Κοḯνη M.D Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Diplomate and Board Certied in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine) 

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Όταν ένας Έλληνας γονιός βρέθηκε σε Σουηδικό σχολείο

Όταν ένας Έλληνας γονιός βρέθηκε σε Σουηδικό σχολείο


Ανάμεσα στο ελληνικό και στο σουηδικό σχολείο υπάρχει χάσμα. Ένα χάσμα που ξεκινάει από τη διδασκαλία, την βαθμολόγηση, τα διαγωνίσματα, τις σχολικές συνήθειες, τη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχολικό σύστημα από την αρχή ως το τέλος του.

Φανταστείτε λοιπόν έναν έλληνα που έχει τελειώσει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό σχολείο στη χώρα μας να βρεθεί στη Σουηδία και να στείλει το παιδί του εκεί στο σχολείο.
Τις παρακάτω διαφορές εντοπίζει έλληνας χειρουργός που βρέθηκε μάλλον σε αυτή τη θέση που περιγράψαμε. Να τι γράφει:
«Πόσο αμήχανη είναι εκείνη η στιγμή που πηγαίνεις με τα παιδιά σου και αγοράζεις σχολικά είδη , σάκα , τετράδια , κασετίνες, μολύβια και την επομένη μαθαίνεις ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Πόσο περίεργα ακούγεται η άποψη ότι «σημαντικότερο από το να διαβάσει το παιδί ένα σχολικό βιβλίο είναι να το παραδώσει στο τέλος της χρονιάς ανέπαφο όπως ακριβώς το παρέλαβε γιατί απλά αποτελεί δημόσια περιουσία» . Πόσο οικεία μπορεί να είναι η εικόνα όταν πηγαίνεις να παραλάβεις τα παιδιά από το σχολείο περασμένες έξι το απόγευμα και τα βρίσκεις να παίζουν Playstation με τους συμμαθητές τους μέσα στη σχολική τάξη. Πόσο παράξενο το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου να περιλαμβάνει βόλτα στο σχολείο και παιχνίδι στο γήπεδο ή το παγοδρόμιο τα οποία είναι ανοικτά και προσβάσιμα όλες τις ημέρες.
Είναι αλήθεια ότι η αρχική επαφή ενός ´Έλληνα γονιού με το Σουηδικό σύστημα εκπαίδευσης προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως θα έλεγα συναισθήματα αμηχανίας . Όταν έχεις ανατραφεί και αποφοιτήσει από ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο χρόνος παραμονής στην αίθουσα διδασκαλίας αποτελεί υποδιαίρεση του εκπαιδευτικού χρόνου , ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να συμπληρωθεί με φροντιστήρια και πολύωρη μελέτη στο σπίτι , πώς μπορείς να αποδεχτείς ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στην σχολική αίθουσα και μάλιστα πολύ πριν σημάνει το κουδούνι λήξης της σχολικής ημέρας μιας και οι τελευταίες 2-3 ώρες είναι καθαρά και μόνο για ψυχαγωγία και παιχνίδι.
Πως μπορούν να ηχήσουν στα αυτιά ενός Έλληνα γονιού οι παρακάτω δέκα απόψεις;
– Τα διαγωνίσματα απαγορεύονται γιατί υπονομεύουν την ομαλή ένταξη του παιδιού στην ομάδα και στην από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Όταν αναγκάζουμε το παιδί να κρύβει το γραπτό του από το διπλανό του , πως θα του ζητήσουμε αργότερα ως πολίτη και μέλους της κοινωνίας να συνεργαστεί με το διπλανό του για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.
– Η βοήθεια των γονιών προς το παιδί στο σπίτι , το λεγόμενο διάβασμα , είναι η πρωταρχική μορφή της παραπαιδείας . Το παιδί μαθαίνει στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία ότι το σχολείο χρειάζεται συμπλήρωμα αλλά και έλεγχο από τους γονείς και αργότερα από τα φροντιστήρια. Η εμπλοκή των γονέων είναι επιθυμητή αλλά να περιορίζεται σε εξωσχολική θεματολογία.
– Oι εκδρομές και οι κάθε είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές με τα μαθηματικά και τη γλώσσα και προγραμματισμένες σε εβδομαδιαία βάση. Όταν το παιδί μαθαίνει ότι η εκδρομή έρχεται ως επιβράβευση τότε αυτομάτως θέτει στο μυαλό του το μάθημα ως τιμωρία. Όταν ο διευθυντής του σχολείου αποφασίζει για την εκδρομή με βάση τις διαθέσεις των δασκάλων , την πορεία των μαθημάτων και τις καιρικές συνθήκες τότε το παιδί ανατρέφεται σε ένα περιβάλλον όπου η ψυχαγωγία περιθωριοποιείται και συγκαταλέγεται στις δευτερεύουσες προτεραιότητες της ζωής.
– Μία ημέρα την εβδομάδα η προσέλευση στην πρώτη σχολική ώρα γίνεται οικιοθελώς και το παιδί αν θέλει επιλέγει να κοιμηθεί παραπάνω ή να δει τηλεόραση , ανάλογα πάντα και με το πρόγραμμα και τις ανάγκες της οικογένειας του.
– Ο γονέας δεν έχει κανένα έλεγχο επί της σίτισης του παιδιού , το οποίο λαμβάνει σχεδόν όλα τα γεύματα της ημέρας στο σχολείο. Δεν υπάρχει κυλικείο , δεν επιτρέπεται το φαγητό από το σπίτι , παρά μόνο φρούτα . (Κάλλιστα μπορείς να παραλάβεις το παιδί σου το απόγευμα νηστικό γιατί δεν του άρεσε το φαγητό του σχολείου)
– Οι «απαγορευμένες» και «επικίνδυνες» αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Ιντερνέτ , προβλέπονται από το σχολείο το οποίο παρέχει και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ( οθόνες , υπολογιστές , κονσόλες παιχνιδιών )
– Ένα δίωρο την εβδομάδα, το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και επιλέγουν τα παιδιά κάθε φορά με ψηφοφορία τι μάθημα θέλουν να κάνουν . Έτσι η μειοψηφία μαθαίνει να ακολουθεί την απόφαση της πλειοψηφίας και όλοι μαζί αντιλαμβάνονται πως οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζουν επί του πρακτέου την καθημερινή μας ζωή . (Όχι , δεν επιλέγουν κάθε φορά γυμναστική)
– Η κάθε σχολική τάξη έχει στη διάθεσή της ένα μικρό χρηματικό ποσό από το μπάτζετ του σχολικού προϋπολογισμού το οποίο αποφασίζουν οι μαθητές πού θα το διαθέσουν και κάνουν έρευνα αγοράς μόνοι τους.
– Οι σχολικές αίθουσες διατίθενται τα σαββατοκύριακα στους μαθητές για τα σχολικά πάρτυ , οι οποίοι είναι υπεύθυνοι (μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων) για την παράδοση τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν.
– Κάθε τρίμηνο οι μαθητές δεν βαθμολογούνται , αλλά βαθμολογούν το σχολείο , τα μαθήματα , τους εκπαιδευτικούς . Απαντούν σε ανάλογα ερωτηματολόγια για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο , τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών και αναφέρουν τις προτάσεις τους για αλλαγές.»
Κείμενο: Ταχταράς Ευάγγελος, χειρουργός
Πηγή: iPaideia.gr

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Όχημα εκτάκτων αναγκών στο Δήμο Ηράκλειας

 Πολυεργαλείο



Νέο όχημα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών απέκτησε ο Δήμος Ηράκλειας. Πρόκειται ένα ημιφορτηγό 4×4 που διαθέτει αυτόνομο σύστημα πυρόσβεσης και ταυτόχρονα μπορεί να μετατραπεί σε εκχιονιστικό όχημα, με αποσπώμενη λεπίδα αποχιονισμού και αλατιέρα.


«Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του έργου της πυροπροστασίας και στην κατάσβεση των πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο, όσο και στον καθαρισμό από τα χιόνια το χειμώνα» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ηράκλειας Νίκος Μουρατίδης.

Η αγορά του οχήματος έγινε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και κόστισε  22.000 ευρώ.
Θάλεια Καμπουρίδου
Πηγή : ΕΡΤ Σερρών

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Στην Ηράκλεια Σερρών ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΥΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης

Η Ηράκλεια Σερρών ήταν ο πρώτος σταθμός της διήμερης περιοδείας του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΥΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σήμερα στην Π.Ε Σερρών. 

Στις 11 περίπου το πρωί είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εκπροσώπους λαϊκών αγορών και αντιπροσωπεία πρώην εποχικών πυροσβεστών, όπου άκουσε και κατέγραψε τα αιτήματά τους.

«Ήρθα κυρίως για να ακούσω και όχι για να πω, να ακούσω τα προβλήματα, τα αιτήματα και στο μέτρο των δυνάμεών μου ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μπορώ να πω που μπορώ να βοηθήσω και πως.





Ακολούθησε επίσκεψη στο Α.Τ Ηράκλειας το οποίο αναμένεται να γίνει η μετεγκατάστασή του στο κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου. Τον κ. Παπαδημούδη υποδέχθηκαν ο Γενικός Πειφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης και ο Αστυνομικός Δ/ντής Σερρών Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης για την κατάσταση αστυνόμευσης στην περιοχή αλλά και όλη την Π.Ε « Με στοχευμένες ενέργειες, με τα δεδομένα που έχουμε και με την ανάλυση των τοπικών δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, έχουμε ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης το οποίο είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, καλύπτουμε τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως τον έλεγχο της παραβατικότητας, με το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ, με σκοπό την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και στοχευμένες ενέργειες και δράσεις που έχουν σχέση με τις ομάδες ΟΠΚΕ πρωί και απόγευμα, με τις ομάδες ΔΙΑΣ τις απογευματινές ώρες, με πρόγραμμα τροχαίας αστυνόμευσης και γενικότερα με εποχούμενες περιπολίες της Ασφαλειας προκειμένου οι έλεγχοι να είναι πλήρεις, σύντομοι και αποτελεσματικοί» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.


Ο κ.Παπαδημούλης σημείωσε πως η αίσθηση που υπάρχει σε ολόκληρη την Ε.Ε είναι ότι η χώρα μας γενικά είναι μια ασφαλής χώρα, διότι αυτό το μήνυμα μεταφέρουν οι δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την πατρίδα μας κάθε χρόνο, σημειώνοντας τη σπουδαιότητα του αισθήματος της ασφάλειας και για τον κάτοικο και για τον επισκέπτη . « Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την πατρίδα μας, υπηρετούμε τον πολίτη και περνάμε και ένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι μια χώρα σταθερή , ήρεμη που έχει πολλές ομορφιές και που αξίζει να έρθει σ αυτήν και να την επισκεφθεί και να επενδύσει και να αξιοποιήσει δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Ειδικά η περιοχή της Β.Ελλάδος, ειδικά η Μακεδονία μας είναι μια περιοχή η οποία ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια και με ειρηνική συνεργασία με τους γείτονές μας, μπορεί να έχει και πολύ μεγάλα οφέλη όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στον τομέα της οικονομίας» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Σχετικά με τη μεταστέγαση του Α.Τ είπε πως από την πλευρά του στην επικοινωνία του με την αρμόδια Υπουργό θα ζητήσει το θέμα αυτό να είναι στα ψηλά των προτεραιοτήτων.
Πηγή