Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η καλή διάθεση ξεκινάει από ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Σεροτονίνη, η «ορμόνη της χαράς» 
Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου με ορμονική δράση και είναι υπεύθυνη για τη διάθεση, τη συμπεριφορά, την όρεξη και την ποιότητα του ύπνου μας. Μελέτη του 2015 στη Cell Journal, αναφέρει ότι, αν και η σεροτονίνη είναι γνωστή ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, το 90% περίπου αυτής παράγεται στο γαστρεντερικό της σύστημα. Επίσης ότι εκτός από τις γνωστές επιδράσεις στην ψυχολογία μας, είναι εππλέον απαραίτητη για τις φυσιολογικές λειτουργίες του εντέρου. Η σεροτονίνη παράγεται από την τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ για την ανθρώπινη διατροφή. Όταν υπάρχει διαταραχή στην εντερική λειτουργία, όπως φλεγμονή, οξειδωτική βλάβη, μολύνσεις ή αυτοανοσία, η τρυπτοφάνη δεσμεύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Συνεπώς, παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η καρδιαγγειακή νόσος και η οστεοπόρωση, συνδέονται άμεσα με την έλλειψη σεροτονίνης όπως και με τη διαταραχή της ψυχικής υγείας.
Ο άξονας που συνδέει εγκέφαλο με πεπτικό σύστημα 
Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι κάθε άνθρωπος έχει δύο εγκεφάλους, με τον δεύτερο να βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Και οι δύο εγκέφαλοι διαμορφώνονται και αναπτύσσονται ταυτόγχρονα από το ίδιο είδος ιστού όπου το ένα τμήμα καταλήγει στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) και το άλλο στο εντερικό νευρικό σύστημα (πεπτικό). Η υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική μας ευεξία. Σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Τα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν την απορρόφηση βιταμινών του σώματος, τη ρύθμιση των ορμονών, την πέψη, την παραγωγή βιταμινών, την ανοσολογική αντίδραση, καθώς και την ικανότητα αποβολής τοξινών.

 Οι εντερικές διαταραχές οδηγούν σε ψυχική ανισορροπία 
Έρευνες έδειξαν ότι όταν το έντερο είναι ερεθισμένο ή φλεγμονώδες, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν ο οργανισμός προσπαθεί να απορροφήσει τροφές που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία ή παρουσιάζει ευαισθησία σε αυτές, επηρεάζεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκύπτουν αλλαγές στη διάθεση. Νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι η πεπτική λειτουργία μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως δεξιότητες σκέψης και μνήμης. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του εντέρου όπως η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή το διαρρέον έντερο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και από Αυτοάνοσα Νοσήματα αλλά και να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα για να αποκλειστεί η εμφάνιση διαταραχών στη διάθεση. 
Θεραπεύοντας τα αίτια και όχι τα συμπτώματα μπορούμε να νιώθουμε καλύτερα στην καθημερινότητα μας. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα μνήμης, ύπνου ή ισορροπίας αποτελούν συμπτώματα και πολλές φορές έπονται άλλων σημαντικών διαταραχών στο εντερικό μας σύστημα.
Φροντίζοντας την υγεία του εντέρου μας
Η διατροφή του μέσου Ελληνα, γεμάτη με επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, καθιστά με την πάροδο του χρόνου το έντερο λιγότερο λειτουργικό και συμβάλλει στην σταδιακή καταστροφή του. Διατροφή γεμάτη με υδατάνθρακες και γλουτένη είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, καθώς επιτρέπει στα κακά βακτήρια στο έντερο να αναπτύσσονται ταχύτατα. Αυτός ο τύπος διατροφής, που προκαλεί βλάβη στο έντερο, έχει συνδεθεί με θέματα ψυχικής υγείας, που κυμαίνονται από πονοκεφάλους μέχρι κατάθλιψη και άνοια.
Ανιχνεύοντας τα βαθύτερα αίτια παθολογικών καταστάσεων 
Οι εξειδικευμένες εξετάσεις Μεταβολικού Προφίλ, αποτελούν τον πιο πλήρη και ολοκληρωμένο έλεγχο του εντερικού μικροβιώματος και των λειτουργιών του γαστερντερικού μας συστήματος. Διερευνούν σε βάθος τα αίτια των παθολογικών καταστάσεων, που αφορούν τόσο στο Γαστρεντερικό σύστημα όσο και στο αλληλένδετό του, Νευρικό σύστημα.
Dr. Νικολέτα Κοḯνη M.D Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Diplomate and Board Certied in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου