Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα, το 1981, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM

Σαν σήμερα, το 1981, κυκλοφορεί στην αγορά ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής

Σαν σήμερα, το 1981, κυκλοφορεί στην αγορά ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής  ASSOCIATED PRESS


Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η καθημερινότητά σου χωρίς ίντερνετ, λάπτοπ, κινητό, tablet ή υπολογιστή;

Πιστεύεις ότι πριν μόλις 38 χρόνια κατασκευάστηκε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, ο πρόδρομος όλων των παραπάνω κατασκευών;
Και όμως, σαν σήμερα, το 1981, κυκλοφόρησε το πρώτο pc στην αγορά στην τιμή των 1.565 δολαρίων. Βέβαια ο υπολογιστής αυτός δεν είχε καμία σχέση με τον υπολογιστή που γνωρίζουμε σήμερα.
Η IBM (International Business Machines Corporation) ιδρύθηκε το 1888 ως Computing Tabulating Recording Company και μετονομάσθηκε σε IBM το 1924. Πρόκειται για μία πολυεθνική εταιρεία υπολογιστών με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και θεωρείται από τις σπουδαιότερες εταιρίες υπολογιστών παγκοσμίως, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η δεκαετία του ΄80 ήταν από τις σημαντικότερες στην πολυετή ιστορία της.
Σημείο - σταθμός στον κόσμο της Τεχνολογίας ήταν η 24η Απριλίου του 1981, όταν η IBM κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή IBM PC, γνωστός και ως 5150, στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
Πρόκειται για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή 8/16 -bit.
Περιείχε τον επεξεργαστή 8088 της εταιρείας Intel σε ταχύτητα 4,77 MHz, 16 Kb κύριας μνήμης που μπορούσε να επεκταθεί ως τα 256 Kb, ασπρόμαυρη οθόνη και μία ή δύο μονάδες δισκέτας 5,25" των 160 Kb. Ο νέος αυτός υπολογιστής μπήκε στην αγορά των μικροϋπολογιστών με πωλήσεις 136.000 IBM PC μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο της κυκλοφορίας του.
Διέθετε ως λειτουργικό σύστημα το PC-DOS, δημιουργία της Microsoft, της εκκολαπτόμενης τότε εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς.
Η χρονιά αυτή θεωρείται τομή στην ιστορία των υπολογιστών, καθώς συνέβαλε στην έναρξη μίας νέας εποχής, τόσο για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, όσο και για την ανοιχτή αρχιτεκτονική του, που υπήρξε πρόγονος όλων των συμβατών IBM υπολογιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου