Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Το κατά Ιωάννη πόνημα της 9ης Ιανουαρίου 2021

 

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του κατά Ιωάννη πονήματος, ξημέρωσε η Ανατολή του Σαββάτου 9ης Ιανουαρίου 2021, είμαστε στην 9η μέρα του 2021,

ο ήλιος ανέτειλε στις 07:39 και θα μας αποχαιρετήσει στις 17:24 η Σελήνη βρίσκεται σε φθίνουσα φάση και θα χει 19% φωτεινότητα αν είναι ορατή (υπάρχει συννεφιά στην περιοχή), είχε ανατείλει στις 03:48 και θα δύσει στις 13:48, η  θερμοκρασία στην Ηράκλεια είναι 9 °C με αίσθηση σαν 8,9°C Για σήμερα προβλέπεται Βροχή. Μέγιστη θερμοκρασία 15C. Άνεμοι ΒΒΔ με ταχύτητα 10 έως 15 χλμ. Πιθ. βροχής 70%. Μέσα από τη κάρδια και τη ψυχή μου, θα θελα να ευχηθώ χρονιά καλά, με υγεία πάνω απ όλα, αισιοδοξία και άπειρα χαμογέλα! Καλή ανάγνωση! Σήμερα γιορτάζουν: Παρθένα, Παρθενόπη και τα υποκοριστικά τους!

Επέτειοι και λοιπές Γιορτές: Εθνική μέρα του Βερίκοκου στις Η.Π.Α.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

·          Άγιος Πολύευκτος

·          Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός

·          Όσιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβαστείας

·          Αγία Αντωνίνα που μαρτύρησε στη Νικομήδεια

·          Άγιος Λαυρέντιος ο Μάρτυρας

·          Μνήμη Μεγάλου Σεισμού

·          Άγιος Φίλιππος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας

·          Άγιος Αδριανός ηγούμενος Καντουαρίας

·          Άγιος Βριθγουλντος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας

·          Όσιος Ιωνάς ο Γέροντας

·          Όσιοι Βασίλειος και Γρηγόριος οι Θαυματουργοί


Το Ανάγνωσμα της μέρας:

ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ Ϛ´ 10 - 17

10 Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί μου, ἐνδυναμοῦσθε ἐν Κυρίῳ καὶ ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος αὐτοῦ. 11 ἐνδύσασθε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸ δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρὸς τὰς μεθοδείας τοῦ διαβόλου· 12 ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις. 13 διὰ τοῦτο ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι. 14 στῆτε οὖν περιζωσάμενοι τὴν ὀσφὺν ὑμῶν ἐν ἀληθείᾳ, καὶ ἐνδυσάμενοι τὸν θώρακα τῆς δικαιοσύνης, 15 καὶ ὑποδησάμενοι τοὺς πόδας ἐν ἑτοιμασίᾳ τοῦ εὐαγγελίου τῆς εἰρήνης, 16 ἐν πᾶσιν ἀναλαβόντες τὸν θυρεὸν τῆς πίστεως, ἐν ᾧ δυνήσεσθε πάντα τὰ βέλη τοῦ πονηροῦ τὰ πεπυρωμένα σβέσαι· 17 καὶ τὴν περικεφαλαίαν τοῦ σωτηρίου δέξασθε, καὶ τὴν μάχαιραν τοῦ Πνεύματος, ὅ ἐστι ῥῆμα Θεοῦ,

Ερμηνευτική απόδοση

10 Λοιπόν, αδελφοί μου, γίνεσθε ισχυροί και δυνατοί πνευματικώς δια του Κυρίου και δια της ακατανικήτου αυτού δυνάμεως. 11 Ενδυθήτε όλα τα όπλα του Θεού, δια να ημπορήτε να αντισταθήτε εις τας δολίας και πονηράς μεθόδους και παγίδας του διαβόλου. 12 Διότι ο αγών, που έχομεν αναλάβει, δεν είναι αγών προς ανθρώπους με αίμα και σάρκα, αλλά προς τας πονηράς αρχάς και εξουσίας, προς τα πλήθη των πονηρών πνευμάτων, προς τους καταχθονίους κοσμοκράτορας, που κυριαρχούν επί ανθρώπων ευρισκομένων στο βαθύ σκότος του αμαρτωλού τούτου αιώνος. Ο αγών μας διεξάγεται αναντίον των πνευματικών αυτών πονηρών όντων και γίνεται χάριν της κληρονομίας της βασιλείας των ουρανών. 13 Δια τούτο πάρετε επάνω σας όλα τα όπλα, που δίνει ο Θεός, δια να ημπορέσετε να αντισταθήτε κατά την ημέραν των πονηρών πειρασμών και κινδύνων, και αφού εκτελέσετε με κάθε ακρίβειαν όλα τα καθήκοντά σας και νικήσετε, να σταθήτε σταθερά εις την θέσιν σας. 14 Σταθήτε, λοιπόν, ακλόνητοι στον αγώνα αυτόν, αφού ζωσθήτε την αλήθειαν, ωσάν την ζώνην που σφίγγουν εις την μέσην των οι πολεμισταί, δια να είναι ευκίνητοι, και ενδυθήτε σαν άλλον θώρακα την δικαιοσύνην, δια να είσθε απρόσβλητοι από τα βέλη της αδικίας και της ιδιοτελείας. 15 Και όπως οι πολεμισταί φορούν εις τα πόδια των υποδήματα, δια να τρέχουν με ασφάλειαν και ευκολίαν, και σεις φορέσατε την ετοιμασίαν, που απαιτεί το Ευαγγέλιον της ειρήνης, δια να κινήσθε με άνεσιν και δραστηριότητα. 16 Μαζή δε με όλα αυτά πάρετε επάνω σας και κρατείτε σταθεράν σαν άλλην ασπίδα την πίστιν, με την οποίαν θα ημπορέσετε να εξουδετερώσετε και σβήσετε όλους τους φλογοβόλους πειρασμούς του πονηρού, που ομοιάζουν με πύρινα βέλη. 17 Και δεχθήτε σαν άλλην περικεφαλαίαν την πεποίθησιν της σωτηρίας (δια να ασφαλίζετε και προφυλάσσετε έτσι τον νουν σας από λογισμούς αμφιβολίας). Παρετε και την μάχαιραν του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι ο άδολος και φωτεινός λόγος του Θεού.

Παρθενομάρτυς Παρθένα η Εδεσσαία

Αγία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 9 Ιανουαρίου.

Αγία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, η Παρθένα καταγόταν από την Έδεσσα και γεννήθηκε κάπου στα μέσα του 14ου αιώνα. Ήταν κόρη του πρόκριτου της πόλης Πέτρου Κασιδιάρη και ζούσε βίο ασκητικό και σεμνό, όπως υπονοεί και το όνομά της.

Κατά το έτος 1375, τα τότε Βοδενά, που τα κατείχαν οι Σέρβοι του Στέφανου Δουσάν, πολιορκήθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ήταν η περίοδος που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή και έπνεε τα λοίσθια. Οι κάτοικοί της αμύνθηκαν σθεναρά και με ηρωισμό, ενθαρρυνόμενοι από τον ιερομόναχο Σεραφείμ, εφημέριο του μητροπολιτικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι Τούρκοι απογοητευμένοι από τη διαφαινόμενη αποτυχία τους σκέφτηκαν προς στιγμή να λύσουν την πολιορκία.

Και τότε ήλθε ως από μηχανής θεός ο πατέρας της Παρθένας. Ο άρχοντας της πόλης χρηματίστηκε από τους πολιορκητές και τους οδήγησε από μία μυστική δίοδο μέσα στην Έδεσσα στις 26 Δεκεμβρίου του 1375. Αμέσως, οι εισβολείς επιδόθηκαν σε σφαγές, διαρπαγές, ατιμώσεις και εξανδραποδισμό των κατοίκων της. Συνέλαβαν, μεταξύ άλλων, τον ιερομόναχο Σεραφείμ και μετά από σκληρά βασανιστήρια τον έπνιξαν στον μεγάλο καταρράκτη.

Το επόμενο βήμα του προδότη Κασιδιάρη ήταν να αλλαξοπιστήσει και να γίνει Μουσουλμάνος. Προσπάθησε, μάλιστα, να πείσει και την κόρη του να απαρνηθεί τον Χριστό. Όταν αυτή παρέμεινε σταθερή στην πίστη της, την παρέδωσε στον κατακτητή Πασά για να κοσμήσει το χαρέμι του, αφού πρώτα χειροδίκησε εναντίον της. Στη συνέχεια ανέλαβαν να τη «συνετίσουν» οι άνδρες του Πασά. Τη βασάνιζαν επί τρεις ημέρες και όταν αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, την οδήγησαν ολόγυμνη σε ένα λόφο, όπου την έθαψαν ζωντανή.

Απολυτίκιον

Θείον βλάστημα, Εδέσσης ώφθης, και ισότιμος, κλεινών Μαρτύρων, Αθληφόρε Παρθένα φερώνυμε· του γαρ πατρός την κακίαν ελέγξασα, υπέρ Χριστού θεοφρόνως ενήθλησας· όθεν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν καὶ μέγα έλεος.

ορθόδοξος συναξαριστής

Ο σεισμός του 869

Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα...

Ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι



Στις 9 Ιανουαρίου του 869 ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα. Την εποχή εκείνη στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας βρισκόταν ο Βασίλειος Α' ο Μακεδών, ιδρυτής της Μακεδονικής Δυναστείας. Οι σεισμολόγοι στις μέρες μας υπολόγισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.

Ο βυζαντινός συγγραφέας Νικήτας Παφλαγών (περίπου 885 - μέσα του 10ου αι.) χαρακτήρισε τον σεισμό «φρικωδέστατο» και ανέφερε ότι πολλές εκκλησίες, φρούρια και σπίτια γκρεμίστηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ζώων σκοτώθηκε. Ο ναός της Αγίας Σοφίας ρηγματώθηκε σε πολλά μέρη, ενώ κατέπεσε ο μεγάλος τρούλος του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω Σίγματι.

Την ώρα εκείνη στο ναό ετελείτο θεία λειτουργία. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο τρίχρονος Λέων, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Λέων ΣΤ' ο Σοφός, που σώθηκε από τύχη αγαθή. Τον σεισμό φαίνεται να είχε προβλέψει ο βυζαντινός λόγιος Λέων ο Μαθηματικός ή Φιλόσοφος (περίπου 790 - μετά το 869), ο οποίος διακρινόταν για τις αστρολογικές του προβλέψεις.

Το γεγονός του μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται και σε κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, αλλά με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου.

Η μνήμη του σεισμού έχει περιληφθεί στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Ιανουαρίου.

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης:

Για τους παντρεμένους κομποσχοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας

Ήταν κάποιο ανδρόγυνο ευλαβές και είχαν εννιά παιδιά. Ο σύζυγος ήταν πάρα πολύ ευλαβής και ολίγον τι ζηλωτής στα πνευματικά.

Όταν ερχόταν στη Μονή το βράδυ μόνη της η σύζυγος με τα παιδιά κλαίγανε, φώναζαν αυτά, έκλαιγε και αυτή γιατί κουραζόταν…

Αυτός πήγαινε σ’ ενα παρεκκλήσι των Αγίων Aναργύρων έκανε μετάνοιες, κομποσχοίνι και αγρυπνούσε.

Η σύζυγος παραπονιόταν και έκλαιγε στον Γέροντα και είχε δίκιο.

Την άλλη μέρα ο Γέροντας μόλις τους είδε στην αυλή μαζί κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και ότι είχαν έλθει σε καυγά μεταξύ τους.

Ο Γέροντας μιλάει με γλυκά λόγια και διάκριση για να παρηγορήσει την πονεμένη μητέρα και κουρασμένη και διακριτικά με το χαμόγελο λέει στον πατέρα:

«Σε χάρηκα, απόψε. Έψαλλες όλη τη νύκτα και προσευχόσουν. Καλά έκανες! Αλλά θα είχε μεγαλύτερη ευλογία και μισθό, αν καθόσουν μισή ώρα και όχι τρεις ώρες και ήσουν κοντά στη γυναίκα και τη βοηθούσες για τα παιδιά να φάνε και να κοιμηθούν.

Γιατί για σας τους παντρεμένους κομποσχοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας. Όταν μεγαλώσουν θάχετε καιρό να κάνετε… «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος». Να γίνεται πάντα κάτι εν κοινή συναινέσει.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 09-01-2021
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στις υπόλοιπες περιοχές όμως θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει, κατά τόπους στα νότια, τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Γρήγορα όμως από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες.
Από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές εκ νέου θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση. Στα βόρεια πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια, από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα νότια, από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές τις πρωινές και στα βόρεια τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και βαθμιαία βελτίωση.
ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ βαθμιαία στα βόρεια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το πρωί θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 10-01-2021
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη
Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες
προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά
σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα όμως στα δυτικά τα φαινόμενα θα
σταματήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με
πιθανότητα τοπικών βροχών στα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα
νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο
βορειοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι
νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Η παροιμία της μέρας:

Απ' αυτά που λες, κυρά μου, χορτασμένη είναι η κοιλιά μου.

Γεγονότα που συνέβησαν  σαν σήμερα

1015: Ο Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος φθάνει στη Θεσσαλονίκη μετά από νικηφόρο εκστρατεία κατά των Βουλγάρων.

1324: Πεθαίνει ο Ιταλός εξερευνητής της Ασίας Μάρκο Πόλο, 70 ετών.

1438: Αρχίζει η σύνοδος Φεράρας – Φλωρεντίας.

1493: Ο Κολόμβος συναντά για πρώτη φορά τους μανάτους (είδος φωκών).

1522: Ο Αντριάν Μπόεγενς εκλέγεται ο μοναδικός Ολλανδός Πάπας (Αδριανός ΣΤ΄).

1558: Η Γενεύη γίνεται ανεξάρτητη από το καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία.

1570: Σφαγή 1000-2.000 κατοίκων του Νοβγκορόντ από τον Τσάρο Ιβάν τον Τρομερό.

1643: Παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο της φωτεινότητας της Αφροδίτης, από τον Ιταλό Τζιοβάννι Ριτσιόλι.

1694: Πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, 76 ετών, Βενετός ναύαρχος και Δόγης (βομβάρδισε την Ακρόπολη το 1687-κατέστρεψε τον Παρθενώνα).

1760: Οι Αφγανοί νικούν τους Μάραθες στη μάχη του Μπαραρί Γκατ.

1768: Οργανώνεται το πρώτο σύγχρονο τσίρκο από το Φίλιπ Ασλι.

1788: Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η πολιτεία των ΗΠΑ.

1792: Τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος με τη συνθήκη στο Ιάσιο.

1793: Πρώτη πτήση στη βόρεια Αμερική με αερόστατο, από το Ζαν Μπλανσάρ.

1799: Ο φόρος εισοδήματος εισάγεται στη Μ. Βρετανία.

1799: Πεθαίνει η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο.
(Γεν. 16/5/1718)











1806: Επίσημη κηδεία του ναυάρχου Νέλσον.

1811: Πρώτο τουρνουά γκολφ για γυναίκες.

1823: Η ρωσική κυβέρνηση προτείνει την σύσταση 3 ηγεμονιών στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη.

1826: Με επικεφαλής τους Μιαούλη και Σαχτούρη ο ελληνικός στόλος φθάνει στο Μεσολόγγι.

1828: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839: Ανακοινώνεται για πρώτη φορά η τεχνική της νταγκεροτυπίας (στη φωτογραφία).

1848: Λαϊκή εξέγερση στο Παλέρμο της Σικελίας.

1848: Πεθαίνει η Καρολάιν Χέρσελ, 98 ετών, πρώτη «κυρία της αστρονομίας», πρώτη γυναίκα αστρονόμος.

1853: Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, 64 ετών, δάσκαλος του Γένους, εισηγητής του θεοσεβισμού στην Ελλάδα.

1861: Ξεκινάει ο αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Πρώτη εχθροπραξία στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (απόσπαση της πολιτείας Μισισίπι από την Ένωση).

1868: Μάχη με τους Τούρκους μεταξύ Τυλισσού και Καμαριώτη στο Ηράκλειο Κρήτης.

1876: Πεθαίνει ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Γεν. 10/11/1801)










1878: Ο Ουμβέρτος Α΄ γίνεται Βασιλιάς της Ιταλίας.

1881: Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας Τζιοβάννι Παπίνι.

1894: Η New England Telephone and Telegraph εγκαθιστά το πρώτο τηλέφωνο με μπαταρία στη Μασσαχουσέτη.

1899: Συγκροτείται Κρητική Συνέλευση.

1900: Ιδρύεται η "Λάτσιο" ως σωματείο στίβου ( αθλητικός σύλλογος δρομέων ) από τον υπαξιωματικό του στρατού Λουίτζι Μπιτζαρέλι, επιλέγοντας τα γαλανόλευκα χρώματα τα οποία τα είχε εμπνευστεί από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν γίνει στην Αθήνα 4 χρόνια πριν, το 1896. Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Λάτσιο ιδρύθηκε το 1901. Πρόκειται για την παλιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ρώμης.

1904: Γεννιέται ο χορογράφος Ζορζ Μπαλανσίν.

1908: Γεννιέται η Γαλλίδα φεμινίστρια και συγγραφέας Σιμόν ντε Μποβουάρ. συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») (Θαν. 14/4/1986)

1912: Κατάληψη της Ονδούρας από αμερικανούς πεζοναύτες.

1913: Γεννιέται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (1969-74) Ρίτσαρντ Νίξον. αμερικανός πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1974. (Θαν. 22/4/1994)


1921: Γεννιέται η συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ.

1922: Γεννιέται ο Αμερικανός γιατρός, ινδικής καταγωγής, που μελέτησε το γενετικό κώδικα, Χαρ Γκομπίντ Χοράνα, Νομπελίστας (1968). Το 1972 πέτυχε τη σύνθεση του πρώτου τεχνητού γονιδίου.

1923: Πρώτη πτήση (γύρος) με ελικόπτερο (πρόγονος του σημερινού ελικοπτέρου, που λεγόταν «αυτόγυρος») από το Χουάν ντε Λα Κιέρβα.

1925: Γεννιέται ο ηθοποιός Λι Βαν Κλιφ.

1927: Από πυρκαγιά στον κινηματογράφο «Λοριέ Παλάς» στο Μόντρεαλ του Καναδά, βρίσκουν το θάνατο 78 παιδιά.

1928: Γεννιέται ο Ιταλός τραγουδιστής Ντομένικο Μοντούνιο.

1929: Γεννιέται ο Γερμανός δραματουργός Χάινερ Μίλερ.

1937: Πρώτο τεύχος του περιοδικού «Λουκ» στις ΗΠΑ.

1938: Τελείται ο γάμος του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, Παύλου και της Φρειδερίκης.

1941: Γεννιέται ο τραγουδιστής του «Νέου κύματος» Λάκης Παππάς.

1941: Γεννιέται η Αμερικανίδα στιχουργός και τραγουδίστρια της φολκ και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζόαν Μπαέζ.

















1941: Γεννιέται στην Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας, ο Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Βιολάρης. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Μιχάλης Κυριάκου.

1941: Γεννιέται η Αγγλίδα ηθοποιός Σουζάνα Γιορκ.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».

1945: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο νησί Λουζόν στις Φιλιππίνες.

1951: Πρεμιέρα της ταινίας «Η ζωή μετά το αύριο», το πρώτο φιλμ που δέχτηκε τη λογοκρισία.

1951: Επίσημα εγκαίνια του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

1953: Ο Bevo Francis του κολλεγίου Rio Grande σημειώνει 116 πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ.

1954: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το προγαμιαίο πιστοποιητικό υγείας.

1954: Ο δευτεροετής Oscar Robertson σκοράρει 56 πόντους ( 2 περισσότερους από αυτούς που σημείωσε η αντίπαλη ομάδα) «διασκεδάζοντας» την νίκη του Cincinnati επί του Seton Hall με 118-54.

1957: Παραιτείται ο Βρετανός Πρωθυπουργός Άντονι Ίντεν.

1958: Γεννιέται ο Τούρκος επίδοξος δολοφόνος (1981) του Πάπα, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

1958: Πεθαίνει ο Γουίλις Ρόντνι Γουίτνι, 89 ετών, Αμερικανός χημικός, που πατεντάρισε μεταξύ άλλων το κάλυμμα στις λάμπες (1904). Γεννήθηκε στις 22/8/1868. Ήταν ερευνητής της εταιρείας «Τζένεραλ Ελέκτρικ».

1959: Γεννιέται η Γουατεμαλανή ακτιβίστρια Ριγκομπέρτα Μεντσού, Νομπελίστα (1992).

1960: Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο.

1961: Πεθαίνει η Αμερικανίδα ακτιβίστρια, που εργάσθηκε για λογαριασμό της Κοινωνίας των Εθνών, Έμιλι Γκριν Μπoλχ, 94 ετών, Νομπελίστα (1946) με Νόμπελ Ειρήνης.

1962: Το NFL απαγορεύει το τράβηγμα των παικτών από το προστατευτικό κράνος.

1965: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα ότι 4.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μέσα στο 1964 εγκατέλειψαν την Τουρκία.

1968: Διεξάγεται το πρώτο All-Star του ABA στην Ιντιάνα όπου η Ανατολή κερδίζει τη Δύση με 126-120.

1968: Το διαστημόπλοιο «Σαρβέγιορ 7» πραγματοποιεί την τελευταία μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και προσεδαφίζεται ομαλά στην επιφάνειά της.

1968:  «Δεν μπορώ να τρέξω πια», γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο, Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράγια, επειδή δεν μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.
1969: Το υπερηχητικό Κονκόρντ πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση στη Βρετανία.

1970: Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα στη Σιγκαπούρη.

1976: Πτώση 2 αεριωθούμενων αεροπλάνων της πολεμικής μας αεροπορίας στα Φάρσαλα, νεκροί οι χειριστές.

1978: Σε συλλαλητήριο για το Χομεϊνί στην ιερή πόλη του Κομ, σκοτώνονται 60 άτομα.

1978: Ιδρύεται η Κοινοπολιτεία των Βόρειων Μαριάνων.

1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL

1980: Αποκεφαλίζονται στη Σαουδική Αραβία 63 άτομα, καταδικασμένα για την επίθεση σε σαουδαραβικό στόχο, το Νοέμβριο του 1979.

1982: Φονικό ψύχος πλήττει την Ελλάδα, με 3 νεκρούς και χιονοπτώσεις στην Αθήνα.

1982: Για πρώτη φορά από το 1855, γίνεται σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Νέα Αγγλία και στον Καναδά.

1983: Υποτιμάται η δραχμή κατά 15,5 % και το δολάριο πωλείται 84 δραχμές αντί 71.

1985: Πεθαίνει ο Άντον Καράς, 78 ετών, συνθέτης του «Τρίτου Ανθρώπου».

1986: Η Κόντακ αποσύρεται από τις επιχειρήσεις στιγμιαίων φωτογραφικών μηχανών, έχοντας χάσει τη μάχη από την ανταγωνίστριά της, Πολαρόιντ.

1987: Σε μεθοριακές συγκρούσεις στα σύνορα Κίνας – Βιετνάμ, σκοτώνονται 1.500 άνθρωποι.

1987: Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα στη Νικαράγουα.

1988: Πρεμιέρα της ταινίας «Μάθημα πιάνου» στη Βοστόνη του Όγκαστ Γουίλσον.

1989: Ξεκινάει από την ΕΤ3 η εκπομπή “Δίκη της Δευτέρας” με υψηλές ακροαματικότητες και με συντονιστή τον Γιώργο Τουρώνη μέχρι την αποχώρησή του από το κανάλι οπότε θα αναλάβει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

.

1989: Κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη, το Λος ‘Αντζελες και την Καλιφόρνια το παιχνίδι Sega Genesis.

1991: Η ΕΣΣΔ στέλνει στρατό στο Βίλνιους, για να εμποδίσει την ανεξαρτητοποίηση της Λιθουανίας.

1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. 

1995: Το ρεκόρ παραμονής σε διαστημικό σταθμό καταρρίπτει ο Βαλερί Πολιακόφ, που συμπλήρωσε 366 ημέρες στον «Μιρ».

1995: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψη στη Συρία και την Ιορδανία στο πλαίσιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του για το Μεσανατολικό (η περιοδεία του άρχισε στιε 4 Ιανουαρίου).

1995: Γεννιέται ο Ντεβέντρα Χάρνε, Ινδός, κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα (25) δάκτυλα σε χέρια και πόδια.

1996: Οι Toronto Raptors δημιουργούν ρεκόρ στο NBA όταν δεν σημειώνουν ούτε ένα πόντο από ελεύθερες βολές (0/3) στον αγώνα με τους Charlotte Hornets και χάνουν με 92-91.

1996: Η Sun Microsystems ανακοινώνει τη δημιουργία της JavaSoft.

1997: Σε συντριβή αεροσκάφους Comair Embraer 120 στις ΗΠΑ βρίσκουν το θάνατο 29 άτομα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ.

1998: Οι Ανατόλι Σολοβιόφ και Πάβελ Βινογκράντοφ περπατούν επί 3 ώρες στο Διάστημα (χρόνος ρεκόρ).

1998: Επιστρέφεται το αποκομμένο κεφάλι της «Μικρής Γοργόνας» της Κοπεγχάγης.

1998: Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοινώνει ότι οι γαλαξίες επιταχύνονται.

1998: Πεθαίνει ο Γιαπωνέζος χημικός Κενίτσι Φουκούι, 79 ετών, Νομπελίστας (1981).

2000: Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν επανεκλέγεται σαρωτικά ο Ισλάμ Καρίμοφ, με 91,9%.

2001: Ο Sven Goran Eriksson παραιτείται από τη Lazio προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αγγλίας.

2002: Ο ΥΠΕΘΑ Ι. Παπαντωνίου ανακοινώνει την αποστρατιωτικοποίηση της Γαύδου, με στόχο να μεταβληθεί σε τόπο ιστορικής μνήμης.

2002: Ανακοινώνεται στις ΗΠΑ η απόφαση για διενέργεια δικαστικής έρευνας για την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας «Ένρον».

2002: Από συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου KC-130 κοντά στην πόλη Κέτα του Πακιστάν, σκοτώνονται και οι 7 επιβαίνοντες σε αυτό (η αιτία της συντριβής του είναι άγνωστη-συνετρίβη φλεγόμενο στην έρημο). Στο μεταξύ, ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει πως ομάδα 18 Αμερικανών κομάντος της ομάδας των «Πράσινων Μπερέ» έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.300 μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

2003: Συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο Ανέστης Παπαναστασίου, ιδιωτικός υπάλληλος, καθώς αποτυπώματά του εντοπίσθηκαν σε έγγραφα της γιάφκας της οδού Πάτμου.

2003: Με μια λαμπρή μουσική συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε έργα Σκαλκώτα, Μπράμς και Μέντελσον εγκαινιάζεται η τέταρτη ελληνική προεδρία.

2003: Νεκροί είναι και οι τέσσερις πιλότοι των δύο τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών που συγκρούσθηκαν, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Τα αεροπλάνα συνετρίβησαν σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Μαλάτια, της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το δυστύχημα σημειώθηκε δώδεκα ώρες, μετά τη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους, κατά την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 75 άνθρωποι.

2003: Μία ακόμα ενδεχόμενη αεροπορική τραγωδία λαμβάνει χώρα στο Περού. Αεροσκάφος τύπου Φόκερ-28, της εταιρίας Tans Peru, στο οποίο επέβαιναν 42 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα χάθηκε από τα ραντάρ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, , και εκφράζονται φόβοι ότι έχει συντριβεί καθώς πλησίαζε για την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

2003: Η Ινδία πραγματοποιεί δοκιμή ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

2003: Λεωφορείο εκτρέπεται της πορείας του, σε ένα στενό δρόμο των Άνδεων, και πέφτει σε γκρεμό, με συνέπεια να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και 35 να τραυματισθούν στον Ισημερινό.

2005: Στιγμές απείρου κάλλους, που γυρίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω, σημειώνονται μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα Πανιώνιος- Ολυμπιακός της Νέας Σμύρνης, μεταβάλλοντας τον αγωνιστικό χώρο σε αρένα.

2005: Πρόεδρος της Παλαιστίνης εκλέγεται με 62,3% ο Μαχμούντ Αμπάς έναντι 23% για τον Μ. Μπαργκούτι. Είναι ο διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ.

2005: Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες του νότου υπογράφουν στην Κένυα μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα θέσει τέλος στον πλέον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στην Αφρική, που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους από την πείνα και τις ασθένειες περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4 εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί.

2005: Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βόρεια Ευρώπη και περιοχές των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω νεκρούς, αγνοούμενους, πλημμυρισμένα σπίτια και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες. Η χώρα που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα είναι η Σουηδία, με εφτά νεκρούς. Τέσσερις είναι οι νεκροί στη Δανία, πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές στη βόρεια Βρετανία, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δύο αγνοούνται.

2006: Το μιούζικαλ του Αντριου Λόντ Βέμπερ Το Φάντασμα της Όπερας αποκτάει τον τίτλο της μακροβιότερης παράστασης στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, συμπληρώνοντας 7.468 παραστάσεις και έτσι ξεπερνιέται το ρεκόρ του Cats, του άλλου ιστορικού μιούζικαλ του ίδιου παραγωγού.

2006: Τραγικό θάνατο βρίσκουν ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Αχμέντ Καζεμί και άλλοι δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στην πόλη Ουρούμια. Το αεροσκάφος, τύπου Falcon, συνετρίβη στη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης που πραγματοποιούσε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

2007: Αντιδράσεις εγείρονται για το θάνατο αμάχων στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Σομαλία εναντίον ισλαμιστών μαχητών, περιλαμβανομένων μελών της Αλ Κάιντα. Κατά πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών μέσων επιδρομή πραγματοποιήθηκε από μαχητικά κοντά στο σημείο των αιματηρών αεροπορικών χτυπημάτων της 7/1, στο χωριό Χάγιο στα νότια της χώρας. Υπάρχουν αναφορές για 22 έως και 27 ανθρώπους νεκρούς από αμερικανικό χτύπημα σε απόμακρη περιοχή στο νότο.

2007: Τραγικός θάνατος για τουλάχιστον 33 ανθρώπους κατά τη συντριβή αεροσκάφους που μετέφερε Τούρκους εργάτες στο Ιράκ. Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά την προσγείωση του Antonov-26 σε αεροδρόμιο βορείως της Βαγδάτης, κατά τα φαινόμενα εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών.

2007: Την παραίτησή του ανακοινώνει ο νεαρότερος υπουργός Οικονομίας στην ιστορία της Αυστρίας, ο 38χρονος Καρλ-Χάινς Γκράσσερ, έπειτα από επτά χρόνια παραμονής στο συγκεκριμένο αξίωμα.

2007: Η Ιαπωνία για πρώτη φορά έπειτα από μισό και πλέον αιώνα, αποκτάει Υπουργό Άμυνας. Ο 65χρονος Φούμιο Κιούμα γίνεται ο πρώτος υπουργός Αμυνας της μεταπολεμικής Ιαπωνίας. Παρά την ιστορική αυτή αλλαγή, ο ιαπωνικός στρατός θα εξακολουθήσει να ονομάζεται «δυνάμεις αυτοάμυνας».

2007: Ορκίζονται και αναλαμβάνουν καθήκοντα βουλευτών οι πρώτοι αναπληρωματικοί στα ψηφοδέλτια της Α’ περιφέρειας Αθηνών: Μάρω Κοντού της ΝΔ, ως αντικαταστάτρια του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και Ιωάννης Σκουλάς του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταλαμβάνει την έδρα της νεοεκλεγείσας νομάρχου Ηρακλείου Ε. Σχοιναράκη.

2008: Πρόεδρος στο Κόσοβο επανεκλέγεται από το Κοινοβούλιο ο Φατμίρ Σεϊντίου και Πρωθυπουργός γίνεται ο Χασίμ Θάτσι.

2008: Οριακή νίκη πετυχαίνει η Χίλαρι Κλίντον με 39% έναντι 37% για τον Μπαράκ Ομπάμα στις χθεσινές προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ.

2008: To φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο παρουσιάζεται στην Ινδία από την Τάτα Μότορς.

2009: Παρά τη χθεσινή απόφαση που ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεσα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. Ξεπερνούν τους 800 οι νεκροί Παλαιστίνιοι.

2009: Τουλάχιστον 38 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες σε μια παραγκούπολη, στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν.

2009: Υπέρ της παραπομπής σε δίκη του κυβερνήτη του Ιλινόις Ροντ Μπλακόγιεβιτς ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας, με 114 ψήφους και μία κατά. Ο κυβερνήτης κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για απόπειρα πώλησης της έδρας του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, την οποία ο τελευταίος κατείχε μέχρι την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

2010: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλεί υλικές ζημιές και τοπικές διακοπές ρεύματος στην Γιουρίκα της Καλιφόρνια.

2010: Από έκρηξη βόμβας έξω από τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα δεν σημειώνονται τραυματισμοί.

2010: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοινώνει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του μπολίβαρ , για πρώτη φορά από το 2005, κατά 17% με 50%.

2016: Πεθαίνει η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες της Φόρμουλα 1. (Γεν. 11/11/1926)

 

«Σήμερα όλοι μ' αγαπάνε... Σήμερα όλοι με θυμούνται... Σήμερα όλοι μου στέλνουν λουλούδια... Σήμερα όμως είμαι νεκρός...»

Σύνθημα σε τοίχο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου