Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

H ιστορία του λουκάνικου - μέρος Α



To Λουκάνικο , είναι γνωστό, ότι είναι η παλαιότερη και πιο ανθεκτική μορφή του επεξεργασμένου κρέατος. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί σαν η πρώτη “εύκολη τροφή’’ του κόσμου.




Τα φυσικά έντερα προέρχονται από την υπο-βλεννογόνο, ένα στρώμα του εντέρου που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Είναι εδώδιμο και έχει στενή ομοιότητα με το αρχικό έντερο ,μετά από την επεξεργασία τους.

Η ιστορία της παραγωγής αλλαντικών είναι παράλληλη με την καταγεγραμμένη ιστορία του ανθρώπου και του πολιτισμού. Στην πραγματικότητα, για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το έντερο των ζώων για περίβλημα λουκάνικων – για να μην αναφέρουμε μια ποικιλία από άλλες χρήσεις. Μεγάλη ποικιλία λουκάνικου παράγεται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα επεξεργασμένα έντερα των χοίρων, προβάτων, αιγών και βοοειδών (και μερικές φορές άλογα)

Συχνά θεωρείται ότι τα λουκάνικα εφευρέθηκαν από τους Σουμέριους στην περιοχή που είναι σήμερα το Ιράκ, γύρω στο 4000 π.Χ.. Αναφορά σε ένα μαγειρεμένο προϊόν με βάση το κρέας, γεμιστό σε κατσικίσιο στομάχι ,σαν λουκάνικο ήταν γνωστό στη Βαβυλώνα και περιγράφεται ως μια συνταγή στο παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής του κόσμου πριν από 3750 χρόνια

Το Κινεζικό Lachang λουκάνικο, το οποίο αποτελείται από κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας, αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 589 π.Χ. Ο Έλληνας ποιητής Όμηρος αναφέρει ένα είδος λουκάνικου στην Οδύσσεια.Ο Επίχαρμος (550 π.Χ.- 460 π.Χ.) έγραψε μια κωμωδία με τίτλο “Το λουκάνικο”.Πολλά βιβλία αναφέρουν ότι τα λουκάνικα ήταν ήδη δημοφιλής μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Το λουκάνικο είναι ένα τρόφιμο από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με καρυκεύματα  σε σχήμα κυλινδρικό.Τα περισσότερα λουκάνικα περιβάλλονται με ένα περίβλημα για να κρατήσουν το σχήμα τους. Αυτό το περίβλημα είναι φυσικό (έντερο  ζώου) ή συνθετικό. Μερικές φορές το περίβλημα αφαιρείται πριν την κατανάλωση.Τα λουκάνικα διατηρούνται με πάστωμα, κάπνισμα ή αποξήρανση.Η παρασκευή λουκάνικων είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης κρέατος.Οι προϊστορικοι άνθρωποι  έφτιαξαν τα πρώτα λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας.

Ο Ομηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ένα είδος λουκάνικου αίματος, ο ποιητής Επίχαρμος  έγραψε μια κωμωδία με τίτλο ορύα (λουκάνικο) και στην κωμωδία του Αριστοάνη Ιππής  ένας από τους κύριους χαρακτήρες είναι ο Αγοράκριτος ο οποίος είναι πωλητής λουκάνικων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λουκάνικα ήταν διαδεδομένα ανάμεσα στους Αρχαίους Έλληνες  και Ρωμαίους και πιθανότατα στις διάφορες φυλές που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Τα καλύτερα λουκάνικα στην αρχαία Ιταλία παρασκευάζονταν στην Λευκανία – ή Λουκανία – (σημερινή Βασιλικάτα).  

Αυτό το λουκάνικο ονομάζονταν Λουκανίκα και από εκεί προέρχεται η σύγχρονη Ελληνική  ονομασία για το λουκάνικο.

Κατά την βασιλεία του Νέρωνα  τα λουκάνικα συνδέονταν με την γιορτή της Λουπερκάλια.

Τον 10 αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ,Λέων ΣΤ’ απαγόρευσε την παραγωγή λουκάνικων αίματος μετά από περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης .

Η αγγλική λέξη Sausage προέρχεται από την   Λατινική  λέξη salsus που σημαίνει αλατισμένο.

 Τα φυσικά έντερα προέρχονται  από την υπο-βλεννογόνο, ένα στρώμα του εντέρου που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Είναι εδώδιμο και έχει στενή ομοιότητα με το αρχικό έντερο ,μετά από την επεξεργασία τους.

Η ιστορία της παραγωγής αλλαντικών είναι παράλληλη με την καταγεγραμμένη ιστορία του ανθρώπου και του πολιτισμού. Στην πραγματικότητα, για χιλλιάδες χρόνια ο άνθρωπος χρησημοποιεί το έντερο των ζώων για περίβλημα λουκάνικων – για να μην αναφέρουμε μια ποικιλία από άλλες χρήσεις. Μεγάλη ποικιλία λουκάνικου παράγεται σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα επεξεργασμένα έντερα των χοίρων, προβάτων, αιγών και βοοειδών (και μερικές φορές άλογα).



Ο εικοστός αιώνας έφερε την Βιομηχανική Επανάσταση – έκρηξη επάνω στη νέα τεχνολογία.Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για μαζική παραγωγή σε όλους .σχεδόν τους τομείς της βιομηχανίας .Ειδικά στα τρόφιμα! Στην αρχή, οι στόχοι της μαζικής παραγωγής ήταν κατά κύριο λόγο η ποιότητα και η ταχύτητα, αλλά σταδιακά, η “ποιότητα” ανταγωνίστηκε απέναντι στην νέα αυτή τεχνολογία. Η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις που ενυπάρχουν στη σφαγή, την επεξεργασία και την ασφάλεια των τροφίμων. «Αποδοτικότητα» και «ποιότητα» έγινε ο κανόνας για τους επεξεργαστές που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και κατάφερε να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. 

Το λουκάνικο είναι τρόφιμο από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με καρυκεύματα σε σχήμα κυλινδρικό.
Τα περισσότερα λουκάνικα περιβάλλονται με ένα περίβλημα για να κρατήσουν το σχήμα τους. Αυτό το περίβλημα είναι φυσικό (έντερο ζώου) ή συνθετικό. Μερικές φορές το περίβλημα αφαιρείται πριν την κατανάλωση.
Τα λουκάνικα διατηρούνται με πάστωμακάπνισμα ή αποξήρανση.
Η παρασκευή λουκάνικων είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης κρέατος.
οι Προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαξαν τα πρώτα λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας.[1]
Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ένα είδος λουκάνικου αίματος, ο ποιητής Επίχαρμος έγραψε μια κωμωδία με τίτλο ορύα (λουκάνικο), και στην κωμωδία του Αριστοφάνη Ιππής ένας από τους κύριους χαρακτήρες είναι ο Αγοράκριτος ο οποίος είναι πωλητής λουκάνικων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λουκάνικα ήταν διαδεδομένα ανάμεσα στους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους και πιθανότατα στις διάφορες φυλές που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.[1]
Τα καλύτερα λουκάνικα στην αρχαία Ιταλία παρασκευάζονταν στην Λευκανία - ή Λουκανία - (σημερινή Βασιλικάτα). Αυτό το λουκάνικο ονομάζονταν Λουκανίκα και από εκεί προέρχεται η σύγχρονη ελληνική ονομασία για το λουκάνικο
Κατά την βασιλεία του Νέρωνα τα λουκάνικα συνδέονταν με την γιορτή της Λουπερκάλια.
Τον 10 αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Λέων ΣΤ΄ απαγόρευσε την παραγωγή λουκάνικων αίματος μετά από περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης.
Η αγγλική λέξη Sausage προέρχεται από την Λατινική λέξη salsus που σημαίνει αλατισμένο.


συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου