Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

"ο ΦΩΤΙΝΑΚΟΣ " κι ο Πανοραμίξ στην Σερραϊκή μποκόσφαιρα!

ΟΙ ΔΟΒΗΤΕΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ """ΦΩΤΙΝΑΚΟ""!!!!!

Και"" εγένετο θαύμα"" , αποδέχθηκε ο παλιός ""ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ"" την 
πρόσκληση..Από αύριο ""ο 







ΦΩΤΙΝΑΚΟΣ ""  μαζί σας!!!!!

Είναι ωραίο το γαλατικό χωριό .Έρχεται ο Πανοραμίξ

Επειδή τα ευτράπελα είναι πολλά και ωραία .
Από σήμερα θα φιλοξενούμε και τις απόψεις του ΠΑνοραμιξ

Mια ώρα πίσω τα ρολόγια

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Από την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα. 
Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00.
Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσουμε μία ώρα ύπνου, όμως η μέρα θα τελειώνει πιο νωρίς. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.
Για να ξέρετε πάντα πότε αλλάζει η ώρα
Αν πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πότε αλλάζει η ώρα, είναι καιρός να μάθετε ένα απλό κολπάκι, ώστε να απαλλαγείτε από αυτόν τον πονοκέφαλο μια και καλή!
Χειμερινή αλλαγή ώρας
Η ώρα λοιπόν για το χειμώνα, αλλάζει ΠΑΝΤΑ την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου, όταν θα περάσει τις 12 το βράδυ (άρα είναι Κυριακή), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, το κάνουμε 03:00.
Ενδεικτικές προσεχείς χειμερινές αλλαγές ώρας:
2014 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 26 Οκτωβρίου
2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
Θερινή αλλαγή ώρας
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τη θερινή αλλαγή ώρας, αλλά λίγο διαφορετικά, ως εξής:
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πάλι Σάββατο περασμένες 12 μεσάνυχτα (ξημερώματα Κυριακής δηλαδή), όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.
Ενδεικτικές προσεχείς θερινές αλλαγές ώρας:
2014 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Μαρτίου
2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Μαρτίου

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η “ΓΚΡΙΖΑ” ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΑΣ !

 ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Συ.Ζω.Σω.Ελ. κα ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

garagounhioanna08102014
Μετά από όλο αυτό το σάλο που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με τις μαζικές στειρώσεις που έχουν γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και για όλα αυτά που έχουν συμβεί και ακουστεί για τα αδέσποτα ζώα, για τις περισυλλογές τους, για τις νομοθεσίες και γενικά για όλο το «χάος» που επικρατεί με την νομοθεσία και με τη μη τήρηση των νόμων που αφορούν το θέμα αυτό, επικοινωνήσαμε με την κα. Γκαραγκούνη Ιωάννα, την πρόεδρο της συνομοσπονδίας ζωοφιλικών σωματείων Ελλάδος (Συ.Ζω.Σω.Ελ.), η οποία μας εξήγησε αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν όλους μας.
Η κα Γκαραγκούνη μίλησε αναλυτικά για την νομοθεσία η οποία πρέπει να τηρείται για τους εθελοντές κτηνιάτρους του εξωτερικού, που έρχονται στην χώρα μας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αναφέρθηκε για το φλέγον θέμα των μαζικών στειρώσεων, που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε Σέρρες – Βέροια, Καβάλα, καθώς και για τους χώρους – ιατρεία που πραγματοποιήθηκαν αυτές, όπως και για τις διαδικασίες που πρέπει κατά νόμο να ακολουθείται κατά την στείρωση.
Αξίζει να πούμε ότι κατά την συνομιλία που είχαμε, η κα Γκαραγκούνη αναφέρθηκε σε διάφορα περιστατικά παράνομων εξαγωγών αδέσποτων ζώων, τρόπους τους οποίους αυτό λαμβάνει χώρα αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα.

Μετά από όλο αυτό το σάλο που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με τις μαζικές στειρώσεις που έχουν γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και για όλα αυτά που έχουν συμβεί και ακουστεί για τα αδέσποτα ζώα, για τις περισυλλογές τους, για τις νομοθεσίες και γενικά για όλο το «χάος» που επικρατεί με την νομοθεσία και με τη μη τήρηση των νόμων που αφορούν το θέμα αυτό, επικοινωνήσαμε με την κα. Γκαραγκούνη Ιωάννα, την πρόεδρο της συνομοσπονδίας ζωοφιλικών σωματείων Ελλάδος (Συ.Ζω.Σω.Ελ.), η οποία μας εξήγησε αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν όλους μας.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΙΠΕ «NEIN» ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΜΑΜΗΔΕΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε στην Τουρκία και στους Τούρκους μουσουλμάνους που ζουν στην Αυστρία το νέο νομοσχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο θα απελαθούν όσοι μουσουλμάνοι ιμάμηδες έχουν έρθει από την Τουρκία ενώ θα απαγορευτεί στο εξής η αποστολή και η εγκατάσταση στο αυστριακό έδαφος θρησκευτικών λειτουργών του Ισλάμ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού της αυστριακής κυβέρνησης, Jozef Mayer Paskalya, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσαν ότι αλλάζει το μέχρι σήμερα στάτους κβο της λειτουργίας των μουσουλμανικών τζαμιών που βρίσκονται στην χώρα τους και που είναι από την εποχή της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, δηλαδή από το 1912.  Σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο μια θρησκευτική μειονότητα θα αναγνωρίζεται μόνο όταν συγκεντρώνει 17 χιλιάδες υπογραφές που θα αιτούν την αναγνώριση της. Αλλά το πιο εντυπωσιακό στο νέο αυτό νομοσχέδιο που αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα, είναι ότι θα απελαθούνε όσοι μουσουλμάνοι ιερείς που εργάζονται στην Αυστρία έχουν έρθει ειδικά από την Τουρκία και στο εξής θα απαγορευτεί η είσοδος νέων ιμάμηδων. Όπως αναφέρεται στην Αυστρία υπηρετούν αυτή την περίοδο 300 ιμάμηδες από τους οποίους οι 65 είναι Τούρκοι και αυτοί θα αναγκαστούν με την ψήφιση του νέου νομοσχέδιου να αποχωρήσουν από το αυστριακό έδαφος. Παράλληλα θα ελεγχτούν όλες οι οικονομικές χορηγίες σε μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και όλα τα χρηματικά ποσά και διάφορες δωρεές που δίνονται στα μουσουλμανικά τζαμιά της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τούρκικου τύπου, στην Αυστρία ζουν και εργάζονται περί τους 510 χιλιάδες μουσουλμάνοι από τους οποίους οι 300 χιλιάδες είναι Τούρκοι, ενώ λειτουργούν ενώσεις Τούρκων μουσουλμάνων σουνιτκού δόγματος, ενώσεις  Αλεβητών, καθώς και μία «Ένωση Σιϊτων’ μουσουλμάνων.

Όπως ήταν επόμενο η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βάλει κυριολεχτικά «χέρι» στις μουσουλμανικές κοινότητες της Αυστρίας προσπαθώντας να προωθήσει τα πανισλαμικά τουρκικά συμφέροντα. Η κατάσταση αυτή όμως έχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Αυστριακών που είδαν ούτε λίγο ούτε πολύ να δημιουργείται ένα κράτος εν κράτη μέσα στην ίδια τους την χώρα, με τελείως διαφορετική θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα που όχι μόνο δεν έχει την διάθεση να αφομοιωθεί στα εγχώρια πολιτιστικά πρότυπα, αλλά αντιθέτως επιδιώκει να επιβάλει στους Αυστριακούς κατοίκους τα δικά του θρησκευτικά και πολιτιστικά πρότυπα.
Είπε κανείς κάτι για την δική μας χώρα ; Περίπτωση σαν αυτή της Αυστρίας θα παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες καθώς το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς. Καλό θα είναι όλα αυτά να μας διδάξουν και εμάς κάποια πράγματα γιατί έτσι όπως πάει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα γίνει Ελλαδιστάν και οι Έλληνες θα είναι μια θλιβερή μειοψηφία στην ίδια τους την χώρα προς δόξα των μειοδοτικών μας κυβερνήσεων.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ποταμέ, τζάνεμ ποταμέ Στρυμόνα

του Μιχάλη Σωτηρίου

Μιχάλης Σωτηρίου-2014Αν με ρωτήσετε να σας πώ  ποιά είναι τα δέκα καλύτερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών που προτιμώ ν’ακούω, θα σας πρότεινα στην πρώτη πεντάδα ένα δημώδες, αυτό με τους παρακάτω στίχους:

Ποταμέ, τζάνεμ ποταμέ μου, βαι  βαι,
ποταμέ μου όταν γιομίζεις και βαρείς και κυματίζεις
πάρε με τζάνεμ ποταμέ μου, πάρε με,
πάρε με στα κύματα σου, στα κλωθογυρίσματά σου…
Είναι ένας ύμνος στα νερά των ποταμών και την αρμονική σχέση των ανθρώπων μαζί τους. Ένα τραγούδι με ρίζες στη Μικρασία, που όμως τραγουδιέται σε όλη την Ελλάδα, με τοπικές μικροπαραλλαγές στους στίχους και στο ερμηνευτικό ύφος. Έχω ακούσει περί τις δυό δεκάδες  σημαντικές εγγραφές ερμηνειών από παλαιότερους και πιο σύγχρονους ερμηνευτές. Κι αν θέλετε να μοιραστούμε τις πιο εκφραστικές, θα σας πρότεινα αυτή  με το Ματθαίο Φελώνη ή αυτή της Ρίτας Αμπατζή, της Βίκυς Μοσχολιού στο Λυκαβητό, της Ειρήνης Παππά, του πολυεθνικού Τrio Tzane, του ρεμπέτη Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, του Παναγιώτη Μυλωνά και την ερασιτεχνική εγγραφή του Χορευτικού Εργαστηριού Νέας Ιωνίας στο Βώλακα της Δράμας.
 ***
Ποταμός  θεός είναι και ο Στρυμόνας , θεός που ευλογεί και κάμποσες  φορές τιμωρεί όταν φουσκώνει από τα κρίματα μας. Τζάνεμ, λέξη περσική με τρυφερή σημασία, που πέρασε στην τουρκική και  σημαίνει «ψυχούλα μου, καρδούλα μου».
Ποταμός τζάνεμ , λοιπόν, ο Στρυμόνας που κυλά ανάμεσα στην Αμφίπολη  και το υπό ανασκαφή ταφικό μακεδονικό μνημείο. Ένα μνημείο που έχει εξάψει πρόωρα τον  ενθουσιασμό, την προσδοκία, την  φαντασία σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, αυτό συμβαίνει  εν μέρει, γιατί είναι φυσική και δικαιολογημένη η εσωτερική επιθυμία να συμμετέχουμε, να νοιώσουμε ότι είμαστε εκεί με τους επιφανείς προγόνους, να αμβλύνουμε τη δυσφορία μας απέναντι στο θάνατο.
Amphipolis-αμφιπολη-6Η πρόοδος των εργασιών φέρνει σιγά-σιγά στο φώς  μια κατασκευή με ιδιαίτερα υψηλή αισθητική, διακοσμημένη με υβριδικά, για την εποχή του μνημείου, τεχνικά και καλλιτεχνικά στοιχεία. Μοναδική ,είπαν οι αρχαιολόγοι κι άρχισαν αμέσως τα προγνωστικά για το ποιοι είναι θαμμένοι εκεί μέσα. Δε μπαίνω στον πειρασμό να κάνω και την προσωπική μου υπόθεση για το ποιοι επιφανείς  μακεδόνες φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται, αφού, δεν είμαι ούτε κάν ερασιτέχνης  ιστορικός ή αρχαιολόγος. Φτάνει που ο Στρυμόνας θα γαληνέψει για κάποια χρόνια αντικρίζοντας την ομορφιά του μνημείου.
 ***
Θα σας πώ μια παλιά ιστορία που δε γνωρίζετε, απλά γιατί είναι πλάσμα  φαντασίας, καθώς και μια πραγματική, με στοιχεία που, αιώνες τώρα, είναι γραμμένα,  σκιαγραφώντας τον άνθρωπο που μπορεί να εμπνεύστηκε και να παρήγγειλε  αυτό το ιδιαίτερα μοναδικό μνημείο .
 ***
Κάπου εκεί στα τέλη του τέταρτου αιώνα πρίν την έλευση του Χριστού συνέβη κάτι μοναδικό. Μια βασίλισσα και μάνα,πιο έξω απ’την Αμφίπολη, εκεί στην όχθη του Στρυμόνα, βλέποντας στις εκβολές του μια ανθοστόλιστη  βάρκα, φώναξε τραγουδιστά:
-Άσπρη βαρκούλα του ψαρά γιατ’είσαι στολισμένη,
-Με στόλισε η μάνα μου στη μαύρη γής  με στέλνει,
μη με σκεπάζεις ουρανέ, μη με πλακώνεις χώμα…
-Ποιος ουρανός ,ποια θάλασσα, ποια βρύση δε θολώνει,
ποια μάνα χάνει το παιδί, η λύπη δε τη λειώνει..
Τότε συνέβηκε το φοβερό. Κλωθογύρισαν τα νερά της θάλασσας  κεί  που σμίγουν με τον ποταμό κι έφτασε, άγνωστο πώς, με βιασύνη και ταραχή μια γοργόνα απ’ αυτές που ζούσαν στη Μαύρη Θάλασσα:
-Ο βασιλιάς Αλέξανδρος απέθανε  για   ζεί;
Η βασίλισσα έχασε τα λόγια της κι απάντησε:
-Τον έχασα το βασιλιά, έχασα τον καλό μου στής Βαβυλώνας τα χρυσοστόλιστα παλάτια, κι εδώ περνώ τις ώρες μου, μακριά  από τα παλάτια  Ασίας και  Μακεδονίας.
Τότες, φουρτούνα  ξαφνική εσηκώθη, δυό  λαμπερά αστέρια από τον ουρανό πέσαν στον απέναντι  λόφο. Και σείς γνωρίζετε τι έγινε. Είναι γνωστό πώς  ο Μεγαλέξανδρος άφησε μια επιθυμία που δε τη σεβάστηκαν οι στρατηγοί του. Ο καθένας ήθελε, όπως είναι  χαρακτηριστικό στον τόπο μας, να γίνει Αλέξανδρος. Τα αποτελέσματα του διχασμού γνωστά στους Έλληνες, τόσους αιώνες  παθαίνουμε και δεν μαθαίνουμε.
 ***Ο Αντίγονος με το παρατσούκλι Κύκλωπας, στρατηγός του Αλεξάνδρου, μετά το θάνατο αυτού ανέλαβε σατράπης Βαβυλώνος, Παμφυλίας και Λυκίας. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο χαρακτηριζόταν βαρύς, υπερόπτης, τραχύς στα λόγια και στα έργα, ιδιόρρυθμος. Ο Πολύαινος καταγράφει ότι όταν μειονεκτούσε προχωρούσε αδίστακτα και συνήθως πετύχαινε αυτό που προσπαθούσε. Όμως, ήταν ψύχραιμος, φρόνιμος, μετρημένος οικονόμος.
Ο γυιός του Δημήτριος στα νεανικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα όμορφος, προσηνής και προσιτός. Είχε πρωτεϊκή  ικανότητα  να ελίσσεται σε δύσκολες καταστάσεις, συχνά ωστόσο τις αντιμετώπιζε με παρορμητικότητα, καιροσκοπισμό, αστάθεια και απερισκεψία (Παναγοπούλου Κ.,2002). Ο τρόπος του ενέπνεε ταυτόχρονα φόβο και επιδοκιμασία (Διόδωρος, Πλούταρχος). Υπήρξε πολύ ευχάριστος ως σύντροφος στις απολαύσεις της ειρηνικής ζωής, αλλά και τρομερά ενεργητικός και δραστήριος όταν τον καλούσε το καθήκον (Διόδωρος). Παρά τις διαφορές των χαρακτήρων τους η σχέση πατέρα- γυιού ήταν σχέση κατανόησης και στοργής μέχρι το θάνατο του Αντίγονου( καβαλάρης στη μάχη,σε ηλικία 81 ετών).
Το 307 π.χ.,πατέρας και γυιός ξεκινούν εκστρατεία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Δημήτριος απελευθερώνει Αθήνα, Πειραιά, Μέγαρα. Παντρεύεται την απόγονο του Μιλτιάδη Ευρυδίκη. Καθιερώνει στην Αθήνα  υποχρεωτικά αγώνες, τελετές, κατασκευή αγαλμάτων   για τον ίδιο και τον πατέρα του, προσθέτει δυο νέες φυλές στο Δήμο της Αθήνας (Αντιγονίς και Δημητριάς) και απονέμουν στον εαυτό τους τον τίτλο του βασιλέως.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Δημήτριος υπήρξε πολύ καλύτερος στο να προετοιμάζει εκστρατείες παρά να τις διεξάγει, καθώς φρόντιζε στο μέγιστο βαθμό για την επάρκεια των προμηθειών, και ποτέ δεν ένιωθε απόλυτα ικανοποιημένος από το μέγεθος και τη φιλοδοξία των σχεδίων του.
Αφιέρωνε το χρόνο και τη μεγάλη του εφευρετικότητα σε έργα «βασιλικής αξίας», που μαρτυρούσαν μεγαλοπρέπεια, κομψότητα και ευφυΐα  (Διόδωρος).  Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ακόμη και οι φίλοι του καταπλήσσονταν από τα μεγέθη των μηχανών και των πλοίων του, τα οποία θαύμαζαν και οι εχθροί. Όσο για τα πλοία του, φρόντιζε ώστε το μέγεθος και η ομορφιά τους να μην μειώνει στο παραμικρό τη μαχητική τους ικανότητα, αλλά να διατηρούν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο τους μέγεθος.
Το 306 π.χ., κατακτά πόλεις της Κύπρου, την επόμενη χρονιά πολιορκεί τη Ρόδο, χωρίς επιτυχία παρά την καταπληκτική εξέλιξη των πολιορκητικών μηχανών από τον ίδιο.
Το 304 π.χ., νικά τον Κάσσανδρο στις Θερμοπύλες ,το 303 ανακηρύσσεται «Ηγεμών της Ελλάδος». Ο Πλούταρχος περιγράφει τις ακολασίες του Δημήτριου τη μεγάλη του επιπολαιότητα και εκκεντρικότητά του στην Αθήνα και αλλού.  Ο Δημήτριος εκμεταλλευόταν στο έπακρο την ανοχή και το θαυμασμό των Αθηναίων για να ικανοποιεί την ματαιοδοξία του και τις ακολασίες του. Του παραχωρήθηκε μάλιστα δωμάτιο στον Παρθενώνα για να διαμένει, όπου δε δίσταζε να διοργανώνει συμπόσια με πόρνες. Σε μια άλλη περίσταση διέταξε τους πολίτες να συγκεντρώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα 250 τάλαντα, κάτι που έσπευσαν να πράξουν. Ωστόσο όταν τα χρήματα συγκεντρώθηκαν, τελικά δόθηκαν στη Λάμια και στις άλλες γυναίκες του περιβάλλοντός του για να αγοράσουν καλλυντικά.
Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του Δημητρίου (Παναγοπούλου Κ.,2002) ,έχοντας απολαύσει δόξα, χρήματα, αγαθά και δύναμη, βγήκαν στην επιφάνεια οι αυταρχικές του τάσεις και η μεγαλομανία του. Επέλεγε να ντύνεται  με χρυσοποίκιλτα ρούχα και υποδήματα, από πανάκριβα και εκλεπτυσμένα υφάσματα. Η υπερβολή αυτή προκαλούσε μεγάλη δυσφορία στους υπηκόους του που δεν την είχαν συνηθίσει.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, μια πρεσβεία των Αθηναίων, τους οποίους θεωρούσε πολύτιμους συμμάχους, χρειάστηκε κάποτε να περιμένει δύο χρόνια για ακρόαση. Άλλοτε, συγκέντρωσε με φαινομενική προθυμία γραπτά αιτήματα υπηκόων του τα οποία δίπλωσε στο μανδύα του, μόνο για να τα σκορπίσει λίγο αργότερα στα νερά του ποταμού Αξιού.
Το 290 π.χ., αλλάζει την έδρα των Πυθείων από τους Δελφούς στην Αθήνα, το 287π.χ., ξεκινά  εκστρατεία στη Μ. Ασία. Το 285π.χ., ηττάται από τον Σέλευκο και κρατείται αιχμάλωτος στη Συρία.
Ο γυιός του Αντίγονος Γονατάς (319 π.χ.,-239 π.χ) άτομο με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια, μαθητής του Ζήνωνα προσπαθεί να τον απελευθερώσει χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι,ο προικισμένος Δημήτριος πεθαίνει το 283 π.χ., αιχμάλωτος, σε ηλικία 54 ετών, έρμαιο του ποτού και του έκλυτου βίου. Ο Σέλευκος στέλνει τη σορό του με καράβι στην Ελλάδα. Ο γυιός του με το στόλο του την παραλαμβάνει στις Κυκλάδες και διαμέσου Κορίνθου τη μεταφέρει στη Δημητριάδα της Μαγνησίας και όχι στην Αμφίπολη για ταφή με μεγαλο-πρεπείς τελετές.
 ***
Οι  Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, ο  παρακείμενος  Λέων της Αμφίπολης, η ασυνήθιστη αρχιτεκτονική του ταφικού μνημείου παραπέμπουν σ’ ένα άνθρωπο που πρέπει να είχε γνωρίσει αρκετές περιοχές  (Ελλάδα, Μικρά Ασία, Μέση Ανατολή), δεν προέρχονταν από  μόνο  μια πόλη-κράτος ή  περιοχή.
Το μέγεθος και το μεγαλειώδες του μνημείου παραπέμπει σε άτομο με απωθημένες επιθυμίες αναγνώρισης, που ήθελε να αισθάνεται και να  δείχνει Κύριος-Ηγέτης-Βασιλεύς  πολυεθνικού κράτους. Είχε μια ματαιόδοξη έως μεγαλειώδη αντίληψη του εαυτού του γι’ αυτό θα μπορούσε να  «παντρέψει» δημιουργήματα τέχνης-σύμβολα σημαντικών πόλεων (Αίγυπτος, Αθήνα, Θήβα, Μακεδονία) και γεγονότων ζωής, όπως οι πόλεμοι. Με μια προσωπική αγωνία να μείνει στην ιστορία αυτός και η οικογένειά του, να εντυπωσιάζει με κάθε κόστος. Είχε πολλές εμπειρίες ζωής, συχνά μη συμβατικές, υπερβολές στον τρόπο ζωής ο ένοικος του Παρθενώνα, επινοητικότητα, διακυμάνσεις στο θυμικό του με  παρορμητική συμπεριφορά, που θα ταίριαζαν στον απαιτητικό εμπνευστή και  χορηγό αυτού του μνημείου
Τώρα, άν  η παραγγελία σχεδιασμού και κατασκευής του ταφικού μνημείου (όποιους κι αν φιλοξένησε ή φιλοξενεί εκεί μέσα) σχετίζεται με την οικογένεια των Αντιγονιδών και ιδιαίτερα του Δημήτριου(που κοιμόταν σε κάποια φάση παρέα με τις Καρυάτιδες του Παρθενώνα) είναι θέμα εκτίμησης, από ειδικούς, των ευρημάτων που θα ανευρεθούν στο επόμενο διάστημα.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Σεραφείμ Τσόκας: Ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2014, η τελετή παράδοσης και ανάληψης  καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκα, από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και νυν Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη.
O κ. Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για το έργο που προσέφερε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο, ιδιαίτερα στους τομείς της πυροπροστασίας και παράνομης μετανάστευσης. Κατά την ομιλία του, ο κ. Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πολιτική προστασία, αλλά και η παράνομη μετανάστευση είναι τομείς που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία της χώρας. Ο κ. Γεωργιάδης προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους τομείς της αρμοδιότητάς του. Και το κατάφερε αυτό με άξιους συνεργάτες, τους οποίους και εγώ οφείλω να συγχαρώ και σίγουρα με την άριστη συνεργασία που είχε με τους δύο Αρχηγούς του Σώματος. Η αποτίμηση του έργου του κ. Γεωργιάδη αφήνει μόνο θετικό πρόσημο».
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας καλωσόρισε τον νέο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Ειδικότερα ο κ. Υπουργός ανάφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Κύριε Γενικέ, δεν  έχετε έρθει σε ένα εύκολο πόστο, δεν έχετε έρθει σε ένα εύκολο Υπουργείο. Γνωρίζω, ωστόσο, πολύ καλά πόσο μαχητής και δίκαιος άνθρωπος είστε με πολυετή εμπειρία στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Γνωρίζω ότι δεν φοβηθήκατε να αναλάβετε και δύσκολες αποστολές στο παρελθόν, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι προτερήματα για τη νέα θέση που αναλαμβάνετε. Είμαστε όλοι στο πλευρό σας. Και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε μία άριστη συνεργασία με όλους. Πιστεύω ότι το ομαδικό πνεύμα είναι η βάση κάθε επιτυχημένης συνεργασίας. Καλή επιτυχία, καλή πορεία και στους δύο».

FantasyCon 2014 στις Σέρρες


                                                                                                                 
                                                                    CLUB SERRES FOR UNESCO
                                          Member Federation Clubs and Center for UNESCO
                           www.serresforunesco.com    www.unescoserron.blogspot.com   

Ioustinianou 19 
 Serres 62123 
Greece = 
Europe







*FantasyCon 2014*στις Σέρρες
Οι ομάδες Serras Verve kai Dragon Τale υπό την αιγίδα τoυ ΟμίλουΣερρών για  Unesco, παρουσιάζουν το *FantasyCon 2014* στις 3-4 Οκτώβρη στον πεζόδρομο Θέμιδος,έναρξη στις 17.00 μ.μ με 24.00 μ.μ.
Ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται με στόχο την ανάδειξη μιας πλευράς της κουλτούρας μας που εδώ και χρόνια έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Αυτή η κουλτούρα δεν αφορά άλλο παρά των κόσμο της φαντασίας! Τι εννοούμε με αυτό;
Τoν κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών(videogames), των παιχνιδιών ρόλων και καρτών (pen and paper RPGs and trading card games),των comic, των γιαπωνέζικων manga και anime, των ταινιών φαντασίας και το καλλιτεχνικό κίνημα που αυτά έχουν τροφοδοτήσει!
            Παρόμοιες δράσεις γίνονται εδώ και κάποια χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το *FantasyCon*παίρνει πρωτοβουλία να συστήσει αυτήν την θεματολογία και στην πόλη μας, με πληθώρα δραστηριοτήτων και διαγωνισμών. Πιο αναλυτικά θα διεξαχθούν τουρνουά των βιντεοπαιχνιδιών Hearthstone kai League of Legends, διαγωνισμός cosplay, ενώ κατά την διάρκεια όλου του φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση όπου θα πάρουν μέρος επώνυμοι και διάσημοι καλλιτέχνες με θεματολογία τους χαρακτήρες και τους κόσμους φαντασίας. Φυσικά δεν θα λείπουν οι προβολές βίντεο και μουσικής από τα αγαπημένα μας θέματα, ούτε τα πάρτι κάθε νύχτα του φεστιβάλ. 

            Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους συνεργάτες των διοργανωτών του φεστιβάλ otakustore.gr, angrynerd.gr, Resalto Pub, efantasy.gr και the Web Σερρών καθώς και τους μεγάλους χορηγούς Αστόρια, Καλύτερος, Πλατεία Κρονίου, Βιβλιοχαρτοπωλείο Γραμμή, Ελεύθερο Βήμα, Volta, και Galaxy Hotel.