Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΙΠΕ «NEIN» ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΜΑΜΗΔΕΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε στην Τουρκία και στους Τούρκους μουσουλμάνους που ζουν στην Αυστρία το νέο νομοσχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο θα απελαθούν όσοι μουσουλμάνοι ιμάμηδες έχουν έρθει από την Τουρκία ενώ θα απαγορευτεί στο εξής η αποστολή και η εγκατάσταση στο αυστριακό έδαφος θρησκευτικών λειτουργών του Ισλάμ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού της αυστριακής κυβέρνησης, Jozef Mayer Paskalya, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσαν ότι αλλάζει το μέχρι σήμερα στάτους κβο της λειτουργίας των μουσουλμανικών τζαμιών που βρίσκονται στην χώρα τους και που είναι από την εποχή της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, δηλαδή από το 1912.  Σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο μια θρησκευτική μειονότητα θα αναγνωρίζεται μόνο όταν συγκεντρώνει 17 χιλιάδες υπογραφές που θα αιτούν την αναγνώριση της. Αλλά το πιο εντυπωσιακό στο νέο αυτό νομοσχέδιο που αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα, είναι ότι θα απελαθούνε όσοι μουσουλμάνοι ιερείς που εργάζονται στην Αυστρία έχουν έρθει ειδικά από την Τουρκία και στο εξής θα απαγορευτεί η είσοδος νέων ιμάμηδων. Όπως αναφέρεται στην Αυστρία υπηρετούν αυτή την περίοδο 300 ιμάμηδες από τους οποίους οι 65 είναι Τούρκοι και αυτοί θα αναγκαστούν με την ψήφιση του νέου νομοσχέδιου να αποχωρήσουν από το αυστριακό έδαφος. Παράλληλα θα ελεγχτούν όλες οι οικονομικές χορηγίες σε μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και όλα τα χρηματικά ποσά και διάφορες δωρεές που δίνονται στα μουσουλμανικά τζαμιά της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τούρκικου τύπου, στην Αυστρία ζουν και εργάζονται περί τους 510 χιλιάδες μουσουλμάνοι από τους οποίους οι 300 χιλιάδες είναι Τούρκοι, ενώ λειτουργούν ενώσεις Τούρκων μουσουλμάνων σουνιτκού δόγματος, ενώσεις  Αλεβητών, καθώς και μία «Ένωση Σιϊτων’ μουσουλμάνων.

Όπως ήταν επόμενο η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βάλει κυριολεχτικά «χέρι» στις μουσουλμανικές κοινότητες της Αυστρίας προσπαθώντας να προωθήσει τα πανισλαμικά τουρκικά συμφέροντα. Η κατάσταση αυτή όμως έχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των Αυστριακών που είδαν ούτε λίγο ούτε πολύ να δημιουργείται ένα κράτος εν κράτη μέσα στην ίδια τους την χώρα, με τελείως διαφορετική θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα που όχι μόνο δεν έχει την διάθεση να αφομοιωθεί στα εγχώρια πολιτιστικά πρότυπα, αλλά αντιθέτως επιδιώκει να επιβάλει στους Αυστριακούς κατοίκους τα δικά του θρησκευτικά και πολιτιστικά πρότυπα.
Είπε κανείς κάτι για την δική μας χώρα ; Περίπτωση σαν αυτή της Αυστρίας θα παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες καθώς το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς. Καλό θα είναι όλα αυτά να μας διδάξουν και εμάς κάποια πράγματα γιατί έτσι όπως πάει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα γίνει Ελλαδιστάν και οι Έλληνες θα είναι μια θλιβερή μειοψηφία στην ίδια τους την χώρα προς δόξα των μειοδοτικών μας κυβερνήσεων.

Σχόλια