Στις κάλπες από το πρωί οι Ελληνες με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα – «Τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι μαζί»

 Στις κάλπες από το πρωί οι Ελληνες με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα – «Τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι μαζί» - Ολες οι εξελίξεις



Στις κάλπες από τις 7 σήμερα το πρωί οι Έλληνες αποφασίζουν, με βασικό στοίχημα -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- να είναι ο λαός ενωμένος και την επόμενη ημέρα, μήνυμα το οποίο αποτέλεσε σύνθημα ενότητας και των δύο συγκεντρώσεων το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας. 


Ωρες ψηφοφορίας 
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Οι εκλογείς θα προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, όπως ορίζουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (ένας ένας ή σε μικρές ομάδες), στα οποία θα δίδεται η ταυτότητα ώστε να γίνεται η επαλήθευση της εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά. 

Ταυτότητα και διαβατήριο
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων (τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα γίνονται αποδεκτά). Όσοι πάντως δεν έχουν κάποιο αποδεικτικό έγγραφο, τα γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και την Κυριακή. 

Ετεροδημότες 
Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Οι 18άρηδες
Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν και 108.371 18αρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.
Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι. 

Μάθε που ψηφίζεις
Δείτε πού ακριβώς ψηφίζετε στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου από την ενημερωμένη εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε Πού Ψηφίζεις».

Τα ψηφοδέλτια και ο τρόπος ψηφοφορίας 
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; 

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). 

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι πολίτες καλούνται να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση...
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Το λευκό κι ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μία από τις απαντήσεις: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο μόνο

με σταυρό προτίμησης, είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Οποιοδήποτε άλλο σύμβολο, όπως για παράδειγμα το x, θα καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο.

Όπου δεν υπάρχει σταυρός, το ψηφοδέλτιο θα μετρήσει ως λευκό. 
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό. Αν ο σταυρός προτίμησης δεν είναι εντός του τετραγώνου προτίμησης τότε το ψηφοδέλτιο θα θεωρείται άκυρο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων γίνεται με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς τους.

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.



Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος
Περίπου στις 9 το βράδυ της Κυριακής εκτιμάται θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic κ. Μιχάλης Καριώτογλου, «υπό κανονικές συνθήκες γύρω στις 9 το βράδυ θα πρέπει να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Αυτό όμως εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο βασικά είναι ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο ερωτημάτων. Η στατιστική επιστήμη λέει ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 10% των αιτημάτων με καλή κατανομή, που σημαίνει να είναι από όλη τη χώρα και η διαφορά μεταξύ των δύο ερωτημάτων να είναι τουλάχιστον τέσσερις μονάδες. Εάν όλα αυτά ισχύουν, στις 21.00 η ώρα θα μπορέσουμε να σας δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Πάντα με την υπόθεση ότι οι κάλπες κλείνουν στις 19.00».

Σχόλια