Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου γιατί αλλιώς παραμονεύουν εκλογές ή δημοψήφισμα


Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σφίγγουν περισσότερο την θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης αφού κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup της 9ης Μαΐου για τα μέτρα κάβα των 3,5 δισ. Ευρώ.

Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την έκθεση της Eurostat και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει φως στα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον.
Το ΔΝΤ πιέζει προκειμένου να υπάρχουν εξασφαλίσεις για την επιτυχία του προγράμματος και επιμένει να ζητά τον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το 2018 εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος για να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Ορόσημο το τέλος Μαΐου
Αθήνα και Κομισιόν φαίνεται να θέτουν ως όριο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το τέλος του Μαΐου καθώς εάν τον Ιούνιο η χώρα είναι χωρίς συμφωνία και χρηματοδότηση τότε όλα τα ενδεχόμενα για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παραμένουν ανοιχτά.
Σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα που θα οδηγούσε σε επανάληψη των περυσινών γεγονότων, στην Ευρώπη πιστεύουν ότι θα σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα δίσταζε να προκηρύξει εκλογές ή δημοψήφισμα στα τέλη του Μάη εάν διαπίστωνε ότι ΔΝΤ και Γερμανία επιμένουν στον προσδιορισμό των σκληρών προληπτικών μέτρων, με αποτέλεσμα να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα στα τέλη του Ιούνη, λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Βρετανία και τις ισπανικές εκλογές. Οι τριπλές κάλπες στην Ευρώπη τρομάζουν την Κομισιόν που παρατηρεί ότι η Ε.Ε. δέχεται πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό και απειλούν την εσωτερική της συνοχή.
Για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν την Αθήνα και το ΔΝΤ να δεχτούν την θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία δεν θα προσδιοριστούν ακριβώς και θα παραμείνουν…κρυφά ως συμβιβαστική λύση για να κλείσει άμεσα το ελληνικό ζήτημα.
Συμφωνία «χέρι με χέρι»
Ποια είναι η παγίδα; Αντί για συμφωνία «χέρι με χέρι, να μείνει η κυβέρνηση με … τη συμφωνία στο χέρι! Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να αποφύγει «εδώ και τώρα» διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την οποία ζητεί όμως το ΔΝΤ, που είναι αυτό που επιμένει και για τον άμεσο προσδιορισμό και ψήφιση των «εφεδρικών» μέτρων των 3,6 δισ. ώστε να τελειώνει η υπόθεση.
Το Ταμείο όμως απαιτεί και ότι τα 2/3 των μέτρων αυτών θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, δηλαδή 2-2,5 δισ. ευρώ αυτόματες οριζόντιες περικοπές κύριων συντάξεων, μείωση του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο ακόμα και με απολύσεις και μείωση της επιχορήγησης των ΔΕΚΟ. Μόνο το υπόλοιπο 1/3 των μέτρων δέχεται να προέλθει από το πεδίο της φορολογίας, αλλά να περιλαμβάνει μόνο περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου