Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Γενική Αμνηστία Ιούλιος 1918

Αμέσως μετά την ανακήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος χορηγήθηκε γενική αμνηστία στα Ελληνικά Σώματα

24 Ιουλίου 1908

  










Αμέσως μετά την ανακήρυξη του Τουρκικού Συντάγματος χορηγήθηκε γενική αμνηστία στα Ελληνικά Σώματα, όπου το ένα μετά το άλλο άρχισαν να προσέρχονται στις Αρχές και να παραδίδουν τον οπλισμό τους. 

Ανταποκριτής Αθηναϊκής εφημερίδας από τις Σέρρες έγραψε σχετικά για την παράδοση του Οπλαρχηγού Στέργιου Βλάχβεη και των άλλων παλικαριών: «Η χθεσινή ημέρα Τετάρτη, ήτο ημέρα πανηγύρεως δια τας Σέρρας. Είχε παραδοθεί ο γενναίος και νεαρός εκ Τζουμαγιάς οπλαρχηγός Καπετάν Στέργιος Βλάχβεης με το Σώμα του. (…) 
Οι αξιωματικοί και μπέηδες Νεότουρκοι μετά των ημετέρων υπεδέχθησαν τους αντάρτες. Μετά ενθουσιώδη δε και κατάλληλον προσφώνησιν των νεοτούρκων, οι Ελληνομακεδόνες εκδικηταί ανήλθον ανά είς επί των αμαξών. Επί της πρώτης ο Καπετάν Στέργιος, στεφανωμένος με στεφάνους και μύρτα επί της δευτέρας ο εκ Στενημάχου καπετάν Τζαβέλλας(*). Ηκολούθουν επίσης εφ' αμάξης τα λοιπά παλληκάρια ανά είς εκάστην άμαξαν. Υπό τους ήχους της μουσικής και τας ζητοκραυγάς του πλήθους έφθασαν προ των στρατώνων. Ενταύθα δε εξελθών προσεφώνησε τους εκδικητάς καταλλήλως ο Φερίκης (στρατιωτικός διοικητής). Εκείθεν η συνοδεία διηυθύνθη προς το Διοικητήριον. (…) 
Οι Ελληνομακεδόνες ανήλθον είς την μεγάλην έθουσαν του Διοικητηρίου, όπου ανέμενον ο Μουτεσαρίφης και όλοι οι επίσημοι Τούρκοι (μεταξύ αυτών και ο επιφανέστατος Νεότουρκος Φερήτ Μπέης). Η είσοδος εις την κυρία πόλιν ήτο αληθής θρίαμβος. (…) 
Η συνοδεία δια των κεντρικωτέρων οδών κατέληξεν είς τον "Μπέη Μπαχτσέν". Εις το μέρος τούτο ανέμεναν οι Βούλγαροι αντάρται Στογιάνωφ, Ντίμικο και Γιώργα. Υπό του Κομιτάτου "Ένωσις - Πρόοδος" παρετάθη πλουσιώτατον γεύμα, εις το οποίον παρεκάθησαν, συμφιλιωμένοι ήδη, οι πρώην θανάσιμοι εχθροί Έλληνες και Βούλγαροι. Αι αυταί σκηναί πατριωτικής εξάρσεως και ενθουσιαμού επανελήφθησαν την επομένην, όταν ο καπετάν Δούκας(**) μετά των δύο αξίων υπαρχηγών του, Θεοδώρου Μπουλασίκη και Ιωάννου Μάρτζιου(***), επί κεφαλής των ανδρών των εισήλθον εις την πόλιν. (…) 
Ο αυτός ενθουσιασμός και αι αυταί εκδηλώσεις εγένετο και εις το παραδοθέν Ανταρτικό Σώμα του Καπετάν Αλεξάνδρου Αϊβαλιώτη». Σε έκθεσή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόξενος των Σερρών Αντώνιος Σακτούρης(****) αναφέροντας το γεγονός της παράδοσης όλων των Ανταρτικών ομάδων οι οποίες δρούσαν στη περιοχή των Σερρών, υπογράμμισε με ιδιαίτερο τρόπο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αντάρτες, εκτός από το Γενικό Αρχηγό ήταν ντόπιοι, γεγονός το οποίο χαρακτήριζε τον καθαρά αμυντικό αγώνα του γηγενούς Μακεδονικού Ελληνισμού κατά της προσπάθειας εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας. 
Από το Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)
*Τζαβέλλας Ιωάννης, ΑντισυνταγματάρχηςΌργανωτής Κεντρικού Κομιτάτου, Αθήνα
** Δούκας Δούκας (Ζέρβας), Σέρρες
*** Μπάρτσιος Ιωάννης, Σέρρες
**** Αντώνιος Σαχτούρης (1866 - 1954) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου