Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

το κατά Ιωάννη πόνημα της 25ης Σεπτεμβρίου

Οσία της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ευφροσύνη.


Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του κατά Ιωάννη πονήματος καλή σας ημέρα! Είμαστε πάλι εδώ μαζί! Σάββατο σήμερα 25 του Σεπτέμβρη 2021 268η ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 07:14 Δύση Ήλιου: 19:19 Γιορτάζει η Ευφροσύνη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού




Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP).

Την προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινότητα αναδεικνύει η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού.

Η ημέρα έχει κεντρικό μήνυμα «Από την έρευνα στην περίθαλψη: o φαρμακοποιός σας είναι στη διάθεσή σας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει την ουσιαστική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινωνία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών, στην Ευρώπη: δραστηριοποιούνται 400.000 φαρμακοποιοί, το 98% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φαρμακείο μέσα σε 30’, 46.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία.

Κάθε μέρα οι φαρμακοποιοί όλου του κόσμου στηρίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Βρίσκονται πάντα στο πλευρό του ασθενή για κάθε πρόβλημα φαρμακευτικής φροντίδας ή πρώτης υγειονομικής περίθαλψης.

Τα φαρμακεία είναι το πρώτο σημείο αναφοράς με τους φαρμακοποιούς πάντα πρόθυμους για κάθε συμβουλή και πρόταση σε κάθε πρόβλημα υγείας, ευεξίας και ομορφιάς προτείνοντας έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής και αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

Σε 10 ευρωπαϊκές χώρες,μέσα σε αυτές και η Ελλάδα οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη στα φαρμακεία. Η άμεση επικοινωνία με τον φαρμακοποιό ενισχύει την πρόληψη στην υγεία.

Εθνική Ημέρα Κόμιξ στις ΗΠΑ.

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μοζαμβίκη.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

Μαρτύρων Παύλου, Τάττης και των τέκνων αυτών: Ευγενίου, Μαξίμου, Ρούφου καί Σαβινιανού.

Οσίων Ευφροσύνης Οσία της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ευφροσύνη.

Η Ευφροσύνη γεννήθηκε το 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη του τοπικού αξιωματούχου Παφνούτιου. Μετά τον θάνατο της μητέρας της έγινε μοναχή για να αποφύγει τον γάμο, τον οποίο ήθελε να της επιβάλει ο πατέρας της. Εντάχθηκε σε ανδρική μονή με το όνομα Σμάραγδος, ξεγελώντας τους μοναχούς για το φύλο της και εμφανιζόμενη ως άνδρας.

Συχνά την επισκεπτόταν ο πατέρας της για να της ζητήσει συμβουλές, μη γνωρίζοντας ότι είναι η κόρη του. Λίγο πριν από το θάνατό της το 470 αποκαλύφθηκε ενώπιόν του κι εκείνος αποφάσισε να εγκατασταθεί στο κελί της ως μοναχός για το υπόλοιπο του βίου του.

Τμήματα των λειψάνων της Οσίας Ευφροσύνης βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος στη Μάνδρα Αττικής.

Απολυτίκια

Εν σοι Μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα· λαβούσα γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ· διο και μετὰ Αγγέλων συναγάλλεται, Οσία Ευφροσύνη το πνεύμα σου.

Ως παρθένος φρόνιμη και αδιάφθορος, κοτηγγυήθης οσίως τω Ζωοδότη Χριστώ, και προσκαίρων την χλιδην εμφρόνως έλιπες, όθεν εν μέσω των ανδρών, ως αμόλυντος αμνάς, εξέλαμψας Ευφροσύνη, και του Βελίαρ τα κέντρα, τη πολιτεία σου απήμβλυνας.

και Παφνουτίου.

Θεοφίλου επισκόπου Εφέσου του ομολογητού, Βυζατήνου και Σεργίου θαυματουργού, του Ρώσου.

Καθολική Εκκλησία

Αγίου Φίνμπαρ του Ιρλανδού, πολιούχου του Κορκ.

Αγίου Κάντοκ του Ουαλλού πολιούχου του Γκλαμόργκαν.

Αγίου Τσόλφριθ.




25 Σεπτεμβρίου 1396.—(24-26/9) Η τουρκική εμπροσθοφυλακή φάνηκε σε απόσταση τριών μιλίων από την Νικόπολη. Οι Χριστιανοί σταυροφόροι υπό τον βασιλέα τής Ουγγαρίας Σιγισμόνδο, είχαν ήδη περάσει ένα δεκαπενθήμερο στρατοπεδευμένοι μπροστά στην Νικόπολη, όταν ήλθε η είδηση πως οι τούρκοι πλησίαζαν. Η στρατιά τού σουλτάνου με το ελαφρά οπλισμένο και ευκίνητο ιππικό και τους πολύ καλά εκπαιδευμένους τοξότες, κινήθηκε ταχύτατα μέσω τής Θράκης, και την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, η τουρκική εμπροσθοφυλακή φάνηκε και στρατοπέδευσε στους λόφους, με την απόσταση των τριών μιλίων να την χωρίζει από τους Χριστιανούς. Η Κωνσταντινούπολη παρέμενε αποκλεισμένη. Η τελευταία και μεγαλύτερη από τις διεθνείς Σταυροφορίες που θα διεξαχθεί την επομένη στην Νικόπολη, θα ακολουθήσει με μελαγχολική ακρίβεια την πορεία των μεγάλων καταστρεπτικών Σταυροφοριών τού παρελθόντος, με την διαφορά ότι το πεδίο τής μάχης αυτή την φορά θα είναι στην Ευρώπη και όχι στην Ασία. Αφορμή γι’ αυτήν την Σταυροφορία ήταν οι πολεμικές δραστηριότητες των οθωμανών στα Βαλκάνια, που ανησύχησαν και αναστάτωσαν τον Δυτικό κόσμο ο οποίος άρχισε να νιώθει την ανάσα τού ισλάμ στα νώτα του. Η Ρωμανία, που επί χίλια χρόνια ήταν το προστατευτικό φράγμα για την Δύση από τις ορδές τής Ανατολής, τραυματισμένη προσπαθούσε να περισώσει ό,τι μπορούσε. Παρ’ όλα αυτά, συμμετείχε στην εκστρατεία με 10 επανδρωμένα πολεμικά πλοία. Η πλειονότητα όμως των στρατιωτών ήταν από την Ουγγαρία,την Γαλλία καιτην Βενετία καθώς και Ιωαννίτες Ιππότες. 

1458.—10.000 οθωμανοί παρατάσσονται και παρακολουθούν τα έργα αντιοχυρώσεως τής Κορίνθου. Η κύρια αιτία τής εκστρατείας τού Μωάμεθ εναντίον τής Πελοποννήσου το συγκεκριμένο έτος, ήταν η αδυναμία καταβολής τού φόρου υποτέλειας από τους δύο δεσπότες Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο επί τρία έτη. Η αντίσταση τής Κορίνθου (η οποία αποτελούσε τμήμα τής ηγεμονίας τού Δημήτριου), ήταν το μόνο εμπόδιο που συνάντησε ο Μωάμεθ κατά την διάρκεια τής στρατιωτικής του επιχειρήσεως στην Πελοπόννησο. Διοικητής της ήταν ο γαμβρός τού Δημήτριου, Ματθαίος Ασάν. Περιοχές οι οποίες βρίσκονταν υπό Ενετική κυριαρχία όπως το Άργος, το Ναύπλιο και η Ναύπακτος, ο τούρκος δεν τις ενόχλησε. Η Κόρινθος, μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο, η τουρκική εκστρατεία έλαβε τέλος και οι δύο Παλαιολόγοι αναγκάστηκαν να δεχτούν τους νέους επαχθέστερους όρους τού Μωάμεθ. 

1538.—Στόλος αποτελούμενος από 122 πλοία υπό την αρχηγία τού Χαϊρεντίν, καταπλέει στην Πρέβεζα με σκοπό να αποκρούσειτον ενωμένο χριστιανικό στόλο. 

1575.—Ο Έλληνας εξωμότης και κουρσάρος, Ντελύ Μάμης, αιχμαλωτίζει τον ήρωα τής ναυμαχίας τής Ναυπάκτου, Μιχαήλ Θερβάντες. Παρέμεινε σε αιχμαλωσία στο Αλγέρι έως το 1580, μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό των λύτρων γιά την εξαγορά του. Στο διάστημα αυτό προσπάθησε να δραπετεύσει αρκετές φορές. 

1615.—Μικτός στόλος δέκα πέντε πλοίων τού Αγίου Στεφάνου και τής Σικελίας, αρπάζει εμπορικό πλοίο στο Σούνιο με φορτίο τυριών και τρείς τούρκους επιβάτες ως σκλάβους. Τις προηγούμενες ημέρες κούρσεψαν άλλα δύο τουρκικά πλοία, εκ των οποίων το ένα ήταν γαλέρα. Στην συνέχεια την επάνδρωσαν με σαράντα Μαυριτανούς και εκατόν πενήντα χριστιανούς, τους οποίους νωρίτερα είχαν απελευθερώσει, εντάσσοντάς τους στον στόλο τους. 

1687.—(25/9 & 26/9 ) Τα Προπύλαια τού Παρθενώνα δέχονται το πρώτο πλήγμα από τις βόμβες των Ενετών, όταν από έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, ανατινάχτηκε η πυριτιδαποθήκη στον ναό τής Απτέρου Νίκης. Η έκρηξη αυτή συμπλήρωσε την πρώτη καταστροφή που είχε σημειωθεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια (25/10/1660 ή 1640), από πτώση κεραυνού. Ο Μοροζίνι μάλιστα, την επόμενη μέρα, στην έκθεση προς την Κυβέρνησή του, δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του γιά τα αποτελέσματα τής «θαυματουργού εκείνης ου ου βόμβας», όπως την απεκάλεσε. Στις 26 και 27, οι πολιορκητές τής Ακροπόλεως θα βελτιώσουν την «ευστοχία» τους, πετυχαίνοντας τον Παρθενώνα. 

1728.—Ημερομηνία θανάτου τού μάχιμου λογίου κληρικού (και μετέπειτα μοναχού) από την Κέρκυρα, Φραγκίσκου Προσαλέντη. 

1788.—Μια ημέρα μετά την άφιξη τού Λάμπρου Κατσώνη στο νησί τής Ζακύνθου, αρχίζει και η επιστροφή όλων των πλοίων τού στόλου του τα οποία ήταν διάσπαρτα στα ελληνικά νερά. Στο Αιγαίο άφησε μόνον δύο από τους συντρόφους του, τους θαλασσόλυκους Μουρσελά και Ντεληκωσταντή, ακριβώς γιά να τρομοκρατούν τους τούρκους. 

1803.—Οι τουρκαλβανοί οδηγημένοι από τον Πήλιο Γούση, εισβάλουν στο Σούλι. Γι’ αυτή του την προδοσία ζήτησε από τον Βελή 9.000 γρόσια. Αιφνιδιασμένοι οι Σουλιώτες αποτραβήχτηκαν στον Άγιο Δονάτο, έχοντας στα νώτα τους το Κούγκι, όπου βρισκόταν το μικρό φρούριο τής Αγίας Παρασκευής κατασκευασμένο από τον μοναχό Σαμουήλ. Ο Βελής έστειλε αμέσως κήρυκες στα Γιάννενα να διαλαλήσουν την κατάληψη τού Σουλίου, ο δε πατέρας του, Αλή πασάς, μόλις έμαθε τα νέα, ελευθέρωσε τον Φώτο Τζαβέλα, κρατώντας όμως ομήρους την οικογένειά του, και τον έστειλε στους συντρόφους του γιά να τους πείσει να εγκαταλείψουν μία γιά πάντα την πατρίδα τους. 1822.—«Μάχη ἐν Μεγαρίδι καὶ νίκη Ἑλλήνων, ἀρχηγηθέντων ὑπὸ τοῦ Νικηταρᾶ κατὰ Μαχμοὺτ πασᾶ Δράμαλη.» Οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά μάχονται εναντίον των υπολειμμάτων τής στρατιάς τού Δράμαλη στην Μεγαρίδα, σε αντίθεση με τους «πατέρες» τού Έθνους. Ο πολιορκημένος στο κάστρο τής Κορίνθου Δράμαλης, από τον Αύγουστο τού 1822 έκανε αρκετές προσπάθειες να σπάσει τον κλοιό. Σε μία από αυτές φονεύθηκε ο Αναγνώστης Πετμεζάς και ο δεκαεπτάχρονος γυιός του Σωτήρης, ενώ γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, έκανε την τελευταία του προσπάθεια από ξηρά και θάλασσα προς την Μεγαρίδα, όπου απέτυχε. Στα τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, ο τούρκος πασάς πέθανε από την λύπη του, εγκλωβισμένος στο κάστρο τού Ακροκόρινθου. 1823.—«Τὸ Νομοτελεστικὸν σῶμα μετέστη ἀπὸ τῆς Σαλαμῖνος εἰς Ναύπλιον.» Το Νομοτελεστικό ή Εκτελεστικό επανέρχεται στο Ναύπλιο. Από τον Σεπτέμβριο τού 1823 εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιθέσεις ανάμεσα στο Νομοτελεστικό υπό τούς Θ. Κολοκοτρώνη και Πετρόμπεη, και, το Βουλευτικό υπό τον Κουντουριώτη, που σχημάτισαν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις. Είναι η απαρχή τής πρώτης φάσεως τού εμφύλιου σπαραγμού. Δυστυχώς, στις αρχές τού 1824, η τελική ρήξη δεν μπόρεσε να αποφευχθεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επί τής ουσίας δύο Διοικήσεις (η παλαιά δεν είχε παραιτηθεί), αφού κάθε μία διέθετε το δικό της Βουλευτικό και Εκτελεστικό σώμα, η μία με έδρα το Κρανίδι και η άλλη με έδρα την Τρίπολη. Η αδυναμία συμβιβασμού και εξευρέσεως μίας κοινά αποδεκτής λύσεως, θα οδηγήσει στην εμφύλια σύρραξη που θα απειλήσει ευθέως την επιτυχία τής ίδιας τής Επαναστάσεως και θα υπονομεύσει πολλά από τα κεκτημένα των πρώτων ετών τού Αγώνα. 1824.—(24-25) «Ναυμαχία μεταξὺ Χίου, Καράμπουρνου καὶ Μυτιλήνης καὶ πυρπόλησις τουρκικῶν πλοίων. Φυγὴ τουρκικοῦ στόλου. Ἐνταῦθα ἀρχηγοὶ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦσαν οἱ Μιαούλης, Κολανδροῦτσος, Σαχτούρης, Νικόδημος, τῶν δὲ τούρκων ὁ Ἰμβραὴμ πασᾶς.» 1825.—«Ὁ πλοίαρχος Λελεχὸς ἐτροφοδότησε τὸ Μεσολόγγιον.» Η πολιορκία τού Μεσολογγίου από ξηρά και θάλασσα ήταν ασφυκτική και οι σφαίρες και οι οβίδες έπεφταν νύχτα και μέρα χωρίς διακοπή. Τα όσα υπέφεραν οι πολιορκημένοι είναι απερίγραπτα. Ο ανεφοδιασμός τους σε τρόφιμα ήταν από δύσκολος έως αδύνατος. Στις 21 Ιανουαρίου 1826, ο Ανδρέας Μιαούλης κατόρθωσε να τους τροφοδοτήσει γιά τελευταία φορά. Έκτοτε, αυτό δεν ήταν δυνατό να επαναληφθεί, λόγω τού στενού αποκλεισμού. Υπέφεραν από την πείνα και την δίψα και μαστίζονταν από ασθένειες. Ο Διονύσιος Σολωμός στο έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», εξάρει την νίκη τής ηθικής ελευθερίας έναντι τής υλικής βίας. Στους πολιορκημένους τού Μεσολογγίου δεν είχε απομείνει τίποτα, εκτός από την ψυχή. 1827.—(ν. ημ.) Ο Κεχαγιάμπεης ο οποίος βρίσκεται στην Μεσσηνία, ζητά από τους επαναστατημένους Έλληνες να παραδώσουν τα όπλα. Στην απάντησή τους ότι προτιμούν τον θάνατο, οιτούρκοι, κόβουν γύρω στα 80.000 και πλέον καρποφόρα δένδρα (!..), σε μία προσπάθεια να κάμψειτο ηθικό των Ελλήνων. 1828.—Κατάληψη τής Μεθώνης από τον Γαλλικό στρατό. «Ἐκυριεύθη ἀμαχητὶ τὸ φρούριον τῆς Μεθώνης ὑπὸ τοῦ Γάλλου Συνταγματάρχου Δουριάν» (βλ.& 23/9). 1834.—Ο αρχιληστής Χοσάδας με έναν εγκληματία συνεργάτη του ονόματι Καλαμάτα και 50 άνδρες τους, ενεργούν επιδρομή στα χωριά Πλάτανος, Βονόρτα, Παλούκοβα κ.α. τής περιοχής, αρπάζουν πολλούς από τους κατοίκους, τους οποίους κακοποιούν βάναυσα και ληστεύουν. Λίγες μέρες πριν (βλ. 21/9 ), είχαν στήσει ενέδρα σε ομάδα τής Εθνοφυλακής κατά την οποία φόνευσαν τέσσερεις άνδρες της. Το φαινόμενο τής ληστείας στην Ελλάδα σε μεγάλη έξαρση! 1838.—Ο Ιωάννης Φιλήμων εκδίδει την εφημερίδα «Αιών». Ο «Αιών» αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες τής εποχής του. Ήταν «εφημερίς πολιτική και φιλολογική» και εκδιδόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου 1838 έως τις 31 Μαΐου 1888, με μικρές διακοπές ενδιάμεσα. Τόπος εκδόσεώς της ήταν η Αθηναϊκή πρωτεύουσα. Εκδότης – διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Φιλήμων και αργότερα τον διαδέχτηκε ο γυιός του, Τιμολέων Φιλήμων. .—Γεννιέται στο Ναύπλιο ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος. Λίγο μετά τον θάνατο τού Παράσχου, ο Παλαμάς έγραψε ένα άρθρο-ύμνο στον ποιητή, αναγνωρίζοντάς τον ως εκφραστή τού εθνικού ου αισθήματος. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε : «[…] Η φωνή του, όπως η φωνή ορισμένων αοιδών τού θεάτρου, δε διακρίνεται γιά την τέχνη της, αλλά γιά την δύναμή της. Και η φωνή αυτή, όσες φορές εκχύνεται σε όλο της το πλάτος, με όλο της το ακανόνιστο, ακούγεται πολύ προσεκτικότερα από άλλες, συγκινεί, ενθουσιάζει, χειροκροτείται. Κάποιος μεγάλος κριτικός λέει γιά τον Βύρωνα ότι ποτέ άλλοτε ο κόσμος είδε τόσο μεγάλο ποιητή με τόσο στενή φαντασία. Ευλόγως κι’ εμείς μπορούμε να πούμε γιά τον Αχιλλέα Παράσχο, ο οποίος άλλωστε ζωηρότερα από άλλους εκπροσωπεί στην νεώτερή μας ποίηση τον βυρωνισμό, ότι αποτελεί αν όχι μοναδικό, αλλ’ όμως σπάνιο φαινόμενο ποιητή τόσο εξόχου με τόσες ελλείψεις. […] Σπάνια διαβάζουμε τέλειο ποίημα τού Παράσχου. Αλλά και δεν υπάρχει σχεδόν ποίημα του, όπου να μην απαντούμε στίχους ωραίους καθ’ όλη την σημασία τής λέξεως.» .—Γεννιέται στην Τήνο ο γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης. 1840.—Ένα νέο Διάταγμα τού Στρατού προβλέπει αλλαγές στο σώμα Χωροφυλακής και κυρίως στους βαθμούς που έφεραν οι βαθμοφόροι. Το σώμα Χωροφυλακής ήταν ακόμη ενταγμένο στον Στρατό Ξηράς. 1842.—Ο Χ. Σακελλαρίδης εκδίδει την εφημερίδα ‘’Συνταγματική’’. Η εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της το 1868. 1849 (ή ΄45).—Σὰν σήμερα στὶς 25 Σεπτεμβρίου τοῦ 1849 (ἤ τοῦ 1845), ὁ γενναιότερος τῶν γενναίων Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταρᾶς), ἀπεβίωσε ξεχασμένος, τυφλὸς καὶ πάμπτωχος, σὲ ἡλικία 68 ἐτῶν. Καταγόταν ἀπὸ τὸ Τουρκολέκα τῆς Μεγαλουπόλεως, (σύμφωνα μὲ δικὴ του διήγηση γεννήθηκε στὸ χωριὸ Μεγάλη Ἀναστάσοβα «ἀπεδῶθε τοῦ Μυστρᾶ πρὸς τὴν Καλαμάτα»). Ὁ Νικήτας Σταματελόπουλος ἤ Νικηταρᾶς, ὑπῆρξε ἕνας ἀπὸ τοὺς γενναιότερους καὶ ἀνιδιοτελέστερους ὁπλαρχηγούς τῆς Ἐπαναστάσεως, ἐπονομασθεὶς «τουρκοφάγος» γιὰ τὸν ὅλεθρο τὸν ὁποῖο σκόρπισε στοὺς τούρκους στὴν μάχη τῶν Δολιανῶν καὶ ἀκολούθως τῶν Δερβενακίων. Ἦταν ἀνεψιὸς τοῦ Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στὸ πλευρὸ τοῦ ὁποίου πολέμησε σὲ πάρα πολλὲς μάχες, διακριθείς πάντοτε γιὰ τὸν ἡρωϊσμὸ καὶ τὴν θυελλώδη ὀρμὴ του. Ὁ Νικηταρᾶς ὑπῆρξε ἀνώτερος χρημάτων. Στὴν διάρκεια τῆς Ἐπαναστάσεως, μία παραμονὴ Πρωτοχρονιᾶς πῆγαν στὸ σπίτι του μερικὰ παιδιὰ γιὰ νὰ τοῦ ποῦν τὰ Κάλαντα. Ὁ Νικηταρᾶς μὴ ἔχοντας χρήματα παρακάλεσε τὸν παριστάμενο Κολοκοτρώνη νὰ τοῦ δώσῃ μερικούς παράδες γιὰ νὰ τοὺς μοιράσῃ στὰ παιδιά. Ὁ Κολοκοτρώνης θέλοντας νὰ τὸν πειράξῃ,τοῦ εἶπε : «Δὲ ντρέπεσαι νὰ διακονεύης κοτζὰμ Καπετάνιος ἐκεῖ, μὲ τόσες δόξες; Τί σόϊ στρατηγὸς εἶσαι;» —«Πραματευτὴς δὲν εἶμαι», ἀπάντησε ὁ Νικηταρᾶς. «Τόχε ἡ μοῖρα μου νὰ γίνῳ Καπετάνιος, μὰ δὲ θέλω νὰ κάνῳ πραμάτεια τὸ καπετανιλίκι μου καὶ νὰ πλουταίνῳ.» 1863.—(π.ημ.) Στην πανηγυρική συνεδρίαση τής ΙΓ΄ Βουλής, διαβάζεται το ψήφισμα γιά την Ένωση τής Επτανήσου, που είχε συντάξει ο βουλευτής Λευκάδας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Δημήτριος Οικονόμου Αινιάν. 1881.—Απεβίωσε στην Στυλίδα πάμφτωχος ο Αγωνιστής τού ’21 και λόγιος πολιτικός, Δημήτριος Οικονόμου Αινιάν. «[…] Ὑπηρέτησε τὸν Ἀγῶνα, ἀρχικῶς ὡς ἁπλός στρατιώτης καὶ στὴν συνέχεια ὡς γραμματέας τοῦ Ἐκτελεστικοῦ καὶ τῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Ἐθνοσυνελεύσεως καὶ ἀπό τὸ 1826, ὡς γραμματικὸς τοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ἡ ζωὴ του χαρακτηρίζεται ἀπό τὴν ἀγωνία του γιὰ τὴν πρόοδο τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ἐνασχολήσεώς του μὲ τὴν πολιτική, φρόντισε γιὰ τὴν ἵδρυση τυπογραφείων, βιβλιοδετείων καὶ σχολείων στὴν ἑλληνική ἐπαρχία καὶ ἀρνήθηκε νὰ ὑποχωρήσῃ σὲ τακτικὲς ψηφοθηρίας καὶ πελατειακῶν σχέσεων.» 1905.—Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής τού τροχιοδρόμου (τραμ), στο Καρλόβασι τής Σάμου. .—Οι αιμοχαρείς βούργαροι, σφάζουν αγρίως τρείς Έλληνες τού χωριού Αετός. Τον Γεώργιο Τύπου, τον Ηλία Τάσσου και την άτυχη σύζυγο τού Μήτρου Γκίκου, τον οποίο είχαν επίσης σφάξει πριν από έναν χρόνο. .—Σε άλλη τοποθεσία, οι απάνθρωποι κατακρεούργησαν επίσης τους συγχωριανούς τους Στέφανο Ρόμπη,τον Ηλία Στέργιου αλλά καιτο ανήλικο παιδίτου. .—Την ίδια ημέρα, στο Μοναστήρι, εκτέλεσαν μέσα στο κατάστημά του, τον άτυχο παντοπώλη Κωσταντίνου Παντελή. 1908.—Ύψωσις τής Ελληνικής Σημαίας εν Ιεράπετρα Κρήτης. 1912.—Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην τουρκία και στις 30 Σεπτεμβρίου οι τρείς χώρες τής βαλκανικής, Ελλάδα, Σερβία και βουργαρία, απαιτούν με την σειρά τους την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την βελτίωση των όρων διαβιώσεως των υπό μουσουλμανικό ζυγό Χριστιανικών πληθυσμών. Προηγήθηκε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και βουργαρίας (βλ. 22/9 ), μετά την αντίστοιχη Σερβοβουργαρική τού Μαρτίου τής ίδιας χρονιάς. [Στοιχεία Αριστοτέλης Σπυριδόπουλος.] 1915.—Ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση τού Αλέξανδρου Ζαΐμη και αντικαθιστά την παραιτηθείσα Κυβέρνηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου (βλ. & 24/9). 1916.—Ο Ελ. Βενιζέλος, σχηματίζει στην Θεσσαλονίκη προσωρινή «Επαναστατική» Κυβέρνηση. 1918.—Ο Ιταλικός στρατός καταλαμβάνειτο Κρούσοβο τής Μακεδονίας. .—Οι Ελληνικές δυνάμεις εντεταγμένες στον «Συμμαχικό» στρατό τής τριπλής συνεννοήσεως στο μέτωπο τής Μακεδονίας, μάχονται εναντίον των γερμανοβούργαρων στο όρος Περιστέρι. Ο Ελληνικός Στρατός δεν χρησιμοποιήθηκε ως σύνολο στον Α΄Π.Π., παρά μόνο κατά Μεραρχίες στην τελευταία φάση των μαχών, υπό τις διαταγές Γάλλων διοικητών. Οι Ελληνικές Μεραρχίες ου εντάχθηκαν στα συμμαχικά στρατεύματα και συμμετείχαν στις εχθροπραξίες τού Μακεδονικού Μετώπου με πολλές δυσκολίες, λόγω τής λαϊκής δυσαρέσκειας γιά τις παρεμβάσεις τής Γαλλίας και τής Μ. Βρετανίας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση τής χώρας μας. 1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων. .—Οι αγρότες τής Θεσσαλίας πραγματοποιούν στην Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία τής κυβερνήσεως να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα γιά την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών, στα πλαίσια τής αγροτικής μεταρρυθμίσεως. Η αγροτική μεταρρύθμιση αποφασίστηκε την στιγμής τής πτώσεως τού εξωτερικού εμπορίου, η οποία είχε προκληθεί από τον θαλάσσιο αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι δυτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα, προκειμένου να την υποχρεώσουν να λάβει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος τής «Αντάντ». 1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό εναντίον των τούρκων. 1921.—Οι δύο φάλαγγες τής V Μεραρχίας και τής ΧΙΙΙ Μεραρχίας τού Β΄ Σώματος Στρατού, στην πορεία τους προς ενίσχυση τού Α΄Σ.Σ. στο Αφιόν Καραχισάρ, έφτασαν στο χωριό Μπορντί από διαφορετικές κατευθύνσεις όπου και στάθμευσαν. Στην επιχείρηση καταλήψεως λόφου στα βορειοανατολικά τού χωριού, η φάλαγγα τής V Μεραρχίας συνάντησε μικρή τουρκική αντίσταση. .—Οι τούρκοι, μετά την προσέγγιση τού Β΄ Σώματος Στρατού, έσπευσαν να εκκενώσουν την νύχτα τής 24 προς την 25 τις θέσεις που κατείχαν, αποσυρόμενοι τής γραμμής Μπορντί – Ιντζέ Καραχισάρ. .—Οι διαταγές που εξέδωσε το Α΄ Σώμα Στρατού στις Μεραρχίες του, έτσι ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους με αυτές τού Β΄ Σώματος Στρατού, δεν χρειάστηκε να εκτελεστούν λόγω τής αποχωρήσεως των τούρκων. Μετά από αυτό, ολόκληρη η διάταξη τού Α΄ Σώματος Στρατού προωθήθηκε χωρίς εμπόδια προς Ανατολάς. Οι απώλειες των συγκρούσεων με τους τούρκους από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Αφιόν Καραχισάρ, ανήλθαν σε 9 αξιωματικούς και 96 οπλίτες νεκρούς, 33 αξιωματικούς και 470 οπλίτες τραυματίες και 22 οπλίτες αγνοούμενους. 1922.—Η ελληνική αντιπροσωπεία στα Μουδανιά, έλαβε νέα εντολή από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τον Βενιζέλο, να δεχτεί τελικά την συμφωνία άμεσης αποχωρήσεως τού Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη, με την προϋπόθεση να υποχωρήσει μέχρι τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα τού 1915. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Βενιζέλος σχημάτισε λανθασμένη εντύπωση ως προς την απάντηση που έλαβε από τον Κούρζον, θέμα το οποίο θα ξεκαθαριστεί οριστικά σε νέα τους συνάντηση. 1928.—Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστολή (βλ. 13/9) Βενιζέλου προς τον τούρκο ομόλογό του γιά σύσφιξη τής σχέσεως των δύο χωρών, ο Ισμέττον καλεί στην Κωνσταντινούπολη. ης η 1930.—Επιστρέφει από το ταξείδιτου στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. 1932.—Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Κανένα κόμμα δεν παίρνει αυτοδυναμία στις εκλογές γιά την ανάδειξη των 250 μελών τής ελληνικής Βουλής και την ανανέωση τού ενός τρίτου των μελών τής Γερουσίας, με βάση το αναλογικό σύστημα. Παραμένει στην εξουσία η παράταξη Βενιζέλου. 1934.—Οι Έλληνες μαθητές τής Βορείου Ηπείρου, λήγουν την αποχή που είχαν ξεκινήσει από τις 18 τού μήνα. Οι γενναίοι μαθητές προέβησαν σε αυτήν την πρωτόγνωρη κίνηση, διότι οι αλβανοί, καταπατώντας κάθε Διεθνές Δίκαιο, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία αναγκάζοντας τα ελληνόπουλα να φοιτούν σε δικά τους. Η αποχή των μαθητών κράτησε μέχρι την 25 τού μήνα, ενώ παράλληλα άρχισε η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών τις οποίες απέστειλαν στην Κ.τ.Ε. (Κοινωνία των Εθνών – προπομπός τού Ο.Η.Ε.) και το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης. Οι άθλιοι αλβανοί, έκλεισαν περισσότερα από πεντακόσια (500) σχολεία μας!! 1942.—Εμπρός στον τεράστιο λιμό ο οποίος μαστίζει όλη την χώρα, οι Γερμανοί επιτρέπουν να μοιραστούν στον Ελληνικό λαό 900 τόνοι ζάχαρης. 1943.—Το θρυλικό 5/42 τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρού, αρχίζει μία σειρά επιθέσεων κατά Γερμανοϊταλών από την Βουνιχώρα και την Ιτέα, μέχρι Δελφούς, Αράχωβα και αλλού. Θα διαρκέσουν περίπου έναν μήνα. Οι νεκροί των εχθρών σε αυτό το διάστημα είναι πάρα πολλοί, η δίχως να περιλαμβάνονται αυτοί που έπεσαν στην διάρκεια τής πολιορκίας τού Λιδωρικίου (βλ. 12, 13, 15 & 17 Σεπτεμβρίου). .—Αποστολή Βρετανών φθάνει στην Νάξο με σκοπό την συνεννόηση με τους εκεί Ιταλούς γιά κοινό αγώνα κατά των Γερμανών. Λίγες ημέρες πριν, είχε αρχίσει το ανελέητο κυνήγι των Ιταλών (λόγω τής ιταλικής συνθηκολογήσεως), και σημειώθηκαν πολλές σφαγές από τους Γερμανούς. 1944.—Πλέον, μετά από εναλλαγές τούρκων, Ιταλών και Γερμανών, η νήσος Σύμη περιήλθε στα χέρια των Άγγλων. .—Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Παύλο Δημόπουλο, ενεργεί επιδρομή στην νήσο Μύκονο, στην διάρκεια τής οποίας ανατινάζει αποθήκες πυρομαχικών και σκοτώνει 6 Γερμανούς. Την επομένη οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την νήσο. Η συνθηκολόγηση τής Ιταλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου τού 1943 υπό την πίεση των Συμμάχων που είχαν αποβιβαστεί στον νότιο τμήμα της, προκάλεσε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Γερμανών και Βρετανών γιά την κατάληψη των μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησιών στο Αιγαίο. .—Ἐπιστρέφοντας πρὸς τὴν βάση του στὴν Ἰταλία μετὰ ἀπό βομβαρδιστικὴ ἐπιδρομή στὶς πετρελαιοπηγὲς τοῦ Πλοέστι (Ploesti) μαζὶ μὲ ἄλλα ἑξήντα σκάφη, τὸ βαρὺ ἀμερικανικό τετρακινητήριο βομβαρδιστικὸ τύπου Consolidated B-24 “Liberator” μὲ πλήρωμα 10 μέλη σὺν 1 δημοσιογράφο, ἔκανε ἀναγκαστική προσγείωση στὴν Κέρκυρα στὴν περιοχὴ λιβάδι τοῦ Ῥόπα. Προηγουμένως, 9 ἀπό τοὺς ἐπιβαίνοντες πήδησαν μὲ ἀλεξίπτωτα, ἐνῶ οἱ δύο ποὺ τὸ προσγείωσαν, προσπάθησαν ἀνεπιτυχῶς νὰ τὸ κάψουν. 1953.—Αρχίζει η δίκη των κατηγορούμενων γιά το σκάνδαλο τού Ο.Λ.Π., οι οποίοι φέρεται να έχουν καταχραστείτο ποσόν των 60.000 χρυσών λιρών. 1974.—Παραλαμβάνοντας την έδρα από τον Δημήτριο Ρίτσο, ο Κωνσταντίνος Δάρρας είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων. Στην θέση τού Δημάρχου θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο τής επόμενης χρονιάς, όπου τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου την 1η Ιουνίου τού 1975. .—Επανακυκλοφορεί η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», προπαγανδιστικό όργανο τού Κ.Κ.Ε. 

1980.—Είκοσι περίπου ελληνικά πλοία είναι αποκλεισμένα στην φλεγόμενη περιοχή τού Σατ ελ Αράμπ, στο επίκεντρο των ιρανοϊρακινών συγκρούσεων. 

1988.—Εορτάστηκαν και συγκεκριμένα επί τριήμερο (25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου) πανορθόδοξα και διαχριστιανικά τα 900 έτη από την ίδρυση τής Ιεράς Μονής Πάτμου προεξάρχοντος τού μακαριστού Κυρίαρχου τής Ιεράς Μονής και Εξαρχίας, Οικουμενικού τότε Πατριάρχη Δημήτριου. Στον εορτασμό συμμετείχε η Ελληνική Πολιτεία με την παρουσία τού Προέδρου τής Δημοκρατίας και τού Προέδρου τής Κυβερνήσεως. 1991.—Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας… .—Κοινοτικό έπαινο αποσπά το Ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο γιά την Καλαμάτα, το οποίο καταρτίστηκε μετά τον σεισμό τού 1986. 

1992.—Μιά μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει δάση στην νήσο Ρόδο. 1994.—Πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση. 1995.—Στην Κύπρο, γιά πρώτη φορά μετά το 1974, Ελληνικά Πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση τής Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο τού ενιαίου αμυντικού δόγματος. 

1996.—Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη τού νέου υπουργικού συμβουλίου ενώπιον τού Προέδρου τής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Μεταξύ των μελών τού υπουργικού συμβουλίου είναι οι: υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Εξωτερικών, Πάγκαλος Θεόδωρος, και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την (κυρίως) κατηγορία παθητικής δωροδοκίας σε βάρος τού δημοσίου και την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Γιάννος Παπαντωνίου προφυλακίστηκε το 2018 με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα γιά την υπογραφή συμβάσεως εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου «S»… Αποφυλακίστηκε 17 μήνες μετά (2020) χωρίς να γίνει δίκη. 

1997.—Επίτευξη προφορικής συμφωνίας μεταξύ Υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και Αλβανίας γιά την συνεργασία και την με διακριτικό τρόπο έναρξη των ερευνών γιἀ ανεύρεση των νεκρών μας ηρώων τού 1940-1941. Πέρασαν είκοσι και χρόνια γιά να υλοποιηθεί. 

2003.—Στὸ περιθώριο τῶν ἐργασιῶν τῆς 58ης Γενικῆς Συνελεύσεως τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν, ὁ Πρόεδρος τῆς Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εἶχε μεταξύ ἄλλων συναντήσεις μὲ τὸν Ἀνὰν καὶ τὸν Ντὲ Σότο. Ἀπὸ μεριᾶς τῆς ἑλλαδικῆς κυβερνήσεως, ὁ ΥΠΕΞ της Γιῶργος Α. Παπανδρέου, εἶχε συνάντηση μὲ τὸν τοῦρκο ὁμόλογό του, Γκιούλ, ἐνῶ ὁ ΥΠΕΞ τῶν ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εἶχε χωριστὲς συναντήσεις καὶ μὲ τοὺς δύο, κατὰ τὶς ὁποῖες συζητήθηκε καὶτὸ Κυπριακό… .—Με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τού ζητά συνάντηση για το θέμα των Νέων Χωρών. Έξι μέρες αργότερα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον Χριστόδουλο, ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των υποψήφιων Μητροπολιτών. Προειδοποιεί επίσης την Εκκλησία τής Ελλάδος, ότι εάν εξακολουθήσει να αρνείται την εφαρμογή τής Συνοδικής Πράξεως τού 1928, θα ανακαλέσει την παραχώρηση τής διοικήσεως των Μητροπόλεων τής Β. Ελλάδος. 2005.—Η Εθνική ομάδα τής Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), κατακτά στο Βελιγράδι το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιά δεύτερη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας στον τελικό την Γερμανία. 2012.—Απεβίωσε η ηθοποιός Νίκη Λινάρδου ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Την χαρήκαμε σε πολλές ταινίες τής λεγόμενης «χρυσής εποχής» τού ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Τα κίτρινα γάντια» με τους Μ. Κοντού, Ν. Σταυρίδη και Γ. Γκιωνάκη, τον «Θησαυρό τού μακαρίτη» με τους Γ. Βασιλειάδου, Αυλωνίτη, Ρίζο, «Θα σε κάνω βασίλισσα» με τους Βέγγο και Κωνσταντάρα, «Η κυρά μας η μαμή» με τούς Ορέστη Μακρή, Ε. Ζαφειρίου, Γ. Βασιλειάδου, «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Ο Ηλίας τού 16ου» με τους Βέγγο, Χατζηχρήστο και «Υπάρχει και φιλότιμο», όπου έλαμψε ως κακομαθημένη κόρη τού πολιτικού Μαυρογιαλούρου (βλ. Λάμπρου Κωνσταντάρα). 2015.—(25-27/9) Περισσότεροι από εκατόν πενήντα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, έλαβαν μέρος στην Ατζέντα 21 στην έδρα τού Ο.Η.Ε. στην Νέα Υόρκη. Μεταξύ τους και ο πρωθυπουργεύων Αλ. Τσίπρας. Το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα με την ονομασία Ατζέντα 2030, ‘’έταξε λαγούς με πετραχήλια’’ όπως και το προηγούμενο πρόγραμμα, θέτοντας στόχους γιά την καταπολέμηση τής φτώχειας, τής ανισότητας και τής κλιματικής αλλαγής (!..). Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί γιά τα επόμενα δέκα πέντε χρόνια. Ο πρωθυπουργεύων Τσίπρας στο περιθώρια τής Ατζέντας, παραβρέθηκε και στην εκδήλωση τού Ιδρύματος Κλίντον, μαζί με την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τον Τζορτζ Σόρος, την Λούκα Κατσέλη, τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, κ.α. Κατά την συζήτηση που διεξήχθη γιά την κρίση στην Ελλάδα… ο Αλέξης έκανε επίδειξη και τής αγγλομάθειάς του…

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα



275: H ρωμαϊκή σύγκλητος διορίζει τον Κλαύδιο Τάκιτο αυτοκράτορα των Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

303: Αποκεφαλίζεται στη διάρκεια ταξιδιού για κήρυγμα, στην Αμιένη της Γαλλίας, ο Φερμίνος της Παμπλόνας, άγιος.

1066: Σκοτώνεται στη μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ, όπου τερματίστηκε η εποχή των Βίκινγκς, ο βασιλιάς της Νορβηγίας (1047-66) Χάραλντ Γ΄ , 51 ετών.

1185: Πεθαίνει ο Λούκιος Γ΄, Πάπας (1181-85).

1493: Ο Κολόμβος ξεκινά για την τρίτη του αποστολή.

1506: Πεθαίνει ο Φίλιππος Α΄ ο Ωραίος, 28 ετών, Βασιλιάς της Ισπανίας. Παντρεύτηκε την Ιωάννα την Τρελή (1496) και ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Αψβούργων στην Ισπανία.

1513: Οο Ισπανός εξερευνητής Βάσκο Νούνιεθ δε Μπαλμπόα φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1534: Πεθαίνει ο Κλήμης Ζ΄, 56, Πάπας (1523-34).

1544: Γεννιέται ο Γερμανός βοτανολόγος, που μελέτησε πρώτος το κάρδαμο και το αναγνώρισε ως αιθέριο έλαιο, Βαλέριους Κόρντους, 29 ετών.

1555: Υπογράφεται η ειρήνη των Αψβούργων από τον Κάρολο Ε' και τους πρίγκιπες της Σμακαλδικής Ομάδας.

1644: Γεννιέται ο Δανός αστρονόμος Όλε Κρίστενσεν Ρόμερ, που έκανε τις πρώτες μετρήσεις για την ταχύτητα του φωτός.

1665: Πεθαίνει η Μαρία Άννα της Αυστρίας, 55 ετών, σύζυγος του εκλέκτορα της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανού Α΄.

1683: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Φιλίπ Ραμό.

1690: Εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα των ΗΠΑ, η Publick Occurrences Both Foreign and Domestick, αλλά θεωρείται προκλητική και ο εκδότης της Μπέντζαμιν Χάρις, καλείται να μην ξαναεκδώσει άλλο φύλλο.

1725: Γεννιέται ο Νικολά Ζοζέφ Κινιό, Γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο, ένα ατμοκίνητο τρίκυκλο.

1777: Πεθαίνει ο Γερμανοελβετός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ, 49 ετών.

1789: Τίθεται σε ισχύ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων. Πρόκειται για 10 τροποποιήσεις του Αμερικανικού Συντάγματος.

1818: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος ανθρώπου στο Guy's Hospital.

1822: Νίκη των Ελλήνων, υπό τον Νικηταρά, στα Μέγαρα.

1828: Κατάληψη της Μεθώνης από το γαλλικό στρατό.

1846: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ζάκαρι Τέιλορ, παγιδεύονται στη μεξικανική πόλη Μοντερρέι.

1849: Πεθαίνει στον Πειραιά ο ήρωας του '21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.

1849: Πεθαίνει στη Βιέννη ο Γιόχαν Στράους (πατήρ), 45 ετών. Ήταν Αυστριακός συνθέτης του ρομαντισμού διάσημος για βαλς του. [γεν. 14/3/1804].

1866: Το Τζερόμ Παρκ, που παίρνει το όνομά του από τον ιδρυτή του Λέοναρντ Τζερομ ανοίγει στο Μπρονξ. Ο Τζερόμ που θέλει να εισάγει το αγγλικό σύστημα ιπποδρομιών στις ΗΠΑ θα ιδρύσει και το American Jockey Club το 1894.

1866: Γεννιέται ο Τόμας Μόργκαν, γενετιστής, που απέδειξε ότι τα χρωμοσώματα είναι μεταφορείς γονιδίων και τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1933.

1877: Πεθαίνει ο Γάλλος αστρονόμος που προέβλεψε τη θέση του Ποσειδώνα, Ιρμπέ λε Ζοζέφ Λε Βεριέ, 66 ετών.

1897: Γεννιέται στο Νιου ΄Ωλμπανυ του Μισσισίπι ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Γουίλιαμ Φώκνερ. Ο προπάππος του ήταν συνταγματάρχης του αμερικανικού Νότου, ο Φώκνερ όμως δεν έγινε δεκτός στο στρατό όταν η Αμερική μπήκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω του ύψους του (1.67μ). Αυτός όμως κατάφερε να καταταγεί στην καναδική και, στη συνέχεια, στη βρετανική βασιλική αεροπορία. Φοίτησε μετά τον πόλεμο για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μισσισιπή. Το πρώτο του μυθιστόρημα το "Καθώς ψυχορραγώ" το έγραψε το 1929 σε διάστημα έξι εβδομάδων. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα. Μερικά από αυτά είναι: "Πληρωμή ενός στρατιώτη", "Κουνούπια", "Η βουή και η μανία", "Αυγουστιάτικο φως", "Αβεσσαλώμ! Αβεσσαλώμ!", "Το ιερό", "Οι ακατανίκητοι", "Εισβολέας στη σκόνη", "Η θυσία του ιππότη" κ.α. Επίσης συνεργάστηκε με το Χόλιγουντ όπου έγραψε μερικά σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949, δύο Βραβεία Πούλιτζερ και το Βραβείο Εθνικού βιβλίου (ΗΠΑ) το 1955. Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1957 με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. [θαν. 6/7/1962].

1898: Πεθαίνει ο Γερμανός χημικός, που συνανακάλυψε (1863) το ίνδιο, Χερόνιμους Τέοντορ Ρίχτερ, 74 ετών.

1901: Η Βρετανία προσαρτά το Βασίλειο των Ασάντι στην αποικία της Χρυσής Ακτής.

1903: Γεννιέται ο Μαρκ Ρόθκο, Αμερικανός ζωγράφος, από τους βασικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1904: Ο Τσάρλς Φολις γίνεται ο πρώτος έγχρωμος που παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο όταν υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα των Shelby Blues του Οχάιο.

1904: Ο τσάρος της Ρωσίας διατάζει αναδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων στη Μαντζουρία.

1906: Γεννιέται ο Σοβιετικός μουσικοσυνθέτης Ντμίτρι Σοστάκοβιτς.

1907: Εφευρίσκεται το αυτόματο ναυτικό ταχυβόλο, από τον Έλληνα ναύαρχο Θεοφανίδη και τον Αξιωματικό πυροβολικού Βλαχάβα.

1907: Η Νέα Ζηλανδία ανακηρύσσεται σε κτήση στα πλαίσια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1909: Στη Νέα Υόρκη, ανοίγει τις πύλες του στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν το πρώτο αμερικανικό Εθνικό Σαλόνι Αεροναυπηγικής.

1911: Από έκρηξη στο γαλλικό θωρηκτό «Λίμπερτι» σκοτώνονται 350 άτομα.

1912: Ιδρύεται η σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, μία από διασημότερες σχολές δημοσιογραφίας στον κόσμο.

1913: Ο 24χρονος Τσάρλι Τσάπλιν, υπογράφει με την Keystone με την οποία θα γυρίσει περισσότερες από 12 ταινίες μέσα σε ένα χρόνο.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

1915: Στην Ελλάδα, ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, που αντικαθιστά την παραιτηθείσα Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1919: Οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν στη Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.

1920: Πεθαίνει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 73 ετών, ο Τζέικομπ Σιφ, ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες σε παγκόσμια κλίμακα.

1921: Αποκρούεται από τις ελληνικές δυνάμεις η αντεπίθεση των Τούρκων στο Αφιόν Καραχισάρ.

1926: Υπογράφεται από 20 κράτη η Διεθνής Σύμβαση κατά της Δουλείας.

1930: Επιστρέφει από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

1931: Γεννιέται η Σουηδέζα ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ.

1932: Γεννιέται ο Καναδός πιανίστας, Γκλεν Γκουλν.

1932: Κανένα κόμμα δεν παίρνει αυτοδυναμία στις εκλογές για την ανάδειξη των 250 μελών της ελληνικής Βουλής και την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας, με βάση το αναλογικό σύστημα.

1933: Αρχίζουν οι εργασίες της συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη.

1940: Ο στρατηγός Ντε Γκολ, αρχηγός της ελεύθερης Γαλλίας, αποτυγχάνει να αποβιβαστεί στο Ντακάρ, την ισχυρά οχυρωμένη πρωτεύουσα της Γαλλικής Δυτικής Αφρικής.

1943: Στην ΕΣΣΔ, ο κόκκινος στρατός ανακαταλαμβάνει το Σμολένσκ και οι Γερμανοί υποχωρούν στο Δνείπερο.

1943: Γεννιέται ο Ρόμπερτ Γκέιτς, αρχηγός της CIA (1991-93) και Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ (2006-08).

1943: Δολοφονίες προκρίτων και κατοίκων στη Θεσπρωτία από τους Αλβανούς.

1944: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός Μάικλ Ντάγκλας.

1944: Τμήμα 25 Ιερολοχιτών ενεργεί επιδρομή κατά της νήσου Μυκόνου.

1947: Γεννιέται το μοντέλο, Σέριλ Τιγκς.

1951: Γεννιέται ο Μαρκ Χάμιλ, γνωστός ηθοποιός από τη σειρά "Ο Πόλεμος των Άστρων.

1952: Γεννιέται ο ηθοποιός (τηλεοπτικός Σούπερμαν), Κρίστοφερ Ριβ.

1956: Αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο στον κόσμο υπερατλαντικό καλώδιο (Σκωτία).

1957: Υπό την επιτήρηση του αμερικανικού στρατού, εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές, πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο Central High School, στο Λιτλ Ροκ, του Αρκάνσας.

1958: Πεθαίνει ο Αμερικανός ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής του μπιχεβιορισμού, Τζον Γουότσον, 80 ετών.

1960: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», που είναι το πρώτο που κινείται με ατομική ενέργεια.

1961: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Χέδερ Λοκλίαρ, γνωστή από τους ρόλους της στη Δυναστεία και το Melrose Place.

1961: Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.

1962: Ο Σόνι Λιστον κερδίζει με νοκ άουτ τον Φλόιντ Πάτερσον στον 1ο γύρο στο Σικάγο και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Θα διατηρήσει τον τίτλο και το 1963. Το 1964 όμως θα τον χάσει από τον Μοχάμεντ Αλι.

1962: Λαοκρατική Δημοκρατία γίνεται η Αλγερία από το Φεράτ Αμπάς, Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

1962: Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει άδεια στους Σοβιετικούς να φτιάξουν ναυτική βάση στην Κούβα για τον αλιευτικό στόλο τους στον Ατλαντικό.

1965: Γεννιέται ο Αμερικανός άσσος του μπάσκετ, Σκότι Πίπεν.

1968: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, ο "άνδρας με τα μαύρα" Γουίλ Σμιθ.

1968: Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

1969: Ιδρύεται ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, που αριθμούσε 57 μέλη το 2003.

1969: Γεννιέται η Ουαλή ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Κέρδισε Όσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία "Chicago" το 2003.

1970: Γεννιέται ο μουσικός, Ντιν Γουίν.

1970: Πεθαίνει ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, 72 ετών, Γερμανός συγγραφέας που έγραψε το έργο «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» (1929), που είχε παγκόσμια απήχηση και που βλέπει τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο από τη γερμανική σκοπιά. Υπήρξε εύγλωττη μαρτυρία και πράξη καταδίκης του πολέμου.

1971: Τίτο και ο Μπρέζνιεφ υπογράφουν διακήρυξη με την οποία εγγυώνται την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

1971: Γεννιέται στο Βόλο ο μπασκετμπολίστας, μέλος της εθνικής Νίκος Μπουντούρης. Με ύψος 1.93m, ο playmaker έγινε μέλος της εθνικής το 1992. Άρχισε την καριέρα του από τον Ολυμπιακό Βόλου και πήγε στον ΠΑΟΚ το 1989.

1974: Διοργανώνεται στις ΗΠΑ ο πρώτος αγώνας τριάθλου. Το πρώτο τρίαθλο οργανώθηκε στο Μίσιον Μπέι του Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

1974: Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του "Ριζοσπάστη".

1974: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνδέουν τη χρήση αεροζόλ με την καταστροφή του όζοντος.

1978: Σύγκρουση Μπόινγκ 727 με Τσέσνα, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, με 144 νεκρούς.

1979: Η Αλβανία επιτρέπει για πρώτη φορά σε φοιτητές να εκπαιδευτούν σε χώρες της Δύσης.

1980: Πεθαίνει ο ντράμερ του συγκροτήματος Led Zeppelin, Τζον Μπόνχαμ.

1980: Είκοσι περίπου ελληνικά πλοία είναι αποκλεισμένα στη φλεγόμενη περιοχή του Σατ ελ-Αράμπ, στο επίκεντρο των ιρανοϊρακινών συγκρούσεων.

1980: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Λιούις Μάλστοουν, 84 ετών, βραβευμένος με Όσκαρ (1929, 1930).

1981: Στην Πολωνία, νέοι νόμοι παραχωρούν δικαιώματα στους εργάτες, στον τομέα διοίκησης των εργοστασίων.

1981: Η Σάντρα Νέι Ο' Κόνορ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που χρίστηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

1982: Παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού πετυχαίνει η Σοφία Σακοράφα, με βολή στα 74,20 μ. Ο προηγούμενος Έλληνας που κατείχε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν το 1970 ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ (5,49μ.).

1983: Ο Νέλσον Πικέ τερματίζει μπροστά από τον Αλεν Προστ και τον Νάιτζελ Μάνσελ στο πρώτο Ευρωπαϊκό Grand Prix στο Brands Hatch.

1983: Πεθαίνει ο Λεοπόλδος Γ΄, 82 ετών, Βασιλιάς του Βελγίου (1934-1951), ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Ναζί, γι' αυτό και αναγκάστηκε σε παραίτηση το 1951.

1984: Ιορδανία και Αίγυπτος αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους.

1984: Δολοφονείται από τον Πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθανάσιο Νάσιουτζικ, ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, 71 ετών.

1985: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκοτώνουν 3 Ισραηλινούς ναύτες στη Λάρνακα της Κύπρου.

1986: Πεθαίνει ο Νικολάε Σεμιόνοφ, 90 ετών, Σοβιετικός Νομπελίστας (1956) χημικός.

1987: Στα νησιά Φίτζι εκδηλώνεται και δεύτερο πραξικόπημα από τον Υποστράτηγο Σιτιβένι Ραμπούκα.

1987: Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μαίρη Άστορ, 81 ετών.

1988: Ο Αμερικανός κολυμβητής Ματ Μπιόντι κερδίζει 5 χρυσά (50μ ελεύθερο, 100μ ελεύθερο, 4x100μ ελεύθερο, 4x200μ ελεύθερο και 4x200μ μικτή), 1 αργυρό (100μ πεταλούδα) και 1 χάλκινο μετάλλιο (200μ ελεύθερο) και ανακηρύσσεται καλύτερος αθλητής στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Συναθλητές του στην ομάδα σκυταλοδρομίας οι Κρίστοφερ Γιάκομπς, Τρόι Νταλμπέι και Τομ Χάντερ.

1988: Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

1990: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή εμπάργκο στο Ιράκ.

1991: Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας.

1991: Κοινοτικό έπαινο αποσπά το ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο για την Καλαμάτα, που καταρτίστηκε μετά το σεισμό του 1986.

1991: Πεθαίνει από καρκίνο εκτίοντας ισόβια κάθειρξη από το 1987 ο Κλάους Μπάρμπι, 77 ετών, Ναζί, γνωστός ως «Χασάπης της Λιόν».

1992: Η Ρωσία ολοκληρώνει την αποχώρηση των πρώην σοβιετικών στρατευμάτων από τη Μογγολία.

1992: Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαλείφουν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονται στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.

1993: Στη Βοσνία, οι κροατικές δυνάμεις συμφωνούν με τον κυβερνητικό στρατό στην επιβολή εκεχειρίας στο Μόσταρ.

1993: Στην Ουκρανία, επτά άτομα σκοτώνονται από έκρηξη μεθανίου.

1994: Επιδημία πανώλης με εκατοντάδες θύματα στην Ινδία.

1994: Στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι άστεγοι φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια.

1994: Πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση.

1995: Στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά το 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

1996: Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

1996: Στην Ιρλανδία κλείνει το τελευταίο ίδρυμα "Μαγδαληνή" για τις "παραστρατημένες" γυναίκες.

1996: Πεθαίνει ο γιος του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, Νίκου Τσαουσέσκου, 45 ετών.

1997: Ο Φαν Βαν Κάι αναλαμβάνει Πρωθυπουργός στο Βιετνάμ.

1997: Η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, έρχεται από την Αυστραλία στην Ελλάδα και μιλάει για το εμβόλιο που επινόησε κατά του καρκίνου του μαστού.

1997: Καταρρίπτεται στην Καλιφόρνια από τον Άγγλο Α. Γκρέι το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας αυτοκινήτου, με 1.142 χλμ. την ώρα.

1997: Στην Ινδονησία, 600-800 χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης καίγονται από τη γιγαντιαία πυρκαγιά που μαίνεται στα νησιά Βόρνεο και Σουμάτρα.

1997: Υπογραφή δυο πρωτοκόλλων αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας.

1998: Από συντριβή αεροσκάφους Pauknair BAE146 σε λοφοπλαγιά στο Μαρόκο, βρίσκουν το θάνατο 38 άνθρωποι.

1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 69 ετών, πρώην βουλευτής της ΝΔ.

1999: Ο 24χρονος Δημήτρης Αβράμης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης που διεξάγεται στο ΣΕΦ όταν κερδίζει στον μικρό τελικό της κατηγορίας των 76 κιλών τον Γεωργιανό Ταριέλι Μελελασβίλι με 5-0.

1999: Πεθαίνει η συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Μάριον Τσίμερ Μπράντλεϊ.

1999: Ξεκινάει το 8ο πρωτάθλημα μπάσκετ του ΕΣΑΚΕ που μετονομάζεται σε Πρωτάθλημα Ericsson. Στο ημίχρονο κάθε αγώνα που καλύπτεται τηλεοπτικά διεξάγεται διαγωνισμός σουτ από την σέντρα μεταξύ 3 τυχερών θεατών με έπαθλο 300.000 δραχμές. Τα απανωτά τζακ-ποτ θα δώσουν 3 εκατομμύρια στον Βαλάντη Κουνατίδη ο οποίος θα ευστοχήσει στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ηρακλής της 8ης αγωνιστικής.

1999: Παρουσιάζεται στη Νότια Αφρική το μεγαλύτερο παραδοσιακό λουκάνικο στον κόσμο, το «boerewor», μήκους 4,5 χλμ.

2000: Πεθαίνει ο Ουαλός ποιητής, Ρόναλντ Στιούαρτ Τόμας.

2001: Στο νησί Ανζουάν των Κομορών, ο στρατός καταστέλλει απόπειρα πραξικοπήματος, που επιχειρήθηκε χθες από στρατιώτες προσκείμενους στον πρώην κυβερνήτη το νησιού, Σ. Αχμέτ. Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες, σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, βεβαίωναν ότι η κυβέρνηση του Μοχάμετ Μπακάρ είχε ανατραπεί και ότι είχε αναλάβει «πρώτος άρχων της κυβέρνησης» ο Αχμέτ Αμπουμπακάρ Φουντί.

2001: Την επιστροφή του στα γήπεδα του ΝΒΑ, με τη φανέλα των «Ουάσιγκτον Γουίζαρντς» ανακοινώνει ο μεγάλος καλαθοσφαιριστής, Μάικλ Τζόρνταν.

2001: Καθηλωμένα μένουν τα ψεκαστικά αεροπλάνα στις ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας εν μέσω φόβου για βιολογικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την προσωνυμία «Απεριόριστη Δικαιοσύνη» για τη σταυροφορία της κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών. Η νέα ονομασία της επιχείρησης είναι «Διαρκής Ελευθερία». Η Σαουδική Αραβία, στο μεταξύ, ήρε κι αυτή τις διπλωματικές της σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Αυστηρότατο μήνυμα προς τους τελευταίους απευθύνει και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, καλώντας τους να παραδώσουν αμέσως τον μπιν Λάντεν. Στη Ρώμη, σε σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G7, εκδίδεται διακήρυξη, στην οποία αναφέρεται η κοινή προσπάθεια για δέσμευση των λογαριασμών που ανήκουν σε άτομα ή μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Τέλος, οι εργάτες αρωγής στο Αφγανιστάν, παραδίδουν την πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες μέσω φορτηγών από το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Η οργάνωση «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα ξενοφοβίας στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9, ένας Σιχ σκοτώθηκε στην Αριζόνα , ένας Αμερικανοαιγύπτιος μανάβης δολοφονήθηκε στην Καλιφόρνια και ένας Πακιστανός επίσης δολοφονήθηκε στο Τέξας.

2001: Από πλημμύρες στον ποταμό Μεκόνγκ του Βιετνάμ, χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 151 άτομα.

2001: Με επίσκεψή του στην Αρμενία, ο Ποντίφικας εορτάζει τα 1.700 χρόνια του χριστιανισμού στη χώρα. Ο Πάπας εγκρίνει και την εκστρατεία κατά του τρομοκράτη μπιν Λάντεν.

2001: Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Τζούνιορς» στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου στην Ιμπίθα της Ισπανίας, κερδίζει ο 11χρονος Κ. Βαλλιανάτος.

2002: Την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών ανακοινώνει ο ΥΕΝ.

2002: Επτά άτομα σκοτώνονται σε ένοπλη επίθεση στα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης, στο Καράτσι του Πακιστάν.

2002: Αντιμέτωπος με το γερουσιαστή Τομ Ντασλ είναι ο Μπους, που τον κατηγορεί για «πολιτικό καιροσκοπισμό» στο θέμα του Ιράκ.

2002: Οι ΗΠΑ κατακτούν για 7η φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Γυναικών (Κίνα), νικώντας στον τελικό τη Ρωσία, με 79-74.

2003: Με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του ζητά συνάντηση για το θέμα των Νέων Χωρών. Έξι μέρες αργότερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον κ. Χριστόδουλο, ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των υποψηφίων Μητροπολιτών. Προειδοποιεί επίσης την Εκκλησία της Ελλάδος, ότι εάν εξακολουθήσει να αρνείται να εφαρμόσει τη Συνοδική Πράξη του 1928 θα ανακαλέσει την παραχώρηση της διοίκησης των Μητροπόλεων της Β. Ελλάδας.

2003: Δολοφονική επίθεση εναντίον του επιχειρηματία Νίκου Μαζαράκη, 44, τη στιγμή που έμπαινε με το αυτοκίνητό του στο γκαράζ του σπιτιού του (οδός Γορτυνίας 6), γίνεται στην Άνοιξη Αττικής. Δύο άγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού άνοιξαν πυρ κατά του εφοπλιστή, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Η αστυνομία απέρριψε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

2003: Ένας Σομαλός φρουρός σε ξενοδοχείο όπου έμεναν ξένοι δημοσιογράφοι σκοτώνεται από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ. Μακελειό σήμερα και στην πόλη Μπααλκούμπα του Ιράκ, με 7 νεκρούς Ιρακινούς πολίτες και 28 τραυματίες, από επίθεση με βλήμα όλμου.

2003: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 Ρίχτερ προκαλεί κύματα τσουνάμι, στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, με 1 νεκρό και 750 και πλέον τραυματίες.

2003: Ασυνήθιστο γεγονός για τα ιατροδικαστικά χρονικά. Τραγική η τύχη μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη. Η άτυχη γυναίκα τάιζε το γάτο και σε κάποια στιγμή, της επιτέθηκε, γραπώνοντάς την με τα νύχια του σε παλαιότερο τραύμα. Η 76χρονη έπεσε αιμόφυρτη μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της και πέθανε χθες από ακατάσχετη αιμορραγία.

2003: Πεθαίνει η Ακίλα αλ Χασίμι, η μοναδική γυναίκα μέλος του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, υπέκυψε μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της στις 21/9, Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα.

2003: Πεθαίνει ο Γιούρι Σένκεβιτς, 66 ετών, Ρώσος δημιουργός ντοκιμαντέρ, επιστήμονας και παρουσιαστής του μακροβιότερου προγράμματος στη ρωσική τηλεόραση, το «Κλαμπ του Ταξιδιώτη». Γεννημένος το 1937, σπούδασε στρατιωτική Ιατρική στην Αγία Πετρούπολη και το 1968 ταξίδεψε στην Ανταρκτική. Επίσης, κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με σχεδία από πάπυρο.

2003: Πεθαίνει ο Φράνκο Μοντιλιάνι, 85 ετών, Νομπελίστας (1985) οικονομολόγος.

2004: Από βύθιση παραφορτωμένου πλοίου στον Κίτρινο Ποταμό, χάνουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και άλλοι 36 αγνοούνται. Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 69 άνθρωποι, βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν σε ένα νησάκι της περιοχής Λινίι, στην επαρχία Σανξί της βόρειας Κίνας.

2004: Τουλάχιστον 8 πολίτες βρίσκουν το θάνατο σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς Αμερικανών στο Ιράκ.

2004: Το δεύτερο μετάλλιο της στους 12ους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και 11ο για την Ελλάδα κατακτά η Ανθή Καραγιάννη στον τελικό του μήκος γυναικών για την κατηγορία F13. Η πρωταθλήτρια από την Καβάλα, στο πρώτο της κιόλας άλμα «προσγειώθηκε» στα 5,29μ., έχοντας μάλιστα αντίθετο άνεμο που έφτανε και το 1,5 μέτρο. Το άλμα αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να της χαρίσει τη δεύτερη θέση, την οποία είχε κατακτήσει και στον τελικό των 100μ. της ίδια κατηγορίας. Την όγδοη και τελευταία θέση στην γενική κατάταξη του Παραολυμπιακού τουρνουά γκόλμπολ γυναικών, το οποίο διεξάγεται στο Ολυμπιακό συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου κατέλαβε η ελληνική εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε επτά αναμετρήσεις που έδωσε είχε ισάριθμες ήττες. Συγκεκριμένα ηττήθηκε από τον Καναδά (8-0), τις ΗΠΑ (3-0), την Ιαπωνία (2-1), την Ολλανδία (6-1), την Γερμανία (2-0), την Βραζιλία (1-0) και την Φινλανδία (4-0). Δέχτηκε συνολικά 26 τέρματα και σημείωσε μόλις δύο. Την 8η θέση και στην μπότσια κατέλαβε η ελληνική εθνική ομάδα. Ο πρώτος Aφγανός που συμμετέχει σε Παραολυμπιακούς Aγώνες γίνεται ο Kαχέρ Xαζράτ. O αθλητής, ο οποίος πήρε μέρος στην ποδηλασία δρόμου και στη χρονομέτρηση, υπέστη διπλό ακρωτηριασμό σε ηλικία 14 ετών ύστερα από έκρηξη νάρκης.

2005: Η εθνική Ελλάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία της κατακτά το 34ο Ευρωμπάσκετ κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι, με σκορ 78– 62 στο Βελιγράδι, στην πρώτη της παρουσία σε τελικό από το 1989, με προπονητή τον πρωταγωνιστή της κατάκτησης του ιδίου τροπαίου του 1987, Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης ( το 1987) και ως προπονητής (2005). Οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς συμπεριελήφθησαν στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπάσκετ. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Νοβίτσκι (Γερμανία), Ναβάρο (Ισπανία) και Ντιό (Γαλλία). Παράλληλα ο Ντιρκ Νοβίτσκι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του 34ου Ευρωμπάσκετ. Ο Νοβίτσκι αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ της Σερβίας, ενώ πρώτος ριμπάουντερ αναδείχθηκε ο Αντρέι Κιριλένκο (Ρωσία).

2005: Ο Ισπανός πιλότος της Φόρμουλας 1 Φερνάντο Αλόνσο, γίνεται ο νεαρότερος πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού, σε ηλικία 24 ετών, ενός μήνα και 26 ημερών με τη Ρενό "σπάζοντας" τόσο το σερί τίτλων του Μίχαελ Σουμάχερ όσο και αυτό του Έμερσον Φιτιπάλντι. Το ιδιαίτερο αυτό ρεκόρ κράτησε 33 ολόκληρα χρόνια καθώς πίσω στο μακρινό 1972 ο Έμερσον Φιτιπάλντι κατάφερε να αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής στην ηλικία των 25 ετών, οκτώ μηνών και 29 ημερών, ξεπερνώντας τον Τζιμ Κλαρκ που σε ηλικία 27 ετών, έξι μηνών και τεσσάρων ημερών είχε καταφέρει το 1963 να γίνει αυτός ο νεότερος πρωταθλητής.

2005: Το δεξιό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) κερδίζει τις τις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας. Το συντηρητικό δεξιό κόμμα, του οποίου ηγούνται οι δίδυμοι Λεχ και Γιάροσλαβ Καζίνσκι, προηγείται με ποσοστό που κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες των πιθανών εταίρων του στη νέα κυβέρνηση.

2006: Ποινή κάθειρξης 21 ετών επιβάλλει το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στον 40χρονο Αντώνη Ανδρουτσόπουλο που κρίθηκε ένοχος για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος φοιτητών, στις 16 Ιουνίου 1998 έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

2007: Την απόσυρση του επίμαχου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και την επιστροφή εκείνου που διδάσκονταν οι μαθητές επί 17 συναπτά έτη ανακοινώνει ο νέος Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

2007: Εκλέγεται από το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ο Γιασούο Φουκούντα στην πρωθυπουργία.

2007: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει την Αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Τσαντ.

2008: Ο Γκαλέμα Μοτλάντε εκλέγεται από το κοινοβούλιο προσωρινός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, με 269 από συνολικά 360 ψήφους.

2008: Ο τυφώνας Χαγκουπίτ πλήττει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με 10 νεκρούς. Οκτώ ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα του ίδιου τυφώνα χθες στις Φιλιππίνες.

2009: Απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον 4 ατόμων που συνελήφθησαν προχθές στην Αθήνα και κατηγορούνται για τις πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες. Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία εδώ και αρκετά χρόνια.

2009: Αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η δίκη του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, με κατηγορίες για διαφθορά. Είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που παραπέμπεται σε δίκη.

2009: Ολοκληρώνεται στο Πίτσμπουργκ η σύνοδος κορυφής του G20 για την οικονομία. Η ομάδα θα συντονίζει την οικονομική συνεργασία παγκοσμίως.

2009: Στη Σομαλιλάνδη, παρατείνεται για έναν μήνα μετά τις εκλογές η θητεία του προέδρου της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, Νταχίρ Ριγιάλε Καχίν, με απόφαση του κοινοβουλίου και υπό τον όρο να κλείσει ο κατάλογος με τους υποψηφίους και να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την αποπομπή του προέδρου

«Ένα κορίτσι μπορεί να περιμένει να εμφανιστεί ο σωστός άντρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ δεν μπορεί να περνάει υπέροχα με όλους τους λάθος άντρες.»
Σερ (1946– )
Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Όντας εμοίραζ' ο Θεός τη γνώση και τη χάρη, δε βρέθηκ' ένας από μας από τα δυο να πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου