Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του κατά Ιωάννη πονήματος καλή σας ημέρα! Είμαστε πάλι εδώ μαζί! Σάββατο σήμερα 3 του Οκτώβρη 2021 276η ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 07:21 Δύση Ήλιου: 19:06Γιορτάζουν: Δάμαρις, Διονύσιος, Διονυσία.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές:
Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ,
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του '90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.
Στη Νότιο Κορέα γιορτάζουν την ίδρυση του κορεατικού κράτους, που σύμφωνα με την παράδοση συνέβη σαν σήμερα το 2333 π.Χ. με τη μορφή του Βασιλείου της Τσοζέν.
Στη Γερμανία γιορτάζουν την Ημέρα της Ενοποίησης των δύο Γερμανιών (Ανατολικής και Δυτικής), που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 1990 («Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας»).
Η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας είναι εθνική εορτή στην Γερμανία, με την οποία τιμάται η επανενοποίηση της χώρας στις 3 Οκτωβρίου 1990.
Εθνική εορτή στην Γερμανία, με την οποία τιμάται η επανενοποίηση της χώρας στις 3 Οκτωβρίου 1990. Κάθε χρόνο μια διαφορετική πόλη επιλέγεται ως επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου, που προεδρεύει στην Μπούντεσρατ (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ή Άνω Βουλή).
Η πρώτη ενοποίηση της Γερμανίας έγινε το 1871 με την δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και την καθοριστική συμβολή του Ότο φον Μπίσμαρκ. Το 1919, συνεπεία της ήττας της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταργήθηκε η μοναρχία και ανακηρύχθηκε καθεστώς αβασίλευτης δημοκρατίας, η λεγόμενη «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Το 1933, ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε το ολοκληρωτικό καθεστώς του Γ’ Ράιχ.
Μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα διαιρέθηκε το 1949, σε Δυτική Γερμανία («Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», ΟΔΓ) στα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Δυτικοί Σύμμαχοι (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία) και Ανατολική Γερμανία (« Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας», ΛΔΓ), στα εδάφη που εξουσίαζε η Σοβιετική Ένωση. Το 1961, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η πρωτεύουσα της χώρας Βερολίνο διαιρέθηκε, επίσης, σε Δυτικό και Ανατολικό, από το Τείχος του Βερολίνου.
Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδοτώντας το τέλος του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Κατόπιν διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε η επανενοποίηση της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου 1990.
Πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της 3ης Οκτωβρίου 1990 οι καμπάνες των γερμανικών εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν, χαιρετίζοντας την ένωση των δύο Γερμανιών, ύστερα από 41 χρόνια εθνικής διαίρεσης. Τα μεσάνυχτα έγινε η έπαρση της γερμανικής σημαίας μπροστά στο κτίριο του Ράιχστακ (Βουλής), υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της Γερμανίας, και ακολούθησε πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Μπούντεστακ (Βουλής), που είχε 662 έδρες, από τις οποίες τις 122 κατέλαβαν οι Ανατολικογερμανοί βουλευτές.
Η τελετή της ενοποίησης ξεκίνησε με την κατάργηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ανατολικογερμανός πρωθυπουργός Λόταρ ντε Μεζιέρ, ο μοναδικός εκλεγμένος προθυπουργός της ΛΔΓ. Ακολούθησε η εκτέλεση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου ανατολικογερμανού μαέστρου Κουρτ Μαζούρ. Οι Γερμανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους πίνοντας στην υγεία της επανενοποίησης,κρατώντας αναμμένα κεριά και ανεμίζοντας τη γερμανική σημαία.
Την ημέρα εκείνη,είχε γεννηθεί ένα νέο μεγάλο κράτος στα σπλάχνα της Ευρώπης, με 90 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 357.000 τ.χλμ. Πολλοί Γάλλοι, Σοβιετικοί, Αμερικανοί και Βρετανοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους γι’ αυτό τον γίγαντα, που εμφανίζεται με αυξανόμενη οικονομική ισχύ, ενώ η δυνατότητα για αναγέννηση του ναζισμού και οι αξιώσεις για νέα εδάφη ήταν μέσα στις ανησυχίες τους. Ήλπιζαν όμως ότι οι τυμπανοκρουσίες του εορτασμού δε θα πνίξουν στη συνείδηση των Γερμανών την ευθύνη για το μέλλον της ηπείρου τους.
Τα συγχαρητήριά του προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ιστορικό γεγονός την ένωση όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Ιράκ γιορτάζει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία το 1932.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Ιερομαρτύρων Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επισκόπου Αθηνών (πολιούχου της Αθήνας και προστάτη των δικαστικών) και των μαθητών αυτού και μαρτύρων Ρουστικού, Ελευθερίου και Δαμάριδος (Δάμαρις, η πρώτη Αθηναία Χριστιανή).
Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης
Διακεκριμένος Αθηναίος, μέλος του Αρείου Πάγου, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη δημηγορία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα. Υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών.
Διακεκριμένος Αθηναίος, μέλος του Αρείου Πάγου, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη δημηγορία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα (Πραξ. 17, 34). Υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Είναι πολιούχος Άγιος της Αθήνας και προστάτης των Ελλήνων δικαστικών. Την ημέρα της εορτής του, 3 Οκτωβρίου, αργούν τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων και οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
Για τον βίο του διαμορφώθηκαν διάφορες συναξαριστικές παραδόσεις, όπως λ.χ. ότι κατά την ημέρα τής σταύρωσης τού Χριστού βρισκόταν στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου με τον φιλόσοφο Απολλοφάνη και μετά το σκοτείνιασμα του ηλίου αναφώνησε ότι «η φύσις αλλοιούται ή θεός πάσχει» ή ότι μετά τον αποκεφαλισμό του ο ίδιος παρέδωσε την αποκοπείσα κεφαλή του στην ευσεβή γυναίκα Κατούλα. Σύμφωνα με μεταγενέστερες παραδόσεις, που δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές, ο Διονύσιος υπήρξε ο ιδρυτής τής Εκκλησίας των Παρισίων.
Στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη αποδόθηκαν διάφορα μεταγενέστερα ψευδεπίγραφα έργα, τα οποία η σύγχρονη έρευνα δεν θεωρεί γνήσια. Πρόκειται για τα έργα «Περί της ουρανίου ιεραρχίας», «Περί της εκκλησιαστικής ιεραρχίας», «Περί των θείων ονομάτων», «Περί μυστικής θεολογίας» και «10 επιστολές», γνωστά και ως «Ψευδο-διονύσια», που επηρέασαν βαθύτατα την πορεία της θεολογίας των μέσων χρόνων, τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση.
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μαρτύρησε για την πίστη του επί του ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού, αλλά σύμφωνα με άλλες πηγές το μαρτύριό του τελέστηκε επί Τραϊανού ή και επί Αδριανού. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του: των Καθολικών στην οδό Πανεπιστημίου και των Ορθοδόξων στην οδό Σκουφά.
Απολυτίκιο
Χρηστότητα εκδιδαχθείς, και νήφων εν πάσιν, αγαθὴν συνείδησιν ιεροπρεπώς ενδυσάμενος, ήντλησας εκ του Σκεύους της εκλογῆς τα απόρρητα, και την πίστιν τηρήσας, τον ίσον δρόμον τετέλεκας, Ιερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Αγία της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 3 Οκτωβρίου.
Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Δάμαρις.
Η Δάμαρις ήταν η Αθηναία, που αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (ιζ’ 34) ότι πίστεψε στον Χριστό και προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό μαζί με τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη μετά την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο της Αθήνας.
Κεντρικός δρόμος του Παγκρατίου, συνοικίας της Αθήνας, φέρει το όνομά της (Οδός Δαμάρεως). Επίσης δρόμοι στα Τρίκαλα και τη Λεμεσό.
Απολυτίκιο
Του Παύλου ως ήκουσας, δημηγορούντος σοφώς, έδέξω το κήρυγμα, της ευσεβείας θερμώς, Κυρίω πιστεύσασα. Όθεν η εν Αθήναις, Εκκλησία τιμά σε, Δάμαρις μακαρία, ως θεράπαιναν θείαν, Χριστώ οικειουμένην, τους σε μακαρίζοντας.
Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και των μαθητών αυτού και διακόνων: Φαύστου, Γαίου, Ευσεβίου και Χαιρήμονος. Οσίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, επισκόπου Καισαρείας Παλαιστίνης. Μαρτύρων Θεαγένους, Θεοκτίστου καί Θεοτέκνου.
Καθολική Εκκλησία
Αγίων Έβαλντ του Μαύρου και Έβαλντ του Δίκαιου, δύο Άγγλων ιερομαρτύρων, που προσπάθησαν να εκχριστιανίσουν τους Σάξονες στην Γερμανία τον 7ο αιώνα.
2.333 Π.Χ.: Ιδρύεται, σύμφωνα με το θρύλο, το Βασίλειο των Χοσούν στην Κορέα.
42 Π.Χ.: Ο Βρούτος κερδίζει τον Οκταβιανό και ο Αντώνιος τον Κάσιο στην πρώτη μάχη των Φιλίππων. Σκοτώνεται στη μάχη ο Ρωμαίος στρατηγός Γάιος Κάσσιος (Λογγίνος).
1283: Πεθαίνει ο ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται με τη μέθοδο της εκσπλαχνώσεως και του διαμελισμού (διαχωρισμός σε 4 κομμάτια), Ντέιβιντ απ Γκράφιντ, 48 ετών, Πρίγκιπας του Γκουίνελντ στην Ουαλία, ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται με τη μέθοδο της εκσπλαχνώσεως και του διαμελισμού (διαχωρισμός σε 4 κομμάτια).
1574: Ιδρύεται το πρώτο ολλανδικό Πανεπιστήμιο στο Λέιντεν, με την άρση της πολιορκίας της πόλης.
1611: Πεθαίνει η Βασίλισσα της Ισπανίας Μαργαρίτα.
1675: Επτακόσιοι Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική.
1739: Τερματίζεται ο τρίχρονος ρωσοτουρκικός πόλεμος, με τη συνθήκη στη Νίσα.
1789: Κηρύσσεται η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον.
1797: Γεννιέται ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης Λεοπόλδος Β΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης.
1800: Γεννιέται ο ιστορικός Τζορτζ Μπάνκροφτ, ο "πατέρας" της αμερικανικής ιστορίας.
1821: Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1822: Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.
1863: Ο Λίνκολν ανακηρύσει ως «Ημέρα των Ευχαριστιών» την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου.
1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
1867: Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής (πατέντα 1846), Ελίας Χόου, 48 ετών.
1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων.
1897: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Λουί Αραγκόν.
1899: O Τζον Θέρμαν πατεντάρει την εφεύρεση της ηλεκτρικής σκούπας.
1900: Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Γουλφ.
1901: Η Τουρκία αγοράζει από τη Γερμανία έξι νέα τορπιλοβόλα.
1903: Η όγδοη εβδομάδα απεργίας των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο των ΗΠΑ στοιχίζει 2,5 εκ. δολάρια στην ολική παραγωγή.
1904: Στη Νοτιοδυτική Αφρική, ο επικεφαλής της φυλής των Οτεντότων, για να αποφύγει τον αφοπλισμό του, κηρύττει πόλεμο εναντίον των Γερμανών αποίκων.
1904: Γεννιέται ο Τσαρλς Πέντερσεν, Νομπελίστας (1987) Αμερικανοκορεάτης χημικός. Το 1987 τιμήθηκε μαζί με τους Jean-Marie Lehn και Donald J. Cram, με Νόμπελ Χημείας για τη σύνθεση του αιθέρα. Πέθανε το 1989 (δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του).
1906: Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.
1910: Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αγορά δύο νέων θωρηκτών.
1910: Οι Βρετανοί κωμικοί Τσάρλι Τσάπλιν και Σταν Λόρελ φτάνουν στις ΗΠΑ για περιοδεία με βρετανικό θίασο. Στη συνέχεια, και οι δύο θα γίνουν σταρ του βωβού κινηματογράφου.
1911: Ανησυχίες από τις τουρκικές κινητοποιήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή των Μεγάλων Δυνάμεων.
1912: Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν επίμονα την εντός τριών ημερών παραχώρηση αυτονομίας στη Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.
1914: Καταστρεπτικοί σεισμοί σε Αθήνα και Πειραιά.
1915: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη απορρίπτει πρόταση της Αγγλίας για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα.
1918: Ο Πρίγκιπας Μαξ φον Μπάχεν αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας και αποστέλλει μήνυμα για ανακωχή στον Πρόεδρο Ουίλσον. Πλησιάζει το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1918: Ο Βασιλιάς Μπόρις Γ΄ ανέρχεται στο βουλγαρικό θρόνο.
1919: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.
1919: Γεννιέται ο Τζέιμς Μπιουκάναν, Νομπελίστας (1986).
1920: Δημιουργείται το NFL (μετέπειτα American Pro Football Association) και παίζονται τα πρώτα παιχνίδια.
1920: Δεν υπάρχει πια ελπίδα σωτηρίας για τον βασιλιά της Ελλάδας Αλέξανδρο, που μολύνθηκε από δάγκωμα πιθήκου. Το υπουργικό συμβούλιο συζητά το θέμα της διαδοχής του.
1921: Ο Πρωθυπουργός Γούναρης ταξιδεύει στο εξωτερικό για την αναζήτηση νέων διπλωματικών ερεισμάτων.
1922: Η Ρεμπέκα Φέλτον γίνεται η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.
1922: Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.
1924: Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας, κατόπιν συμφωνίας με την ΟΥΛΕΝ και την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα. Επίσης συνήφθη το πρώτο προσφυγικό δάνειο.
1926: Διεξάγεται το πρώτο συνέδριο της Πανευρώπης, με τη συμμετοχή 28 χωρών.
1928: Θαλάσσια τραγωδία με 43 νεκρούς στην Ισπανία, από σύγκρουση γαλλικού υποβρυχίου με ελληνικό ατμόπλοιο.
1929: Μετονομάζονται σε Γιουγκοσλαβία τα Βασίλεια της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.
1929: Πεθαίνει ο Γκούσταβ Στρέζεμαν, 51 ετών, Νομπελίστας (1926) ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
1931: Φθάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του.
1932: Το Ιράκ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Εντολή της Κοινωνίας των Εθνών υπό βρετανική διοίκηση.
1933: Κίνημα στην Κούβα από υποστηρικτές του Μασάδο.
1935: Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αιθιοπία υπό το στρατηγό ντε Μπόνο, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Μπαντόλιο στις 11/11/1935.
1939: Παναμερικανική σύσκεψη ορίζει 300 μίλια ζώνη ασφαλείας γύρω από την ήπειρο.
1940: Στο Παρίσι, εμφανίζεται για πρώτη φορά αφίσες της Ελεύθερης Γαλλίας του Ντε Γκολ.
1941: Πατεντάρεται το πρώτο αεροζόλ, από τους Αμερικανούς L.D. Goodhue και W.N. Sullivan.
1941: Ανατινάσσονται στο Παρίσι έξι εβραϊκές συναγωγές.
1941: Κάνει πρεμιέρα η ταινία το Γεράκι της Μάλτας, με πρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.
1941: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, δημιουργός του "The Twist", Τσάμπι Τσέκερ.
1942: Με την νίκη του στο Jockey Club Gold Cup, ο ''Whirlaway'' γίνεται το πρώτο άλογο που κερδίζει 0.000.
1942: Η Γερμανία δοκιμάζει τον πρώτο της πύραυλο τύπου V2.
1943: Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο.
1944: Ανατινάζεται από τους Ναζί η γέφυρα της Κορίνθου.
1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαναστάτες της Βαρσοβίας παραδίδονται μετά από 65 μέρες μάχης με τους Γερμανούς. Σκοτώθηκαν σχεδόν 200.000 Πολωνοί.
1945: Ο Elvis Presley καταλαμβάνει τη 2η θέση σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών. Κερδίζει 5 ολόκληρα δολάρια!.
1951: Πληροφορίες από το Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι η ΕΣΣΔ έχει προχωρήσει στην κατασκευή της δεύτερης ατομική της βόμβας.
1952: Η Βρετανία κάνει την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας στις ακτές της Αυστραλίας (η "Hurricane" δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Monte Bello).
1952: Γίνεται η πρώτη εγγραφή βίντεο σε μαγνητοταινία (βιντεοκασέτα) στις ΗΠΑ, από τον Τζον Μιούλιν.
1954: Γεννιέται ο Στίβι Ρέι Βον, ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της ροκ. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1990 όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε
1955: Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958: Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.
1962: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις ΗΠΑ το «Μέρκιουρι 8» για 9ωρη πτήση, με τον αστροναύτη Wally Schirra.
1966: Ξεκινάει η μετέπειτα “Αθλητική Κυριακή” ημέρα Δευτέρα με τίτλο “Ματιές στα Σπορ με τον Γιάννη Διακογιάννη” στο πειραματικό κανάλι της ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Η εκπομπή θα μεταφερθεί αργότερα στη φυσική της θέση την Κυριακή και στην πορεία ο Γιάννης Μαμουζέλος θα αναλάβει την αρχισυνταξία και ο Νίκος Φέξης την σκηνοθεσία. Το σήμα της εκπομπής έχει επιλέξει και επιμεληθεί η Αιμιλία Ρόδη. Το 1983 ο Διακογιάννης αποχωρεί και τον διαδέχονται οι Βαγγέλης Φουντουκίδης, Γιάννης Μαμουζέλος και Δημήτρης Κωνσταντάρας. Στον 21ο αιώνα, η Αθλητική Κυριακή θα επιστρέψει στη ΝΕΤ, με παρουσιαστές τους Αντώνη Πανούτσο και Αντώνη Καρπετόπουλο, οι οποίοι το 2004 θα μεταγραφούν στο «Μέγκα».
1967: Ο Βασιλιάς Μποντουέν του Βελγίου εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη θύρα υδατοφράκτη στον κόσμο στην Αμβέρσα.
1968: 10 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό 10.000 άτομα διαδηλώνουν στην “Πλατεία των 3 Πολιτισμών” ενάντια στους αγώνες. Τα επεισόδια που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα κορυφώνονται με την επέμβαση του στρατού με αποτέλεσμα 260 νεκρούς και 1.200 τραυματίες. Δύο μήνες πριν, στις 30/7/68, έχουν σκοτωθεί 10 άτομα σε συγκρούσεις όταν και τότε είχε επέμβει ο στρατός.
1971: Η Billie Jean King γίνεται η πρώτη επαγγελματίας τενίστρια που κερδίζει 0.000 σε έναν χρόνο, κερδίζοντας τον αξίας .000 τίτλο του Virginia Slims-Thunderbird Tournament στο Phoenix.
1972: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και ο σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο υπογράφουν δυο συμφωνίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών.
1980: Έκρηξη από βόμβα σε εβραϊκή συναγωγή στο Παρίσι, με 4 νεκρούς.
1981: Τερματίζεται η απεργία πείνας των μελών του IRA στις φυλακές Μέιζ, έπειτα από 7 μήνες και με 10 νεκρούς.
1985: Τα νησιά Νότιας Γεωργίας και Νότια Σάντουιτς γίνονται ξεχωριστή βρετανική κτήση.
1987: Ο Γάλλος Michel Pruffer γίνεται ο πιο γρήγορος σκιέρ με 135.26 μ/ώρα στο Portillo της Χιλής.
1987: Πεθαίνει στη Λωζάνη της Ελβετίας, ο διάσημος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συγγραφέας σεναρίων στον κινηματογράφο . Το 1932, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, την Ερμίνα. Το 1937 γράφει το "Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές" όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1942 γράφει το πιο γνωστό του έργο, την "Αντιγόνη" που παίχτηκε στο θέατρο το 1944. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, που πολλά από αυτά ήσαν προσαρμογές μύθων της ελληνικής μυθολογίας. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι: "Ο χορός των κλεφτών" (1938), "Ευρυδίκη" (1941), "Μήδεια" (1946), "Το βαλς των ταυρομάχων" (1952), "Ο κορυδαλλός" (1952) και πολλά άλλα. [γεν. 23/6/1910]
1988: Πεθαίνει ο εφευρέτης του αυτοκινήτου, «μίνι», σερ Άλεξ Ισιγκόνις, 82 ετών.
1988: Πεθαίνει ο Φραντς Γιόζεφ Στράους, 73 ετών, Βαυαρός Πρωθυπουργός (1978-88) και Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας (1956-1962).
1989: Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στον Παναμά από το Νοριέγκα.
1989: Γεννιέται ο Λίο ΜακΚάρι, Αμερικανός σκηνοθέτης που ανέδειξε του ντουέτο του Χοντρού - Λιγνού.
1990: Ενοποιείται η Γερμανία (εθνική εορτή). Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού.
1990: Σκοτώνεται σε δυστύχημα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ταχύτητας με καταμαράν όταν το σκάφος του “Πίνο ντι Πίνο” ανατρέπεται από κύμα, ο Στέφανο Κασιράγκι, 30 ετών, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό.
1991: Πραξικόπημα στην Αϊτή ανατρέπει τον Πρόεδρο Αριστίντ. Την εξουσία καταλαμβάνει στρατιωτική χούντα. Περισσότεροι από 150 νεκροί σε σφαγές.
1991: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στη συγγραφέα της Νότιας Αφρικής Ναντίν Γκορντιμέρ, την πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά από 25 χρόνια.
1992: Η Σινέντ Ο’ Κόνορ σκίζει δημόσια μια φωτογραφία του Πάπα.
1992: Ένα άγνωστο έργο του Τζέιμς Τζόις, με τον τίτλο "Finn's Hotel", ανακαλύπτει μελετητής του Ιρλανδού συγγραφέα.
1993: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Γιέλτσιν διορίζει Πρωθυπουργό το Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης, με οδοφράγματα έξω από το Κρεμλίνο και περισσότερους από 187 νεκρούς. Αναζωπυρώνεται η κρίση στη ρωσική πρωτεύουσα όταν 10.000 υποστηρικτές των σκληροπυρηνικών, έγκλειστων στο Κοινοβούλιο, βουλευτών συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.
1993: Στο Αζερμπαϊτζάν, Πρόεδρος εκλέγεται ο Γκ. Αλίγιεφ.
1993: Καταρρίψεις αμερικανικών αεροσκαφών και φόνοι 18 αμερικανών στρατιωτών και περίπου 2.000 Σομαλών στη Σομαλία (η «Αλ Κάιντα» ισχυρίστηκε ότι έπραξε αυτά). Λίγο αργότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Σομαλία. Σε μια προσπάθεια να συλληφθούν αξιωματικοί του πολέμαρχου Φαράχ Αϊντίντ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, 18 Αμερικανοί στρατιώτες και 2.000 Σομαλοί σκοτώνονται, με αποτέλεσμα την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.
1993: Αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ στην Αθήνα η πολύ γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Γώγου. Από μικρή ηλικία εργάσθηκε σε παιδικούς θεατρικούς θιάσους. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε πολλές ταινίες, κυρίως της Φίνος Φιλμς. Έπαιζε συνήθως ρόλους νεαρών ανέμελων κοριτσιών. Μερικές ταινίες της ήταν: "Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο" (1959), "Η ψεύτρα" (1963), "Γάμος αλά Ελληνικά" (1964), "Δεσποινίς διευθυντής" (1964), "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" (1965), "Μια τρελή, τρελή οικογένεια" (1965), "Η ωραία του κουρέα" (1969), "Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση" (1971), "Το βαρύ πεπόνι" (1977) σε σκηνοθεσία Παύλου Τάσιου όπου υπήρξε και σύζυγός της και το πολύ γνωστό "Παραγγελιά" (1980) επίσης του Πάυλου Τάσιου. Είχε πάρει Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1977. Τα τελευταία χρόνια έγραφε ποίηση με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα ήταν το "Τρία κλικ αριστερά" και βγήκε το 1978. [γεν. 1/6/1949].
1994: 2 άτομα χάνουν την ζωή τους και άλλα 6 τραυματίζονται 3 από τους οποίους σοβαρά όταν σε αγώνα αυτοκινήτων στην πόλη Βετζάνι της Κορσικής ένα Peugeot 104 ξεφεύγει της πορείας του και πέφτει επάνω σε θεατές.
1994: Στο Βιετνάμ, οι καταστροφικές πλημμύρες προκαλούν το θάνατο 94 ανθρώπων και καταστροφές αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων.
1994: Το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" συμπεριλαμβάνεται στα έξι που έφτασαν στην τελική επιλογή για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας "Αριστείον".
1995: Δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ των Σκοπίων, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αποτυγχάνει (ο Πρόεδρος τραυματίζεται ενώ σκοτώνεται ο οδηγός του και τραυματίζονται 4 άλλα άτομα).
1995: Δικαστήριο στις ΗΠΑ αθωώνει τον πυγμάχο Ο’ Τζέιμς Σίμπσον, από την κατηγορία της δολοφονίας της πρώην συζύγου του και του φίλου της. Την ανακοίνωση της ετυμηγορίας παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση 135 εκατομ. Αμερικανοί.
1996: Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Manuel Amoros αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών λόγω αρθρίτιδας. Στην 10χρονη καριέρα του ως διεθνής έχει συμμετάσχει σε δύο τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου το 1982 και 1986 και έχει κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1984.
1996: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στην Πολωνέζα ποιήτρια Βισλάβα Ζιμπόρσκα, 73 ετών.
1997: Η Κυβέρνηση απορρίπτει επισήμως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διασύνδεσης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, της 17Ν και των Κούρδων του PKK.
1998: Το κυβερνών κόμμα του Τζον Χάουαρντ κερδίζει, με οριακή πλειοψηφία, τις γενικές εκλογές στην Αυστραλία.
1998: Στη Λετονία, η Αντιπολίτευση κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. Στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της χορήγησης λετονικής ιθαγένειας σε μειονοτικούς Ρώσους.
1998: Ο Πάπας ανακηρύσσει σε άγιο τον αμφιλεγόμενο επίσκοπο της Κροατίας, Αλόισε Στέπινιακ.
1998: Πωλείται σε δημοπρασία στην Γκρενόμπλ, τούφα από τα μαλλιά του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ της Γαλλίας (καρατομήθηκε το 1793- η τούφα διασώθηκε από άτομο που ήταν παρών στην εκτέλεση του Λουδοβίκου).
1998: Ξεκινάει το 16ο Πρωτάθλημα Βόλεϊ Α' Εθνικής γυναικών στο οποίο ισχύει το νέο σύστημα μέτρησης πόντων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το σύστημα θα εφαρμοστεί και στους άνδρες.
1999: Στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας, ανησυχητική νίκη πετυχαίνουν οι Ακροδεξιοί (Κόμμα Ελευθέρων του Χάιντερ, με 52 από τις 183 έδρες) και πρώτο κόμμα (με απώλειες) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (65 έδρες).
1999: Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις “10 κορύνες” με 19.816 βαθμούς αφήνοντας δεύτερη την Λευκορωσία με 19.766 και τρίτη την Ρωσία με 19.700, το δεύτερο χρυσό στις “3 κορύνες & 2 στεφάνια” με 19.833 βαθμούς με δεύτερη την Ρωσία με 19.783 και τρίτη την Λευκορωσία με 19.716 και ένα αργυρό μετάλλιο με 39.466 βαθμούς με πρώτη την ομάδα της Ρωσίας με 39.500. Η 15χρονη Μορφούλα Ντώνα κατατάσσεται 7η στο στεφάνι με 9.800 βαθμούς και 13η στο σύνθετο ατομικό.
1999: Πρόεδρος της Αμπχαζίας στις παράνομες εκλογές εκλέγεται ξανά ο Βλαντισλάβ Αρζίμπα.
1999: Πέμπτη και τελική φάση των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία. Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (BJP) κερδίζει νίκη με 298 έδρες.
2001: Οι Ταλιμπάν ζητούν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, ενόψει των στρατιωτικών αντιποίνων. Οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εντόπισαν 23 στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.
2001: Ο Αυστραλός Σουρέζ Γουαχίμ , προκειμένου να εξασφαλίσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες, περπατά 100 μέτρα έχοντας πάνω στο κεφάλι του ένα μπουκάλι γάλα.
2001: Τραγωδία στο γήπεδο του ΟΑΚΑ στη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και της Λάρισας. Ένας φίλαθλος πέφτει στο κενό από ύψος 20 μ. και πεθαίνει επιτόπου (μελετάται η περίπτωση της αυτοκτονίας).
2002: Σε επίθεση ανταρτών σε στρατιωτική βάση στο Τσαντ, σκοτώνονται 2 στρατιώτες και άλλοι 4 τραυματίζονται.
2002: Σε ισόβια μετατρέπεται η θανατική ποινή του Kούρδου ηγέτη Αμπντουλά Οτσαλάν, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.
2002: Από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στη Γιούτα των ΗΠΑ, σκοτώνονται 6 άτομα.
2002: Αναβάλλεται η επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, μέχρι να τους δοθούν νέες οδηγίες. Πέντε πολίτες του Ιράκ σκοτώνονται και 11 τραυματίζονται σε νέες αεροπορικές επιδρομές, στο νότιο Ιράκ.
2002: Έπειτα από έρευνες Βρετανών επιστημόνων, αποκαλύφθηκε το πιο αστείο ανέκδοτο στον κόσμο. Είναι το εξής: Δυο κυνηγοί είναι έξω στο δάσος όταν ο ένας πέφτει κάτω. Δε φαίνεται να αναπνέει και τα μάτια του στηλώνουν. Ο άλλος τύπος βγάζει το κινητό του τηλέφωνο και καλεί τις πρώτες βοήθειες. "Ο φίλος μου είναι νεκρός! Τι να κάνω;΄". Ο υπεύθυνος των πρώτων βοηθειών λέει: "Ηρεμήστε, θα βοηθήσω. Πρώτα, σιγουρευτείτε ότι είναι νεκρός". Εκείνη τη στιγμή δεν ακούγεται τίποτα, μετά ακούγεται εκπυρσοκρότηση όπλου. Μετά, στο τηλέφωνο ξανά, ο τύπος λέει: "Και τώρα τι θα κάνω;".
2003: Αρχίζει να λειτουργεί το μεγαλύτερο τζαμί στη Δυτική Eυρώπη, το οποίο διαθέτει τρούλο διαμέτρου 15,5 μέτρων και είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 10.000 πιστών, στην πόλη Mόρντεν (το Mπαϊτούλ Φουτούχ Tζαμί, εξ ολοκλήρου δωρεά μουσουλμάνων ιδιωτών).
2003: Σε ριάλιτι σόου της τηλεόρασης της χώρας του, παρουσιάζει τα μέτρα λιτότητας, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.
2003: Aγνωστοι οπλοφόροι ανοίγουν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε σιίτες μουσουλμάνους, εργαζομένους της Yπηρεσίας Διαστήματος του Πακιστάν, την ώρα που κατευθύνονταν σε τέμενος για την προσευχή της Παρασκευής. Tουλάχιστον πέντε επιβάτες του λεωφορείου σκοτώνονται.
2003: Ένας αστεροειδής με διαμετρο έως και δέκα μέτρα πέρασε τα ξημερώματα της Κυριακής 28/9/2003 πλησιέστερα στη Γη από οποιονδήποτε άλλον, αλλά έγινε αντιληπτός περίπου 10 ώρες αργότερα από Αμερικανούς αστρονόμους. Οι ερευνητές του Προγράμματος Κοντινών Στη Γη Αντικειμένων στο Παρατηρητήριο Lowell της Αριζόνα ανακοίνωσαν ότι ο 2003 SQ222 πέρασε 88.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, περίπου το ένα πέμπτο της απόστασης από τη Σελήνη. Πάντως, ακόμα και αν και ο διαστημικός βράχος συναντούσε τη Γη στην πορεία του, πιθανότατα θα διαλυόταν στην ατμόσφαιρα και δεν θα προκαλούσε καταστροφές στο έδαφος.
2004: Συλλαμβάνεται από τις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Μικέλ Άτζα.
2004: Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία λαμβάνει χώρα τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο. H απόφαση της γυναίκας του να χωρίσουν ήταν αδιανόητη και σε καμία περίπτωση αποδεκτή για έναν 34χρονο, ο οποίος ξεκλήρισε στον Aλικανά Zακύνθου την οικογένειά του, τους γονείς της συζύγου του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
2004: Eίκοσι δύο επίδοξοι μετανάστες πνίγονται και 42 αγνοούνται ύστερα από τη βύθιση, στις ακτές τις Tυνησίας, του πλοίου με το οποίο επρόκειτο να διασχίσουν τη Mεσόγειο με προορισμό την Iταλία. Tο πλοίο, το οποίο μετέφερε 75 Tυνήσιους και Mαροκινούς, βυθίστηκε αφού κόπηκε στα δύο μια περίπου ώρα μετά τον απόπλου από παραλία της επαρχίας Σους, στα ανατολικά της χώρας. Eντεκα άνθρωποι σώθηκαν, είτε από τα σωστικά συνεργεία είτε κατορθώνοντας να κολυμπήσουν ως τις ακτές.
2004: Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία παραδέχεται ο Πρωθυπουργός, Άντον Ροπ.
2004: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αγιοποιεί 5 πρόσωπα, ανάμεσά τους τον Κάρολο Α΄, τελευταίο Αυτοκράτορα της Αυστρουγγαρίας, σε τελετή στη Ρώμη. Έτσι, ο Πάπας αυτός φτάνει τις 1.340 αγιοποιήσεις και γίνεται ο Πάπας με τις περισσότερες ανακηρύξεις ατόμων σε αγίους από όλους τους προκατόχους του συνολικά.
2004: Tο ασημένιο μετάλλιο κατακτά η Mαρίνα Bιμπρανιέτσοβα στο άλμα, σε διοργάνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας θαλάσσιου σκι που διεξήχθη στη Pαβένα της Iταλίας.
2004: Πεθαίνει η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός («Ψυχώ»), Τζάνετ Λι, 77 ετών.
2005: Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικυρώνει και τυπικά το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Τουρκία.
2005: Πραγματοποιείται δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, η πρώτη έπειτα από 241 χρόνια για την Ιβηρική Χερσόνησο (η επόμενη τέτοια έκλειψη θα γίνει το 2028).
2006: Αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροπλάνο με αφετηρία την Ελλάδα και αίσιο τέλος στην Ιταλία. Η αεροπειρατεία έλαβε χώρα την ώρα που το αεροσκάφος βρισκόταν στο FIR Αθηνών και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα-Κωνσταντινούπολη. Ελληνικά F-16 το συνόδευσαν έως τα όρια του FIR και αυτό κατέληξε στην Ιταλία. Ο δράστης παραδόθηκε και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
2007: Η χούντα της Μιανμάρ απελευθερώνει 80 Βουδιστές μοναχούς και 149 μοναχές.Αποχωρεί από τη χώρα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχήμ Γκαμπαρί.
2007: Επίσημη έναρξη των συνομιλιών των Προέδρων της Νοτίου Κορέας Ρο Μου Χιουν και της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.Στη διάρκεια των εξαμερών συνομιλιών, η Βόρεια Κορέα συμφωνεί να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το τέλος του έτους.
2008: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίνεται από δικαστήριο στο Λας Βέγκας ο Ο'Τζέι Σίμπσον, για ληστεία και συνωμοσία για απαγωγή, όπως επίσης και για ένοπλη επίθεση.
2008: Διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2008: Εγκρίνεται από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο Πόλσον (στη δεύτερη ψηφοφορία εντός μίας εβδομάδας) , αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σωτηρία των αγορών. Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 263 μέλη της Βουλής και 171 το καταψήφισαν. Παρά την έγκριση του σχεδίου, στη Νέα Υόρκη οι δείκτες των χρηματιστηρίων παρουσίασαν υποχώρηση.
2008: Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώνουν ότι βρήκαν ανθρώπινα λείψανα στο σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους του Στιβ Φόσετ, ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του, στη Σιέρα Νεβάδα.
2009: Συμφωνία για παράδοση όπλων αποδέχτηκαν εκατοντάδες αντάρτες του Δέλτα του Νίγηρα, στη Νιγηρία.
2009: Η γυναικεία ομάδα της Βουλιαγμένης κατακτά τον δεύτερο διεθνή της τίτλο μέσα στο 2009. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, έπειτα από νίκη επί της ρωσικής Στουρμ Τσέχοφ με 11-6 στο κολυμβητήριο του Λαιμού.
«Ο Αδάμ ήταν άνθρωπος: δεν θέλησε το μήλο για το μήλο, το θέλησε επειδή ήταν απαγορευμένο.»
Μαρκ Τουέιν (1835–1910)
Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021
07:50:35
3 Οκτωβρίου , 42 π.Χ..—Οἱ Μάρκος Ἀντώνιος καὶ Ὀκταβιανός, ἔδωσαν ἀποφασιστικὴ μάχη μὲ τοὺς δολοφόνους τοῦ Ἰουλίου Καίσαρος, Βροῦτο καὶ Κάσσιο, στοὺς Φιλίππους τῆς Καβάλας. Τρεῖς βδομάδες ἀργότερα θὰ δοθῇ ἡ τελικὴ μάχη (23/10), μὲ πλήρη νίκη τῆς τριανδρίας. Μετὰ ἀπό αυτά τὸ δημοκρατικὸ πολίτευμα καταργήθηκε, καὶ στὴν Ῥώμη ἀναδείχθηκε Αὐτοκράτορας ὁ Ὀκταβιανὸς Αὔγουστος. Σὲ ἀνάμνηση αὐτῆς τῆς νίκης ἀναγέρθηκε ἡ ἀψίδα θριάμβου Αὐγούστου καὶ Ἀντωνίου στὴν Θεσσαλονίκη, στὴν ὁποία διασώζεται μία ἐπιγραφὴ πολὺ καλὰ διατηρημένη κάτω ἀπό τὸν θόλο. Ἡ ἐπικράτηση τῆς τριανδρίας, σηματοδότησε τὴν τελευταία φάση τῆς ἱστορίας τῆς Μακεδονίας, ὁπότε ἡ περιοχὴ βρέθηκε ὑπὸ τὴν δικαιοδοσία τοῦ Μάρκου Ἀντωνίου ἔως τὴν Ναυμαχία τοῦ Ἀκτίου, τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 31 π.X.. Ἡ περιοχὴ στὴν ὁποία δόθηκε ἡ μάχη, πρὶν τὸ 365 π.Χ. ἦταν γνωστὴ ἄλλοτε ὡς Δάτον καὶ ἄλλοτε ὡς Κρηνίδες, εἶχε δὲ προσελκύσει τοὺς Ἀθηναίους καὶ τοὺς Θασίους, οἱ ὁποῖοι καὶ τὴν ἀποίκησαν. Διαβλέποντας τὴν σημαντικὴ θέση της, ὁ Μακεδόνας βασιλιᾶς Φίλιππος Β΄τὴν ὀχύρωσε καὶ τὴν μετονόμασε σὲ Φιλίππους. Ὅταν ἡ Μακεδονία κατακτήθηκε ἀπό τοὺς Ῥωμαίους καὶ αὐτοὶ κατασκεύασαν τὴν Ἐγνατία ὁδό ποὺ συνέδεε τὴν Ἀδριατικὴ μὲ τὸν Ἑλλήσποντο, αὐτὴ περνοῦσε καὶ ἀπὸ τὴν πόλη τῶν Φιλίππων. Τὸ ἔτος 42 π.Χ. ἔγινε πεδίο μάχης τοῦ ἐμφυλίου πολέμου τῶν Ῥωμαίων. 382.—Ο Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α΄(Flavius Theodosius Augustus), συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τον Γότθο ηγεμόνα Φριτιγέρνη, με την οποία αποδέχεται την εγκατάσταση των Γότθων στην περιοχή μεταξύ τού Δουνάβεως και τού όρους Αίμου. Την ημερομηνία, τον τόπο, και τον τρόπο συνάψεως τής συνθήκης μάς παρέδωσε ως αυτόπτης μάρτυς ο Θεμίστιος, ο οποίος υπεραμύνθηκε τής «φιλογοτθικής» πολιτικής τού Θεοδοσίου Α΄, σε αντίθεση με τους Λιβάνιο και Συνέσιο. Η σταδιακή ένταξη των Γότθων στους κόλπους τής ρωμαϊκής κοινωνίας, μετά την νόμιμη εγκατάστασή τους στην Θράκη, και η ανάδειξη πολλών απ’ αυτούς σε υψηλές θέσεις τής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας τής Αυτοκρατορίας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων πνευματικών και πολιτικών της κύκλων, με δεδομένη την επονείδιστη ήττα των Ρωμαίων η οποία είχε προηγηθεί στην Αδριανούπολη και την ασύδοτη συμπεριφορά των Γότθων στους κατοίκους τής υπαίθρου των θρακικών επαρχιών. Αυτή η διείσδυση των βαρβάρων κατά κάποιο τρόπο αφύπνισε τους Θράκες, διαμορφώνοντάς τους προοδευτικά μία τοπική εθνική συνείδηση. Ο Θεοδόσιος από την πλευρά του, διαπίστωσε ότι η μόνη δυνατή διέξοδος ήταν η συνδιαλλαγή. Το χρονικό διάστημα τής ειρηνικής συνυπάρξεως, σύντομα θα διακοπεί από τις καταστρεπτικές επιδρομές τού Αλάριχου. 1214.—Οι Σελτζούκοι καταλαμβάνουν την Σινώπη την οποία και θα χρησιμοποιήσουν ως βάση γιά τις επιχειρήσεις τους στην Κριμαία. Το 1254/8 την επανέκτησε ο Μανουήλ Α΄ Μεγάλος Κομνηνός, αλλά το 1265/6, περιήλθε και πάλι στην κυριαρχία των Σελτζούκων. Μέχρι την μάχη τού Κέζενταγκ (1243) και την συντριβή των Σελτζούκων από τους Μογγόλους, οι Τραπεζούντιοι Αυτοκράτορες αντιμετώπιζαν με σχετική επιτυχία την σελτζουκική απειλή. Αναμφισβήτητα η Τραπεζούντα και η Αυτοκρατορία της είναι κατόρθωμα τού ακραίου μικρασιατικού Ελληνισμού, που μπόρεσε να ζήσει και να ευδοκιμήσει, παρά την αντιξοότητα των καιρών, πάνω από δύο και ήμισυ αιώνες στα πλαίσια ενός αυτόνομου κράτους. 1382.—Απεβίωσε πρόωρα, σε ηλικία 28 μόλις ετών, ο βασιλέας τής Κύπρου Πέτρος ο Β΄. 1481.—Συνεχίζουν αμείωτα οι μετασεισμοί τής 3 Μαΐου στην Ρόδο. Αν και ο μεγάλος σεισμός (7,2 Ρίχτερ) δεν προκάλεσε ιδιαίτερες καταστροφές παρά μόνον τρομακτικά φαινόμενα, οι μετασεισμοί και περισσότερο αυτοί τής 18 Δεκεμβρίου, έφεραν το μεγάλο κακό. 1570.—Σαν σήμερα, μία Κύπρια σκλάβα, ως προς την ταυτότητα τής οποίας δεν είναι σύμφωνοι οι ιστορικοί, μετά την πτώση τής Λευκωσίας στους οθωμανούς, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη τού πλοίου που την μετέφερε μαζί με άλλες αιχμάλωτες, τινάζοντάς το στον αέρα. Μαζί του καταστράφηκαν και δύο άλλα τουρκικά καράβια. 1628.—Ο τρομερός Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby φθάνει στην Πάτρα με σκοπό να πουλήσειτα λάφυρα από τις πειρατείες του σε τούρκους. 1675.—Επιβιβάσθηκαν σε πλοία 730 Μανιάτες κυρίως από τον οίκο των Στεφανόπουλων, με αρχηγό τον επίσκοπο Μαΐνης Παρθένιο Καλκανδή, και ύστερα από περιπλανήσεις θα φτάσουν στην Κορσική στις 14 Μαρτίου 1676. Το “Χρονικόν τής Κορσικής” μάς αφηγείται τα καθέκαστα: «[…].έφθασαν οι Ρωμαίοι εις την Παόμια και έκαμαν τέντες και έδωκαν αρχήν να κτίζουν την χώραν και να εργάζωνται και να καλλιεργούν την γην. Και έως πέντε ή έξι χρόνους έκτισαν όλοι τα σπίτια τους με μερικόν έξοδον τής πολιτείας, έκαμαν αμπέλια, κήπους, έκτισαν και εκκλησίες, έκαμαν και το Μοναστήριον και το ονόμασαν Γέννησις τής Θεοτόκου». 1757.—Ο εξαιρετικά επικίνδυνος κουρσάρος Παναγιώτης αρπάζει και πυρπολεί γαλλικό ιστιοφόρο στην περιοχή τής Θάσου. Το πλήρωμα τού Παναγιώτη απαρτιζόταν κυρίως από Έλληνες των Ιονίων νήσων, οι οποίοι είχαν γίνει φόβος καιτρόμος (κατά κύριο λόγο)των γαλλικών πλοίων. ης ης 1781.—Καταγραφή ενός αγγλικού πειρατικού το οποίο βρέθηκε στο Κερί τής Ζακύνθου. Το ίδιο πλοίο συνεργάζονταν με κουρσάρικο τής Μινόρκας, υπό τον καπετάν Άγγελο, είχε πλήρωμα 170–180 άνδρες και ήταν το ίδιο το οποίο άρπαξε γαλλικό εμπορικό στις 16 Φεβρουαρίου (βλ. ημερομηνία καθώς και την 10η Ιουλίου). 1821.—Οι Αν. Ραφαλιάς και Γ. Σαχίνης, αφού απομόνωσαν από τον τούρκικο στόλο ένα πλοίο με σημαία τού Αλγερίου, το κατεδίωξαν με συνεχείς βολές των πυροβόλων τους, αναγκάζοντάς το να εξοκείλει στον Υψόλιθο τής Ζακύνθου. Πολλοί Ζακύνθιοι συγκεντρώθηκαν τότε στην ακτή και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των Αλγερινών αλλά και των Άγγλων που έτρεξαν να τους υποστηρίξουν. Από τις σφαίρες φονεύθηκε ένας Άγγλος στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας αξιωματικός. Τα γεγονότα αυτά είχαν μετά από λίγο δραματική συνέχεια (βλ. 20 Οκτωβρίου). .—Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και την Μονή Αγίου Μελετίου,την οποία υπεράσπιζαν 60 άνδρες, υπό τον Καρίγιαννη. 1822.—Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων. 1823.—«Μάχη ἔξω τοῦ Αἰτωλικοῦ ἐν ᾗ ἐφονεύθη ὁ ὁπλαρχηγὸς Β. Σολιώτης καὶ ἐπληγώθη ὁ ἀρχηγὸς τοῦ τουρκικοῦ σώματος Ἀβδουλάμπεης. Φυγὴ τούρκων». Έξω τού Αιτωλικού έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Την μάχη κέρδισαν οι Έλληνες. Σ’ αυτήν φονεύθηκε ο οπλαρχηγός Σολιώτης. 1824.—«Ἐψηφίσθη παρὰ τῆς Βουλῆς τῆς γ΄ περιόδου Πρόεδρος τοῦ Νομοτελεστικοῦ σώματος ὁ Γεώργιος Κουντουριώτης, ἀντιπρόεδρος ὁ Π. Μπότασης καὶ μέλη οἱ Ἀ. Φωτήλας, Ἀ. Σπηλιωτάκης καὶ Ἰωάννης Κωλέττης». 1827.—Η απάντηση τού Ι. Καποδίστρια στον υπουργό Πολέμου τής Αγγλίας, σε ένα ερωτηματολόγιο περί τής τότε γενικής καταστάσεως τής Ελλάδος. Στα πλαίσια των διεκδικήσεων των κατεχομένων εδαφών μας, μεταξύ άλλων ο Μέγας Ανήρ έγραφε: «[…]Το Ελληνικόν Έθνος σύγκειται εκ των ανθρώπων, οίτινες από Αλώσεως τής Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαυσαν ομολογούντες την ορθόδοξον πίστιν, και την γλώσσαν των πατέρων λαλούντες και διέμεναν υπό την πνευματικήν ή κοσμικήν δικαιοδοσίαν τής Εκκλησίας των, όπου ποτέ τής τουρκίας και αν κατοικώσι» (βλ. & 9/10/1828). 1832.—(π.ημ.). Αντιπροσωπεία τής Εθνοσυνελεύσεως, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Μιαούλη, Δημήτριο Πλαπούτα και Κώστα Μπότσαρη, πήγε σαν σήμερα στο Μόναχο γιά να προσφέρει το Στέμμα στον Όθωνα. 1866.—Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το οικοδόμημα χτίστηκε στο μεγάλο οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα και η αποπεράτωση τού κτηρίου έγινε το 1889, με αρχιτέκτονα τον Ερνέστο Τσίλλερ και με την οικονομική ενίσχυση τού υιού Βερναρδάκη, Νικόλαου, που χορήγησε 100.000 φράγκα γι’ αυτόν τον σκοπό το 1871. 1875.—Ισχυρή σεισμική δόνηση πλήττει τη νήσο Ζάκυνθο, δίχως όμως να αναφερθούν ιδιαίτερες καταστροφές. 1878.—Υπογράφεται η Συνθήκη Συμβάσεως τής Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως. Ένα σημαντικό βήμα γιά την Ένωση έχει πλέον συντελεσθεί. 1890.—(ν. ημ.) Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει την νήσο Ζάκυνθο, δίχως όμως αναφορές γιά μεγάλης εκτάσεως ζημιές. 1901.—Η τουρκία, στα πλαίσια τής εγκάρδιας και αδελφικής τους σχέσης, αγοράζει από την Γερμανία έξι νέα τορπιλοβόλα. 1903.—Αυστρουγγαρία και Ρωσία, υπογράφουν το περίφημο Πρόγραμμα Μυρστέγκ (Mursteg) στην Αυστρία. Οι δύο χώρες, συναποφάσισαν μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλάμβαναν ολόκληρη την Μακεδονία, γιά την ακρίβεια τα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων. Τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποδέχθηκε να εφαρμόσειτο τουρκικό κράτος στις 24/11 . 1905.—Στην οδό από τα Λειβάδια (Καρατζόβας) προς Θεσσαλονίκη, ο βουργαρόψυχος Στέργιος Δήμου, μέλος τής συμμορίας τού Αποστόλ, δολοφονεί ου τους Έλληνες αρχιποιμένες Λειβαδίων Φώτιο Πασσιάτα και Τάσσο Πασσίκα. .—Έναρξις λειτουργίας τής Βασσανείου Σ.Ν.Δ. (Σχολής Ναυτικών Δοκίμων) στο κτήριο τής σημερινής Σ.Ν.Δ., τη δωρεά τού Εθνικού Ευεργέτου Βασσάνη. Δημιουργήθηκε με βάση την Ναυτική Σχολή τής Δανίας, ολοκληρώθηκε το 1904 και τον Οκτώβριο τού 1905 άρχισε την λειτουργία της· αποτελεί το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα τού Πειραιά. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τιμώντας τον Βασσάνη ως ευεργέτη, κατέβαλε επίμονες προσπάθειες γιά την ανεύρεση των οστών του, και τελικώς το 1971, τα μετέφερε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και τα τοποθέτησε σε ειδικό οστεοφυλάκιο εντός τής Σχολής, κάτω από το άγαλμά του. .—Αφού πρώτα κατέλαβαν την Γεωργιούπολη, μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη στον νομό Χανίων τής Κρήτης, οι Ρώσοι προωθούν τις δυνάμεις τους στην περιοχή τού Βάμου. Μετά από αυτό αλλά και τα συνεχιζόμενα έκτροπα των «Προστάτιδων Δυνάμεων» στο νησί, οι Έλληνες τής Κρήτης διακηρύττουν το «Νυν υπέρ πάντων ο αγών». 1907.—Αποτυχημένη επιχείρηση Μακεδονομάχων στην Κλεπούσνα Φυλλίδος εναντίον βούργαρου πράκτορα. Κατάφεραν μόνον να τον τραυματίσουν. 1910.—Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεταιτην αγορά δύο νέων θωρηκτών. 1911.—Δημοσιεύονται οι ακραίες σωβινιστικές αποφάσεις τού κομιτάτου των νεότουρκων στο περιοδικό «The Times of London». Η επικράτηση των ακραίων σωβινιστικών επιλογών στο συνέδριο τού κομιτάτου “Ένωση και Πρόοδος” που βρισκόταν ήδη στην εξουσία τής τουρκίας, αναφέρθηκε σε ανταπόκριση τού περιοδικού «The Times of London». Το άρθρο με τίτλο: «Οι Νεότουρκοι και το πρόγραμμά τους», ανέφερε την απόφαση τού συνεδρίου γιά την οθωμανοποίηση όλων των κατοίκων και τον στόχο επικρατήσεως των μουσουλμάνων και τής τούρκικης γλώσσας διά τής βίας των όπλων. Στο συνέδριο επίσης ορίστηκε ότι δικαίωμα οργάνωσης, αποκέντρωσης και αυτονομίας δεν υπήρχε γιά τις υπόλοιπες εθνικότητες, οι οποίες μπορούσαν να κρατήσουν μόνο τις θρησκείες τους. .—Ανησυχίες από τις τουρκικές κινητοποιήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ελληνική κυβέρνησις εφιστά την προσοχή των Μεγάλων Δυνάμεων. 1912.—Ο περίφημος Μακεδονομάχος καπετάν Δούκας αρχίζει την πολεμική του δράση στους νέους αγώνες τού Έθνους. Αφού αποβίβασε πέντε άνδρες του στην Χαλκιδική, βρήκε παλαιούς του συντρόφους και φορτωμένοι με 200 όπλα ξεκίνησαν κατά το Παγγαίο. Σε ελάχιστο διάστημα καθάρισε όλη την περιοχή, έδιωξε τους τουρκικούς σταθμούς χωροφυλακής, ενώ η Ελευθερούπολη παραδόθηκε και επίσημα στο σώμα του. Εκεί ακριβώς σταμάτησε την προέλασή του, γιατί δεν είχε διαταγή να προχωρήσει παραπέρα. .—(π.ημ.). Η Ελλάδα, η Σερβία, η βουργαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν επίμονα την εντός τριών ημερών παραχώρηση αυτονομίας στην Μακεδονία, την αλβανία καιτην Σερβία (βλ.17/10 ν.ημ.) .—Η τουρκία απορρίπτει την διακοίνωση των βαλκανικών κρατών και ανακαλεί τους πρεσβευτές της από την Σόφια καιτο Βελιγράδι, όχι όμως και από την Αθήνα. .—Οι Ελληνικές δυνάμεις ετοιμάζονται γιά την είσοδο τής Ελλάδος στον ένδοξο πόλεμο. 1913.—Οι Αγιορείτες Πατέρες με ψήφισμά τους, απορρίπτουν την πρόταση διεθνοποιήσεως και συγκυριαρχίας τού Αγίου Όρους. Η απελευθέρωση τού Αγίου Όρους από τις Ελληνικές δυνάμεις στις 2 Νοεμβρίου 1912, σηματοδότησε την έναρξη πολύχρονου, πολυμέτωπου αγώνα και σκληρών διαπραγματεύσεων, γιά να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η ένταξή του στην Ελληνική επικράτεια. Μετά την Συνθήκη τού Λονδίνου (Μάιος 1913), ακολούθησε η πρεσβευτική Συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων (ερήμην τής Ελλάδος), στην οποία προτάθηκε η ανακήρυξη τού Αγίου Όρους ως πολιτείας ανεξάρτητης, αυτόνομης και ουδέτερης. Η αντίσταση των Αγιορειτών Πατέρων υπήρξε δυναμική και ακλόνητη, κορύφωση δε αυτής αποτελεί το «Ιερόν Ψήφισμα» τής 3ης Οκτωβρίου 1913 (16ης, με το νέο ημερολόγιο). «Ἀποκρούει ὡς ὁλεθρίαν […] τὴν ἰδέαν τῆς διεθνοποιήσεως, ἤ οὐδετεροποιήσεως, ἤ συγκυριαρχίας, ἤ συμπροστασίας». Επακολούθησε ο ελληνοβουργαρικός πόλεμος. 1914.—Καταστρεπτικοί σεισμοί σε Αθήνα και Πειραιά. 1915.—Η κυβέρνηση τού Αλέξανδρου Ζαΐμη απορρίπτει πρόταση τής Αγγλίας γιά ενσωμάτωση τής Κύπρου στην Ελλάδα. 1916.—Οι βούργαροι διώχνουν όλους τους κατοίκους τού χωριού Νέο Σούλι (Σέρρες) και επιδίδονται στην καταστροφή καιτην λεηλασία του. 1918.—Στις Η.Π.Α. δημιουργείται Επιτροπή υπέρ των Ελλήνων τής Μικράς Ασίας. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά προς όλους τους Έλληνες αλλά καιτους φίλους Αμερικανούς να συμβάλλουν στο έργο του. 1919.—(3-4/10). Ὁ Ἑλληνικὸς στρατὸς εἰσῆλθε στὸ «τρίγωνο τῆς Ξάνθης» (περιοχὴ ποὺ περιλαμβάνει τὴν Ξάνθη μέχρι τὸν ποταμὸ Κομψᾶτο, κοντὰ στὸν Ἴασμο) καὶ προετοιμάζεται νὰ ἀπελευθερώσῃ τὴν μαρτυρικὴ πόλη ἀπὸ τὸν βαρὺ βουργάρικο ζυγό. Ὅταν ἀπελευθερώθηκε γιὰ πρώτη φορὰ ἦταν 13 Ἰουλίου 1913. Ἡ ἐλεύθερη περίοδος τῆς Ξάνθης, δυστυχῶς ἀποδείχτηκε ἰδιαίτερα μικρή, καθὼς κράτησε μόνο δέκα πέντε ἡμέρες, διότι ἡ Συνθήκη τοῦ Βουκουρεστίου παραχώρησε τὴν περιοχὴ στοὺς βούργαρους. Ἡ δεύτερη αὐτὴ κατοχὴ ὑπῆρξε ἰδιαίτερα ἐπώδυνη καὶ οἱ μαρτυρίες ἀναφέρουν γιὰ σκληροὺς διωγμοὺς καὶ ἀρπαγὲς τῶν περιουσιῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ. .—Ο Ελληνικός στρατός στο μέτωπο τής Μ. Ασίας δρα με περιπόλους. 1920.—Στην περιοχή Κιουτάχειας τής Μ.Ασίας, ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες προφυλακών. .—Η κατάσταση υγείας τού βασιλέως τής Ελλάδος, Αλεξάνδρου Α΄ μετά το ατύχημα τής 17 Σεπτεμβρίου, επιδεινώνεται συνεχώς. 1921.—Ο Πρωθυπουργός Γούναρης, αφού η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, ταξιδεύει στο εξωτερικό γιά την αναζήτηση νέων διπλωματικών ερεισμάτων. ης .—Οι δυνάμεις τού Ελληνικού στρατού στην Μ. Ασία επί τής γραμμής ΔοριλαίουΑφιόν, συνάπτουν μικροσυμπλοκάς εναντίον των τούρκων. 1922.—(ν.ημ.). Αρχίζει η Διάσκεψη η οποία θα οδηγήσει στην Σύμβαση Ανακωχής Μουδανιών Προύσσης. Τα συμβαλλόμενα μέρη, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλίας αφ’ ενός και τουρκίας αφ’ ετέρου, θα έλθουν σε συμφωνία στις 11 τού μήνα. [Σύμφωνα με το ΓΕΣ η έναρξη έγινε στις 6/10.] .—Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος (1908-1922), θανατώθηκε οικτρά και μαρτυρικά από τους νεότουρκους. Λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή είχε κάνει πάρα πολλές δραματικές υποδείξεις προς την δημογεροντία των Κυδωνιών να φύγουν οι Έλληνες από την πόλη στην Μυτιλήνη, αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκε, με αποτέλεσμα στις 22 Αυγούστου να σφαγιασθούν 4.000 Έλληνες από τους τσέτες τού Κεμάλ. Ο ίδιος κατάφερε να φέρει πλοία που μετέφεραν και διέσωσαν 20.000 Έλληνες τής ευρύτερης περιοχής, αλλά συνελήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου και αφού βασανίσθηκε, θανατώθηκε. Μαζί του θανατώθηκε και ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος, όπως επίσης και είκοσι δύο ιερείς από τις έντεκα εκκλησίες των Κυδωνιών. .—Σφαγές Ελλήνων από τούρκους στην Μαγνησία τής Ιωνίας. Στην Αδριανούπολη, οι Έλληνες κάτοικοι τελούν την τελευταία λειτουργία, καθώς υποχρεώνονται να εκκενώσουν την Ανατολική Θράκη. .—Την στιγμή που καταφθάνει στην Ραιδεστό ο τελευταίος διορισθείς Γενικός Διοικητής, στρατηγός Κατεχάκης, ο μισός πληθυσμός έχει ήδη αποχωρήσει κακήν κακώς από την πόλη και ο υπόλοιπος ετοιμάζεται εναγωνίως. 1923.—Ο ψευδοπατριάρχης παπά – Ευθύμ, τον οποίο διόρισαν οι τούρκοι, εισβάλλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παύει αυθαιρέτως έξι συνοδικούς, και εγκαθιστά προσωρινό διευθύνοντα των Πατριαρχείων, τον Επίσκοπο Ροδοπόλεως. 1924.—Ο σχηματισμός νέας κυβερνήσεως ανατίθεται στον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Κατά την διάρκεια τής πρωθυπουργίας του, λύθηκε το πρόβλημα τής υδρεύσεως Αθηνών κατόπιν συμφωνίας με την ΟΥΛΕΝ (ULEN εταιρία των Η.Π.Α.) το 1925, και την κατασκευή τού φράγματος Μαραθώνος. Επίσης συνήφθη το πρώτο προσφυγικό δάνειο 1926.—Αρχίζει την λειτουργία της η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (βλ.&1/10). 1928.—Θαλάσσια τραγωδία με 43 νεκρούς στην Ισπανία, από σύγκρουση γαλλικού υποβρυχίου με ελληνικό ατμόπλοιο (βλ.& 2/10). 1929.—Πλέον, τα βασίλεια Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας, ονομάζονται επισήμως σε Γιουγκοσλαβία. 1930.—Νέο σκάνδαλο στους εξοπλισμούς, γιά την ακρίβεια στην αγορά γαλλικών αεροπλάνων. Ο υπουργός τής κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, Αλέξανδρος Ζάννας, παρακάμπτοντας στρατιωτικούς, πολιτικούς, επιτροπές αλλά και συμβούλους, προέβη στην αγορά 25 γαλλικών αεροσκαφών τα οποία ο τύπος τής εποχής αποκαλεί ως «σκοτώστρες». Χαρακτηριστικά στην όλη υπόθεση είναι, αφ’ ενός η παραίτηση τού αρχηγού τής Πολεμικής Αεροπορίας και αφ’ ετέρου η παρότρυνση τού πρωθυπουργού προς τους πολίτες να… μην διαβάζουν τις εφημερίδες «Ακρόπολη», «Εσπερινή» και «Εμπρός» (…) 1931.—Απεβίωσε ο Δανός συνθέτης και Φιλέλλην Καρλ Νίλσεν. .—Φθάνει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του. Το 1925 ο Ινονού είχε δηλώσει: «[…] Με κάθε τρόπο πρέπει να τουρκοποιήσουμε τους κατοίκους τής τουρκίας και να εξαφανίσουμε όποιο στοιχείο αντιτίθεται στους τούρκους ή στον τουρκισμό». Οι φιλοφρονήσεις μεταξύ κυβέρνησης καιτούρκων, είναι πέραν τού δέοντος θερμές. 1943.—«Τμήμα τού Αρχηγείου Φαρσάλων τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας (ΕΣΑΠ), αφόπλισε και διέλυσεν ελασίτας εις το χωρίον Σκοπιά Φαρσάλων». .—Οι Γερμανοί εκτελώντας αιφνιδιαστική ταυτόχρονη απόβαση σε τρία σημεία τής Κω, καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το νησί, αιχμαλωτίζοντας 3.145 Ιταλούς και 1.388 Βρετανούς. Ορισμένοι από τους Βρετανούς που διέφυγαν στα ορεινά τμήματα, άντεξαν έως τις 8 Οκτωβρίου. Λίγοι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Κύπρο. Η Κως μετά την Ρόδο, ήταν δεύτερη σε προτεραιότητα καταλήψεως και γιά την δύναμη μάχιμων ανδρών την οποία διέθετε, αλλά και λόγω τού αεροδρομίου τής Αντιμάχειας. Η ναυτική βάση τής Λέρου θα ακολουθούσε σύντομα. Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν αρκετοί αθώοι πολίτες ενώ η ύπαιθρος ερημώθηκε και η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή μειώθηκε στο ελάχιστο. Μετά την κατάληψη, οι Γερμανοί άφησαν την πολιτική διοίκηση στους Ιταλούς που παρέμεναν πιστοί σ’ αυτούς, και περιορίστηκαν στα καθαρώς στρατιωτικά τους καθήκοντα. .—Σαν σήμερα, οι Λιγκιάδες κοντά στα Γιάννενα, παραδόθηκαν στις φλόγες, αφού προηγουμένως οι κάτοικοι τού χωριού δολοφονήθηκαν απάνθρωπα από τους Γερμανούς. Ενενήντα δύο νεκροί, άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, γέροι. .—Οι κατοχικές δυνάμεις εισέρχονται στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, λεηλατούν 25 οικίες, πυρπολούν 5 και εκτελούν έναν άνδρα (Ευάγγελος Π. Αγγελής). Λίγο νωρίτερα, τον μήνα Σεπτέμβριο, οι Γερμανοί συνέλαβαν ως ομήρους 185 κάτοικους τού χωριού, το λαφυραγώγησαν γιά ημέρες, ενώ εκτέλεσαν και έναν κάτοικο (Ευάγγελος Αγγέλου). .—Οι βάρβαροι Γερμανοί, πυρπολούν ολοκληρωτικά το χωριό Κυριάκι Βοιωτίας. .—Κοντά στο αεροδρόμιο Γκαμπούτ 2 τής Λιβύης, σκοτώθηκαν οι αεροπόροι μας, Χαρτοκόλης Νικόλαος, και Νταλές Κωνσταντίνος όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν έπεσε αμέσως μετά την απογείωση και έπιασε φωτιά. 1944.—Ανατινάζεται από τους Γερμανούς η γέφυρα τής Κορίνθου. 1945.—Με δηλώσεις τους ο Γ. Καφαντάρης, ο Θ. Σοφούλης και ο Εμμ. Τσουδερός ζητούν την συγκρότηση «αντιπροσωπευτικής κυβερνήσεως». 1955.—Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης. Ο Χάρντινγκ έμεινε στην ιστορία ως ο σκληρότερος κυβερνήτης. 1957.—Σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στην Τανάγρα Βοιωτίας, ο πιλότος Αθανάσιος Φίλιος. Το αεροσκάφος του κατέπεσε και συνετρίβη σε απόσταση 300 μέτρων βορείως και έξω από το αεροδρόμιο τής 114 Πτέρυγας Μάχης. 1958.—Μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, οι κατοχικές αγγλικές αρχές συλλαμβάνουν περίπου χίλιους Κύπριους με την αιτιολογία πως συνεργάζονται με την Ε.Ο.Κ.Α. Θα ακολουθήσουν τις γνωστές «πεπολιτισμένες» τακτικές τους με βασανισμούς, παράνομες προσωποκρατήσεις, άδικες φυλακίσεις κ.λπ. .—Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δεκαεξάχρονος μαθητής, Λουκά Λουκάς, ο οποίος εξέπνευσε όταν τα ανελέητα κτυπήματα Άγγλων στρατιωτών τού προξένησαν κάταγμα κρανίου και εσωτερική εγκεφαλική αιμορραγία. Το βάναυσο περιστατικό συνέβη όταν έφυγε από το σπίτι συμμαθητή του γιά να επιστρέψει στο πατρικό του και στην πορεία συναντήθηκε με Αγγλική περίπολο. .—Εξέπνευσε στα χέρια των βασανιστών του ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Χρυσοστόμου Παναγιώτης. Ο κυβερνητικός παθολόγος που έκαμε την νεκροψία κατέθεσε ότι ο Χρυσοστόμου έφερε πολλούς μώλωπες και επτά από τις πλευρές του ήταν σπασμένες. Ο θάνατός του, είπε, προήλθε από συγκοπή καρδίας. Κατέλειπε την σύζυγό του και έξι μικρά παιδιά. 1966.—Ξεκινάει η μετέπειτα “Αθλητική Κυριακή” ημέρα Δευτέρα, με τίτλο “Ματιές στα Σπορ” με τον Γιάννη Διακογιάννη, στο πειραματικό κανάλι τής Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Η εκπομπή θα μεταφερθεί αργότερα στην φυσική της θέση την Κυριακή και στην πορεία ο Γιάννης Μαμουζέλος θα αναλάβει την αρχισυνταξία και ο Νίκος Φέξης την σκηνοθεσία. Το σήμα τής εκπομπής επέλεξε και επιμελήθηκε η Αιμιλία Ρόδη. Το 1983 ο Γιάννης Διακογιάννης αποχώρησε και τον διαδέχθηκαν οι Βαγγέλης Φουντουκίδης, Γιάννης Μαμουζέλος και Δημήτρης Κωνσταντάρας. .—Μετά την έκδοση τού βουλεύματος γιά την υπόθεση «Ασπίδα», στις 29/9 , ο εισαγγελέας θα παραπέμψει εικοσιοκτώ αξιωματικούς σε δίκη. ου 1974.—Η ελληνική ομάδα παρασκηνιακής πολιτικής πιέσεως (λόμπι) στις Η.Π.Α., καταφέρνει να πείσει το Κογκρέσο να θέσει απαγορευτικούς όρους (εμπάργκο) στις πωλήσεις όπλων στην τουρκία. Ο λόγος ήταν η χρήση αμερικανικού εξοπλισμού κατά την εισβολή στην Κύπρο. .—Σκοτώθηκε ο πιλότος Βασίλειος Νταβαρινός εκτελώντας διατεταγμένη άσκηση στο πεδίο βολής τού αεροδρομίου τής Νέας Αγχιάλου, όταν το αεροσκάφος του ύστερα από βύθιση προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη. .—Εκδίδεται Συντακτική Πράξη με ερμηνευτική παραπομπή, μέσω τής οποίας εξαιρούνταιτής αμνηστίας οι πρωτεργάτες τού πραξικοπήματος τής 21 Απριλίου. 1977.—Σκοτώθηκαν οι Γιαννικάκης Σταύρος και Πετρούτσος Παν. εκτελώντας εκπαιδευτική αποστολή, λόγω πτώσεως και συντριβής τού αεροσκάφους τους τύπου F-4E τής 339 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, στην θαλάσσια περιοχή τής Σκύρου. Ο Γιαννικάκης γεννήθηκε το 1948 στο Βαρύπετρο Χανίων. 1990.—Ο Γ. Πέτσος, κατηγορούμενος γιά παράβαση τού νόμου περί ευθύνης υπουργών και παθητικής δωροδοκίας, στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ζητά την εξαίρεση τού κατηγόρου τού Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου από την προανάκριση. Λίγες ημέρες μετά προφυλακίστηκε, αλλά γιά λίγο χρονικό διάστημα. 1992.—Κι ἐνῷ κατὰ τὴν προεκλογικὴ ἐκστρατεία τοῦ Μπίλ Κλίντον γιὰ τὴν προεδρία τῶν Η.Π.Α., ἡ ἑλληνικὴ ὁμογένεια πέτυχε τὴν στήριξη τῶν ἑλληνικῶν θέσεων γιὰ τὸ σκοπιανό μὲ ξεκάθαρη δήλωσή του, ἡ κυβέρνηση τοῦ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σὰν σήμερα, κατὰ ἕνα ἀπίστευτο τρόπο, ἀποδέσμευσε τὸν Κλίντον ἀπὸ αὐτήν τὴν ἀνεπιφύλακτη ὑποχρέωσή του, ζητῶντας του νὰ ὑποστηρίξῃ τὴν νέα θέση τῆς Ἑλληνικῆς κυβερνήσεως, γιὰ συμβιβαστικὴ λύση μὲ σύνθετη ὀνομασία !.. 1994.—Πατήσια. Έκρηξη σε Ι.Χ. πολίτη, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. 1997.—Η Κυβέρνηση απορρίπτει επισήμως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διασυνδέσεως των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, τής 17Ν και των Κούρδων τού PKK. 2001.—Απεβίωσε ο δημοφιλής κωμικός, Κώστας Χατζηχρήστος. Από τους διακεκριμένους κωμικούς ηθοποιούς τής Ελλάδος, παιδί πολύτεκνης προσφυγικής οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το 1943 καταδιωκόμενος από Γερμανούς, κρύφτηκε ανάμεσα στους ηθοποιούς ενός περιοδεύοντος θιάσου – μεταξύ των οποίων και η Σπεράντζα Βρανά – και έκτοτε ξεκίνησε η θεατρική και κινηματογραφική του πορεία. 2007.—Άνδρες τής Κυπριακής Αστυνομίας συνοδευόμενοι από υπαλλήλους τού Δημοσίου Αρχείου, περικύκλωσαν το βιβλιοπωλείο και την αποθήκη τού εκδότη Κώστα Επιφανίου στην Λευκωσία και κατάσχεσαν το Αρχείο τού Κύπριου ιστορικού και δημοσιογράφου Σπύρου Παπαγεωργίου τής περιόδου 1960 – 1974. Το επιχείρημα γιά την κατάσχεση ήταν ότι περιλαμβάνει Απόρρητα Κρατικά Έγγραφα τής Κυπριακής Δημοκρατίας, τυχόν δημοσιοποίηση των οποίων θα έβλαπτε τα Κυπριακά συμφέροντα. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου μεταξύ πολλών άλλων είχε αποκαλύψει ότι ο Γρίβας υπήρξε θύμα τού Μακαρίου και τής Κυπριακής Κυβερνήσεως. «Η επιχείρηση Κοφίνου σχεδιάστηκε γιά να φύγει ο Γρίβας από την Κύπρο και κατέληξε στην Απόσυρση τής Ελληνικής Μεραρχίας». Ο Παπαγεωργίου απάντησε ότι όλες οι πηγές του είναι εξωκυπριακές, άρα οι Κυπριακές αρχές κατάσχεσαν το Αρχείο του παρανόμως. 2011.—Ἦλθε στὴν Βουλὴ ὁ ν.4021/2011 ὅπου στὸ ἄρθρο 48 εἶχαν καταχωρηθεῖ οἱ δανειακὲς συμβάσεις τού 1ου μνημονίου. Ὁ συγκεκριμένος νόμος (4 μέρος τοῦ ἄρθρου 48), κύρωνε τα Μνημόνια βάσει τοῦ ἄρθου 28 τοῦ Συντάγματος, δηλαδή μὲ τὰ 3/5 τῶν βουλευτῶν ἤ 180 βουλευτές. Ψηφίστηκε όμως χωρίς τις απαιτούμενες 180 ψήφους. 2014.—Απεβίωσε σε ηλικία 74 χρόνων o ιστορικός ερευνητής, αγωνιστής τής Ε.Ο.Κ.Α., δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Παπαγεωργίου. Γεννήθηκε στο χωριό Τρεμετουσιά Λάρνακας τής Κύπρου το 1940. Εργάσθηκε ως αρθρογράφος και ως αρχισυντάκτης σε κυπριακές εφημερίδες και από το 1975 μέχρι την συνταξιοδότησή του ήταν αρχισυντάκτης τής εφημερίδος «Εστία» στην Αθήνα. Υπηρέτησε στις τάξεις τής Ε.Ο.Κ.Α., από την αρχή τού αγώνα μέχρι το τέλος και σε αυτόν έχει αφιερώσει μέρος τής έρευνάς του και τής συγγραφικής του εργασίας. Στην τουρκανταρσία τού 1963-64, εντάχθηκε στην εθελοντική ο εθνοφρουρά και υπηρέτησε στον Πενταδάκτυλο και στις μάχες τής Πάφου. Έχοντας ως στόχο την τεκμηρίωση τής αλήθειας, ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα (χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές γιά την έρευνά του), στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως ιστορικά και πολιτικά βιβλία γιά την Κύπρο και γιά το Κυπριακό, σε πτυχές του που αποσιωπήθηκαν. 2017.—Συνεχίζοντας ἀκάθεκτη ἡ κυβέρνηση τὸ ἡρωικὸ ἔργο ἀνασυγκροτήσεως τῆς χώρας…, πέρασε ἀπὸ τὴν ἐπιτροπὴ τῆς Βουλῆς τὸ μεγαλόπνοο νομοσχέδιο… γιὰ τὴν ἀλλαγὴ φύλου ἀπὸ τὴν ἡλικία τῶν 15 (!..) Ἐπὶ τῆς ἀρχῆς θετικὰ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατικὴ Συμπαράταξη καὶ Ποτάμι. Νωρίτερα, ὁ ὑπουργός Σταῦρος Κοντονής, παρουσίασε τὴν νομοτεχνικὴ τροποποίηση ὥστε νὰ προβλέπεται ἡ δυνατότητα ἀλλαγῆς φύλου καὶ γιὰ παιδιά 15 ἐτῶν (!..) Μὲ τὴν τροποποίηση ἡ ὁποία ρίχνει τὸ ὅριο ἡλικίας γιὰ ἀλλαγὴ φύλου στὰ 15 ἔτη, ψηφίστηκε τὸ σχετικὸ νομοσχέδιο ἀπὸ τὴν πλειοψηφία τῶν μελῶν τῆς ἐπιτροπῆς Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης καὶ Δικαιοσύνης τῆς Βουλῆς. .—Τὴν ἀντίθεσή της στὸ νομοσχέδιο ἀλλαγῆς φύλου ἀπὸ τὰ 15 ἔτη ἐκφράζει μὲ ἐπιστολὴ της πρὸς τὸν ὑπουργό Δικαιοσύνης Σταῦρο Κοντονή καὶ τὸν ὑπουργό Ὑγείας Ἀνδρέα Ξανθό, ἡ Παιδοψυχιατρική Ἑταιρεία Ἑλλάδος. Μεταξὺ ἄλλων στὴν ἐπιστολὴ διαβάζουμε: «[…] Θεωροῦμε καθήκον μας νὰ ἐκφράσουμε τὴν ἀντίθεσή μας γιὰ τὴν ἐπέκταση δυνατότητας ἀλλαγῆς φύλλου σὲ ἄτομα αὐτῆς τῆς ἡλικίας (15 μέχρι τὴν ἐνηλικίωση), ἡλικία ἡ ὁποία χαρακτηρίζεται ἀπὸ ῥευστότητα τῆς διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθὼς καὶ τὶς ἀνησυχίες μας ὅτι ἡ ἐμπλοκὴ τῶν ἐν λόγω νέων στὴν διαδικασία, θὰ ἐπιβαρύνει παρά θὰ βελτιώση τὴν ψυχικὴ τους κατάσταση». 2019.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο τού Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Παναγιώτη Λασκαρίδη, με τον οποίο συνυπέγραψε την αποδοχή δωρεάς ενός Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως ανοικτής θαλάσσης, γιά τις ανάγκες τού Πολεμικού Ναυτικού. Η προσφορά τού ιδρύματος έχει ως στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τού Π.Ν. Η δωρεά τού Παναγιώτη Λασκαρίδη έρχεται σε συνέχεια τής, από κοινού με τον αδελφό του Αθανάσιο Λασκαρίδη, χρηματοδοτήσεως γιά την αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου «S» – το πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία «Κύκνος». Το πλοίο στις 2/12 ονομάστηκε «ΑΤΛΑΣ Ι» Copyright(©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου