Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

το κατά Ιωάννη πόνημα της 1ης Απριλίου 2022

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες! Να 'μαι και πάλι κοντά σας να σας συντροφέψω στην 91η μέρα του χρόνου! Παρασκευή λοιπόν σήμερα κι ο ήλιος ανατέλλει στις 7:08 το πρωί ενώ θα μας αφήσει στις 19:49. Δ' χαιρετισμοί (Ακάθιστος Ύμνος*) σήμερα, Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. 
Γυναίκα ελευθερίων ηθών, που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό και ανακηρύχθηκε Οσία από την Εκκλησία. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Απριλίου και την πέμπτη Κυριακή των Νηστειών και από τη Ρωμαιοκαθολική στις 3 Απριλίου.

 Η Μαρία γεννήθηκε κάπου στην Αίγυπτο τα χρόνια του Ιουστινιανού και από τα 12 χρόνια της ζούσε στην Αλεξάνδρεια, όπου διήγε έκλυτο βίο, σύμφωνα με τον βιογράφο της, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρόνιο. Αναζητώντας νέες περιπέτειες, τα βήματά της την έφεραν στα Ιεροσόλυμα σε ηλικία 29 ετών.

 Μία μέρα, μέγα πλήθος είχε συρρεύσει στην πόλη για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Η Μαρία σκέφθηκε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία για την αναζήτηση πελατείας και παρακολουθούσε την τελετή από απόσταση. Αίφνης, σαν σε θαύμα, «είδε το φως το αληθινόν» και αφού προσευχήθηκε, αποφάσισε να εγκαταλείψει το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου και να εγκατασταθεί στην έρημο, όπου ασκήτευσε για 47 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια ζούσε γυμνή και τρεφόταν με τη Χάρη του Θεού. Ο Αββάς Ζωσιμάς, ο μόνος άνθρωπος που την αντίκρισε τυχαία στην έρημο, την περιέγραψε ως «μια σκιά που έμοιαζε με ανθρώπινο σώμα».

 Σύμφωνα με τον βιογράφο της, πέθανε τη Μεγάλη Πέμπτη 1 Απριλίου, χωρίς να αναφέρει το έτος θανάτου της.

 Απολυτίκιον

Φωτισθείσα ενθέως Σταυρού τη χάριτι, της μετανοίας εδείχθης φωτοφανής λαμπηδών, των παθών τον σκοτασμόν λιπούσα πάνσεμνε· όθεν ως άγγελος Θεού, Ζωσιμά τω ιερώ, ωράθης εν τη ερήμω, Μαρία Οσία Μήτερ· μεθ’ ού δυσώπει υπέρ πάντων ημών.

 Σχετικά

Στον «Φάουστ» του Γκέτε, η Μαρία η Αιγυπτία είναι η μία από τις μεταμεληθείσες αγίες που προσεύχονται στην Παναγία για τη συγχώρηση του Φάουστ. Τα λόγια της περιέχονται στο δεύτερο μέρος της «Συμφωνίας αρ. 8» του Γκούσταβ Μάλερ.

Στο θεατρικό έργο του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε», ένας από τους ήρωες χρησιμοποιεί την έκφραση «Mary Gip». Οι σχολιαστές θεωρούν ότι αναφέρεται στη Μαρία την Αιγυπτία.

Οι συνθέτες Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936) και Τζον Τάβενερ (1944-2013) έγραψαν όπερες με πρωταγωνίστρια τη Μαρία την Αιγυπτία.

Η νουβέλα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα» περιέχει μία εκτεταμένη αναφορά στη Μαρία την Αιγυπτία.Στον «Φάουστ» του Γκέτε, η Μαρία η Αιγυπτία είναι η μία από τις μεταμεληθείσες αγίες που προσεύχονται στην Παναγία για τη συγχώρηση του Φάουστ. Τα λόγια της περιέχονται στο δεύτερο μέρος της «Συμφωνίας αρ. 8» του Γκούσταβ Μάλερ.

Στο θεατρικό έργο του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε», ένας από τους ήρωες χρησιμοποιεί την έκφραση «Mary Gip». Οι σχολιαστές θεωρούν ότι αναφέρεται στη Μαρία την Αιγυπτία.

Οι συνθέτες Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936) και Τζον Τάβενερ (1944-2013) έγραψαν όπερες με πρωταγωνίστρια τη Μαρία την Αιγυπτία.

Η νουβέλα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Το άγνωστο αριστούργημα» περιέχει μία εκτεταμένη αναφορά στη Μαρία την Αιγυπτία.

*Ακάθιστος Ύμνος


Ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκαλεί ρίγη αληθινής συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης στους πιστούς. «Ακάθιστος Ύμνος» ονομάστηκε, επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί», προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου. Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας.

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α', του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου,σήμερα!

Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση».

Η ιδέα ανήκε στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ (1934-2009), την οποία υλοποίησε η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000. Ημέρα των Δημοσίων Υπαλλήλων στην Ταϊλάνδη. Τη δική τους Πρωτοχρονιά (Κχα μπ-Νισάν, στη γλώσσα τους), γιορτάζουν οι Ασσύριοι, οι μη Αραβες Χριστιανοί, που ζουν διασκορπισμένοι στην περιοχή της λεγόμενης Γόνιμης Ημισελήνου (Νότια Τουρκία, Λίβανος, Συρία Ιράκ και Ιράν), αλλά και ως μετανάστες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ημέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ιράν. Ημέρα Προζυμένιου Άρτου στις ΗΠΑ.

 


Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

Δ’ Χαιρετισμοί.

Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Οσίου Αχαζ του Δικαίου.

Αγίων μαρτύρων Αλεξάνδρου, Διονυσίου, Ινγενιανής, Παντέρου η Πανταίνου, Παρθενίου και Σατουρνίνου.

Αγίων μαρτύρων Βασιλείδου και Γεροντίου.

Αγίου μάρτυρος Πολυνίκου.

Αγίων μαρτύρων Ερμού και Θεοδώρας, των αυταδέλφων.

Οσίου Μακαρίου, ηγουμένου της μονής Πελεκητής.

Αγίου νεομάρτυρος Αβρααμίου, του εκ Βουλγαρίας.

Οσίου Ευθυμίου του Θαυματουργού, του εν Σουζδαλία της Ρωσίας.

Οσίου Γεροντίου του Κανονάρχου, του εν τη Λαύρα του Κιέβου ασκήσαντος.

Οσίου Ιωάννου του Φιλοσόφου, του εκ Γεωργίας.

Οσίου Ευλογίου, του δια Χριστόν σαλού, του εκ Γεωργίας.

Οσίου Βαρσανουφίου της Όπτινα.

Αγίου ιερομάρτυρος Μακαρίου του Νέου, του εν Ρωσία.

Καθολική Εκκλησία

Αγίου Κελεστίνου.

Αγίου Ούγου.

Αγίου Βαλέριου.

Αγίας Θεοδώρας της ασκήτριας, η οποία καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη.

Αγίου Μελίτωνος από τις Σάρδεις.

«Η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου είναι η νιότη και η ομορφιά της γυναίκας.»

Τσανάκυα (370–280 π.X.)

Ινδός σοφός και πολιτικό

Η Παροιμία της μέρας:

Όπως έχει το κλινάρι, να απλώνεις το ποδάρι.

 

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα



334 Π.Χ.: Αρχίζει η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την κατάληψη της Ανατολής (περνά τον Ελλήσποντο).

527: Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστίνος Α΄ ορίζει τον ανεψιό του Ιουστινιανό ως διάδοχό του.

1081: Ο Αλέξιος Κομνηνός ανεβαίνει στον θρόνο, αφού εκθρόνισε τον Νικηφόρο Βοτανειάτη με επανάσταση.

1560: Μετάθεση της αρχής του έτους από 1/4 σε 1/1 στη Γαλλία. Η μετάθεση αυτή θεωρήθηκε αφορμή για τα πρωταπριλιάτικα αστεία.

1578: Ο Άγγλος Χάρβεϊ ανακαλύπτει την κυκλοφορία του αίματος.

1748: Ανακαλύπτονται τα ερείπια της Πομπηίας.

1778: Ο επιχειρηματίας Όλιβερ Πόλοκ δημιουργεί το σύμβολο $ για το δολάριο.

1793: Έκρηξη του ηφαιστείου Ούνσεν στην Ιαπωνία, με περίπου 53.000 νεκρούς.

1795: Εξέγερση των γυναικών στο Παρίσι.

1815: Γεννιέται ο Ότο Μπίσμαρκ, καγκελάριος της Πρωσσίας, γνωστός ως ο "Σιδερένιος Καγκελάριος"

1821: Ο Μπούσγος ξεσηκώνει τη Θήβα.

1821: Στην Κωνσταντινούπολη ο τουρκικός όχλος με επικεφαλής σοφτάδες (τρόφιμοι σπουδαστές μουσουλμανικών ιερατικών σχολών) λεηλατεί και πυρπολεί την ελληνική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

1822: Νίκη Δυοβουνιώτη και Νικηταρά στη Στυλίδα.

1822: Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση μικτού Συντάγματος Τακτικού Στρατού που το αποτελούν Πεζικό Βαρύ, Πεζικό Ελαφρύ, Πυροβολικό Πολιορκίας, Πυροβολικό Πεδιάδας, Ιππικό Βαρύ, Ιππικό Ελαφρύ και ένα Σώμα Μηχανοποιών. Στον Τακτικό Στρατό προστίθεται και Διλοχία από 120 φιλέλληνες υπό τον Ιταλό συνταγματάρχη Δάνια και Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού υπό τον Γάλλο Λιβιές Βουτέ. Η γενική αρχηγία του Συντάγματος ανατέθηκε στον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν.

1822: Σκοτώνεται στο Πολεμάρχι Κισσάμου μαζί με άλλους Κρήτες ο Μελέτιος Τσουδερός, φιλικός, ηγούμενος της Μονής Πρεβέλης.

1824: Δίκη Καραϊσκάκη στο Αιτωλικό.

1826: Παρουσιάζεται από το Σάμιουελ Μόρι η πρώτη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1854: Κήρυξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική από τον υπασπιστή του Όθωνα, Συνταγματάρχη Τσιάμη Καρατάσο. Ο Καρατάσος ονομάζεται «Αρχιστράτηγος της Μακεδονίας» σε ειδική τελετή στο Πελαγονήσι.

1867: Η Σιγκαπούρη γίνεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος.

1868: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Εντμόν Ροστάν, "Σιρανό ντε Μπερζεράκ"

1873: Από βύθιση του βρετανικού ατμόπλοιου «Ατλαντικός» στη Νόβα Σκότια του Καναδά, πεθαίνουν 547 άτομα.

1873: Γεννιέται ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης και πιανίστας, οι συνθέσεις του οποίου αποτελούν την τελευταία σημαντική μουσική έκφραση της Ρομαντικής Περιόδου.

1875: Οι «Τάιμς» του Λονδίνου γίνονται η πρώτη εφημερίδα που δημοσιεύει σε καθημερινή βάση δελτίο καιρού (το χάρτη σχεδίασε ο σερ Φράνσις Γκάλτον).

1876: Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας μπέιζμπολ της National League, Boston Red Caps – Philadelphia A’s 6-5 στη Philadelphia.

1883: Γεννιέται ο Λον Τσάνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου που έγινε γνωστός ως "ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα".

1889: Διατίθεται προς πώληση το πρώτο πλυντήριο πιάτων στο Σικάγο.

1900: Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίζεται Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη.

1901: Στο Τέξας των ΗΠΑ, οι εταιρείες πετρελαίου σχηματίζουν τραστ με ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

1902: Στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ 10.000 μεταλλωρύχοι απεργούν.

1902: Γεννήθηκε στη Καλαμάτα η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, αγαπημένη του Κώστα Καρυωτάκη. Ήταν μόλις 28 ετών όταν έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1930.

1904: Ο ναύαρχος Σκοτ ανακαλύπτει το οροπέδιο της Μεγάλης Ανταρκτικής.

1904: Το "Βικτώρια" είναι το πρώτο πλοίο με τουρμπίνα, που διαπλέει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1912: Κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς από τον Κώστα Τσικλητήρα, με 3,47μ. στους Πανελλήνιους Αγώνες στο Παναθηναϊκό (το ρεκόρ κατείχε ο Αμερικανός Yury). Την προηγούμενη ημέρα είχε πηδήξει 1.67 στο ύψος άνευ φοράς.

1914: Ο Roland Garros είναι ο νικητής του διεθνούς αεροπορικού ράλι στο Μονακό.

1915: Γεννιέται ο Αυστριακός ηθοποιός Ότο Φίσερ.

1916: Ξεκινάει το πρώτο αμερικάνικο εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης γυναικών.

1917: Πεθαίνει ο Αφροαμερικανός μουσικός της Ραγκ τάιμ Σκοτ Τζόπλιν, 50 ετών.

1918: Δημιουργείται η βρετανική πολεμική αεροπορία (ΡΑΦ) με τη συγχώνευση του Βασιλικού Ιπτάμενου Σώματος της Βρετανίας και της Βασιλικής Αεροναυτικής Δύναμης.

1919: Γεννιέται ο Τζόζεφ Μάρεϊ, Νομπελίστας (1990) Αμερικανός γιατρός, που εισήγαγε πρωτοποριακές μεθόδους μεταμόσχευσης.

1920: Το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα μετονομάζεται σε Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (Ναζί).

1920: Γεννιέται ο ηθοποιός Τοσίρο Μιφούνε, γνωστός από τις ερμηνείες του στα έργα του σκηνοθέτη Ακίρο Κουροσάβα.

1924: Στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα γνωστό ως "το πραξικόπημα της μπιραρίας" που εκδηλώθηκε στις 8/11/ 1923. Παραμένει στη φυλακή μόνο για εννέα μήνες.

1925: Διαψεύδονται οικτρά οι Χιλιαστές, που είχαν ορίσει την ημερομηνία αυτή ως αυτήν που θα ερχόταν ο Χριστός στη Γη (έδρα του χιλιασμού είναι η Αμερική).

1929: Ο Λουί Μαρξ (ΗΠΑ) εισάγει το παιχνίδι «γιο γιο».

1929: Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, γνωστός για το βιβλίο του το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι".

1930: Σοβαρότατες ζημιές από ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στο Βόλο και στο Πήλιο.

1931: Η Virne Mitchell γίνεται η πρώτη γυναίκα που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του μπέιζμπολ, με το Chattanooga Club του Tennessee.

1932: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντέμπι Ρέινολντς.

1933: Οι πρόσφατα εκλεγμένοι βουλευτές των Ναζί οργανώνουν μονοήμερο αποκλεισμό των επιχειρήσεων των Εβραίων, ενέργειες που θα οδηγήσουν στο θλιβερό γεγονός του Ολοκαυτώματος.

1933: Στην Πρωσία τίθενται σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα για την απομάκρυνση των Εβραίων από υπεύθυνες θέσεις.

1933: Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Κλοντ Κοέν- Τανουτζί, Νομπελίστας (1997). Τιμήθηκε με Νόμπελ γιατί επινόησε τεχνικές της χρήσης λέιζερ για την ψύξη ατόμων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να διευκολύνει τη λεπτομερή εξέταση των αργά κινούμενων ατόμων.

1934: Οι Μπόνι και Κλάιντ σκοτώνουν δύο αστυνομικούς στο Τέξας.

1935: Ο Γεώργιος Κονδύλης καταργεί τη Γερουσία.

1937: Η Άντεν γίνεται αποικία του βρετανικού στέμματος.

1937: Γεννιέται ο Τούρκος σκηνοθέτης Γιλμάζ Γκιουνέι.

1938: Ανοίγει τις πύλες του το Hall of Fame του μπέιζμπολ στην Cooperstown της Νέας Υόρκης.

1939: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Φράνκο στην Ισπανία και αίρουν το εμπάργκο.

1940: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης νομιμοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στοιχημάτων για τις ιπποδρομίες (totalisator) με το οποίο το σύνολο των χρημάτων συγκεντρώνεται και ελέγχεται από ένα κεντρικό σύστημα. Με την απόφαση αυτή τίθενται εκτός νόμου τα ανεξάρτητα γραφεία στοιχημάτων.

1940: Γεννιέται η Ουανγκάρι Μαατάι, Νομπελίστα (2004) οικολόγος και ακτιβίστρια για το περιβάλλον, από την Κένυα, η πρώτη Aφρικανή, αλλά και η πρώτη οικολόγος που τιμήθηκε με το βραβείο.

1941: Με πραξικόπημα στο Ιράκ καταλαμβάνει την εξουσία ο φιλοναζιστής Ραχίντ Αλί.

1943: Στην Ινδία, ο Γκάντι σταματά την απεργία πείνας.

1944: Η ΕΣΣΔ βομβαρδίζει κατά λάθος την Ελβετία, με 40 νεκρούς.

1945: Έναρξη της απόβασης των Αμερικανών στο νησί Οκινάουα (τελευταία μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με απολογισμό 7.000 Αμερικανούς και 100.000 Ιάπωνες νεκρούς). Η απόβαση έληξε στις 2/7/1945.

1946: Παραίτηση της κυβέρνησης Θεμιστοκλή Σοφούλη.

1946: Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα νησιά Αλεούτες προξενεί τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, με 159 νεκρούς στη Χαβάη.

1946: Γεννιέται ο Νικήτας Κακλαμάνης, Υπουργός Υγείας (2004-05) και Δήμαρχος Αθηναίων (2006-10)

1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωσή της με την Ελλάδα.

1947: Πεθαίνει ο Γεώργιος Β΄ Γλύξμπουργκ, 57 ετών, Βασιλιάς της Ελλάδας (1922-24, 1935-47), έξι μήνες μετά την επιστροφή του. Τον διαδέχεται ο αδερφός του, Παύλος Α΄.

1948: Οι Σοβιετικοί αρχίζουν τον αποκλεισμό του Δυτικού Βερολίνου.

1949: Το Νιουφάουντλαντ ενώνεται με τον Καναδά.

1949: Στην Ελλάδα σχηματίζεται η κατηγορία "εσχάτης προδοσίας για απόσπαση εδαφών από τη χώρα" εναντίον των κομμουνιστών.

1949: Εμφύλιος Πόλεμος στην Κίνα. Αποτυγχάνουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κουομιντάνγκ, στο Πεκίνο (ανάμεσα στους νεκρούς είναι και φιλοκομμουνιστές φοιτητές).

1950: Οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εγκρίνουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της "σοβιετικής απειλής".

1951: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.

1952: Στη Νεβάδα των ΗΠΑ, η Αμερικανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ξεκινά την τρίτη σειρά δοκιμών των ατομικών βομβών.

1954: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αποφασίζει την ίδρυση της Αεροπορικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο Κολοράντο.

1955: Αρχίζει ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας στην Κύπρο από την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) κατά των Άγγλων κατακτητών (τερματίστηκε το 1959, με την απελευθέρωση του νησιού) . Δολιοφθορές σε βρετανικών συμφερόντων στόχους στην Κύπρο σηματοδοτούν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

1957: Σε χρήση ο μεγαλύτερος γυάλινος φούρνος στον κόσμο.

1960: Εκτοξεύεται από τους Αμερικανούς ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος με την ονομασία «Τύρος 1».

1961: Στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, 50.000 Κουβανοί πρόσφυγες δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα στην Οικονομία.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί το δεύτερο γερμανικό τηλεοπτικό κρατικό κανάλι, το ZDF.

1965: Τεράστιες ζημιές προκαλεί σεισμός στην Πελοπόννησο.

1965: Ο Τσε Γκεβάρα συντάσσει αποχαιρετιστήριο γράμμα του προς τον Φιντέλ Κάστρο, σκοπεύοντας να μεταφέρει την επανάσταση σε άλλα κράτη, υποδουλωμένα από δικτατορικά καθεστώτα.

1968: Πεθαίνει ο φυσικός Λεβ Λαντάου, 59 ετών, Ρώσος Νομπελίστας (1962).

1969: Οι ΗΠΑ επικρίνουν το Ισραήλ για τις αεροπορικές επιθέσεις τους στην Ιορδανία.

1969: Το μαχητικό αεροσκάφος Hawker Siddeley Harrier μπαίνει στην υπηρεσία της RAF.

1969: Πεθαίνει η Αμερικανίδα κατασκευάστρια καλλυντικών Έλενα Ρουμπινστάιν, 89 ετών.

1970: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νόμο, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από 1/1/1971.

1973: Στην Ινδία τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Τίγρη με σκοπό την προστασία των πληθυσμών της τίγρης.

1973: Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ελέγχου Φαρμάκων απαγορεύει την κυκλοφορία των χαπιών διαίτης, που περιέχουν αμφεταμίνη.

1975: Ο Πρόεδρος Λον Νολ, επικεφαλής της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης της Καμπότζης, φεύγει από τη χώρα και πηγαίνει στην Ινδονησία, την ώρα που οι Κόκκινοι Χμερ περικυκλώνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

1976: Η Βαρέζε, που ιδρύθηκε το 1945 και ταύτισε το όνομά της με το όνομα του χορηγού της, της εταιρείας “Ignis”, νικά στον τελικό στη Γενεύη την Ρεάλ με 81-74 και κατακτά το πέμπτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία χρονιά ενός σερί 10 συμμετοχών σε τελικούς, στους οποίους κατέκτησε 5 τρόπαια.

1976: Ο Στίβεν Βόσνιακ και ο Στίβεν Τζoμπς ιδρύουν την Apple Computers, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής, με τη δημιουργία των πρώτων προσωπικών υπολογιστών.

1979: Στην Ιταλία, πέφτει η Κυβέρνηση συνασπισμού του Τζούλιο Αντρεότι.

1979: Το Ιράν ανακηρύσσεται ισλαμική δημοκρατία, με 98% των ψήφων (εθνική εορτή).

1982: Η Ανγκουίλα αποκτά Σύνταγμα.

1982: Στο Σαν Σαλβαδόρ, ο Ντουάρτε δηλώνει ότι, θα παραμείνει στο αξίωμά του παρά τις προσπάθειες των ακροδεξιών να τον ανατρέψουν.

1984: 8 άνδρες κάνουν ρεκόρ κωπηλατώντας την μεγαλύτερη απόσταση (13 μίλια) σε 24 ώρες.

1985: Το NCAA αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 45” στην επίθεση από την περίοδο 1986.

1985: Λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 50 μαθήτριες και μαθητές της Γ' τάξης του 1ου Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αττικής, που πήγαιναν πενταήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα συγκρούεται με σιλοφόρο φορτηγό κοντά στην Αμφιλοχία, όταν αυτό ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πλαγιομετωπικά στο πούλμαν με τους μαθητές, έξω από το χωριό Σάνος. Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν 17 μαθητές και μια καθηγήτρια.

1985: Δολοφονείται από την «Αντικρατική Πάλη» ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος.

1987: Ο Steve Newman γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.

1988: Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας από την Ουρουγουάη αναλαμβάνει Πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (IADB).

1988: Υποβολή στη Βουλή από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής του πορίσματος για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

1988: Πεθαίνει ο ηθοποιός και παρουσιαστής (του τηλεπαιχνιδιού «Αν θυμάμαι καλά» στην ΕΡΤ2) Δημήτρης Μαλαβέτας, 50 ετών.

1989: Η Ναμίμπια αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική.

1990: Σε αιματηρά προεκλογικά επεισόδια στην Κρήτη σκοτώνεται ένα άτομο και τραυματίζονται άλλα 4 από σφαίρες (οπαδοί του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν τα επεισόδια).

1990: Ο αγώνας Rangers – Celtic στο Ibrox είναι το πρώτο παιχνίδι της English League που μεταδίδεται από δορυφόρο από το BSB της Αγγλίας.

1991: Παύει να υφίσταται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1991: Στις πρώτες ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές της Αλβανίας, εξελέγη πρώτο το κυβερνών κόμμα Εργασίας του Ραμίζ Αλία.

1991: Πεθαίνει η διάσημη Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη έξω από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας. Σε ηλικία 17 ετών είδε την πρώτη παράσταση μπαλέτου όπου και την επηρέασε πολύ. Το 1923 η Γκράχαμ φθάνει στη Νέα Υόρκη αναζητώντας την τύχη της. Το 1926 η Μάρθα ίδρυσε τη δική της σχολή χορού. Παράλληλα έκανε διδασκαλία κίνησης σε ηθοποιούς όπως ο Γκρέγκορι Πεκ και η Μπέτι Ντέιβις. Εγκατέλειψε τη σκηνή το 1970 σε ηλικία 74 ετών. Το 1998 το περιοδικό ΤΙΜΕ την ανακήρυξε σαν την χορεύτρια του αιώνα. Οι χορογραφίες της ήταν επηρεασμένες από τις θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών της Αμερικής, αλλά και από την ελληνική μυθολογία. [γεν. 11/5/1896].

1992: Μία εβδομάδα πριν τα playoffs του Stanley Cup οι παίκτες πραγματοποιούν την πρώτη απεργία στην 75χρονη ιστορία της Λίγκας του χόκεϊ.

1992: Οι θεράποντες γιατροί του δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση αποκλείουν οριστικά το ενδεχόμενο βελτίωσης της υγείας του.

1993: Η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας δημιουργεί νέο ρεκόρ όταν κερδίζει την Γαλλία με 72-6 στο Σουίντον.

1993: Ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό του Λιβάνου, ανατινάζοντας βάσεις των Παλαιστίνιων ανταρτών κοντά στην Τρίπολη.

1993: Τρία άτομα σκοτώνονται στο στρατοδικείο του Ρουφ, την ώρα που εκδικάζεται υπόθεση τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε στρατεύσιμοι, όταν ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων πυροβολεί εν ψυχρώ προς τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται.

1993: Πεθαίνει ο Χουάν ντε Μπορμπόν, πατέρας του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

1994: Περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

1994: Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κατερίνη (κλείνουν σιδηροδρομικός σταθμός και εθνικές οδοί-οι κινητοποιήσεις διαρκούν 5 ημέρες).

1995: Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαρακτηρίζει νόμιμη την επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

1996: Αποφασίζεται η διάθεση του 2% των μετοχών του ΟΤΕ σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

1996: Αναλαμβάνει Πρωθυπουργός στην Ισημερινή Γουινέα ο Ανχέλ Σεραφίν Σερίσε Ντούγκαν.

1996: Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Τζόγιας, 74 ετών.

1996: Πεθαίνει ο Ντάντε Τζακόζα, 91 ετών, Ιταλός κατασκευαστής του αυτοκινήτου «Φίατ Τσινκουετσέντο».

1997: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται την άδεια ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ύδρα, μετά από αντιδράσεις οικολογικών και πολιτιστικών φορέων.

1998: Ορκίζεται Πρόεδρος της Μποτσουάνας ο Φέστους Μοχάε.

1999: Συγκροτείται στον Καναδά το αυτόνομο κρατίδιο Νούναβουτ, στις βορειοδυτικές επαρχίες του Καναδά, από Εσκιμώους. Ο Πολ Όκαλικ αναλαμβάνει πρώτος Πρωθυπουργός.

1999: Ξεκινάει στο Χονγκ – Κονγκ το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα με 2 παγκόσμια ρεκόρ. Στα 200μ ελεύθερο ο Ian Thorpe με 1:43.28 καταρρίπτει το ρεκόρ του Ιταλού Giorgio Lamberti (1:43.64) από τον Φεβρουάριο του 1990 και στα 4x200μ ελεύθερο η ομάδα της Σουηδίας με 7:51.70 το ρεκόρ της Κίνας (7:51.92) από τον Απρίλιο του 1997 στο Γκέτεμποργκ.

2000: Οι αρχές της Μοζαμβίκης ανακοινώνουν ότι το 50% του πληθυσμού έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.

2000: Πρόεδρος της Σενεγάλης ορκίζεται ο Αμπντουλάγε Γουάντ.

2001: Έπειτα από πολιορκία 27 ωρών στην οικία του, παραδίδεται στις αρχές της Γιουγκοσλαβίας, ο άλλοτε ηγέτης, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ακούγονται πυροβολισμοί, που μάλλον έριξε η κόρη του. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε οικειοθελώς. Οδηγείται στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, όπου ανακρίνεται. Ο Μιλόσεβιτς αρνείται τις εναντίον του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Η Δύση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, ενώ η Ρωσία εκφράζει την πρόθεσή της να μην αναμειχτεί στην υπόθεση. Να δικαστεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) με την κατηγορία των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

2001: Ο Massimo Taibi της Regina γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του καμπιονάτο που σκοράρει στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, ισοφαρίζοντας την Udinese (1-1).

2001: Κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου ΕΡ-3Ε του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούεται εν πτήση με κινεζικό μαχητικό τζετ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κινέζος πιλότος. Το πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαϊνάν της Κίνας και συλλαμβάνεται. Στις 11 Απριλίου απελευθερώνεται το 24μελες αμερικανικό πλήρωμα.

2001: Με 37 μετάλλια (21 χρυσά, 11 ασημένια και 5 χάλκινα) η Εθνική Ελλάδας κατακτά πανηγυρικά την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, Εφήβων Νεανίδων στη Λα Κορούνια της Ισπανίας.

2001: Στη διεθνή συνάντηση ρυθμικής γυμναστικής στο Τιε της Γαλλίας, οι Ελληνίδες αθλήτριες καταλαμβάνουν την 3η θέση στις κορύνες και την μπάλα –σχοινάκι, ενώ τη 2η θέση κατέκτησαν χθες στο σύνθετο ομαδικό, με 1η τη Ρωσία με 52.000 βαθμούς.

2001: Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ολλανδίας, πραγματοποιείται γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων (δυο γυναίκες και δυο άντρες παντρεύονται μεταξύ τους).

2001: Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, απολύεται ο Πρωθυπουργός Ανισέ Ζορζ Ντολογκέλε και στη θέση του διορίζεται ο 44χρονος διπλωμάτης Μάρτιν Ζιγκελέ.

2002: Μεγάλη άνοδο στις διεθνείς αγορές παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του πετρελαίου φθάνει τα 27,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ άνοδο παρουσιάζει το ευρώ ξεπερνώντας τα 88 σεντς (88,14) με το δολάριο να διολισθαίνει στα 1,6593 ελβετικά φράγκα.

2002: Τίθεται σε ισχύ η υπό όρους νομιμοποίηση της ευθανασίας στην Ολλανδία (για πρώτη φορά στον κόσμο).

2002: ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC) αναλαμβάνει ο Αμπντούλ Ραχμάν ιμπν Χαμάντ αλ Ατίγια, από το Κατάρ.

2003: Ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

2003: Ανοίγει ο φάκελος της τρομοκρατικής οργάνωσης 1η Μάη. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, λόγω έλλειψης στοιχείων αφήνεται, μετά την απολογία του, ο Μιχάλης Κασσίμης. Συμπληρωτικές διώξεις ασκεί ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος σε βάρος των Κώστα Αγαπίου, Χρήστου Τσιγαρίδα, Ειρήνης Αθανασάκη και Αγγελέτου Κανά, για ενέργειες του ΕΛΑ. Οι τρεις άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η Ειρήνη Αθανασάκη ζητά να απολογηθεί τον Μάιο.

2003: Αίσιο τέλος έχει η αεροπειρατεία που σημειώνεται σε αεροσκάφος της Κούβας. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, ενώ σώοι είναι και οι 31 επιβάτες. Το επιβατικό αεροπλάνο των «Κουβανικών Αερογραμμών», στο οποίο έγινε αεροπειρατεία, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αβάνας και προσγειώθηκε στο Κι Ουέστ στη Φλόριντα.

2003: Τρία άτομα σκοτώνονται και 2 τραυματίζονται από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην πόλη Γκελίν της Ολλανδίας.

2003: Σαρωτική νίκη πετυχαίνει η Εθνική Ελπίδων επί της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με προπονητή τον Στέλιο Μανωλά, συντρίβει με 6-2 τους γηπεδούχους στο γήπεδο "Oval" και παραμένει στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004, φτάνοντας στους 10 βαθμούς. Τα τρία γκολ για την Εθνική μας πέτυχε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (40', 61' πεν., 82') και από ένα οι Λαγός (3'), Φωτάκης (37') και Σαλπιγγίδης (47'). Για τους Βορειοιρλανδούς σκόραραν οι Τόνερ (35') και Μακ Έβιλι (58').

2004: Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση», δηλώνει από τον Mπούργκενστοκ της Eλβετίας ο πρωθυπουργός κ. Kώστας Kαραμανλής μετά το τέλος των δραματικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Kυπριακού, μεταφέροντας εμμέσως και τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για τον χειρισμό της υπόθεσης από τα Hνωμένα Eθνη και τον διεθνή παράγοντα.

2004: Αναταραχής συνέχεια στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Αγνώστων στοιχείων γυναίκα πυροδοτεί τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη• και παρέσυρε στο θάνατο έναν άνδρα και η ίδια τραυματίστηκε σοβαρά.

2004: Ένας ιερέας και ο γιος του τραυματίζονται στη διάρκεια ολονύχτιας επιχείρησης της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στην Βοσνία (SFOR) για τον εντοπισμό του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων δεν βρέθηκε.

2004: Tον αποκλεισμό των καθηγητριών που φορούν μουσουλμανική μαντίλα από τα δημόσια σχολεία εγκρίνει ομόφωνα το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Bάδης-Bυττεμβέργης.

2005: Η Google αυξάνει τη χωρητικότητα του Gmail σε 2 gigabyte.

2005: Τίθενται σε ισχύ τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε 4,5%, 9% και 19%.

2005: Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντάει στην επιστολή της Κομισιόν σχετικά με τα αλλοιωμένα γιαούρτια, αναφέροντας ότι αποσύρθηκαν 256.000 κύπελλα από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη 110.000 από τις ΗΠΑ, χωρίς να ενημερωθεί ο ΕΦΕΤ.

2005: Ώρες αγωνίας για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς ο Πάπας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση κατόπιν ανακοπής καρδιάς. Έλαβε ήδη τη Θεία Κοινωνία. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει πέσει σε κώμα, ενώ οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα.

2005: Δημιουργείται και στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ηχογραφημάτων (ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο) η SONY BMG MUSIC ENTERTAINMENT.

2006: Τραγικό τέλος έχει η υπόθεση απαγωγής του 18μηνου Τομάζο Ονόφρι, καθώς το βράδυ συγκλονισμένη ολόκληρη η Ιταλία πληροφορείται τη δολοφονία του από έναν Σικελό οικοδόμο που συνελήφθη και ομολόγησε. Το πτώμα του παιδιού βρέθηκε κοντά στον ποταμό Έντσα.

2006: Εκπέμπει πιλοτικά ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, με κυρίως ενημερωτικό πρόγραμμα , το οποίο περιλαμβάνει επίσης ξένα ντοκιμαντέρ.

2007: Ο Μάικλ Φελπς γράφει ιστορία, κατακτώντας το έβδομο χρυσό μετάλλιό του στη διοργάνωση και κατέρριψε το ρεκόρ του Ιαν Θορπ, που είχε κερδίσει έξι το 2001 στη Φουκουόκα. Ο Αμερικανός πέτυχε παράλληλα το πέμπτο παγκόσμιο ρεκόρ του στη Μελβούρνη, καθώς σημείωσε χρόνο 4:06.22, καλύτερο κατά δύο δεύτερα από το προηγούμενο δικό του ρεκόρ (4:08.26 από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας).

2007: Ορκίζεται στο Νεπάλ μεταβατική κυβέρνηση, με συμμετοχή και Μαοϊστών ανταρτών.

2007: Η ρωσική Σπάρτακ Μόσχας κατακτά την Ευρωλίγκα γυναικών κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ισπανικής Κασαρές με 76-62.

 

Πρωταπριλιά

Είπαμε τόσα ψέματα, ας πούμε και μια αλήθεια **:

Το έθιμο

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.


Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό, καθώς ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου δημιουργεί συναισθηματικές φορτίσεις και αντιδράσεις. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.


Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις - φάρσες. Με την εξάπλωση του Ίντερνετ, η Πρωταπριλιά έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια. Τα λεγόμενα «hoax» είναι οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές φάρσες. Πρόκειται για κατασκευασμένες ιστορίες με περίτεχνο τρόπο που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη κι ένα γνώστη του θέματος, το οποίο πραγματεύονται.


Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.


Πρωταπριλιάτικες Φάρσες που άφησαν εποχή

Πιγκουίνοι μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά... (BBC, 2008)

Πιγκουίνοι μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά... (BBC, 2008)

Πιγκουίνοι μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά... (BBC, 2008)

Η επιτυχία μιας πρωταπριλιάτικης φάρσας εξαρτάται από το πόσο καλοστημένη είναι. Οι παρακάτω έγιναν πιστευτές από χιλιάδες ή και εκατομμύρια κόσμου, προκαλώντας έκπληξη, οργή ή τρόμο...


Πρωτόγνωρες μυρωδιές

Το πρωί της 1ης Απριλίου 1919 οι κάτοικοι της Βενετίας με έκπληξη ανακάλυψαν σωρούς από αλογίσια κοπριά στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, λες και είχε περάσει από εκεί ολόκληρο κοπάδι. Τους φάνηκε πολύ παράξενο, αφού η πλατεία περιτριγυρίζεται από κανάλια και είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν εκεί άλογα. Τελικά, αποκαλύφθηκε πως ο φαρσέρ ήταν κάποιος βρετανός πλακατζής ονόματι Οράτιος Κόουλ, που είχε πάει στη Βενετία για να περάσει το μήνα του μέλιτος. Την προηγούμενη νύχτα, με συνεργό του ένα γονδολιέρη, είχε μεταφέρει την καβαλίνα στην πλατεία και την είχε απλώσει παντού, κάνοντας τους Βενετσιάνους να βγουν από τα ρούχα τους. Τελικά, όμως, ο αμετανόητος Κόουλ βρήκε το μάστορά του από τη γυναίκα του, που μην αντέχοντας πια τις φάρσες του, τον χώρισε ύστερα από λίγο καιρό!


Η συντέλεια του κόσμου!

Στις 31 Μαρτίου 1940 ένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μετέδωσε το εξής τρομακτικό δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το επιστημονικό ινστιτούτο Φράνκλιν, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα στην ίδια πόλη: «Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Φράνκλιν επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους σας για τη συντέλεια του κόσμου. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί αύριο ακριβώς στις 3 μ.μ. τοπική ώρα. Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ο Βάγκνερ Σλέσινγκερ, διευθυντής του Πλανητάριου της πόλης, μπορεί να το επιβεβαιώσει». Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, οι τηλεφωνικές γραμμές άναψαν από τρομαγμένους πολίτες που ζητούσαν πληροφορίες από τις αρχές της πόλης. Τελικά, αποκαλύφθηκε πως την κακόγουστη φάρσα είχε οργανώσει ο Γουίλιαμ Καστελάνι, υπεύθυνος τύπου του Ινστιτούτου Φράνκλιν, με σκοπό να διαφημίσει μια διάλεξη που θα γινόταν την 1η Απριλίου στο Ινστιτούτο, με θέμα «Ποιο θα είναι το τέλος του κόσμου;». Φυσικά, ο Καστελάνι απολύθηκε αμέσως.


Σφήκες – δολοφόνοι

Έκπληκτοι οι ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού 1ΖΒ του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία άκουσαν το πρωί της 1ης Απριλίου 1949 τον εκφωνητή Φιλ Σόουν να τους προειδοποιεί ότι ένα γιγάντιο σμήνος από σφήκες κατευθυνόταν προς την πόλη! Οι συμβουλές του; «Φορέστε τις κάλτσες σας πάνω από το παντελόνι σας και βάλτε οπωσδήποτε σφηκοπαγίδες με μέλι έξω από τα σπίτια σας!». Εκατοντάδες άνθρωποι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές του πλακατζή εκφωνητή, μέχρι που αργότερα ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν φάρσα. Αυτός που δεν διασκέδασε καθόλου ήταν ο διευθυντής ραδιοφωνίας της Νέας Ζηλανδίας, που αποφάσισε να στέλνεται κάθε χρόνο πριν από την Πρωταπριλιά σε όλους τους ραδιοσταθμούς η υπενθύμιση ότι το καθήκον τους είναι να μεταδίδουν μόνο την αλήθεια.


Συγκομιδή σπαγγέτι

Την πρωταπριλιά του 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία κι έγινε πιστευτός!


Οικονομία από την αστυνομία!

«Για λόγους οικονομίας, ο αστυνομικός σταθμός της πόλης θα παραμένει κλειστός 6 μ.μ. - 6 π.μ. Ένας τηλεφωνητής θα καταγράφει τα νυχτερινά τηλεφωνήματα των πολιτών. Το επόμενο πρωί η αστυνομία θα ελέγχει το νοσοκομείο και το νεκροτομείο για έκτακτα περιστατικά και εάν δεν έχει σημειωθεί τίποτα σημαντικό, θα ξέρει ότι τα μηνύματα στον τηλεφωνητή δεν ήταν επείγοντα». Αυτά έγραφε σε άρθρο της η εφημερίδα «Κοκόμο Τρίμπιουν της μικρής πόλης Κοκόμο στην Ιντιάνα των ΗΠΑ την Πρωταπριλιά του 1959, κάνοντας κάμποσους αφελείς να ανησυχήσουν για την ασφάλειά τους.


Αλλαγή κυκλοφορίας

Την 1η Απριλίου 1971 ο κρατικός ραδιοσταθμός της Γαλλίας ανακοίνωσε πως σύμφωνα με καινούριο νόμο όλοι οι ευρωπαίοι οδηγοί θα υποχρεώνονταν να οδηγούν αντίθετα (δηλαδή στην αριστερή πλευρά του δρόμου), ώστε να νιώθουν πιο άνετα οι Βρετανοί (που οδηγούν έτσι) όταν θα μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Σχεδόν αμέσως, τα τηλέφωνα του σταθμού άναψαν από εκατοντάδες θυμωμένους γάλλους οδηγούς, που διαμαρτύρονταν, αναγκάζοντας τον φαρσέρ εκφωνητή να ομολογήσει σχεδόν αμέσως πως ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο και να ζητήσει συγγνώμη.


Κίνδυνος για κοκκινομάλληδες!

Σε εκπομπή του την Πρωταπριλιά του 1972 το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε συνέντευξη με διαπρεπή επιστήμονα που μίλησε για τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να σταματήσει την εξάπλωση της «ασθένειας της φτελιάς», που είχε ήδη προσβάλει πολλά δέντρα στην Αγγλία. Ο επιστήμονας μίλησε για μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με την ασθένεια αυτή: Όποιος πήγαινε κοντά στα άρρωστα δέντρα, πάθαινε ανοσία στο... κρυολόγημα! Υπήρχαν όμως και παρενέργειες: Αν αυτός που πλησίαζε τα άρρωστα δέντρα ήταν κοκκινομάλλης, μετά από λίγο τα μαλλιά του αποκτούσαν κίτρινο χρώμα! Αυτό οφειλόταν, λέει, σε μια ομοιότητα που υπήρχε στο αίμα των κοκκινομάλληδων και στο χώμα όπου φύτρωναν τα άρρωστα δέντρα. Γι’ αυτό συνιστούσε στον κόσμο να μην πλησιάζει σε δάση και πάρκα και να περιμένει νεότερες επιστημονικές ανακοινώσεις. Φυσικά, τον «επιστήμονα» υποδυόταν κάποιος κωμικός.


Παγόβουνο καλοκαιριάτικα

Την Πρωταπριλιά του 1978 έκπληκτοι οι κάτοικοι του Σίδνεϊ είδαν ένα ρυμουλκό να μπαίνει στο λιμάνι, τραβώντας πίσω του ένα παγόβουνο. Η έκπληξή τους ήταν δικαιολογημένη, αφού στην Αυστραλία ήταν ακόμα καλοκαίρι. Το ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση, εξηγώντας τι συνέβαινε: Το παγόβουνο το είχε φέρει, λέει, ο αυστραλός εκατομμυριούχος Ντικ Σμιθ, για να το κόψει σε παγάκια και να τα πουλήσει προς 10 σεντς το ένα! Πολλοί ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πού μπορούσαν να αγοράσουν τα συλλεκτικά παγάκια, ώσπου αποκαλύφθηκε η αλήθεια: Το παγόβουνο δεν ήταν παρά ένα άλλο πλοιάριο σκεπασμένο με λευκό κάλυμμα και πυροσβεστικό αφρό. Τη φάρσα την είχε όντως σκαρώσει ο Σμιθ, και μάλιστα του κόστισε πανάκριβα.


«Η φαγούρα» του Μάικλ Τζάκσον

Την Πρωταπριλιά του 1984 το περιοδικό «On Cable» πληροφορούσε τους αναγνώστες του για τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία που σχεδιαζόταν για το καινούριο τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον με τίτλο «Tingle» (σε ελεύθερη μετάφραση: φαγούρα, μυρμήγκιασμα). Το τραγούδι θα είχε διάρκεια 3 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα και θα γυριζόταν και βίντεο κλιπ με τον καλλιτέχνη να βγαίνει από ένα κατάστημα και ν’ αρπάζει φωτιά! Το περιοδικό ανέφερε ακόμα ότι η δισκογραφική εταιρία του Τζάκσον είχε φτιάξει ένα 37λεπτό διαφημιστικό κλιπ για να προωθήσει το βίντεο και πως αυτό το διαφημιστικό το είχε πάρει η κινηματογραφική εταιρία Paramount για να το κάνει τρίωρη ταινία. To MTV θα έδειχνε το 37λεπτο κλιπ κάθε μία ώρα, γνωστή εταιρία παιχνιδιών θα έφτιαχνε επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα το νέο τραγούδι, η Pepsi θα ήταν χορηγός, όπως επίσης και η ασφαλιστική εταιρία Allstate, που θα πούλαγε μαζί με το βίντεο αποκλειστική ασφάλεια φωτιάς. Στο τέλος του δημοσιεύματος υπήρχε η φράση: «On Cable, πρωταπριλιάτικη φάρσα, 1984». Πολύς κόσμος δεν πρόσεξε τη φράση στο τέλος και πίστεψε την είδηση, αλλά το αστείο είναι άλλο: Δύο βδομάδες αργότερα, παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής που προβαλλόταν σε 55 κανάλια της Αμερικής μετέδωσε την πληροφορία ως συναρπαστική είδηση! Όταν κατάλαβε την γκάφα του, προσπάθησε να τα μπαλώσει, λέγοντας πως δεν είχε διαβάσει το περιοδικό, αλλά είχε μάθει την είδηση από κάποια φίλη της οικογένειας Τζάκσον.


Ο Άιφελ πάει βόλτα

Το 1986, έξαλλοι έγιναν εκατοντάδες Γάλλοι, όταν διάβασαν στο πρωταπριλιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Λε Παριζιέν» πως η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μετακινήσει τον Πύργο του Άιφελ ανατολικά του Παρισιού, στη Γιουροντίσνεϊ, και να χτίσει στη θέση του ένα στάδιο 35.000 θέσεων.


Γάμος – έκπληξη

Ο 29χρονος Βρετανός Μάρτιν Φίτσι, όταν ντυνόταν και στολιζόταν για να πάει στο γάμο ενός γνωστού του, δεν μπορούσε να φανταστεί τι τον περίμενε. Φτάνοντας εκεί, βρήκε την αρραβωνιαστικιά του να τον περιμένει ντυμένη νυφούλα! Μετά το πρώτο σοκ, ο Φίτσι το ξανασκέφτηκε το πράγμα και είπε τελικά το ναι. Παντρεύτηκε την καλή του την 1η Απριλίου 1989.


Μυστικά υποβρύχια στον Τάμεση

«Οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν νυχτερινές περιπολίες στον Τάμεση με υποβρύχια», αποκάλυψε η αγγλική εφημερίδα Daily Mail στους αναγνώστες της την Πρωταπριλιά του 1989, συνοδεύοντας την είδηση με φωτογραφία υποβρυχίου στα νερά του λονδρέζικου ποταμού.


Η Μόνα Λίζα… μουτρωμένη!

Μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι συντηρητές τέχνης που ανέλαβαν να καθαρίσουν το διάσημο πίνακα του Μιχαήλ Αγγέλου «Μόνα Λίζα». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», όταν οι συντηρητές αφαίρεσαν τη σκόνη και τη βρομιά από τον πίνακα, το αινιγματικό χαμόγελο χάθηκε και στη θέση του εμφανίστηκε το πρόσωπο της Μόνα Λίζα... μουτρωμένο! Πολλοί ήταν οι φιλότεχνοι που «έχαψαν» το πρωταπριλιάτικο αυτό δημοσίευμα του 1990.


Κοτο-χιμπατζής

Ως μεγάλη επιστημονική επιτυχία χαρακτήριζε στο πρωταπριλιάτικο φύλλο της, το 1991, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» το επίτευγμα του καθηγητή της γενετικής Φόγκελ Μπράιν να διασταυρώσει τα γονίδια ενός χιμπατζή με αυτά μιας κότας και να δημιουργήσει τον πρώτο κοτο-χιμπατζή! Μάλιστα, η εφημερίδα συνόδευε την είδηση και με ανάλογη φωτογραφία, που έδειχνε ένα νεοσσό... κοτο-χιμπατζή να σκάει από το αυγό του!


Νέος πρωθυπουργός

Με άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail την 1η Απριλίου 1993 ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση μεταξύ του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν και του Τζον Σμιθ, αρχηγού του βρετανικού εργατικού κόμματος. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Μιτεράν πρόσφερε στον Σμιθ τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, με βάση μια παλιά συνθήκη 400 χρόνων που έδινε στους Σκοτσέζους γαλλική υπηκοότητα».


Η ανακάλυψη του χωριού του Αστερίξ

Την Πρωταπριλιά του 1993, ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!


Θερμαντής δρόμου

Την Πρωταπριλιά του 1994 η αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου εξαρτήματος για τα πολυτελή της αυτοκίνητα: του θερμαντή δρόμου! Ο «θερμαντής» διέθετε, λέει, ανεμιστήρες τούρμπο για να λιώνουν το χιόνι και να στεγνώνουν το νερό της βροχής από το δρόμο!


Ο τάφος του Σωκράτη

Την Πρωταπριλιά του 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κονίου που είχε πιει. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει.


Οι αποδημητικοί πιγκουίνοι

Την Πρωταπριλιά του 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.

**     Είπαμε πολλά ψέματα, ας πούμε και μια αλήθεια,

φορτώσαμ’ ένα ποντικό σαράντα κολοκύθια.

Τα κολοκύθια είχαν νερό και το νερό βατράχια
και τα βατράχια λάλαγαν κι ο ποντικός εσκιάχτη
και το φορτίο το ’ριξε, πιλάλετος1 κι εχάθη
και μέσ’ στ’ αμπάρια τρύπωσε κι η μάνα του του λέει:

− Πού ’σουν παιδάκι πόντικα, πού ’σουν καλέ Ζαφείρη;
− Πάω στην Πόλη γι’ άρματα και στη Φραγκιά για ρούχα.


Στραβός βελόνα γύρευε ολά ολά
μέσα σ’ έν’ αχυρώνα βατζιγτζέλο βατζιγτζό
κι ένας κουφός του έλεγε ολά ολά
την άκουα που εβρόντα βατζιγτζέλο βατζιγτζό.

Απ’όλα τα πετούμενα ολά ολά
ο γάιδαρος μ’αρέσει βατζιγτζέλο βατζιγτζό
γιατί έχει αηδονιού φωνή ολά ολά
και δαχτυλίδι μέση βατζιγτζέλο βατζιγτζό

Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά
ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.
Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά
κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.

Τα κολοκύθια είχαν νερό ολά ολά
και το νερό βατράχια βατζιγτζέλο βατζιγτζό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου