Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Η 28η Σεπτεμβρίου



 





Η 28η Σεπτεμβρίου είναι η επίσημη ημέρα παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.
Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου  2007 και οργανώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ  (CDC) και τη Συμμαχία για την καταπολέμηση της λύσσας (ARC), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλοι οργανισμοί που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο Παν- Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων [The World Οrganization for Animal Health (OIE)] και Κέντρα Δημόσιας Υγείας συνεργαζόμενα με τον Π.Ο.Υ. (WHO collaborating centers).
Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας αυτής είναι το www.worldrabiesday.org.
Κατά την πρώτη Συνεδρίαση προσεγγίστηκαν 54.000.000 άνθρωποι, 400.000 άνθρωποι από 74 χώρες συμμετείχαν με διαφορές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση και την αύξηση της οικονομικής στήριξης της προσπάθειας, ενώ  περίπου 600.000 ζώα εμβολιαστήκαν στην πρώτη προσπάθεια.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η συνεχής ενημέρωση και η αύξηση της επαγγελματικής συνείδησης απέναντι στη λύσσα και ο εμβολιασμός αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), στην ενότητα που αφορά τη λύσσα.
Σύνθημα της ημέρας:  Κάντε τη Λυσσά Ιστορία.


lyssa afissa

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία χωριά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένα όνομα!



Κάτω Τζουμαγιά σήμερα, Ηράκλεια από τις 9/2/1926, 3.551 κάτοικοι σήμερα!

Εσκί Τζουμαγιά σήμερα Ταργκόβιστε από το 1934, 37.611 κάτοικοι σήμερα, 
Άνω Τζουμαγιά σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ από το 1950, 70.881 κάτοικοι σήμερα.
Άλλαξαν όνομα, βρέθηκαν σε διαφορετικές χώρες…. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Μπλαγκόεβγκραντ
Ανύψωση: 410 m
Περιοχή: 28,91 km²
Καιρός: 21°C, Άνεμος Α στα 6 χμ/ώ, Υγρασία 74%
Τοπική ώρα: Σάββατο 11:09 μ.μ.
Κολέγια και πανεπιστήμια: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας,Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Νεόφυτος Ρίλας
To Mπλαγκόεβγκραντ διαθέτει δύο πανεπιστήμια, το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Νέοφιτ Ρίλσκι και το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας. Η πόλη φιλοξενεί επίσης το ΄΄Εθνικό Ανθρωπιστικό Λύκειο Αγιών Κυρίλλου και Μεθοδίου΄΄, το πρώην Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων της Θεσσαλονίκης, που μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Μπλαγκόεβγκραντ (τότε Ανω Τζουμαγιά) το 1913. Από τα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή είναι το χιονοδρομικό κέντρο Μπόντροστ.
Ενας αρχαίος Θρακικός οικισμός ονόματι Σκαπτόπαρα (αγορά στα Θρακικά) εμφανίσθηκε στην περιοχή γύρω στα 300 π.Χ. και καταλήφθηκε αργότερα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο οικισμός ήταν γνωστός για τις ιαματικές πηγές στη γύρω περιοχή. Αν και η ιστορία του οικισμού το Μεσαίωνα είναι άγνωστη, κατά την Οθωμανική κυριαρχία έγινε πόλη με Μουσουλμανική πλειοψηφία, ονόματι ΄Τσούμα-ι Μπάλα΄, που σημαίνει ΄Ανω Τζούμα΄ στα Περσικά και στα Οθωμανικά Τουρκικά. Μία Βουλγαρική συνοικία ονόματι ΄Βαρόσια΄, σχηματίστηκε κατά τη Βουλγαρική Εθνική Αναγέννηση, με πολλά από τα χαρακτηριστικά της σπίτια και την Εκκλησία της Θεομήτορος από το 1844, να διατηρούνται μέχρι σήμερα. To 1866 ιδρύθηκε ένα ΄σιταλίστε΄ (κοινοτικό κέντρο) και οι Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913, οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής από την Οθωμανική κυριαρχία και την ενσωμάτωσή της στο Βουλγαρικό κράτος. Πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους η Τσούμα-ι Μπάλα υπαγόταν ως ΄καζάς΄ (δημος) στο σαντζάκι των Σέρρες Σερρών του βιλαετίου της Θεσσαλονίκης.
Το 1900 σύμφωνα με το Βασίλ Κάντσωφ (Βούλγαρος γεωγράφος, εθνογράφος και πολιτικός) ο πληθυσμός της πόλης αριθμούσε 6440 κατοίκους, από τους οποίους 1250 Βούλγαροι, 4500 Τούρκοι, 250 Βλάχοι, 200 Τσιγγάνοι, 180 Εβραίοι και 60 Ελληνες. Την περίοδο αυτή οι περισσότεροι Τούρκοι ζούσαν στην πόλη και οι Βούλγαροι στα γύρω χωριά. Τις επόμενες δεκαετίες πολλοί πρόσφυγες από την Ελληνική και τη Γιουγκοσλαβική Μακεδονία έφθασαν στην πόλη, τότε γνωστή ως ΄Ανω Τζουμαγιά΄ (μερική μετάφραση του Οθωμανικού ονόματος), που συνέχισε να αυξάνει σε μέγεθος και σημασία. Το όνομα Ανω Τζουμαγιά (Γκόρνα Τζουμαγιά) αντιπαραβάλλει την πόλη στην Κάτω Τζουμαγιά στα νότια, που σήμερα λέγεται Ηράκλεια στο Νομό Σερρών.
Η πόλη μετονομάστηκε Μπλαγκόεβγκραντ το 1950 από τον ιδρυτή του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ.
Ταργκόβιστε 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ταργκόβιστε

Ταργκόβιστε

Περιοχή: 87,43 km²
Ανύψωση: 170 m
Καιρός: 17°C, Άνεμος 0 χμ/ώ, Υγρασία 84%
Τοπική ώρα: Σάββατο 11:13 μ.μ.
Ιστορία
Η πόλη του Ταργκόβιστε ιδρύθηκε κατά το 16ο αιώνα με την ονομασία Εσκή Τζουμαγιά (Eski Dzhoumaya), η οποία ήταν φημισμένη για την εμποροπανήγυρη, που λάμβανε χώρα κάθε άνοιξη, με ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και αγώνες πάλης και ιπποδρομίες.
Κατά το 18ο αιώνα, η εμπορική έκθεση της πόλης προσείλκυε εμπόρους και επισκέπτες από τις πόλεις Γκάμπροβο, Βέλικο Τάρνοβο και Φιλιππούπολη (βουλγ. Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη. Η Έκθεση συνέχισε να διοργανώνεται μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Αναβίωσε και πάλι στις μέρες μας, γνωστή σήμερα ως «Έκθεση της Άνοιξης» του Ταργκόβιστε.
Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού απελευθερωτικού πολέμου (1877 – 1878), οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν με σθένος την πόλη τους ενάντια στους Τούρκους. Απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 1878. Από το 1934 άλλαξε η ονομασία της πόλης από Εσκή Τζουμαγιά σε «Ταργκόβιστε».
Αξιοθέατα
Αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία του Ταργκόβιστε είναι η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1851) και η Σχολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των πέντε μαθητών τους (1863), η οποία στεγάζει σήμερα το Ιστορικό Μουσείο της πόλης.
Περίφημη είναι η «Πινακοθήκη Νικόλα Μαρίνοφ», με πλούσια συλλογή έργων του γεννημένου στο Ταργκόβιστε Βούλγαρου ζωγράφου Νικόλα Μαρίνοφ (Nikola Marinov, 1879 – 1948). Το Εθνογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε οίκημα, που είναι χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της επονομαζόμενης «βουλγαρικής αναβίωσης». Σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι το Θέατρο του Ταργκόβιστε, με το περίτεχνο μπροστά του μπρούντζινο άγαλμα του Ορφέα που παίζει τη λύρα του.
Στην πόλη έχει ανεγερθεί και το Μνημείο των Ρώσων Στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.
Πηγές
• "BULGARIA: Tour Guide", TANGRA TanNakRa Publisher, Sofia, 2006.
• Εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα", λήμμα "Τιργκόβιστε", τόμ. 57, σελ. 262, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996. 
Ηράκλεια
Ηράκλεια

Αποτέλεσμα εικόνας για ηρακλεια σερρων
Αποτέλεσμα εικόνας για ηρακλεια σερρων
  1. Η Ηράκλεια είναι κωμόπολη του νομού Σερρών και έδρα του ομώνυμου δήμου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 3.551 κατοίκους (2001).



Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την απογραφή του 2011 ο Δήμος Ηράκλειας, μετά τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, έχει μόνιμο πληθυσμό 21.400 κατοίκους και έκταση 448.790 στρ. (11% της συνολικής έκτασης του Νομού Σερρών) από τα οποία το 44% αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις και το 18% από δασικές. 
Επαρχία :ΣΕΡΡΩΝ Province :SERRAI
Αυτοδιοικητική μονάδα :Κοινότητα Community or Municipality :Community
Κοινότητα ή Δήμος :Ηρακλείας Name of Community or Municipality :Irakleia
Κωδικός οικισμού :62200101 Code of settlement :62200101
Παλαιά ονομασία :Τζουμαγιά Old name :Tzoumagia
Ημερομηνία μετονομασίας :9/2/1926 Date of renaming :9/2/1926
ΦΕΚ :55/1926 Official Journal :55/1926
Νέα ονομασία :Ηράκλεια New name :Irakleia
Τα στοιχεία από την http://el.wikipedia.org/



    1. Ηράκλεια
Η Ηράκλεια βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών στην επαρχία Σιντικής και ανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ονομαζόταν Τζουμαγιά μέχρι το 1926 οπότε μετονομάστηκε σε Ηράκλεια[1]
Η κωμόπολη φημίζεται για τα λουκάνικά της, τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς[2].
και τους μουσικούς της που παίζουν τους ζουρνάδες Τζουμαγιάς.
Δήμος Ηράκλειας
Στην καρδιά της Μακεδονίας, στο ΒΔ άκρο του Νομού Σερρών και στην αγκαλιά της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα, βρίσκεται ο Δήμος Ηράκλειας. Περιβάλλεται από τους Δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 15 και 65 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζεται από το έντονο πεδινό τοπίο με τις ποικιλόμορφες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και από τη μοναδική σε κάλλος και περιβαλλοντική αξία λίμνη Κερκίνη και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους των Κρουσσίων και του Βερτίσκου, (με τα δημοτικά δάση του Λιθοτόπου, του Στρυμονικού και του Καλοκάστρου). Μετά τις τελευταίες μεταβολές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο Δήμος Ηράκλειας περιλαμβάνει 21 Κοινότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορική και πολιτισμική διαδρομή και διατηρεί το δικό της παραδοσιακό και εθιμοτυπικό χρώμα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο γόνιμων πολυπολιτισμικών ανταλλαγών.
Ο Δήμος Ηράκλειας προέκυψε από τη συνένωση των 3 προϋπαρχόντων Καποδιστριακών Δήμων της Ηράκλειας, της Σκοτούσσης και του Στρυμονικού. Έδρα του Δήμου είναι η Δημοτική Κοινότητα Ηράκλειας και υπάγονται σε αυτόν οι Τοπικές Κοινότητες Βαλτερού, Δασοχωρίου (με τον οικισμό Ψωμοτοπίου), Καρπερής, Κοίμησης, Λιθοτόπου, Λιμνοχωρίου, Ποντισμένου (με τον οικισμό Σιμώνα), Χρυσοχωράφων, Σκοτούσσης, Αμμουδιάς, Γεφυρουδίου, Μελενικιτσίου, Νέας Τυρολόης, Παλαιοκάστρου, Στρυμονικού, Ζευγολατειού, Καλοκάστρου (με τον οικισμό Κεφαλοχωρίου), Λιβαδοχωρίου (με τον οικισμό Βαρικού), Τριάδος και Χειμάρρου.  
Νομός :ΣΕΡΡΩΝ Prefecture : SERRAI

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορία και ο πολιτισμός τα «πυρηνικά όπλα» της Ελλάδας.

Ιωάννης  Μήτσιος*

Επισκεπτόμενος πριν λίγες μέρες την Αμφίπολη, να δω από κοντά το χώρο, την περιοχή και τις ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά προσπάθησα νοερά να μεταφερθώ στην εποχή του Αλέξανδρου και της εποποιίας των Μακεδόνων.
Από αυτή την περιοχή, που αποτελούσε τότε, το σημαντικότερο λιμάνι της  βόρειας Ελλάδας, στις εκβολές του Στρυμόνα,  ανάμεσα στο Παγγαίο και τα Κερδύλλια  ο Μ.Αλέξανδρος  συγκέντρωσε το στράτευμα των Ελλήνων και εκστράτευσε στην Ασία με πρώτο σκοπό, την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων στη Μ. Ασία και στο Αιγαίο από τον περσικό ζυγό  και την οριστική εξουδετέρωση της απειλής τους.
 Η περσική αυτοκρατορία επανειλημμένα είχε  στοχοποιήσει την Ελλάδα και ήθελε να την καθυποτάξει, χωρίς να υπολογίσει βέβαια το πείσμα και την αντίσταση των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και στο Μαραθώνα που έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία.
Τι άραγε θα σκεφτόταν ο Αλέξανδρος την παραμονή της αναχώρησης από την Αμφίπολη; Τι οδηγίες να του έδωσαν άραγε ο Αριστοτέλης και ο πατέρας του  Φίλλιπος, που σχεδίαζε την εκστρατεία που με την πρόωρη δολοφονία του ανέλαβε να την εκτελέσει ο Αλέξανδρος ; Πως μπορούμε να φανταστούμε την κίνηση και τον οργανωτικό οίστρο, την επιμελητεία (logistics ) και την κίνηση χιλιάδων ανθρώπων στην Αμφίπολη, λίγο πριν μπούνε στα καράβια. Ο M.  Αλέξανδρος δεν είχε πάρει δορυφορικές εικόνες, ούτε είχε GPS, και όλα που έχει σήμερα η στρατιωτική τεχνολογία. Αλλά και ποιος ξέρει αν  το είχε φανταστεί ότι σε λίγα χρόνια αποχαιρετώντας την Αμφίπολη και τη γη της Μακεδονίας θα γινόταν ο κυριάρχος της Ασίας και του τότε γνωστού κόσμου.
Η πορεία του αποτέλεσε ίσως την συναρπαστικότερη ιστορική διαδρομή στρατιωτικού ηγέτη, βασιλέα αλλά και εκπολιτιστή. Η ιστορία τον αναφέρει ως Μέγα γιατί έτσι ήταν. Ο ελληνικός πολιτισμός  έφθασε μέχρι τις Ινδίες και το Αφγανιστάν. Νομίσματα, θέατρα, γυμναστήρια, μνημεία αλλά και η ελληνική γλώσσα ως εργαλείο διοίκησης άντεξαν σχεδόν τριακόσια χρόνια την περίοδο δηλαδή μετά το θάνατό του και την διοίκηση της αυτοκρατορίας από τους επιγόνους του (Ελληνιστικοί χρόνοι). Η ελληνική γλώσσα που ομιλιόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως το Αφγανιστάν αποτέλεσε το γόνιμο έδαφος αλλά και το όχημα στη συνέχεια για την εξάπλωση του χριστιανισμού (μην ξεχνούμε ότι τα ευαγγέλια εγράφησαν στην ελληνική γλώσσα) μιας και τα ελληνικά της τότε εποχής είναι όπως τα αγγλικά σήμερα για όλο τον πλανήτη.


Ένας σημαδιακός τάφος, μια συνεχή προβολή από τα ΜΜΕ και ξαφνικά όλοι μας πέραν από το ερώτημα, τα στοιχήματα και την αγωνία για το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι, μαθαίνουμε, ενθυμούμαστε και «ψάχνουμε» όλο και περισσότερο, την ιστορία μας και το μεγαλείο των Ελλήνων, μέσα σε μια περίοδο που γύρω μας συντελούνται ιστορικές αλλαγές  (Μ. Ανατολή) αλλά και νέες απειλές για την σταθερότητα της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη (Ουκρανία).
Η Ελλάδα, οι Έλληνες, το ελληνικό έθνος  είχε πάντα την τύχη ή την κατάρα να αγωνίζεται  και να είναι κοντά σχεδόν σε όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις κυρίως για την γεωγραφική  και γεωπολιτική  θέση. Η Μεσόγειος και ο ευρύτερος χώρος αποτέλεσε τη μήτρα πολιτισμών, εξελίξεων στις επιστήμες, ζυμώσεων  αλλά και  συγκρούσεων. Από τους Μίνωες, τους Αιγυπτίους, τους Βαβυλωνίους, στην Αρχαία Ελλάδα, Ρωμαίους, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 15ο αι και πριν την ανακάλυψη της Αμερικής και την άνοδο  της Δύσης  ο χώρος που μας περιβάλλει ήταν και ιστορικός χώρος.
Σε όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα και το ελληνικό έθνος ήταν  παρόντες αλλά και πρωταγωνιστές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτή λοιπόν η διαδρομή, μας χάρισε το προνόμιο να έχουμε αποκτήσει τα δικά μας «πυρηνικά όπλα», για την άμυνά μας, την επιβίωσή μας αλλά και την ιστορική μας εξέλιξη και δεν είναι παρά η ιστορία και ο πολιτισμός μας.
Ο τάφος της Αμφίπολης και η ιερή γη της Μακεδονίας έρχονται να μας ξυπνήσουν από τον ιστορικό λήθαργο που κάποιοι επιδιώκουν να μας θέσουν  για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους και να μας αφοπλίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι σχεδίασαν και σχεδιάζουν το μελλοντικό γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής έχουν ως πρώτο στόχο τον «ιστορικό» μας αφοπλισμό, τη λήθη και την απουσία αντιστάσεων. Η όλη στρατηγική περιλαμβάνει φυσικά και μέρος της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής, δημοσιογραφική  και πολιτικής ελίτ του τόπου που εργολαβικά έχουν αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες την ιστορική αποδόμηση και υλοποίηση υπερεθνικών σχεδιασμών.
Τυχαία είναι η υποστήριξη του αλβανικού εθνικισμού, της στήριξης του τεχνητού κρατιδίου των Σκοπίων, της τουρκικής επιστροφής στα Βαλκάνια από ξένα κέντρα και της εσωτερικής αλλοίωσης του πληθυσμού ; Τυχαία είναι κάποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα που  εκλέχθηκαν αφού είχαν  προεπιλεχθεί από τον ξένο παράγοντα  να παίξουν συγκεκριμένο ρόλο σε συνεργασία με νομοθετικές αλλαγές π.χ. το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Στην Μακεδονία και στην Θράκη θα περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου στο μέλλον, από τη Ρωσσία ή την Κ. Ασία, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη  αλλά και το λιμάνι της Αμφίπολης έχουν προνομιακή θέση στους ενεργειακούς δρόμους που ενώνουν την Ασία με την Ρωσία και την Ευρώπη/Μεσόγειο.
Η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι όπως είπα παραπάνω «τα πυρηνικά μας όπλα» αποτελούν όμως και ένα διαχρονικό και αστείρευτο  θησαυροφυλάκιο που εγγυώνται την ιστορική μας συνέχεια ,αλλά και μας δίδουν δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία να αντέξουμε και να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές, όχι μόνο παρόντες, στην στροφή μεγάλων ίσως ιστορικών ανατροπών  που είναι μπροστά μας.
*πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος, Μ.Α Παν/μιου Northeastern Βοστώνης. Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος». 

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε τι γίνεται κάθε φορά που εγκαταλείπετε ένα κατοικίδιο στην ερημιά


Δυστυχώς, πολλοί γονείς αποκτούν ένα κατοικίδιο, σκυλάκι συνήθως, μετά από έντονες παρακλήσεις των παιδιών. Μετά από λίγο καιρό κι επειδή δεν είναι συνειδητοποιημένοι ζωόφιλοι, τα εγκαταλείπουν σε μια ερημιά. Το βίντεο εξηγεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τι ακριβώς γίνεται:



http://youtu.be/NncyjQAzXLk

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/ctvdTChy9R8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>