Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία χωριά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένα όνομα!



Κάτω Τζουμαγιά σήμερα, Ηράκλεια από τις 9/2/1926, 3.551 κάτοικοι σήμερα!

Εσκί Τζουμαγιά σήμερα Ταργκόβιστε από το 1934, 37.611 κάτοικοι σήμερα, 
Άνω Τζουμαγιά σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ από το 1950, 70.881 κάτοικοι σήμερα.
Άλλαξαν όνομα, βρέθηκαν σε διαφορετικές χώρες…. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Μπλαγκόεβγκραντ
Ανύψωση: 410 m
Περιοχή: 28,91 km²
Καιρός: 21°C, Άνεμος Α στα 6 χμ/ώ, Υγρασία 74%
Τοπική ώρα: Σάββατο 11:09 μ.μ.
Κολέγια και πανεπιστήμια: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας,Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Νεόφυτος Ρίλας
To Mπλαγκόεβγκραντ διαθέτει δύο πανεπιστήμια, το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο Νέοφιτ Ρίλσκι και το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας. Η πόλη φιλοξενεί επίσης το ΄΄Εθνικό Ανθρωπιστικό Λύκειο Αγιών Κυρίλλου και Μεθοδίου΄΄, το πρώην Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων της Θεσσαλονίκης, που μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Μπλαγκόεβγκραντ (τότε Ανω Τζουμαγιά) το 1913. Από τα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή είναι το χιονοδρομικό κέντρο Μπόντροστ.
Ενας αρχαίος Θρακικός οικισμός ονόματι Σκαπτόπαρα (αγορά στα Θρακικά) εμφανίσθηκε στην περιοχή γύρω στα 300 π.Χ. και καταλήφθηκε αργότερα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο οικισμός ήταν γνωστός για τις ιαματικές πηγές στη γύρω περιοχή. Αν και η ιστορία του οικισμού το Μεσαίωνα είναι άγνωστη, κατά την Οθωμανική κυριαρχία έγινε πόλη με Μουσουλμανική πλειοψηφία, ονόματι ΄Τσούμα-ι Μπάλα΄, που σημαίνει ΄Ανω Τζούμα΄ στα Περσικά και στα Οθωμανικά Τουρκικά. Μία Βουλγαρική συνοικία ονόματι ΄Βαρόσια΄, σχηματίστηκε κατά τη Βουλγαρική Εθνική Αναγέννηση, με πολλά από τα χαρακτηριστικά της σπίτια και την Εκκλησία της Θεομήτορος από το 1844, να διατηρούνται μέχρι σήμερα. To 1866 ιδρύθηκε ένα ΄σιταλίστε΄ (κοινοτικό κέντρο) και οι Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913, οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής από την Οθωμανική κυριαρχία και την ενσωμάτωσή της στο Βουλγαρικό κράτος. Πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους η Τσούμα-ι Μπάλα υπαγόταν ως ΄καζάς΄ (δημος) στο σαντζάκι των Σέρρες Σερρών του βιλαετίου της Θεσσαλονίκης.
Το 1900 σύμφωνα με το Βασίλ Κάντσωφ (Βούλγαρος γεωγράφος, εθνογράφος και πολιτικός) ο πληθυσμός της πόλης αριθμούσε 6440 κατοίκους, από τους οποίους 1250 Βούλγαροι, 4500 Τούρκοι, 250 Βλάχοι, 200 Τσιγγάνοι, 180 Εβραίοι και 60 Ελληνες. Την περίοδο αυτή οι περισσότεροι Τούρκοι ζούσαν στην πόλη και οι Βούλγαροι στα γύρω χωριά. Τις επόμενες δεκαετίες πολλοί πρόσφυγες από την Ελληνική και τη Γιουγκοσλαβική Μακεδονία έφθασαν στην πόλη, τότε γνωστή ως ΄Ανω Τζουμαγιά΄ (μερική μετάφραση του Οθωμανικού ονόματος), που συνέχισε να αυξάνει σε μέγεθος και σημασία. Το όνομα Ανω Τζουμαγιά (Γκόρνα Τζουμαγιά) αντιπαραβάλλει την πόλη στην Κάτω Τζουμαγιά στα νότια, που σήμερα λέγεται Ηράκλεια στο Νομό Σερρών.
Η πόλη μετονομάστηκε Μπλαγκόεβγκραντ το 1950 από τον ιδρυτή του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ.
Ταργκόβιστε 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ταργκόβιστε

Ταργκόβιστε

Περιοχή: 87,43 km²
Ανύψωση: 170 m
Καιρός: 17°C, Άνεμος 0 χμ/ώ, Υγρασία 84%
Τοπική ώρα: Σάββατο 11:13 μ.μ.
Ιστορία
Η πόλη του Ταργκόβιστε ιδρύθηκε κατά το 16ο αιώνα με την ονομασία Εσκή Τζουμαγιά (Eski Dzhoumaya), η οποία ήταν φημισμένη για την εμποροπανήγυρη, που λάμβανε χώρα κάθε άνοιξη, με ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και αγώνες πάλης και ιπποδρομίες.
Κατά το 18ο αιώνα, η εμπορική έκθεση της πόλης προσείλκυε εμπόρους και επισκέπτες από τις πόλεις Γκάμπροβο, Βέλικο Τάρνοβο και Φιλιππούπολη (βουλγ. Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη. Η Έκθεση συνέχισε να διοργανώνεται μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Αναβίωσε και πάλι στις μέρες μας, γνωστή σήμερα ως «Έκθεση της Άνοιξης» του Ταργκόβιστε.
Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού απελευθερωτικού πολέμου (1877 – 1878), οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν με σθένος την πόλη τους ενάντια στους Τούρκους. Απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 1878. Από το 1934 άλλαξε η ονομασία της πόλης από Εσκή Τζουμαγιά σε «Ταργκόβιστε».
Αξιοθέατα
Αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία του Ταργκόβιστε είναι η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1851) και η Σχολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των πέντε μαθητών τους (1863), η οποία στεγάζει σήμερα το Ιστορικό Μουσείο της πόλης.
Περίφημη είναι η «Πινακοθήκη Νικόλα Μαρίνοφ», με πλούσια συλλογή έργων του γεννημένου στο Ταργκόβιστε Βούλγαρου ζωγράφου Νικόλα Μαρίνοφ (Nikola Marinov, 1879 – 1948). Το Εθνογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε οίκημα, που είναι χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της επονομαζόμενης «βουλγαρικής αναβίωσης». Σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι το Θέατρο του Ταργκόβιστε, με το περίτεχνο μπροστά του μπρούντζινο άγαλμα του Ορφέα που παίζει τη λύρα του.
Στην πόλη έχει ανεγερθεί και το Μνημείο των Ρώσων Στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.
Πηγές
• "BULGARIA: Tour Guide", TANGRA TanNakRa Publisher, Sofia, 2006.
• Εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα", λήμμα "Τιργκόβιστε", τόμ. 57, σελ. 262, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996. 
Ηράκλεια
Ηράκλεια

Αποτέλεσμα εικόνας για ηρακλεια σερρων
Αποτέλεσμα εικόνας για ηρακλεια σερρων
  1. Η Ηράκλεια είναι κωμόπολη του νομού Σερρών και έδρα του ομώνυμου δήμου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 3.551 κατοίκους (2001).



Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την απογραφή του 2011 ο Δήμος Ηράκλειας, μετά τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, έχει μόνιμο πληθυσμό 21.400 κατοίκους και έκταση 448.790 στρ. (11% της συνολικής έκτασης του Νομού Σερρών) από τα οποία το 44% αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις και το 18% από δασικές. 
Επαρχία :ΣΕΡΡΩΝ Province :SERRAI
Αυτοδιοικητική μονάδα :Κοινότητα Community or Municipality :Community
Κοινότητα ή Δήμος :Ηρακλείας Name of Community or Municipality :Irakleia
Κωδικός οικισμού :62200101 Code of settlement :62200101
Παλαιά ονομασία :Τζουμαγιά Old name :Tzoumagia
Ημερομηνία μετονομασίας :9/2/1926 Date of renaming :9/2/1926
ΦΕΚ :55/1926 Official Journal :55/1926
Νέα ονομασία :Ηράκλεια New name :Irakleia
Τα στοιχεία από την http://el.wikipedia.org/



    1. Ηράκλεια
Η Ηράκλεια βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών στην επαρχία Σιντικής και ανατολικά της λίμνης Κερκίνης. Ονομαζόταν Τζουμαγιά μέχρι το 1926 οπότε μετονομάστηκε σε Ηράκλεια[1]
Η κωμόπολη φημίζεται για τα λουκάνικά της, τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς[2].
και τους μουσικούς της που παίζουν τους ζουρνάδες Τζουμαγιάς.
Δήμος Ηράκλειας
Στην καρδιά της Μακεδονίας, στο ΒΔ άκρο του Νομού Σερρών και στην αγκαλιά της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα, βρίσκεται ο Δήμος Ηράκλειας. Περιβάλλεται από τους Δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 15 και 65 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζεται από το έντονο πεδινό τοπίο με τις ποικιλόμορφες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και από τη μοναδική σε κάλλος και περιβαλλοντική αξία λίμνη Κερκίνη και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους των Κρουσσίων και του Βερτίσκου, (με τα δημοτικά δάση του Λιθοτόπου, του Στρυμονικού και του Καλοκάστρου). Μετά τις τελευταίες μεταβολές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο Δήμος Ηράκλειας περιλαμβάνει 21 Κοινότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορική και πολιτισμική διαδρομή και διατηρεί το δικό της παραδοσιακό και εθιμοτυπικό χρώμα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο γόνιμων πολυπολιτισμικών ανταλλαγών.
Ο Δήμος Ηράκλειας προέκυψε από τη συνένωση των 3 προϋπαρχόντων Καποδιστριακών Δήμων της Ηράκλειας, της Σκοτούσσης και του Στρυμονικού. Έδρα του Δήμου είναι η Δημοτική Κοινότητα Ηράκλειας και υπάγονται σε αυτόν οι Τοπικές Κοινότητες Βαλτερού, Δασοχωρίου (με τον οικισμό Ψωμοτοπίου), Καρπερής, Κοίμησης, Λιθοτόπου, Λιμνοχωρίου, Ποντισμένου (με τον οικισμό Σιμώνα), Χρυσοχωράφων, Σκοτούσσης, Αμμουδιάς, Γεφυρουδίου, Μελενικιτσίου, Νέας Τυρολόης, Παλαιοκάστρου, Στρυμονικού, Ζευγολατειού, Καλοκάστρου (με τον οικισμό Κεφαλοχωρίου), Λιβαδοχωρίου (με τον οικισμό Βαρικού), Τριάδος και Χειμάρρου.  
Νομός :ΣΕΡΡΩΝ Prefecture : SERRAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου