Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΚΑΣ: Τι πρέπει να ξέρουμε για την αγορά ψηφιακού αποκωδικοποιητή για την τηλεόραση


 Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν ΣΕΡΡΩΝ (ΕΠΚΑΣ) στο πλαίσιο της προστασίας και ενημέρωσης των καταναλωτών, δημοσιεύει τα κυριότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε  για την λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι θα χρειαστούμε αποκωδικοποιητές MPEG-4, για να συνεχίσουμε να βλέπουμε το πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών μετά την αλλαγή του σήματος της τηλεόρασης από αναλογικό σε ψηφιακό.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά:

Τηλεόραση

Σε περίπτωση που η τηλεόραση μας είναι σχετικά καινούρια, δηλαδή την αγοράσαμε μέσα στα  δύο – τρία  προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχει ενσωματωμένο  τον αποκωδικοποιητή που θα χρειαστούμε, τον επονομαζόμενο MPEG-4. Οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα απολύτως.

Σε περίπτωση που η τηλεόρασή  μας είναι παλιότερη, ακόμα και αν είναι LCD ή Plasma, τότε πάλι θα χρειαστούμε αποκωδικοποιητή, ακόμα και αν έχει ενσωματωμένο τον αποκωδικοποιητή MPEG-2.

Η Digea αποφάσισε να κάνει την κωδικοποίηση σε άλλη μορφή από αυτή που ήδη χρησιμοποιούσε  η ΕΡΤ στα ψηφιακά της κανάλια.

Προσοχή: Όσοι έχετε αποκωδικοποιητή MPG-2, καλό θα είναι πριν προβείτε σε αγορά αποκωδικοποιητή να κάνετε μια «αναζήτηση» στην τηλεόρασή σας. Υπάρχουν στην Ελλάδα περιπτώσεις τηλεοράσεων που έπιαναν κανονικά τα υπόλοιπα ψηφιακά, παρά την διαφορά στην κωδικοποίηση.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα  μπορέσετε να δείτε, αλλά δεν είναι κακό να το προσπαθήσετε. Φυσικά και αυτό δεν είναι κάτι που θα ακούσετε από την Digea!

Σε περίπτωση που έχετε παλαιότερη τηλεόραση, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή.

Δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας κεραίας για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Η κεραία σας λαμβάνει και το αναλογικό και το ψηφιακό σήμα.


σερρες-digea coverage map

Αποκωδικοποιητές

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 15-20 αποκωδικοποιητές στην αγορά. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 μέχρι και 200 ευρώ. Οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ 30 και 60 ευρώ και σε αυτήν την κατηγορία προτείνουμε να κοιτάξετε και εσείς.

Προσοχή:

Χρειαζόμαστε ένα αποκωδικοποιητή για κάθε τηλεόραση. Σε περίπτωση που συνδέσουμε 2 τηλεοράσεις πάνω σε έναν, θα δείχνουν όπως είναι φυσικό το ίδιο κανάλι.

Έξοδοι/Είσοδοι

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι είσοδοι/έξοδοι τηλεόρασης/αποκωδικοποιητή. Σε περίπτωση που η τηλεόραση σας έχει έξοδο HDMI, τότε προτείνουμε έναν αποκωδικοποιητή με την ανάλογη είσοδο. Η HDMI σύνδεση μας παρέχει την μέγιστη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου όπως πολλοί γνωρίζετε. Διαφορετικά θα κάνετε τη σύνδεση με Scart, που οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν. Αν δε, έχετε πολύ παλαιά τηλεόραση «αντίκα», τότε υπάρχει και η παραδοσιακή RCA σύνδεση.

Βέβαια αν έχετε σκοπό να αλλάξετε τηλεόραση, εν καιρώ, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε δεύτερο αποκωδικοποιητή, καθώς αυτοί με HDMI έξοδο, έχουν και τις υπόλοιπες.

Ανάλυση

Όλη η ιστορία γίνεται γιατί σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία τα κανάλια θα πρέπει να εκπέμπουν σε HD, εν καιρώ…όπως φαίνεται στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ μακριά. Οι αποκωδικοποιητές λοιπόν θα πρέπει να υποστηρίζουν HD και όχι SD κάτι το οποίο αναγράφεται με πολύ ψηλά γράμματα σε αρκετές περιπτώσεις. Βέβαια τίποτα δεν μας εξασφαλίζει, διότι πολύ πιθανά με την ίδια πολιτική που ακολουθείται, ότι δεν θα προτιμήσουν και τότε διαφορετική κωδικοποίηση από την ήδη υπάρχουσα όταν στο μέλλον εκπέμψουν τα κανάλια μας σε HD, οπότε θα πρέπει να αγοράσουμε καινούριο αποκωδικοποιητή.

Άλλες λειτουργίες

Μερικοί αποκωδικοποιητές μέσης τιμής, από 30 μέχρι 60 € δηλαδή, φυσικά και οι ακριβότεροι, έχουν κάποιες ΕΧΤΡΑ λειτουργίες που είναι ενδιαφέρουσες και προτείνονται πως εξυπηρέτηση σας. Οι πιο χρήσιμες είναι η παύση σε ζωντανό πρόγραμμα και η συνέχιση παρακολούθησης από εκείνο το σημείο (TimeShft) ή USB έξοδο, στην οποία συνδέετε Stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο και έτσι μπορείτε μέσω του αποκωδικοποιητή να βλέπετε βίντεο, να ακούτε μουσική ή να βλέπετε φωτογραφίες ή ακόμα και να γράφετε από την τηλεόραση κατευθείαν στον εξωτερικό αυτό δίσκο (PVR).

Ανακεφαλαιώνοντας

    Βλέπουμε τι τηλεόραση έχουμε ή αν προβλέπεται να αλλάξουμε.
    Προσέχουμε τις εξόδους/ εισόδους των συσκευών μας.
    Προσέχουμε τις κωδικοποιήσεις που υποστηρίζει η συσκευή που αγοράζουμε.
    Αν πάρουμε αποκωδικοποιητή μέσης τιμής, καλό θα είναι να έχει: HDMI έξοδο, Media Player, USB θύρα, PVR, TimeShft.


Δεν σας προτείνουμε συγκεκριμένους αποκωδικοποιητές για ευνόητους λόγους, αλλά και για έναν ακόμη. Αξίζει να ασχοληθείτε για 10 λεπτά online και να δείτε τις επιλογές σας, έτσι ώστε να κάνετε την πιο συμφέρουσα και σωστή αγορά! Είναι κρίμα να πάρετε, είτε κάτι το οποίο δε σας καλύπτει ή να δώσετε τα ίδια χρήματα για να πάρετε μία συσκευή που δεν σας παρέχει τις Extra λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου