Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η Αντιπρόταση στο κείμενο του Δημάρχου για τα στρατόπεδα της βουλεύτριας Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή στον Δήμαρχο Σερρών και η απάντηση σε τοπικό blogspot

Αντιπρόταση στο κείμενο του Δημάρχου για τα στρατόπεδα:
Κύριε Υπουργέ,
επειδή πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Δήμος Σερρών δεν είναι αντίπαλοι αλλά συνεργάτες που υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, 
ζητούμε
1. Την παραίτηση από δικόγραφο και δικαίωμα της αγωγής του ΤΕΘΑ με αριθμ. ΜΤ-Ν58/2017 κατά του Δήμου Σερρών.
2. Την παραίτηση του ΤΕΘΑ από κάθε διεκδίκηση οποιουδήποτε χώρου τον οποίο κατείχε και χρησιμοποιούσε ή κατέχει και χρησιμοποιεί μέσα στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Σερρών, για τον οποίο υπάρχει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ή διοικητική πράξη από την οποία απορρέουν δικαιώματα για τον Δήμο Σερρών ή παλαιότερο Δήμο ή Κοινότητα που σήμερα βρίσκεται μέσα στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Σερρών, και μάλιστα μεταγενέστερη της νομοθεσίας του 1929 την οποία επικαλείται το ΤΕΘΑ.
3. Επαναδιαπραγμάτευση της παραχώρησης στο Δήμο Σερρών κατά κυριότητα των ανενεργών χώρων οι οποίοι αναμφισβήτητα ανήκουν στο ΤΕΘΑ, με αφετηρία το άρθρο 13 του Νόμου 4407/2016 και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώροι στους οποίους αναφερόμαστε, πολύ ορθά, δεν έχουν περάσει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη διεκδίκησή τους ακόμη και με μηδενικό αντάλλαγμα.



Ανάρτηση που υπάρχει σε τοπικό blogspot προβαίνει σε καταφανή διαστρέβλωση της αντιπρότασής μου στο κείμενο του Δημάρχου για το θέμα των στρατοπέδων. Ούτε η on camera οργή τόσο του Δημάρχου, όσο και των δύο βουλευτών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κατά της αντιπρότασης αυτής, δεν κλόνισαν τα στερεότυπα της σκέψης του συντάκτη της ανάρτησης. Αποφεύγοντας να μιμηθώ το «πνευματώδες» ύφος του, απαντώ επί της ουσίας. 
1. Το σημείο 1 της αντιπρότασης ζητά την παραίτηση του ΤΕΘΑ από την αγωγή με την οποία διεκδικεί τα 40 στρέμματα του στρατοπέδου Εμμ. Παππά, που με το παραχωρητήριου του 1965 ανήκουν στο Δήμο Σερρών. Σαφέστερο δε γίνεται.
2. Το σημείο 2, καλεί σαφέστατα το ΤΕΘΑ να παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση για το στρατόπεδο Παπαλουκά το οποίο ανήκει στο Δήμο Σερρών σύμφωνα με διανομή του 1935 επικυρωμένη με Βασιλικό Διάταγμα του 1957. Σημειωτέον ότι τόσο ο τωρινός όσο και οι προηγούμενοι δήμαρχοι επικαλούνται ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο προσφυγής του ΤΕΘΑ για το Παπαλουκά και γι’ αυτό παραχωρούν προκαταβολικά ανταλλάγματα σαν να έχουν χαθεί ήδη οι σχετικές δίκες.
Επειδή όμως δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια τεμάχια γης στις αποθήκες Λευκώνα, στο στρατόπεδο Κολοκοτρώνη ή οπουδήποτε αλλού μέσα στα όρια του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Σερρών, που παραχωρήθηκαν στους τότε Δήμους με ανάλογες διατάξεις, αναφέρομαι σε «οποιονδήποτε χώρο κατείχε και χρησιμοποιούσε ή κατέχει και χρησιμοποιεί» το ΤΕΘΑ. Προφανώς το ΤΕΘΑ έχει κάθε λόγο να αγνοεί τις διατάξεις αυτές και να επικαλείται μόνο το Νόμο του 1929, όμως ο Δήμος Σερρών οφείλει να εντοπίσει αυτά τα τεμάχια, να αναδείξει αυτή τη νομοθεσία ή τις διοικητικές πράξεις και να υποστηρίξει την κυριότητά του.
3. Στο σημείο 3, η αναφορά σε χώρους που «αναμφισβήτητα ανήκουν στο ΤΕΘΑ» είναι η σαφέστερη δυνατή: χώροι για τους οποίους το ΤΕΘΑ έχει αναμφισβήτητους τίτλους ιδιοκτησίας, «μη μαχητό τεκμήριο» που θα έλεγαν και τα δικαστήρια. Υπάρχουν άραγε τέτοιοι χώροι, αφού οι αναφερόμενοι στα σημεία 1 και 2 εξ ορισμού αποκλείονται; Πού έχουν παρουσιαστεί αυτοί οι τίτλοι; Η επίκληση χρησικτησίας δεν είναι τίτλος. Αυτοί οι χώροι λοιπόν – αν υπάρχουν – ορθά δεν έχουν περάσει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων «γεγονός το οποίο επιτρέπει τη διεκδίκησή τους ακόμη και με μηδενικό αντάλλαγμα» από το Δήμο Σερρών. Το «μηδενικό αντάλλαγμα» όμως για τον κοινό νου σημαίνει «ούτε μέτρο επιπλέον δόμηση και απόδοσή τους στο σερραϊκό λαό».
Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ σημαίνει δόμηση 45 στρεμμάτων, που προσφέρει ο Δήμος Σερρών, των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει το 35% της αντικειμενικής αξίας του αθροίσματος των στρατοπέδων Παπαλουκά, Εμμ. Παππά (πλην των 40 στρ.) και αποθηκών Λευκώνα σαν να ανήκαν ολόκληρα και «αναμφισβήτητα» στο ΤΕΘΑ.
Τι δεν καταλαβαίνει ο συντάκτης της ανάρτησης; Αν θέλει να καταλάβει, η «δεύτερη ανάγνωσή» του θα είναι λιγότερο στρεβλή από την πρώτη!

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Mιχάλης Σωτηρίου : 28 Αυγούστου με 13 Οκτωβρίου: To σύντομο «ταξίδι» ενός ήρωα.


Στις 28 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς με την ομάδα του περνά κρυφά (για τελευταία φορά) τα σύνορα
Ελλάδος-Οθωμανικής αυτοκρατορίας μπαίνοντας στην υπόδουλη Μακεδονία. Όχι να πολεμήσει, όχι να καταφέρει να απελευθερώσει τη Μακεδονία με τους λιγοστούς συντρόφους και εθελοντές. Αλλά να δηλώσει, χωρίς επίσημη αποστολή, την παρουσία της ελεύθερης τότε Ελλάδας στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας. Να εμφυσήσει ακόμη περισσότερο πάθος για την απελευθέρωση στους καταπιεζόμενους Έλληνες από Οθωμανούς, Βουλγάρους Εξαρχικούς, Σλάβους. Να συντονίσει τις  Ελληνικές ανταρτικές ομάδες εντόπιων μακεδονομάχων. Να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη το 1821. Αλλά και να λυτρωθεί από το βάρος της ντροπής που ένοιωθε για τη συμμετοχή του στον χαμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Πολλοί Νεοέλληνες, στα χρόνια του Μελά αλλά και σήμερα, θεώρησαν τον Παύλο ανώριμο στρατιωτικό, άκαπνο που στην πρώτη μάχη στη Μακεδονία σκοτώθηκε, εθνικιστή, όπως εθνικιστή και τον κουνιάδο του διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη. Χαρίζοντας έτσι, άσκεφτα, ήρωες μιας πατρίδας σε ομάδες που μισούν, διχάζουν, εξοντώνουν, υποδουλώνουν συντοπίτες και ξένους. Όλοι αυτοί δε γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ότι οι «ήρωες» σε όλους τους αιώνες δεν χαρακτηρίζονται από την Προκρούστεια λογική του εφησυχασμού ή της  προβλέψιμης συμπεριφοράς. Οι ήρωες δε βλέπουν με τα μάτια του υποταγμένου στη μοίρα και στις δεδομένες καταστάσεις, δε συναισθάνονται με τους κοινούς συναισθηματικούς ανθρώπινους αισθητήρες. Το ανθρώπινο όραμα και ο σκοπός τους υπερβαίνει την συνηθισμένη αντίληψη και κριτική ικανότητα. Η θυσία τους, όσο πρόωρη και αν είναι αφήνει στους επόμενους ένα πρότυπο  για επίτευξη στόχων που λογικά φαίνονται ακατόρθωτοι.

Λένε πως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν μια μάνα Ρωμηά γεννούσε αγόρι μια από τις ευχές που της έδιναν ήταν : «Να σου ζήσει, να γίνει καπετάνιος  να του γράψουν και τραγούδι ». 
Αν κρίνουμε από τον μεγάλο αριθμό τραγουδιών της  Μακεδονίας που σώζονται, σε  προφορική και γραπτή παράδοση,  αυτή η ευχή δεν πήγαινε χαμένη. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, λιτά στο στίχο, με ανάμικτες λέξεις της εντόπιας διαλέκτου μα πολύ εύστοχο, είναι το τραγούδι για τον Παύλο Μελά από την περιοχή της Νάουσας. Χορός των γυναικών απευθύνεται στον Παύλο Μελά τον ρωτά κι αυτός απαντά:

-Παύλε βρε Παύλε, Παύλε Καπετάντσε
που θα αφήσεις τη γριά σου μάνα;
-Εγώ δεν έχω μάνα, τι τη θέλω τη μάνα;
Η δικιά μου μάνα είναι το γέρικο βουνό.

-Παύλε βρε Παύλε, Παύλε Καπετάντσε
που θα αφήσεις το γέρο πατέρα σου;
-Εγώ πατέρα δεν έχω, τι θέλω τον πατέρα.
Πατέρας μου είναι ο ανοιχτός ο κάμπος.

- Παύλε βρε Παύλε, Παύλε Καπετάντσε
που θα αφήσεις τη νέα γυναίκα σου;
-Εγώ δεν έχω γυναίκα, τι τη θέλω τη γυναίκα;
Η δική μου γυναίκα είναι το λεπτό μου μάνλιχερ. (σημ. όπλο)

- Παύλε βρε Παύλε, Παύλε Καπετάντσε
Πού θα αφήσεις τα μικρά παιδιά σου;
-Εγώ δεν έχω παιδιά*. Δικά μου
μικρά παιδιά είναι τα μικρά μου φυσίγγια.

Είναι γνωστό πως η Οθωμανική κατοχή της Μακεδονίας αρχίζει σταδιακά στις τελευταίες δυο δεκαετίες του 14ου μ.χ. αιώνα και  παγιώνεται στα 1430 μ.χ. (κατάληψη Θεσσαλονίκης) διαρκώντας μέχρι τα 1912-1913 ( απελευθέρωση Θεσσαλονίκης). Έτσι, στο χώρο αυτό διαβιούσαν Τούρκοι, Έλληνες, Βούλγαροι και Σλάβοι γενικότερα, Εβραίοι και Αλβανοί. Στην πορεία των 500 χρόνων σκλαβιάς, οι διαφορετικές γλώσσες που μιλούσαν φυσιολογικά αναμείχθηκαν δημιουργώντας ένα κράμα διευκολύνοντας την καθημερινή επικοινωνία. Αυτή η τοπική διάλεκτος ( όχι γλώσσα γραπτή  με ιστορική καταγραφή) περιείχε ελληνικές, τουρκικές, σλαβικές λέξεις ονομάστηκε εντόπικα.
 Ανάλογα με την περιοχή ,διέφερε η εντόπικα ( προφανής ονομασία προερχόμενη από την ελληνική λέξη τοπικά-εντόπια) στην προφορά και στην ποσοτική σύνθεση σε λέξεις από την μια ή άλλη κύρια γλώσσα. Δεν ήταν μια γραπτή γλώσσα και κάθε μια εθνότητα στο γραπτό λόγο χρησιμοποιούσε τη δική της γλώσσα. Έτσι, προέκυψαν οι δίγλωσσοι Έλληνες  της Μακεδονίας. Παραδείγματα μετασχηματισμένων ελληνικών λέξεων: αλαλλάζω- λάλλαμ, Διονύσης-Νύσης, οδεύω- όνταμ, εις πολλά έτη-σπολάτι-σπολαίτι-σπουλάτι, δέκα-ντέσετ, δέμα-ντέμα, διάκος-ντιάκ, διδάσκαλος-ντάσκαλ, δούλη-ντούλα, δρόμος-ντρούμ, δύναμη-ντύνα, ελπίζω-ολπίσαμ, θεμέλιο-τέμελ  και άλλες εκατοντάδες.
Βέβαια, είναι γνωστές οι προσπάθειες της βουλγαρικής Εξαρχίας να εκβουλγαρίσει με τη βία ή ανταλλάγματα τον ελληνικό πληθυσμό καθώς η Οθωμανική διοίκηση ήταν φανερά πιο σκληρή απέναντι στον ελληνικό πληθυσμό.
Οι δίγλωσσοι Έλληνες στους αγώνες  για την απελευθέρωση έδειχναν την καταγωγή τους. Στα 1903 έστειλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στη Γαλλική κυβέρνηση από το Μοναστήρι (Μπίτολα), γράφοντας: «…λαλούμεν ελληνιστί, βλαχιστί, αλβανιστί, βουλγαριστί. Αλλά ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν να αμφισβητεί προς ημάς τούτο».
Δυστυχώς, υπήρξαν από τον  προηγούμενο αιώνα και υπάρχουν συνέλληνες και καθεστώτα που χαρακτήρισαν και άλλους δίγλωσσους  Έλληνες (Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες, Βλάχους, Πόντιους και Ελληνοπόντιους των τελευταίων δεκαετιών, Πομάκους της Δυτικής Θράκης) ως μη καθαρόαιμους  Έλληνες στη συνείδηση. Αυτή είναι μια εθνικιστική αντίληψη, βλαπτική διαχρονικά για την Ελλάδα.

Στις 13 Οκτωβρίου 1904 ο Παύλος Μελάς τελείωσε το σύντομο αγώνα του για τη Μακεδονία, αλλά αυτή η θυσία άναψε τη φλόγα του ξεσηκωμού. Καπετάνιοι- οπλαρχηγοί της Οθωμανο-κρατούμενης  Μακεδονίας υπήρξαν πολλοί (ελληνόφωνοι και δίγλωσσοι) πριν και  μετά τον Παύλο Μελά. Να μερικοί: Καπετάν Άγρας (Σαράντος Ανδρέου Αγαπηνός), Καπετάν Αετός (Αντώνιος Μίγγος), Καπετάν Κώττας, Καπετάν Βαγγέλης (Γεωργίου), Καπετάν Στέφος (Στέφανος Γρηγορίου), Καπετάν Νικοτσάρας ( Παντελής Γρεκός), Καπετάν Λάκης Νταηλάκης, Καπετάν Δημήτριος Γκορτζής, Καπετάν Γρίβας-Άφοβος, Καπετάν Ρούβας (Γεώργιος Κατεχάκης), Καπετάν Ζέρβας ( Δούκας Γαϊτατζής Δούκας), Καπετάν Μητρούσης (Δημήτρης Γκογκολάκης), Χατζηπανταζής (από Σκοτούσα) και μετά η σύζυγός του Καπετάνισσα Σοφία, Στέργιος Βλάχβεης (από Ηράκλεια Σερρών), Καπετάν Ανδρούτσος ( Παπαπασχάλης από το Λειβαδοχώρι) οι οπλαρχηγοί Δημήτριος Νταλίπης, Παύλος Κύρου, Σίμος Ιωαννίδης, Νικόλαος Πύρζας, Αλέξανδρος Καραλίβανος, Στέργιος Μπινόπουλος, Μιχαήλ Σιωνίδης, Ιωάννης Τσίτος, Παύλος Ρακοβίτης, Γεώργιος Δικώνυμος (Μακρής), Γεώργιος Βολάνης, Ιωάννης Καραβίτης… Ατελείωτος ο αριθμός, κατά περιοχή, οπλιτών, πρακτόρων και απλού λαού που βοηθούσαν με πολλούς τρόπους.

Ο θάνατός του Παύλου Μελά συγκλόνισε  και την ελεύθερη Ελλάδα. Ο Κωστής Παλαμάς (Πολιτεία και Μοναξιά) έγραψε:

           Σε κλαίει ο λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι
           στον τόπο, που σε πλάγιασε το βόλι, ώ παλληκάρι.

Και, με εξοργισμένο τόνο όπως ήταν φυσικό, ο κουνιάδος του Ίων Δραγούμης (που μύησε, καθοδήγησε τον Μελά, όπως και πολλούς άλλους εκείνη την εποχή) ξέσπασε: «…οι Έλληνες ξύπνησαν… είναι τυφλοί…οι περισσότεροι γεννήθηκαν για να είναι μικροί…σπίθες κοντές είναι οι στιγμές που ξυπνούν και νοιώθουν τη μετριότητα που βαραίνει επάνω τους…τέτοια σπίθα τους άναψε ο Μελάς» (Ιων Δραγούμης, Μαρτύρων και ηρώων αίμα).
Το σίγουρο είναι πώς μετά από πεντακόσια χρόνια οθωμανικής κατοχής η Μακεδονία είναι ελεύθερη. Και, όπως λέει ο στίχος του τραγουδιού της Μακεδονίας : «…Παύλος Μελάς κι αν πέθανε τα παλληκάρια ζούνε…».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
*Άς σημειωθεί ότι το ψευδώνυμό του στη Μακεδονία (Μίκης Ζέζας) προέρχονταν από τα χαϊδευτικά ονόματα των παιδιών του : Μιχάλης-Μίκης, Ζωή-Ζέζα).

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Αυγούστου







43 Π. Χ.: Ο Οκταβιανός, μετέπειτα γνωστότερος με τον τίτλο Αύγουστος, υποχρεώνει την Γερουσία της Ρώμης να τον εκλέξει ύπατο.

14: Πεθαίνει ο γιος του Καίσαρα, νικητής στη ναυμαχία του Ακτίου, Οκταβιανός Αύγουστος, 48 ετών, πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης (31 π.Χ.- 14 μ.Χ.).

232: Γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος Πρόμπος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας (276-82).

1186: Ποδοπατείται μέχρι θανάτου από άλογο, κατά την πτώση του στη διάρκεια τουρνουά ιππασίας, ο Γοδεφρείδος Β΄, 27, δούκας της Βρετάννης (1181-86), από την οικογένεια Πλανταγενετών.

1561: Η βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ επιστρέφει στη Σκωτία από το Παρίσι.

1692: Στο Σάλεμ, πέντε γυναίκες και ένας ιερέας εκτελούνται με την κατηγορία της εξάσκησης μαγείας.

1772: Εκδηλώνεται πραξικόπημα στη Σουηδία από τον Βασιλιά Γουσταύο Γ΄, ο οποίος καταλαμβάνει την εξουσία και υιοθετεί νέο Σύνταγμα.

1787: Ανακαλύπτεται από το Χέρσελ ο Εγκέλαδος, δορυφόρος του Κρόνου.

1813: Ο Γερβάσιο Αντόνιο ντε Ποσάδας γίνεται μέλος της Δεύτερης Τριανδρίας της Αργεντινής.

1821: Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Λουδοβίκου ΙΗ΄ της Γαλλίας, αποτυγχάνει.

1821: Νίκη Κρητών κατά Τούρκων στο Θέρισο. Την ίδια ημέρα οι Έλληνες επαναστάτες εκτελούν 3.000 Τούρκους στο Ναυαρίνο, στην λεγόμενη Σφαγή του Ναυαρίνου, όπως αναφέρεται στην αγγλική βιβλιογραφία (διασώζονται μόνο 160 άτομα που κατάφεραν να δραπετεύσουν).

1826: Οι Νικηταράς, Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης νικούν τον Ιμπραήμ στον Βασαρά Λακωνίας. Γράμμα του Γ. Καραϊσκάκη προς την κυβέρνηση- "Απέθανεν η σύζυγός μου εις το νησί Κάλαμος και ήθελον να υπάγω να οικονομήσω τα παιδιά μου, αλλά δεν αφήνω την πατρίδα".

1839: Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτογραφική μέθοδος του Λουί-Ζακ Νταγκέρ, γνωστή ως νταγκεροτυπία.

1849: Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.

1856: Ο Γκέιλ Μπόρντεν πατεντάρει το συμπυκνωμένο γάλα στις ΗΠΑ.

1858: Με Διάταγμα αναβιώνουν οι «Ολύμπιοι» (Ολυμπιακοί) Αγώνες.

1871: Γεννιέται ο Όρβιλ Ράιτ, ένας από τους δύο αδελφούς Ράιτ πρωτοπόρους της αεροπλοΐας. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 τα δύο αδέλφια επιχειρούν την ιστορική αυτή πτήση στο Κίτυ Χωκ στη Βόρεια Καρολίνα με διπλάνο που είχε κινητήρα 12 ίππων. [θαν. 30/1/1948].

1883: Γεννιέται η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ.

1887: Ο Μεντελέγιεφ παρατηρεί έκλειψη στη Ρωσία, πετώντας με αερόστατο.

1888: Διεξάγεται στο Σπα του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο. Νικήτρια αναδεικνύεται η 18χρονη Μις Δυτικές Ινδίες.

1900: Αρχίζει ο πρώτος και μοναδικός αγώνας κρίκετ σε Ολυμπιάδα, στο Παρίσι.

1900: Αιμοβόρες είναι οι τουρκικές διαθέσεις έναντι των Αρμενίων.

1909: Η κυβέρνηση αποδέχεται έναν από τους πιο βασικούς όρους των επαναστατών και συμφωνεί στην απομάκρυνση των πριγκίπων από τον ελληνικό στρατό.

1909: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στην αγωνιστική πίστα της Ινδιανάπολης.

1910: Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη βεβαιώνουν ότι, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους ετοιμασίες στα ελληνικά σύνορα.

1911: Στη Μεγάλη Βρετανία, το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών ανακοινώνει ότι λύνει την απεργία επειδή μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιήθηκε.

1912: Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται γύρω από το Αφιόν Καραχισάρ, καθώς και στο βόρειο τμήμα του Δορυλαίου.

1915: Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στους Παξούς.

1916: Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν το Σιδηρόκαστρο.

1919: Το Αφγανιστάν γίνεται ανεξάρτητο από τη Βρετανία (εθνική εορτή).

1919: Γεννιέται ο Μάλκολμ Φορμπς, εκδότης του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού Forbes.

1921: Λήγει η μάχη του Αρντίζ Νταγ μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Σύνταγμα Πεζικού. Οι Τούρκοι αναδιπλώνονται με σοβαρές απώλειες και ένα τουρκικό τάγμα συλλαμβάνεται αιχμάλωτο.

1922: Παραδίδεται κοντά στο χωριό Ουγιουλούκ η φάλαγγα του Υποστράτηγου Δημήτρη Δημαρά και του Συνταγματάρχη Περικλή Καλλιδόπουλου (οι Τούρκοι σκοτώνουν το διαπραγματευτή Σταματάκη, που κρατούσε λευκή σημαία). Ο Κεμάλ διατάζει ότι πρώτος στόχος είναι η Μεσόγειος. Στη Σμύρνη αρχίζει η συσκευασία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχείων.

1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1924: Γεννιέται ο Γουίλαρντ Μπόιλ, Αμερικανο-Καναδός Νομπελίστας (2009) φυσικός, που τιμήθηκε με Νόμπελ για την εφεύρεση ενός κυκλώματος ημιαγωγών απεικόνισης - του αισθητήρα CCD.

1928: Θρίαμβος των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου στις εκλογές στην Ελλάδα (178 έδρες οι Φιλελεύθεροι και 223 από τις 250 έδρες οι βενιζελικοί στη Βουλή).

1931: Κλεισμένος σε μια σφαίρα, ο Ογκίστ Πικάρ υψώνεται με αερόστατο στα 16.200μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

1931: Αποκαθιστάται η οικονομία της Γερμανίας, με την υπογραφή της συμφωνίας περί παγώματος των γερμανικών οφειλών προς τράπεζες του εξωτερικού.

1933: Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι συναντάται με τον Αυστριακό καγκελάριο Ντόλφους.

1934: Ο Χίτλερ γίνεται Φίρερ, συγκεντρώνοντας τα αξιώματα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Γερμανοί καλούνται σε δημοψήφισμα και ανακηρύσσουν Πρόεδρο τον Αδόλφο Χίτλερ.

1936: Εκτελείτε από τους φασίστες του Φράνκο, ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εγκατέλειψε την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από την δασκάλα μουσικής μητέρα του. Από το 1910 έως το 1934 ζούσε κυρίως στην Μαδρίτη όπου και οργάνωνε θεατρικές παραστάσεις και εργαζόταν πάνω στην ποίησή του, ενώ παράλληλα παίρνει μαθήματα κιθάρας και πιάνου με δάσκαλο τον Μανουέλ ντε Φάλλια. Το 1918 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη και μένει στη Φοιτητική Εστία, όπου εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου, 'όπως "Το Σπίτι Της Μπερνάρντα Άλμπα", "Ματωμένος Γάμος", Γέρμα", "Θρήνος Για Τον Ιγκνάθιο Σάντσεθ Μεχίας" κ.α. Το 1924, ξεκίνησε να γράφει το "Ρομανθέρο Χιτάνο", έργο που ολοκλήρωσε τελικά το 1927. Τον Ιούλιο του 1936 ξεσπά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τους φασίστες του Φράνκο. Ένας από τους λόγους που εκτελέστηκε ήταν γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ. [γεν. 5/6/1898].

1939: Το Ράιχ στέλνει 14 υποβρύχια στο Βόρειο Ατλαντικό και συγκεντρώνει σλοβακικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα.

1940: Αυθόρμητοι λαϊκοί έρανοι για την αναπλήρωση της "Έλλης" ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα.

1942: Στα νότια σύνορα της ΕΣΣΔ, τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν την κορυφή Ελμπούρζ, ύψους 5.630 μ., για να ανεβάσουν τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

1942: Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1945: Στο Βιετνάμ, οι Βιέτ Μινχ, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.

1945: Γεννιέται ο Ίαν Γκίλαν, Βρετανός κιθαρίστας και τραγουδιστής της χέβι μέταλ, πρώην μέλος του συγκροτήματος των «Ντιπ Περπλ», που συνεργάστηκε με το Μιχάλη Ρακιντζή.

1946: Γεννιέται ο Αμερικανός Πρόεδρος (1993-2001) Μπιλ Κλίντον.

1947: Πετυχαίνεται η σύνθεση της βιταμίνης Α από τους Τζ. Άρενς και Ντ. Βαν Βίλατζες.

1949: Γεννιέται ο Νικόλας Άσιμος, Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης («Venceremos»).

1950: Ο Μάριος Πλωρίτης παντρεύεται την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη (χώρισαν 3 χρόνια μετά).

1952: Αμερικανική επέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, με αίτημα για εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, από τον Αμερικανό πρεσβευτή Πιουριφόι, σε δηλώσεις του στον Τύπο.

1952: Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο 33χρονος ξανθός μέσος της ΑΕΚ αποχωρεί από την ενεργό δράση, αλλά θα παραμείνει στην ομάδα. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 10 φορές και σκόραρε ένα γκολ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική στην πρώτη εκτός έδρας νίκη της με την Παλαιστίνη (3-1 στο Τελ Αβίβ) στις 21/1/1938.

1953: Παραιτείται ο Αρχηγός του Ελληνικού Στόλου, ναύαρχος Ιωάννης Τούμπας.

1953: Στο Ιράν, ο στρατός ανατρέπει τον Πρωθυπουργό Μοσαντέκ σε αποτυχημένο πραξικόπημα (ο Ρεζά Παχλεβί διαφεύγει στο εξωτερικό). H CIA βοηθάει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν. Ο στρατηγός Ζαχεντί αναλαμβάνει την εξουσία.

1955: Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Νταϊάν, στοιχίζουν τη ζωή σε 200 άτομα.

1958: Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη. Η Γερμανία εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρισμένη. Το καθεστώς αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989).

1959: Ιδρύεται ο οργανισμός Κεντρική Συνθήκη (CENTO).

1960: Εκτοξεύονται στο Διάστημα με το δορυφόρο Σπούτνικ οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. το διαστημόπλοιο επιστρέφει στη Γη την επόμενη ημέρα με όλα τα ζώα σώα.

1960: Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάζεται από σοβιετικό δικαστήριο ο Αμερικανός πιλότος Γκάρι Πάουερς (πέταξε πάνω από την ΕΣΣΔ με κατασκοπευτικό αεροσκάφος).

1962: Ο ΟΗΕ σχεδιάζει την πραγματοποίηση συνέλευσης για τα δικαιώματα των γυναικών.

1965: Ο Εϊσάκου Σάτο γίνεται ο πρώτος Γιαπωνέζος πρωθυπουργός εν ενεργεία που επισκέπτεται την Οκινάβα.

1965: Ο Ηλίας Τσιριμώκος, ύστερα από την αποχώρηση του από την Ένωση Κέντρου, σχημάτισε φιλομοναρχική κυβέρνηση υπό την προεδρία του, η οποία όμως δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και παραιτήθηκε.

1966: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ σκοτώνει 2.520 άτομα στην ανατολική Τουρκία.

1968: Γεννιέται στη Βάρκιζα ο Νίκος Κακλαμανάκης, Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης (1ος το 1996, 3ος το 2004, 6ος στο Σίδνεϊ το 2000, παγκόσμιος πρωταθλητής 1996, 2000, 2001) ιστιοπλόος στην κατηγορία Μιστράλ (ιστιοσανίδα), στην Αθήνα, που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

1973: Ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος έπειτα από το «δημοψήφισμα» της 29/7/1973, το οποίο κατάργησε τη μοναρχία. Επίσης, χορηγείται αμνηστία και με νόμο αμνηστεύονται τα αδικήματα που διέπραξαν με τους βασανισμούς ανακριτικά όργανα του καθεστώτος.

1975: Το γκράφιτι “O George Davis είναι αθώος” συνοδεύει τους βανδαλισμούς στο γήπεδο κρίκετ του Headingley το οποίο σκάφτηκε από οπαδούς του George Davis που ήταν στην φυλακή για ένοπλη ληστεία. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας κρίκετ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας ματαιώνεται αλλά τον Μάιο του 1976 ο Davis θα ελευθερωθεί λόγω αμφοβολιών και το σλόγκαν θα χρησιμοποιηθεί ως τίτλος για ένα τραγούδι στο live άλμπουμ των “Sham 69’s” το 1978 και οι Duran Duran θα τραγουδήσουν το 1981 το “George Davis is coming out”.

1975: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τζιμ Λόντος (Χρήστος Θεοφίλου), 79 ετών, Ελληνο-αμερικανός επαγγελματίας παλαιστής, παγκόσμιος πρωταθλητής της ελευθέρας πάλης το 1930, γνωστός και ως ο «Χρυσός Έλληνας».

1976: Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

1977: Σεισμός 7,7 με 8,9 Ρίχτερ (ο ισχυρότερος μέχρι σήμερα) σκοτώνει 200 άτομα στην Ινδονησία.

1977: Πεθαίνει ο Γκράουτσο Μαρξ, 86 ετών (αφοί Μαρξ), Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, βραβευμένος με Τιμητικό Όσκαρ (1973).

1978: Από πυρκαγιά (εμπρησμό) σε κινηματοθέατρο στο Ιράν, χάνουν τη ζωή τους 422 άνθρωποι.

1979: Η Καμπότζη κατηγορεί τον ηγέτη των Κόκκινων Χμερ, Πολ Ποτ, για γενοκτονία.

1980: Αεροσκάφος «Τριστάρ» της Σαουδικής Αραβίας τυλίγεται στις φλόγες, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση στο Ριάντ, με 301 νεκρούς.

1980: Πεθαίνει ο πατέρας της Άννας Φρανκ Ότο Φρανκ, 91 ετών.

1981: Ο Αμερικανός Ρινάλντο Νεέμια σπάει στη Ζυρίχη το φράγμα των 13 δευτερολέπτων στα 110μ εμπόδια με 12.93.

1981: Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίπτουν δυο λιβυκά, όταν τα τελευταία ανοίγουν πυρ πάνω από το βόρειο τμήμα του Κόλπου της Σύρτης.

1981: Ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόου σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο μίλι με 3.48.53.

1981: Πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, σύζυγος της Αλέκας Κατσέλη, Πέλος Κατσέλης, 74 ετών.

1985: Πεθαίνει ο Έλληνας αγωνιστής κατά της χούντας Σάκης Καράγιωργας, 55 ετών.

1986: Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τεχεράνη του Ιράν, σκοτώνονται 20 άνθρωποι.

1986: Η Ανατολικογερμανίδα κολυμβήτρια Κριστίν Ότο σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο (54.73).

1987: Ο Μάικλ Ράιαν σκοτώνει με πολυβόλο16 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί στο Χάγκερφορντ της Αγγλίας.

1988: Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.

1988: Μετονομασία του Υπουργείου Β. Ελλάδας σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

1989: Ο Πολωνός Πρόεδρος, Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας τον Ταντέους Μαζοβιέσκι, που γίνεται ο πρώτος μη κομμουνιστής πολιτικός μετά από 42 χρόνια.

1991: Εκδηλώνεται πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές κατά του Γκορμπατσόφ στη Μόσχα (ανατρέπεται αλλά μετά αποτυγχάνει το πραξικόπημα).

1992: Στην Αλβανία, αρχίζει η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ Χότζα.

1992: Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι πετρελαιοκηλίδες και οι φλεγόμενες επί βδομάδες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, προκαλούν μικρότερη οικολογική καταστροφή από την αναμενόμενη.

1992: Με δημοψήφισμα εγκρίνεται νέο Σύνταγμα στη Μαδαγασκάρη.

1992: Ο κυπελλούχος Ολυμπιακός κερδίζει την πρωταθλήτρια ΑΕΚ με 3-1 στον τελικό του Super Cup. Ο τίτλος αυτός θα είναι ο τελευταίος του Ολυμπιακού μέχρι την περίοδο 1996-97 όταν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

1992: Ο Κενυάτης Μόζες Κιπτανούι σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000μ στιπλ (8.02.08).

1993: Παντρεύονται οι ηθοποιοί Κιμ Μπάσιντζερ και Άλεκ Μπάλντουιν.

1993: Ο Άντονι Κουίν γίνεται πατέρας σε ηλικία 78 χρόνων.

1993: Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην Στουτγκάρδη.

1994: Ο σμήναρχος ε.α. Θωμάς Βρακάς πετάει επί 2 ώρες με ψεκαστικό αεροπλάνο πάνω από την Αλβανία και πετάει προκηρύξεις εναντίον του καθεστώτος Μπερίσα (συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στον Αυλώνα).

1994: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μητροπολίτη Λάρισας, Ιγνατίου, από οπαδούς του έκπτωτου Θεολόγου στη Ραψάνη.

1994: Στην Αλγερία, 159 είναι οι νεκροί, 290 οι τραυματίες και 10.000 οι άστεγοι, από το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την πόλη Μασκάρα.

1994: Στην Τουρκία, η Ένωση Γιατρών επιβεβαιώνει άνω των 500 κρουσμάτων χολέρας, διαψεύδοντας τις υγειονομικές αρχές που κάνουν λόγο για οξείες εντερικές διαταραχές.

1994: Πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη ο Αμερικανός επιστήμονας Λάινους Πόλινγκ, 93 ετών, Νομπελίστας (Χημείας 1954 και Ειρήνης 1962), μοναδικός κάτοχος 2 βραβείων Νόμπελ.

1995: Πλημμύρες στο νοτιοδυτικό Μαρόκο σκοτώνουν 136 άτομα.

1995: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Πϊτερ Μακνέιλι σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.

1996: Στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση ευρείας κλίμακας.

1997: Η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή.

1998: Κατάκτηση χρυσού μεταλλίου από την Ο. Βασδέκη στο άλμα εις τριπλούν και χάλκινου μεταλλίου από την Κ. Θάνου και τον Χ. Παπαδιά στο δρόμο των 100μ., κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στη Βουδαπέστη.

1999: Νέοι σεισμοί 4,8 και 5 Ρίχτερ αναστατώνουν την Τουρκία. ΗΠΑ και ΔΝΤ ανακοινώνουν τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους.

1999: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ιράν προκαλεί την κατάρρευση οροφής στη διάρκεια γαμήλιου γλεντιού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 και να τραυματιστούν άλλα 25 άτομα.

1999: Εκλέγεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Βρεσθένης Δημήτριος (νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο Σπυρίδων).

1999: Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν το γονίδιο της μονογαμίας σε αρουραίους.

1999: Ανοίγει στο Παρίσι, έπειτα από 10 χρόνια, το μεγαλύτερο αυτόματο μετρό στον κόσμο.

1999: Το Σουδάν προσχωρεί στη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

1999: Η Τόνγκα ανακοινώνει σχέδια για αλλαγή της ώρας στο νησί (GMT+14) από Νοέμβριο ως Φεβρουάριο, με σκοπό να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υποδεχτεί τη νέα χιλιετία.

1999: Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2000: Ορκίζεται για νέα προεδρική θητεία στη Βενεζουέλα ο Ούγκο Τσάβες.

2000: Ρωσικό αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνεται στη Βαγδάτη.

2001: Αναγκαστική προσθαλάσσωση πραγματοποιεί μικρό αεροσκάφος με 4 επιβαίνοντες, στην παραλία του Αγίου Κοσμά στην Αττική, σε απόσταση μόλις 100 μ. από την ακτή (διασώζονται όλοι οι επιβαίνοντες-τραυματίζονται μόνο-ο κινητήρας του αεροσκάφους είχε υποστεί βλάβη).

2001: Από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας εξαιτίας διαρροής μεθανίου σκοτώνονται 36 άτομα (14 ακόμα άτομα αγνοούνται).

2001: Στη Σομαλία, επανέρχονται (για πρώτη φορά από το 1997) οι πινακίδες κυκλοφορίας και οι άδειες οδήγησης στη χώρα.

2001: Ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη το 10ήμερο 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης, Εφήβων και Νεανίδων, με την Εθνική Ελλάδας να κατακτά την 1η θέση, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 8-7.

2001: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Νεανίδων στο Μαρτινί της Ελβετίας , αργυρό μετάλλιο στα 54κ. κατακτά η Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου με ήττα 5-2 στα σημεία από τη Γαλλίδα Βανέσα Γκαμπριέλ.

2001: Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002: Από κατάρριψη μεταγωγικού ρωσικού ελικοπτέρου ΜΙ-26 από αντάρτες στην Τσετσενία σκοτώνονται 118 στρατιώτες (η κυβέρνηση κάνει λόγο για μηχανικό πρόβλημα).

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το ''στοιχειωμένο'' ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400μ (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.

2002: Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Ασία, με 1.800 νεκρούς από την κακοκαιρία, ενώ συνολικά 25 εκατομμύρια άτομα στη Νότια Ασία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

2003: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ με ανατίναξη λεωφορείου γεμάτου με εκρηκτικά. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζιχάντ» και αργότερα η «Χαμάς». Το Ισραήλ ανέβαλε τις συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία καταδίκασε την επίθεση.

2003: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη. Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι (ανάμεσά τους και ο Βραζιλιάνος Σέρχιο Βιέιρα ντε Μέλο, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Άγνωστοι είναι οι δράστες της επίθεσης, η οποία φέρει τα σημάδια της «Αλ Κάιντα». Από την έκρηξη κατέρρευσε τμήμα του κτιρίου, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να παγιδευτούν (μεταξύ αυτών και ο ντε Μέλο, ο οποίος πέθανε λίγες ώρες μετά από αιμορραγία). Στη Βραζιλία, ο Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, για το θάνατο του δημοφιλούς διπλωμάτη. Τη σύλληψη στη Μοσούλη του Τάχια Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπροέδρου του Σαντάμ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

2003: Tο θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 37 προκαλεί σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στην είσοδο της πόλης Mίνια, 230 χιλιόμετρα νότια του Kαΐρου στην Aίγυπτο.

2003: O Iσπανός Γιάγκο Λαμέλα σημειώνει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο μήκος, με 8.53 μ., σε αγώνα που διεξήχθη στην Kαστεγιόν της Iσπανίας.

2004: Παραίτηση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Πίτερ Μέντγκεσι.

2004: Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατακτούν οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στην ιστιοπλοΐα.

2005: Το Μέτωπο Polisario για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας απελευθερώνει τους τελευταίους του 404 μαροκινούς αιχμαλώτους πολέμου, σε μία προσπάθεια τερματισμού της ένοπλης σύρραξης με το Μαρόκο.

2005: Αρχίζει η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

2005: Ο Μαροκινός Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ, ύποπτος για διασύνδεση με τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, από το Εφετείο του Αμβούργου. Ο 31χρονος φοιτητής ηλεκτρονικής τον Φεβρουάριο του 2003 έγινε ο πρώτος ύποπτος που καταδικάστηκε για διασύνδεση με τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

2005: Η πιο σοβαρή απόπειρα επίθεσης εις βάρος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μετά την επίθεση κατά του USS Cole εκδηλώνεται στο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα. Τρεις ρουκέτες κατά αντιτορπιλικών δεν βρήκαν το στόχο τους και η μία έπληξε την κοντινή ισραηλινή πόλη Εϊλάτ. Πυρήνας της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη. Στόχος των επιθέσεων με ρουκέτες τύπου Κατιούσα ήταν δύο αγκυροβολημένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Ashland και USS Kearsarge, τα οποία εν συνεχεία απέπλευσαν από το λιμάνι της Άκαμπα. Οι ιορδανικές Αρχές αναζητούν έναν Σύρο και δύο Ιρακινούς, η οποία είχαν νοικιάσει την αποθήκη από όπου εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

2005: Το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο τόξο της κατηγορίας κορασίδων κατέκτησε η Ελένη Ιωάννου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων-εφήβων-νεανίδων, στο Σίκελμποργκ της Δανίας. Η 15χρονη αθλήτρια επικράτησε στον τελικό της Ρωσίδας Μοζαϊκίνα με 115-107, ύστερα από μια καταπληκτική εμφάνιση. Στον ημιτελικό η πρωταθλήτρια του Σκοπευτικού Ομίλου Ελευσίνας νίκησε τη Βελγίδα Ντεσού με 115-106.

2006: Οι Γιώργος Βασιλάς και Βαγγέλης Μιτάκης, κατακτούν χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων 470 που ολοκληρώνεται στην πόλη Ταβίρα, με 64 βαθμούς ποινής.

2006: Αρχίζει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της μεγάλης κατηγορίας, για πρώτη φορά ως «Σούπερ Λίγκα» (πρώην Α΄ Εθνική). Οι 16 ομάδες που συμμετέχουν είναι: Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟ, Ηρακλής, Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Λάρισα, Απόλλων Καλαμαριάς, Αιγάλεω, Πανιώνιος, Ιωνικός, ΟΦΗ, Εργοτέλης, Κέρκυρα και Άρης. Η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώνεται στις 20/8/2006.

2006: Πεθαίνει ο Έλληνας δεξιοτέχνης μουσικός της τούμπας (πνευστά) Γιάννης Ζουγανέλης, 68 ετών.

2007: Από τροπική καταιγίδα στην Κίνα, εξαιτίας του τυφώνα Σεπάν, χάνουν τη ζωή τους 9 άτομα στην επαρχία Ζεγιάνγκ.

2007: Προς την Τζαμάικα κατευθύνεται ο τυφώνας Ντιν, ο οποίος ήδη ευθύνεται για 6 θανάτους στη Μαρτινίκα , στην Αγία Λουκία και στην Ντομίνικα.

2007: Στην Ταϊλάνδη , διεξάγεται δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στη χώρα. Με καταμετρημένο το 87% των ψηφοδελτίων, το «Ναι» στο Σύνταγμα έλαβε 58,34% των ψήφων έναντι του 41,66% για το «Όχι». Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, που ανήλθε σε 55%, κρίνεται ως χαμηλό για την χώρα των 45 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

2008: Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώνονται και γύρω στους 40 τραυματίζονται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Αλγερία.

2009: Η Ελβετία προχωρά σε επέκταση των συνόρων της έως και 150 μέτρα μέσα στο έδαφος της Ιταλίας, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι παγετώνες που οριοθετούν τη χώρα ψηλά στις Άλπεις. Οι αλλαγές που ενέκρινε το ελβετικό Κοινοβούλιο αποφασίστηκαν όταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τοπογράφησης διαπίστωσε ότι ο υδροκρίτης που καθορίζει τα σύνορα από το 1942, κοντά στην κορυφή Μάτερχορν, είχε μετακινηθεί μαζί με το όριο των παγετώνων.

2009: Στο Ιράκ, 101 άτομα σκοτώνονται και 565 τραυματίζονται σε εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη.

2009: Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια ημέρα ανθρωπισμού αναφέρεται ότι το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων δυσχεραίνει όλο και περισσότερο. Τον περασμένο χρόνο 260 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής έπεσαν θύματα απαγωγής ή επιθέσεων.

2009: Στον πρώτο του αγώνα για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ στο ΟΑΚΑ η Ατλέτικο Μαδρίτης νικά με 3-2 τον Παναθηναϊκό. Στη Μαδρίτη (25/8) το νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

2010: Τερματίζεται η επιχείρηση Ελευθερία στο Ιράκ με την αποχώρηση των στρατευμάτων της τελευταίας αμερικανικής ταξιαρχίας, οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Κουβέιτ.

«Αν όντως η φήμη έρχεται μόνο μετά θάνατον, δεν βιάζομαι να την αποκτήσω.»
Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης (40–104 μ.Χ.)
Ρωμαίος ποιητής επιγραμμάτων
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Η παροιμία της μέρας
Αν δεν λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι.












Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω


Στα 4,2 Ρίχτερ η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου



Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:10 ανάμεσα στην Κω και τις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/8/2017

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-08-2017 
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ. 
ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 6 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΡΕΙΝΑ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΜΕΧΡΙ 5 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 36 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 36 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. 
ANΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 30 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 32 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. 

ΑΤΤΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ. 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. 

Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Ζωή Κουρούκλη.






 










Μία από τις πιο αγαπημένες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, η Ζωή Λάσκαρη έφυγε από τη ζωή, σήμερα 18 Αυγούστου 2017. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Οι οικείοι της ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, όταν όμως έφτασε ήταν ήδη αργά.
Η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη όμοιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1940 σύμφωνα με την εφημερίδα Aπογευματινή, διοργανώτρια των καλλιστείων του 1959 ή στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 σύμφωνα με την ίδια την ηθοποιό.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 θεωρείται –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.
Σταρ Ελλάς 1959

Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στην
«φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη "Σταρ Eλλάς 1959" η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον "Aμαρυλλίς" (αριθμός 12), υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον». Στις 26 Iουλίου στο Λονγκ Mπητς των Hνωμένων Πολιτειών, η Zωή Λάσκαρη διαγωνίστηκε αξιοπρεπώς για την ανάδειξη «Mις Yφήλιος 1959».
Κινηματογράφος

O τίτλος της Σταρ Ελλάς αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961.
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.
Κατήφορος, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες
Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες.
Συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.
Θέατρο

Το 1966 κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα Μιας πεντάρας νιάτα των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, Η παγίδα του Pομπέρ Τομά και το Βαθιά γαλάζια θάλασσα του Ράτιγκαν. Στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας εμφανίζεται το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη Μαριχουάνα Στοπ ενώ ακολουθούν η μεγάλη θεατρική επιτυχία Εραστές του ονείρου του Γιάννη Δαλιανίδη μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο (1972). Aκολούθως, Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο των Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη, Πώς να κερδίσετε τον άντρα σας του Σμιθ (1975), Ξυπόλητη στο Πάρκο του Νηλ Σάϊμον (1977) και Η κυρία του Μαξίμ του Ζωρζ Φεϊντό (1979). Παράλληλα συμμετείχε σε μεταφορές θεατρικών έργων για την τηλεόραση, από το αντίστοιχο τμήμα της EPT.
Ακολουθούν τα θεατρικά έργα: Φρύνη η εταίρα του Γιώργου Ρούσσου (1980), Παντρεύομαι τον άντρα μου του Νόρμαν Κράσνα (1980), Εγώ, εσύ και ο άλλος του Τζιν Κερ (1982), Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» της Ανίτα Λος (1983), Μις Πέπσι του Μπρουνό (1984) και Η Ντόρις και ο γυαλάκιας του Μπιλ Μάνχοφ (1984).
Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθετεί στην μεγάλη θεατρική επιτυχία Καινούρια Σελίδα του Νηλ Σάϊμον και το 1994 ο Ανδρέας Βουτσινάς στο Ορφέας στον Άδη του Τέννεση Ουίλιαμς, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Aκολουθούν τα έργα: Τρελοί για έρωτα του Σαμ Σέπαρντ (1995), Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Άλμπι (1996), πάλι σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, Τρεις ψηλές γυναίκες του Άλμπι (1996), Τρωάδες του Ευριπίδη (1996), Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Eυγένιου Ο’ Νηλ (1997), Η συνάντηση του Νάντας (2000), Σκηνές Γάμου του Άλμπι (2000), σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ευαίσθητη Ισορροπία του Άλμπι (2003), Διαμάντια και μπλουζ της Λούλας Αναγνωστάκη (2006), Άλμα Μάλερ του Ρον Χάρτ (2009), Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν (2011) και Ωραία Xρόνια του Xάρολντ Πίντερ (2013).
Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη.
Προσωπική Zωή

Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί –κυρίως αυτή με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Είναι παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζοαπό το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία - Ελένη (πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου). Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε άλλη μία κόρη, τη Μάρθα (που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο).
Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.














«Οι περισσότεροι άνδρες με αντιμετώπιζαν σαν τη Ρίτα Χέιγουορθ: Κοιμόντουσαν με τη Λάσκαρη και ξυπνούσαν με τη Ζωή» έχει εξομολογηθεί η ίδια.
zwi-laskari-oi-antres-pou-simadepsan-ti-zwi-tis-megalis-ithopoiou
Η Ζωή Λάσκαρη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών,υπήρξε μία από τις ομορφότερες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία περιτριγυριζόταν από πολλούς όμορφους και πετυχημένους άντρες τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή.

Έχασε τον μπαμπά της όταν ήταν βρέφος και για αυτό αναζητούσε στο πρόσωπο των συντρόφων της την πατρική φιγούρα που της έλειπε, όπως έχει εξομολογηθεί η ίδια.


Εν μέρει τον πατέρα της αντικατέστησε ο σπουδαίος Φίνος που την έβγαλε επίσημα στον κινηματογράφο και την είχε σαν κόρη του. 


"Όλα άρχισαν από τον 'Κατήφορο' το 1961. Ήταν επιλογή και απόφαση του Φίνου. Αποκλειστικά και μόνο. Ο Δαλιανίδης ήθελε την Αλίκη. Ο Φίνος με επέβαλε. Δεν θα γινόμουν ηθοποιός αν δεν υπήρχε ο Φίνος. Και κάτι άλλο. Το επώνυμο Λάσκαρη το δανείστηκε ο Φίνος από κάποιον Ιταλό, δεν θυμάμαι ποιον. Αυτός με... βάφτισε Λάσκαρη επειδή το όνομα ήταν εύηχο σε σχέση με το Κουρούκλη".


Ακολούθησε η δόξα, η φήμη, τα χρήματα και οι μεγάλοι έρωτες.
«Εγώ είχα το ελάττωμα να ερωτεύομαι. Έτσι, στα νιάτα μου δεν έβλεπα ποτέ τι συνέβαινε γύρω μου, αν κάποιοι ήταν ερωτευμένοι μαζί μου, αλλά μόνον ότι συνέβαινε στο σπίτι μου. Και στο σπίτι μου δεν έπεφτε ξερός ο άνδρας που είχα δίπλα μου, αλλά έπεφτα εγώ ξερή. Ένιωσα έντονους έρωτες και είμαι ευτυχής για αυτό. Άλλωστε, ο ανέραστος άνθρωπος είναι σακάτης» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.

Ο έρωτας με τον Τόλη Βοσκόπουλο

Μιλώντας για τον Τόλη Βοσκόπουλο, που τραγούδησε αποκλειστικά για εκείνη το "Ξανθή αγαπημένη Παναγιά", έχει πει: «Ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου ο Τόλης. Ήταν μία πολύ έντονη σχέση, βέβαια, με όλα όσα προανέφερα».





Ο γάμος με τον Κουτρουμάνο και το πρώτο της παιδί

Ο έρωτας χτύπησε πολλές φορές την πόρτα της. Ξενύχτησαν πολλοί στα σκαλοπάτια της. Η Ζωή Λάσκαρη όμως έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο με το οποίο απέκτησε την κόρη της Μάρθα.

Πέτρος Κουτουμάνος - Ζωή Λάσκαρη
Πέτρος Κουτουμάνος - Ζωή Λάσκαρη

Το 1976 γνώρισε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και έγινε ο δεύτερος σύζυγός της με τον οποίο απέκτησε την δεύτερη κόρη της Μαρία-Ελένη.
Ο δεύτερος γάμος της, με τον ποινικολόγο Λυκουρέζο, κράτησε μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.


Η γνωριμία τους, εντελώς τυχαία. Πήγε ως πελάτισσα στο δικηγορικό του γραφείο, κι αυτό ήταν η αρχή.

Ζωή Λάσκαρη - Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Ζωή Λάσκαρη - Αλέξανδρος Λυκουρέζος

 Όσο για το μυστικό της επιτυχίας; «Η αγάπη είναι το μυστικό. Η συντροφικότητα. Το νοιάξιμο. Αυτό ήθελα πάντα. Και να συνειδητοποιούν πως είμαι η Ζωή, είτε στο σπίτι μου, είτε στο πλατό, είτε στις δημόσιες εμφανίσεις μου. Δεν μπορώ να είμαι πολλές Ζωές μαζί. Δεν είναι του χαρακτήρα μου.
Πριν από τον Αλέξανδρο, οι περισσότεροι άνδρες με αντιμετώπιζαν σαν τη Ρίτα Χέιγουορθ: κοιμόντουσαν με τη Λάσκαρη και ξυπνούσαν με τη Ζωή. Έχω ερωτευτεί μέχρι θανάτου. Έχω πέσει στα πατώματα, έχω φάει κλοτσιές, έχω φάει κέρατο. Γιατί ερωτεύονταν τη Λάσκαρη και όχι τη Ζωή. Ξυπνούσαν και έλεγαν "τι σταρ είναι αυτή να μαγειρεύει, να πλένει και να φροντίζει το σπίτι;". Γιατί ήθελαν να με βλέπουν όπως με είχαν στο μυαλό τους. Ενώ εγώ ήθελα να με βλέπουν όπως είμαι».