Κυριακή 5 Απριλίου 2020

το "Κατά Ιωάννη" πόνημα της 6ης Απριλίου 2020

Φίλες και φίλοι, αναγνώστες του πονήματος Καλή βδομάδα, καλημέρα και καλό μήνα! Φτάσαμε στην Δευτέρα 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2020 ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η 97η ημέρα του έτους Ανατολή ήλιου: 07:01 - Δύση ήλιου: 19:53 🌔  Σελήνη 12.7 ημερών Ανατολή Ήλιου: 07:02   Δύση Ήλιου: 19:53 Σήμερα είναι του Αγίου Ευτυχίου γιορτάζουν: ΕυτύχιοςΕυτύχηςΕυτυχίαΕυτυχούλαΕυτυχίτσαΈφη * και του χρόνου με Υγεία!
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
 Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
 Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη - αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί - έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο)
Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είναι μια ετήσια διεθνής γιορτή αφιερωμένη για ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ πονγκ.
 Καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε στις 6 Απριλίου, για να συμπίπτει με την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
 Οι απανταχού της Γης Σκωτσέζοι γιορτάζουν την Ημέρα του Τάρταν.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Διανύουμε την έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αποκαλείται κοινώς «κουφή» ή «βουβή», επειδή δεν υπάρχουν ψαλμωδίες και Χαιρετισμοί, εν αναμονή των Παθών του Χριστού.
Ορθόδοξη Εκκλησία
Ευτυχίου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Οσίας Πλατωνίδος, της εν Νισίβει ασκησάσης.
Εν Περσίδι εκατόν είκοσι μαρτύρων.
Αγίας μάρτυρος Πλατωνίδος και των συν αυτή δύο μαρτύρων.
Αγίου ιερομάρτυρος Ειρηναίου, επισκόπου Σιρμίου.
Αγίων μαρτύρων Τιμοθέου και Διογένους.
Αγίου Τερβιλλίου του πρίγκηπος.
Οσίου Γρηγορίου του Σιναίτου.
Αγίου Αφφίωνος, επισκόπου Νόβγκοροντ.
Αγίου οσιομάρτυρος Γενναδίου.
Αγίων ενδόξων πέντε νεομαρτύρων Μανουήλ, Θεοδώρου, Γεωργίου, Μιχαήλ και ετέρου Γεωργίου, των εκ Σαμοθράκης.
Καθολική Εκκλησία
Μεγάλη Δευτέρα.
Αγίου Μπρίχαν, βασιλιά της Ουαλίας.
Αγίου Πέτρου του εκ Βερώνης.
Αγίου Μαρκελίνου της Καρθαγένης.
Πάπα Ξύστου Α’ (ή Σίξτου Α’).
Πάπα Κελεστίνου Α’.
Γεγονότα στις 6 Απριλίου
·         46 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τον Κόιντο Καικίλιο Μέτελλο Σκιπίωνα και τον Μάρκο Πόρκιο Κάτωνα στη μάχη της Θάψου.
·         1320 Οι Σκωτσέζοι επαναβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Άρμπροθ.
·         1453 O Μωάμεθ Β' ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
·         1667 Η τότε αυτόνομη πόλη
·         1896 Έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
·         1909 Ο Αμερικανός εξερευνητής Ρόμπερτ Πήρυ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Βόρειο Πόλο.
·         1917 Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.
·         1941 Χαράματα της 6ης Απριλίου 1941.
Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Το σχέδιο Μαρίτα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.

Η λεγόμενη Γραμμή Μεταξά είναι ένα φιλόδοξο οχυρωματικό έργο, στα πρότυπα της Γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Μεγάλο θαυμασμό και έκπληξη είχαν προκάλεσε στους Γερμανούς επιδρομείς οι κρυφές έξοδοι, χωρίς όμοιες σε άλλη οχύρωση, το σχετικά χαμηλό κόστος και το μικρό διάστημα κατασκευής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα φατνώματα (θυρίδες) των οχυρών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων και ότι οι Βούλγαροι δεν γνώριζαν τίποτα, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα η τεχνική απόκρυψη και παραλλαγή, η άριστη ποιότητα σκυροδέματος, η έλλειψη ειδικού οπλισμού οχύρωσης και η τέλεια προσαρμογή του οπλισμού του στρατού εκστρατείας.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους Έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

·         1957 Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
·      1960 Συνεχή επεισόδια και νέες συμπλοκές στη Βουλή. Ο Γεώργιος Παπανδρέου επικρίνει δριμύτατα την "άκρα αριστερά" για πρωτοφανή συνηγορία υπέρ της Βουλγαρίας.
·        1961 Διαμαρτυρία της Αθήνας προς το Λονδίνο για την ήπια αντιμετώπιση της οποίας χαίρουν στη Μεγάλη Βρετανία οι εγκατεστημένοι εκεί Έλληνες κομμουνιστές.
·         1963 Μέτρα κατά της επιβίβασης υπεράριθμων επιβατών στα ακτοπλοϊκά σκάφη του Αιγαίου απειλεί να λάβει η κυβέρνηση, λόγω της πλήρους αποτυχίας των υφιστάμενων διατάξεων.
·         1963 Σε μία δραχμή ανά διαδρομή ορίζεται το δώρο Πάσχα των οδηγών ταξί της Αθήνας.
·        1974 Οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Μπράιτον του Ην. Βασιλείου.
·         2007 Βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω πρόσκρουσής του σε ύφαλο.
Γεννήσεις στις 6 Απριλίου
·         1483 Ραφαήλ, Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας
·         1498 Τζιοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε, Ιταλός στρατιωτικός
·         1800 Θεοβάλδος Πισκατορύ, Γάλλος πολιτικός
·         1820 Ναντάρ, Γάλλος φωτογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας
·         1826 Γκυστάβ Μορώ, Γάλλος ζωγράφος
·         1849 Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ, Βρετανός ζωγράφος
·         1886 Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
·         1888 Χανς Ρίχτερ, Γερμανός καλλιτέχνης
·         1894 Γκέρτρουντ Μπέινς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
·         1904 Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ, Γερμανός πολιτικός
·         1914 Δομνίτσα Λανίτου
·         1926 Ίαν Πέσλεϊ, Ιρλανδός πολιτικός
·         1929 Χρήστος Σαρτζετάκης, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός
·         1963 Ραφαέλ Κορρέα, πρόεδρος του Ισημερινού
·         1976 Γκέοργκ Χολμ, Ισλανδός μπασίστας (Sigur Rós)
·         1978 Ίγκορ Σιμσόφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι στις 6 Απριλίου
·         885 Άγιος Μεθόδιος
·         1199 Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας
·         1362 Ιάκωβος Α΄ του Μαρς, Γάλλος στρατιωτικός
·         1520 Ραφαήλ, Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας
·         1528 Άλμπρεχτ Ντύρερ, Γερμανός καλλιτέχνης και μαθηματικός
·         1829 Νιλς Χένρικ Άμπελ, Νορβηγός μαθηματικός
·         1833 Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος
·         1963 Όττο Στρούβε, Ρώσος αστρονόμος
·         1971 Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ρώσος συνθέτης
·         1983 Άνα Μαρία, πολιτικός από το Ελ Σαλβαδόρ
·         1992 Ισαάκ Ασίμωφ, Ρώσος συγγραφέας
·         1994 Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, πρόεδρος της Ρουάντα
·         1995 Ιωάννης Αλευράς, Έλληνας πολιτικός
·         1996 Γκριρ Γκάρσον, Αγγλίδα ηθοποιός
·         2005 Ρενιέ Γ', πρίγκιπας του Μονακό
·         2006 Στέφανος Στρατηγός, Έλληνας ηθοποιός
·         2007 Λουίτζι Κομεντσίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
·         2009 Άιβι Ματσέπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου