Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

το "Κατά Ιωάννη" της 30ης Απριλίου 2020



Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του συνονόματου πονήματος. Πάει ο Απρίλης και σίγουρα θα πιάσουμε τον Μάη στο σπίτι, δεν μάθαμε ακόμη πότε θα μεταφερθεί η (Απε)αργία της Πρωτομαγιάς! 121η ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 06:28 Δύση Ήλιου: 20:16 Ανατολή Σελήνης: 14:01 Δύση Σελήνης: 02:28


Ανακομιδή Τιμίων Λειψάνων Αγίας Αργυρής, Αγίου Δονάτου, Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου

Γιορτάζουν
Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ
Ασημάκης, Ασημίνα
Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα
Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα
Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα *.

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ


Eνημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως


Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Όπως επισημάναμε και χθες στη συνέντευξη τύπου, τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση, με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειάς μας.

Το στάδιο αυτό προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, γιατί τώρα θα κυκλοφορούμε περισσότερο και θα ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τους συμπολίτες μας.

Η κυκλοφορία του ιού μειώθηκε, αλλά και πάλι κατηγορηματικά θέλω να τονίσω και να προειδοποιήσω, ότι ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία ακόμα. Ούτε μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένα οποιοδήποτε στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού του Κράτους.

Για αυτό και η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο. Ενημερώσαμε νωρίς για το επόμενο βήμα, για να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Θέλω να υπενθυμίσω ωστόσο, ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης. Άρα, μέχρι τότε απαιτείται έντυπο και sms για κάθε αναγκαία μετακίνηση.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ότι θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών και όλων εκείνων που κάνουν τα πάντα για την αποφυγή της διασποράς του ιού και για τη θεραπεία των συνανθρώπων μας που νοσούν.

Να σημειώσω, επίσης, ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας. Δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, ούτε στο χωριό. Η μετακίνησή μας είναι δυνατή για πολύ συγκεκριμένους λόγους και μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Όπως είδατε, τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. Γιατί, όπως έχουμε πει, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού. Και αυτό πρέπει να γίνει πέρα ως πέρα αντιληπτό. Ας είναι ξεκάθαρο, ότι και κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες και, δυστυχώς, συνανθρώπους μας που θα χάνουν τη ζωή τους.

Επίσης, κάποιες περιοχές ίσως να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα αν παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις. Πιθανόν να χρειαστεί, αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε μεθοδικά, προσεκτικά, κάθε μας βήμα. Η νέα καθημερινότητα στην οποία μπαίνουμε, απαιτεί σε κάθε χώρο να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής, όπως επιβάλλεται από την κατάσταση και όπως αναλυτικά συστήνει η επιστημονική μας ομάδα. Οι άνθρωποι που και γνωρίζουν και μας συμβουλεύουν σε όλα αυτά τα στάδια της προσπάθειάς μας.

Αυστηρή, λοιπόν, τήρηση της απόστασης για λόγους δικής μας προστασίας και των γύρω μας, αντισηπτικό και πλύσιμο των χεριών, παράλληλα με τα παραπάνω χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από το επιβατικό κοινό. Επίσης, είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σε κάθε βήμα, σε κάθε αλλαγή των δεδομένων, θα υπενθυμίζουμε σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό το κάλυμμα προσώπου ή η μάσκα.

Όσον αφορά στη διαδικασία άρσης των μέτρων που παρουσιάστηκε εχθές, υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Τις επόμενες δυο ημέρες θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν τελείωσε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό. Μέχρι τότε, θα ζούμε σε μια νέα καθημερινότητα. Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς, είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας.

Για αυτό θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια τους κανόνες της νέας μας καθημερινότητας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά σε μια νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και για να μην υπάρξει οποιοδήποτε αναγκαστικό πισωγύρισμα.

Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα, λοιπόν, και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή ώστε να μένουμε ασφαλείς.

Όσον αφορά στα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρατείνεται μέχρι τις 17 Μαΐου, η αναστολή λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5 της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαΐδα.

Επίσης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις εισερχόμενες πτήσεις. Το προηγούμενο διήμερο έφτασαν στην Αθήνα 6 πτήσεις με 514 άτομα. Όλοι τους υποβληθήκαν σε τεστ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. 9 τεστ βγήκαν θετικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Οι επιβάτες που τα τεστ τους ήταν αρνητικά και επέλεξαν να ολοκληρώσουν την καραντίνα στην κατοικία τους, ελέγχονται συστηματικά ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που έγινε δυνατό χάρη στην πειθαρχία και την υπευθυνότητα όλων.

Από τη Δευτέρα ξεκινάμε να χτίζουμε την «γέφυρα ασφαλείας» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Κοινός τόπος ανάμεσα στο τμήμα της πορείας που ολοκληρώνουμε την Κυριακή και αυτό που ξεκινάμε, είναι ένας: η υπευθυνότητα.

Γιατί υπευθυνότητα και μέριμνα για το κοινό καλό απαιτεί η τήρηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και την Κυριακή. Υπευθυνότητα και μέριμνα για το καλό κοινό απαιτεί και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, που θα προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία την επόμενη ημέρα.

Τον τελευταίο καιρό αποδείξαμε ότι και αίσθημα ευθύνης διαθέτουμε και πειθαρχία. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και στη συνέχεια. Παραμένουμε υπεύθυνοι, μένουμε ασφαλείς. Σας ευχαριστώ.



Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, περισσότερα από 3.162.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 975.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 219.287 θάνατοι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000.000 περιπτώσεις της νόσου και περίπου 60.000 θάνατοι. Από 300 ως 600 θανάτους ανά ημέρα καταγράφουν 4 ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εμείς σήμερα ανακοινώνουμε στη χώρα μας 10 νέα κρούσματα του νέου ιού, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 2.576. Το 55,7% αφορά άνδρες. Το 23%, δηλαδή 589 κρούσματα, σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.268 κρούσματα, το 49,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, 12 το 29,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.

71 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 139 θανάτους συνολικά στη χώρα. 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 91,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά έως σήμερα ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Εμείς σαν επιστημονική κοινότητα και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έχουμε μιλήσει για την απόλυτη διαφάνεια σε αυτήν την κρίση. Επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ, πως λόγω της συμμετοχής μου σε απόκριση δεκάδων μειζόνων επιδημιών και συμβάντων δημόσιας υγείας στη χώρα μας τα τελευταία 15 έτη, από την εμπειρία μου τα ερωτηματικά πρέπει να απαντώνται με την κατά το δυνατόν υψηλότερη σαφήνεια. Οι σκιές να ξεδιαλύνονται.

Η εμπιστοσύνη και η προσήλωση στην αλήθεια είναι οι σημαντικότερες παράμετροι. Αλίμονο σε αυτούς που παλεύουν στην πρώτη γραμμή και δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια αβεβαιότητα με προσήλωση στην έως τώρα γνωστή αλήθεια.

Οι κρίσεις δημόσιας υγείας αφορούν όλους μας. Είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Δυστυχώς, σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα στο εξωτερικό, έγιναν αρχικά κάποιες λάθος εκτιμήσεις, πάρθηκαν καθυστερημένες αποφάσεις. Συστήματα υγείας προηγμένων χωρών έδειξαν σημαντική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Κανένα σύστημα, το τονίζω, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μαζική εισροή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, σε έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει γενική ανοσία και έχει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του νέου ιού, συμπεριλαμβανομένης της μεταδοτικότητάς του.

Εμείς γλιτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς τραυματισμούς, όχι χωρίς απώλειες. Δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε δείξει αυτή την ψύχραιμη, αλλά και εξαιρετικά δύσκολη να υιοθετηθεί, στάση.

Σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την επιστημονική αβεβαιότητα, πρέπει να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Χρειαζόμαστε σαν οδηγό μας λογικές, τις πιο λογικές αποφάσεις. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων μας. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινωνίας. Έχουμε όλοι τις ίδιες ανησυχίες, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.

Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει όλοι μας να εκδηλώνουμε ευκαίρως-ακαίρως αδυναμία σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα, ούτε να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες. Έχει νομίζω έναν εγωισμό αυτή η στρατηγική. Δεν ωφελεί. Το ζήσαμε και στην αρχή αυτής της επιδημίας ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας ως ισχυρή σύσταση ή και υποχρέωση, ανάλογα το χώρο, ιδιαίτερα τους χώρους που παρατηρείται ιδιαίτερος συγχρωτισμός.

Ίσως να σας φαίνεται παράλογο το ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι.

Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης, μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό.

Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας.

Τώρα, οι συνθήκες σιγά-σιγά γίνονται άλλες. Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας.

Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για το νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα.

Οι πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική μας, όπως και τότε μας έδιναν το δικαίωμα να τοποθετηθούμε ενάντια.

Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση της μάσκας, του καλύμματος στόματος και μύτης αυτή την περίοδο – που ανοίγουμε στην αρχή περιορισμένα και σταδιακά περισσότερο – και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα.

Είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Είναι λάθος. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου.

Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά.

Παρόλα αυτά, επανερχόμαστε στο κύριο μήνυμα, υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση και εφαρμογή της μάσκας. Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές.

Η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες, τους κανόνες προστασίας που έχουμε μάθει όλοι μας αυτό τον καιρό. Τα σημαντικά μέτρα, συγγνώμη που τα επαναλαμβάνω, αυτά είναι τα πιο σημαντικά, αυτά μας έβγαλαν από τη μεγάλη διασπορά μαζί με το lockdown, το απαγορευτικό, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής αγγίγματος του προσώπου μας, της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας αν έχουμε συμπτώματα.

Επίσης, για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει φυσικά το γνωστό μας μέτρο να καλύψω το πρόσωπό μου αν βήχω, αν φτερνιστώ με ένα χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα, τώρα μάλιστα που είναι μια εποχή που αυξάνονται και οι αλλεργίες στον πληθυσμό. Θα σας μιλήσω άλλη μέρα για αυτό.

Η πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, αυτό το κάλυμμα προσώπου, δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς ταυτόχρονα την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό.

Επίσης, χρειάζονται οδηγίες για το πώς θα την φυλάξουμε, πώς θα την απορρίψουμε, πώς θα την καθαρίσουμε. Αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες θα ακολουθήσουν άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μέλη της Επιτροπής μας, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία σε παρόμοια μέτρα.

Εγώ νομίζω πρέπει να δούμε αυτό το μέτρο, όπου απαιτείται, όχι σαν μία αποξένωση μεταξύ μας, αλλά σαν μία συνεργασία όλων μας, μία αίσθηση της συμβολής μας στο γενικό καλό. Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί. Πιστεύω θα επανέλθει ακόμα πιο ισχυρή όταν αυτό το μέτρο αρθεί.

Περνώ σε ένα άλλο μέτρο που αφορά sτην επαναλειτουργία της εκπαίδευσης για το οποίο έχουμε και σήμερα υψηλή προσκεκλημένη στο Υπουργείο Υγείας. Μία άλλη σημαντική πρόκληση, με αβεβαιότητες για την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και την τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, το Ευρωπαϊκό CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020 και με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό CDC, αναφέρονται τα εξής νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη νέα νόσο και τα παιδιά.

Πρώτον, παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορονοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά.

Δεύτερον, τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.

Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη, έως σήμερα, πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα. Λιγότερο από 1%.

Τέταρτον, τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα μη επαρκή.

Και έκτον, δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου.

Μετά από όλα αυτά, τώρα, με τη βοήθεια όλων σας και όλων μας, καταφέραμε να φτάσουμε σε μία φάση όπου αποφασίστηκε μια σταδιακή επάνοδος, με βάση την παρακολούθηση ειδικών κριτηρίων, των μαθηματικών μας εκτιμήσεων του πραγματικού αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας.

Ένας μετριασμός της κυκλοφορίας του ιού αυτήν την περίοδο, παραμένει ο σημαντικότερός μας στόχος, με παρακολούθηση σε καθημερινή, το τονίζω, καθημερινή βάση του πραγματικού Ρ0, του πραγματικού δείκτη αναπαραγωγικότητας του ιού, του πραγματικού Ρ0.

Σε αυτή τη φάση, για πολλούς λόγους, είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, στη λειτουργία της κοινωνίας. Μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων, της υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της διατήρησης μιας απόστασης. Μάλιστα, η Επιτροπή μας είχε δώσει το πράσινο φως στην ηγεσία για επάνοδο στην κανονικότητα και πριν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες επιστροφής.

Επιτρέψτε μου να το πω. Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ταυτόχρονα, σιγά σιγά, σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα θα αναλάβουμε όλοι μας, με προσοχή και ευθύνη και με τη συνεργασία, τη δική μας συνεργασία, των ειδικών, αλλά και με τη βοήθεια όλων, να αξιοποιήσουμε τη σημαντική ευκαιρία που μας δόθηκε, να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα και σιγά σιγά στην πλήρη κανονικότητα, όταν αυτό θα είναι εφικτό.

Νομίζω όλο αυτό θα είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε ακόμα περισσότερο και προς το καλύτερο τους εαυτούς μας. Βλέπω με αισιοδοξία κάποια νεότερα δεδομένα των τελευταίων δύο τριών ημερών, για τα φάρμακα και τα εμβόλια, αλλά με απογοήτευση από την άλλη πλευρά, κάποιες επικριτικές στάσεις σε οιαδήποτε διαδικασία απεγκλωβισμού, στηριζόμενες στην αβεβαιότητα και όχι στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Καταλαβαίνω την αγωνία. Οι περισσότεροι έχουμε μικρά παιδιά στον περίγυρό μας, που σταδιακά θα επιστρέψουν στο σχολείο. Αλλά, η ανάγκη αναδύεται όλο και περισσότερο να προχωρήσουμε σταδιακά σε μία επάνοδο. Θα προσαρμοστούμε και θα το ξεπεράσουμε. Σας ευχαριστώ.


Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που διανύουμε, ανέδειξε τις δυνατότητές μας για συλλογική δράση, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη και στο χώρο της Παιδείας.

Στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, προχωρούμε τώρα στο επόμενο βήμα, την αποκλιμάκωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, έχουμε τονίσει ότι ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς, τους εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουμε το προνόμιο να μας συμβουλεύουν και να μας καθοδηγούν. Και το σχέδιο δράσης που θα σας παρουσιάσω σήμερα, στηρίζεται συνολικά και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Έχουμε ως Κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο, θα έλεγα, συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών. Και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επανεξετάζεται, εάν χρειαστεί, το πλαίσιο νέων δεδομένων.

Πρώτον, για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Ειδική αγωγή.

Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις.

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου.

Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, επαναλαμβάνω, το ενδεχόμενο, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους έως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα, τα οποία θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο, με στόχο την μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και απώτατος μέγιστος αριθμός μαθητών εντός της τάξης τα 15 άτομα.

Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα, έως 15 άτομα, θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα βρίσκονται στο σχολείο.

Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα.

Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Θα απαγορευθεί η λειτουργία των κυλικείων.

Θα είναι προαιρετική η χρήση της μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών. Το τονίζω, αναφερόμαστε ειδικά εδώ στα μέσα που αφορούν τους μαθητές, για παράδειγμα τα σχολικά λεωφορεία.

Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, πρόβλεψη άδειας, για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Θα υπάρχει δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο να μη βρίσκονται στο σχολείο, ειδικό λόγο βάσει δήλωσης του γονέα ή του κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι, όπως τα άτομα αυτά έχουν οριστεί από την αρμόδια Επιτροπή, ή σε περίπτωση που υπάρχει στο σπίτι κάποιο πρόσωπο το οποίο νοσεί.

Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης, για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Και θα υπάρχει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχών συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα ακολουθείται η διαδικασία της ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις, ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Προφανώς ο κύριος Τσιόδρας θα αναφερθεί ίσως εκτενέστερα σε αυτό.

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη της ύλης, στη βάση οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, τα τμήματα Α’ και Β’ Λυκείου και Γυμνασίου, καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα αυστηρά μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών και το όριο των 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού:

Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

Όσον αφορά δε, τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, θα πραγματοποιείται η επαναλειτουργία βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες κάθε χώρας.

Ανακοινώνουμε σήμερα την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020. Ημερομηνία έναρξης για τα Γενικά Λύκεια η 15η Ιουνίου και για τα Επαγγελματικά Λύκεια η 16η Ιουνίου. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

Αναμένονται και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Έρχομαι στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Για τα ΙΕΚ, η επανέναρξη λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.

Και εδώ θα ισχύσει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα και του 1,5 μέτρου.

Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζόμενων.

Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου ανάλογα με την περίπτωση.

Μαθητεία και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας:

Ημερομηνία επανέναρξης η 18η Μαΐου.

Για τη μαθητεία, η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας:

Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του β κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με τα γνωστά όρια προστασίας.

Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ της αναστολής λειτουργίας.

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Έρχομαι στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συνεχίζεται κανονικά η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Από την 25η Μαΐου, θα ξεκινήσουν δια ζώσης οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Προβλέπεται και η επαναλειτουργία εστιών για όσους φοιτητές συμμετέχουν σε αυτά τα κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα, σε αυτές τις κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής, αναφορικά με πτυχές που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Αναφορικά με τις βιβλιοθήκες, δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Χώροι λατρείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

Από τις 4 Μαΐου οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.

Από τις 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.

Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής της Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει εκπαιδευτικές μονάδες και για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία σε εκπαιδευτικές δομές.

Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, σε εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, για τη θερμή ανταπόκριση, για τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν το νέο εγχείρημα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την προσαρμοστικότητά τους. Μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία.

Το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Πήραμε, όμως, και όλοι μας ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα ζωής για το πόσα πολλά μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί, όταν είμαστε ενωμένοι. Σας ευχαριστώ πολύ.
«Μην αισθάνεσαι ποτέ τύψεις για αυτά που έχεις σκεφτεί για την γυναίκα σου. Αυτή έχει σκεφτεί πολύ χειρότερα για σένα.»
Ζαν Ροστάν (1894–1977)
Γάλλος φιλόσοφος
Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα
313: Ο Αυτοκράτορας της Ρώμης Λικίνιος ενοποιεί ολόκληρο το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος.
1006: Παρατηρείται η λαμπρότερη έκρηξη Σούπερ Νόβα στον αστερισμό του Λύκου.
1415: Εγκαινιάζεται ο βασιλικός οίκος των Χοεντζόλερν.
1492: Η Ισπανία δίνει την έγκρισή της στον Κολόμβο να εξερευνήσεο το Νέο Κόσμο.
1777: Αναφορά του παιχνιδιού μπιλιάρδο στο New England Courant.
1789: Ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
1796: Πατεντάρονται τα πρώτα χάπια οποιουδήποτε φαρμάκου στις ΗΠΑ.
1803: Οι ΗΠΑ αγοράζουν τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία, με αντίτιμο 15 εκατομμύρια δολάρια.
1808: Ο Ιταλός Πελεγκρίνο Τούρι τελειοποιεί την πρώτη πρακτική γραφομηχανή.
1812: Η Ορλεάνη, με την ονομασία Λουιζιάνα, γίνεται η 18η πολιτεία των ΗΠΑ.
1821: Μάχη στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας.
1824: Σφαγές αμάχων στην Κρήτη.
1825: Ο ελληνικός στόλος, με αρχηγό τον ναύαρχο Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στην Μεθώνη.
1838: Η Νκαράγουα κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Ομοσπονδία της Κεντρικής Αμερικής.
1854: Η Νικαράγουα γίνεται δημοκρατία, με Πρόεδρο το Φρούτο Τσαμόρο.
1870: Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Λέχαρ, («Εύθυμη Χήρα»).
1878: Λήγει η επανάσταση των Μακεδόνων στην Πουλιάνα και στην Κοκκινομηλού.
1883: Γεννιέται ο συγγραφέας Γιάροσλαβ Χάσεκ.
1883: Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ, 51 ετών.
1894: Αναφέρεται από το πλοίο Dochra, η ύπαρξη ενός παγόβουνου στην Ανταρκτική (πρόκειται για το κοντινότερο στον Ισημερινό παγόβουνο που θεάθηκε ποτέ).
1897: Ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα. Υποχώρηση του στρατού μας στην Θεσσαλία.
1897: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη των ηλεκτρονίων από τον Joseph John Thomson (ο ίιδος, σε διάλεξη, ανέφερε για πρώτη φορά τη λέξη «ηλεκτρόνια» για να περιγράψει τα σωματίδια αυτά).
1900: Η Χαβάη γίνεται έδαφος των ΗΠΑ, με 1ο Κυβερνήτη το Σάνφορντ Ντόουλ.
1904: Ανοίγει η παγκόσμια έκθεση στο Σαιν Λούις των ΗΠΑ.
1904: Πρώτη εμφάνιση του παγωτού τύπου «πύραυλος».
1907: Σκοτώνεται μέσα στο χωριό του, την Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με σώμα 30 κομιτατζήδων, ο μακεδονομάχος Προκόπιος Κομπόκης. Η εθνική του δράση καθώς και όλης της οικογένειας Κομπόκη σ' ολόκληρη την περιοχή της Δράμας υπήρξε υπέροχη από κάθε πλευρά.
1909: Γεννιέται η Τζουλιάνα, Βασίλισσα της Ολλανδίας (1935-80).
1910: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Έλληνας λογοτέχνης Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος γνωστός με το ψευδώνυμο Ζαν Μορεάς. Το 1878 δημοσίευσε την μοναδική ελληνόφωνη ποιητική του συλλογή, «Τρυγόνες και Έχιδναι». Το 1880 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι. Εμπνεύστηκε από την Ελλάδα και τις αρχαίες ελληνικές μορφές. Τα ποιήματά του ήταν στα ελληνικά και τα γαλλικά. [γεν. 15/4/1856].
1911: Στην Πορτογαλία, παρέχεται δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1915: Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, («Έλα σε μένα»). Συνεργάστηκε με τους Μ. Χατζηδάκη, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκο, Δ. Μούτση, Λ. Κηλαηδόνη κ. ά.
1925: Ο Ολυμπιακός δίνει τον πρώτο του επίσημο αγώνα στο Καλλιμάρμαρο . Κερδίζει μια ομάδα από το γαλλικό σκάφος ''Jeanne d' Arc'', με 5-0.
1926: Στην Ελλάδα, επιβάλλεται η υποχρεωτική εκπαίδευση παιδιών ηλικίας από 6-14 ετών.
1930: Ιδρύεται το Μουσείο Μπενάκη.
1938: Ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Preston- Huntersfield (1-0) στο Wembley, μεταδίδεται τηλεοπτικά σε ζωντανή μετάδοση από το BBC. Ο πρώτος αγώνας που μετέδωσε το δίκτυο ήταν αυτός ανάμεσα στην Άρσεναλ και στην Έβερτον το 1936. Το BBC άρχισε να εκπέμπει επίσημα στις 2/11/1936.
1938: Προβάλλεται για πρώτη φορά η μικρή σε διάρκεια ταινία κινουμένων σχεδίων «Το κυνήγι του Λαγού από τον Πόρκι», παρουσιάζοντας το διάσημο λαγό Μπαγκς Μπάνι.
1939: Ο Lou Gehring σημειώνει ρεκόρ 2.130 συμμετοχών με την ομάδα του μπέιζμπολ NY Giants.
1939: Ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που εμφανίζεται στην τηλεόραση.
1939: Ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στη Νέα Υόρκη.
1940: Η Belle Mastell γίνεται η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας διαιτητής σε αγώνες πυγμαχίας.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Τσολάκογλου. Αρχίζει η μάχη της Κρήτης. Οι Γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά και πάνω από 100 μεταγωγικά αεροπλάνα.
1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Καλαμάτα.
1941: Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Τσολάκογλου.
1944: Ολοκληρώνεται η καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην κατεχόμενη Ελλάδα (ξεκίνησε στις 23/4/1944-συνολικά ψήφισαν 1,8 εκατομ. Έλληνες άνω των 18 ετών και εξέλεξαν 180 εθνοσυμβούλους-η έδρα του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι οι Κορυσχάδες της Ευρυτανίας).
1945: Αυτοκτονεί η Εύα Μπράουν, σύζυγος του Χίτλερ.
1945: Αυτοκτονεί με υδροκυάνιο στα στο υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία ο Γερμανός πολιτικός, ηγέτης του Εργατικού Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος (NSDAP) και δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας ο Αδόλφος Χίτλερ, προσωνυμία Φύρερ. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Χίτλερ είναι υποδεκανέας του γερμανικού στρατού. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1919 παίρνει μέρος για πρώτη φορά σε συνέλευση του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και γίνεται το 55ο μέλος όπου διακρίνεται για το ρητορικό του ταλέντο. Ο Χίτλερ με τους φλογερούς του λόγους προσελκύει όλο και περισσότερους ακροατές και μέλη του κόμματος. Τον Ιούλιο του 1921 ψηφίζεται νέος πρόεδρος του κόμματος. Στις 26 Φεβρουαρίου 1924 φυλακίζεται για συμμετοχή σε πραξικόπημα για 5 χρόνια, αλλά απολύεται τον ίδιο χρόνο κιόλας, στις 20 Δεκεμβρίου 1924. Γράφει το πρώτο, αυτοβιογραφικό μέρος του βιβλίου του, Ο Αγών μου (Mein Kampf). Το βιβλίο θα πουλήσει, μεταξύ 1925 και 1934, 240.000 αντίτυπα. Στις εθνικές εκλογές του 1932 το κόμμα του κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή. Στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζεται καγκελάριος της Γερμανίας και θα μείνει έως το 1945 Καγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής της κυβέρνησης και του κράτους. Το 1935 ο γερμανικός στρατός μετονομάζεται σε Βέρμαχτ και ορκίζεται στο πρόσωπο του Χίτλερ που από εδώ και εμπρός θα είναι και Πρόεδρος του Κράτους και θα έχει τον τίτλο «Ηγέτης και Καγκελάριος». Ο αντισημιτισμός του Χίτλερ και των εθνικοσοσιαλιστών είναι για πρώτη φορά εμφανής και η καταδίωξη των Εβραίων αποκορυφώνεται με το νυχτερινό πογκρόμ της 9 Νοεμβρίου 1938, που αποκαλείται Νύχτα των Κρυστάλλων όπου οι Ναζί θα σπάσουν χιλιάδες εβραΐκά μαγαζιά. οδήγησε και ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου στο Ολοκαύτωμα. Στις 23 Αυγούστου 1939 υπογράφεται Σύμφωνο μη Επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γερμανίας. Την 1 Σεπτεμβρίου, ο Χίτλερ εισβάλει στην Πολωνία και την κατακτά μέσα σε 18 μέρες. Την άνοιξη του 1940 ο Χίτλερ έχει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές του επιτυχίες υποτάσσοντας μέσα σε δύο μήνες την Δανία, την Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Γαλλία. Αφού η φασιστική Ιταλία αποτυγχάνει τελείως στην κατάληψη της Ελλάδας στέλνει στις 6 Απριλίου 1941 στρατιωτική βοήθεια στο σύμμαχό του, τον Μουσολίνι. Ο Χίτλερ κηρύσσει στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Στις αρχές του 1943 θα υποστεί, στην Mάχη του Στάλιγκραντ, την μέχρι τότε μεγαλύτερή του ήττα. Στις 6 Ιουνίου του 1944 οι Σύμμαχοι κάνουν την απόβαση τους στη Νορμανδία. Στις 29 Απριλίου 1945 στο υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν (33). Την επόμενη μέρα, κατά τις 3.30, αυτοκτονούν με υδροκυάνιο.[γεν. 20/4/1889].
1946: Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Νταχάου.
1947: Γεννιέται ο σκηνοθέτης της τηλεόρασης Μανούσος Μανουσάκης, («Βαμμένα κόκκινα μαλλιά»).
1948: Υπογράφεται στην Μποκοτά της Κολομβίας ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS). Έχει σαν σκοπό την τήρηση των γενικών αρχών του ΟΗΕ και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικό των κρατών-μελών. Προωθεί επίσης την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
1948: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση αυτοκινήτων στο Άμστερνταμ το περίφημο «Λαντ Ρόβερ».
1949: Με αναγκαστικό νόμο ιδρύεται ο νομός Πιερίας.
1954: Καταστρεπτικοί σεισμοί πλήττουν τη Θεσσαλία, με 25 νεκρούς και 117 τραυματίες (από σεισμό 7 Ρίχτερ στους Σοφάδες σκοτώνονται 25 άτομα).
1955: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του στοιχείου με ατομικό αριθμό 101 (θα πάρει το όνομα μεντελέβιο).
1955: Γεννιέται η Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου, σύζυγος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ως το θάνατό του (1989-96).
1965: Το Λεσότο αποκτά αυτονομία υπό το Βασιλέα Μοσοεσόε το Β΄.
1966: Ιδρύεται η Εκκλησία του Σατανά από τον Άντον Λα Βέι.
1970: Ολοκληρώνεται η κατάληψη της Καμπότζης από αμερικανικά στρατεύματα.
1973: Σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ. Ανακοίνωση των παραιτήσεων των στενών συνεργατών του Προέδρου Νίξον ( Χ. Χάλντεμαν και Τζ. Έρλιχμαν), στο Λευκό Οίκο, από τον ίδιο.
1975: Κατάληψη της Σαϊγκόν. Τερματίζεται ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το νότιο Βιετνάμ γίνεται δημοκρατία. Το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας.
1976: Έκλειψη ηλίου, ορατή στην Ελλάδα για 6΄.
1978: Το Αφγανιστάν κηρύσσεται λαϊκή δημοκρατία.
1979: Σαρωτική νίκη του Σαντάτ σε δημοψήφισμα στην Αίγυπτο για την αποδοχή της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ.
1980: Παραιτείται από το θρόνο η Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα. Νέα Βασίλισσα γίνεται η κόρη της, Βεατρίκη (εθνική εορτή).
1982: Αποκλεισμός από θάλασσα και αέρα των Φόκλαντ από τη Βρετανία.
1983: Το τραγούδι «Beat it » του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στην πρώτη θέση στους μουσικούς καταλόγους του Billboard.
1983: Πεθαίνει ο χορογράφος Τζορτζ Μπαλανσίν, 78 ετών.
1986: Γεννιέται ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στίβενσον, 81, («Μαίρη Πόπινς»)
1987: Αποκλεισμός εθνικών οδών από καπνοπαραγωγούς της Κατερίνης.
1987: Η Ashrita Furman κάνει 8.341 τούμπες σε 12 μίλια.
1988: Στον 33ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, θριαμβεύει η Σελίν Ντιόν τραγουδώντας για την Ελβετία το τραγούδι "Ne partez pas sans moi" (Μη φύγεις χωρίς εμένα).
1989: Στη Μαδαγασκάρη, 500.000 άτομα παρακολουθούν τη συγκέντρωση του Πάπα και την ανακήρυξη του Βικτόρ Ραζοαμαναρίβο σε άγιο (έζησε το 19ο αι.).
1989: Πεθαίνει ο Σέρτζιο Λεόνε, 80 ετών, Ιταλός σκηνοθέτης των «γουέστερν σπαγγέτι» («Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος»).
1991: Κυκλώνας στο Μπανγκλαντές σκοτώνει 138.000 άτομα με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα. Οι συνέπειες από το πέρασμα του κυκλώνα είναι βιβλικές καταστροφές. Συγκεκριμένα εξαφανίζονται 500.000 άτομα, ενώ παράλληλα δημιουργείται ανυπολόγιστος αριθμός αστέγων κατοίκων. Από έρευνες που ακολούθησαν το τρομερό αυτό γεγονός, οι υλικές ζημιές υπολογίζεται ότι φθάνουν το ύψος των 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
1991: Η Αλβανία γίνεται δημοκρατία με Πρόεδρο το Ραμίζ Αλία.
1991: Πρωθυπουργός της Ισλανδίας αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Όντσον.
1992: Συνεχίζονται οι φοβερές ταραχές ανάμεσα σε μαύρους διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Λος Άντζελες, που συνεχίστηκαν και τις υπόλοιπες εβδομάδες με θλιβερό απολογισμό δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
1992: Το CERN ανακοινώνει ότι ο Παγκόσμιος Ιστός ( World Wide Web) θα είναι δωρεάν για όλους, χωρίς χρέωση.
1992: Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο του σόου του Μπιλ Κόσμπι.
1993: Η Μόνικα Σέλες μαχαιρώνεται στο Αμβούργο από οπαδό της Στέφι Γκραφ . Η μακρά περίοδος της ανάρρωσής της θα της στοιχίσει την πρωτιά της στην παγκόσμια κατάταξη.
1993: Για πρώτη φορά χορηγείται (ενέσιμα) φάρμακο σε αστροναύτη ενώ βρίσκεται σε τροχιά στο διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια».
1994: Στον 39ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, θριαμβεύουν οι Πολ Χάρινγκτον και Τσάρλι Μακ Γκέτιγκαν τραγουδώντας για την Ιρλανδία με το τραγούδι "Rock'n'Roll Kids".
1996: Παγώνει η β΄ δόση της επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
1996: Έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα.
1997: Πεθαίνει ο Γιώργος Πλυτάς, 86 ετών, πρώην δήμαρχος Αθηναίων (1964-1967) και πρ. βουλευτής ΕΡΕ και ΝΔ.
1997: Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ραχμόνοφ στο Τατζικιστάν αποτυγχάνει (2 νεκροί από χειροβομβίδα στο αυτοκίντηο του Προέδρου, ο οποίος τραυματίζεται στο πόδι).
1997: Από έκρηξη σε υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στην Μπαρέλ της Αλβανίας, σκοτώνονται 27 άτομα.
1997: Το Πατριωτικό Μέτωπο Μανουέλ Ροντρίγκεζ στη Χιλή εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα.
1998: Με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη τερματίζεται ο πόλεμος Μπουγκενβίλ και Παπούας Νέας Γουινέας, που ξεκίνησε το 1988 (τουλάχιστον 20.000 νεκροί και 40.000 πρόσφυγες από τον πόλεμο εκείνο).
1998: Εγκρίνεται η εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας (επίσημα θα γίνουν μέλη το 1999).
1999: Η Καμπότζη γίνεται επίσημα μέλος του ASEAN (σε 10 ανέρχονται τα μέλη του οργανισμού).
1999: Στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει την κυβέρνηση στις Κομόρες νήσους. Αρχηγός Κράτους γίνεται ο Σχης Ατζαλί Ασουμανί.
1999: Ρατσιστική επίθεση σε μπαρ ομοφυλοφίλων στο Λονδίνο, με 3 νεκρούς.
1999: Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα. Από πρόσκρουση φορτηγού πάνω σε βυτιοφόρο (με βουτάνιο) πεθαίνουν 5 άτομα και τραυματίζονται άλλα 14.
2000: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης, 79 ετών («Οι Πανθέοι», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»).
2000: Διαπραγματεύσεις στο Εϊλάτ του Ισραήλ μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τον καθορισμό του οριστικού καθεστώτος των εδαφών της Δυτικής Όχθης της Γάζας.
2001: Το 1ο Βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Λιόν κερδίζει ο σκηνοθέτης Χρ. Καρακέπελης με το ντοκιμαντέρ «Το Σπίτι του Κάιν».
2001: Εκτοξεύεται ο Ντένις Τίτο, ο πρώτος διαστημικός τουρίστας, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ρωσικό πύραυλο.
2002: Πεθαίνει η Παλιά Eλληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Νίτσα Τσαγανέα, 104 ετών.
2002: Σε δημοψήφισμα που γίνεται στο Πακιστάν, το 97,7 % των ψηφοφόρων εγκρίνουν την παραμονή του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας για άλλα 5 έτη (η Αντιπολίτευση είχε ζητήσει την αποχή από μέρους των ψηφοφόρων-οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καταγγέλλουν την εκλογική διαδικασία ως «εξευτελιστική απάτη»-η συμμετοχή στις εκλογές διαμορφώνεται μόλις στο 50% των εγγεγραμμένων).
2003: Ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση στην Παλαιστίνη, με Πρωθυπουργό το Μαχμούτ Αμπάς.
2003: Ορκίζεται Πρόεδρος στο Μπουρούντι ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος, Ντομιτιέν Ενταγιζέγιε, βάσει συμφωνίας κυβέρνησης συνεργασίας.
2003: Tο χρυσό μετάλλιο στο στυλ του «πόιντ κόντακτ» από τον K. Tαμπουρέα και οι νίκες του I. Θεοφάνους (82 κ.) και του Aγγ. Aλεξάκη (67), στο στυλ των «λόου κικς», είναι ο ελληνικός απολογισμός τη δεύτερη ημέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος κικ μπόξινγκ, που διεξάγεται στην Kω.
2004: Την ποινή της ακοινωνησίας μέχρι «τη συμμόρφωσή του προς την εκκλησιαστική τάξη» επιβάλλει στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διευρυμένη σύνοδο. Θεωρεί, παράλληλα, άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί παράλληλα την ελληνική Πολιτεία να μην προχωρήσει στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την τοποθέτηση των νέων μητροπολιτών στις θέσεις τους, όπως αυτές αποφασίστηκαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου το Πατριαρχείο απειλεί με συνολική άρση της Πατριαρχικής και Συνοδικής πράξης του 1928 με την οποία παραχωρήθηκε η διοίκηση των Μητροπόλεων της βόρειας Ελλάδας στην Ελλαδική Εκκλησία.
2004: Τουλάχιστον 18 άτομα χάνουν τη ζωή τους και άλλα 40 αγνοούνται μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε Βιετναμέζους τουρίστες.
2004: Πάνω από 1.000 Νιγηριανοί τραυματίστηκαν και πιθανώς πάνω από 100 σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέων εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων που ξέσπασαν στην κεντρική Νιγηρία, ανακοινώνει ο Νιγηριανός Ερυθρός Σταυρός. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε έξι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές μεταξύ των κρατιδίων Πλατό και Ταράμπα.
2004: Τριάντα τέσσερα άτομα χάνουν τη ζωή τους σε έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Λιανγκτιζάχ στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας. Εκ των 49 ανθρακωρύχων που βρίσκονταν στις στοές την ώρα της έκρηξης μόνο οι 13 κατόρθωσαν να σωθούν.
2004: Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα Φιν, στο Γιουρολίμπ του Ιέρ που θεωρείται το πιο δύσκολο από τα επτά συνολικά που διεξάγονται κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη, έχοντας παθητικό μόλις 24 βαθμούς ποινής έναντι 65 που χρεώθηκε ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής Μάρτιν Μιζούρα από την Κροατία. Αντίθετα η εμφάνιση των Τσουλφά-Μπεκατώρου στα 470 δεν ήταν η αναμενόμενη. Τα δύο κορίτσια κατέλαβαν μετά από 10 ιστιοδρομίες και ανάμεσα σε 35 πληρώματα τη 12η θέση με 92 βαθμούς ποινής.
2005: Επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί ξένοι τουρίστες και να σκοτωθεί ένας Αιγύπτιος. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε νέα επίθεση εναντίον τουριστικού λεωφορείου. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε όταν καμικάζι ανατινάχθηκε σε σταθμό λεωφορείου κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών που επισκέπτονται την Αίγυπτο. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε μόλις δύο ώρες μετά την πρώτη, αυτή τη φορά στην περιοχή Σαγιέντα Αΐσα στην παλαιά πόλη του Καΐρου. Σύμφωνα με τις Αρχές ασφαλείας, δύο γυναίκες άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστικού λεωφορείου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Στη συνέχεια, η μία από αυτές πυροβόλησε και σκότωσε την άλλη και έπειτα αυτοτραυματίστηκε με το ίδιο όπλο, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής ασφαλείας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Ναμπίλ ελ-Αζάμπι. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου που πραγματοποιείται τέτοια επίθεση από γυναίκες. Νωρίτερα τον Απρίλιο, άλλη επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά του Καΐρου είχε προκαλέσει το θάνατο τριών ξένων τουριστών. Σε ισλαμιστική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο αναφέρεται ότι οι «Ταξιαρχίες του μάρτυρα Αμπντάλα Αζαμ» αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις.
2005: Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο Γιουρολίμπ του Ιέρ, με 9 βαθμούς ποινής.
2005: Πεθαίνει εξοχικό του το Μεγάλο Σάββατο στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για τις ημέρες του Πάσχα, από ανακοπή καρδιάς ο δημοσιογράφος και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Πάνος Γεραμάνης. Από μαθητής ακόμα εκδίδει μια δίφυλλη εφημεριδούλα, τον “Μαθητικό φάρο”. Το μεγάλο του πάθος ήταν το λαϊκό τραγούδι και το αθλητικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Φως, Σούπερ Σπορ, Απογευματινή, Έθνος κ.ά.). Από το 1986 εργαζόταν στα Νέα. Το 1989 άρχισε συνεργασία στο ραδιόφωνο στον «902 - Αριστερά στα FM». Το 1990 μεταπήδησε στην ΕΡΑ, όπου για δεκαέξι χρόνια παρουσίαζε τους «Λαϊκούς Βάρδους» στο δεύτερο Πρόγραμμα και για δέκα χρόνια περίπου τους "Άσσους των Γηπέδων" στην ΕΡΑ-Σπόρ.
2006: Η ΤΣΣΚΑ κατακτά την Ευρωλίγκα ανδρών στο μπάσκετ. Μετά τη στέψη του ως πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ομάδα στο Βελιγράδι το 2005, ο Θοδωρής Παπαλουκάς κατέκτησε την Ευρώπη και σε συλλογικό επίπεδο, οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση της Euroleague με νίκη 73-69 επί της Μακάμπι στο μεγάλο τελικό της Πράγας. Τρίτη η Ταού, 87-82 την Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, ο Έλληνας γκαρντ αναδείχθηκε σε MVP του final-4, έχοντας συνολικά 37 (19 στον ημιτελικό και 18 στον τελικό) πόντους.
2006: Οι Εσπερίδες πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ελλάδας 2006, με την ολοκλήρωση των εφετινών υποχρεώσεών τους στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας γυναικών στο μπάσκετ. Οι νταμπλούχες πλέον Ελλάδας επικράτησαν 69-51 του Απόλλωνα Πτολεμαϊδας, ενώ και η Ακαδημία νίκησε 89-72 την Κομοτηνή.
2007: Πεθαίνει ο Γκόρντον Σκοτ, 79 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, που ενσάρκωσε τον Ταρζάν στη μεγάλη οθόνη, σε 5 ταινίες, από το 1955 μέχρι το 1960.
2007: Τίθεται σε ισχύ το πρώτο νομοθέτημα της ΕΕ που ορίζει κανόνες για την ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών στο περιβάλλον.
311
Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός
Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1789
Τζορτζ Ουάσινγκτον
Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1927

Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

1945

Ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με δηλητήριο, μία ημέρα μετά το γάμο τους.

1947

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, μία ομάδα της ΟΠΛΑ (οργάνωσης του ΚΚΕ) επιτίθεται με χειροβομβίδες κατά λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση σκοτώνονται 5 και τραυματίζονται 8 αεροπόροι.

1975

Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ύστερα από εμπλοκή 20 ετών, έχοντας υποστεί δεινή ήττα, ενώ Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται υπό κομμουνιστική διοίκηση.



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 30-04-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα δυτικά, τα νότια, την ανατολική νησιωτική χώρα, την ανατολική
Μακεδονία και τη Θράκη, τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα στα βορειοανατολικά κυρίως στα ορεινά, σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στο νότιο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά, σποραδικές καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές με τοπικούς όμβρους και στα ορεινά της Ηπείρου μεμονωμένες καταιγίδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες αραιή συννεφιά. Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα νοτιοανατολικά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01-05-2020 (ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Γενικά αίθριος καιρός. Νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά
6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στην Κρήτη έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα δυτικά το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 02-05-2020
Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις και από τις
μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά
του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που από τις
απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και
μεμονωμένες καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν στη Θεσσαλία και τη Στερεά
και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά
7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 03-05-2020
Στα βορειοανατολικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και
μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που
βαθμιαία στα ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα αυξηθούν και θα
σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες στα
βορειότερα σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και από
το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά δυτικοί
νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 04-05-2020
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα
ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα
περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και ο καιρός στο Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες
διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοδυτικοί 4 με
6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΤΡΙΤΗ 05-05-2020
Στα νοτιοανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές
καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες
νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα
ηπειρωτικά και στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο το
πρωί τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου