Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΤΗΛΕΕΡΓΑΣΊΑ: 10 συμβουλές για μην σας παχύνει

 


Μην εργάζεστε μέσα (ή δίπλα) στην κουζίνα

Μεταφέρετε το γραφείο σας όσο πιο μακριά από την κουζίνα μπορείτε. Ειδάλλως θα μπαίνετε διαρκώς στον πειρασμό να πάρετε κάτι από τα ντουλάπια ή από το ψυγείο. Προσπαθήστε να μπαίνετε στην κουζίνα σε εκ των προτέρων καθορισμένες ώρες (π.χ. μία φορά για να μαγειρέψετε και ύστερα για τα κύρια γεύματα και τα σνακ της ημέρας).

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Ένα από τα θετικά που έχει φέρει ο κορωνοϊός στη ζωή μας είναι η δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού του χρόνου μας, αφού βρισκόμαστε στην έδρα μας. Προγραμματίστε λοιπόν τι ώρες θα τρώτε κάθε μέρα και τηρήστε το πρόγραμμα. Ιδανικά φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί όλη την οικογένειά σας, εάν δεν μένετε μόνοι. Έτσι θα περνάτε και μαζί τους λίγη ώρα.


Να προετοιμάζετε τα γεύματά σας

Όση δουλειά κι αν έχετε, να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων σας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα την κάνετε από το απόγευμα ή το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Και δεν χρειάζεται επειδή είστε σπίτι να ετοιμάζετε πολύπλοκα γεύματα. Μια σαλάτα με διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κρουτόν ολικής αλέσεως και ψητό κοτόπουλο ή ψάρι είναι πλήρες γεύμα.

Προσέξτε το τσιμπολόγημα

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα. Παρέχει αίσθημα κορεσμού της πείνας και βελτιώνει τη συγκέντρωση, τονίζει η Dr. Taylor. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε τρία κύρια γεύματα την ημέρα και όχι να τσιμπολογάτε μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια ή οτιδήποτε άλλο νόστιμο και παχυντικό βρίσκετε μπροστά σας. Με αυτό το τσιμπολόγημα, το σωματικό βάρος σας θα υποφέρει. Το ίδιο και η απόδοσή σας στην εργασία σας. Για σνακ να επιλέγετε λίγους ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο ή/και ένα γιαούρτι.

Μην παραλείπετε γεύματα

Ένα άλλο καλό που έχει κάνει ο κορωνοϊός είναι πως δίνει τη δυνατότητα σε όσους εργάζονται από το σπίτι, να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φροντίστε να τηρείτε το πρόγραμμα που έχετε φτιάξει και να μην παραλείπετε γεύματα, επειδή έχετε πολλή δουλειά.

Να πίνετε άφθονα υγρά

Η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο και κόπωση, δύο συμπτώματα που κανένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται. Πόσο μάλλον τώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία. Φροντίστε λοιπόν να έχετε συνεχώς δίπλα στο κομπιούτερ ένα μπουκάλι με νερό. Αντιθέτως, αποφύγετε τους πολλούς χυμούς και τα ροφήματα με ζάχαρη, διότι ανοίγουν την όρεξη και δεν είναι φίλοι για το σωματικό βάρος σας.

Προσέξτε την πολλή καφεΐνη

Η πρόσβαση σε άφθονο καφέ μπορεί να μοιάζει καλή ιδέα, αλλά δεν είναι. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης συσχετίζεται με πονοκεφάλους, άγχος, πεπτικά προβλήματα ή ακόμα και κόπωση. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα βοηθήσει τη δουλειά σας. Χώρια που συχνά αποτελούν και ύποπτες ενδείξεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, οπότε θα έχετε μια πρόσθετη αγωνία. Περιορισθείτε σε δύο καφέδες την ημέρα, αλλά χωρίς ζάχαρη, κρέμα γάλακτος ή άλλες παχυντικές προσθήκες.

Μην τρώτε συνέχεια πρόχειρα φαγητά

Οι πίτσες, τα σουβλάκια και οι τηγανητές πατάτες είναι πεντανόστιμα φαγητά, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν τον κορμό της διατροφής σας. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να δείτε το σωματικό βάρος (και τη χοληστερόλη) σας να εκτινάσσονται στα ύψη. Επομένως φροντίστε να τα καταναλώνετε περιστασιακά και να μην γεμίζετε με αυτά το ψυγείο σας ούτε να τα παραγγέλνετε καθημερινά.

Να συγκεντρώνεστε στο φαγητό σας

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί εργαζόμενοι, είναι ότι τρώνε την ώρα που δουλεύουν. Αυτό δεν έχει αλλάξει ιδιαιτέρως σε όσους μένουν σπίτι εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχει επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός. Μην το κάνετε! Η αφηρημάδα μπορεί να σας ωθήσει να φάτε περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι χρειάζεστε. Να κάνετε διάλειμμα και να συγκεντρώνεστε στο φαγητό σας (ούτε την τηλεόραση να έχετε ανοιχτή).

Μην βάζετε μπροστά σας το ταψί

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε με το φαγητό, να βάζετε στο πιάτο σας μια μερίδα και να τρώτε μόνο αυτή. Φροντίστε μόνο το μισό πιάτο σας να είναι γεμάτο με σαλάτα λαχανικών χωρίς άμυλο και κατά το ένα τέταρτο με πρωτεΐνη. Υγιεινές πρωτεΐνες είναι, μεταξύ άλλων, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα όσπρια, το cottage cheese, το γιαούρτι.

πηγή iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου