Νερό: 7 απίθανα πράγματα που δε γνωρίζαμε

19

Ο γενικός φόβος σχετικά με τα αποθέματα νερού στη γη σχετίζεται με το γεγονός ότι, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, οι ανάγκες για ενέργεια και νερό πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Το World Water Report 2014 των Ηνωμένων Εθνών απαριθμεί τις παγκόσμιες απειλές και κινδύνους για το νερό που ανακύπτουν με τον καιρό, καθώς επίσης και πιθανές ενέργειες που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα για την εξασφάλιση ποσότητας και ποιότητας νερού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του World Water Report, τόσο η ενέργεια όσο και το νερό συμβάλλουν άμεσα στην ανακούφιση από το πρόβλημα της φτώχειας, καθώς πολλοί από τους στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας μας εξαρτώνται από τις καινοτομίες και εξελίξεις αναφορικά με την πρόσβαση στο νερό και τις πηγές ενέργειας, αλλά και έμμεσα, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, την οποία μπορούν να επιτρέψουν. Επίσης στο World Water Report παρουσιάζεται η σύνδεση ανάμεσα στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και το νερό. “Θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη χρήση της ενέργειας, και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση αναφορικά με τις πηγές φρέσκου καθαρού νερού, η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα”,  επισημαίνει ο Michel Jarraud, διευθυντής του UN Water. «Το να εξοικονομείς ενέργεια σημαίνει να σώζεις νερό. Το να σώζεις νερό σημαίνει να εξοικονομείς ενέργεια», είναι μια από τις φράσεις κλειδιά για την προστασία του νερού. Προκειμένου να καταλάβουμε την πρακτική σημασία της παραπάνω φράσης, παρακάτω βρίσκονται συγκεντρωμένα επτά πράγματα από νερό τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα οποία καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας για να παραχθούν.
1. Μπύρα
Beerforwater1
Το καθημερινό μας απαραίτητο πλέον ποτό μετά τη δουλειά δεν θα υπήρχε χωρίς νερό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως κατά μέσο όρο παγκοσμίως χρειάζονται τουλάχιστον πέντε βαρέλια νερού για τη δημιουργία της «αγαπημένης» μας μπύρας. Οποιαδήποτε μορφή προβλήματος με το νερό, από την ξηρασία μέχρι και τη μόλυνση του, βάζει σε κίνδυνο την παραγωγή της.
2. Ηλεκτρισμός
electricity
Σχεδόν καθετί που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζεται ηλεκτρισμό. Από το να κοιτάξουμε το Facebook στα κινητά μας, μέχρι να ετοιμάσουμε δείπνο και φυσικά η λίστα συνεχίζεται…! Σύμφωνα με ερευνητές του Virginia Water Resources Research Center, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιούν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια λίτρα νερού καθημερινά στις ΗΠΑ. Η απλή κίνηση μας, λοιπόν, να κλείσουμε, για παράδειγμα, το φως του δωματίου μας είναι πολύ σημαντική για μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.
3.Οτιδήποτε πίνουμε
drink
Καφές, σόδα, τσάι, όλα αυτά απαιτούν νερό. Έχει υποστηριχθεί μάλιστα πως χρησιμοποιούνται 1,120 λίτρα νερού για να παράγουν 1 λίτρο καφέ, και 120 λίτρα νερού για να παράγουν 120 λίτρα τσάι.
4. Αυτοκίνητο
Toyota-FTHS-Hybrid-Crystal-Water-Car-300x168
Το πρακτορείο περιβαλλοντικής προστασίας επισημαίνει πως χρειάζονται 39,090 γαλόνια νερού για να κατασκευαστεί ένα καινούριο αυτοκίνητο – περισσότερα από ότι χρειάζονται για να γεμίσει μια πισίνα! Όσον αφορά στην κίνηση του αυτοκινήτου, για να γεμίσει με βενζίνη, χρειάζονται περίπου 1 με 2,5 γαλόνια νερού.
5. Πλαστικό
plastic
Πλαστικά ποτήρια, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τάπερ για τα γεύματα μας. Απαιτούνται 24 γαλόνια για να κατασκευαστεί 1 πόντος πλαστικού. Πολύ σημαντικό είναι το τρίπτυχο: Ξαναχρησιμοποιούμε, μειώνουμε, ανακυκλώνουμε!
6.Ντύσιμο
levis-waterless-e1414923807810

Χρησιμοποιείς περισσότερα από 21 λίτρα νερού για να πλύνεις το τζιν σου!
waterless_jeans_info_01
Τα τζιν φτιάχνονται κατά μέσο όρο από 42 λίτρα νερό στην τελική τους διαδικασία.
Lotek-Stamp-t-shirt_1

Όσο κι αν αισθάνεσαι ότι είσαι στη μόδα, σκέψου πρώτα πως ένα απλό βαμβακερό κοντομάνικο μπλουζάκι χρειάζεται πάνω από 713 γαλόνια νερού για να δημιουργηθεί.
7. Φαγητό
tcaeb11_Best-Foods-for-Weight-Loss_2

Φρούτα και λαχανικά, οτιδήποτε χρειάζεσαι για να ζήσεις και να επιβιώσεις, έχει γίνει χάρη σε χιλιάδες γαλόνια νερού που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Η άρδευση είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι αγροτικές εργασίες χρησιμοποιούν νερό, ώστε να μας εξασφαλίζεται καθημερινά φαγητό. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ από το 2005 χρησιμοποιούνται περίπου 128,000 εκατομμύρια γαλόνια νερού την ημέρα για σκοπούς άρδευσης. Όταν, μάλιστα, προστατεύουμε και φροντίζουμε το νερό, γινόμαστε συνεργοί σε μερικά από τα πιο όμορφα θαύματα της φύσης.
Πηγή: mashable, q.equinox

Σχόλια