Φίλες και φίλοι του κατά Ιωάννη πονήματος, αγαπητοί Αναγνώστες, φτάσαμε στην 122η μέρα του χρόνου, πιάσαμε το (1/3) του 2020.Ο Μάιος μας έφτασε, παιδιά βήμα ταχύ, να τον προηπαντησουμε παιδιά την υποδοχή*, ο Ήλιος Ανέτειλε τις 6:26 και θα μας αφήσει στις 20: 17. Ιρεμίας ο εορτάζων της μέρας κι όλη η εργατιά, που το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε καραντίνα. Για την Πρωτομαγιά, τον Μάη, τα έθιμα, τα τραγούδια, μαζί με τα καθιερωμένα του πονήματος, θα σας γράψω σήμερα.Καλή Ανάγνωση! Θα έρθει ξανά η Άνοιξη, την Πρωτομαγιά.
Γεγονότα
Κωστάκης Μουσούρος Πασάς
Ο πρώτος πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην Αθήνα. Είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωστάκης Μουσούρος Πασάς.
1886
Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο.
1889
1924
Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».
1944
200 έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί στην Καισαριανή.
2015
Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται με γαρύφαλλο στο πέτο.
Γεννήσεις
1804
Αλεξέι Κομιάκοφ, ρώσος ποιητής και συνιδρυτής του πνευματικού κινήματος των Σλαβόφιλων. Θεωρούσε τόσο τον καπιταλισμό, όσο και τον σοσιαλισμό, όψεις του ιδίου κακού που προέρχεται από τη Δύση. (Θαν. 3/9/1860)
Ανδρέας Λασκαράτος
Ανδρέας Λασκαράτος, έλληνας ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Θαν. 24/7/1901)
Γιάννης Ρίτσος
Γιάννης Ρίτσος, έλληνας ποιητής. (Θαν. 11/11/1990)
Θάνατοι
Αλέκος Παναγούλης
Αλέκος Παναγούλης, έλληνας ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. (Γεν. 2/7/1939)
Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος
Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, έλληνας μαθητής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία, επειδή προέβαινε σε παράνομη αφισοκόλληση. Οι αντιεξουσιαστές τον θεωρούν ως το πρώτο θύμα της Μεταπολίτευσης. (Γεν. 1960)
Άιρτον Σένα
Άιρτον Σένα, βραζιλιάνος πιλότος της Φόρμουλα 1. (Γεν. 21/3/1960)
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Ο πέμπτος μήνας του ημερολογίου, διάρκειας 31 ημερών. Αρχικά ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus) και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεότητα Μαία (λατινικά Μάγια), μητέρα του θεού Ερμή. Ήταν η θεά της γονιμότητας και ετιμάτο με θυσίες χοιριδίων στο βωμό της.
Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, η ονομασία Μάιος προέρχεται:
Από τη λατινική λέξη μάγιορ, που είναι ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου μάγκνους = μεγάλος. (Πλούταρχος)
Από τη λατινική λέξη μαγιέστας = μεγαλειότητα. (Οβίδιος)
Από τους «μαγιόρες», τους ενδόξους προγόνους των Ρωμαίων, στους οποίους ήταν αφιερωμένος.
Επί αυτοκράτορος Κλαυδίου, η Σύγκλητος πρότεινε την αλλαγή της ονομασίας του Μάιου σε Κλαύδιο, για να φανεί αρεστή στον ισχυρό άνδρα της Ρώμης, όμως η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.
Στην Αρχαία Ρώμη τον μήνα Μάιο γιορτάζονταν:
Τα Φλοράλια (Floralia), τα ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της Flora, θεάς της βλάστησης και της άνοιξης.
Τα Λεμούρια (Μειλίχια), για τον εξευμενισμό των νεκρών.
Την Πρωτομαγιά οι Ρωμαίοι τιμούσαν την Αγαθή Θεά (Bona Dea), με πανηγύρια, στα οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Μάιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μουνιχιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα. Στο διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:
Ολυμπιεία, προς τιμή του Δία, με ιππικά αγωνίσματα, θυσίες και γεύματα στην περιοχή του Ιλισσού.
Μουνίχια, προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας, στη χερσόνησο της Μουνιχίας (σημερινή Καστέλα), με κυρίως συμμετέχοντες τους εφήβους.
Θαργήλια, προς τιμή του Απόλλωνα, αφιερωμένη στον εξαγνισμό της πόλης από τα μιάσματα, που εξασφαλιζόταν μέσω των λεγόμενων καθαρμάτων. Τα καθάρματα ήταν άνθρωποι που επιλέγονταν βάσει της φαυλότητας,της φτώχειας ή της ασχήμιας τους. Τους περιέφεραν ως αποδιοπομπαίους τράγους στους δρόμους της Αθήνας για να απορροφήσουν το διάχυτο κακό και στη συνέχεια τους εξόριζαν.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Στη λαϊκή συνείδηση συσχετίζεται παρετυμολογικά με τα μάγια και τη μαγεία. Γι’ αυτό και οι προλήψεις ότι δεν πρέπει να γίνονται γάμοι τον Μάιο, ούτε κάποια σοβαρή εργασία τον μήνα αυτό («Το Μάη μήτε δέντρο να φυτέψεις, μήτε παιδί να παντρέψεις» λέει η παροιμία). Σε γενικές γραμμές, οι λαϊκές ονομασίες του Μαΐου προέρχονται από τη φύση:
Πράσινος
Κερασάρης
Τριανταφυλλάς
Λούλουδος
Πανελλήνιο έθιμο την Πρωτομαγιά είναι να πλέξιμο στεφανιών με λουλούδια και στάχυα («Μάηδες», «Μαγιοστέφανα») για την ευφορία της Γης. Τα κρεμούν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε τα καίνε στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη. Συνηθίζεται να βάζουν στο στεφάνι ένα σκόρδο ή ένα αγκάθι ως αποτρεπτικό του όποιου κακού.
Ωστόσο, οι ραγδαίες βροχές του Μαΐου προκαλούν ζημιές στα σιτηρά, εξ ου και η παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, μήνα Μάη βρέχει».
Η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Μαΐου είναι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) και αποφράδα ημέρα η 29η Μαΐου, που «τούρκεψε η Πόλη».
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα Εργατών
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
Τα γεγονότα του Σικάγου
Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.
Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.
Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.
Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»
Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».
Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
Διεθνής Ημέρα της Τούμπας
Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες έχουν την τιμητική τους. Γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Τούμπας, για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο, με τον πιο βαθύ ήχο ανάμεσα στα χάλκινα μουσικά όργανα, με τον δευτερεύοντα ρόλο στη συμφωνική ορχήστρα και τα ελάχιστα σολιστικά έργα στο ρεπερτόριό του.
Στις ΗΠΑ γιορτάζονται η Ημέρα του Νόμου και η Ημέρα της Αφοσίωσης στην Πατρίδα. Καθιερώθηκαν σε αντιστάθμισμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς η οποία θεωρείται κομμουνιστική γιορτή.
Ημέρα του Λέι στην Χαβάη. Λέι είναι γνωστές γιρλάντες με λουλούδια των Χαβανέζων που φοριούνται στο λαιμό ή στο κεφάλι και είναι δείγμα αφοσίωσης και αγάπης
Και την πρωτομαγιά καραντίνα;
- Αχ! Μάη μου.
- Αχ! Μάη μου.
Πρώτη Μέρα του Καλοκαιριού για τους Κέλτες.
Εθνική Ημέρα Παγωτού Παρφέ στις ΗΠΑ.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01-05-2020 (ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ) ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Γενικά αίθριος καιρός. Νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά
6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στην Κρήτη έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα δυτικά το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 02-05-2020
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και
από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την
Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στη Θεσσαλία και τη
Στερεά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και
στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι
θα πυκνώσουν και από αργά το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και
ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες
καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά
7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε
σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 03-05-2020
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και, κυρίως τις πρωινές ώρες, στα
νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις παροδικά αυξημένες
με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά
πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα
βορειότερα μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά
6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.
ΔΕΥΤΕΡΑ 04-05-2020
Στα ανατολικά νεφώσεις βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά
θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά
μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 στα πελάγη 6 και στο Ιόνιο
τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
ΤΡΙΤΗ 05-05-2020
Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές
καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις
που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και
σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και
τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία
σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΤΕΤΑΡΤΗ 06-05-2020
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού από
το βράδυ στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία
σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Η παροιμία της μέρας:
Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα
431 Π.Χ.: Εισβολή των Λακεδαιμονίων στην Αττική. Έναρξις του Πελοποννησιακού πολέμου.
305: Παραιτείται ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Διοκλητιανός και μαζί του ο Μαξιμιανός.
1328: Τερματίζεται ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία της Σκοτίας, με τη συνθήκη του Εδιμβούργου και Νορθάμπτον. Η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητη.
1493: Γεννιέται ο Ελβετός αλχημιστής Φίλιππος Παράκελσος.
1582: Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης του πρώιμου Μπαρόκ, Μάρκο ντε Γκαλιάνο. Το 1608 συνέθεσε την όπερα "Δάφνη".
1683: Πατεντάρεται η μέθοδος αφαλάτωσης του νερού της θάλασσας (η εξόρυξη αλατιού από τη θάλασσα) από ανώνυμο Άγγλο.
1699: Ο Πιερ Λε Μουάν ντ’ Ιμπερβίλ ιδρύει το πρώτο οικισμό της Ευρώπης στην κοιλάδα του Μισισιπή .
1707: Με το Διάταγμα της Ένωσης συνενώνονται η Αγγλία και η Σκοτία και συγκροτούν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.
1751: Το πρώτο αμερικάνικο τουρνουά κρίκετ διεξάγεται στην Νέα Υόρκη.
1753: Δημοσιεύεται η λίστα της ταξινόμησης των φυτών από τον Κάρολο Λινναίο.
1759: Κατάληψη της Γουαδελούπης από τον αγγλικό στόλο.
1769: Γεννιέται ο Άρθουρ Γουέλσλι, ο πρώτος δούκας των Ουέλινγκτον και πρωθυπουργός της Αγγλίας, περισσότερο γνωστός για τη νίκη του εναντίον του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλό.
1786: Πραγματοποιείται στην Βιέννη η πρεμιέρα της γνωστής όπερας του Μότσαρτ "Οι γάμοι του Φίγκαρο".
1815: Σφαγιάζεται ο νεομάρτυρας Κάκιος από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.
1816: Σφαγιάζεται από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη ο οσιομάρτυρας Ακάκιος.
1821: Ο μουσταφάμπεης Κεχαγιάς του Χουρσίτ Μεχμέτ πασά φθάνει στην Τρίπολη. Ο Άνθιμος Γαζής κοινοποιεί στις Μηλιές Μαγνησίας την προκήρυξη του Υψηλάντη. Ο Ιάκωβος Γιακουμάκης Τομπάζης καταβυθίζει τουρκική γαλέτα στον πορθμό της Χίου. Σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
1821: Δεύτερη μάχη του Γαλατσίου της Μολδαβίας.
1823: Ο Κιουταχής καταστρέφει τα χωριά Λεχώνια, 'Αγιο Αβοκάσιο και Λαυρέντιο, Πινακάδες και Βυζίτσα της Μαγνησίας.
1823: Ανακαλύπτεται στην Αίγυπτο ο σκελετός ενός μαμούθ.
1834: Καταργείται η δουλεία στις βρετανικές αποικίες.
1840: Εκδίδονται τα πρώτα αυτοκόλλητα γραμματόσημα, τα «Πένι Μπλακς» στην Αγγλία.
1842: Οι φύλαρχοι των νησιών Μαρκέσας παραχωρούν την κυριότητα στη Γαλλία (σημερινή Γαλλική Πολυνησία).
1844: Ο Μορς στέλνει το πρώτο μήνυμα με τηλέγραφο.
1851: Ανοίγει η Μεγάλη Έκθεση στο Λονδίνο.
1852: Γεννιέται η θρυλική Αμερικανίδα ιχνηλάτισσα της "Άγριας Δύσης" Καλάμιτυ Τζέϊν.
1860: Πατεντάρεται ξυριστικό πινέλο από τον Τόμας Χιουζ.
1869: Ανοίγει στο Παρίσι το γνωστό μπαρ από τα έργα του Μανέ Φολί Μπερζέρ.
1873: Εγκαινιάζεται η Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στη Βιέννη.
1873: Βρίσκεται νεκρός ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, 60 ετών, Άγγλος εξερευνητής της Αφρικής.
1883: Ο πρώτος επαγγελματίας γυμναστής στην Αμερική προσλαμβάνεται από το Athletic Club της Νέας Υόρκης.
1884: Αρχίζει η κατασκευή του πρώτου ουρανοξύστη στον κόσμο, στο Σικάγο του Ιλινόις (το δεκαώροφο κτίριο της Ασφαλιστικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης)).
1884: Ο Moses Walker γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στην major league του μπέιζμπολ.
1885: Ο Θ. Δηλιγιάννης αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1886: Αρχίζει η πρώτη απεργία (ΗΠΑ) για το οκτάωρο, που θα οδηγήσει στην καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως εργατικής εορτής.
1886: Με αίτημα την επιβολή του οκταώρου εργασίας πραγματοποιείται στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών γενική απεργία.
1889: Καθιερώνεται ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς (στην Ελλάδα το 1894) Οι πρώτες έντονες διεκδικήσεις εργατικών αιτημάτων γίνονται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η Βιομηχανική Επανάσταση έχει ήδη, από τον 19ο αιώνα, αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.
1889: Η Μπάγερ εισάγει στον κόσμο την ασπιρίνη σε σκόνη.
1894: Εορτάζεται ενωτικά για πρώτη φορά η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.
1894: Πατεντάρεται από το Γ. Πάρβις ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.
1898: Ναυμαχία στον κόλπο της Μανίλας. Πρώτη μεγάλη σύγκρουση στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο. Το Ναυτικό των ΗΠΑ καταστρέφει τον ισπανικό στόλο.
1900: Γυρίζεται από το Ζορζ Μελιές πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ταξίδι στη Σελήνη».
1900: Πυρκαγιά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Γιούτα με 200 νεκρούς.
1900: Το Πετρόλ Λόκο, το πρώτο «ατμοκίνητο» (αυτοκίνητο), ολοκληρώνεται.
1903: Στους αγώνες αυτοκινήτου Παρισιού-Μαδρίτης, χάνουν τη ζωή τους 6 άτομα.
1904: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας εκτός αγγλικού εδάφους Βέλγιο – Γαλλία 3-3 στο Uccle των Βρυξελλών.
1904: Πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια ο Αντονίν Λέοπολντ Ντβόρζακ. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς συνθέτες της ρομαντικής περιόδου της Τσεχίας. Από το 1892 μέχρι το 1895, ο Ντβόρζακ ήταν διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Αμερικής στην Νέα Υόρκη. Μερικά από τα γνωστότερα έργα του είναι η Συμφωνία του Νέου Κόσμου, οι Σλαβικοί Χοροί, το Αμερικάνικο Κουαρτέτο Εγχόρδων κ.α. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών της ζωής του ο Ντβόρζακ αφοσιώθηκε στην σύνθεση όπερας και μουσικής δωματίου [γεν. 8/9/1841].
1905: Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ εναντίον αθώων στη Βαρσοβία, σκοτώνοντας 100 άτομα.
1906: Οι ΗΠΑ κερδίζουν τους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα (νέο ημερολόγιο).
1907: Πεθαίνει ο Έλληνας ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής, 76 ετών.
1908: Η μεγαλύτερη νεροποντή στον κόσμο πλήττει τον Παναμά, με 2,47 χιλιοστά βροχής εντός 3 λεπτών).
1909: Γεννιέται η τραγουδίστρια Κέιτ Σμιθ.
1909: Γεννιέται στη Μονεμβασία ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα, πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Το 1921 άρχισε να συνεργάζεται με τη «Διάπλαση των Παίδων». Το 1948 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Λήμνο. Στην εξορία έγραψε το «Ημερολόγια εξορίας» και το «Καπνισμένο τσουκάλι». Το 1936 γράφει τον «Επιτάφιο» που το μελοποίησε το 1960 ο Μίκη Θεοδωράκη. Το 1937 «Το τραγούδι της αδελφής μου». Το 1966 άρχισε να γράφει τη «Ρωμιοσύνη» και τη «Κυρά των αμπελιών»,. Το 1977 παίρνει το Βραβείο Λένιν. Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ. [θαν. 11/11/1990].
1916: Γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά ο διεθνούς φήμης Αμερικανός ηθοποιός Γκλεν Φορντ. Έχει παίξει σε περισσότερες από 100 ταινίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ρόλους του Φορντ δεν ήταν πρωταγωνιστικοί. Το 1946, συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Μπέτι Ντέιβις στην ταινία "Κλεμμένη Ευτυχία" και την Ρίτα Χέιγουορθ στην "Τζίλντα" με την οποία έπαιξε σε πέντε ακόμη ταινίες. Σ' αυτή την ταινία έπαιξε τόσο πειστικά τον ερωτευμένο με τη Χέιγουορθ, επειδή στην πραγματικότητα ανάμεσά τους υπήρχε μια έντονη ερωτική χημεία. Ακολούθησαν, το 1953, "Η Μεγάλη Κάψα" και το 1955 "Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα", που τον καθιέρωσαν. Άλλες γνωστές του ταινίες είναι οι "Τέσσερις ιππότες της αποκαλύψεως" και ο "Σούπερμαν", ταινία στην οποία υποδύθηκε τον πατριό του υπερήρωα. Ο Φορντ έφτασε στο απόγειο της δόξας του τις δεκαετίες του 50 και του 60 [θαν. 30/8/2006].
1917: Το 2ο τάγμα του 1ου συντάγματος Σερρών με διοικητή τον λοχαγό Γρηγόριο Ιουλιανό καταλαμβάνει την αμυντική τοποθεσία του Ραβινέ (ανατολικά του Σκρα). Οι απώλειες ήταν 56 νεκροί και 234 τραυματίες. Η έκβαση της επιχείρησης αποτελεί περίλαμπρη νίκη του ελληνικού στρατού.
1917: Γεννιέται γνωστή Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Ντανιέλ Νταρριέ. Έχει παίξει στην ταινία "Η Μαρία του Οκτώβρη", στο "Ώρα Μηδέν", στο "Περσέπολις" κ.α.
1919: Έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ στην Ινδονησία, με απολογισμό 5.000 νεκρούς.
1920: Ο Babe Ruth κάνει το πρώτο του home run με την ομάδα των Yankees και το 50ο στην καριέρα του στον αγώνα Yankees – Red Sox 6-0.
1924: Αιματηρά επεισόδια με 1 νεκρό και 17 τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στη διάρκεια συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου.
1928: Από χαλάζι στη Ρουμανία σκοτώνονται 6 παιδιά.
1929: Στη διάρκεια διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά, σκοτώνονται από την αστυνομία 19 εργάτες στο Βερολίνο.
1931: Εγκαινιάζεται το ψηλότερο τότε κτίριο του κόσμου, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη, 86 ορόφων και ύψους 1.245 ποδών.
1936: Γεννιέται ο Γάλλος διάσημος σχεδιαστής μόδας Ιβ Σαν Λοράν, (αποσύρθηκε το 2003).
1940: Σε βομβαρδισμό πλοίου από Ναζί, σκοτώνονται 140 Εβραίοι της Παλαιστίνης.
1940: Αναβάλλονται οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, εξαιτίας του Πολέμου.
1941: Πρεμιέρα της ταινίας «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Ουέλες , η οποία ανακηρύχθηκε «καλύτερη ταινία του αιώνα».
1941: Επίθεση των Ναζί στο Τομπρούκ.
1944: Γεννιέται η Ελένη Ανουσάκη, ηθοποιός και πολιτικός, κόρη της αλησμόνητης ηθοποιού Μαλαίνας Ανουσάκη. Έγινε γνωστή από την ταινία " Τα κόκκινα φανάρια ". Έχει παίξει συνολικά σε 24 ταινίες όπως: "Μικροί και μεγάλοι εν δράσει" (1963), "Άλλος για το εκατομμύριο" (1964), "Ζορμπάς ο Έλληνας" (1964), "Η Εύα δεν αμάρτησε' (1965), "Μαριχουάνα στοπ" (1971) κ.α. Την δεκαετία του 80, πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ.
1944: Εις το σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελούνται από τα γερμανικά στρατεύματα 200 Έλληνες πατριώτες.
1945: Σκοτώνεται από άνδρα της φρουράς του κατόπιν δικής του εντολής, ένας από τους γνωστότερους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές Γιόζεφ Γκέμπελς, Γερμανός υπουργός των Ναζί, πιστός οπαδός και ιδεολογικός ακόλουθος του Χίτλερ. Στις 27 Απριλίου 1930 ορίστηκε από τον Χίτλερ ως επικεφαλής της Προπαγάνδας του Ράιχ. Στις 13 Μαρτίου του 1933 ο Χίτλερ ονόμασε τον Γκαίμπελς "Υπουργό Λαϊκής Διαφώτισης και Προπαγάνδας" και με αυτό τον τίτλο στις 3 Μαΐου του ίδιου χρόνου καίει περίπου 20.000 βιβλία συγγραφέων Εβραϊκής καταγωγής όπως Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Στέφαν Τσβάιχ κ.α. στην πλατεία της Όπερας. Πιστός μέχρι τέλους στον Χίτλερ μία μέρα μετά την αυτοκτονία του, στις 1 Μαΐου 1945 κατόπιν εντολής του εκτελούνται από άνδρα της φρουράς του αυτός και η γυναίκα του Μάγδα στον κήπο της Καγκελαρίας. Λίγο πριν η Μάγδα φονεύει τα παιδιά τους με δηλητήριο στον ύπνο τους. [γεν. 29/10/1897].
1946: Λειτουργεί το πρώτο ραντάρ σε εμπορικό πλοίο από αμερικανική εταιρεία.
1946: Στη Διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζετε η επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
1948: Η Κορέα γίνεται λαϊκή δημοκρατία (σημ. Βόρεια Κορέα).
1948: Δολοφονείται με χειροβομβίδα ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης ο Χρίστος Λαδάς, 57 ετών.
1949: Ανακαλύπτεται από τον Γκέραρντ Κούιπερ ο δεύτερος δορυφόρος του Ποσειδώνα, η Νηρηίδα.
1950: Το Γκουάμ οργανώνεται ως Κοινοπολιτεία των ΗΠΑ.
1955: Ο Stirling Moss με συνοδηγό τον Dennis Jewnkinson γίνονται οι πρώτοι Βρετανοί που κερδίζουν τον αγώνα “Χίλιων Μιλίων” με μία Mercedes-Benz.
1956: Διαθέσιμο στο κοινό γίνεται το εμβόλιο Σολκ κατά της πολιομυελίτιδας.
1959: Εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης ο Φιτιμπέρ Τσιρανάνα.
1960: Αρχίζει η κρίση μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ με το «U2». Καταρρίπτεται από τους Σοβιετικούς κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, με πιλότο τον Γκάρι Πάουερς.
1960: Γεννιέται στην Αθήνα ο ηθοποιός Σταμάτης Γαρδέλης. Πρωταγωνίστησε στη δεκαετία το 80 σε πολλές ελληνικές ταινίες ( περίπου 30 ) όπως «Τα τσακάλια», «Έλα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ», «Καμικάζι, αγάπη μου», κ.α. Το 2010 πραγματοποίησε επιστροφή στη τηλεόραση με την εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά «Μίλα μου Βρώμικα».
1961: Καταργούνται οι εκλογές στην Κούβα. Κηρύσσεται σοσιαλιστικό κράτος από τον Κάστρο.
1961: Τα γραφεία στοιχημάτων γίνονται νόμιμα στην Βρετανία.
1963: Ο James W. Whittaker είναι ο πρώτος Αμερικανός που καταφέρνει να πατήσει στην κορυφή του Έβερεστ, του ψηλότερου όρους στον κόσμο.
1964: Για πρώτη φορά «τρέχει» σε υπολογιστή το πρώτο πρόγραμμα σε κώδικα BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) , στο Πανεπιστήμιο του Νταρτμάουθ. Ο κώδικας αυτός είναι απλή γλώσσα προγραμματισμού για την ταχεία αντιγραφή απλών προγραμμάτων.
1967: Ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ, Έλβις Πρίσλεϊ παντρεύεται την Πρισίλα Μπολιέ στο Λας Βέγκας .
1970: Ο Νίξον στέλνει αμερικανικά στρατεύματα στην Καμπότζη.
1974: Από βύθιση πλοίου στο Μπανγκλαντές πνίγονται 250 άτομα.
1976: Σκοτώνεται κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης ο αγωνιστής κατά της χούντας Αλέξανδρος Παναγούλης. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις του τόπου όπως στην Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.) και την Οργάνωση Νέων της Ένωσης Κέντρου (Ο.Ν.Ε.Κ.) που μετονομάστηκε σε Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν.), για να αναλάβει μετά την μεταπολίτευση την προεδρία της στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1974). Την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα σχεδιάζει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου η οποία αποτυγχάνει και αυτός συλλαμβάνεται. Ύστερα από φρικτά βασανιστήρια δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον. Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση του αλλά χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας του δίδεται χάρη. Από την Αίγινα μεταφέρεται στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου όπου και δραπετεύει στις 5 Ιουνίου 1969. Συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο του Γουδίου για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές του Μπογιατίου. Στην μεταπολίτευση εκλέγεται βουλευτής της Β΄ Αθηνών από την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις καθώς αρνείται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σκοτώνεται λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). [γεν. 2/7/1939].
1977: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με 39 νεκρούς και 200 τραυματίες σημαδεύουν τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία. Στην Αθήνα σημειώνονται εκτεταμένες συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και μέλη των οργανώσεων της Αριστεράς.
1977: Το βραβείο Λένιν απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο.
1977: Πεθαίνει σε νοσοκομείο της Γερμανία ο γνωστός «κακός» στον κινηματογράφο ηθοποιός Δημήτρης Μπισλάνης. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1962 στην ταινία Μερικοί το προτιμούν κρύο. Έχει παίξει περίπου σε 67 ταινίες κάνοντας σηματική καριέρα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους "κακών". Έχει παίξει περίπου σε 67 ταινίες μεταξύ των οποίων είναι "Η Μεσόγειος φλέγεται" (1970), "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967), "Οι κυρίες της αυλής" (1966), "Το δόλωμα" (1964) κ.α. [γεν. Θεσσαλονίκη 1933].
1978: Η Γιαπωνέζα Ναόμι Ουεμούρα γίνεται η πρώτη που φτάνει μόνη της στο Βόρειο Πόλο.
1978: Πεθαίνει ο Γεωργιανός συνθέτης, αρμένικης καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν. Σπούδασε βιολοντσέλο και σύνθεση στο Ωδείο Μόσχας (1929-1934). Έγραψε πολλά μουσικά έργα όπως "ο Χορό των σπαθιών" (1943) και το μπαλέτο "Σπάρτακος" (1956). Είναι μαζί με τον Προκόφιεφ και τον Σοστακόβιτς, οι σημαντικότεροι συνθέτες της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Χατσατουριάν συνέθεσε και τον εθνικό ύμνο της Αρμενίας. [γεν. 6/6/1903].
1979: Η Γροιλανδία γίνεται αυτόνομη από τη Δανία.
1979: Τα νησιά Μάρσαλ αποκτούν αυτονομία (εθνική εορτή).
1982: Ανοίγει η Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στο Τενεσί των ΗΠΑ.
1983: Ο Μίκης Θεοδωράκης παίρνει το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1985: Σε βομβιστική επίθεση από κομμουνιστές στις Βρυξέλλες σκοτώνονται 2 πυροσβέστες.
1985: Τερματίζεται το εμπάργκο των ΗΠΑ στη Νικαράγουα.
1991: Τελειώνει ο εμφύλιος πόλεμος της Αγκόλας.
1993: Με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ Γιώργου Τζαβέλλα ιδρύεται και εκπέμπει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ που αρχικά καλύπτει ζωντανά ποδόσφαιρο και μπάσκετ με επικεφαλής συντονιστές τον Ηρακλή Κοτζιά και τον Κώστα Μότση. Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ προέρχεται από τη συγχώνευση του αθλητικού τμήματος του Β΄ και του Δ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Στις αρχές τις δεκαετίας του '70 η εκπομπή “Το Β' Πρόγραμμα στο Χώρο του Ποδοσφαίρου” επεκτείνεται σε μεταδόσεις των σημαντικών ματς της Κυριακής αλλά και των διεθνών αγώνων τις καθημερινές. Το 1980 η εκπομπή μετονομάζεται σε “Μικρόφωνο στα Γήπεδα” με συνεργάτες τον Λουκά Παπαιωάννου, τον Αντώνη Πυλιαρό, τον Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο, τον Αντώνη Λαγό και άλλους.
1993: Πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου Κατερίνα Ανδρεάδη (κυρα-Κατερίνα), 84 ετών.
1993: Δολοφονείται σε βομβιστική επίθεση από την οποία σκοτώνονται άλλα 25 άτομα ο Ραμασίγκε Πρεμανγκάζα, 68 ετών, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα από το 1989.
1993: Αυτοκτονεί ο Πιερ Μπερεγκοβουά, 68 ετών, σοσιαλιστής πολιτικός, Πρωθυπουργός της Γαλλίας (1992-93).
1994: Καταιγίδα πλήττει την Κίνα, με 95 νεκρούς.
1994: Σκοτώνεται στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα' ο οδηγός Φόρμουλα 1 και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Άιρτον Σένα. Το πρώτο του αγωνιστικό καρτ το απέκτησε σε ηλικία 10 ετών με το οποίο συμμετείχε σε τοπικούς αγώνες. Με την Lotus πέρνει την πρώτη του νίκη στην Πορτογαλία. Τα επόμενα χρόνια πέρασε από Toleman, Lotus, McLaren και Williams όπου κατέκτησε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα. Την 1 Μαΐου 1994 στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και επέπεσε στον τοίχο. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1 είχε περάσει στην αιωνιότητα [γεν. 21/3/1960].
1996: 12 παίκτες δέχονται την κίτρινη κάρτα, ένας αποβάλλεται και 58 φάουλ σημειώνονται στον αγώνα Botafogo - Gremio 1-1 για το κύπελλο Λιμπερταδόρες στο στάδιο Μαρακανά.
1997: Ήττα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Μέιτζορ στις αγγλικές εκλογές, με 165 έδρες. Ο Τόνι Μπλερ, 43, γίνεται ο νεότερος Πρωθυπουργός από το 1812 στη Βρετανία (οι Εργατικοί κερδίζουν 419 έδρες).
1999: Το Ναούρου γίνεται πλήρες μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1999: Ο 96χρονος Erwin Jackulski από την Χονολολού τρέχει τα 100 μέτρα σε 24.01 δευτερόλεπτα σπάζοντας το ρεκόρ του 95χρονου Ιάπωνα Kazuhiko Tsutsumi με 38.82 το 1997.
1999: Ξεκινάει στο Bryant Park στο Μανχάταν το πρώτο ανοιχτό τουρνουά στην ιστορία του επαγγελματικού μπόουλινγκ.
2000: Ο Γερμανός Χορστ Κέλερ αναλαμβάνει Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
2000: Η Ταϊβάν επιβάλλει με νόμο την εναλλακτική στρατιωτική θητεία.
2000: Πεθαίνει ο Στιβ Ριβς, 74 ετών, Αμερικανός καρατερίστας ηθοποιός, πρώην «Μίστερ Υφήλιος».
2001: Στις Φιλιππίνες εκδηλώνεται απόπειρα πραξικοπήματος και συλλαμβάνονται 6 μέλη της Αντιπολίτευσης. Οι αρχές κηρύσσουν κατάσταση εξέγερσης, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον υπόδικο πρώην Πρόεδρο Εστράδα απειλούν να εισβάλουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι νεκροί φθάνουν από χθες τους 3.
2001: Ο Πρόεδρος Ντιντιέ Ρατσιράκα της Μαδαγασκάρης επαναφέρει το θεσμό της Γερουσίας, ο οποίος είχε καταργηθεί το 1992.
2001: H Manchester United πληρώνει 78 εκατομμύρια δρχ στην Preston για να αποκτήσει τον 12χρονο Daniel Rowe που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα νεαρά ταλέντα της Βρετανίας.
2001: Πεθαίνει ο Έλληνας αγωνιστής Μανόλης Χατζηαποστόλου, 72 ετών, ο επονομαζόμενος «Τίγρης», (είχε πηδήσει στο τρίκυκλο που δολοφόνησε το Λαμπράκη το 1963, ακινητοποιώντας το δολοφόνο του, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη).
2002: Εκλέγεται Πρωθυπουργός του Νιούε ο Γιανγκ Βίβιαν (από το Κόμμα του Λαού του Νιούε) με 14 ψήφους έναντι 6 για το Χουνουκιτάμα Χουνούκι.
2003: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχής του Mπινγκόλ και απολογισμό 173 νεκρούς (οι 83 από αυτούς μαθητές) και 1.000 τραυματίες (ο σεισμός έγινε στις 3: 27 το πρωί.
2003: Tουλάχιστον 80 άτομα φέρεται ότι πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν στη Nότια Aφρική, όταν το λεωφορείο που τα μετέφερε πέφτει σε υδατοδεξαμενή, στο κέντρο της χώρας. Tο λεωφορείο, που μετέφερε συνολικά περί τα 90 άτομα, όλα στελέχη της συνομοσπονδίας των συνδικαλιστικών σωματείων της χώρας (COSATU), που θα μετείχαν σε γιορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς.
2003: Mυστήριο περιβάλλει πολύνεκρο δυστύχημα σε κινεζικό υποβρύχιο στα ανοιχτά των κινεζικών ακτών. 70 αξιωματικοί και άνδρες του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, λόγω μηχανικής βλάβης στο υποβρύχιο, το οποίο έπλεε στα κινεζικά χωρικά ύδατα και τώρα βρίσκεται σε άγνωστο λιμάνι. O χρόνος του δυστυχήματος προσδιορίζεται «κατά τις τελευταίες ημέρες», ενώ παραλείπονται οι λεπτομέρειες ως προς τα αίτια της τραγωδίας στην Kίνα, η οποία μαστίζεται από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.
2003: Στις βουλευτικές εκλογές στη Σκοτία, οι Εργατικοί κερδίζουν 50 από τις 129 έδρες έναντι 12 για το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα. Στην Ουαλία, οι Εργατικοί κερδίζουν 30 από 60 έδρες, έναντι 12 για το Plaid Cymru.
2004: Στη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ, 10 νέες χώρες γίνονται δεκτές στην Ένωση. Πρόκειται για τις: Εσθονία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Σλοβενία. Η Ευρώπη των 25 είναι γεγονός.
2004: Οι αεροπορικές εταιρείες Northwest και Continental προσχωρούν στην Skyteam .
2004: Φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια των κρατουμένων ανταρτών στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ αποκαλύπτει έκθεση του αμερικανικού στρατού και η αμερικανική ηγεσία εκφράζει τη λύπη της, υποστηρίζοντας ότι είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ αντίστοιχη είναι η στάση και της βρετανικής ηγεσίας για καταγγελίες βασανιστηρίων από Βρετανούς στρατιώτες. Οι νέες πληροφορίες για βασανιστήρια αποκαλύπτονται, ενώ όλος ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από τις φωτογραφίες κρατουμένων που υφίστανται απάνθρωπη κακομεταχείριση από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει καταδικαστεί απερίφραστα από όλες τις χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε αηδιασμένος και συγκλονισμένος από όσα συμβαίνουν στις φυλακές, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι τα βασανιστήρια γίνονται «από κάποιους λίγους». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αμέσως μετά την κυκλοφορία εφημερίδας με φωτογραφίες κρατουμένου στον οποίον ουρεί Βρετανός στρατιώτης, δήλωσε ότι τα βασανιστήρια «είναι τελείως απαράδεκτα» και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στρατιώτες που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι ελάχιστες εξαιρέσεις».
2004: Η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατακτά το τρόπαιο της Euroleague στο μπάσκετ, καθώς συνέτριψε την Σκίπερ Μπολόνια με 118-74 στον τελικό του φάιναλ-4 που έγινε στο Τελ Αβίβ.
2004: Στη δεύτερη θέση του LEN Trophy ανδρών κατατάσσεται η Βουλιαγμένη, καθώς ηττάται από την Μπαρτσελόνα με 11-5 στον δεύτερο μεταξύ τους τελικό, που διεξήχθη στην Βαρκελώνη. Στον πρώτο τελικό, οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 11-11.
2005: Είκοσι πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση καμικάζι στην έδρα του κουρδικού κόμματος στην πόλη Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ.
2005: Αστρονόμοι ανακοινώνουν την πρώτη φωτογραφία ενός εξωηλιακού πλανήτη.
2006: Το τέταρτο προσωπικό του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το μοναδικό για την ελληνική ελευθέρα πάλη στη διοργάνωση της Μόσχας κατακτά ο Αμιράν Καρντάνοφ,στην κατηγορία των 55 κιλών, με απολογισμό τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες.
2006: Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στη Βολιβία εθνικοποιεί τον ενεργειακό πλούτο της χώρας του .
2007: Εορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά.Στη σύλληψη 68 νεαρών προχωρεί η αστυνομία στο Βερολίνο, ενώ βίαια διαλύθηκε με δακρυγόνα η διαδήλωση κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στην Τουρκία.
2007: Ο Πολύκαρπος Σταυρόπουλος αναλαμβάνει νέος μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, στη θέση του αποχωρήσαντος Επιφάνιου.
2007: Ακυρώνεται ο πρώτος γύρος της εκλογής Προέδρου στην Τουρκία, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
2008: Τελούνται τα εγκαίνια στη γέφυρα μήκους 36 χλμ. του Κόλπου του Χανγκζού, που είναι η μεγαλύτερη επιθαλάσσια γέφυρα στον κόσμο και συνδέει τη Σαγκάη με τη γειτονική Νινγκμπό της επαρχίας Ζετζιάνγκ.
2009: Η Σουηδία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
2009: Η Κάρολ Αν Ντάφι γίνεται η πρώτη γυναίκα δαφνοσκεπής ποιήτρια (Poet Laureate) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
2010: Βομβιστικές επιθέσεις γίνονται σε τζαμί στο Μογκαντίσου με απολογισμό τουλάχιστον 45 νεκρούς. Οι αρχές θεωρούν ως πιθανό υπεύθυνο την Αλ Κάιντα.
2010: Μέρος της πλατείας Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης εκκενώνεται, καθώς ανακαλύπτεται παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά. Οι αρχές εξουδετέρωσαν το μηχανισμό προτού εκραγεί.
2010: Η Αλβανία γίνεται το 37ο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνιών (EPO).
2010: Εφαρμόζεται η θανατική ποινή στην Ταϊβάν για πρώτη φορά από το 2005, με την εκτέλεση 4 ανδρών, που είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα, όπως απαγωγές με νεκρούς και δολοφονίες.
«Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές.»
Ναπολέων Βοναπάρτης (1769–1821)
Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας
Παρασκευή 1 Μαΐου 2020
11:48:46
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου