Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο κακός μας ο Καιρός, 25η Μαρτίου 2020

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τετάρτης (25-03-2020) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-03-2020) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά α) τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, β) τις χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά κυρίως της δυτικής χώρας και γ) τους θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
1. Την Τετάρτη (25η Μαρτίου 2020 - Εθνική Εορτή)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά και πιθανώς στην Ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη θα επηρεαστούν η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα νοτιότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.
2. Την Πέμπτη (26-03-2020)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
(1) Τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα.
(2) Στις Κυκλάδες, την Κρήτη μέχρι το απόγευμα και από το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
(3) Κατά διαστήματα στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο, τη Δυτική Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
3. Την Παρασκευή (27-03-2020)
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται:
(1) Τις πρωινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
(2) Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Σποράδες, την Ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς τις νοτιότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
4. Το Σάββατο (28-03-2020) Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί κυρίως στην ανατολική και τη νότια χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.
Γ. Θυελλώδεις Άνεμοι :
Νοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί, με ένταση 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές, οι οποίοι την Τετάρτη (25-03-2020) στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση προβλέπεται την Παρασκευή (27-03-2020) από τα δυτικά.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-03-2020 / 1800 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 24-03-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τοπικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, που το βράδυ στα βόρεια θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7, που τη νύχτα θα ενισχυθούν έως 8 μποφόρ τοπικά. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Aνεμοι: Βόρειοι 3 με 4, που τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς τοπικά 5 μποφόρ στα ανατολικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Aνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι βαθμιάια σε ανατολικούς βορειοανατολικούς έως 5 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-03-2020 (25Η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από το βράδυ και από τα νοτιοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, που τη νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, που θα ενισχυθούν στα 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από τις βραδινές ώρες σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν. Μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα απο τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 που γρήγορα θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αρχικά της Θεσσαλίας και βαθμιαία στα υπόλοιπα, κατά τόπους πυκνές τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικούς 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, που μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά, με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια. Από τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.
Aνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές, που το βράδυ θα ενταθούν και τη νύχτα πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Aνεμοι: Ανατολικοί 4 με 6 και τη νύχτα στο Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΤΡΙΤΗ 24 – 03 – 2020 ΑΠΟ 14:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ. ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΑΝΕΜΟΙ : ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΈΩΣ 08 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. ΤΕΤΑΡΤΗ 25 – 03 – 2020 ΑΠΟ 00:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 600 ΜΕΤΡΑ). ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. ΑΝΕΜΟΙ : ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6, ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 7 ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΤΟΠΙΚΑ 8 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΑΠΟ 03 ΕΩΣ 08 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. ΠΕΜΠΤΗ 26 – 03 – 2020 ΑΠΟ 00:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ-ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΑΝΕΜΟΙ : ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 – 5 ΕΝΩ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ – ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 – 6 ΠΑΡΟΔΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ. ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΡΙΤΗ 24 – 03 – 2020 ΑΠΟ 14:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. AΝΕΜΟΙ : ΒΟΡΕΙΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ, ΜΕ ΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΈΩΣ 06 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΤΕΤΑΡΤΗ 25 – 03 – 2020 ΑΠΟ 00:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. AΝΕΜΟΙ : ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΑΠΟ 04 ΕΩΣ 07 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΠΕΜΠΤΗ 26 – 03 – 2020 ΑΠΟ 00:00 ΕΩΣ 23:59 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ : ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΝΕΜΟΙ : ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ-ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3-4 ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ 4 - 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ.


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ της
Τετάρτης (25-03-2020) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:
Α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Β. Τις χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά κυρίως της δυτικής χώρας
Γ. Τους θυελλώδεις ανέμους
Πιο αναλυτικά:
1. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (25η Μαρτίου 2020 - ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς στην Ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη θα επηρεαστούν η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά
ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής
Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Στα ορεινά της κεντρικής
Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά
τόπους πυκνές.
2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (26-03-2020)
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
(1) Τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα.
(2) Στις Κυκλάδες, την Κρήτη μέχρι το απόγευμα και από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
(3) Κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις
πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (27-03-2020)
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται:
(1) Τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
(2) Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα
Δωδεκάνησα, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς τις
νοτιότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό
υψόμετρο 900 μέτρα).
4. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (28-03-2020)
Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί κυρίως στην ανατολική και τη νότια
χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.
Γ. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ :
Nοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί, με ένταση 7 με 8 μποφόρ θα
πνέουν στις περισσότερες περιοχές, οι οποίοι την Τετάρτη
(25-03-2020) στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση
προβλέπεται την Παρασκευή (27-03-2020) από τα δυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου