Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το κατά Ιωάννη πόνημα της 25ης Μαρτίου του δίσεκτου έτους 2020

Φίλες και φίλοι, εγκλεισμένοι,  αναγνώστες του ¨Κατά Ιωάννη" πονήματος, αισίως φτάσαμε στην 85η μέρα του έτους, Τετάρτη (αργία) 25 Μαρτίου  είμαι και πάλι μαζί σας σε κατοίκον περιορισμό κι εγώ για να ευχηθούμε σε όλους, εορτάζοντας και μη, και του χρόνου, με υγεία, στα σπίτια και στους Υπολογιστές μας!!!!
Ας φωνάξουμε όλοι/ες, μετ' εμού:
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ (ΕΛΛΆΔΑ, ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ, ΓΚΡΕΤΣΙΑ, ΓΡΙΣ κ.ο.κ.)

ΖΗΤΩ Ο ΛΑΌΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ, Η ΑΥΓΉ κ.λ.π. Μ.Μ.Ε.)
ΖΉΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ (κι αυτή του τύπου, που πάνε να φιμώσουν)
ΖΗΤΩ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ
ΖΗΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΕΣΑΣ........


Γιορτάζουν
Εθνεγερσία, Ευάγγελος, Ευαγγελία.

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου
Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού
Ημέρα Ανάγνωσης Έργων του Τόλκιν

Η παροιμία  της μέρας
Πολλά ν' ακούς, λίγα να λες.
Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

31: Πρώτος εορτασμός του Πάσχα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Διονυσίου του Μικρού.
421: Ίδρυση της πόλης της Βενετίας.
708: Ο Κωνσταντίνος γίνεται Πάπας.
717: Ανέρχεται στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ο Λέων Γ', ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων.
919: Ο Αρχιναύαρχος του Βυζαντίου Ρωμανός ο Λεκαπηνός εισέρχεται με όλο το στόλο στο λιμάνι του Βουκολέοντα ακριβώς κάτω από το αυτοκρατορικό παλάτι και εμφανισθείς προ του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου ορκίζεται πίστη και αφοσίωση διοριζόμενος "Μάγιστρος" και "Μέγας εταιρειάρχης".
1306: Ο Ρόμπερτ Μπρους γίνεται Βασιλιάς της Σκοτίας.
1409: Ανοίγει το Συμβούλιο της Πίζας.
1655: Ανακαλύπτεται από τον Κρίστιαν Χόιχενς ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάν.
1698: Διεξάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη ιπποδρομία στην Αμερική στο Hemstead της Νέας Υόρκης.
1802: Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Αγγλία υπογράφουν τη συνθήκη της Αμιένης.
1807: Ο Γεώργιος Κάνιγκ γίνεται ΥΠΕΞ στην Αγγλία. Καταργείται η δουλεία σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία.
1821: Κηρύσσεται η Ελληνική Επανάσταση. Ο Διάκος ξεσηκώνει τη Λιβαδειά. Οι Έλληνες ξεκινούν τον αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας (εθνική εορτή στην Ελλάδα). Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την Επανάσταση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Πατρών και ορκίζει τους Ανδρ. Ζαϊμη, Ανδρ. Λόντο και Μπ. Ρούφο με 1.000 άνδρες υπό τους κανονιοβολισμούς των Τούρκων του φρουρίου της πόλης. Ο πρόκριτος της Τρίπολης Αν. Κονδάκης με τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο ιδρύουν στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο Πελοποννήσου. Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
1826: Νίκη στην Κλείσοβα. Η Κλείσοβα, νησάκι στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στα νότια της πόλης, έμεινε ιστορικό από τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Όταν ο Κιουταχής και ο Χουσεΐν έκαναν τη μια ύστερα από την άλλη τις εφόδους τους, που εξάντλησαν φοβερά τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες, οι αγωνιστές του νησιού αντιστάθηκαν ηρωικά και κατόρθωσαν να διασκορπίσουν τους 3.000 Αιγύπτιους του Χουσεΐν. Την άμυνα της Κλείσοβας διεύθυνε ο Σωτηρόπουλος μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα που έφτασε από το Μεσολόγγι με 50 άντρες. Η νίκη στην Κλείσοβα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που έγιναν γύρω από το Μεσολόγγι , 15 μέρες πριν από την έξοδο. Μετά από σκληρή μάχη οι Τούρκοι αποχωρούν με απώλειες 1.200 νεκρούς. Από την φρουρά σκοτώθηκαν περίπου 50 και τραυματίστηκαν 13.
1833: Η Χαλκίδα γίνεται ελεύθερη.
1833: Πεθαίνει στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής.
1838: Η Ημέρα του Ευαγγελισμού εορτάζεται για πρώτη φορά ως επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας.
1839 Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες.
1854: Ο αξιωματικός της χωροφυλακής Ν. Φιλάρετος από το Προμύρι Πηλίου κηρύσσει την Επανάσταση στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
1856: Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια ο Ναός του Ευαγγελισμού.
1857: Πρώτη φωτογραφία ηλιακής έκλειψης, από το Φρέντερικ Λαγκενχάιμ.
1867: Γεννιέται ο μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι.
1877: Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας και συγγραφέας Ρενέ Σατομπριάν.
1881: Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ θέτει το θεμέλιο λίθο του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο παραχωρηθέν από τη Μονή Ασωμάτων (σημ. Μονή Πετράκη) δωρεάν ιδιόκτητο κτήμα.
1881: Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Μπέλα Μπάρτοκ.
1884: Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ και η Βασίλισσα Όλγα με σύσσωμη τη Βουλή τις Αρχές των Αθηνών και πλήθος κόσμου τελούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Θεραπευτηρίου των Βαλκανίων του Ευαγγελισμού. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου.
1886: Γεννιέται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας.
1896: Πραγματοποιείται (παλαιό ημερολόγιο) στο Παναθηναϊκό Στάδιο η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν.
1901: Τον πρώτο της αγώνα ταχύτητας κερδίζει η Μερσέντες, στην πενθήμερη «Εβδομάδα της Νίκαιας» στη Γαλλία.
1905: Το σώμα του υπολοχαγού Βάρδα προσβάλλει το βουλγαρικό χωριό Χαγορίτσανη και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους κομιτατζήδες.
1907: Στρατεύματα της Νικαράγουας καταλαμβάνουν την Ονδούρα (την Τεγκουθιγκάλπα). Επί τόπου φτάνουν Αμερικανοί πεζοναύτες.
1908: Γεννιέται ο Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ και παραγωγός του κινηματογράφου Ντέιβιντ Λην. Βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ και ήταν υποψήφιος άλλες εννέα φορές. Ταινίες όπως "Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι" (1957), "Ο Λώρενς της Αραβίας" (1962), "Δόκτωρ Ζιβάγκο" (1965) και "Το Πέρασμα στην Ινδία" (1984) άφησαν εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου. [θαν. 16/4/1991].
1911: Από πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων στη Νέα Υόρκη, βρίσκουν το θάνατο 146 άνθρωποι.
1911: Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καλλιτεχνών οργανώνει με επιτυχία την πρώτη πανελλήνια έκθεση στο Ζάππειο.
1911: Γεννιέται ο Τζακ Ρούμπι, δολοφόνος του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
1914: Ιδρύεται ο Άρης Θεσσαλονίκης από ομάδα παραγόντων που είχαν αποχωρήσει από τον Ηρακλή.
1914: Γεννιέται ο Νόρμαν Έρνεστ Μπορλάουγκ, Νομπελίστας (1970) Αμερικανός επιστήμονας της γεωργίας, που ξεκίνησε τη λεγόμενη «Πράσινη Επανάσταση». Τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης.
1914: Πεθαίνει ο Γάλλος παρνασσιστής ποιητής Φρεντερίκ Μιστράλ, 84 ετών, Νομπελίστας (1904).
1916: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μποξ βαρέων βαρών που επιτρέπονται οι γυναίκες θεατές στον οποίο οι Jess Willard και Frank Moran ανακηρύσσονται ισόπαλοι μετά από 10 γύρους.
1917: Πεθαίνει ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμάρας ή Σαμάρης, 54 ετών.
1918: Πεθαίνει από καρκίνο ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Κλοντ Ντεμπισί, 56 ετών.
1921: Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Σιμόν Σινιορέ.
1924: Η Ελλάδα κηρύσσεται Δημοκρατία από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου (συνεδρίαση της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης-με 283 ψήφους, παμψηφεί, κηρύσσεται έκπτωτη η βασιλική οικογένεια των Γλίξμπουργκ).
1932: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα Παλιά Ανάκτορα, στη σημερινή Βουλή, από την κυβέρνηση του Ανδ. Μιχαλακόπουλου.
1934: Ο Horton Smith κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα γκολφ Masters στην Augusta της Georgia.
1936: Οι Detroit κερδίζουν τους Montreal Μαroons με 1-0 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα χόκεϊ (2 ώρες και 56 λεπτά).
1938: Εγκαινιάζεται από το βασιλιά Γεώργιο Β΄ το ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος.
1938: Η πιο βαριά ήττα της Εθνικής Ανδρών από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
1941: Η Γιουγκοσλαβία εντάσσεται στον Άξονα.
1942: Γεννιέται η τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν, («I say a little prayer for you»).
1946: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με φορητό πομπό πάνω σε αυτοκίνητο. Έπειτα από λίγο καιρό, διακόπτεται η λειτουργία του, για να ξαναρχίσει να λειτουργεί μόνιμα από το 1947.
1947: Σημειώνεται η πρώτη νίκη της Ferrari σε αγώνα ταχύτητας στο ΙΧ Grand Prix της Ρώμης στην πίστα της Terme di Caracalla, χωρίς όμως ακόμα η μάσκα της να φιλοξενεί το γνωστό αλογάκι, που θα πάρει τη θέση του το 1959. Ο Enzo Ferrari έχει ιδρύσει την εταιρεία το 1929 και έχει ντεμπουτάρει στις 9/7/1932 στις “24 Ώρες” του Spa. Η εταιρεία, με πάνω από 5.000 νίκες και 25 παγκόσμιους τίτλους, θα περάσει στα χέρια της FIAT με τον θάνατο του Ferrari το 1988.
1947: Η Ολλανδία και η Ινδονησία υπογράφουν συμφωνία για την ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας της δεύτερης.
1947: Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Ιλινόις, με 111 νεκρούς.
1947: Γεννιέται ο Άγγλος τραγουδιστής Σερ Έλτον Τζον, («Candle in the wind»)
1954: Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA (12 ιντσών).
1954: Γεννιέται η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, («Με τα μάτια της Έλλης»).
1955: Γερμανός αρχαιολόγος ανακάλυψε στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Δία.
1957: Με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Τα πρώτα μέλη της Κοινής Αγοράς είναι: Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Από την 1/1/2007 η ΕΕ αριθμεί 27 κράτη μέλη.
1958: Ο Sugar Ray Robinson γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ που κερδίζει τον τίτλο για πέμπτη φορά όταν νικάει τον Craig Wood.
1960: Στο Λονδίνο, η Γαλλία κερδίζει τον 5ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Jacqueline Boyer να τραγουδάει "Tom Pillibi".
1969: Υπογράφεται το Σύμφωνο των Άνδεων.
1971: Γεννιέται η ηθοποιός Εβελίνα Παπούλια, («Δυο Ξένοι»).
1972: Στο Εδιμβούργο, το Λουξεμβούργο κερδίζει τον 17ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Βίκυ Λέανδρος να τραγουδάει "Apres toi".
1979: Ο Chris Ford των Boston Celtics σκοράρει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ εναντίον των Huston Rockets.
1979: Υπογράφεται από τους Σαντάτ και Μπέγκιν η ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία στην Ουάσιγκτον.
1982: Στη Νικαράγουα, οι Σαντινίστας αναστέλλουν όλα τα πολιτικά δικαιώματα.
1982: Ο Wayne Gretzky γίνεται ο πρώτος παίκτης του NHL που σκοράρει 200 πόντους σε μία σεζόν.
1983: Στο Ολυμπιακό Στάδιο διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το Αμβούργο κερδίζει τη Γιουβέντους με 1-0 με γκολ-φάουλ του Magat στα πρώτα λεπτά. Ο πρώτος σκόρερ του θεσμού με 6 γκολ, Paolo Rossi, δεν σκοράρει, παρ' ότι πλαισιώνεται από τους Platini, Bonjek, Betega, Scirea.
1983: Ο Ρίγκαν διατάσσει την εισβολή στη Γρενάδα.
1983: Φτάνει στην Ελλάδα, έπειτα από 34 χρόνια αυτοεξορίας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μάρκος Βαφειάδης.
1990: Από πυρκαγιά σε παράνομο κοινωνικό όμιλο, με την ονομασία «Ευτυχισμένη Γη», στη Νέα Υόρκη, χάνουν τη ζωή τους 87 άτομα.
1992: Βρετανοί επιστήμονες βρίσκουν το μεγαλύτερο τέλειο αριθμό (2 756839 -1 * 2 756839). Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.
1995: Αφήνεται ελεύθερος ο Mike Tyson μετά από 3 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης.
1996: Το ελληνικό συγκρότημα «Echo Tatoo» κερδίζει το α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ ροκ τραγουδιού στην Κοπεγχάγη.
1996: Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή βόειου κρέατος και παραγώγων του από τη Βρετανία, εξαιτίας της νόσου των «τρελών αγελάδων».
1997: Η Πάμελα Γκόρντον διορίζεται πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στις Βερμούδες.
1999: Ανακάλυψη (από Αυστραλούς) των παλαιοτέρων ιχνών ζωής σε βράχο στη Δυτική Αυστραλία (βακτήρια-ηλικίας 3,5 δισ. ετών).
1999: Πρωθυπουργός στην Εσθονία αναλαμβάνει ο Μαρτ Λάαρ.
2000: Πάνω από 250 λαθρομετανάστες πνίγονται από βύθιση των 3 πλοιαρίων τους στη Νήσο των Χριστουγέννων
2000: Στον αγώνα Μαρούσι – Πανιώνιος για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ ο Τζον Κόρφας του Αμαρουσίου ισοφαρίζει το ρεκόρ των 360 συμμετοχών του Παναγιώτη Φασούλα στην Α1. Στις 5/4/2000 θα περάσει στην πρώτη θέση με 361 συμμετοχές.
2000: Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5,9 σύμφωνα με το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών στο Κολοράντο των ΗΠΑ) πλήττει το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.000 άτομα, άλλα 4.000 να τραυματιστούν και περίπου 20.000 σπίτια να καταστραφούν.
2003: Εκατοντάδες άρματα μάχης των Αμερικανών πεζοναυτών διασχίζουν τη γέφυρα του Ευφράτη κοντά στη Νασιρίγια στον πόλεμο του Ιράκ. Η προέλασή τους ανακόπηκε από σφοδρή αμμοθύελλα στην περιοχή. Την κατάληψη του λιμανιού του Ουμ Κασρ ανακοίνωσε η Βρετανία. Ο ιρακινός Υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις είναι 16 νεκροί άμαχοι και 95 τραυματίες. Αμερικανικό αεροσκάφος F16 χτύπησε κατά λάθος συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ στο νότιο Ιράκ, ενώ στην ίδια περιοχή αγνοούνται δύο αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα. Ανακοινώθηκε από το βρετανικό Πεντάγωνο ότι περισσότεροι από 300 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.
2004: «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στις πέντε ηπείρους πριν επιστρέψει τον Ιούλιο επί ελληνικού εδάφους. Η τελετή έγινε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της προέδρου της Βουλής Αννας Ψαρούδα Μπενάκη, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της προέδρου της «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου, του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, του προέδρου της ΕΟΕ, Λάμπη Νικολάου, της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, του δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννη Σκουλαρίκη, και άλλων επισήμων. Ο Κώστας Γκατσιούδης ήταν ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος που πήρε τη Δάδα από τα χέρια της πρωθιέρειας, για να ακολουθήσει ο Ρώσος Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Αλεξάντερ Ποπόφ και ο σπουδαίος Ουκρανός αθλητής του επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα. Η Φλόγα διανυκτέρευσε στην Ανδρίτσαινα και συνέχισε τις επόμενες ημέρες το ταξίδι της στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού για επτά ημέρες. Στις 31 Μαρτίου, η Κατερίνα Θάνου τη μετέφερε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο χώρο αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Συνολικά, το Ολυμπιακό φως ταξίδεψε επί 78 ημέρες, μεταλαμπαδεύτηκε σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 11.300 λαμπαδηδρόμους, και θα συνοδεύεται από 2.160 συνοδούς λαμπαδηδρόμων. Μεγάλες δόξες του διεθνούς αθλητισμού αλλά και μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη Λαμπαδηδρομία όλων των εποχών.
2004: Αρχίζουν οι ιστορικές συνομιλίες για το Κυπριακό , στην Ελβετία (Λουκέρνη). Στην απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας να υπάρξει μόνιμη και σημαντική παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο για την Κύπρο προχώρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
2004: Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η πρώτη ύστερα από 24 χρόνια επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στη Λιβύη. Μετά το τέλος της ιστορικής συνάντησης, ο Τ. Μπλερ δήλωσε ότι ο Καντάφι αναγνωρίζει «ένα κοινό σκοπό με μας στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα» (ο Μπλερ συνάντησε τον Καντάφι στη σκηνή του).
2004: Ένας νεκρός και πάνω από 4.000 άστεγοι είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που έπληξαν την Παπούα Νέα Γουινέα.
2004: Συνολικά 162 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού Αμπιτζάν.
2005: Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν αναλαμβάνει υπηρεσιακός Πρόεδρος, με εντολή του Κοινοβουλίου.
2005: Από πανικό και ποδοπατήματα σε κατάμεστο γήπεδο στην Τεχεράνη, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιράν- Ιαπωνίας (2-1), βρίσκουν το θάνατο 5 και τραυματίζονται άλλοι 40 άνθρωποι.
2005: Από πυρκαγιά σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι Τέμα της Γκάνας βρίσκουν το θάνατο 3 άνθρωποι και άλλοι 17 αγνοούνται.
2007: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφουν στη γερμανική πρωτεύουσα τη «Διακήρυξη του Βερολίνου», δίνοντας νέα ώθηση στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τη «Διακήρυξη», η οποία αναφέρεται στις αξίες και τα επιτεύγματα της ΕΕ, υπέγραψαν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου, παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών της ΕΕ, η καγκελάριος της προεδρεύουσας της ΕΕ Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.
2007: Σεισμός στην Κεφαλονιά, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, χωρίς ζημιές.
2007: Ο Ντόναλντ Τσανγκ κερδίζει δεύτερη θητεία ως ανώτατος διοικητής στο Χονγκ Κονγκ.
2007: Στο Βανουάτου, σεισμός μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας της νησιωτικής χώρας, Πορτ Βίλα.
2007: Ο υποψήφιος της πρώην προεδρικής πλειοψηφίας Σίντι Ουλντ Σέιχ Αμπνταλάνι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν στη Μαυριτανία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ουλντ εξασφάλισε το 52,89%, ενώ ο Αχμεντ Ουλντ Ντάνταχ, ιστορικός αντίπαλος του καθεστώτος που ανατράπηκε με πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2005, συγκέντρωσε το 47,11%.
2007: Ένα τσουνάμι σημειώνεται στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας ως αποτέλεσμα σεισμικής δόνησης των 7,1 Ρίχτερ. Ένα άτομο σκοτώθηκε και 40 τραυματίστηκαν.
2007: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει το Ρέθυμνο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Καλαθοσφαίρισης Ανδρών με 87-48 (είναι το δέκατο τρόπαιο για το «Τριφύλλι»).
2007: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Τόκιο.
2007: Η ιταλική Μπέργκαμο κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στο γυναικείο βόλεϊ, καθώς επικράτησε της Ντιναμό Μόσχας με 3-2 σετ στον τελικό, που διεξήχθη στη Ζυρίχη.
2008: Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ απειλεί να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αν δε σταματήσει η Κίνα την καταδίωξη των διαδηλωτών στο Θιβέτ.
2008: Ο στρατός των νησιών Κομόρες, υποστηριζόμενος από την Αφρικανική Ένωση εισβάλλει στο νησί Ανζουάν.
2008: Στους 140 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές στο Θιβέτ, σύμφωνα με την εξόριστη κυβέρνηση.
2008: Ορκίζεται Πρωθυπουργός του Πακιστάν ο Γουσάφ Ραζά Γκιλάνι.
2009: Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά από το 1979 άρχισαν την περασμένη εβδομάδα οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
2009: Το κοινοβούλιο στη Σουηδία αποφασίζει να καταργήσει το κέρμα των 50 Όρε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.
2009: Στο Λιχτενστάιν νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Κλάους Τσίτσερ.
«Ο Θεός θα με συγχωρέσει. Αυτή είναι η δουλειά του. (τα τελευταία του λόγια).»
Χάινριχ Χάινε (1797–1856)
Γερμανός πεζογράφος και ποιητής εβραϊκής καταγωγής


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 26-03-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Βροχές σε όλη τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες πιο πυκνές στην Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με παροδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές νωρίς το πρωί και εκ νέου από τις βραδινές ώρες, με πρόσκαιρη ύφεση των φαινόμενων στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) όπου τις πρώτες πρωινές ώρες θα κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές.
Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες κατά τόπους πυκνές στη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις απογευματινές ώρες, οπότε και τα φαινόμενα από τα δυτικά θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Aνεμοι: Ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές πιθανώς κατά διαστήματα ισχυρές.
Aνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου