Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

το κατά Ιωάννη πόνημα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020


Φίλες, φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες του πονήματος, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 σήμερα, φτάσαμε στην 142η ημέρα του έτους Ανατολή Ήλιου: 06:08 Δύση Ήλιου: 20:35 Η παροιμία της μέρας: "Δεν κουτσαίνεται η καμήλα από τ' αυτί."

Γιορτάζουν
Ελένη, Έλενος, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Ευρωπαϊκή Ημέρα Νατούρα 2000

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.

Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 - 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.

Απολυτίκιο
Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ο εν βασιλεύσιν, Απόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο· ην περίσωζε δια παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
Μέγας Κωνσταντίνος
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο, επειδή υποστήριξε παντοιοτρόπως τον Χριστιανισμό. Η μνήμη του συνεορτάζεται μαζί με αυτή της μητέρας του Αγίας Ελένης στις 21 Μαΐου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στη χωρεία των Αγίων της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα).

Ο Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος (Flavius Valerius Aurelius Constantinus) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 272 στην Ναϊσσό της Άνω Μοισίας (σήμερα Νις Σερβίας) και ήταν γιος του ρωμαίου αξιωματικού Κωνστάντιου Χλωρού και της συζύγου ή παλλακίδας του Ελένης. Έμαθε τα εγκύκλια γράμματα κοντά στον πατέρα του και από νεαρής ηλικίας κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες και την εν γένει προσωπικότητά του. Η προώθηση του πατέρα του στα ανώτατα κλιμάκια της αυτοκρατορίας βοήθησε και τη δική του ανέλιξη στη στρατιωτική ιεραρχία της Ρώμης.

Το 305 ακολούθησε τον πατέρα του στην εκστρατεία του στη Μεγάλη Βρετανία και μετά τον θάνατό του (7 Ιουλίου του 306) ανακηρύχθηκε από τα στρατεύματα διάδοχός του με τον τίτλο του Αυγούστου στο Εβόρακο (σήμερα Γιορκ). Σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην αυτοκρατορία εξαιτίας της πολυαρχίας, ο Κωνσταντίνος θέλησε να γίνει κυρίαρχος πρώτα στο Δυτικό τμήμα και στη συνέχεια στο Ανατολικό. Γι’ αυτό έπρεπε πρώτα να επικρατήσει του άλλου Αύγουστου της Δύσης, του Μαξέντιου.

Οι στρατοί του Κωνσταντίνου και του Μαξέντιου συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 312 στα περίχωρα της Ρώμης, κοντά στη Μουλβία γέφυρα του Τίβερη. Την παραμονή της μάχης, στις 27 Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος είδε το περίφημο όραμά του, σύμφωνα με το οποίο ακτίνες φωτός σχημάτισαν στον ουρανό ένα σταυρικό σύμπλεγμα με τη φράση “Εν τούτω Νίκα”. Το περιστατικό αυτό, το οποίο το θεώρησε ως “θεία έμπνευση”, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές του ικανότητες, τον οδήγησαν την επομένη (28 Οκτωβρίου) σε μία περήφανη νίκη επί του Μαξέντιου, που τον κατέστησε κυρίαρχο της Δύσης.

Παρότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον Χριστιανισμό, διείδε τη δυναμική της θρησκείας αυτής και αποφάσισε να την υιοθετήσει και να την εντάξει στην πολιτική του. Το 313 υπέγραψε με τον σύμμαχό του στην Ανατολή Λικίνιο το “Διάταγμα των Μεδιολάνων”, με το οποίο κατοχυρωνόταν η αρχή της ανεξιθρησκείας και της θρησκευτικής ελευθερίας στην επικράτειά του. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί από το 311 με το διάταγμα του αυτοκράτορα Γαλέριου, που έπαυε τους διωγμούς κατά των χριστιανών.

Οι φιλοδοξίες του Κωνσταντίνου δεν σταματούσαν με την επικράτησή του στη Δύση. Ήθελε να κυριαρχήσει σε όλη την αυτοκρατορία και γι' αυτό πολύ γρήγορα ήλθε σε σύγκρουση με τον σύμμαχό του στην Ανατολή και γαμπρό του Λικίνιο (Ο Λικίνιος ήταν σύζυγος της αδελφής του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίας). Ο Κωνσταντίνος επικράτησε σε σειρά μαχών και ναυμαχιών και το 324 έγινε κυρίαρχος σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Μετά την επικράτησή του, κύριο μέλημα του Κωνσταντίνου ήταν η ανόρθωση της παραπαίουσας αυτοκρατορίας. Με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε, αποκατέστησε την ενότητα της αυτοκρατορικής εξουσίας και περιόρισε τις κεντρόφυγες τάσεις, με την κατάργηση των αξιωμάτων του Αύγουστου και του Καίσαρα, ενώ περιόρισε σημαντικά τις εξουσίες της Συγκλήτου. Στο οικονομικό πεδίο, έκοψε νέο νόμισμα, το σόλιδο και προέβη σε μαζικές αγορές χρυσού, που όχι μόνο το σταθεροποίησαν, αλλά το κατέστησαν το σταθερότερο νόμισμα στη διεθνή αγορά μέχρι τον 11ο αιώνα. Στο διοικητικό πεδίο, η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη ριζική ανανέωση της αυτοκρατορίας που επιδίωκε ο Κωνσταντίνος. Τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 11 Μαΐου του 330.

Η εύνοια του Κωνσταντίνου προς την εκκλησία εκδηλώθηκε με το σταθερό του ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της εσωτερικής της ενότητας, που είχε διαρρηχθεί από την αίρεση του Αρειανισμού. Γι’ αυτό το λόγο συγκάλεσε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας την Α' Οικουμενική Σύνοδο, που καθόρισε το δόγμα του Χριστιανισμού (“Πιστεύω”). Λίγο πριν από τον θάνατό του στις 22 Μαΐου του 337, ο Κωνσταντίνος βαπτίστηκε χριστιανός.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε νυμφευθεί δύο φορές: Το 303 τη Μινερβίνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Κρίσπο και το 307 τη Φαύστα, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Κωνστάντιο, τον Κώνστα, την Κωνσταντίνα και την Ελένη. Το 326 ο Κωνσταντίνος έδωσε εντολή για τη δολοφονία του μεγαλύτερου γιου του Κρίσπου και της δεύτερης συζύγου του Φαύστας, επειδή, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, τους υποπτευόταν ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση. Εξ αυτού του λόγου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο ως Άγιο.

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Νατούρα 2000 (European Natura 2000 Day) , ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

To ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου και, ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000, λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.


Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development). Κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας


Το νησί της Αγίας Ελένης, βρετανική κτήση του Νοτίου Ατλαντικού, γιορτάζει την επέτειο της ανακάλυψής το 1502 από τον πορτογάλο θαλασσοπόρο Ζοάο ντα Νόβα.
Hμέρα του Ναυτικού στην Χιλή («Dia de las glorias navales»), σε ανάμνηση της Ναυμαχίας του Ικίρκε με τους Περουβιανούς και τον ηρωικό θάνατο του Αρτούρο Πρατ, του μεγαλύτερου ήρωα της Χιλής (21 Μαΐου 1879).
Στην Κολομβία γιορτάζουν την επέτειο της κατάργησης της δουλείας («Dia de la Afrocolombianidad»).
Hμέρα της Ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο.
Ημέρα κατά της Τρομοκρατίας στην Ινδία.
Ημέρα των Πατριωτών και του Στρατού στην Ουγγαρία.
Εθνική Ημέρα Φράουλας με κρέμα στις ΗΠΑ
Γεγονότα
1904

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
Η ιστορία της FIFA
Η FIFA (Federation Internationale de Football Association) είναι η ανωτάτη ποδοσφαιρική αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1904 στο Παρίσι από τις ομοσπονδίες 7 ευρωπαϊκών κρατών, υπακούοντας στην ανάγκη για έναν οργανισμό, που θα εποπτεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με ταχείς ρυθμούς.

Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΕΠΟ.
1924

Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας, που θα είναι σώμα νομοθετικό και θα αποτελεί φραγμό κατά της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών. Θα λειτουργήσει από το 1929 έως το 1935. Ο θεσμός της Γερουσίας στη νεώτερη Ελλάδα


Η Γερουσία είναι ένα νομοθετικό σώμα που υφίσταται σε πολλές σύγχρονες Δημοκρατίες, κοινοβουλευτικές (Ιταλία) και προεδρικές (ΗΠΑ, Γαλλία). Λέγεται και Άνω Βουλή, σε αντιδιαστολή με την Κάτω Βουλή, που είναι το βασικό και κυρίαρχο νομοθετικό σώμα. Αποτελεί θεσμικό αντίβαρο, τόσο για την Κάτω Βουλή, όσο και για τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε δύο φορές, αλλά δεν ευτύχησε στη λειτουργία της, παρότι έλκει την καταγωγή και την ονομασία της από την Αρχαία Ελλάδα. Εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1935.

Το Σύνταγμα του 1844, που παραχώρησε ο Όθωνας μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και έθεσε τις βάσεις του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, προέβλεπε την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας από τον Βασιλέα, τη Βουλή και τη Γερουσία. Οι γερουσιαστές, 27 τον αριθμό, ήσαν ισόβιοι και διορίζονταν από τον βασιλιά, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσαν να φθάσουν «μέχρι και του ημίσεως του όλου αριθμού των βουλευτών», όπως προνοούσε το Σύνταγμα.

1930
Ο υπ. Παιδείας Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό Ελ. βενιζέλο
Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1971

Η Τσέλσι κατακτά στο στάδιο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1. Στα προκριματικά, η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

1995

Πραγματοποιείται η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στην Ελλάδα, στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτήριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

2005
Έλενα Παπαρίζου, Eurovision 2005
Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι «My Number One», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

Γεννήσεις
1860
Βίλεμ Αϊντχόφεν
Βίλεμ Αϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)

1902
Λεωνίδας Ζέρβας
Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν - Ζέρβα). (Θαν. 10/7/1980)

1921
Αντρέι Ζαχάροφ
Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Θαν. 14/12/1989)

Θάνατοι
2000
Τζον Γκίλγκουντ
Τζον Γκίλγκουντ, άγγλος ηθοποιός. (Γεν. 14/4/1904)

2006
Γεράσιμος Βασιλόπουλος
Γεράσιμος Βασιλόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» και του ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας». (Γεν. 1917)

2018
Βασίλης Τριανταφυλλίδης
Βασίλης Τριανταφυλλίδης, έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν. (Γεν. 7/5/1940)
Χάρρυ Κλυνν ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βασίλη Τριανταφυλλίδη,ενός προικισμένου σατιρικού καλλιτέχνη, που αποκλήθηκε «Αριστοφάνης του καιρού μας».Πρωτοπόρος του stand-up comedy στην Ελλάδα διακρίθηκε για την οξεία σάτιρά του,που ανέδειξε και διακωμώδησε τις αντιφάσεις της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την υποκριτική, διακόνησε την ζωγραφική, την ποίηση,την πολιτική και τον αθλητισμό.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης από οικογένεια Ποντίων προσφύγων. Ξεκίνησε τυχαία την καριέρα του στον χώρο του θεάματος σε ηλικία 18 ετών, μετά τη συμμετοχή του σε βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο και μια πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα και σπουδές στη δραματική σχολή του Πέλου Kατσέλη.

Από το 1958 έως το 1964, θήτευσε στο βαριετέ των αναψυκτηρίων και στα καμπαρέ της Αθήνας, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός. Στους χώρους αυτούς διαμόρφωσε τους υποκριτικούς του κώδικες, έχοντας ως πλεονεκτήματα την ικανότητά του στον αυτοσχεδιασμό και την ευφυή χρήση της εύπλαστης σε μούτες φυσιογνωμία του.

Το 1964 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Τα 201 Καναρίνια» και κράτησε ένα ρόλο στην μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Γεωργιάδη «Γάμος αλά ... Ελληνικά». Την ίδια χρονιά ταξίδεψε για σειρά εμφανίσεων σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου έμεινε και εργάστηκε επί 10 χρόνια. Στο Σικάγο θα παντρευτεί την Χαρίκλεια Μακρή, η οποία θα του χαρίσει τρία παιδιά, τον μετέπειτα σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη (1966-2016), τον Αποστόλη και την Κορίνα.

Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη στα τέλη του 1974 και άρχισε να εμφανίζεται σε μπουάτ της Πλάκας και αργότερα σε νυχτερινά κέντρα. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τις παράνομες κασέτες με τα προγράμματα των εμφανίσεών του και ιδιαίτερα με τον πρώτο του δίσκο «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από την Columbia, το φθινόπωρο του 1978. Ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία που ένας σατιρικός δίσκος γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία με πωλήσεις που θα ζήλευαν τα μεγάλα ονόματα του τραγουδιού της εποχής εκείνης. Εμφανιζόταν πλέον ως Χάρρυ Κλυνν, ένα ψευδώνυμο, που, όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του, ήταν ακριβώς το αντίθετο από τον «Dirty Harry», τον αστυνομικό που ενσάρκωνε ο Κλιντ Ίστγουντ στην ομώνυμη σειρά ταινιών και ο οποίος εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στις αίθουσες των κινηματογράφων.

Την δεκαετία του ογδόντα, ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ίσως το πιο καυτό όνομα της ελληνικής σόου μπιζ, μέσα από τις εμφανίσεις του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τις βιντεοταινίες,την διαφήμιση (με χαρακτηριστική αυτή με τα φουντούνια) και την παρουσία του στην δισκογραφία. Εποχή άφησαν οι ήρωες που ενσάρκωνε, όπως «Τραμπάκουλας», ο «ταξιτζής» και «γύφτος με τις πατάτες». Στην επιτυχία του συνετέλεσε η συνεργασία του με τον συγγραφέα Γιάννη Κακουλίδη, καθώς και μια ομάδα συνεργατών που έγραφαν τα κείμενα των παραστάσεών του.

Η θητεία του στα καμπαρέ υπήρξε σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένα μεγάλο σχολείο όπου μαζί με την αμερικάνικη επιρροή του stand-up comedy, του οποίου υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα, τόν ώθησε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος δηλαδή την τόλμη να γίνεται ιδιαίτερα αιχμηρός από σκηνής,σατιρίζοντας τους πάντες και τα πάντα. Ιδιαίτερα στο στόχαστρο της σάτιράς του βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχούσε πολιτικά την δεκαετία του 80.

Καλλιτεχνικά πολυπράγμων ο Χάρρυ Κλυνν, εξακολούθησε και μετά το 2006, οπότε και επέστρεψε και ζούσε στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, να ζωγραφίζει, να γράφει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Το 1980, ανέλαβε τις τύχες της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, του Απόλλωνα Καλαμαριάς και το 1988 εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΠΑΕ), όπου διακρίθηκε για την ιδιαίτερα μαχητική στάση του έναντι της πολιτείας.

Πολιτικά και κοινωνικά ενεργός, δραστηριοποιήθηκε σε θέματα ποντιακής ομογένειας, ενώ είχε διεκδικήσει δύο φορές το δήμο Καλαμαριάς, το 2006 και το 2010, την πρώτη φορά με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και την δεύτερη ως ανεξάρτητος. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και παρέμεινε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης από το 2006 έως το 2014.

Αρθρογραφούσε αδιάλειπτα (από το 1999 διατηρούσε προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση harryklynn.blogspot.gr) για πολιτικά κυρίως ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τα κόμματα που υπέγραψαν τα δύο πρώτα μνημόνια, ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και όταν αυτός υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Χάρρυ Κλυνν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν ύστερα από την απώλεια του γιου του Νίκου το 2016. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Μαίου 2018, σε ηλικία 78 ετών.
325: Αρχίζει στη Νίκαια η 1η Οικουμενική χριστιανική Σύνοδος.

526: Σεισμός σκοτώνει 300.000 άτομα στην Αντιόχεια της Συρίας.

1067: Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας. Στο θρόνο ανέρχεται η σύζυγός του Ευδοκία η Μακρεμβολίτισσα.

1293: Σεισμός σκοτώνει 30.000 άτομα στην Καμακούρα της Ιαπωνίας.

1293: Δημιουργείται σχολή στην Αλκαλά από το βασιλιά Σάντσο Δ΄ της Καστίλλης.

1310: Φτιάχνονται υποδήματα και για τα δύο πόδια (για πρώτη φορά).

1497: Ο Τζον Κάμποτ ξεκινάει από το Μπρίστολ με το πλοίο του Mathew αναζητώντας θαλάσσιο δρόμο προς τη Δύση (άλλες πηγές αναφέρουν ως ημερομηνία την 2/5/1497).

1498: Φτάνει στην Κοζικόντε (Καλκούτα) ο Βάσκο ντα Γκάμα.

1501: Ο Πορτογάλος Ζουάου ντε Νόβα Καστέλ ανακαλύπτει τα νησιά της Αναλήψεως .

1506: Πεθαίνει σε μοναστήρι στο Βαλαδολίδ της Ισπανίας ο Χριστόφορος Κολόμβος, 65 ετών, Γενουάτης θαλασσοπόρος που ανακάλυψε την Αμερική (1492).

1570: Ο Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει τον πρώτο σύγχρονο χάρτη τύπου άτλαντα.

1609: Εκδίδονται πιθανότατα παράνομα τα πρώτα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τον Τόμας Θορπ.

1622: Δολοφονείται από τους Γενιτσάρους ο Οσμάν Β΄, 17 ετών, Σουλτάνος της Τουρκίας (1618-22).

1631: Τερματίζεται η πολιορκία του Μαγδεβούργου από στρατεύματα της γερμανικής αυτοκρατορίας, με την σφαγή των 20.000 κατοίκων της πόλης με απολογισμό 300 νεκρούς από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις και 1.600 τραυματίες.

1690: Στην Αγγλία, εγκρίνεται το Διάταγμα της Χάρης, βάσει του οποίου δίδεται χάρη στους υποστηρικτές του Ιακώβου Β΄.

1743: Το πρώτο Jockey Club στον κόσμο ιδρύεται στη Νότια Καρολίνα.

1747: Αρχίζει το πείραμα που θα οδηγήσει στη θεραπεία του σκορβούτο. Ο Βρετανός γιατρός James Lind, στο πολεμικό πλοίο Salisbury, άλλαξε τη δίαιτα των ναυτικών και πρόσθεσε πορτοκάλια και λεμόνια, με θετικά αποτελέσματα.

1769: Γεννιέται στην Ύδρα ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης - Βώκος. To πραγματικό επώνυμο του Μιαούλη ήταν Βώκος. Ο πατέρας του προσπάθησε να του μάθει γράμματα, αλλά αυτός στράφηκε στην ναυτιλία κι έτσι στα 16 του έγινε πλοίαρχος στο οικογενειακό πλοίο. Με το πλοίο του έκανε εμπόριο μεταφέροντας σιτάρι, όπου έκανε πολλά χρήματα. Πουλάει το οικογενειακό πλοίο και αγοράζει από έναν Οθωμανό το πλοίο "Μιαούλ". Από τότε εμφανίζεται με το επώνυμο Μιαούλης. Στις 27 Μαρτίου του 1821 ο Αντώνιος Οικονόμου ξεσήκωσε τους Υδραίους μεταξύ αυτών και τον Μιαούλη για να συμμετάσχουν στον απελευθερωτικό αγώνα. Στις 31 Μαρτίου 1821 υπέγραψε την εκλογή του Οικονόμου ως διοικητή του νησιού. Στις 20 Ιουλίου του 1821 ο Μιαούλης μαζί με τους Φραγκίσκο Βούλγαρη, Μανώλη Τομπάζη και Γεώργιο Κιβώτο έθεσαν τα πλοία τους και τους εαυτούς τους στην διάθεση της πατρίδας. Τον Ιανουάριο του 1822 εκλέχθηκε, μετά την παραίτηση του Ιάκωβου Τομπάζη, ναύαρχος του στόλου της Ύδρα. Επακολούθησαν πολλές νικηφόρες ναυμαχίες. Στις 22 Νοεμβρίου του 1826 αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ύδρα, λόγω διαμάχης με τον Κουντουριώτη. Στις 14 Αυγούστου εκλέχθηκε γερουσιαστής, θέση όμως από την οποία παραιτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια ο Μιαούλης εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. Τον Οκτώβριο του 1832 επιλέχθηκε από την Βαυαρική αυλή μαζί με τους Δημήτριο Πλαπούτα και Κωνσταντίνο Μπότσαρη επιτροπή στην παράδοση του στέματος στον νεαρό τότε Όθωνα. Με βασιλικό διάταγμα του 1835 διορίστηκε γενικός επιθεωρητής του στόλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ανδρέας Μιαούλης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου. Είχε κάνει τρείς γάμους και πολλά παιδιά. Ένα από τα παιδιά του ο Αθανάσιος Μιαούλης (1815-1867) έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας και ναύαρχος. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ανδρέας Μιαούλης υπήρξε νουνός του Σπυρίδωνα Τρικούπη, μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας. [θαν. 11/6/1835]

1799: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

1821: Ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο προύχοντας Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς υψώνουν την ελληνική σημαία στο τουρκικό διοικητήριο του Μεσολογγίου και κηρύσσουν την Επανάσταση.

1825: Ο Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στον Καφηρέα.

1825: Σκοτώνεται μαχόμενος ηρωικά στη Μάχη στο Μανιάκι ο αγωνιστής Παπαφλέσσας (Γρηγόριος Δικαίος), 39 ετών, κληρικός από τη Μεσσηνία.

1828: Ο φιλέλλην Άγγλος Πλοίαρχος Άστιγξ πεθαίνει συνεπεία τραύματος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.

1830: Δημοσιεύεται το πρώτο πρόγραμμα δρομολογίων τρένου, στις ΗΠΑ.

1830: Ο Ντ. Χάιντ πατεντάρει την εφεύρεση του στυλό διαρκείας. Ωστόσο, μόλις το 1884 ο Λούις Γουότερμαν θα πατεντάρει το πραγματικά πρακτικό στιλό διαρκείας.

1830: Γεννιέται στο Λα Μπουίγ της Γαλλίας ο διάσημος μυθιστοριογράφος Εκτόρ Μαλό. Ήταν γιος ενός συμβολαιογράφου, ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατο της γυναίκας του και μητέρας του Έκτορα. Τελείωσε το Λύκειο Κορνέιγ της Ρουέν, το ίδιο λύκειο που μερικά χρόνια πριν είχε τελειώσει ο Γκυστάβ Φλωμπέρ και παρά τη θέληση του πατέρα του να σπουδάσει νομικά, αυτός προτίμησε το δρόμο των γραμμάτων. Στην αρχή για να μπορεί να ζει έγραφε άρθρα σε εφημερίδες. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει μυθιστορήματα. Υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς μυθιστοριογράφους του κόσμου γράφοντας περίπου εβδομήντα μυθιστορήματα. Τα αριστουργήματά του είναι το "Χωρίς οικογένεια", το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1878 που εξακολουθεί να έχει την ίδια επιτυχία σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα, με ήρωα ένα έκθετο αγοράκι και το "Με οικογένεια", που κυκλοφόρησε το 1893, με ηρωίδα ένα κοριτσάκι, τη μικρή ορφανή Περίνα που πήρε το όνομα της από το όνομα της εγγονής του. άλλα βιβλία του είναι: «Ο Υπολοχαγός Βοννέ», «Έρωτες Νέων», «Έρωτες Γερόντων», «Ερωτευμένοι», «Οι σύζυγοι», «Το ναυτόπουλο», «Τα παιδιά», «Πλούσιοι Γάμοι», «Δικαιοσύνη» κ.α. Υπήρξε ένα άτομο ηθικό, έντιμο και που υπολόγιζε τη φιλία. Γι' αυτό απόκτησε το προσωνύμιο “Μαλό - η εντιμότητα”. Αυτός και ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, ήσαν οι δυο πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του. [θαν. 17/7/1907].

1833: Συνίσταται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1834: Σύσταση του "Αριστείου Αγωνιστών" με σκοπό την αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών όσων αγωνίστηκαν κατά την Επανάσταση.

1835: Ο Όθωνας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας (ενηλικιώνεται).

1837: Ο Λέβι Στράους (μαζί με τον Τζέικομπ Ντέιβις) βγάζει στην αγορά τα παντελόνια μπλου τζιν με κόπιτσες στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα (το πρώτο τζιν παντελόνι πουλήθηκε κάποτε στα 1873, δε γνωρίζουμε όμως ακριβή ημερομηνία, καθώς τα αρχεία της εταιρείας που τα διέθεσε στην αγορά χάθηκαν στο μεγάλο σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο). Η πατέντα της Λέβι και Στράους έληξε το 1891 και από τότε πολλές εταιρείες δημιούργησαν παντελόνια- απομιμήσεις.

1875: Με συνθήκη, ιδρύεται το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στις Σέβρες της Γαλλίας.

1875: Πεθαίνει εξόριστη η Αμαλία, 58 ετών, η πρώτη Βασίλισσα της Ελλάδας (1836-62), σύζυγος του Όθωνα.

1882: Σύσταση της Τριπλής Συμμαχίας από την Αυστρουγγαρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

1883: Έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία.

1891: Πρώτη δημόσια επίδειξη του πρωτότυπου κινησιοσκόπιου του Τόμας Έντισον στις ΗΠΑ, στο εργαστήριο του διάσημου εφευρέτη.

1892: Ο Τζορτζ Σάμπσον πατεντάρει το στεγνωτήριο για τα ρούχα.

1896: Πεθαίνει η Κλάρα Σούμαν, 76 ετών, Γερμανίδα συνθέτις, σύζυγος του Ρόμπερτ Σούμαν.

1901: Ο Κλοντ Γκριβολά, συνεργάτης του διάσημου κινηματογραφιστή Πατέ, εφευρίσκει στο Παρίσι έναν προτζέκτορα που πρόβαλλε τρισδιάστατες εικόνες.

1902: Τερματίζεται η αμερικανική κατοχή της Κούβας. Η Κούβα γίνεται ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.

1908: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ.

1913: Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο σε μήκος υποβρύχιο του κόσμου το Gustave Zede, στο Σερμπούργκ της Γαλλίας.

1913: Γεννιέται ο Γουίλιαμ Χιούλετ, Αμερικανός μηχανικός, συνιδρυτής της εταιρείας «Χιούλετ- Πακάρντ».

1915: Γεννιέται ο Ισραηλινός στρατιωτικός και πολιτικός Μοζέ Νταγιάν.

1918: Για τρίτη συνεχή χρονιά, την ίδια ημερομηνία, τροπική καταιγίδα πλήττει την πόλη Κόντελ, στο Κάνσας των ΗΠΑ.

1918: Γεννιέται ο γενετιστής Έντουαρντ Λιούις, Αμερικανός Νομπελίστας (1995).

1919: Έκρηξη του ηφαιστείου Κέλουιτ στην Ιάβα, με 550 θύματα.

1920: Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό.

1922: Τριμελής βρετανική ορειβατική αποστολή με τους Μάλορι, Σάμερβιλ και Νόρτον ανεβαίνουν στο ψηλότερο για την εποχή υψόμετρο στο όρος Έβερεστ, στα 26.800 πόδια.

1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πετά με αεροπλάνο πάνω από τον Ατλαντικό (η πτήση του θα ολοκληρωθεί με την επιτυχή προσγείωσή του, μία ημέρα μετά στο Παρίσι- είναι ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει πετώντας μόνος του τον Ατλαντικό χωρίς στάση).

1927: Με τη συνθήκη της Τζέντας, η Σαουδική Αραβία γίνεται ανεξάρτητη από τη Βρετανία.

1930: Για πρώτη φορά εκτοξεύεται ένα αεροπλάνο από ένα αερόπλοιο. Το διθέσιο αεροσκάφος Vought εκτοξεύτηκε από το αερόπλοιο Los Angeles και έπειτα πέταξε προς το αεροπλανοφόρο Saratoga.

1931: Βρίσκεται το πτώμα του Άλφρεντ Βέγκενερ, Γερμανού εξερευνητή της Γροιλανδίας, μετεωρολόγου και γεωφυσικού. Ο Βέγκενερ εξαφανίστηκε στη Γροιλανδία, μαζί με τους συντρόφους του, το Νοέμβριο του 1930. Ήταν ο πρώτος που έκανε την υπόθεση της δημιουργίας της Γης από την «Παγγαία» περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η Παγγαία ήταν το σύνολο όλων των ηπείρων του σήμερα, οι οποίες ήταν ενωμένες και αργότερα διασπάστηκαν και χωρίστηκαν μεταξύ τους.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ ξεκινά από το Νιουφάουντλαντ (Καναδάς) την πτήση της για την Ιρλανδία και γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, αεροπορικώς. Έπειτα από πτήση 13 ωρών και 30 λεπτών θα προσγειωθεί στην Ιρλανδία.

1934: Εγκαίνια του νέου δημόσιου ψυχιατρείου στο Δαφνί.

1935: Γεννιέται η τραγουδίστρια Μαρινέλλα (Κυριακή Παπαδοπούλου), («Άνοιξε πέτρα», «Τα λόγια είναι περιττά» (ντουέτο με τον Τ. Βοσκόπουλο).

1939: Εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στον κόσμο ταχυδρομική υπηρεσία αεροπορικώς υπερατλαντικά. Ένα τετραθέσιο αεροπλάνο της Pan American , το Yankee Clipper, πραγματοποίησε πτήση από τη Νέα Υόρκη για τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, μέσω Χόρτα. Ήταν επίσης η πρώτη προγραμματισμένη αεροπορική υπηρεσία.

1940: Οι Γερμανοί κυριεύουν την Αμιένη.

1940: Οι πρώτοι Εβραίοι κρατούμενοι οδηγούνται στο νέο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Άουσβιτς.

1940: Ο Σικόρσκι παρουσιάζει στο κοινό τη νέα του εφεύρεση: το ελικόπτερο.

1940: Πεθαίνει ο Σουηδός λογοτέχνης Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, 80 ετών. Το 1916 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1941: Αρχίζει η εποποιία της Μάχης της Κρήτης . Σθεναρή αντίσταση στους Ναζί. Στις 20/5, σύμφωνα μ' ένα ευρύτερο σχέδιο των Γερμανών για την κατάληψη των αεροδρομίων της Κρήτης, ρίχτηκαν πολλοί αλεξιπτωτιστές κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ηρωικά με ό,τι μέσο διέθεταν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1942: Επιτρέπεται, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, κατάταξη μαύρων στο Πολεμικό Ναυτικό.

1943: Γεννιέται ο Αλ Μπάνο, τραγουδιστής από την Ιταλία (γνωστός ως Al Bano), που έκανε καριέρα με τη σύζυγό του, Ρομίνα Πάουερ («Felicita», 1982).

1944: Γεννιέται ο Άγγλος τραγουδιστής Τζο Κόκερ, («When a man loves a woman»).

1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Σερ [Cherilyn Sarkisian LaPierre].

1947: Γεννιέται ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, Αυστριακός επιχειρηματίας, δημιουργός του ποτού «Red Bull».

1947: Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Φίλιπ Έντουαρντ Άντον Λέναρντ, 85 ετών, Νομπελίστας (1905). Ερεύνησε τα ηλεκτρόνια και τις καθοδικές ακτίνες.

1947: Εκτελείται ο Γερμανός Στρατηγός Μπρόγιερ.

1947: Εκτελείται μαζί με τον προηγούμενο για ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη ο Γερμανός Στρατηγός Μίλερ.

1949: Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (Παπανδρέου), 59 ετών, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1938-38 και 1941-49), Πρωθυπουργός (1945) και Αντιβασιλέας (1944-46).

1952: Ο βουλευτής της ΕΠΕΚ Κ. Βενέτης αποχωρεί από το κόμμα του.

1956: Η πρώτη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) που ρίχνεται από αεροπλάνο εκρήγνυται πάνω από την ατόλη Namu στο βορειοδυτικό άκρο της ατόλης Bikini. Ονομάστηκε "Cherokee," και ήταν μέρος της επιχείρησης " Redwing".

1957: Ο Εθνικός του βιομηχάνου Δημήτρη Καρέλλα κατηγορείται ως “επαγγελματικό σωματείο” και τιμωρείται με εξάμηνο αποκλεισμό χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Είναι η χρονιά όπου γκολκίπερ είναι ο Στάθης Μανταλόζης και η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει συχνά στην κορυφή της βαθμολογίας.

1958: Πατεντάρεται στις ΗΠΑ δορυφορική κεραία, από τον Ρόμπερτ Μπάουμαν.

1958: Γεννιέται ο Ρον Ρίγκαν, χορευτής, γιος του άλλοτε Προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

1961: Η Μαυριτανία αποκτάει Σύνταγμα.

1964: Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Τζέιμς Φρανκ, 81 ετών. Γεννήθηκε στις 26/8/1882 και τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1925, από κοινού με το Χερτς για την ανακάλυψη των νόμων που διέπουν τα ηλεκτρόνια και τα άτομα.

1965: Από συντριβή πακιστανικού αεροσκάφους Μπόινγκ 720-B, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο στο Κάιρο της Αιγύπτου, σκοτώνονται 119 από τα 125 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

1966: Ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα: η μέρα γίνεται νύχτα.

1967: Η ΕΣΣΔ παρουσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνικό καταστροφέα.

1967: Γεννιέται ο Παύλος Γλύξμπουργκ, 2ο παιδί του βασιλικού ζεύγους Κωνσταντίνου και Σοφίας.

1968: Απεργούν σε όλη τη Γαλλία 6 εκατ. Εργάτες.

1969: Η τηλεόραση του ΕΙΡ συνδέεται μέσω ιταλικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το διαστημόπλοιο ΑΠΟΛΛΩΝ 10, που κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

1970: Από πλημμύρες στην κεντρική Ρουμανία, χάνουν τη ζωή τους 160 άτομα.

1970: Ο Μπόμπι Τσάρλτον σημειώνει το 49ο και τελευταίο του γκολ για την Αγγλία εναντίον της Κολομβίας στην Μπογκοτά.

1972: Με την επικύρωση Συντάγματος ανακηρύσσεται η Δημοκρατία του Καμερούν (εθνική εορτή).

1972: Ξεκινάει το πρώτο διεθνές ράλι της ΦΙΛΠΑ (Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου).

1973: Σκοτώνεται σε δυστύχημα στο γκραν πρι της ΜόντσαΓιάρνο Σαάρινεν, 27, Φιλανδός οδηγός αγωνιστικής μοτοσικλέτας, ο μοναδικός Φιλανδός που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο σε αγώνα δρόμου (1972, στα 250 cc).

1976: Πλημμύρες στις Φιλιππίνες, εξαιτίας του τυφώνα «Όλγα» σκοτώνουν 215 άτομα.

1977: Το πολυτελές τρένο «Όριαν Εξπρές» κάνει το τελευταίο του ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη.

1978: Προσχώρηση των Κ. Μητσοτάκη, Αθ. Κανελλόπουλου και Π. Βαρδινογιάννη στο κόμμα της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη ΝΔ και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού.

1978: Εκτοξεύεται ο «Πρωτοπόρος Αφροδίτη 1».

1979: Υπογράφεται μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας συμφωνία 10 σημείων με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (σε συνάντηση Ντενκτάς- Κυπριανού).

1980: Δημοψήφισμα στο Κεμπέκ τάσσεται κατά της απόσχισης από τον Καναδά με 59,5%.

1980: Από πυρκαγιά σε κλινική στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, πεθαίνουν 157 άτομα.

1982: Θεσπίζεται νομοθετικά η άδεια των τεσσάρων εβδομάδων το χρόνο.

1983: Γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ απομονώνουν τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

1986: ΓΓ του ΚΚΕ (εσ.) εκλέγεται ο Λεωνίδας Κύρκος.

1987: Πανελλήνια επίδοση στα 200μ. πεταλούδα σημειώνει η Έλλη Ρουσάκη, με χρόνο 2.12.57. Το ρεκόρ της θα καταρριφθεί στις 31/7/2003 στη Γλασκόβη, από τη 16χρονη Βασιλική Αγγελοπούλου.

1988: Πεθαίνει η Άννα Ασλάν, 91 ετών, Ρουμάνα γεροντολόγος, η ιδρυτής της επιστήμης της γεροντολογίας.

1989: Πεθαίνει ο οικονομολόγος Σερ Τζον Χικς, 85 ετών, Βρετανός Νομπελίστας (1972).

1990: Το τηλεσκόπιο «Χαμπλ» στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από το Διάστημα (πρώτη φωτογραφία ήταν ενός διπλού αστεριού, ηλικίας 1.260 ετών φωτός).

1990: Νίκη του Ιόν Ιλιέσκου στις πρώτες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος δημοκρατικές εκλογές στη Ρουμανία (προεδρικές και βουλευτικές).

1990: Επτά Άραβες σκοτώνονται σε αμόκ Εβραίου.

1990: Χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης κατακτά η Ελλάδα νικώντας τη Ρουμανία με 3-2 στο μικρό τελικό (1η θέση η Βουλγαρία).

1990: Η Μόνικα Σέλες σταματάει το ρεκόρ 66 συνεχόμενων νικών της Στέφι Γκραφ όταν την κερδίζει με 6-4, 6-3 στον τελικό του BMW German Open.

1991: Ο προπονητής των τίτλων, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράφει στον Ολυμπιακό έπειτα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους. Με τον Ιωαννίδη ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα.

1992: Η Ινδία εκτοξεύει τον πρώτο της δορυφόρο.

1992: Οι δύο γιατροί που εξέτασαν το πτώμα του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι επιβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος δέχτηκε δύο σφαίρες που προήλθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις (πάνω από το κεφάλι του και πισώπλατα).

1992: Διεξαγωγή του Γ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

1992: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός αναδεικνύονται ισόπαλοι 1-1. Στη ρεβάνς στις 21 Μαΐου ο Ολυμπιακός νίκησε στο Στάδιο Καραϊσκάκη 2-0.

1993: Αθώωση, δευτεροδίκως, του Γ. Λούβαρη από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση αγοράς των πυραύλων "Μάτζικ".

1994: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για έρευνα σχετικά με την ύπαρξη ευθυνών των Κ. Μητσοτάκη, Α. Ανδριανόπουλου, Ι. Παλαιοκρασσά στην υπόθεση πώλησης της "ΑΓΕΤ-Ηρακλής".

1996: Επίσκεψη του Παλαιστινίου ηγέτη Γ. Αραφάτ στην Ελλάδα, όπου γίνεται δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

1996: Έγκλημα χωρίς προηγούμενο από το Θεόφιλο Σεχίδη (19 και 20/5). Σκότωσε με άγριο τρόπο τους γονείς του, το θείο, την αδερφή και τη γιαγιά του (στις 9/8 αποκαλύφθηκε το έγκλημα).

1996: Φουσκώνεται μια τεράστια κεραία σαν μπαλόνι έξω από δορυφόρο σε διαστημικό λεωφορείο.

1997: Κυκλώνας πλήττει το Μπανγκλαντές, σκοτώνοντας 100.

1998: Στο «Αρένα» του Άμστερνταμ στον 43ο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ Μαδρίτης νικά 1-0 (Μιγιάτοβιτς 66ο) την Γιουβέντους.

1999: Κυκλώνας σκοτώνει 250 άτομα στο Πακιστάν.

1999: Επιστήμονες βρήκαν και 18ο Φεγγάρι σε τροχιά στον πλανήτη Ουρανό.

1999: Ο Αμερικανός μοτοσικλετιστής Ρόμπι Νίβελ πραγματοποιεί επιτυχές άλμα πάνω από το Φαράγγι του Γκραν Κάνιον.

2000: Ο Τσεν Σουί Μπιαν ορκίζεται Πρόεδρος στην Ταϊβάν.

2000: Για πρώτη φορά γυναικεία ελληνική πρωτιά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, με το δίδυμο Μπεκατώρου και Τσουλφά.

2000: Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου γίνεται η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Αυστραλούς διοργανωτές.

2000: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού νικά στον τρίτο αγώνα των πλέι οφ του πρωταθλήματος τον ΠΑΟΚ με 76-63 και κατακτά το πρωτάθλημα.

2001: Προς τερματισμό βαίνει ο εξάμηνος πόλεμος στη Νότια Σερβία, μετά την συμφωνία των Αλβανών ανταρτών του Νότου και του ΝΑΤΟ για παράδοση του οπλισμού τους.

2001: Στις (πρώτες δημοκρατικές) προεδρικές εκλογές στο Τσαντ επανεκλέγεται ο Ιντρίς Ντεμπί, που είναι στην εξουσία από το 1990 (ο Ντεμπί λαμβάνει το 67,4% των ψήφων).

2001: Την επανεκλογή του εξασφαλίζει στις εκλογές που γίνονται στη Μογγολία, ο Πρόεδρος Νατσαγκίν Μπαγκαμπάντι (λαμβάνει το 57,9% έναντι 36,6 για τον αντίπαλό του, Ραντνασουμπερελίν Γκοντσιγκντόρι). Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους πήγαν να ψηφίσουν πάνω σε άλογα.

2001: Στη Χιλή, από πυρκαγιά στη διάρκεια εκτρόπων στις φυλακές Ικίκε, πεθαίνουν 26 κρατούμενοι (τη φωτιά έβαλαν οι ίδιοι κρατούμενοι καίγοντας τα στρώματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους).

2001: Μεγάλο ρεκόρ πραγματοποιεί ο Πολωνός παίκτης του ΠΑΟ Κριστόφ Βαζέχα, σημειώνοντας το 234ό του γκολ, σε αγώνα με την Παναχαϊκή. Γίνεται έτσι 2ος κορυφαίος σκόρερ ξεπερνώντας το Μίμη Παπαϊωάννου, που έχει στο ενεργητικό του 233 γκολ, πίσω από τον Θωμά Μαύρο που έχει 261 με Πανιώνιο και ΑΕΚ.

2001: Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής Ρενάτο Καροσόνε, 81 ετών.

2002: Το φράγμα των 2.400 μονάδων «σπάει» ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους στο ΧΑΑ, που διαμορφώνεται στις 2.402 μονάδες.

2002: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ ως προπονητής.

2002: Ο κόσμος καλωσορίζει μία νέα χώρα. Το Ανατολικό Τιμόρ γίνεται το νεότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο (εθνική εορτή) και το πρώτο κράτος του 21ου αιώνα, καθώς ο ΟΗΕ παραδίδει την εξουσία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Πρώτος Πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους ορκίζεται, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και άλλων αξιωματούχων, ο ήρωας της αντίστασης, Ζανάνα Γκουσμάο, 56, πρώην αντάρτης και ποιητής. Γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας και έπαρση της σημαίας της. Η χώρα γίνεται και το 190ό μέλος του ΟΗΕ. Ορκίζεται κυβέρνηση στο Ανατολικό Τιμόρ, με Πρωθυπουργό το Μάρι Αλκατίρι, 52, ανώτερο υπουργό ως σήμερα (επίσης, η νεοσύστατη χώρα υπογράφει συμφωνία με την Αυστραλία για διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Θάλασσα του Τιμόρ-το 90% των εσόδων, δηλ. περίπου 7 δισ. δολάρια θα λάβει το νεοσύστατο κράτος).

2003: Το πρώτο εδώ και 10 χρόνια κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στην Αλμπέρτα του Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

2003: Γάλλοι στρατιωτικοί μεταβαίνουν στο Κονγκό σε αναγνωριστική αποστολή, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης δύναμης για την ειρήνευση στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι, όπου το μήνα Μάιο, σε ένα δεκαπενθήμερο έχασαν τη ζωή τους 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.

2004: Κρίσιμες συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ.Ο.Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντ.Τσένι, με βασικά αντικείμενα: την ασφάλεια των Αγώνων, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει την Ουάσιγκτον ο Κ. Καραμανλής.

2004: Tο διεθνές βραβείο Kαρλομάγνος για «την εξαιρετική του συνεισφορά» στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ενότητας, απονέμει η πόλη του Aαχεν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Kοξ.

2004: Μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δίνουν το «παρών» στο «Σταντ ντε Φρανς», στο πλαίσιο των εορτασμών 100 χρόνων από την ίδρυση της FIFA. Στον φιλικό αγώνα Γαλλία - Βραζιλία (0-0), σημειώνεται η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην ιστορία των «τρικολόρ», καθώς κόπηκαν 79.744 εισιτήρια. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

2004: Πρόεδρος στο Μαλάουι εκλέγεται με 35,9% ο Μπίνγκο γου Μουταρίκα, από το κυβερνών κόμμα UDF, το οποίο δεν κερδίζει και τις παράλληλες βουλευτικές εκλογές (στις τελευταίες το Συντηρητικό Κόμμα του Κογκρέσου πήρε 60 από τις συνολικά 192 έδρες έναντι 49 για το UDF) και 16 έδρες για το Συνασπισμό Μγκουιριζάνο.

2005: Αρχίζει η διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην αυτόνομη επαρχία Μπουγκενβίλ στην Παπούα- Νέα Γουινέα.

2005: Οι τελευταίοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποχωρούν από το Ανατολικό Τιμόρ, 6 χρόνια μετά την άφιξή τους στην περιοχή.

2005: Η σειρά General Hospital κερδίζει για όγδοη χρονιά- ρεκόρ- τον τίτλο της καλύτερης δραματικής σειράς της τηλεόρασης, κατά την 32η απονομή των Βραβείων ΕΜΜΥ. Η Erika Slezak με τη σειρά One Life to Live σημειώνει ρεκόρ κερδίζοντας το 6ο της Daytime Emmy καλύτερης ηθοποιού. Το τοκ σόου της Ellen DeGeneres, κερδίζει 5 βραβεία.

2005: Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος πιθήκου εντοπίστηκε στα ορεινά της Τανζανίας από δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών που εργάζονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη. Είναι ο πρώτος πίθηκος του Παλαιού Κόσμου που ανακαλύπτεται εδώ και δύο δεκαετίες. Ο «ορεσίβιος κερκόβηρος», ή Lophocebus kipunzi, όπως ονομάστηκε επιστημονικά το νέο είδος, είναι δενδρόβιος και πιθανώς συνδέεται στενά με τον βαβουίνο.

2005: Η βρετανική ταμπλόιντ Sun, δημοσιεύει τις πρώτες, όπως υποστηρίζει, φωτογραφίες του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη από τη φυλακή. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βρετανίας, το υλικό παρέδωσαν πηγές του αμερικανικού στρατού με την ελπίδα κάμψης του ηθικού της αντίστασης. Σε κάποιες εκ των φωτογραφιών, ο Σαντάμ απεικονίζεται μόνο με τα εσώρουχά του.

2005: Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ελ Σαλβαδόρ από το πέρασμα του τυφώνα Αντριαν. Οι Αρχές μεταδίδουν ότι άλλα 20 χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές καταστροφές.

2005: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού καράτε, η Ελλάδα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που διεξήχθη στην Τενερίφη. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Δημήτρης Τριανταφύλλης στην κατηγορία των -65 κιλών, μετά από συναρπαστικό αγώνα με τον Γιάννο Γκόσου.Ακόμη, από ελληνικής πλευράς, ο Γιάννης Σύλλα και ο Κώστας Παπαδόπουλος πήραν το χάλκινο μετάλλιο στα -60 και -75 κιλά, αντίστοιχα, το κούμιτε ανδρών (Παπαδόπουλος, Μαργαριτόπουλος, Παππάς, Τσαμουρλίδης, Τριανταφύλλης, Τετελένης) πήρε την 5η θέση, ενώ, αντίστοιχα, το κούμιτε των γυναικών (Κοσμίδου, Καρυπίδου, Χριστοδούλου, Γκατζιά) κατετάγη 7ο. Την ίδια θέση πήρε και στα -80 κιλά ο Στέφανος Τετελένης. Η Ελλάδα στη γενική κατάταξη κατέκτησε την 9η θέση.

2006: Ολοκληρώνεται στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου , το φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας εν μέσω αντιδράσεων, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για «τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» από την τεχνητή λίμνη, μήκους 600 χιλιομέτρων. Το γιγάντιο φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσέ, κόστους 25 δισ. δολαρίων, έχει μήκος 2.309 μέτρα από όχθη σε όχθη και ύψος 185 μέτρα.

2006: Η Φιλανδία κερδίζει τον 51ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι – έκπληξη των Lordi “Hard Rock Hallelujah”, ενώ η Άννα Βίσση κατέλαβε την 9η θέση με το τραγούδι “Everything”. Δεύτερη κατετάγη η Ρωσία με τον Dima Bilan και το Never let you go, που συγκέντρωσε 248 βαθμούς. Στα αξιοσημείωτα, ο ένας και μοναδικός βαθμός που έλαβε η Μάλτα (από την Αλβανία), η οποία πέρυσι είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση!. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εκατ. τηλεθεατών παρακολούθησαν τον εφετινό διαγωνισμό, που φιλοξένησε η Αθήνα. Στις εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ βρέθηκαν 18.500 θεατές, ενώ τη διοργάνωση κάλυψαν 2.000 δημοσιογράφοι.

2006: Ο Εθνικός επικρατώντας με 7-6 του Ολυμπιακού στην παράταση του πέμπτου τελικού κατακτά το 36ο πρωτάθλημα πόλο στην Ιστορία του στην Α1 ανδρών, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια.

2007: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αναβάλλει έως το 2011 την απόφαση για το πότε θα καταστραφούν τα τελευταία γνωστά δείγματα του επικίνδυνου ιού της ευλογιάς, ο οποίος εξαλείφθηκε από τον πλανήτη πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

2007: Για δέκατη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο πόλο. Η ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου επιβλήθηκε 11-5 του Εθνικού στον τελικό του 8ου φάιναλ-φορ, που έγινε στην Καλαμάτα και διατήρησε το τρόπαιο που είχε πάρει (υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες) πέρυσι στην Αρτα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού πόλο ηττήθηκε σε τελικό, μετά από 12 τίτλους σε ισάριθμες παρουσίες.

2009: Από συντριβή πολεμικού αεροσκάφους τύπου C-130 Hercules στην Ιάβα της Ινδονησίας, βρίσκουν το θάνατο τουλάχιστον 98 άνθρωποι.

2009: Στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης η Ουκρανική Σαχτάρ του Ντόνεσκ νικά με 2-1 τη Βέρντερ Βρέμης.

2010: Η Βόρεια Κορέα καταδικάζεται από πολλές χώρες για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού σκάφους Cheonan. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κάθε κατηγορία και απειλεί με πόλεμο αν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της.

2010: Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώνουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό βακτηριδιακό κύτταρο με συνθετικό γονιδίωμα.

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει.»
Ηράκλειτος (540–480 π.Χ.)
Εφέσιος φιλόσοφος

Έκτακτο Δελτίο Καιρού
Μεταβολή του καιρού προβλέπεται την Πέμπτη (21-05-2020) από τα δυτικά και βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους, καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (21-05-2020) βροχές και βαθμιαία καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, που από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά και την Εύβοια θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από νωρίς το βράδυ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (22-05-2020).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-05-2020 / 0000 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 21-05-2020
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μεταβολή του καιρού, με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα βαθμιαία στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων που το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα επανέλθει σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία έως 6 και από το βράδυ στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και σταδιακά στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 6 και τη νύχτα στις Σποράδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και στα βόρεια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί ασθενείς, βαθμιαία βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το βράδυ 6 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 και στα βόρεια από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και αργά το απόγευμα 5 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-05-2020
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στα κεντρικά και βόρεια θα κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου