Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Η εθνική αντίσταση στο νομό Σερρών 14/7/1941 - 14/7/2019

Η οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει την πρώτη ένοπλη ομάδα στο βουνό Κερδύλια της Νιγρίτας, στις 14 Ιουλίου 1941. Αποτελούνταν από 60 ένοπλους με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Γκένιο Θανάση (Λασσάνης) και είχε το όνομα «Οδυσσέας Ανδρούτσος»

Ο Θανάσης Γκένιος γεννήθηκε στην Τζουμαγιά (Ηράκλεια μετά το 1924) Σερρών το 1910. Ήταν δάσκαλος και υπηρετούσε τα Άνω Κερδύλια Βισαλτίας μέχρι την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Πολέμησε στην Αλβανία. Στην επιστροφή του από το μέτωπο συνελήφθη από τον γερμανικό στρατό κατοχής, κλείστηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και απολύθηκε την 1η Μαΐου 1941. Από την Θεσσαλονίκη στάλθηκε στα Κερδύλια, όπου συνδέθηκε με την αντάρτικη ομάδα του Στέλιου Μουδιώτη.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1941, η ανταρτική ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» με αρχηγό τον καταγώμενο από την Ηράκλεια Σερρών δάσκαλο των Κερδυλίων και έφεδρο ανθυπολογαχό Θανάση Γκένιο (Λασσάνη), κατέλαβε τους σταθμούς χωροφυλακής Ευκαρπίας και Μαυροθάλασσας και αφόπλισε το προσωπικό τους.
 Από τον Οκτώβριο του 1943 ήταν αντιπρόσωπος του ΕΑΜ στην διοίκηση της Χ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια καπετάνιος της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Στον εμφύλιο διετέλεσε υποστράτηγος του ΔΣΕ. (Τάσος Χατζηαναστασίου, Οι ρίζες του εμφυλίου στην Ανατολική Μακεδονία, ανακοίνωση στο συνέδριο «Πτυχές του εμφυλίου πολέμου 1946-1949» που διεξήχθη τον φθινόπωρο του 1999 στο Καρπενήσι.) Ο Περικλής Λεμονίδης, παλιός κομμουνιστής και καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Χαλκιδική, όπως και ο Mihri Belli αναφέρει πως ο Θανάσης Γκένιος αυτοκτόνησε αυτοπυρπολούμενος στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Καφταντζής Γεώργιος, Όταν ξαναζωντάνευε το αρματολίκι, συνέντευξη στον Β. Τζανακάρη, περ. Γιατί, Σέρρες, τχ. 71, Μάης 1981

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου