Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού και Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Τετάρτη 17-07-2019

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων
  

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους

νέα μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (16-07-2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Α. Αύριο Τρίτη (16-07-2019) από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-07-2019) οι Σποράδες και η κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Β. Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-07-2019) τα έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς την Εύβοια. Εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Γ. Η Αττική (κυρίως η δυτική και βόρεια), πιθανώς πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης (16-07-2019) προς την Τετάρτη (17-07-2019).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων  και χαλαζοπτώσεων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr .
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17-07-2019 
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια με εξασθένηση από τα δυτικά. 
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Θρακικό το πρωί τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα σταματήσουν. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την κεντρική και βόρεια Εύβοια με εξασθένηση από το μεσημέρι. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΑΤΤΙΚΗ 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. 
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Τετάρτη 17/07/2019 Στα Σέρρας

ΤΕΤ 00:00

 

18oC


ΒΒΔ
3350

1b

2kt
ΤΕΤ 03:00

 

17oC


Β
3500

1b

1kt
ΤΕΤ 06:00

 

21oC


ΔΝΔ
2400

1b

2kt
ΤΕΤ 09:00

0.1mm

24oC


Δ
2700

1b

3kt
ΤΕΤ 12:00

0.7mm

27oC


Δ
2800

1b

3kt
ΤΕΤ 15:00

 

27oC


ΔΝΔ
2450

1b

3kt
ΤΕΤ 18:00

 

22oC


Α
1000

2b

6kt
ΤΕΤ 21:00

 

20oC


ΑΝΑ
1050

1b

2kt

 


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ 16 – 07 – 2019 ΑΠΟ 14:00 ΤΟΠΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΠΙΚΑ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4 ΜΕ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.


ΤΕΤΑΡΤΗ 17 – 07 – 2019


ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.


ΠΕΜΠΤΗ 18 – 07 – 2019


ΚΑΙΡΟΣ : ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΒΡΩΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ:ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 2-3 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΑΥΡΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ –
ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:ΣΕ ΑΝΟΔΟ.












ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

.













ΤΡΙΤΗ 16 – 07 – 2019 ΑΠΟ 14:00 ΤΟΠΙΚΗ


ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΠΙΚΑ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 – 07 – 2019


ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΠΕΜΠΤΗ 18 – 07 – 2019


ΚΑΙΡΟΣ : ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΒΡΩΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ : ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 2-3 ΜΠΟΦΟΡ ΜΕ ΑΥΡΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ –
ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ : ΣΕ ΑΝΟΔΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου