Ο Βούβαλος είναι γένος μεγάλων αρτιοδάκτυλων μηρυκαστικών θηλαστικών που συγγενεύει με το βόδι γι΄
αυτό και ανήκει στην οικογένεια των βοειδών. Χαρακτηριστικότερο είδος είναι
ο Βούβαλος η βούβαλις (Bubalus bubalis) συνών. Βούβαλος
ο κοινός (Bubalus vulgaris) ή ινδικός (Bubalus indicus) ή ασιατικός. Κατάγεται
από τις Ινδίες, από όπου τον 5ο αι. μ.Χ. με τις επιδρομές
του Αττίλα, διαδόθηκε σε πολλά μέρη και
εξημερώθηκε.
Χαρακτηριστικά
Εκτροφή
Συγγενικά
είδη
Γαλακτοπαραγωγή
Οι νεροβουβαλοι έφτασαν στην Ελλάδα μερικούς αιώνες πριν, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειες του στρατού του διαβαίνοντας τον ποταμό Στρυμόνα. Έσωσαν στις δύσκολες περιόδους της φτώχειας τους τοπικούς πληθυσμούς και πέρασαν στην αφάνεια τη δεκαετία του 1950 με την εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία. Σήμερα, οι νεροβουβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της Λίμνης ΚερκΙνης.
Συμβιώνουν με ροδοπελεκάνους και ψαραετούς, στα νερά της λίμνης Κερκίνης. Το καλοκαίρι καλύπτονται με λάσπη για να προστατευτούν από τα έντομα, ενώ το χειμώνα «ποζάρουν» για να φωτογραφηθούν από τους επισκέπτες.Το βουβάλι είναι φυλή απειλούμενη και προστατευόμενη σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ.
Ο νεροβούβαλος δεν μπορεί να επιβιώσει περιορισμένος, παρά μόνο ως ζώο ελευθέρας βοσκής.
Πριν από δέκα χρόνια, ο κ. Μπόρας ήταν ο πρώτος, ο οποίος, στο μικρό κρεοπωλείο του, κρέμασε την πινακίδα: «πωλείται βουβαλίσιο κρέας».
Σήμερα, ο αριθμός τους κυμαίνεται περίπου στις 2500 με 3000 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 2000 περίπου ζουν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.
Σε πόλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και γαστρονομικού τουρισμού αναδεικνύεται η λίμνη Κερκίνη Σερρών και τα γύρω χωριά, με αιχμή τους πληθυσμούς νεροβούβαλων που ενδημούν στην περιοχή.
Η Κερκίνη αναδείχθηκε σε γαστρονομικό προορισμό, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το ετήσιο διεθνές γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Σερρών και η νομαρχία.
Η τεράστια ζήτηση των προϊόντων βουβαλιού που παρατηρείται σήμερα δεν δικαιώνει μόνο την επιλογή του κ. Μπόρα και των άλλων βουβαλοτρόφων της Κερκίνης να αφήσουν τις πατρογονικές καλλιέργειες καπνού και βαμβακιού για να ασχοληθούν με την εκτροφή τους. Επαναφέρει στη θέση που του αξίζει το βουβαλίσιο κρέας, αφού πριν από λίγα χρόνια ήταν παρεξηγημένο.
Σε όσες εκθέσεις, όπως η ΔΕΤΡΟΠ της ΔΕΘ, έκαναν την εμφανισή τους τα προϊόντα βουβαλιού απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια.
Κάθε σεζόν έρχονται πάνω από 200.000 επισκέπτες για να θαυμάσουν τα βουβάλια της λίμνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου