Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οι αξίες ακινήτων στις Σέρρες και σε άλλες 27 περιοχές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ


Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με την κυβέρνηση να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων και πληρωμής της τελευταίας στα τέλη Φεβρουαρίου...

Χθες υπό το βάρος της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί μετά την αποστολή των φουσκωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με επίκεντρο τις υπερβολικές επιβαρύνσεις κυρίως για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών».

Έτσι, αναμένεται με την έναρξη του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου να κατατεθεί ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της στοχευμένης αποκατάστασης μεγάλων αδικιών σε αρκετούς οικισμούς της χώρας. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες. Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.

Οι αξίες των ακινήτων στις  περιοχές  της Π.Ε. Σερρών με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος : 

Αλιστράτης 10,00 €
Αμφίπολης 7,00 €
Αχινού 6,00 €
Βισαλτίας 6,00 €
Εμμανουήλ Παππά 7,00 €
Ηρακλείας 6,00 €
Κ. Μητρουσίου 6,00 €
Κερκίνης 4,00 €
κοιν. Αγκίστρου 6,50 €
κοιν. Άνω Βροντούς 12,00 €
κοιν. Αχλαδοχωρίου 4,00 €
κοιν. Ορεινής 9,00 €
κοιν. Προμαχώνος 5,50 €
Κορμίστας 12,00 €
Λευκώνα 9,00 €
Ν. Ζίχνης 10,00 €
Νιγρίτης 7,00 €
Πετριτσίου 4,00 €
Πρώτης 11,00 €
Ροδολίβους 10,00 €
Σερρών 7,00 €
Σιδηροκάστρου 5,00 €
Σκοτούσσης 5,00 €
Σκουτάρεως 4,50 €
Στρυμώνα 5,00 €
Στρυμωνικού 5,00 €
Τραγίλου 7,15 €

ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τις επικείμενες αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα των βουλευτών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» και για εμπαιγμό. Όπως υποστηρίζει πρόκειται για «μια άνευ προηγουμένου δήμευση περιουσίας των πολιτών, αφού αντικειμενικά και λόγω της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και δεν προστατεύει και τη μικρή ιδιοκτησία».

Οι σκληρές δηλώσεις των βουλευτών έφεραν τις διορθώσεις
Η σύσκεψη στο Μαξίμου και η απόφαση για αναβολή της καταβολής της πρώτης δόσης κρίθηκε αναγκαία μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές μάλιστα του κλίματος που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των βουλευτών ήταν οι σκληρές δηλώσεις κυρίως από εκείνους που εκλέγονται στην Περιφέρεια -όπου και εντοπίσθηκαν τα πλέον κραυγαλέα λάθη και αδικίες- οι οποίοι έβαζαν στο στόχαστρο τους την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οποία απέδιδαν προχειρότητα στον σχεδιασμό. Πολλοί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μάλιστα είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να ενημερώσουν τις ηγεσίες των κομμάτων τους για την οργή των πολιτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, στους οποίους αποτυπώνεται η εντύπωση ότι γίνεται μία επιδρομή εναντίον της ιδιοκτησίας.

Προσαρμογές
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών».

Βελτιώσεις
«Υποχρέωση, όχι απόφαση, της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ», επισήμανε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως για να γίνει αυτό θα μετατεθεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περιθώριο στις υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Μειώσεις έως 50%
Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές. Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Παραδείγματα
Η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιοριστεί ο φόρος, ενώ ανάλογες εκτιμάται πως θα είναι οι διορθώσεις και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ όπως υπολογίσθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα αναπροσαρμοσθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου