ENOTHTA 4:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΟΧΩΡΙΑ ΥΔΑΤΑ
Γενικοί Κανόνες
Πολλοί άνθρωποι πνίγονται ή τραυματίζονται σοβαρά επειδή έκαναν κατάδυση σε ρηχό νερό, λίμνη ή τη θάλασσα. Βεβαιώσου ότι είναι ασφαλές να συμμετέχεις σε δραστηριότητα νερού σε αυτά τα μέρη, ρωτώντας κάποιον που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές τους. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι οι ψαράδες, οι ντόπιοι και οι ιδιοκτήτες τοπικών καταστημάτων.
Ασφάλεια στην Παραλία
- Μην κολυμπάς ποτέ μόνος.
- Απόφυγε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σε κρατήσουν απομονωμένο από την βοήθεια αν σου συμβεί κάτι.
- Απόφυγε να κάνεις αγώνες μέχρι τις σημαδούρες γιατί τα ρεύματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση και να σε παρασύρουν.
- Το συγκεντρωμένο πλήθος στο ίδιο σημείο της παραλίας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι συμβαίνει κάποια επείγουσα κατάσταση.
- Μην καλείς ποτέ "βοήθεια" για αστείο, γιατί μπορεί να θέσεις τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο.
- Μάθε να γνωρίζεις τις ενδείξεις του κινδύνου και τις προειδοποιητικές ενδείξεις.
- Αν δεις κάποιον να πνίγεται, ειδοποίησε το ναυαγοσώστη ή τη λιμενική αρχή.
- Αν βρεθείς κοντά σε κάποιον που κινδυνεύει, υποστήριξέ τον ψυχολογικά.
- Αν εγκλωβιστείς σε ένα ρεύμα, μην κολυμπήσεις αντίθετα σε αυτό. Κολύμπησε σιγά παράλληλα στην ακτή, ώστε η συνισταμένη δύναμη του ρεύματος και της δύναμής σου να σε μεταφέρουν εκτός ρεύματα εκτελώντας μια διαγώνια διαδρομή. Θυμήσου ότι το ρεύμα έχει κατεύθυνση παράλληλη με την ακτογραμμή.
- Μην απομακρύνεσαι από την παραλία ή τις σημαδούρες.
- Αν νιώθεις κόπωση ή σε πιάσει κράμπα στο νερό, γείρε μπροστά. Πάρε βαθιά ανάσα και βύθισε το κεφάλι σου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κίνησε τα πόδια σου για να επιπλεύσεις. Τέντωσε τον μυ που σε πονάει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μυϊκής σύσπασης.
- Απόφυγε να κολυμπάς σε κυματώδη θάλασσα.
- Απόφυγε να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει αν δεν έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις ή δεν είναι ασφαλές για σένα.
- Οι δραστηριότητες του νερού με μηχανοκίνητα μέσα, πρέπει να πραγματοποιούνται στις ειδικά σχεδιασμένες και οριοθετημένες με σημαίες ή σημαδούρες περιοχές.
- Αν κρυώνεις μέσα στο νερό, σκεπάσου με μια πετσέτα και βγες στον ήλιο για να στεγνώσεις.
- Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντα από ενηλίκους.
- Τα άτομα με αναπηρία να συνοδεύονται πάντα από κάποιο άτομο με φυσικές ικανότητες. Ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι ενήμερος για τη φύση και τις ανάγκες της αναπηρίας.
- Μην καταδύεσαι ποτέ με το κεφάλι στο νερό, αν είναι ρηχότερο από 1,5μ , ιδίως αν δεν μπορείς να δεις τον πυθμένα. Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή μένουν παράλυτοι, επειδή έσπασαν το λαιμό τους στο ρηχό νερό ή τραυματίστηκαν σε κάποιο βράχο.
- Εντόπισε την τοποθεσία του πλησιέστερου διαθέσιμου τηλεφώνου και φαρμακείου ή έχε τα μαζί σου στο αυτοκίνητο.
- Μην παίζεις γύρω από σχεδίες και επιπλέοντα αντικείμενα, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι. Τα κύματα και τα ρεύματα μπορούν να τα παρασύρουν γρήγορα από την ακτή.
- Παρόλο που η ταχύτητα είναι σημαντική για τη σωτηρία κάποιου που χρειάζεται βοήθεια, αφαίρεσε τον ρουχισμό σου πριν μπεις στο νερό για να βοηθήσεις κάποιον. Τα βρεγμένα ρούχα θα σε κουράσουν κατά την προσέγγιση του πάσχοντος. Μια διάσωση πρέπει φυσικά να επιχειρηθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα.
- Αν πέσεις στο νερό με τα ρούχα, κάποια από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν για να κινηθείς με περισσότερη άνεση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία του νερού και το αν έχεις κάποιο βοήθημα επίπλευσης για να κρατηθείς στην επιφάνεια του νερού.
- Πριν μπεις στη θάλασσα, εντόπισε το σημείο της παραλίας που θα σου εξασφαλίσει την είσοδο, έξοδο και κολύμβηση με ασφάλεια στο νερό. Προτίμησε ακτές που φυλάσσονται από ναυαγοσώστη.
- Αν κυνηγάς φουσκωτές μπάλες στη θάλασσα, να γνωρίζεις ότι ο αέρας μπορεί να τις παρασύρει και να απομακρυνθείς επικίνδυνα.
- Μάθε να κολυμπάς.
- Πρόσεχε τα ψηλά κύματα και μάθε να κολυμπάς κάτω από αυτά.
- Μη περπατάς σε επικίνδυνες παραθαλάσσιες περιοχές γιατί το υπέδαφος μπορεί να υποχωρήσει.
- Μην καταδύεσαι από ψηλά σημεία ή σε άγνωστα νερά.
- Απόφυγε την επαφή με την υδρόβια ζωή, αιχμηρά κοράλλια ή βράχια.
- Μη βάζεις τα χέρια σου μέσα σε υποθαλάσσιες τρύπες. Μπορεί να κρύβεται θαλάσσια ζωή που ίσως σου επιτεθεί.
- Μην παίζεις μπάλα ή ρακέτες στην άμμο κοντά σε λουομένους που αναπαύονται. Μπορεί να τους τραυματίσεις παρά τη θέλησή σου πετώντας άμμο στα μάτια τους.
- Μη φέρνεις ζώα σε οργανωμένες παραλίες.
- Άφησε την παραθαλάσσια περιοχή καθαρή καθώς φεύγεις. Τα σκουπίδια που θα αφήσεις μπορεί να τραυματίσουν κάποιον και μολύνουν τη φύση.
- Μην θάβεις τα αποτσίγαρά σου στην άμμο.
- Κολύμπα μόνο αν είσαι βέβαιος ότι το νερό είναι καθαρό. Το μη καθαρό νερό μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και να βλάψει την υγεία σου.
- Μην τσακώνεσαι στην αμμουδιά. Μπορεί να πέσει άμμος πάνω σε όσους κάνουν ηλιοθεραπεία δίπλα σου.
- Οι μύες του σώματος έχουν αρνητική πλευστότητα και το λίπος θετική πλευστότητα. Οι λουόμενοι με μεγάλη ποσότητα λιπώδους ιστού, επιπλέουν καλύτερα από τους μυώδεις ή τους αδύνατους.
- Μην κολυμπάς κάτω από την επήρεια αλκοόλ.
- Μείνε κοντά στα μικρά παιδιά που συνοδεύεις, ιδίως όταν βρίσκονται κοντά στο νερό.
- Μην καλύπτεις τις ενημερωτικές ταμπέλες της παραλίας με τα ρούχα σου.
- Μην πίνεις νερό από άγνωστες πηγές ή παλιές βρύσες.
- Αν το αυτοκίνητο σου κινείται σε ολισθηρό δρόμο, μείωσε την ταχύτητα και μην οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ ή αν αισθάνεσαι κόπωση.
Προστασία του Δέρματος
Μην κάθεσαι πολύ κάτω από τον ήλιο. Κινδυνεύεις από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες (εγκαύματα, λιποθυμία, θερμοπληξία) και από μακροπρόθεσμες συνέπειες (καρκίνος δέρματος). Προστάτεψε το δέρμα σου από τους κινδύνους του καρκίνου.
- Απόφυγε τον μεσημβρινό ήλιο (μεταξύ 11πμ-3μμ).
- Κάλυψε το σώμα σου με ένδυμα που έχει μανίκια και καπέλο.
- Χρησιμοποίησε αντιλιακό για να προστατέψεις το δέρμα σου.
- Απόφυγε τα εγκαύματα στο δέρμα σου γιατί δεν θα σε προστατέψουν από μελλοντικά εγκαύματα. Το καμμένο δέρμα δεν θα μαυρίσει ταχύτερα αλλά απλά είναι πιο οδυνηρό.
- Φόρα γυαλιά ηλίου.
- Μαύρισε προοδευτικά, αυξάνοντας κάθε μέρα από λίγο το χρόνο παραμονής σου κάτω από την ήλιο.
- Τα παιδιά πρέπει πάντα να προστατεύονται από τον ήλιο είτε με κάποιο ένδυμα είτε με αντιλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Τα βρέφη δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στον θερμό ήλιο.
Τεχνικές Επιβίωσης
- Αν συμμετέχεις σε δραστηριότητες νερού, μάθε τις βασικές τεχνικές επιβίωσης. Τέτοιες τεχνικές είναι η Στάση H.E.L.P., η Στάση Αγκαλιάς, το Κολύμπι Επιβίωσης, η Στάση του Αστερία και η Στάση του Μανιταριού.
* Πάρε τη Στάση HELP (Heat Escape Lessening Posture - Στάση Μειωμένης Απώλειας της Θερμότητας), αν είσαι μόνος στο νερό και φοράς ατομική συσκευή επίπλευσης, για να αυξήσεις το χρόνο επιβίωσής σου στο νερό και να επιβραδύνεις την εμφάνιση των συμπτωμάτων υποθερμίας.
| |
* Πάρε τη Στάση Αγκαλιάς, αν είσαι με άλλους ναυαγούς το χρόνο επιβίωσής σου στο νερό και να επιβραδύνεις την εμφάνιση των συμπτωμάτων υποθερμίας. Αν υπάρχει μικρό παιδί, να τοποθετηθεί στο κέντρο του κύκλου.
| |
* Το Κολύμπι Επιβίωσης είναι μια δεξιότητα που βοηθάει τον ναυαγό να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Εφαρμόζεται όταν το νερό είναι θερμό.
| |
* Η Στάση του Αστερία επιτρέπει στον κουρασμένο κολυμβητή, να ξεκουραστεί πριν αρχίσει να κολυμπάει πίσω στην ακτή, όταν το νερό είναι θερμό. Ξάπλωσε στην επιφάνεια του νερού με μέτωπο τον ουρανό, τεντώνοντας τα χέρια και τα πόδια σου σαν να ήσουν αστερίας. Κρατώντας την αναπνοή σου για λίγα δευτερόλεπτα, θα σε βοηθήσει να επιπλεύσεις. Εξέπνεε και εισέπνευσε γρήγορα, ώστε τα πνευμόνια σου να λειτουργήσουν ως "σωσίβιο". Τα πόδια που έχουν μυς, είναι πιθανόν να βυθιστούν. Αν διατηρήσεις τα πνευμόνια σου γεμάτα αέρα, θα καταφέρεις να κρατηθείς στην επιφάνεια για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ξεκουραστείς. Τότε, ξεκίνησε να κολυμπάς αργά πίσω στην ακτή.
| |
* Η Στάση του Μανιταριού είναι χρήσιμη για τον κολυμβητή που έχει κράμπα. Επιπλέει με το κεφάλι μέσα στο νερό, σε σχετικά όρθια θέση, και ταυτόχρονα τεντώνει τους μυς προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οδυνηρή σύσπαση.
|
* Mην κολυμπάς σε κρύο νερό. Το κρύο μπορεί να εξαντλήσει και τον καλύτερο κολυμβητή.
* Γνώριζε τις ώρες αλλαγής της στάθμης του νερού λόγω παλίρροιας. Μια αλλαγή στο ύψος της θάλασσας κατά 1μ, μπορεί να προκαλέσει τον πνιγμό σε ένα μικρόσωμο παιδί.
* Να φοράς πάντα ατομική συσκευή επίπλευσης. Όταν την επιλέγεις, βεβαιώσου ότι είναι σχεδιασμένη για το σωματικό σου βάρος και τη δραστηριότητα που σκοπεύεις να κάνεις.
* Όποια στάση και να πάρεις στο νερό, το κεφάλι σου πρέπει να παραμένει πάνω από την επιφάνεια για να μειωθεί η απώλεια της θερμότητας.
* Απόφυγε τις περιττές κινήσεις στο κρύο νερό. Θα σπαταλήσουν την ενέργειά σου και θα υποφέρεις από υποθερμία. Αν είναι αδύνατη η έξοδός σου από το κρύο νερό σκαρφαλώνοντας σε κάποιο σημείο (συντρίμμια πλοίου, βράχο κτλ) παράμεινε ακίνητος όσο κι αν αυτό είναι οδυνηρό λόγω του κρύου.
* Βρες τρόπους για να επικοινωνήσεις με κάποιον πριν τα χέρια σου παραλύσουν από το κρύο νερό.
* Μην απομακρύνεσαι από την ακτή οποιαδήποτε δραστηριότητα και να κάνεις.
* Αν κάνεις θαλάσσιο σπορ, ενημερώσου για τον καιρό από το μετεωρολογικό δελτίο.
* Αν πέσεις ακούσια στο νερό φορώντας ρούχα, αφαίρεσε μόνο όσα σε βαραίνουν και θα κάνουν την επίπλευσή σου δυσκολότερη (πχ παλτό, και παπούτσια). Μην αφαιρέσεις όλα τα ρούχα σου. Θα σε βοηθήσουν να μονώσεις το σώμα σου από το κρύο νερό.
Ασφάλεια στο Κρύο Νερό
Οι 4 χρυσοί κανόνες ασφάλειας στο κρύο νερό, που πρέπει να εφαρμόζουν όλοι, είναι:
- Φόρα πάντα προσωπική συσκευή επίπλευσης.
- Να είσαι κατάλληλα ενδεδυμένος σύμφωνα με τη θερμοκρασία του νερού.
- Έλεγξε το νερό πριν μπεις σε αυτό.
- Φαντάσου το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να σου συμβεί μέσα στο νερό και προετοιμάσου για αυτό.
- πες στο νερό σιγά και πάντα με τα πόδια πρώτα.
Ασφάλεια σε Ποτάμι
- Μπες στο νερό σιγά και πάντα με τα πόδια πρώτα.
- Μην μπαίνεις στο ποτάμι αν το νερό κυλάει γρήγορα. Έλεγξε την ταχύτητα του νερού ρίχνοντας σε αυτό ένα κομμάτι ξύλου, για να δεις πόσο γρήγορα μετακινείται.
- Αν εγκλωβιστείς σε ρεύμα, ξάπλωσε και άφησε το να σε παρασύρει, έχοντας τα πόδια σου προς την κατεύθυνση του, έτσι ώστε αν έρθεις σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, να το ακουμπήσουν τα πόδια και όχι το κεφάλι σου.
- Μην στέκεσαι κοντά στην όχθη ενός ποταμού γιατί το υπέδαφος μπορεί να είναι υγρό και να υποχωρήσει κάτω από τα πόδια σου.
- Έχε το νου σου σε τυχόν βυθισμένα αντικείμενα (δέντρα, κλαδιά, βράχια, σκουπίδια) που μπορεί να σε τραυματίσουν αν κολυμπάς, κάνεις κανό ή περπατάς στο νερό.
- Μετά από μια έντονη βροχή ή την αλλαγή μιας εποχής οι συνθήκες μέσα στο νερό μπορεί να αλλάξουν δραματικά. Να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο ενδεχόμενο που μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά σου μέσα στο νερό.
- Να προσέχεις όταν περπατάς σε ποτάμι με ασταθή, γλιστερό ή επικλινές βυθό.
Ασφάλεια σε Λίμνη
- Μπες στο νερό αργά με τα πόδια πρώτα και όχι κάνοντας βουτιά με το κεφάλι.
- Παρόλο που το νερό της λίμνης δείχνει ασφαλές, συχνά κρύβει κινδύνους. Ένας αναπάντεχος ισχυρός άνεμος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε κάποιον που κολυμπάει ή είναι επιβιβασμένος σε βάρκα.
- Μια λίμνη μπορεί να έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία νερού. Η θερμοκρασία είναι συνήθως ακόμα χαμηλότερη κάτω από την επιφάνεια του νερού που δεν την φτάνει ο ήλιος. Άρα, μια ξαφνική βύθιση σε κρύο νερό, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση στο κρύο σοκ, φόβο, ψυχρή ανικανότητα, υποθερμία και κατάρρευση κατά τη διάσωση. Συνεπώς, αν νιώσεις κρύο, βγες αμέσως από το νερό και προσπάθησε να διατηρηθείς ζεστός.
- Ένα ισχυρό ρεύμα ποταμού είναι πιθανό να μαλακώσει τον πυθμένα στην είσοδο μιας λίμνης και να καταστήσει τραχύ και ανισόπεδο το βυθό της.
Σημείωση
Οι παραπάνω πληροφορίες για την ασφάλεια στο νερό, δεν έχουν εφαρμογή ισότιμα σε ΟΛΑ τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Στα άτομα αυτά, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή σε δραστηριότητες αναψυχής, αποκατάστασης γύρω από το νερό.
Πηγή
Αβραμίδης, Σ. Επ. (2008). Εγκόλπιο Ασφάλειας & Διάσωσης. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.
ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ
Έχεις διαβάσει την ενότητα “Ασφάλεια στη Θάλασσα και τα Εγχώρια Ύδατα”. Σπουδαία!
Τώρα, γιατί δεν αφιερώνεις άλλα 20 λεπτά, για να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, ώστε να διαπιστώσεις το επίπεδο κατανόησής σου; Αν απαντήσεις σωστά, θα λάβεις Βεβαίωση Επίτευξης. Για να ξεκινήσεις, κάνε κλικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου