ΕΝΟΤΗΤΑ 2:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ
Γραπτές Διαδικασίες Λειτουργίας
Κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να έχει λεπτομερείς γραπτές διαδικασίες λειτουργίας (ΓΔΛ) που θα περιέχουν την περιγραφή των διαδικασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται για την ασφάλεια των λουομένων. Αυτές οι ΓΔΛ, πρέπει να περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (ΔΚΛ) και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ).
Οι ΔΚΛ περιλαμβάνουν τον συστηματικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής, του μηχανοστασίου και της συνολικής κολυμβητικής εγκατάστασης από πλευράς ασφαλείας, τον έλεγχο της πρόσβασης στην πισίνα, τον έλεγχο της μέγιστης χωρητικότητας της πισίνας από λουομένους, την ικανότητα, την εκπαίδευση και την επαγγελματική πιστοποίηση των ναυαγοσωστών, τους προσδοκώμενους κανόνες συμπεριφοράς των λουομένων, τη χρήση καλυμμάτων νερού, και τις διαδικασίες συναγερμού.
Το ΣΕΔ περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης που η πισίνα είναι γεμάτη από κόσμο, την μειωμένη καθαρότητα του νερού, την εκκένωση της κολυμβητικής εγκατάστασης για διάφορους λόγους (συσκότιση, σεισμό, διαρροή τοξικού αερίου, σοβαρού τραυματισμού ενός λουομένου από πνιγμό, εμπρηστική ενέργεια).
Κανόνες Ασφαλείας για Πισίνα
- Πριν μπεις στο νερό, επισκέψου την τουαλέτα.
- Μετά την τουαλέτα και πριν την είσοδο στο νερό, κάνε οπωσδήποτε ντους.
- Όταν σαπουνίζεστε στο ντους ή ξυρίζεσαι, κλείνε τον διακόπτη της βρύσης. Το νερό είναι πολύτιμο αλλά δεν είναι ανεξάντλητο.
- Κράτησε την πισίνα καθαρή και μην ουρείς ή φτύνεις μέσα στο νερό.
- Τήρησε τους ναυαγοσωστικούς κανόνες ασφαλείας. Μη μιλάς άσκοπα στον ναυαγοσώστη την ώρα της υπηρεσίας του.
- Τα παιδιά να συνοδεύονται πάντα από ένα ενήλικο.
- Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό όταν υπάρχουν άλλοι λουόμενοι γύρω (πχ καβαλαρίες, μπάλα). Ένα αναπάντεχο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει διάσειση ή πνιγμό.
- Ακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες ασφαλείας της πισίνας.
- Σε πισίνες που έχουν κολυμβητικές διαδρομές, κολύμπα πάντα δεξιά ώστε να μην συγκρούεσαι με τους άλλους λουομένους.
- Πριν καταδυθείς, βεβαιώσου ότι κάτω από την επιφάνεια του νερού δεν υπάρχει άλλος λουόμενος.
- Δώσε προτεραιότητα στους κολυμβητές με αναπηρία. Για τους περισσότερους από αυτούς, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική δραστηριότητα αναψυχής και αποκατάστασης. Ορισμένα είδη αναπηρίας, απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες νερού.
- Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
- Τοποθέτησε το κλειδί του ντουλαπιού των αποδυτηρίων γύρω από το χέρι ή το πόδι σου κάτω από το προστατευτικό του κάλυμμα, ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει εσένα ή κάποιον άλλο λουόμενο
- Διατήρησε τα νύχια σου κομμένα.
- Βγες από την πισίνα αν νιώσεις ότι κρυώνεις.
- Γνώριζε τις εξόδους κινδύνου του κολυμβητηρίου.
- Αν είσαι μέτριος κολυμβητής, να συνοδεύεσαι από κάποιο ενήλικο ή να κολυμπάς σε πισίνα που επιτηρείται από ναυαγοσώστη. Επίσης, προτίμησε να κολυμπάς στη ρηχή μεριά της πισίνας ή κοντά στον τοίχο της.
- Αν το νερό χλωριώνεται, χρησιμοποίησε κολυμβητικά γυαλάκια για να προστατέψεις τα μάτια σου.
- Μην σπρώχνεις ή τραβάς κάποιον για πλάκα.
- Η βρεφική κολύμβηση να ενθαρρύνεται σε οργανωμένα μαθήματα που θα εκπονούνται από καταλλήλως πιστοποιημένους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης και ειδίκευση στη βρεφική κολύμβηση, σε νερό με θερμοκρασία 33οC.
- Όλες οι πισίνες πρέπει να έχουν ταμπέλες για το βάθος του νερού.
- Όλο το προσωπικό της πισίνας πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει κάποιον βυθισμένο λουόμενο. Η διαύγεια του νερού πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό.
- Όλες οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν σε ευκόλως προσβάσιμα σημεία τον απαραίτητο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό (σωστικό σωλήνα, κοντάρι, κυκλικό σωσίβιο, απινιδιστή, φαρμακείο, σπονδυλικό φορείο).
- Οι χρήστες της πισίνας να αφαιρούν τα τιμαλφή τους (σκουλαρίκια, κοσμήματα κτλ) πριν την είσοδο στο νερό, για να αποφύγουν τον τραυματισμό.
- Ασκήσεις κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό να αποφεύγονται. Είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.
- Μην τρέχεις γύρω από την πισίνα. Το γλιστερό δάπεδο μπορεί να προκαλέσει πτώση στο έδαφος.
- Μη χρησιμοποιείς μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα αν δεν επιτρέπεται.
- Μην μασάς τσίχλα, τροφή και μην πίνεις ροφήματα όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό. Μπορεί να πάθεις πνιγμονή.
- Αν ακούσεις τον συναγερμό του πνιγμού και καταλάβεις ότι οι ναυαγοσώστης αντιμετωπίζουν κάποιο επείγον περιστατικό, βγες από το νερό αμέσως.
- Αν διαπιστωθεί ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο, απομακρύνσου από τις εξόδους κινδύνου αθόρυβα και χωρίς πανικό αφήνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά. Στην περίπτωση πυρκαγιάς, εγκατέλειψε το κτίριο κλείνοντας πίσω σου τις πόρτες και τα παράθυρα. Κατευθύνσου στο σημείο συνάντησης της λουτρικής εγκατάστασης που είναι σχεδιασμένο για τις επείγουσες καταστάσεις.
- Αν έχεις προβλήματα υγείας ή λαμβάνεις φάρμακα, ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη πριν μπεις στο νερό για να ξέρει πως να σε αντιμετωπίσει.
- Αν κολυμπάς ζεστή μέρα σε ανοιχτή πισίνα, προστάτεψε τον εαυτό σου φορώντας καπέλο, γυαλιά, αντηλιακή κρέμα και πίνε άφθονα μη αλκοολούχα υγρά. Τις κρύες ημέρες, προστάτεψε τον εαυτό σου με ζεστά ρούχα και στέγνωσε το κεφάλι σου πριν βγεις από το κολυμβητήριο.
Βουτιά στο Νερό της Κολυμβητικής Δεξαμενής
- Μην βουτάς σε ρηχό νερό με το κεφάλι. Μπορεί να δημιουργήσεις σπονδυλικό τραυματισμό.
- Η βουτιά επιτρέπεται σε νερό με κάθετο βάθος 1,5 μ.
- Απόφυγε την βουτιά από τα πλαϊνά σημεία της πισίνας. Προτίμησε τους βατήρες.
- Προτίμησε να κάνεις ρηχές βουτιές σε μήκος αντί για βουτιές σε βάθος.
- Μην κάνεις βουτιές παίρνοντας φόρα.
- Δεν επιτρέπονται οι βουτιές σε πισίνες που έχουν μήκος μικρότερο από 7,6 μ.
- Πινακίδες με την ένδειξη "Όχι Βουτιές" να τοποθετούνται σε σημεία με νερό ρηχότερο από 1,5 μ.
- Πινακίδες με εικόνες και γραπτά μηνύματα που ενθαρρύνουν την ασφαλή κατάδυση και απαγορεύουν όσες εκτελούνται με επικίνδυνο τρόπο, να είναι αναρτημένες στους τοίχους γύρω από την πισίνα και την είσοδο που την συνδέει με τα αποδυτήρια.
- Η διδασκαλία της βουτιάς από πτυχιούχο προπονητή να μην γίνεται σε βάθος μικρότερο από 1,8 μ.
- Η κατάδυση να αποφεύγεται σε πισίνα με τεχνητά κύματα όταν αυτά βρίσκονται σε λειτουργία.
Ο Προπονητής Κολύμβησης
Ο ρόλος των δασκάλων κολύμβησης για την ασφάλεια των μαθητών τους είναι πολύ σημαντικός και υποτιμημένος.
- Όταν διδάσκεις σε μια τάξη, φρόντισε να είσαι τοποθετημένος σε σημείο που να εξασφαλίζεται η οπτική ορατότητα όλων των αθλητών.
- Όταν διδάσκεις, μην γυρίζεις ποτέ την πλάτη σου στο νερό.
- Τα παιχνίδια των νεαρών κολυμβητών κοντά στη σκάλα της πισίνας και την υπερχείλιση της, να αποφεύγονται γιατί συχνά οδηγούν σε ατυχήματα.
- Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, η πισίνα των καταδύσεων πρέπει να τίθεται εκτός λειτουργίας ή να παρέχεται επίβλεψη ώστε να μην την χρησιμοποιήσει κάποιος κολυμβητής νεαρής ηλικίας χωρίς άδεια.
- Ο δάσκαλος πρέπει να είναι βέβαιος για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται στο μάθημα. Μεταλλικά, γυάλινα και πλαστικά αντικείμενα μπορεί να είναι επικίνδυνα αν σπάσουν σε κομμάτια. Ορισμένα πλαστικά αντικείμενα έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό. Όταν βυθιστούν με την άσκηση πίεσης και αφεθούν στη συνέχεια, θα βγουν στην επιφάνεια με δύναμη και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Οι μπάλες μπορεί να προσφέρουν ψυχαγωγία έξω από το νερό αλλά μέσα σε αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Οι μπάλες από καουτσούκ μπορεί να προκαλέσουν πόνο αν πέσουν στο πρόσωπο κάποιου με δύναμη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κολυμβητές να μένουν μακριά από τους νεαρότερους, ιδίως όταν παίζουν με μπάλα μέσα στο νερό γιατί συνήθως είναι αρκετά ενεργητικοί και απρόσεκτοι. Οι πνευστές κατασκευές (βαρκούλες, στρώματα θαλάσσης) να αποφεύγονται στις πισίνες.
- Μην αφήνεις αφύλαχτη ποτέ την ομάδα σου έστω και για λίγο. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να απομακρυνθείς από κοντά τους, ζήτησέ τους να βγουν από το νερό, να καθίσουν στο παγκάκι και να σκεπαστούν με την πετσέτα τους.
- Να είσαι τοποθετημένος σε τέτοιο σημείο που όλοι οι κολυμβητές μπορούν να σε βλέπουν και να σε ακούνε.
- Ο δάσκαλος οφείλει να ρωτάει τα παιδιά και τους γονείς για τυχόν προβλήματα υγείας που ανάκυψαν στους αθλητές του από το προηγούμενο μάθημα μέχρι την ημέρα της προπόνησης. Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείονται από το μάθημα κολύμβησης αν δεν υπάρχει σοβαρή αιτία. Το κολύμπι θεωρείται ένα σημαντικό μέσο άσκησης για άτομα με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα και προτείνεται από όλους τους γιατρούς.
- Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ανταποκρίνονται έγκαιρα και σωστά στα μηνύματα. Όταν η σειρήνα ή μια σφυρίχτρα χρησιμοποιηθεί για επικίνδυνες καταστάσεις, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το μήνυμα που εκπέμπουν.
- Οι αθλητές πρέπει να μετριούνται πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του μαθήματος όταν βγαίνουν από το νερό. Αν απουσιάζει κάποιος, μην πανικοβληθείς. Κοίταξε αμέσως στον πυθμένα της πισίνας!
- Πες στην τάξη των κολυμβητών σου, ακριβώς ποιο είναι το βαθύ νερό της πισίνας σε σχέση με το ατομικό τους ύψος.
- Τα κολυμβητικά γυαλάκια είναι χρήσιμα για την προστασία των ματιών από το χλώριο. Αν δεν είναι όμως σωστά σχεδιασμένα και δεν εφαρμόζουν στο πρόσωπο σωστά, μπορούν να τραυματίσουν τα μάτια. Τα παιδιά τεντώνουν το λάστιχο για να βγάλουν το νερό από αυτά. Αν το αφήσουν γρήγορα από το χέρι τους, μπορεί να επιστρέψει με δύναμη πίσω στα μάτια και να τα τραυματίσει.
- Βεβαιώσου ότι κανένας κολυμβητής δεν μπαίνει στο νερό πριν από σένα. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένος για το μάθημα πριν ξεκινήσει.
- Τα βοηθήματα επίπλευσης είναι χρήσιμος εξοπλισμός για την εκμάθηση κολύμβησης αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με την καθοδήγηση του δασκάλου κολύμβησης στο βαθύ νερό.
- Στις μεγάλες πισίνες, ένας καλός τρόπος για να ξεχωρίζουν με ευκολία οι αρχάριοι κολυμβητές, είναι να φορούν σκουφάκια με συγκεκριμένο χρώμα.
- Οι νεαροί κολυμβητές να επιβλέπονται ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια για την αποφυγή μη επιθυμητής συμπεριφοράς (πχ bullying) που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα.
Σημείωση
Οι παραπάνω γενικές συμβουλές ασφάλειας στο νερό έχουν εφαρμογή σε ΟΛΟΥΣ τους λουομένους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία.
Πηγή
Αβραμίδης, Σ. Επ. (2008). Εγκόλπιο Ασφάλειας & Διάσωσης. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.
ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ
Έχεις διαβάσει την ενότητα “Ασφάλεια στο Νερό σε Κολυμβητικές Δεξαμενές”. Σπουδαία!
Τώρα, γιατί δεν αφιερώνεις άλλα 20 λεπτά, για να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, ώστε να διαπιστώσεις το επίπεδο κατανόησής σου; Αν απαντήσεις σωστά, θα λάβεις Βεβαίωση Επίτευξης. Για να ξεκινήσεις, κάνε κλικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου