Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Αναλυτικές πληροφορίες για την ψηφοφορία, τους ετεροδημότητες, την εκλογική άδεια και άλλα θέματα

Βουλευτικές εκλογές 2019: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 παρέχει, υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών.
Παράλληλα δημοσιεύθηκε και η εγκύκλιος του Υπουργείου * με πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1.Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;
Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.
Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.
2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.
3. Ποιοι απαλλάσσονται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.
4. Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.
5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:
  • Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr
    «Μάθε πού Ψηφίζεις»
  • Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.
Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
6. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.
8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7ηςΙουλίου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τους  Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
10. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
12. Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού;
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
13. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
14. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
15. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που θα καθοριστούν εγκαίρως. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr
«Μάθε πού Ψηφίζεις».
16. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
17. Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
18. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
19. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες.
2. Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω;
Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας.  Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
3. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.
4. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο, θα ανακοινώσει τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 25 Ιουνίου 2019.
Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
5. Πού θα δω τα αποτελέσματα των εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΚΟΜΜΑΤΩΝ  
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ
Αθήνα 26 Ιουνίου 2019
Αριθ. Πρωτ.: 48426
Ταχ. ∆/νση Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας 101 83
Πληροφορίες Παρασκευή Καλδή Θεοδόσιος Φλώρος
Τηλέφωνο 213136 1311213136 1131
Φαξ 213136 1140
E-mail :  te.ekloges@ypes.gr
 ΠΡΟΣ Πίνακας Αποδεκτών Α
ριθ. Εγκυκλίου: 70
ΘΕΜΑ: Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 7 ης Ιουλίου 2019 θα διενεργηθούν σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, που έχουν κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείµενο µε το π.δ.26/2012 (Α΄ 57). Στην παρούσα εγκύκλιο, η οποία περιλαµβάνει και τις ρυθµίσεις που εισήχθησαν µετά την κωδικοποίηση του π.δ. 26/2012, περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, οι αρµοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ αναφέρονται και οι εκ του νόµου προβλεπόµενες προθεσµίες, µέσα στις οποίες οι τελευταίοι οφείλουν να ενεργήσουν. Επισηµαίνεται ότι αρµόδιος για την οργάνωση και τη διενέργεια των εκλογών σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νοµό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας του, ενώ αρµόδιος για όλους τους δήµους του Νοµού Αττικής είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής (άρθρο 132 του π.δ. 26/2012).
Το περιεχόµενο της εγκυκλίου χωρίζεται σε τρία µέρη:
 Στο πρώτο µέρος περιέχονται πληροφορίες για την ηµεροµηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθµό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώµατος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.
Στο δεύτερο µέρος περιγράφονται οι αρµοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αµέσως µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούµενη ηµέρα της ψηφοφορίας.
Το τρίτο µέρος αναφέρεται στα ζητήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων των εκλογών.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
∆ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
Ηµεροµηνία διενέργειας των εκλογών
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του π.δ. 56 /11.06.2019 (Α΄ 97), οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012. 2
Αριθµός βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια
Ο αριθµός των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίστηκε µε το άρθρο 1 του π.δ. 117/2018 (Α΄ 225). Πρόκειται για την κατανοµή των 288 εδρών µεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της χώρας, δοθέντος ότι οι υπόλοιπες 12 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές επικρατείας.  
∆ικαίωµα ψήφου
Σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων   όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 1 3 του ν. 4406/2016 (A΄133), 6 παρ.1, 10 και 15 του π.δ. 26/2012, δικαίωµα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συµπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας1 τους και είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήµων (µεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 30.04.2019) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωµα του εκλέγειν.
Στερούνται του δικαιώµατος του εκλέγειν: α) Όσοι βρίσκονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συµπαράσταση β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωµα αυτό, λόγω αµετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήµατα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση ( άρθρο 5 του π.δ. 26/2012)
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ.5 του Συντάγµατος και άρθρο 6 παρ.2 του π.δ.26/2012).   
∆ικαίωµα του εκλέγεσθαι
Εκλόγιµοι είναι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συµπληρώσει κατά την ηµέρα της εκλογής το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόµιµη ικανότητα του εκλέγειν (άρθρο 55 του Συντάγµατος και άρθρο 29 του π.δ. 26/2012).  
 Έναρξη προεκλογικής περιόδου
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 3 του π.δ. 26/2012, η προεκλογική περίοδος αρχίζει από τη δηµοσίευση του διατάγµατος διάλυσης της Βουλής. Για τις προσεχείς γενικές βουλευτικές εκλογές, η προεκλογική περίοδος άρχισε την 11η Ιουνίου 2019.   
Υποβολή υποψηφιοτήτων
Όλοι οι υποψήφιοι (εκείνοι που πρόκειται να περιληφθούν σε συνδυασµούς, καθώς και οι µεµονωµένοι), υποβάλλουν πρόταση υποψηφιότητας, που επιδίδεται µε δικαστικό επιµελητή στο αρµόδιο για την ανακήρυξή τους Πρωτοδικείο, το αργότερο εννέα (9) ηµέρες µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως τα µεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου 2019 (άρθρο 32 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
Σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012, η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ηµεροµηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν µέσα στο χρόνο.

 Η δήλωση για την κατάρτιση συνδυασµών, κοµµάτων ή συνασπισµών συνεργαζοµένων κοµµάτων ή και ανεξάρτητων υποψήφιων, επιδίδεται µε δικαστικό επιµελητή ή µε απόδειξη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το αργότερο δώδεκα (12) ηµέρες µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως τα µεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου 2019 [άρθρο 34 παρ. 5 του π.δ. 26/2012 όπως αυτό αντικαταστάθηκε µε τις διατάξεις του άρθρου 10 παράγραφος 3 του ν.4239/2014 (Α΄43) και άρθρο 3 παρ. 2 του π.δ. 26/2012]. Ο κάθε συνδυασµός µπορεί να συµπεριλάβει (άρθρο 34 παρ. 6 του π.δ. 26/2012) αριθµό υποψηφίων ως τον αριθµό των βουλευτικών εδρών της εκλογικής περιφέρειας, προσαυξηµένο: α) κατά δύο στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται ένας έως και επτά βουλευτές β) κατά τρεις, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές και γ) κατά τέσσερις, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές. Η πρόταση υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας υποβάλλεται µόνο από κόµµατα ή συνασπισµούς συνεργαζοµένων κοµµάτων και επιδίδεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το αργότερο δώδεκα (12) ηµέρες µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως τα µεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου 2019 (άρθρο 3 παρ.1 και 2 του π.δ. 26/2012).
Ποσόστωση υποψηφίων κατά φύλο.
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012, όπως αντικαταστάθηκε µε την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν.4604/2019 (50 Α΄), για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασµών αυτοτελών κοµµάτων, συνασπισµού συνεργαζόµενων κοµµάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθµός των υποψηφίων Βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το 40% του συνολικού αριθµού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθµός στρογγυλοποιείται στην επόµενη ακέραιη µονάδα, εφόσον το κλάσµα είναι ίσο µε µισό της µονάδας και άνω.   
Ανακήρυξη υποψηφίων και γνωστοποίηση της ανακήρυξης
Οι υποψήφιοι βουλευτές ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες δέκα (10) ηµέρες µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή το αργότερο έως τα µεσάνυχτα της 21ης Ιουνίου 2019 (άρθρο 33 του π.δ.26/2012). Η ανακήρυξη των συνδυασµών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, ενεργείται από το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου, τη δέκατη τέταρτη (14) ηµέρα µετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή την 25η Ιουνίου 2019 (άρθρο 35 του π.δ.26/2012). Οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών, όπως και του Α΄ Τµήµατος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασµών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας κοινοποιούνται αµέσως στον Υπουργό Εσωτερικών και στους αντιπεριφερειάρχες έδρας νοµών. Οι τελευταίοι εκδίδουν προκήρυξη, µε την οποία γνωστοποιούνται στην περιφέρεια του νοµού τα ονόµατα όλων όσοι ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι, σύµφωνα µε τις αποφάσεις των αρµοδίων δικαστηρίων. Η προκήρυξη τοιχοκολλάται µε φροντίδα των δηµοτικών αρχών, οπωσδήποτε στα µέρη µε τη µεγαλύτερη δηµοσιότητα όλων των δήµων κάθε νοµού. Επίσης, µπορεί να δηµοσιευτεί και στον τύπο, όταν τούτο είναι δυνατό. Η δηµοσίευση και τοιχοκόλληση της προκήρυξης πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως την πέµπτη ηµέρα πριν από την ηµέρα της εκλογής, δηλαδή έως την 2α Ιουλίου 2019 (άρθρο 39 παρ.2 του π.δ. 26/2012).
ΜΕΡΟΣ ∆ΕΥΤΕΡΟ
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Στο µέρος αυτό περιγράφονται οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης, αµέσως µετά την προκήρυξη των εκλογών έως και την προηγούµενη ηµέρα της ψηφοφορίας.
Στο στάδιο προπαρασκευής των εκλογών περιλαµβάνονται:
 η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών
 ο διορισµός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων
 ο καθορισµός των εκλογικών τµηµάτων και καταστηµάτων ψηφοφορίας και ο εφοδιασµός τους µε ψηφοδέλτια, εκλογικούς φακέλους, σάκους, κάλπες και ειδικά διαχωρίσµατα ψηφοφορίας (παραβάν)
 η εκτύπωση των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιµοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα και η προώθησή τους στα εκλογικά τµήµατα και τα καταστήµατα
  η έκδοση του προγράµµατος ψηφοφορίας και
  η παραλαβή του εκλογικού υλικού από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής.
  1. Συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τµήµα ενώπιον πενταµελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και τέσσερα µέλη (άρθρο 58 του π.δ. 26/2012). Τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών, µε ισάριθµα αναπληρωµατικά, κληρώνονται από το οικείο Πρωτοδικείο, µεταξύ των εγγεγραµµένων στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του δήµου στον οποίο ανήκει το εκλογικό τµήµα. Σε όποιους δήµους οι κατάλογοι είναι καταρτισµένοι κατά εκλογικά διαµερίσµατα, τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών κληρώνονται ή διορίζονται από αυτούς που είναι εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαµερίσµατος. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα µέλη πρέπει να κατοικούν στο δήµο ή το εκλογικό διαµέρισµα που ανήκει το εκλογικό τµήµα, για το οποίο κληρώθηκαν. Τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δηµοτικού σχολείου και να µην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέµπτο (65ο ) έτος της ηλικίας τους. Η κλήρωση ή ο διορισµός των µελών γίνεται εντός δεκαπέντε (15) ηµερών από την κατά το άρθρο 31 παρ.3 του π.δ. 26/2012 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως την 26η Ιουνίου 2019 (άρθρο 58 παρ.3 του π.δ. 26/2012). Τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται για το διορισµό τους µε φροντίδα των οικείων Εισαγγελέων Πρωτοδικών και µε απόδειξη, πέντε (5) τουλάχιστον 7 ηµέρες πριν από την ηµέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2019 (άρθρο 58 παρ.6 του π.δ. 26/2012) και οφείλουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως (άρθρο 58 παρ. 7 του π.δ. 26/2012). Στο σηµείο αυτό επισηµαίνεται ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η κλήρωση ή ο διορισµός ως µελών, προσώπων που κωλύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, διότι: α) έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους β) δεν έχουν απολυτήριο δηµοτικού γ) δεν κατοικούν στον οικείο δήµο δ) είναι δηµόσιοι και δηµοτικοί υπάλληλοι ή έµµισθοι υπάλληλοι δηµοτικών νοµικών προσώπων και ιδρυµάτων και όσοι µε αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής ε) είναι αποστρατευθέντες αξιωµατικοί, όργανα των σωµάτων ασφαλείας και στ) έχουν διατελέσει δήµαρχοι κατά την τελευταία τριετία (άρθρα 58 παρ. 4 και 59 παρ. 1 του π.δ. 26/2012). Η 15νθήµερη προθεσµία που ορίζεται από το άρθρο 58 παρ.3 του π.δ. 26/2012, για την κλήρωση ή το διορισµό των µελών των εφορευτικών επιτροπών, δεν πρέπει να εξαντληθεί.
  1. ∆ιορισµός εφόρων και αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής
Οι έφοροι και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται µε κλήρωση, σε δηµόσια συνεδρίαση, από το Α΄ Τµήµα του Αρείου Πάγου. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι διορίζονται µεταξύ όσων αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012 όπως ισχύει. Σηµειώνεται ότι οι συµβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι ασκούµενοι δικηγόροι, µπορούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι τόσο στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής τους, όσο και στην εκλογική περιφέρεια του Πρωτοδικείου, στο οποίο είναι διορισµένοι και ασκούν τα καθήκοντά τους (άρθρο 68 παρ.12 του π.δ.26/2012). Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθµός των αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής σε κάποια εκλογική περιφέρεια και παραµείνουν εκλογικά τµήµατα χωρίς αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, ο οικείος έφορος µπορεί να διορίσει στα τµήµατα αυτά αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 του ίδιου άρθρου 68 του π.δ. 26/2012 και υπηρετούν ή βρίσκονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Η πράξη του εφόρου για το διορισµό ανακοινώνεται αµέσως στον Εισαγγελέα 8 του Αρείου Πάγου και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της εκλογικής περιφέρειας. Στην ίδια αυτή περίπτωση, είναι δυνατή και η χρησιµοποίηση αντιπροσώπων ή αναπληρωτών από άλλες εκλογικές περιφέρειες, τους οποίους διαθέτει µε εντολή του ο έφορος της εκλογικής περιφέρειας, όπου διορίστηκαν, ύστερα από αίτηση του εφόρου της περιφέρειας στην οποία πρόκειται να χρησιµοποιηθούν. Οι µεταβολές αυτές, ανακοινώνονται αµέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους οικείους Εισαγγελείς Πρωτοδικών. Τα πρόσωπα που διορίζονται ως έφοροι και τακτικοί ή αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ειδοποιούνται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέντε ηµέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή µέχρι την 1 η Ιουλίου 2019 και οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο του διορισµού τους δύο (2) ηµέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή την 4η Ιουλίου 2019 (άρθρο 68 παρ.13 του π.δ. 26/2012). Με την άφιξή τους, ειδοποιούν αµέσως τον Εισαγγελέα της περιφέρειάς τους και τον οικείο Περιφερειάρχη (άρθρο 68 παράγραφος 13 του π.δ. 26/2012). Ταυτόχρονα, υποχρεούνται να αναφέρουν µε το ταχύτερο µέσο στον οικείο έφορο, την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους (άρθρο 66 παρ.3 του π.δ. 26/2012).
  1. Γραµµατέας εφορευτικής επιτροπής
Η εφορευτική επιτροπή, σύµφωνα µε το άρθρο 63 του π.δ. 26/2012, αναθέτει καθήκοντα γραµµατέα, για τη σύνταξη των πρακτικών της, σε υπάλληλο δηµόσιο ή δηµοτικό ή υπάλληλο νοµικού προσώπου δηµοσίου δικαίου, που είναι υποχρεωµένος να τα εκτελέσει. Αν τούτο δεν είναι εφικτό, σύµφωνα µε το προηγούµενο εδάφιο, η εφορευτική επιτροπή αναθέτει καθήκοντα γραµµατέα σε έναν από τα τακτικά ή αναπληρωµατικά µέλη της ή σε έναν εκλογέα. Στην περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχει γραµµατέας της εφορευτικής επιτροπής, δεν παρακωλύεται καθόλου το έργο της, διότι ο ίδιος ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής ή ο προεδρεύων της επιτροπής µπορεί να εκτελέσει καθήκοντα γραµµατέα.
4.Εκλογικά τµήµατα και καταστήµατα ψηφοφορίας (άρθρα 51, 52 και 55 του π.δ. 26/2012)
Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της περιφερειακής ενότητας της έδρας 9 κάθε νοµού, για τον καθορισµό των εκλογικών τµηµάτων, κοινοποιούνται αµέσως στον Πρόεδρο του αρµόδιου πρωτοδικείου και δια του Υπουργείου Εσωτερικών στον Άρειο Πάγο. Μετά την οριστικοποίησή τους, οι ανωτέρω αποφάσεις, γνωστοποιούνται µε προκήρυξη στους δήµους του νοµού, τουλάχιστον πέντε (5) ηµέρες πριν από την ηµέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2019.
5. Ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτια είναι µόνον έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί χρώµατος λευκού σε σχήµα ορθογώνιο, εκτυπώνονται µε φροντίδα και ευθύνη των κοµµάτων, των συνασπισµών κοµµάτων και των µεµονωµένων υποψηφίων και πρέπει να είναι τα ίδια σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα τυπογραφικά στοιχεία των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι µελανής απόχρωσης. Στα κόµµατα και τους συνασπισµούς κοµµάτων, των οποίων συνδυασµοί υποψηφίων ανακηρύχθηκαν στο ένα τρίτο τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, χορηγείται το χαρτί εκτύπωσης των ψηφοδελτίων από το Υπουργείο Εσωτερικών (άρθρο 70 του π.δ. 26/2012). Αναφορικά µε τις περαιτέρω λεπτοµέρειες και το περιεχόµενο των ψηφοδελτίων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 72 του π.δ. 26/2012. Οι λεπτοµέρειες σχετικά µε τις διαστάσεις τους, καθορίσθηκαν µε την αριθ. 46020/18.6.2019 (Β’ 2401) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Τα λευκά ψηφοδέλτια, ίδιου σχήµατος και διαστάσεων, αποστέλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών στους οικείους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι φροντίζουν για την παράδοσή τους στις εφορευτικές επιτροπές. Σε περίπτωση έλλειψης έντυπων ψηφοδελτίων, επιτρέπεται να χρησιµοποιηθούν λευκά ψηφοδέλτια της ίδιας απόχρωσης µε τα έντυπα ψηφοδέλτια, µε τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 74 του π.δ. 26/2012. ∆ιευκρινίζεται ότι τα λευκά ψηφοδέλτια χρησιµοποιούνται από την εφορευτική επιτροπή µόνον όταν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαπιστωθεί έλλειψη εντύπων ψηφοδελτίων καθώς και όταν καθυστερήσει ο ανεφοδιασµός µε έντυπα και όχι κατά την περίπτωση που ένα ή περισσότερα πολιτικά κόµµατα δεν αποστείλουν καθόλου τον αναγκαίο αριθµό εντύπων ψηφοδελτίων στον οικείο αντιπεριφερειάρχη, παρά το γεγονός ότι παρέλαβαν την ποσότητα χαρτιού που 10 χορηγεί το Υπουργείο. Εφόσον χρησιµοποιηθεί λευκό ψηφοδέλτιο, αυτό συµπληρώνεται από τον ίδιο τον εκλογέα ως προς την αναγραφή του ονόµατος του συνδυασµού της επιλογής του. Τυχόν συµπλήρωση αυτού (ως προς τον συνδυασµό) από την εφορευτική επιτροπή, συνιστά παραβίαση των οικείων διατάξεων της εκλογικής νοµοθεσίας. Τα κόµµατα, οι συνασπισµοί κοµµάτων, οι συνδυασµοί ανεξαρτήτων και οι µεµονωµένοι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές, παραδίδουν στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νοµού, επαρκή αριθµό ψηφοδελτίων τουλάχιστον οκτώ (8) ηµέρες πριν από την ηµέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο έως την 28η Ιουνίου 2019. Στη συνέχεια, οι οικείοι αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές, µε αριθµό ψηφοδελτίων που να υπερβαίνει κατά 20% τουλάχιστον τον αριθµό των εγγεγραµµένων, σε κάθε εκλογικό τµήµα, εκλογέων (άρθρο 71 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Στο σηµείο αυτό, τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη πιστής τήρησης των διατάξεων αυτών, προκειµένου να αποφευχθεί τυχόν έλλειψη ψηφοδελτίων στα εκλογικά τµήµατα κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας. Επειδή όµως, το χρονικό διάστηµα της προεκλογικής περιόδου είναι περιορισµένο και οι προθεσµίες ιδιαίτερα πιεστικές, οι αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νοµού, είναι σκόπιµο να επιδεικνύουν ανοχή και να παραλαµβάνουν ακόµη και µέσα σε ένα εύλογο, από τη λήξη των ανωτέρω προθεσµιών, χρονικό διάστηµα, τα αποστελλόµενα έντυπα ψηφοδέλτια, αρκεί να µην επηρεάζεται ουσιωδώς η προετοιµασία της σχετικής εκλογικής διαδικασίας.
6. Εκλογικοί φάκελοι
Οι φάκελοι στους οποίους εσωκλείονται τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται οµοιόµορφα από αδιαφανές χαρτί λευκής απόχρωσης, µε φροντίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και διατίθενται σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι λεπτοµέρειες σχετικά µε τις διαστάσεις και τα άλλα γνωρίσµατά τους, καθορίσθηκαν µε την αριθ. 46020/18.6.2019 (Β’ 2401) ως άνω απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών φροντίζει για την αποστολή των εκλογικών φακέλων 11 στους οικείους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι οφείλουν να παραδώσουν τους φακέλους στις δηµοτικές αρχές και οι οποίες µε τη σειρά τους εφοδιάζουν τις εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τµηµάτων (άρθρο 75 του π.δ. 26/2012).
7. Εκλογικοί σάκοι
Οι εκλογικοί σάκοι, µέσα στους οποίους τοποθετείται όλο το εκλογικό υλικό µετά το τέλος της ψηφοφορίας, παρέχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι σάκοι που θα χρησιµοποιηθούν στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 φέρουν τυπωµένη στη µία εξωτερική πλευρά τους, µε κεφαλαία γράµµατα µαύρης απόχρωσης και σε παράλληλες σειρές, την ακόλουθη ένδειξη: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 …………………………………………………………………………… (Ηµεροµηνία) ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ………………….……………………….. …………………………….. ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ …………………. (Αριθµός) (Ον οµασία)
8. Κάλπες
Οι κάλπες κατασκευάζονται σύµφωνα µε την παρ.3 του άρθρου 57 του π.δ. 26/2012, µε φροντίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει φροντίσει για τον εφοδιασµό όλων των εκλογικών τµηµάτων της χώρας µε αυτές.
9. Ειδικά διαχωρίσµατα ψηφοφορίας (παραβάν)
Για τη διασφάλιση της µυστικότητας της ψηφοφορίας, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εφοδιάσει όλα τα καταστήµατα ψηφοφορίας της χώρας µε οµοιόµορφα ειδικά διαχωρίσµατα (παραβάν), που κατασκευάζονται από µεταλλικό λυόµενο σκελετό και καλύπτονται µε ύφασµα µπλε χρώµατος. Τα παραβάν τοποθετούνται στην αίθουσα ψηφοφορίας, όπου οι εκλογείς αποσύρονται προκειµένου να συµπληρώσουν και να τοποθετήσουν στον εκλογικό φάκελο το 12 ψηφοδέλτιο της προτίµησής τους. Επισηµαίνεται ότι σε όσα εκλογικά τµήµατα (κυρίως σε αστικά κέντρα) κριθεί αναγκαίο, µπορεί να χρησιµοποιηθεί και δεύτερο παραβάν, προκειµένου να διευκολυνθεί και να επισπευστεί η ψηφοφορία.
10.Εκλογικοί κατάλογοι
Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα διεξαχθούν µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν µετά την Β΄ αναθεώρηση του 2019 και περιλαµβάνουν όλες τις µεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 30 Απριλίου 2019 (άρθρο 15 του π.δ. 26/2012). Επίσης, θα χρησιµοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισµένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών και ανδρών φρουράς εκλογικών τµηµάτων καθώς και κρατουµένων στα καταστήµατα κράτησης), που προβλέπονται στα άρθρα 27, 82 παρ.5, 7 και 8 και 69 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Λεπτοµέρειες που αφορούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, περιέχονται στη µε αριθµ. 56/45704/14.06.2019 (Α∆Α: 65ΛΗ465ΧΘ7-ΞΧ5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει αποσταλεί σε όλα τα Υπουργεία, στα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων ∆υνάµεων, στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Πυροσβεστικού και του Λιµενικού Σώµατος, καθώς και στους οικείους αντιπεριφερειάρχες. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος των ελλήνων ναυτικών και των κρατουµένων εκδόθηκαν οι µε αριθµ. 45378/13.06.2019 (Β’ 2328) και 45379/13.06.2019 (Β’ 2329) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αντιστοίχως.
11.Βιβλία και έντυπα (άρθρο 61 του π.δ. 26/2012)
Τα απαραίτητα για τις εκλογές βιβλία και έντυπα, που θα χρησιµοποιήσουν κυρίως οι εφορευτικές επιτροπές, αλλά και άλλες αρµόδιες υπηρεσίες και όργανα, διαµορφώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και εκτυπώθηκαν από το Εθνικό Τυπογραφείο.
12.Έκδοση προγράµµατος ψηφοφορίας
 Τουλάχιστον τρεις ηµέρες πριν από την ηµέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο την 3η Ιουλίου 2019, οι δηµοτικές αρχές εκδίδουν και δηµοσιεύουν σε όλη την περιφέρειά τους πρόγραµµα ψηφοφορίας, το οποίο περιλαµβάνει τα στοιχεία που καθορίζονται στο άρθρο 56 του π.δ.26/2012.
13.Παραλαβή του εκλογικού υλικού στο κατάστηµα ψηφοφορίας από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής
 Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει να βρίσκεται στον τόπο ψηφοφορίας, το αργότερο την προηγούµενη ηµέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή την 6η Ιουλίου 2019, προκειµένου να παραλάβει (στο κατάστηµα ψηφοφορίας) από το δήµαρχο το εκλογικό υλικό και να ελέγξει την πληρότητά του (άρθρο 78 παρ.1 του π.δ. 26/2012). Εφεξής, ευθύνεται ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής για την ασφαλή διαφύλαξη του υλικού.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
∆ΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
1. Παραλαβή καταστήµατος ψηφοφορίας και εκλογικών ειδών και διευθέτηση αίθουσας ψηφοφορίας (άρθρα 78, 79, 80 και 81 του π.δ. 26/2012)
Την ηµέρα της ψηφοφορίας και µία ώρα πριν από την έναρξή της, τα µέλη της εφορευτικής επιτροπής οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο της ψηφοφορίας, για να παραλάβουν από το δήµαρχο ή το ορισθέν από αυτόν µέλος του δηµοτικού συµβουλίου ή δηµοτικό υπάλληλο, το κατάστηµα ψηφοφορίας, τις κάλπες, τα έπιπλα και σκεύη και τα υπόλοιπα εκλογικά είδη. Μετά την παραλαβή των ανωτέρω εκλογικών ειδών και σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 78 του π.δ. 26/2012, η εφορευτική επιτροπή:
 ορίζει γραµµατέα για τη σύνταξη των πρακτικών 14
 προβαίνει, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασµών, στην προετοιµασία της αίθουσας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας
 µεριµνά για την τακτοποίηση των θέσεων των µελών της και των αντιπροσώπων των συνδυασµών
 τοποθετεί την κάλπη µπροστά στο τραπέζι της και σε ύψος τέτοιο ώστε η άνω πλευρά της κάλπης, που φέρει τη σχισµή, να είναι υπερυψωµένη από το επίπεδο του τραπεζιού
 φροντίζει για τη διάταξη των ψηφοδελτίων των συνδυασµών και µεµονωµένων υποψηφίων στο τραπέζι, και
 εγκαθιστά τα ειδικά διαχωρίσµατα ψηφοφορίας (παραβάν), εντός των οποίων πρέπει να βρίσκονται µολύβια διαρκείας µαύρης ή κυανής απόχρωσης, προς χρήση των εκλογέων.
Ακολούθως, η εφορευτική επιτροπή και οι υποψήφιοι ή οι αντιπρόσωποι των συνδυασµών, ανοίγουν και ελέγχουν την κάλπη, προκειµένου να διαπιστωθεί αν είναι άδεια. Στη συνέχεια η κάλπη κλείνεται και σφραγίζεται από την επιτροπή. Για το σύνολο των ενεργειών, συντάσσεται πρακτικό (πρακτικό Νο 1) που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τα µέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους υποψήφιους ή τους αντιπροσώπους των συνδυασµών. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας και αρχίζει η προσέλευση των ψηφοφόρων (άρθρα 79, 80 και 81 του π.δ. 26/2012).
2. Παρουσία υποψηφίων και αντιπροσώπων τους
Κάθε συνδυασµός κόµµατος ή συνασπισµός κοµµάτων ή ανεξαρτήτων, καθώς και κάθε µεµονωµένος υποψήφιος, έχουν το δικαίωµα να διορίσουν σε κάθε εκλογικό τµήµα από έναν αντιπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του (άρθρο 40 παρ.1 του π.δ. 26/2012). Οι αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται µε γραπτή δήλωση είτε του αρχηγού του κόµµατος ή της διευθύνουσας επιτροπής, είτε του εξουσιοδοτηµένου από αυτούς (δηλαδή από τον αρχηγό ή τη διευθύνουσα 15 επιτροπή) υποψηφίου του οικείου συνδυασµού, είτε του µεµονωµένου υποψηφίου. Η σχετική δήλωση κατατίθεται είτε απευθείας στον Πρόεδρο του αρµοδίου πρωτοδικείου, είτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει το διορισµό στους Προέδρους των πρωτοδικών (άρθρο 40 παρ.3 και 4 του π.δ. 26/2012). Οι αντιπρόσωποι, οφείλουν κατά την έναρξη της ψηφοφορίας να επιδείξουν την ανωτέρω δήλωση στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ή τον διευθύνοντα τις εργασίες της. Σε περίπτωση που οι προτεινόµενοι αντιπρόσωποι των µεµονωµένων υποψηφίων είναι περισσότεροι από τρεις, η εφορευτική επιτροπή, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ορίζει ύστερα από κλήρωση τρεις µόνον από αυτούς, οι οποίοι δικαιούνται να παραµείνουν στο κατάστηµα της ψηφοφορίας (άρθρο 40 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Εκτός από τους αντιπροσώπους, κάθε υποψήφιος µπορεί να διορίσει µε συµβολαιογραφική πράξη έναν πληρεξούσιο, ο οποίος θα ενεργεί αντί γι’ αυτόν τα σχετικά µε την εκλογή, σύµφωνα µε τις διατάξεις της εκλογικής νοµοθεσίας. ∆ικαίωµα διορισµού ενός πληρεξουσίου σε κάθε εκλογική περιφέρεια, έχει επίσης κάθε πολιτικό κόµµα (άρθρο 40 παρ.5 του π.δ. 26/2012). Οι υποψήφιοι ή οι αντιπρόσωποί τους ή, ελλείψει των τελευταίων, οι αναπληρωτές τους, έχουν δικαίωµα να παρευρίσκονται στην ψηφοφορία, να προβαίνουν σε παρατηρήσεις ή ενστάσεις σχετικά µε την τάξη της ψηφοφορίας, να θέτουν τη σφραγίδα τους στην κάλπη, να παρευρίσκονται στη διαλογή των ψήφων και να ασκούν κάθε άλλο δικαίωµα που τους παρέχεται από το νόµο (άρθρο 88 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
3. Προσέλευση και αναγνώριση των ψηφοφόρων (άρθρο 82 του π.δ. 26/2012)
Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθµες οµάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος γίνεται µε βάση την αστυνοµική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρµόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατοµικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων. 16 Σηµειώνεται ότι τυχόν «κοµµένα» δελτία αστυνοµικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισηµαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Πυροσβεστικού Σώµατος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν µε οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες ∆υνάµεις, ή στο Λιµενικό Σώµα, ψηφίζουν µε βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστηµα ατοµικά και όχι συντεταγµένοι ή µε οποιαδήποτε συνοδεία. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώµατα ασφαλείας γίνεται µε βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες, σύµφωνα µε τις ανωτέρω διατάξεις. Προκειµένου οι ανωτέρω εκλογείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα στο δήµο που είναι εγγεγραµµένοι, οφείλουν να προσκοµίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της µονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του π.δ.26/2012. Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής (µε τέτοιες έντυπες βεβαιώσεις θα είναι εφοδιασµένα όλα τα εκλογικά τµήµατα (άρθρο 83 παρ.6 του π.δ. 26/2012). Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισµένους εκλογείς ασυµφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτιών, µεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνοµικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
Ειδικότερα:
α) Τα στοιχεία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους να µη συµπίπτουν απόλυτα µε τα στοιχεία της αστυνοµικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκοµίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήµαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους. Ωστόσο, εναπόκειται στην κρίση της εφορευτικής επιτροπής να λάβει υπόψη της τα περαιτέρω στοιχεία που τυχόν αποδεικνύουν την ταυτότητα του εκλογέα, προκειµένου να του επιτρέψει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα.
β) Γυναίκες εκλογείς που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο µε το επώνυµο του συζύγου τους, ενώ στο δελτίο της αστυνοµικής τους ταυτότητας φέρονται µε το πατρικό τους επώνυµο ή και αντίστροφα.   
γ) Γυναίκες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο µε το επώνυµο του συζύγου τους και αφού διαζεύχθηκαν, αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνοµικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυµο του συζύγου τους µε το επώνυµο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο. Στις παραπάνω β΄ και γ΄ περιπτώσεις, είναι δυνατή η εξακρίβωση της πραγµατικής ταυτότητας των εκλογέων µε αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνοµικής ταυτότητας, ώστε να µην απαιτείται προσκόµιση και άλλων αποδεικτικών εγγράφων. Εφόσον όµως και µε την αντιπαραβολή των στοιχείων δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι γυναίκες εκλογείς πρέπει να είναι εφοδιασµένες µε ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ ληξιαρχική πράξη γάµου). Σε κάθε περίπτωση, η εφορευτική επιτροπή είναι αρµόδια να κρίνει, αν αποδεικνύεται η ταυτότητα των εκλογέων µε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή έγγραφο (π.χ. µνεία γένους στην αστυνοµική ταυτότητα). Προκειµένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ηµέρες Σάββατο 6 Ιουλίου και Κυριακή 7 Ιουλίου, κατά τις ώρες που θα οριστούν µε έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
4.∆ιπλοεγγεγραµµένοι
Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραµµένου εκλογέα η ένδειξη ∆ (διπλοεγγεγραµµένος).
Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραµµένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, µε την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ.2 του π.δ. 26/2012, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραµµένος και δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ηµέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τµήµα της χώρας. Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τµήµατα, µαζί µε το λοιπό εκλογικό υλικό. Κατά την υπογραφή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να δοθεί από 18 τους δικαστικούς αντιπροσώπους ιδιαίτερη προσοχή στη συµπλήρωση των στοιχείων του διπλοεγγεγραµµένου εκλογέα και ιδιαίτερα στην ορθή αναγραφή του ειδικού εκλογικού αριθµού, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο. Στην υπεύθυνη δήλωση, πρέπει επίσης να αναγράφονται τα στοιχεία του εκλογικού τµήµατος. Περαιτέρω, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραµµένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο. Ο φάκελος αυτός, θα φέρει εξωτερικά την ένδειξη: «Υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραµµένων εκλογέων εκλογικού τµήµατος...........∆ήµου ……………….Νοµού…………….». Οι Πρόεδροι Εφετών, προκειµένου περί µεικτών εκλογικών τµηµάτων ετεροδηµοτών, καθώς και οι Πρόεδροι Πρωτοδικών οφείλουν να συγκεντρώσουν τους ανωτέρω φακέλους µε τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραµµένων εκλογέων και να τους αποστείλουν, αµέσως µετά τις εκλογές, στη ∆ιεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειµένου να ακολουθήσει παραβολή των στοιχείων.
5.Ετεροδηµότες
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδηµότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαµονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30 Απριλίου 2019 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνοµα κάθε ετεροδηµότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο ∆ήµο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραµµένοι. Συνεπώς, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό κατάλογο, να ψηφίσουν. 19 Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισµό των πραγµατικά εγγεγραµµένων κάθε κοινού εκλογικού τµήµατος, αφαιρούνται οι ετεροδηµότες και θεωρούνται εγγεγραµµένοι µόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνοµά τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί η πλασµατική εµφάνιση στοιχείων, που αφορούν τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώµατος όσο και στο ποσοστό αποχής. Ο εφοδιασµός των εκλογικών τµηµάτων, µέσω των οικείων Αντιπεριφερειαρχών, µε τον επαρκή αριθµό ψηφοδελτίων γίνεται, µε φροντίδα των κοµµάτων ή των µεµονωµένων υποψηφίων, τουλάχιστον έξι (6) ηµέρες πριν από την ψηφοφορία. Περισσότερες πληροφορίες για την ψηφοφορία των ετεροδηµοτών παρέχονται σε σχετική εγκύκλιό µας (αριθ. 62/46560/19.06.2019, Α∆Α:9ΗΠ4465ΧΘ7-0ΝΒ).
6.Παραλειφθέντες εκλογείς
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώµατος, δεν περιλαµβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, µπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα έως το τέλος της ψηφοφορίας, σε οποιοδήποτε εκλογικό τµήµα του ∆ήµου, στα δηµοτολόγια ή µητρώα αρρένων του οποίου είναι γραµµένοι (άρθρο 8 παρ.4 έως 8 του π.δ.26/2012). Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι γραµµένοι σε δηµοτολόγια δήµου της χώρας και δεν είναι γραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα έως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 7ης Ιουλίου 2019, να απευθυνθούν στο δήµο, στα δηµοτολόγια του οποίου είναι γραµµένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δηµοτολόγια, προκειµένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα. Όσοι από τους ανωτέρω πολίτες είναι γραµµένοι µόνο στα µητρώα αρρένων και όχι στα δηµοτολόγια δήµου της χώρας, µπορούν να εφοδιαστούν µε πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα µητρώα αρρένων. Τα πιστοποιητικά που θα προσκοµίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, φέρουν την κάτωθι ένδειξη: «ΕΚ∆Ι∆ΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ τ η ς 7 η ς Ι ο υ λ ί ο υ 2 0 1 9 »
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, υποχρεούνται να επιτρέψουν στους 20 εκλογείς του ίδιου δήµου που προσκοµίζουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα. Η αναγνώρισή τους γίνεται µε βάση τα προαναφερόµενα - στην ενότητα 3 του Μέρους αυτού - αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα. Σηµειώνεται ότι, οι ανωτέρω εκλογείς υπογράφουν την έντυπη υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται και για τους διπλοεγγεγραµµένους εκλογείς, στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ηµέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τµήµα και ότι δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώµατος. Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος, τα στοιχεία τους προστίθενται στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού τµήµατος που ψήφισαν, καθώς και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας και κατά την έκδοση των αποτελεσµάτων, οι εκλογείς αυτοί θα προσµετρώνται στους εγγεγραµµένους και στους ψηφίσαντες του ίδιου τµήµατος, γίνεται δε και σχετική µνεία στο πρακτικό. Τα πιστοποιητικά, βάσει των οποίων ψηφίζουν οι εκλογείς αυτοί, τοποθετούνται µετά το τέλος της ψηφοφορίας στον εκλογικό σάκο, µαζί µε τα λοιπά εκλογικά έγγραφα.
7. Άσκηση εκλογικού δικαιώµατος
Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και µοναδικός φάκελος, ο οποίος µονογράφεται κατά τη στιγµή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται µε την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί µε το φάκελο δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασµών και µεµονωµένων υποψηφίων, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Ακολούθως, η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο παραβάν, όπου, χωρίς να είναι θεατός, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στο φάκελο, αφού προηγουµένως εκφράσει την προτίµησή του υπέρ υποψηφίου ή υποψηφίων του συνδυασµού που επιλέγει. Έπειτα ο εκλογέας, αφού κολλήσει το φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταµένων, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη (άρθρα 72 παρ.7 και 83 παρ.1 και 2 του π.δ. 26/2012).
8. Έκφραση προτίµησης εκλογέων υπέρ υποψηφίων των συνδυασµών
Κάθε εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του υπέρ υποψηφίων, σηµειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόµατός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασµού, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας µέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, µέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, µέχρι τρεις σταυρούς
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, µέχρι τέσσερις σταυρούς. Συνιστάται στους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ανάρτηση πινακίδας σε εµφανές σηµείο κάθε εκλογικού τµήµατος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθµός των σταυρών προτίµησης που τίθενται από τους εκλογείς. Στο τέλος της εγκυκλίου, επισυνάπτεται πίνακας µε τον αριθµό των εδρών, των υποψηφίων και των σταυρών προτίµησης, ανά εκλογική περιφέρεια. Τα θέµατα τα σχετικά µε τους σταυρούς προτιµήσεως ρυθµίζονται διεξοδικά στα άρθρα 72, 73 και 74 του π.δ. 26/2012.
9. Πρωτόκολλο ψηφοφορίας
Η εφορευτική επιτροπή τηρεί πρωτόκολλο ψηφοφορίας, αριθµηµένο και µονογραφηµένο από την αρµόδια υπηρεσία, στο οποίο καταχωρίζονται κατά αύξουσα αρίθµηση τα στοιχεία των εκλογέων που ψήφισαν. Στη στήλη που αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθµός αρκεί η αναγραφή του αύξοντα αριθµού του εκλογικού καταλόγου, για την αποφυγή καθυστερήσεων. Με το πέρας της ψηφοφορίας, το πρωτόκολλο κλείνεται και υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και τα µέλη της εφορευτικής επιτροπής. Οι υποψήφιοι ή οι αντιπρόσωποι ή οι αναπληρωτές τους µπορούν επίσης να υπογράψουν το πρωτόκολλο ψηφοφορίας (άρθρο 84 του π.δ. 26/2012).
10. ∆ιευκολύνσεις εκλογέων
α) Εκλογείς, οι οποίοι δεν µπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταµένη αναµονή προκειµένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα όπως π.χ. 22 κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωµατικοί των Ενόπλων ∆υνάµεων, της Ελληνικής Αστυνοµίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές), πρέπει να ψηφίζουν µε απόλυτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε µέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να τους εξυπηρετήσουν.
β) Εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωµατικής αδυναµίας δεν µπορούν να διεκπεραιώσουν αυτόνοµα τις προβλεπόµενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωµα να ζητήσουν τη συνδροµή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου µέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να την παράσχουν (άρθρο 83 παρ.3 του π.δ. 26/2012).
11.Ψηφοφορία στρατιωτικών, ναυτικών, µελών εφορευτικών επιτροπών, εφόρων, τακτικών και αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, ανδρών φρουράς, και κρατουµένων
α) Όσα αφορούν στην ψηφοφορία των εν λόγω κατηγοριών εκλογέων, ρυθµίζονται µε κάθε λεπτοµέρεια στα άρθρα 54, 62, 69, 82 παρ.4 έως και 8 και 83 παρ.5 του π.δ. 26/2012.
β) Επιπλέον, για την ψηφοφορία των ανδρών της φρουράς των εκλογικών τµηµάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωµάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή µετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 54 και 82 παρ.5, 6 και 7 του π.δ. 26/2012. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν σε εκλογικό τµήµα του δήµου, όπου εκτελούν διατεταγµένη υπηρεσία, βάσει ειδικών ονοµαστικών καταστάσεων, που συντάσσονται και υπογράφονται από τον διοικητή της µονάδας, στην οποία υπάγονται και εφόσον βέβαια είναι εγγεγραµµένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από το οικείο πρωτοδικείο. Οι καταστάσεις των εκλογέων αυτών, υποβάλλονται απευθείας στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τµήµατος, όπως ειδικότερα ορίζουν οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 82 του π.δ. 26/2012. Με την ίδια διαδικασία, ψηφίζει στο λιµένα έκτακτου κατάπλου και το προσωπικό των πολεµικών πλοίων, που λόγω υπηρεσιακών αναγκών κατά την 23 ηµέρα των εκλογών, δεν θα βρίσκεται σε προγραµµατισµένο λιµένα κατάπλου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις διατάξεις των άρθρων 27 παρ.7 και 82 παρ.8 του π.δ. 26/2012 και στην αριθ. 45378/13.06.2019 (Β’ 2328) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κρατούµενοι, που έχουν το δικαίωµα του εκλέγειν, ψηφίζουν σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ.2 του π.δ. 26/2012 και τα οριζόµενα στην αριθ. 45379/13.06.2019 (Β’ 2329) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Τέλος, επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 69 του π.δ.26/2012, παρέχεται η δυνατότητα και στους αναπληρωτές εφόρους καθώς και σε όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς µετέχουν στην εκλογική διαδικασία- και εφόσον έχουν οριστεί γι’ αυτό µε σχετική απόφαση του οικείου εφόρου - να ψηφίζουν σε εκλογικό τµήµα της έδρας του εφόρου, που ορίζεται από αυτόν.
12. Ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας
Κάθε εκλογέας ή υποψήφιος ή αντιπρόσωπος αυτού, έχει το δικαίωµα να υποβάλει στην εφορευτική επιτροπή ενστάσεις σχετικές µε παραβάσεις νόµου που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας µέσα ή έξω από το εκλογικό τµήµα. Οι ενστάσεις είναι έγγραφες και καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο βιβλίο πρακτικών της επιτροπής. Η υποβολή οποιασδήποτε ένστασης δεν διακόπτει την ψηφοφορία. Για τις ενστάσεις και για κάθε άλλο ζήτηµα που τυχόν προκύψει, αποφασίζει η εφορευτική επιτροπή, αιτιολογηµένα, είτε αµέσως, είτε µετά το τέλος της ψηφοφορίας. Αναφορικά µε την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, µπορεί να υποβληθεί ένσταση από κάθε µέλος της εφορευτικής επιτροπής, από το δικαστικό αντιπρόσωπο και τους υποψηφίους ή τους αντιπροσώπους τους. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει, κατόπιν ακρόασης του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής (άρθρο 85 του π.δ. 26/2012).
13.Τήρηση της τάξης κατά την ψηφοφορία
Η φροντίδα για την τήρηση της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας στον 24 τόπο της ψηφοφορίας και γύρω από αυτόν ανήκει στην εφορευτική επιτροπή. Για το σκοπό αυτό και εφόσον κριθεί απαραίτητο, η προορισµένη δύναµη της αστυνοµίας υπάγεται σ’ αυτήν και εκτελεί αµέσως τις αιτήσεις και υποδείξεις της. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αν η εφορευτική επιτροπή ή µέλη της, τελέσουν αξιόποινη πράξη ή παραβιάσουν εν γένει τον εκλογικό νόµο, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, συντάσσει έκθεση για την πράξη αυτή και φροντίζει για τη δίωξη του υπαιτίου αµέσως µετά το πέρας της εκλογής (άρθρα 66 παρ.2 και 86 του π.δ. 26/2012), διαβιβάζοντας το σχετικό φάκελο στον αρµόδιο εισαγγελέα. Στον τόπο της ψηφοφορίας ή στον ευρύτερο χώρο, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανένας εκλογέας ή πολίτης ή αξιωµατικός, που φέρει όπλο ή άλλο ενδεδειγµένο για επίθεση όργανο. Η είσοδος στο κατάστηµα ψηφοφορίας επιτρέπεται µόνο σε όσους εκτελούν τα προβλεπόµενα από τη νοµοθεσία καθήκοντα και στους εκλογείς που προσέρχονται να ψηφίσουν. Στην απαγόρευση αυτή, δεν υπάγονται οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. που θα διατεθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους για τη µεταφορά του τηλεγραφήµατος µε τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας (άρθρο 87 του π.δ. 26/2012).
14. Παρακολούθηση ψηφοφορίας από ανταποκριτές εφηµερίδων
Στους ανταποκριτές του ξένου τύπου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, κινηµατογραφιστές, φωτορεπόρτερ, στους διερµηνείς που θα τους συνοδεύουν, καθώς και σε τυχόν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, επιτρέπεται η είσοδος στα εκλογικά τµήµατα, για τη διευκόλυνση του έργου τους. Τα πρόσωπα αυτά, πρέπει όµως να είναι εφοδιασµένα µε ειδικές ταυτότητες της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας/Γενικής Γραµµατείας Μέσων Ενηµέρωσης. Για τους Έλληνες δηµοσιογράφους και τους εκδότες του περιοδικού τύπου, επιτρέπεται η είσοδος µε την επίδειξη επαγγελµατικής ταυτότητας ή ταυτότητας της Ένωσης Συντακτών. Επισηµαίνεται ότι η είσοδος και παρουσία των ανωτέρω προσώπων στα εκλογικά τµήµατα δεν µπορεί να εµποδίζει την κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας και να προκαλεί καθυστερήσεις.   
15. Παράταση της ψηφοφορίας
Με την παρέλευση της καθορισµένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόµη εκλογείς που επιθυµούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα, η εφορευτική επιτροπή µπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται µε συµφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστηµα ίσο µε τη διάρκεια της τυχόν διακοπής. Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογηµένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή µπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν από τις δύο ώρες καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, µέχρι να εξαντληθεί ο αριθµός των παρόντων εκλογέων (άρθρο 89 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
16. Τέλος ψηφοφορίας. ∆ιαλογή ψήφων. Εξαγωγή και ανακοίνωση αποτελεσµάτων
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την περάτωσή της και κλείνονται οι πόρτες του εκλογικού καταστήµατος (άρθρο 89 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Αµέσως µετά αρχίζει η διαδικασία ανοίγµατος της κάλπης, αρίθµησης των φακέλων, διαλογής των ψήφων και ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας.
Σύνταξη πρακτικού
Στο βιβλίο πρακτικών (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 2), αναφέρεται ο αριθµός των εγγεγραµµένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, ο αριθµός εκείνων που ψήφισαν, η ώρα λήξης της ψηφοφορίας, καθώς και ο λόγος τυχόν παράτασής της. Άνοιγµα κάλπης – Καταµέτρηση φακέλων. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασµών, ανοίγει την κάλπη και καθορίζει τα καθήκοντα κάθε µέλους της επιτροπής. Ακολούθως, καταµετρώνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν. Το αποτέλεσµα της καταµέτρησης αναγράφεται ολογράφως στο βιβλίο πρακτικών και κατόπιν τοποθετούνται οι φάκελοι πάλι στην κάλπη. Εάν από την καταµέτρηση προκύψει διαφορά µεταξύ του αριθµού των φακέλων και των εκλογέων που ψήφισαν, επαναλαµβάνεται η καταµέτρηση.   Εάν και πάλι προκύψει διαφορά, πετιούνται οι φάκελοι εκείνοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Όταν ο αριθµός των ασφράγιστων ξεπερνάει τον αριθµό των φακέλων που πλεονάζουν, τότε αφαιρούνται στην τύχη και πετιούνται τόσοι φάκελοι ασφράγιστοι όσοι είναι οι πλεονάζοντες. Εάν και πάλι ύστερα από το πέταγµα των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε όλοι οι σφραγισµένοι φάκελοι ξαναρίχνονται στην κάλπη και αφαιρούνται στην τύχη όσοι είναι και οι πλεονάζοντες. Οι φάκελοι που έτσι αφαιρούνται, ανοίγονται και σηµειώνεται στο βιβλίο πρακτικών το περιεχόµενο των ψηφοδελτίων που βρίσκονται µέσα σε αυτούς, τα οποία όµως δεν υπολογίζονται στη διαλογή. Η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται, σε κάθε περίπτωση, να διατυπώσει στα πρακτικά τη γνώµη της για την αιτία της ύπαρξης πλεοναζόντων φακέλων ( άρθρο 90 παρ.3 έως 6 του π.δ. 26/2012).
∆ιαλογή ψήφων
Μετά την καταµέτρηση των φακέλων αρχίζει η αποσφράγισή τους και η διαλογή των ψήφων, σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 91, 92 και 93 του π.δ.26/2012. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή ο διευθύνων τις εργασίες της, παίρνει από την κάλπη έναν – έναν φάκελο, τον αποσφραγίζει και, αφού εξακριβώσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, το επιδεικνύει σε όποιον από τους παριστάµενους το ζητήσει, διαβάζοντας το περιεχόµενό του ώστε να ακούγεται από όλους. Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθµείται, κατά τη σειρά εξαγωγής του, από την κάλπη. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, θέτει τη µονογραφή του στο κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο, καθώς και δίπλα από κάθε σταυρό προτίµησης, ενώ αναγράφει ολογράφως το συνολικό αριθµό των σταυρών προτίµησης. Η µονογραφή των σταυρών προτίµησης και η αναγραφή του αριθµού τους είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έχει θέσει τη µονογραφή του στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του σταυρού προτίµησης και δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο ολογράφως το συνολικό αριθµό σταυρών προτίµησης, το ψηφοδέλτιο προσµετράται απλώς υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη σταυρός προτίµησης (άρθρο 72 παρ.10 του π.δ. 26/2012). Στην περίπτωση που ψηφοδέλτιο δεν φέρει σταυρό προτίµησης, αυτό θεωρείται 27 έγκυρο και, προς αποφυγή της δυνατότητας προσθήκης σταυρού εκ των υστέρων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να αναγράψει «κανένας σταυρός» και να µονογράψει. Στη συνέχεια ο αριθµός κάθε ψηφοδελτίου σηµειώνεται στους δύο ειδικούς πίνακες διαλογής (ΒΙΒΛΙΑ ∆ΙΑΛΟΓΗΣ ΨΗΦΩΝ), από τους οποίους ο ένας τηρείται για τους συνδυασµούς κοµµάτων ή συνασπισµών και για τους µεµονωµένους υποψηφίους, ενώ ο άλλος τηρείται για τους υποψηφίους των συνδυασµών. Στον πρώτο πίνακα και απέναντι από το όνοµα του συνδυασµού ή του µεµονωµένου υποψηφίου που ψηφίζεται, αναγράφεται ο αριθµός του ψηφοδελτίου. Στο δεύτερο πίνακα, ο αριθµός του ψηφοδελτίου αναγράφεται απέναντι από το όνοµα του υποψηφίου, υπέρ του οποίου έχει σηµειωθεί έγκυρος σταυρός προτίµησης, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στις παραγράφους 7 και 9 του άρθρου 72 του π.δ. 26/2012 (άρθρο 91 παρ.1, περ. γ’ του π.δ. 26/2012). Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν αριθµούνται ούτε αναγράφονται στους πίνακες διαλογής, µονογράφονται όµως και αυτά από τον πρόεδρο της επιτροπής και αναγράφονται στην πράξη που συντάσσεται µετά το τέλος της διαλογής των ψήφων. Επισηµαίνεται, τέλος ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσµετρώνται στα έγκυρα (άρθρο 98 παρ.8 του π.δ. 26/2012).
Εγκυρότητα – Ακυρότητα ψηφοδελτίων
Από τις σχετικές συνταγµατικές διατάξεις και ρυθµίσεις της εκλογικής νοµοθεσίας, αλλά και από τη νοµολογία του Εκλογοδικείου παλαιότερα και του Ανωτάτου Ειδικού ∆ικαστηρίου, συνάγεται ότι κατά την κρίση των ενστάσεων κατά του κύρους των ψηφοδελτίων, επιβάλλεται η αποφυγή κάθε υπερβολής. Συγκεκριµένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, πρέπει να εφαρµόζονται µόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώµατα, που βάσιµα µπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας. Σύµφωνα µε το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:
 Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και µερικά (άρθρο 70 παρ.3 του π.δ. 26/2012).   
 Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχοµένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
 Σε περίπτωση που σηµειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σηµεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ.2 του π.δ. 26/2012).
 Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου µε διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αµφίβολο το περιεχόµενό του (άρθρο 74 παρ.6 του π.δ. 26/2012).
 Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ηµεροµηνία της εκλογής και τη µονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου (άρθρο 74 παρ.7 του π.δ. 26/2012).
  Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σηµειωµένα στίγµατα, σηµεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσµατα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ.4 του π.δ .26/2012).
Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:
α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώµα απ' αυτό που χορηγήθηκε από το ∆ηµόσιο ή µε τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώµα απ' αυτά που γενικά χρησιµοποιήθηκαν
β) έχει σχήµα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόµενα στην παρ.2 του άρθρου 70
γ) δεν είναι ακριβώς σύµφωνο µε τους όρους των παραγράφων 2-6 του άρθρου 72
δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο µαζί µε ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασµού
ε) χρησιµοποιηθεί σε εκλογικό τµήµα άλλης εκλογικής περιφέρειας και όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό, και
στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των διατάξεων των παρ.1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).
Επιπλέον, κρίνεται χρήσιµο να διευκρινιστεί ότι, δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές, ήσσονος σηµασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:
• συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες
• ασήµαντες αποκλίσεις από τις οριζόµενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική 29 απόφαση αναφέρεται µε τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού
• απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού
• ατέλειες στην κοπή των πλευρών και
• στίγµατα ή ξέσµατα, που επέφερε η εκτύπωση του µεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων
∆ιαβίβαση αποτελεσµάτων
Αµέσως µόλις ολοκληρωθεί η διαλογή των ψηφοδελτίων, ο πρόεδρος της επιτροπής οφείλει να ανακοινώσει εγγράφως, µε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο µέσο, στον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νοµού, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το εκλογικό τµήµα, το αποτέλεσµα της διαλογής κατά συνδυασµούς κοµµάτων και µεµονωµένους υποψηφίους. Η ανακοίνωση αυτή πρέπει να περιλαµβάνει:
• Τον αριθµό των εγγεγραµµένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους του τµήµατος
• Τον αριθµό των εκλογέων που ψήφισαν
• Τον αριθµό των εγκύρων ψηφοδελτίων
• Τον αριθµό των άκυρων ψηφοδελτίων
• Τον αριθµό των λευκών ψηφοδελτίων
• Τον συνολικό αριθµό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων
• Τον αριθµό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασµός και κάθε µεµονωµένος υποψήφιος Φωτοαντίγραφο του ανωτέρω εντύπου αποτελέσµατος µπορεί να δοθεί στους αντιπροσώπους των κοµµάτων, εφόσον τούτο ζητηθεί. Μετά τη διαλογή των ψηφοδελτίων και την ανακοίνωση του ανωτέρω αποτελέσµατος κατά συνδυασµούς κοµµάτων και µεµονωµένους υποψηφίους στον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νοµού, καταµετρώνται οι σταυροί προτίµησης που έλαβε κάθε υποψήφιος. Το αποτέλεσµα της καταµέτρησης των σταυρών προτίµησης ανακοινώνεται, κατά τον ίδιο τρόπο που αναφέρεται παραπάνω, αµέσως µετά το τέλος της στον οικείο αντιπεριφερειάρχη (άρθρο 91 παρ.2 του π.δ.26/2012). Μετά το τέλος της διαλογής των ψηφοδελτίων κατά συνδυασµούς κοµµάτων και 30 µεµονωµένους υποψηφίους, καθώς επίσης των σταυρών προτίµησης που έλαβαν οι υποψήφιοι των συνδυασµών, κλείνονται οι πίνακες διαλογής που προβλέπονται στο άρθρο 91 παρ.1 περ.γ΄ του π.δ. 26/2012, µε πράξη που συντάσσεται στους πίνακες αυτούς και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα µέλη της εφορευτικής επιτροπής, τους υποψηφίους ή τους αντιπροσώπους τους. Ειδικότερα, στην πράξη, που συντάσσεται στο τέλος του πίνακα διαλογής των συνδυασµών και των µεµονωµένων υποψηφίων, αναφέρεται το άθροισµα των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασµός και µεµονωµένος υποψήφιος και στην πράξη που συντάσσεται στον πίνακα διαλογής των υποψηφίων των συνδυασµών, αναφέρεται το άθροισµα των σταυρών προτίµησης που έλαβε κάθε υποψήφιος. Αµέσως µετά συντάσσεται από την εφορευτική επιτροπή άλλη πράξη, η οποία καταχωρίζεται στο βιβλίο πράξεων της εφορευτικής επιτροπής (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 2) και υπογράφεται από όλα τα παραπάνω πρόσωπα. Στην πράξη αυτή αναφέρονται:
• Η ηµέρα και η ώρα του πέρατος της διαλογής
• Ο ολικός αριθµός των εγγεγραµµένων εκλογέων στο εκλογικό τµήµα
• Ο ολικός αριθµός των εκλογέων που ψήφισαν
• Ο ολικός αριθµός των φακέλων που βρέθηκαν στην κάλπη
• Ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων
• Ο αριθµός των άκυρων ψηφοδελτίων
• Ο αριθµός των λευκών ψηφοδελτίων
• Ο αριθµός των ψηφοδελτίων που προσβλήθηκαν ως άκυρα, αλλά κηρύχθηκαν έγκυρα
• Ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων (συµπεριλαµβανοµένων και αυτών που κηρύχτηκαν έγκυρα κατά την προηγούµενη περίπτωση), τα οποία έλαβε κάθε συνδυασµός και κάθε µεµονωµένος υποψήφιος
• Ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε «ψηφοδέλτιο υποψηφίων Επικρατείας» και που είναι ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε κόµµα ή συνασπισµός κοµµάτων (άρθρο 3 παρ. 4 του π.δ. 26/2012)
• Ο αριθµός των ψήφων (σταυρών) προτίµησης που έλαβε κάθε υποψήφιος κάθε συνδυασµού.
Η πράξη αυτή διαβάζεται ενώπιον όλων των µελών της εφορευτικής επιτροπής και των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων τους και αντίγραφο αυτής αποστέλλεται αµέσως στον οικείο αντιπεριφερειάρχη και στο δήµαρχο, στην περιφέρεια των 31 οποίων υπάγεται το εκλογικό τµήµα (άρθρο 93 παρ.2 του π.δ. 26/2012). Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής οφείλουν να υποβάλουν στον οικείο έφορο έγγραφη αναφορά για κάθε αξιοσηµείωτο γεγονός που έλαβε χώρα κατά την διενέργεια της εκλογής (άρθρο 66 παρ.3 εδάφια β’ και γ’ του π.δ. 26/2012). Τέλος, µετά και τις ανωτέρω ενέργειες, όλο το εκλογικό υλικό τοποθετείται στον ειδικό εκλογικό σάκο, όπως ειδικότερα περιγράφεται στο άρθρο 94 παρ.1 του π.δ. 26/2012.
17. Παράδοση σάκων στον Πρόεδρο του αρµόδιου
Πρωτοδικείου Μετά την τοποθέτηση του εκλογικού υλικού της ψηφοφορίας, ο εκλογικός σάκος σφραγίζεται από την εφορευτική επιτροπή. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, υποχρεούται να παραδώσει αυτοπροσώπως το σφραγισµένο εκλογικό σάκο στον Πρόεδρο του αρµόδιου Πρωτοδικείου. Σε περίπτωση που η µετάβαση στην έδρα του Πρωτοδικείου είναι δυσχερής ή δαπανηρή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής πρέπει να παραδώσει τον παραπάνω εκλογικό σάκο στον Πρόεδρο του πλησιέστερου Πρωτοδικείου, ο οποίος µε τη σειρά του οφείλει να τον αποστείλει αµέσως και µε το ασφαλέστερο µέσο, στον Πρόεδρο του αρµόδιου Πρωτοδικείου (άρθρο 94 παρ.1 του π.δ. 26/2012). Επίσης, η εφορευτική επιτροπή, στο πλαίσιο των καθηκόντων της και πριν από την αποχώρησή της από το εκλογικό κατάστηµα, παραδίδει στο δήµαρχο την κάλπη, αφού προηγουµένως τοποθετήσει µέσα σε αυτήν, τα πλεονάζοντα εκλογικά είδη (άρθρο 93 παρ.3 του π.δ.26/2012). Ο δήµαρχος είναι στο εξής υπεύθυνος για τη φύλαξή τους.
18. Καθήκοντα των εφόρων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής την εποµένη των εκλογών
Την εποµένη των εκλογών, οι έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν απαραιτήτως στο Υπουργείο Εσωτερικών εγγράφως:
α) Προκειµένου για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τακτικούς ή αναπληρωµατικούς, που δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τµήµατα, στα οποία διορίσθηκαν, το ονοµατεπώνυµο, την ιδιότητά τους και τη διεύθυνσή τους.
β) Προκειµένου για τους αναπληρωµατικούς δικαστικούς αντιπροσώπους που 32 δεν χρησιµοποιήθηκαν, το ονοµατεπώνυµο και την ιδιότητά τους, την ηµέρα και ώρα που εµφανίστηκαν σε αυτούς και το λόγο της µη χρησιµοποίησής τους.
19. Κατανοµή εδρών
Η Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή ενεργεί τη διαδικασία της κατανοµής εδρών, σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 99 και 100 του π.δ. 26/2012. Ακολούθως, τα οικεία πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους βουλευτές µε βάση τη σχετική απόφαση της Ανωτάτης Εφορευτικής Επιτροπής περί κατανοµής εδρών (άρθρο 103 του π.δ. 26/2012). Τέλος, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εφορευτικές επιτροπές παρακαλούνται να φροντίσουν για τη µέγιστη δυνατή διευκόλυνση των εκλογέων, την ορθή τήρηση των νόµιµων διαδικασιών και την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών. Η παρούσα εγκύκλιος θα αποσταλεί στους δήµους καθώς και στις εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τµηµάτων της χώρας, µε φροντίδα των οικείων αντιπεριφερειαρχών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΤΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΕΚΤΝ:
1. Προεδρία ∆ηµοκρατίας Γραφείο ∆ιοικητικών Υποθέσεων
2. Γενική Γραµµατεία Πρωθυπουργού
3. Βουλή των Ελλήνων ∆ιεύθυνση ∆ιοικητικού
4. Όλα τα Υπουργεία ∆ιευθύνσεις ∆ιοικητικού
5. Εθνικό Τυπογραφείο (παρακαλούµενο για τη βιβλιοδεσία)
6. Γενικά Επιτελεία: Εθνικής Άµυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας ∆ιευθύνσεις Προσωπικού
7. Αρχηγεία Ελληνικής Αστυνοµίας, Λιµενικού Σώµατος και Πυροσβεστικού Σώµατος ∆ιευθύνσεις ∆ιοικητικού  
8. Ανώτατο Ειδικό ∆ικαστήριο
9. Άρειος Πάγος
10. Εισαγγελία Αρείου Πάγου
11. Συµβούλιο της Επικρατείας
12. Ελεγκτικό Συνέδριο
13. Εφετεία και Εισαγγελίες Εφετών (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών.)
14. Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες Πρωτοδικών (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών)
15. κ. κ. Συντονιστές Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων
16. κ. κ. Περιφερειάρχες
17. κ.κ Αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας έδρας νοµών
18. Περιφερειακές ενότητες έδρας νοµών 19. ∆ικηγορικούς συλλόγους της χώρας (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών)
20. κ. κ. Εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών)
21. Εφορευτικές επιτροπές εκλογικών τµηµάτων (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών)
22. ∆ήµους της χώρας (µέσω οικείων αντιπεριφερειαρχών)
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ∆ΙΑΝΟΜΗ: 1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Γενικού Γραµµατέα
3. Γενική ∆ιεύθυνση Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης
4. ∆ιεύθυνση Εκλογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου