Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Οι Ελληνικές εκλογές και το σύνδρομο της Στοκχόλμης


"Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνοια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και ταυτίζονται με τους απαγωγείς. Αυτά τα συναισθήματα γενικά θεωρούνται παράλογα υπό το πρίσμα του κινδύνου ή ρίσκου που υπέστησαν τα θύματα, τα οποία θεωρούν ουσιαστικά, την έλλειψη κακοποίησης από τους απαγωγείς ως μια πράξη καλοσύνης." (Wikipedia)
Όλοι οι φίλοι και γνωστοί που συναντώ ενόψιν τον επικείμενων βουλευτικών εκλογών αισθάνονται σε ένα ιδιότυπο καθεστών ομηρίας. Άλλος αισθάνεται υποχρεωμένος να ψηφίσει το τάδε κόμμα λόγω "οικογενειακής παράδοσης", άλλος λόγω προσωπικών ρουσφετιών από υποψήφιο βουλευτή, άλλος λόγο του φόβου μήπως τον χαρακτηρίσουν αντεθνικό στοιχεία, άλλος γιατί θέλει να βρει δουλειά κτλ. Και όμως, σχεδόν κανένας από τους παραπάνω δεν είναι στην ουσία ευχαριστημένος με το κόμμα του. Άλλος είναι πικραμένος γιατί δεν είναι στο ψηφοδέλτιο, άλλος γιατί τον αναγκάζουν να ψηφίσει πρόσωπα ανεπαρκή και απαξιωμένα, και άλλος γιατί αναγκάζεται ταυτιστεί με επιλογές του κόμματός του τις οποίες δεν πιστεύει.
Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν στους παραπάνω δίνεται η μικρή ευκαιρία ελευθερίας - στην μυστική ψηφοφορία - να εκφράσουν το ελεύθερο πνεύμα τους, ακόμη και τότε οι φίλοι και γνωστοί μου ψάχνουν να βρουν δικαιολογία για να ψηφίσουν για άλλη μια φορά το κόμμα που τους κρατά σε ομηρία..
Τελικά, οι Ελληνικές εκλογές είναι περισσότερο ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό φαινόμενο παρά μια σοβαρή πολιτική διεργασία...
Υ.Γ.
και επειδή εμείς οι Έλληνες τα έχουμε ανακαλύψει όλα πριν από τους κουτόφραγκους, το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν είναι τίποτε άλλο παρά το γνωστό φαινόμενο του ραγιαδισμού που ενδημεί στην χώρα μας ως κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας..
Ο Αναστάσιος Πέτκου είναι καθηγητής  Φυσικής στο Α.Π.Θ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου