Tι είναι ο έρπης ζωστήρ;
O έρπης ζωστήρ αποτελεί νόσημα οφειλόμενο σε ιό που προκαλεί χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα αποτελούμενο από μικρές φυσσαλίδες γεμάτες υγρό που καταλήγουν σε εφελκίδες και μπορεί να αφήσουν μόνιμα ουλές.
Τι προκαλεί τον ζωστήρα;
Ο ιός ανεμοβλογιάς-ζωστήρα που προκαλεί την ανεμοβλογιά είναι υπαίτιος και για τον ζωστήρα. Αφού παραμένει χρόνια σε λανθάνουσα κατάσταση, ο ιός επαναδραστηριοποιείται, προσβάλλοντας συνήθως ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με μειωμένη ανοσολογική αντίδραση.
Ποια είναι τα συμπτώματά του;
Το πρώτο σύμπτωμα συχνά είναι οξύς πόνος ή κνησμός στην περιοχή. Ακολουθεί ερυθρότητα του δέρματος και στη συνέχεια εμφανίζονται λίγες ή πολλές χαρακτηριστικές φυσαλλίδες. Η κατανομή των φυσαλλίδων ακολουθεί την πορεία του προσβεβλημένου νεύρου.
Ο πόνος συχνά είναι πολύ έντονος και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, πρήξημο και μεγάλη ευαισθησία του δέρματος. Το εξάνθημα διαρκεί 3-6 εβδομάδες αλλά πολλά άτομα αισθάνονται πόνο επί μήνες ή και χρόνια αργότερα. Αυτή η παρατεταμένη κατάσταση αποκαλείται "μεθερπητική νευραλγία".
Πώς ο ιός του έρπητα ζωστήρα προσβάλλει το μάτι;
Συνήθως ο έρπης ζωστήρ προσβάλλει νεύρα γύρω από το μάτι, ιδίως δε το νεύρο που κατανέμεται στο άνω βλέφαρο και το μέτωπο. Αν ο ιός προσβάλλει τα νεύρα που τροφοδοτούν απευθείας το βολβό του ματιού, μπορεί να προκληθούν σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα, όπως έλκος του κερατοειδούς, ενδοφθάλμια φλεγμονή και γλαύκωμα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν ταυτόχρονα με το εξάνθημα ή εβδομάδες μετά την εξάλειψη των φυσαλλίδων. Ο επίμονος πόνος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού των αισθητικών νεύρων τα οποία μπορεί να παραμείνουν ιδιαίτερα ευαίσθητα για χρόνια μετά την προσβολή.
Ποια είναι η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα;
Η συνήθης διαδικασία αφορά τον έλεγχο του πόνου και την αποτροπή περαιτέρω μόλυνσης του δέρματος με υγρά επιθέματα, τρίψιμο των εφελκίδων και άλλα μέτρα. Αντιϊκά φάρμακα, στεροειδή από το στόμα ή άλλα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις. Αν προσβληθεί ο βολβός, μπορεί να χρειασθούν σταγόνες, αλοιφές ή φάρμακα από το στόμα. Οι περισσότεροι αναλαμβάνουν χωρίς επιπλοκές. Δυστυχώς όμως παρά τα υπάρχοντα φάρμακα μερικοί μένουν με μόνιμη οπτική βλάβη και συνεχίζουν να πονούν ακόμη και μετά την αποδρομή του εξανθήματος.
Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου