Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ο Μπάρμπα-Μυτούσης και τα μικρά του ανιψούδια


     Ποιος δεν θυμάται τον Μπάρμπα-Μυτούση και τα ανιψούδια του τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα;
    Ήταν από τις πρώτες παιδικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση και το κουκλοθέατρο της Ελένης Θεοχάρη Περάκη διασκέδαζε νωρίς το απόγευμα τα πιτσιρίκια της εποχής εκείνης.
   Η γνωστή ζωγράφος Θεοχάρη Περάκη με τον Μπάρμπα-Μυτούση - που αποκαλούσε "ανιψούδια" και τους μικρούς τηλεθεατές και όχι μόνο τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα - κατόρθωσε να χαρίσει στα μικρά παιδιά το θέαμα στο χώρο του ελληνικού κουκλοθεάτρου που μέχρι τότε το είχε προσφέρει μόνο το κουκλοθέατρο του Γ. Ρώτα με τον Φασουλή και τον Ρεβύθη.
Έτος: 1966 
Τηλεοπτική Σειρά 

(Ημέρα προβολής: Τρίτη
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 1 Νοεμβρίου 1966 
Διάρκεια: ( 15΄λεπτά στο ξεκίνημα και κατόπιν ημίωρα
Είδος: Παιδική 

Σκηνογραφία: Ανθούλα Ξανθού-Σταυριανού 
Κανάλι: ΕΙΡ 
Ηθοποιοί: Ελένη Κοτσίρη (φωνή) , Έφη Πρωτονοτάριου (φωνή) , Κούλα Κατσούρη (φωνή)

Σχόλια/Πλοκή: Εκπομπή με μαριονέτες από το "Κουκλοθέατρο Αθηνών" της Ελένης Θεοχάρη Πετράκη. Πρόκειται για την πρώτη παιδική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.
   Ο Μπάρμπα Μυτούσης, γλυκύτατος, χαρούμενος και κεφάτος ήταν πάντα έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις και την υποστήριξη του στα δυο ανηψάκια του, τον τεμπέλη και γκρινιάρη Κλούβιο και την έξυπνη αλλά σκανταλιάρα Σουβλίτσα. 
Trivia
***Ο χαρακτήρας "Κλούβιος" είναι δημιούργημα της συγγραφέως Άλκης Ζέη
*** Η φιγούρα του Μπάρμπα - Μυτούση καθιερώθηκε στη κατοχή όταν το κουκλοθέατρο ήταν μιά φτηνή διασκέδαση για τον κόσμο που περνούσε τα μύρια όσα. 
  Η Ελένη Θεοχάρη Πετράκη στις αρχές του '40 παρουσίασε στο κουκλοθέατρο έργα του Μολιέρου και διασκευές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου. 
*** Η σειρά πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε και τον εκπαιδευτικό αφού οι ήρωες μάθαιναν από τον αγαπημένο τους θείο αρκετά πράγματα.
         Ο Μπάρμπα-Μυτούσης  έβγαινε λοιπόν, καλησπέριζε τα μικρά του ανιψούδια και μετά παρακολουθούσαμε μια ιστορία με τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα. 
  Ο Κλούβιος ο κακομοίρης ήταν ήσυχο και καλό παιδί, ελαφρά χαζούλης και συνέχεια έπεφτε στις παγίδες, στις πονηριές και στις περιπέτειες που τον έμπλεκε η σκανταλιάρα  αδελφή του η Σουβλίτσα.
    Η Σουβλίτσα ήταν πανέξυπνη, σκανταλιάρα και τρομερά ανυπάκουη. Κορόιδευε πολυ συχνά τον αδελφό της τον Κλούβιο, αλλά πολύ συχνα οι σκανταλιές της τους έμπλεκαν σε μπελάδες που μερικές φορές τελείωναν με τιμωρία ή στην καλύτερη περίπτωση σε συγγνώμη και συμβουλές από τον Μπάρμπα-Μυτούση! 
       Στο τέλος ο Μπάρμπα-Μυτούσης έδινε τη λύση, και συμβούλευε  τους μικρούς τηλεθεατές να μην κάνουν τις ίδιες αταξίες που έκαναν τα ανιψούδια του. 
  Όσο αφελές ή ηθικοπλαστικό και αν φαίνεται σήμερα, εκείνα τα χρόνια κατόρθωνε να προκαλεί το ενδιαφέρον και τη χαρά των μικρών τηλεθεατών.
      Βέβαια περνώντας τα χρόνια η μαγεία του κουκλοθεάτρου ξεθώριαζε μπροστά στα κινούμενα σχέδια, τις περιπέτειες και την εισαγόμενη παιδική διασκέδαση. 
  Έτσι το κουκλοθέτρο της Θεοχάρη Περάκη με τον Μπάρμπα-Μυτούση, η "Μικρή Σκηνή" της οικογένειας Σοφιανού με τον Σκουφή, οι μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη, ο Κατσουλίνος και η Ζέζα άρχισαν να αποχαιρετούν σιγά-σιγά την μικρή οθόνη...
    Καιρός λοιπόν να πούμε αντίο και εμείς στον Μπάρμπα-Μυτούση, στον Κλούβιο και στην Σουβλίτσα και να ελπίσουμε να εμφανιστούν ξανά φιλότιμες ελληνικές προσπάθειες παιδικής διασκέδασης που θα κατορθώσουν να αγγίξουν τις καρδιές των σημερινών παιδιών που έχουν υπερκορεστεί από τρισδιάστατες εικόνες και εφέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου